RECENZE: HP 500 - solidní design a provedení

19. 12. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

HP poněkud překvapivě přišlo s notebookem, který je na samém začátku cenového spektra. Nabízí slušnou mobilitu, 14'' widescreen a starší sadu Intel Centrino Sonoma. Jak je na tom s kvalitou notebook, který i přes zvučnou značku začíná s doporučenou koncovou cenou na 12 000 Kč bez DPH?

HP 500 - solidní design a provedení

(Redakce NOTEBOOK.cz jako první v ČR přináší recenzi zcela nového notebooku.)

Základní popis

U HP se to po dlouhé době ustálených modelů (šasi) převratnými novinkami v oblasti notebooků jen hemží. Po povedené multimediální řadě Pavilion přichází základní řada 500, která stojí nejníže v pomyslné hierarchii modelů. Nebylo by to ale HP, aby nepřišlo s něčím novým. Na začátku toho moc neprozradím, jen můj hlavní dojem: vůbec bych se nedivil, kdyby se tento mrňous stal nejprodávanějším z low-endových notebooků! Teď se ale podívejme kde výrobce ušetřil cenné korunky.

Co překvapí na první pohled, je bezesporu propracovaný design. Svým pojetím má blízko k řadě Pavilion. A to je v tomto případě jedině výhoda. Posuďte sami. Na to, že se jedná o základní řadu, překvapí např. víko bez zámečků, po vzoru dražších kolegů zapuštěné panty a velmi netradiční provedení touchpadu. Ale všechno po pořádku.

Když ho uvidíte poprvé, je vám hned jasné, že jde o výrobek HP. I když ne tak docela. Příslušnost ke značce vám napoví uprostřed víka umístěné logo výrobce. Rozměry víka naznačují použití širokoúhlého displeje. Víko samo o sobě je trochu tlustší. Použitý plast je stříbřitě šedé barvy a působí spíše levným dojmem. Plastová konstrukce má velký podíl na mírném kroucení víka.

Naštěstí vše zachraňují v této třídě dvě novinky. Zaprvé to je provedení pantů. Ty jsou zapuštěny v těle notebooku a v otevřeném stavu drží víko dál a níže než jste zvyklí (podobné řešení najdete např. u vyšších modelů Sony nebo Asus). Za druhé použitá technologie pantů má výhodou v podobě absence zámečků víka (v zavřeném stavu ho drží panty samy). Naopak nevýhodou je potřeba obou rukou při otevírání, které hlavně v počáteční fázi jde logicky ztuha. Při otevírání pomáhá mezera u touchpadu, díky které lze víko lépe uchopit.

Oblast pod klávesnicí je provedena z plastu stejné barvy a kvality jako víko. To by samo o sobě nevadilo, bohužel jsem ale neměl možnost vyzkoušet, jak bude plast vypadat po delší době používání. Klávesnici samotnou lemuje černý rámeček, který se nad klávesnicí rozšiřuje až k okraji. Spodek notebooku je vyroben z tmavého plastu, který působí kvalitněji.

Celková kvalita je díky minimálním spárám a pevnosti celé konstrukce na první pohled vynikající. Po zavření je mezera mezi víkem a tělem notebooku minimální, a to po celém okraji. Jediné k čemu bych měl výtku, je kvalita některých plastů a provedení oblasti kolem pantů (jediné místo, kde jsou viditelné větší spáry).

Prvním místem, kde se znatelně šetřilo, jsou konektory, resp. jejich počet. Vepředu nalevo najdeme dva audiokonektory. Všechny ostatní porty jsou umístěny na levou stranu. Úplně nalevo je výdech chlazení, vedle něj jsou konektory RJ-11 a RJ-51 (modem a LAN), napájecí konektor, D-Sub (nejde však přišroubovat), nakonec už je tu PCMCIA slot (krytý záslepkou) a pod ním dva USB 2.0. Tím jsme s konektory a porty hotoví a testované HP 500 nám už žádné další nenabídne.

V zadní části zbylo místo pouze na podlouhlou baterii (zabírá celé místo mezi panty). Na pravou stranu je umístěna optická mechanika. Od ní napravo je osamocena zdířka zámku Kensington Lock.

Výrazně se šetřilo na indikačních diodách. Na přední hraně najdete totiž pouze indikaci baterie. Ta má oranžovou barvu a v případě běhu na baterie indikuje blikáním málo energie. Naopak když baterii dobíjíte, stále svítí (nejdříve oranžově, pak zeleně). Dioda Power-On se přesunula na samotné tlačítko Power nad klávesnici a svítí klasicky zelenou barvou. A konečně indikace činnosti pevného disku z důvodu úspor zmizela úplně.

Celkové rozměry jsou i díky použitému displeji příjemně kompaktní, konkrétně 334 x 247 x 30 mm. Společně s váhou 2,3 kg jde o výborně mobilní notebook. Určitě nebude problém každodenní přenášení např. mezi školou a domovem. K tomu přispívá i velmi kompaktní zdroj (rozměry 106 x 47 x 28 mm a váha 270 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Kvalitní zpracování se nevyhnulo ani klávesnici. Má černou barvu s bílými popisky (i pro funkce klávesy Fn). Při bližším pohledu zjistíte, že je naprosto identická jako v případě řady Pavilion. Klávesnice má tedy rozměry pravidelného obdélníku se zakulacenými okraji.

Co do rozvržení jí není nic moc co vytknout. Funkční klávesy F1 až F12 mají příjemnou velikost a jsou rozděleny do tří skupin po čtyřech. Vedle nich ještě najdeme klávesy scroll lock, pause, insert a delete. Pod nimi jsou ve sloupci klávesy home, pg up, pg dn a end. Zajisté potěší velký dvouřádkový enter stejně jako příjemně dlouhý backspace. Zbytek kláves jako jsou Ctrl nebo Fn najdete přesně tam kde mají být. Tady se musím zastavit nad umístěním směrových šipek, ty jsou (jak je v poslední době běžné) zapuštěny do zbytku klávesnice. Každý ať si posoudí sám co je lepší, jestli neporušený tvar klávesnice nebo horší ovladatelnost.

Klávesnice samotná je velmi kvalitně zpracovaná a psaní recenze na ní mi nečinilo žádné problémy. K tomu největší měrou přispíval příjemný zdvih, dobré rozložení i velikost jednotlivých kláves. K velmi dobrému hodnocení přispívá i fakt, že se klávesnice ani uprostřed neprohýbá. Jediné co bych vytknul je mírná nepřehlednost. Popisky klávesy Fn jsou totiž taktéž bílé. Naštěstí to mírně zachraňuje jejich umístění do rámečku.

Teď se dostáváme k další větší novince, a tou je touchpad. Ten je umístěn vprostřed pod klávesnici do mírné prohlubně. A pozor citlivá plocha není tentokrát z jiného materiálu, ani není ohraničena jakýmkoliv rámečkem! Plocha citlivá na dotek je totiž vyznačena pouze malými dolíčky (stejně tak v rolovacím pásu). Pod touchpadem jsou umístěna dvě široká tlačítka s příjemně tvrdým stiskem. I když touchpad působí skoro luxusním dojmem, obával jsem se, zda to nebude na úkor funkčnosti. Naštěstí ne, je příkladně citlivý i přesný.

Indikace zapnutí klávesy caps lock je hned vedle klávesy samotné. To je velmi užitečné, je totiž dobře viditelná a její umístění je intuitivní. Co zamrzí je, že stejný fígl výrobce nepoužil i v případě indikace klávesy num lock, ta chybí zcela. Poslední ovladač na zapnutí či vypnutí Wi-Fi najdeme nalevo od Power tlačítka. Ten je podsvícen efektní modrou.

Hlavní HW parametry

I tady se ušetřily nějaké peníze. Naštěstí si dali u HP záležet a i když je notebook vybaven starší čipovou sadou, nepostrádá dostatek výkonu. Testovaný model byl postaven na sadě Centrino (Sonoma) a čipová sada je tedy Intel 915GM. V testované konfiguraci byl osazen (pochopitelně jednojádrový) procesor Intel Pentium M 740 o maximální frekvenci 1,73 GHz. Hodnota frekvence FSB je 533 MHz a procesor využívá 2 MB L2 cache. V nižší konfiguraci tiká procesor Intel Celeron. Testovaný model si vedl v testu HWiNFO32 takto:

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 362
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 490

Dosažené výsledky notebook řadí mezi průměr jednojádrových procesorů. Naopak v cenové hladině, v které se notebook pohybuje, jde o nadprůměrné hodnoty a při běžné práci určitě nepocítíte nedostatek výkonu.

Další plus je v podobě velikosti instalované operační paměti. Ta má hodnotu 512 MB a je typu DDR2 o frekvenci 533 MHz. Peníze výrobce ušetřil tím, že notebook obsahuje pouze jeden SO-DIMM slot. V případě potřeby rozšíření, máte tedy pouze jedinou možnost. Tou je vyjmutí standardního modulu a nahrazení 1 GB. Dodávané paměti jsou však dostatečně rychlé - hodnota propustnosti je průměrných 1 249 MB/s.

Další plus je kapacita pevného disku, konkrétně 60 GB. To plně dostačuje pro běžný provoz notebooku. Výrobcem disku je známý výrobce Seagate (modelové označení ST96812A). I přesto že je disk připojen přes starší rozhraní Ultra ATA, nedosahuje špatných výsledků. Na tom má největší podíl jeho rychlost 5 400 ot./min a velikost vyrovnávací paměti 8 MB. Konkrétní naměřené hodnoty jsou:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 79,84 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,04 ms

Hodnota skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení 33,4 MB řadí disk mezi desítku nejrychlejších! Velmi dobrá je také přístupová doba, kterou se disk řadí mezi dvacet nejrychlejších. Pevný disk tedy nelze hodnotit jinak než výbornou.

V notebooku je integrovaná DVD-RW Super Multi DL mechanika. Výrobcem je společnost TSSTcorp. Mechanika v testu udělala dobrý dojem a nevykazovala žádné problémy. Jediné, co zamrzí, je mírně větší hlučnost při provozu. Tady musím doplnit, že její zpracování je dotaženo do posledních detailů. Když ji otevřete, konec přesně doléhá na povrch stolu a vkládání disků je tak pohodlnější. Samozřejmě zvládá zápis i čtení všech dnes dostupných formátů (i DVD-RAM nebo DVD+/-R DL ).

Spojení s okolním světem zajišťuje archaický 56k modem, který se stále může v nejnutnějším případě hodit. Dále síťová 10/100 LAN karta a pro bezdrátové připojení je tu adaptér Wi-Fi standardů 802.11b/g. Bohužel Bluetooth integrováno není a pokud jej vyžadujete, nezbývá než přikoupit externí adaptér.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej je matný a má nestandardní úhlopříčku 14,1“. Hodí se tedy na sledování filmů i práci a svou plochou běžnému uživateli plně dostačuje. Jeho rozlišení je standardních 1280 x 800 pixelů (tzn. WXGA). Celkově působí displej kvalitním dojmem. Obraz je ostrý a barvy věrné. Potěší také široký rozsah nastavení jasu displeje. Jediné, k čemu bych měl menší výhrady, jsou horší vertikální pozorovací úhly.

Grafická karta je plně integrována na základní desce. Jedná se o postarší Intel GMA900. Karta samotná si může uzmout zde až 128 MB ze systémové paměti. Grafika zvládá i Direct 9.0, avšak pouze v první revizi. I díky tomu není notebook osazen certifikací Vista capable (vyžaduje kartu s Shader Model 2.0). Na jeho náročné grafické rozhraní Aero už karta svým výkonem nestačí. Zde jsou naměřené hodnoty v testech 3DMARK:

  • 3DMark 2001: 4590
  • 3DMark 03: 1000
  • 3DMark 05: 250
  • 3DMark 06: 61

Grafika svými výkony rozhodně neoslní a řadí se ke konci našeho redakčního žebříčku. Na hry a náročné grafické operace ale tento model určen není. Je stavěn na běžnou práci ve 2D, tam výkon plně postačuje. Nakonec ani není problémem si zahrát nějakou tu postarší hru.

Multimedia

V této oblasti HP 500 rozhodně nevyniká. Jediné, co potěší, je širokoúhlý displej, který zpříjemní sledování filmů, a integrovaná DVD RW optická mechanika.

Z výstupu na externí zařízení tu najdeme pouze dva audio konektory (line-IN a line-OUT) a jediný video výstup, kterým je analogový VGA port.

Na notebooku chybí jakákoliv multimediální tlačítka. Samotné ovládání hlasitosti probíhá přes klávesové zkratky Fn + F11 (ztišení), Fn + F12 (zesílení) a Fn + F9 pro vypnutí zvuku. Reproduktory se nacházejí pod černou mřížkou nad klávesnicí. Jedná se o dva stereo reproduktory s kvalitou zvuku, která neurazí. Maximální hlasitost je dostatečná a určitě vás nebudou hned po prvním poslechu nutit ke koupi externích reproduktorů.

Zabezpečení

V této kategorii od malého HP, vzhledem k cenové kategorii, nemůžete mnoho očekávat. V BIOSu pod menu Security nabízí pouze základní správu hesel. Nastavíte zde hesla pro přístup k operačnímu systému nebo do celého systému. Naštěstí nechybí DriveLock, pomocí kterého můžete zaheslovat pevný disk.

Chlazení a provozní hluk

Vstup chlazení je netradičně pouze jeden. A to přímo pod větráčkem kousek od výdechu chlazení (ten je umístěn na levém boku vzadu). Chlazení je provedeno výborně, větráček je příjemně tichý a ani při zátěžových testech neobtěžoval svou hlučností. Dosažené teploty přitom v žádném případě nemůžete označit za vysoké. Tady jsou naměřené hodnoty:

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,5 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3 °C
  • klávesnice vpravo = 27,6 °C
  • klávesnice vlevo = 30,6 °C
  • spodek maximum = 33,9 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,4 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,2 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1 °C
  • klávesnice vpravo = 28,6 °C
  • klávesnice vlevo = 32,5 °C
  • spodek maximum = 35,2 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 41,3 °C

teplota okolí při měření: 22,5 °C

Teploty se držely na velmi nízkých hodnotách a to prakticky po celou dobu testu. Případná práce na klíně tak jistě nebude činit žádné potíže. Jen si musíte dát pozor, abyste nezakryli jediný vstup chladícího vzduchu pod větráčkem.

Ještě doplním, že teplota pevného disku dosáhla při maximální zátěži (simulovaná defragmentací) nejvyšší hodnoty 45 °C. Tuto teplotu však stále můžeme označit za přijatelnou. Naopak teplota zdroje dosáhla při vysoké zátěži (grafické testy + dobíjení baterie) hodnoty 56 °C. Hlavním důvodem takto vysoké teploty budou nejspíš miniaturní rozměry zdroje. Za mobilitu se holt něco platí.

Baterie

Dodávaná čtyřčlánková Li-Ion baterie má podle očekávání nižší kapacitu, konkrétně 2200 mAh, a dodává napětí 14,4 V. Umístěna je v zadní části notebooku a její vyjímání se provádí pomocí odjištění dvou zámečků. Jediné, co zamrzí, je nemožnost instalace baterie s větší kapacitou (což znemožňuje konstrukce upevnění víka). Možná to ale nebude potřeba, jelikož v našem standardním* redakčním testu vydržela notebook napájet celé 3 hodiny 20 minut!! To je na udávanou kapacitu baterie neuvěřitelně dlouhá doba.

Nutno dodat, že při vyšším výkonovém zatížení (sledování filmu na DVD) se výdrž podstatně zkrátí, a to přibližně na polovinu původní hodnoty.

BIOS

BIOS je dostupný uživateli po stisku klávesy F10 během boot procedury. Nabízí pouze základní správu systému. Pod složkou Security najdete správu hesel, pod odkazem Tools najdete základní diagnostické programy pro pevný disk a operační paměť. Nakonec vše uzavírá složka Advanced. Zde můžete měnit způsob bootovaní a takové vymoženosti jako je přepínání kláves Fn a Ctrl nebo nastavení technologie Intel SpeedStep.

Příslušenství

V dodávaném příslušenství najdete (kromě notebooku samotného:-) pouze zdroj a napájecí kabel. Nainstalovaný operační systém je Windows XP Home SP2. Záloha operačního systému společně se všemi ostatními dodávanými programy je přímo na disku. Bohužel tedy zabírá cenných 6 GB.

K notebooku dostanete navíc tyto programy různých výrobců: Adobe Acrobat Reader, Sonic Digital Media Plus, Symantec Norton Internet Security a InterVideo WinDVD.

Ceny a záruka

V současné době jsou na našem trhu dostupné dvě konfigurace:

  • HP 500 - RQ260AA: Intel Pentium M 740 (1.73 GHz), 512 MB DDRII 533MHz, 60 GB 5.4krpm, 14.1" TFT WXGA, DVD+/-RW fixed, Modem/NIC, Intel 802.11b/g, 2x USB 2.0, 4-cell Li-Ion Battery, 2.3kg, XPH, za cenu 15 980 bez DPH (19 000 Kč s DPH)
  • HP 500 - RQ257AA: Intel Celeron M 350 (1,3 GHz), 256 MB DDRII 533MHz, 40 GB 4.2krpm disk, 14.1" TFT WXGA, DVD/CDRW fixed, Modem/NIC, 2x USB 2.0, 4-cell Li-Ion Battery, 2.3kg, FreeDOS, za cenu 11 980 bez DPH (14 256 Kč s DPH)

Na modely HP 500 se vztahuje 1 rok záruční lhůta (2 roky pro fyzické osoby), kterou je za příplatek možné rozšířit.

Závěr

Tento nováček na poli low-endu si jistě vybuduje své pevné místo. Ideální volbou se stane pro ty, kteří za málo peněz požadují solidní kvalitu. Dobrou volbou je jak pro studenty (ti určitě využijí skvělou mobilitu) tak do domácností, kde není peněz nazbyt. Na notebooku je vidět, že HP šetřilo především na menším počtu konektorů a slabší baterii než na designu a kvalitě provedení, která je na poměry této cenové kategorie na vysoké úrovni. Nezbývá mi tedy nic jiného, než tento model doporučit všem, kteří čekají od notebooku základní funkce (internet, dokumenty, e-maily), ale rádi by zajímavý design a solidní provedení.

Klady a zápory

+ kvalita zpracování a vzhled v cenové kategorii
+ zajímavé rozměry a hmotnost
+ cena

- malý počet rozhraní

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Hewlett-Packrad 500 - RQ260AA
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 740 (1,73 GHz, 553 MHz FSB, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 60 (Seagate ST96812A, Ultra ATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD RW Super Multi DL (TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA900, sdílená 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Conexant CX20468
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home Edition SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2200 mAh / 3 h 20 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Wifi (b/g), 1x D-SUB, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 334 x 247 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2.3
Recenze

Diskuse