RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook S7110 - Core Duo na cesty

2. 3. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Do naší redakce zavítal testovací model horké novinky od Fujitsu Siemens Computers. Nový Lifebook kombinuje sílu Core Duo s vysokou mobilitou - jeho hmotnost s optickou mechanikou činí rovné 2kg. V jeho výbavě nalezneme také SATA disk a rychlé paměti DDR2-667, o grafiku se stará integrovaný čip GMA 950.

Fujitsu Siemens Lifebook S7110 - Core Duo na cesty

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
Nový Lifebook je z materiálů kombinujících stříbrně šedou barvu s černými doplňky. Byť není provedení notebooku nikterak masivní, tak velmi dobré slícování dílů přináší při jeho používání velmi dobrý a jistý pocit. Jediné slabší místo, kde se můžete při tlaku dočkat prohýbání, je tradičně pod vyjímatelnou optickou mechanikou - tedy tam, kde nemohou být žádné spoje a vzpěry. Použitým materiálem jsou hořčíkové slitiny (víko displeje a vrch šasí) a plasty.

Většina rozhraní Lifebooku je umístěna po jeho bocích. Jeden port USB spolu s optickou mechanikou a dnes již nepříliš používanou zásuvkou typu RJ-11 pro připojení telefonního kabelu nalezneme na pravém boku; napájení, gumovou krytkou schovaný konektor pro externí monitor, dvojici audiokonektorů, S-Video v podobě konektoru Jack (redukce na tradiční konektor je v nabídce příslušenství), FireWire a sloty pro Express Card a PC Card (oba zakryté jedinými rozměrnými dvířky) najdeme na boku levém. Převážnou část zadní strany zabírá baterie, poblíž krajů ale u FSC nalezli místo pro infračervený port, natěsnanou dvojici USB a Ethernet. Především infračervený port je zde vyloženě na nouzovém místě, připojování případného staršího mobilního telefonu by nebylo příliš praktické. Aby byl výčet úplný, musíme vzpomenout i konektor pro docking station nacházející se klasicky na spodku notebooku.

Veškeré indikační diody - od stavu systému a baterie až po zámky klávesnice - jsou zastoupeny tenkým monochromatickým displejem, kde jsou jednotlivé stavy znázorněny drobnými symboly. Displej je elegantní, avšak velmi úzký - jedná se opravdu spíše o proužek. Díky tomu, že je poměrně dost zapuštěný v těle notebooku, je při pohledu zepředu vidět poněkud špatně; je třeba se nahnout až nad klávesnici, aby bylo zřetelně vidět, co displej signalizuje.

Manipulace s víkem S7110 je doslova potěšením. Víko je na běžný LCD opravdu tenké a působí dojmem, že váží pár gramů. Přitom je však díky použití hořčíkové slitiny dosti pevné, což se u jiných tenkých vík tak často nestává. K tělu notebooku je připevněno dvojicí pantů, které při otevírání nekladou nikterak veliký odpor a k otevření notebooku tak stačí jediná ruka. Díky své menší hmotnosti přitom drží displej velmi spolehlivě ve zvolené poloze. K odemknutí víka slouží jedno tlačítko na čele notebooku.

Notebook patří k thin-and-light kategorii, což potvrzují i jeho parametry: hmotnost 2,05 kg a rozměry 308 x 247 x 33 mm. Je tedy bez obtíží použitelný pro každodenní transport a cestování. Oficiální data hovoří o hmotnosti 1.8kg, tu však má notebook bez optické mechaniky.

Klávesnice a ovládací prvky
Lifebook S7110 se drží firemní tradice v používání bílé klávesnice. Popisky jsou šedivé, stejně tak i popisky funkcí dostupných s klávesou Fn; to v kombinaci se světle šedým povrchem kláves příliš neusnadňuje jejich čtení za šera. Celá klávesnice působí decentním až nevýrazným dojmem. Kolega říká, že je to elegantní - jde o věc vkusu. České popisky u testovacího modelu pochopitelně nenajdeme, na běžných prodejních modelech však samozřejmě budou.

Přes 14" rozměry notebooku disponují klávesy plnou velikostí, což je důležité pro celkovou ergonomii psaní. Obětí za to je chybějící pravý sloupec s obvyklým Home, End, PgUp a PgDn; tyto klávesy tak nalezneme spojené s kurzorovým křížem jako dvojici PgUp a PgDn, Home a End jsou přístupné společně s použitím funkční klávesy Fn. Krom tohoto nutného zla již nelze klávesnici z rozložení vytknout nic podstatného - v levém dolním rohu nalezneme Ctrl a Fn je až druhé, Enter je vysoký dvouřádkový.

Nad klávesnicí nalezneme čtveřici příjemně velikých tlačítek pro rychlé spuštění. Doplňuje je nepatrně oddělený vypínač. Bezdrátové technologie Bluetooth a Wi-Fi se zapínají jediným posuvným tlačítkem na čele notebooku.

Polohování kurzoru myši zajišťuje hned dvojice zařízení - touchpad a trackpoint, oboje se dvěma vlastními tlačítky. Na menší ploše 14" Lifebooku je v tomto případě trošku problém s prostorem - tlačítka trackpointu přímo navazují na horní konec touchpadu. Je tedy téměř nemožné vyhnout se při jejich používání nechtěnému pohnutí kursoru na touchpadu; proto je třeba při používání trackpointu touchpad vypnout, což není problém.

Zajímavostí nového Lifebooku čtečka otisků prstů - ta je velmi netradičně mezi tlačítky touchpadu, na místě, kde obvykle bývá rolovací tlačítko. A právě jeho funkci umí nahradit - jedná se tedy o vícefunkční zařízení.

Hlavní HW parametry
Jelikož jsme testovali předprodejní vzorek, jeho aktuální výbava (frekvence procesoru a pod.) se mírně liší od ostrých prodejných verzí. Podle vyjádření FSC se u nás bude Lifebook S7110 prodávat ve třech úrovních výbavy: "Value", "Snímač otisků prstů" a "Supreme". Přesná konfigurace konkrétního modelu je ještě navíc konfigurovatelná podle přání zákazníka.

Základem Lifebooku je nový čipset Intel 945GM s integrovanou grafikou, přepracovaným paměťovým řadičem podporujícím až DDR2-667 a 667MHz sběrnicí procesoru.

O mohutný výpočetní výkon testovaného modelu se staral nejvýkonnější mobilní procesor současnosti - Intel Core Duo T2600 s frekvencí 2.16 GHz. Spolu s nástupem dualcore procesorů začíná i naše redakce měřit jejich výkon multithreadově, aby byl vidět jejich přínos při použití optimalizovaných aplikací - jejichž počet se v současnosti začíná rozrůstat. A právě v nové verzi programu HWiNFO32, která již zvládá multithreadové testy, nás Core Duo T2600 doslova uzemnilo: jeho výkon v CPU testu totiž činí 45 293 bodů!!! Pro srovnání - doposud nejvýkonnější procesor v našich testech, Pentium 4 HT 560 3.6 GHz, dosáhl v našem testu skóre 26 573 bodů a další procesory za ním následují v těsném závěsu. Core Duo tak dosavadní špičce při použití multithreadových aplikací výkonnostně "ulétlo" o více než 70%! V singlethreadovém testu, který vypovídá o většině současných aplikací, dosáhlo Core Duo T2600 skóre 22482 bodů, které by znamenaly 6. posici v našem žebříčku. Ovšem s ohledem na budoucnost (čtyřjádrové procesory jsou již doslova "za dveřmi", osmijádrové jsou v plánu) budeme brát v potaz výsledky multithreadové.

V nabídce prodejních verzí Lifebooku S7110 z počátku nenalezneme nejrychlejší modely Core Duo, na výběr bude z Core Duo T2300, T2400 (1.66 a 1.83 GHz) a Core Solo T1300 (1.66 GHz).

Operační paměť testovaného modelu měla kapacitu rovný 1 GB a jednalo se o typ DDR2-667. Jelikož byla v sestavě 2x 512 MB, byly moduly v DualChannel zapojení; díky tomu jsme mohli vyzkoušet maximální paměťovou propustnost notebooku s Centrino / Napa. Výsledky odpovídaly očekávání - 2207 MB/s znamená nové první místo našeho testu, byť těsné (o pouhý 1 MB/s před Acer TM8204 se stejným čipsetem). Notebook disponuje stejně jako předchozí generace dvojicí paměťových slotů, teoretické maximum instalované paměti se však posunulo na 4 GB. 2 GB SoDIMM moduly však stále nejsou v prodeji, reálnou hranicí tedy prozatím zůstává "klasická" hodnota 2 GB.

Testovaný model disponoval 120 GB SATA diskem Seagate Momentus 5400.2 (ST9120821AS) s 5400 ot./min, v prodejních verzích si může zákazník vybrat mezi SATA-150 disky s kapacitou 40 - 80 GB, výjimečně i 120 GB. Jako již několikrát v našem testu, v kombinaci s novým čipsetem 945M potvrdily SATA disky svojí nadvládu nad disky IDE. Průměrná přístupová doba 16.22 ms a přenosová rychlost 105.73 MB/s patří k nejlepším v našich testech - přístupová doba je 7. nejlepší, přenosová rychlost dokonce 2. nejlepší.

Optická mechanika se nachází v modulární šachtě a lze jí velmi jednoduše vyjmout po zatažení za jedinou jistící páku a nahradit druhým diskem a nebo baterií. FSC nabízí standardně notebook s optickou mechanikou typu DVD+/-RW DL, v testovaném modelu konkrétně s označením MATSHITAUJ-841Db. Jedná se o sympatickou změnu strategie, neboť společnost své notebooky dříve nabízela bez optické mechaniky v základní výbavě.

Pro komunikaci se světem je notebook vybaven velmi dobře - v základu najdeme Gigabit Ethernet, 56kb/s modem a infraport, volitelné jsou adaptéry Wi-Fi standardů a/b/g (s tou asi můžeme počítat ve většině modelů) a Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jestli na celkové zpracování a výkon mohl být nový Lifebook pyšný, u LCD již tomu tak není. Notebook je vybaven 14.1" LCD s rozlišením SXGA+ (tedy 1400x1050 pixelů), na výběr bude i displej s menším a poněkud ergonomičtějším rozlišením XGA (1024x768); 1400x1050 je na 14" úhlopříčce při dlouhodobém používání opravdu dost.

Největší slabinou testovaného LCD však bylo jeho podsvícení. To totiž bylo nerovnoměrné - v dolní části displeje bylo velmi silnější což bylo vidět hlavně na černé a tmavých barvách. Při běžné práci ve Windows to nepostřehnete - máte pouze světlejší hlavní panel. Avšak při sledování filmů a pod. už může pro někoho působit toto podsvícení rušivě. Dle vyjádření z FSC se jedná o důsledek použití velmi tenkého LCD s jedinou silnější lampou pro zachování přijatelné úrovně podsvícení (většina současných notebookových LCD disponuje jedinou lampou; faktem ovšem je, že běžná LCD mají o poznání větší tloušťku).

U modelu LIFEBOOK S7110 je většina technologií přizpůsobena co největší mobilitě při zachování co největšího výkonu a konstrukční odolnosti (použitý materiál je povětšinou hořčík). 14" displej s nadstandardním rozlyšením 1400 x 1050 je proto velmi tenký. Daní za tyto parametry je horší podsvícení. Se stejným LCD jsme se v naší redkci setkali již dříve u SONY (model Z1, již není v prodeji) a u HP (model nc6120 - dle konfigurace).

Jak již bylo naznačeno výše, o grafiku se stará v čipsetu integrované jádro GMA 950, což je vzhledem k zaměření i hmotnosti notebooku pochopitelné. Přestože se chlubí hardwarovou podporou DirectX 9, tak u něj nenajdete řadu funkcí esenciálních pro mnoho 3D programů a her - například podporu Pixel Shaderů 3.0 a nebo jednotku pro Transform & Lightning.

V testech 3D Mark dopadl notebook následovně: 6571 bodů v 3D Mark 2001, 1559 bodů v 3D Mark 03, 591 bodů v 3D Mark 05 a v 3D Mark 06, kde se karta vyloženě trápila, dosáhl notebook skóre 161 bodů. Pokud se budeme držet teorie, že na slušné hraní her s příslušnou technologickou náročností (kterou právě reprezentují verze 3D Marků) je potřeba alespoň skóre 5000 bodů, tak GMA 950 plně dostačuje na hry využívající technologie z DirectX 7 (cca rok 2001 - 2003), maximálně nenáročné hry s DirectX 8. Současné (nedej bože potom budoucí) hry napsané pro DirectX 9 jsou na GMA 950 utrpením. Je však třeba zdůraznit, že Lifebook S7110 je určen do business sféry, kde zájem o 3D hry asi nebude největší. Na běžnou práci ve 2D a například použití 2 monitorů zároveň grafika bez potíží dostačuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Veškerá multimédia notebooku jsou zastoupena třemi klasickými jack konektory pro připojení externích sluchátek, mikrofonu a line-in, a dvojicí reproduktorů. Ty nalezneme dnes již poněkud neobvykle (a sympaticky) na pracovní ploše, nad klávesnicí. Jejich zvuk je na notebook překvapivě dobrý a zvládají hrát opravdu nahlas, aniž by přitom měly potíže s rušivými pazvuky. Projev je přitom čistý, pouze nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo basy, zde nenajdeme - tak jako u žádného jiného notebooku bez subwooferu.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je velmi silnou stránkou tohoto notebooku. Otvory pro sání chladícího vzduchu jsou umístěny vepředu (!!), a i při nejlepší vůli tak nedojde k jejich překrytí. O odvod ohřátého vzduchu se stará průduch na levém boku, takže praváci jsou ušetřeni nepříjemného průvanu teplého vzduchu foukajícího na ruku s myší.

Při běžné práci je ventilátor téměř neslyšitelný, což se však rychle mění při výkonovém vytížení. V takovém případě se ventilátor téměř okamžitě roztočí na své maximální otáčky a v těch setrvává do chvíle, než zatížení skončí. Ve vysokých otáčkách ventilátor začínal být nepříjemný. Z FSC máme informaci, že produkční kusy budou disponovat větším ventilátorem, což by mělo příznivě ovlivnit (snížit) hlučnost při vyšším zatížení. Navíc testovací model byl vybaven brutálním procesorem Core Duo T2600, který se v prodejních kusech neobjeví.

Nejteplejší částí notebooku je levá polovina klávesnice, pod kterou je právě chladič a ventilátor. Její teplota při zatížení ještě rapidně vzroste, avšak není nikterak nesnesitelná. Největší slabina u chlazení většiny notebooků, tj. problematičnost práce na klíně, je zde zcela vyřešena. Kromě výše zmíněného umístění otvorů chlazení tomu napomáhá i krytí tepelně nejaktivnějších prvků na spodní části (pamětí a prostoru chladiče) semišem. Práce na klíně nebo měkké podložce s tímto notebookem tedy není nejmenší problém.

Baterie
Baterie nového Lifebooku má kapacitu 5200 mAh a jmenovité napětí 10.8V. V našem standardním* redakčním testu udržela nejrychlejší Core Duo při životě po velmi slušnou dobu 4h 51min.

V těle je držena dvěma zámečky, které se jistí navzájem - je tedy třeba správného pořadí při odemykání a i správného grifu pro vyndání již odemčeného akumulátoru - je třeba ji z notebooku vyklopit, nikoliv vysunout. I při znalosti správného postupu však je potřeba vyvinout poměrně značného úsilí k jejímu vyjmutí - snad je to vlastní jenom testovacímu modelu.

BIOS
Systémový BIOS je dostupný uživateli při startu počítače tradičně stiskem klávesy F2 a poskytuje na notebook neobvykle bohaté možnosti nastavení, blížící se horším stolním deskám. Můžeme zde konfigurovat SpeedStep procesoru, používání jednoho nebo obou jader Core Duo, komplexně konfigurovat sériový port (kterým notebook na svém těle nedisponuje, ale je v případné dokovací stanici), přenosové módy a zapínání řadiče SATA i IDE, nastavení zabezpečení TPM (modul nalezneme pouze u vybraných modelů) a pod.

Příslušenství
Operačním systémem všech verzí Lifebooku S7110 jsou Windows XP Professional a notebook se také chlubí svou připraveností pro nadcházející OS Windows Vista. Výbava notebooku se značně liší podle varianty, model "Lifebook S7110 (Snímač otisků prstů)" disponuje - jak je z názvu patrné - bezpečnostním čipem TPM a funkčním snímačem otisků prstů.

Závěr
FSC Lifebook S7110 je notebook stavěný na míru podnikové sféře. Uplatní se nejlépe jako pravá ruka náročného manažera, který často cestuje a potřebuje s sebou notebook s nízkou hmotností, odolným provedením a přesto velmi vysokým výpočetním výkonem.

Na našem trhu se nejdříve objeví model S7110 Value s integrovanou čtečkou otisků prstů, Intel Core Duo T2300 (1.66GHz), 512MB DDR2-667 SDRAM, modulární DVD-RW DL mechanikou, 60GB SATA diskem, Bluetooth, Wi-Fi, Windows XP Pro s doporučenou koncovou cenou 52.190 Kč bez DPH (62.106 Kč s DPH).

Klady a zápory:
+ konstrukční provedení
+ výkon nejrychlejšího Core Duo (testovaný kus)
+ konstrukce chlazení

- výrazně nehomogenní podsvícení LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie FSC Lifebook S7110

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FSC Lifebook S7110
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2600 (2,16 GHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (2 x 512)
  • HDD (GB): 120 (Seagate Momentus 5400.2, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITAUJ-841Db)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: SXGA+ (1400 × 1050)
  • Video: Intel Media Accelerator 950, do 224MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad s rolováním + trackpoint
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh / 4:51
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT (SPDIF), 1x externí monitor, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34/54, 3x USB 2.0, 1x Fire-Wire, 1x IrDA, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 345 x 307 x 248 mm
  • Hmotnost (kg): 1,8 bez optické mechaniky
Recenze

Diskuse