RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook P7120 - plně vybavený ultralight

6. 4. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

P7120 patří k ultrapřenosným notebookům, které nedělají přílišné kompromisy ve výkonu a výbavě. Pouhých 1.28 kg vážící notebook s 10.6" LCD tak nabídne solidní výkon díky procesoru ULV Pentium M, slušnou nabídku portů a i optickou mechaniku. Za mobilitu se ovšem platí, v tomto případě málo přes 60 tis. Kč bez DPH.

Fujitsu Siemens Lifebook P7120 - plně vybavený ultralight

V dobách, kdy začalo šílenství po co nejmenším notebooku, se výrobci ve své snaze předháněli především nejrozmanitějšími kompromisy. Subnotebooky, jak se tato třída začala později nazývat, tak vždy přinášely svému uživateli nějaké nemilé omezení. To většinou spočívalo v nižším výkonu, poskrovné nabídce portů nebo nepřítomnosti optické mechaniky. Dnes je ale všemu jinak.

Základní popis
Nejmenší notebook z portfolia Fujitsu Siemens Computers má víko displeje řešené tak, že se vyklápí okolo vystouplé části obsahující ovládací prvky a informační diody. Víko displeje je vyrobeno ze slitiny hořčíku a u spodní části notebooku drží jen díky přítlačné síle vyvinuté jeho klouby. Jeho otevírání je tedy o to snazší, neboť nemusíte překonávat žádné zámečky.

Informační diody jsou díky svému umístění na vystouplé části mezi panty viditelné téměř v každé jeho poloze. Najdeme zde čtveřici diod určenou ke kontrole stavu vložených baterií, jednu kontrolku informující o činnosti disku a tři zelené diody oznamující zapnuté zámky klávesnice (Scroll Lock, Num Lock a Caps Lock).

Vpředu na notebooku najdeme dvojici 3,5 mm Jack konektorů. Slouží jako audio výstup pro sluchátka a výstup pro externí mikrofon. Přední strana nese ještě jeden zásadní prvek, kterým je plastový posuvník nahrazující známou "vyskakovací pacičku" hned vedle slotu pro PCMCIA karty. Ano, tento poněkud lacině vyhlížející prvek slouží k vyjmutí doplňkových karet.

Jak z předchozího odstavce vyplívá, tak na levé straně notebooku nalezneme slot pro PCMCIA karty. Bohužel je zaslepen pouze plastovou náhražkou, která se velmi ráda ztrácí. Pod ním pak najdete ještě dvojici portů USB 2.0 svírající mezi sebou port FireWire. Výčet pokračuje zdířkou analogového modemu, otvorem pro bezpečnostní zámek Kensington a konektorem výstupu S-Video. A to stále nekončíme. Na této straně totiž připojíte i externí monitor (VGA výstup) a díky zdířce LAN karty umožníte notebooku přijímat a odesílat packety v domácí či firemní síti.

Zatímco levá strana je funkčně bohatá a její výbavu by mohly tomuto produktu závidět i mnohem větší notebooky, zadní strana je na tom přesně naopak. Tvoří ji z drtivé části vystouplá baterie, jejíž umístění však vytvořilo dvě volná místa - na každém rohu jedno. Ty vývojáři efektně využily k umístění reproduktorů, které tak jsou velmi netradičně až za panty. Pravá strana pak ukrývá konektor napájení, jeden port USB 2.0 a multiformátovou čtečku paměťových karet (MS Pro, SD/MMC, XD). Nalezneme zde i optickou mechaniku, tolik postrádanou u mnoha notebooků této kategorie. Jde o DVD vypalovačku, která je umístěna v modulární šachtě. Ta dovoluje nahradit optickou mechaniku přídavnou baterií. Vytažení mechaniky je přitom velmi jednoduché. Stačí vespod notebooku podržet jednoduchou posuvnou pojistku.

A když už jsme na spodní straně, nesmím opomenout zmínit nejen speciální port pro replikátor portů, ale i její pokrytí semišem. To má za úkol zmírnit citelné oteplení spodku notebooku při dlouhodobé práci na klíně. Detail, který potěší.

Co však detailem není, jsou rozměry a váha notebooku. Pozorní čtenáři na tyto parametry už jistě netrpělivě čekají, tak si je tedy vychutnejte: 271 x 209,5 x 24,3 až 28,3 mm a váha 1,28 kg bez využité modulární šachty.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice modelu P7120 nijak nepřekvapí. Je vyvedena v černé barvě, bílé popisky jsou pak společné jak pro standardní, tak doplňkové funkce dostupné přes kávesu Fn. Ta se naštěstí umístila až za levým Ctrl a dokonce i oba Shifty, Caps Lock a tabulátor jsou zvětšeny. Enter má navíc dvouřádkovou velikost. Malé rozměry notebooku s sebou ale přináší i nutnou nevýhodu. Funkce pro pohyb v dokumentu (Home, End, PgUp, PgDn) jsou totiž dostupné pouze přes funkční klávesu Fn. Své místo si přitom našly na podsunutém kurzorovém kříži, který si zaslouží chválu alespoň za neobsazené pozice nad šipkami do stran.

Nad klávesnicí je pak již zmiňovaný výstupek, na kterém najdeme posuvný spínač bezdrátové WiFi karty a hlavní vypínač systému. Nejzajímavější je ale klávesa nesoucí označení ECO. Slouží k rychlému spuštění utility, která se postará o maximálně úsporný mód počítače. Nastavit si přitom můžete mnoho hodnot včetně úplného odpojení jednotlivých komponent jako je optická mechanika, bezdrátová karta apod.

V místech k tomu určených pak nalezneme velmi nenápadný touchpad s dvojicí tlačítek a prohlubní mezi nimi. Ta obsahuje čtečku otisků prstů napojenou na modul TPM a slouží tak k zabezpečení dat, ale můžete pomocí ní i scrollovat po webu či v obsáhlém dokumentu. Samotný touchpad ale není podle mého názoru příliš povedený, jelikož nemá dostatečně hmatatelné ukončení. Je slitý do jedné roviny s okolím a často se vám tak stane, že budete chvilku jezdit tam, kde touchpad již dávno není.

Hlavní HW parametry
Systém nejmenšího Fujitsu Siemensu je postaven na čipsetu Intel 915GMS. Ten je součástí sady Centrino druhé generace (Sonoma). Použitým procesorem je pak téměř neuvěřitelně energeticky nenáročné Pentium M ULV 753, jehož spotřeba činí pouhých 5.5 W - tedy pětinu spotřeby běžného procesoru Pentium M. Je taktované na 1,2 Ghz a disponuje jádrem Dothan s 2MB L2 cache paměti. I přes své zdánlivě chabé předpoklady se jedná o solidně výkonný procesor. V redakčním testu se pak projevil hodnotou CPU banchmarku 11949 bodů, což v našich tabulkách hrubé výpočetní síly dosahuje i na taková „děla“ jako je Pentium 4 HT na 2,8 GHz. Výkon tohoto procesoru je plně dostačující pro nasazení, ke kterému směřuje celý Lifebook - tedy kancelářské aplikace, pošta a internet.

Operační paměť má velikost 512 MB a je nepříliš používaného formátu MicroDIMM - ne tedy standardní SoDIMM, který by i přes veškerou svou titěrnost byl na P7120 příliš velký. Paměť je typu DDR2 a její efektivní frekvence činí 400 MHz. Obsazeny je jediný slot a maximální velikost paměti je 2 GB. V redakčním testu se tato paměť prokázala přenosovou rychlostí 1036 MB/s, což je při srovnání s ostatními Centrino notebooky podprůměrná hodnota.

Volba pevného disku padla na výrobce Toshiba, jedná se o 1.8" model MK6006GAH. Jeho kapacita je rovných 60 GB, plotny se dokáží točit rychlostí 4200 rpm a disponuje 2 MB bufferem. Jako rozhraní je použito ATA-100 a v redakčním testu se tento disk prokázal (na 1.8" disk velmi dobrou) hodnotou propustnosti 80 MB/s a přístupovou dobou 19,08 ms. I v porovnání s výkonnějšími 2.5" disky představuje první hodnota velmi dobrý výsledek, druhá pak spíše horší průměr. V práci vás i přesto tento disk výrazně omezovat nebude.

Výměnnou optickou mechaniku dodala společnost Matshita, konkrétně se jedná o DVD RAM UJ-832S. Již její samotná přítomnost je u takto malého notebooku velkým plusem, navíc její možnosti zápisu jsou impozantní. Jedná se o mechaniku typu SuperMulti DL, tedy zvládající zápis i na disky DVD-RAM a nebo dvouvrstvé DVD+R DL. Při testování neměla sebemenší problém s jakýmkoli médiem a to včetně mého referenčního dosti poškrábaného DVD.

O spojení se světem se stará především analogový modem a síťová karta Realtek RTL8139 (poněkud překvapivě) pouze standardu Fast Ethernet. Bezdrátové technologie jsou pak zastoupeny díky implementovanému Bluetooth a bezdrátové kartě WiFi Intel PRO/Wireless 2915ABG.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej s úhlopříčkou 10,6" využívá výhod relativně nové technologie LED podsvícení. Použitím LED se dosahuje menší energetické náročnosti, přitom se zvýší jas výsledného obrazu. Displej je dále vybaven technologií Crystal View (leštěný povrch). Jeho rozlišení je WXGA 1280 x 768, jedná se tedy o malý widescreen s poměrem 16:10. Jas i barevná věrnost patří mezi špičku trhu.

Grafickou kartou nemůže být u Centrino ultralightu nic jiného, než notoricky známý čip Intel GMA900. Ten využívá až 128 MB dynamicky sdílené RAM paměti a v testech se jako vždy příliš nepředvedl. Program 3D Mark 2001 vyřkl hodnotu 3502 bodů, verze 03 pak 809 bodů a 05 s notnou dávkou přemlouvání vydala 204 bodů. Pro práci s náročnými grafickými aplikacemi či hraní náročných 3D her tak tento notebook skutečně není. Málokdo od něj ale takovou funkčnost čeká a pro kancelářské práce či úpravu fotografií je výkon grafického čipu více než dostačující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Hlasitost reproduktorů a kvalita jejich přednesu je vzhledem k jejich rozměrům více než překvapivá a vtipným textům pana Nohavici budete rozumět i při nejvyšší možné hlasitosti. Zajímavostí je dvojice mikrofonů (v krajích víka displeje), které jsou zde kvůli VoIP - čip Realtek umí díky dvojici mikrofonů lépe "očistit" zvuk od šumů, které nepatří k hlasu.

Z nabídky portů se pak sluší jmenovat nejen port FireWire či tři USB 2.0 porty, ale také výstup S-Video a multiformátovou čtečku paměťových karet. Hlavní pochvalu si ale samozřejmě zaslouží vestavěná optická mechanika DVD SuperMulti DL, která multimediální možnosti notebooku posouvá o třídu výše.

Chlazení a provozní hluk
Jak si jistě bystrý čtenář všiml, nikde v základním popisu notebooku neuvádím výdech chladícího systému. Bude se to zdát neuvěřitelné, ale vývojáři ve Fujitsu Siemens se spolehli pouze na pasivní chlazení v čele se semišovým obložením spodku notebooku. Již po kratší práci si tak všimnete oteplení právě vespod notebooku, a právě proto je zde semiš, který teplo izoluje a činí jej příjemnějším při dotyku (nepálí). Na pracovní ploše se po delší práci nejvíce zahřeje touchpad (38 °C). Klávesnice a plocha kolem touchpadu je prohřátá o něco méně (33 °C). Celkově je cítit, že se notebook prohřeje, ale práce s ním je stále příjemná. Po delším výkonovém zatížení může teplota místy stoupnout až na 42 °C, kdy už začíná být i nepříjemná. Lifebook P7120 je však předurčen pro mobilní managery, kteří potřebují mít stále při sobě důležité informace, jejichž zpracování nebývá výkonově náročné. Hlavní výhodou systému bez aktivního chlazení je prakticky nulová hlučnost a menší spotřeba drahocenné energie baterie.

Baterie
Jako baterie slouží šest Li-Ion článků s celkovou kapacitou 7200 mAh. Pro prodloužení životnosti si můžete doobjednat i přídavnou baterii s kapacitou 2300 mAh umístitelnou do zmiňované modulární šachty. Hlavní baterie tak notebooku zajišťuje velmi dlouhou výdrž (3. místo žebříčku NOTEBOOK.cz), v našem standardním redakčním testu dokázala systém napájet po dobu 6h 21min.

Příslušenství
Do redakce se notebook dostal s dvojicí dodávaného příslušenství. Prvním kusem jsou úhledné semišové desky, které ochrání notebook pře poškrábáním například v batohu či kufru auta. Dalším doplňkem je replikátor portů, který však na mne působí laciným dojmem. K notebooku přidá další tři porty USB, audio výstup, výstup S-Video a VGA a zdířku pro napájení a LAN síťový kabel.

Závěr
Nejmenší z rodu notebooků Fujitsu Siemens na první pohled míří na náročné uživatele požadující maximální mobilitu. Tomu odpovídá i nízká hmotnost a malé rozměry, kvůli kterým je i o něco málo menší klávesnice. Díky nízkonapěťovému procesoru Intel, LED podsvícení displeje a absenci chladicího větráčku pak dosahuje notebook i velmi dobré výdrže na baterii. Pasivní chlazení (bez větráčku, při výkonovém maximu se více zahřívá, při běžné práci dostačuje) přináší další výhodu notebooku, a tou je diskrétní minimální hlučnost za provozu, takže neruší například při důležitém jednání.

Cena Fujitsu Siemens Lifebook P7120 stojí v testované konfiguraci 60.740 Kč bez DPH (72.280 Kč DPH) a vztahuje se na něj tříletá celosvětová záruka.

Klady a zápory:
+ malé rozměry a nízká váha
+ výdrž baterie
+ skvělý displej
+ prakticky nulová hlučnost

- menší klávesnice (Home, End, PgUp/Down dostupné jen pomocí klávesy Fn)
- zahřívání při maximální výkonové zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Fujitsu Siemens Lifebook P7120

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Lifebook P7120
  • Instalovaný procesor: ULV Intel Pentium M 753 (1.2GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-400 (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6006GAH, ATA 100, 4200 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITADVD-RAM UJ-832S)
  • LCD: 10.6" TFT, Glare
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 768)
  • Video: Intel Media Accelerator 900, do 128MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Professinal
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7200 mAh / 6h 21min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (SD) Secure Digital, 1x XD
  • Rozměry: 271 x 209,5 x 24,3 - 28,3 mm
  • Hmotnost (kg): 1.28
Recenze

Diskuse