RECENZE: HP Compaq nx7400 - 2,5 kg widescreen do firmy

31. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Nový nx7400 je prvním widescreenem od HP určeným pro menší podniky. V nabídce je široká paleta konfigurací, od Celeronu M až po poslední novinku ze stáje Intel, procesor Core 2 Duo. Všude najdeme i porty pro dokování nebo přídavnou baterií. Na širokoúhlý 15,4 palcový notebook se zde také setkáme s velmi příjemnou hmotností 2,54 Kg. Dnes se podíváme na jednu z nejvýkonnějších konfigurací s Core 2 Duo T5600 (1,83 GHz), 1 GB RAM a 80GB SATA diskem s doporučenou cenou necelých 36.000,- Kč bez DPH, nejnižší konfigurace začíná na 16.000 Kč bez DPH.

HP Compaq nx7400 - 2,5 kg widescreen do firmy

Základní popis

S řadou nx se HP strefil do černého. Nabízí několik různých modelů cílených především do menších firem, každý ve veliké řadě konfigurací podle potřeb. Design je na první pohled stejný jako u všech notebooků řady Compaq a jeho inspirací je značka IBM (nyní Lenovo).

Notebook je vyveden v černých barvách, ovšem až na víko displeje, které je tmavě šedé. Plasty působí velmi kvalitním dojmem. Prvotřídní je zpracování. Nikde nic nepovrzává, víko se prakticky nekroutí a jeho pohyb jde příjemně ztuha. Víko drží v uzavřeném stavu pomocí dvou zámečků, ty lze odjistit jedním posuvníkem. Konstrukce je na vysoké úrovni, mluví o ní jak nízká hmotnost, tak malá tloušťka. Ovšem ani jedna ze zmíněných vlastností neubírá na velmi dobré celkové pevnosti.

Na konektory byl testovaný model chudší. Zde platí: „Kdo chce víc, ať připlatí.“. Pro ty, kteří se spokojí s větším počtem portů a nepotřebují takové vymoženosti jako je např. čtečka paměťových karet, je pak možnost dokoupení dokovací stanice. Notebook je totiž osazen dokovacím konektorem, ten je umístěn vespod a není krytý dvířky.

Podíváme-li se na levou stranu, najdeme zde (bráno zleva) dva audio konektory OUT a IN, dále dvakrát USB 2.0 (jsou umístěny vedle sebe). Většinu dalšího místa zabírá optická mechanika. Ta je napevno vestavěná. Vzadu pak najdeme pouze napájecí konektor a výstup na externí monitor. Jedná se o analogový D-Sub. Pravá strana pak soustřeďuje zbytek konektorů. Bráno opět zleva je to zdířka na zámek Kensington Lock, konektory pro LAN (RJ-45) a telefonní linku (RJ-11). Následuje rozměrnější výdech chlazení, dále port FireWire (IEEE 1394) a poslední třetí USB konektor. Doslova v rohu je umístěn slot pro PCMCIA karty krytý záslepkou.

Rozměry se notebook řadí ke kompaktnějším modelům s širokoúhlým 15,4“ displejem. Konkrétní hodnoty jsou 357 x 260 x 30 mm. Šasi je tedy velmi tenké a díky své hmotnosti 2,54 kg (údaj výrobce) je také na svůj segment lehce přenositelné. Dobré mobilitě přispívá také malý a lehký zdroj.

Indikační diody jsou již klasicky umístěny na přední hraně těla notebooku. Jsou tedy dobře viditelné při otevřeném i uzavřeném víku displeje. Indikují stav Wi-Fi, power-ON, napájení a HDD (CD-částečně nahrazuje chybějící diodu na optické mechanice). Veškeré popisky diod i konektorů jsou vyvedeny i na pracovní plochu, což je příjemné pro rychlou navigaci a uživatel nemusí notebookem otáčet, aby našel správný konektor.

Klávesnice a ovládací prvky

Díky velikosti těla notebooku se na klávesnici nikde nešetřilo. Má standardní rozměry a rozvržení jednotlivých kláves je prosto jakýchkoliv větších výstřelků. Barva klávesnice je černá a nese se v technickém duchu celého notebooku. Popisky jsou bílé, doplněné modrými pro funkce klávesy Fn. Vše je výborně čitelné a psaní je velmi příjemné.

Rozvržení, jak již bylo řečeno, je vesměs standardní. Funkční klávesy ESC, F1 – F12, Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn jsou přehledně rozděleny do skupin. Enter je příjemně velký dvouřádkový. Klávesy jako Shift, Ctrl, Alt a Fn jsou na standardních pozicích. Dokonce zbylo i místo na oddělení šipek od zbytku klávesnice. Celkově toho není moc co vytknout.

Notebooky řady nx7400 jsou vybaveny pouze touchpadem. Kdo chce i trackpoint, musí o třídu víš. Nemyslím ale, že by v tomto případě musel chybět. Touchpad kopíruje poměr stran displeje a je dostatečně velký. Na pravé straně ještě najdeme scrolovací část, podle mě velmi praktickou věc. Jedinou výhradu bych směřoval k dvojici tlačítek pod touchpadem. Jsou celá gumová a s jejich klikem je to podobné. To je ale subjektivní a někomu to může spíše vyhovovat. Svou funkci jinak plní správně.

Nad klávesnicí se nachází sada ovládacích tlačítek včetně tlačítka POWER, které je jako jediné vyvedeno ve stříbrné barvě. Vedle následuje zbytek po sobě jdoucích, tentokrát již černých, kláves. Je to tlačítko pro vypnutí/zapnutí bezdrátových technologií Wi-Fi a Bluetooth, napravo od něj je pak trojice tlačítek pro ovládání systémové hlasitosti (mute, volume + a -).

Tady vzpomenu ještě jednu drobnost. Při změně hlasitosti nebo intenzity podsvětlení se na displeji neobjeví žádná informace o nastavené hodnotě. Zvuk a jas nastavujete tedy jaksi “naslepo“.

Hlavní HW parametry

Testované HP bylo osazeno jednou z posledních novinek ze stáje Intel. Jedná se o 64bitový dvoujádrový procesor Core 2 Duo T5600 taktovaný na 1,83 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache). Procesor využívá služeb již osvědčené čipové sady Intel 945GM. Výsledky syntetických testů programu HWiNFO32 jsou následující:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 356
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 815

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 725
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 646

Výsledné hodnoty rozhodně překvapí. V testech s pevnou řádovou čárkou je výkon procesoru srovnatelný s Core Duo T2600 taktovaným na 2,16 GHz!! Výsledek se tedy vejde do první desítky testovaných notebooků. V testech s plovoucí řádovou čárkou to již tak slavné není. Oproti 32bit verzi Core Duo T2400, který je taktovaný na stejné frekvenci, je nárůst výkonu neznatelný.

Notebook byl osazen jedním 1GB DDR2 modulem. Paměti pracují na efektivní frekvenci 667 MHz (tzn. PC5300). Co se týče výkonu - žádná sláva, jedná se o lepší průměr, což je zapříčiněno jednokanálovým módem. Konkrétně programem HWiNFO32 naměřená propustnost je ::1913 MB/s. Současná nejvyšší hodnota našeho žebříčku je o 500 MB/s vyšší. Svou rychlostí však paměti v 99% případů stačí.

Svá data si pohodlně uložíte na 80GB pevný disk. Výrobcem je Seagate a jde o model Momentus ST98823S. Další parametry jsou: dnes již běžná velikost cache 8 MB, rychlost otáčení ploten 5400 ot./min a je připojen přes rychlé rozhraní SATA 150. V testech přenosových rychlostí a přístupové doby si vedl takto:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 74,15 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 32,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,76 ms

Nejrelevantnějším údajem (průměrná přístupová doba) se disk zařadil do první desítky. Stejně tak výborná přenosová rychlost zajistila tomuto disku umístění do desátého místa v našem žebříčku. Tyto údaje jen potvrzují praktické zkušenosti. Práce na notebooku byla příjemně svižná.

Přibližně 7 GB místa na pevném disku je ztraceno. Důvod je jednoduchý, a to HP Recovery - tedy partition s imagem výchozí instalace.

Optická mechanika je pevně vestavěná. Jedná se o DVD-RW DL mechaniku od výrobce Matshita (konkrétně model UJ-840S). Jak je již dnes běžné, zvládá čtení a zápis všech dostupných typů médií (od CD až po DVD-RAM a DVD+R DL). Mechanika je velmi tichá a při vypalování se část klávesnice nad ní nepřehřívá.

Podíváme-li se na konektivitu s okolním světem, je model vybaven standardně. Do sítě se připojíte buď pomocí LAN 10/100 nebo Wi-Fi standardů a/b/g. Dále nechybí “archaický“ 56k modem a Bluetooth 2.0.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej je širokoúhlý a je prostý jakýchkoliv technických vymožeností poslední doby. Jde tedy o “neleštěný“ 15,4“ displej s klasickým rozlišením 1280 x 800 (WXGA). Zobrazení barev, pozorovací úhly a rovnoměrnost podsvícení jsou na velmi dobré úrovni. Co bych ale uvítal je jemnější rozlišení. Notebook lze pořídit i s glare displejem (u HP "BrightView"), v rozlišení na výběr není.

Jak napoví označení čipové sady, je notebook osazen integrovanou grafickou kartou Intel. Jedná se o poslední typ Intel GMA 950 s až 224 MB sdílené paměti. Výkonem v 3D rozhodně neoslní, ale na běžnou práci (popřípadě multimediální aplikace) bohatě stačí. Ostatně to potvrzují i výsledky v testech 3Dmark.

  • 3DMark 2001: 5 751
  • 3DMark 03: 1416
  • 3DMark 05: 511
  • 3DMark 06: 182

Hodnoty nejsou na integrovanou grafickou kartu špatné, za svými neintegrovanými kolegy však výrazně zaostává. Notebook byl označen štítkem Windows Vista capable, je tedy vše připraveno na dlouho očekávaného nástupce Win XP - avšak pouze pro základní grafické rozhraní, nikoliv 3D Aero.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Notebook není primárně určen na multimediální použití, i přestože zobrazuje na širokoúhlý displej. Nenajdeme zde tedy např. slot pro paměťové karty. Potěší ale přítomnost portu FireWire (tzn. IEEE 1394), majitelé digitálních kamer budou spokojeni. Standardní nabídka portů zahrnuje dva audio konektory IN a OUT, dále výstup na externí monitor (pouze analogový D-Sub). Tím nabídka končí.

Notebook je také prostý jakýchkoliv multimediálních tlačítek. Nad klávesnicí najdeme pouze tlačítka na ovládání hlasitosti. Když jsme u ovládání zvuku, je na místě se zmínit o reproduktorech. Ty si našly místo po stranách klávesnice. Mají podlouhlý tvar a z nich linoucí se zvuk je (na poměry notebooku) kvalitní. Kdo chce kvalitnější poslech, nevyhne se nákupu externích reproduktorů. Ty integrované ale rozhodně nezklamou a rozsah hlasitosti bohatě stačí i při sledování filmů.

Zabezpečení

V téhle kategorii notebook jednoznačně ztrácí. Nenajdeme zde ani čtečku otisků prstů natož pak TPM čip.

Testovaný nx7400 nabízí základní ochranu pomocí hesel. Ochránit můžete přístup do BIOSu nebo operačního systému. Naštěstí nechybí Drive Lock, díky čemuž můžete uzamknout pevný disk. Poslední možnost ochrany je zabezpečení pomocí Smart Card. Nastavení zabezpečení se provádí přes BIOS a najdete ho pod složkou Security.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je v nx7400 vyřešeno na jedničku. Vzduch se nasává přes otvory na spodku notebooku a ohřátý je vyfukován z levé strany ven. Prakticky nikde se nepřehřívá více než je zdrávo. Za to vděčíme především integrované grafické kartě a úspornému procesoru Core 2 Duo. Zde jsou naměřené hodnoty:

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vpravo = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • spodek maximum = 35,8°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 34,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vpravo = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 33,8°C
  • spodek maximum = 39,6°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 40,6°C

teplota okolí při měření: 21,5°C

Pouze při vysokém zatížení se notebook kolem výdechu chlazení více zahřívá. Při běžné práci je zahřívání neznatelné. Výsledné hodnoty jen potvrzují mírné zahřívání a tedy svědčí o tom, že chlazení je vyřešeno dobře.

Ve spojení s tímto notebookem se ani o provozním hluku nejde bavit. Spíše se jedná o příjemné ticho. Při běžné práci je větráček prakticky neslyšitelný. Tichost systému jen podporuje tichý disk a stejně tak optická mechanika. Při vyšším zatížení se samozřejmě hluk zvýší. Pořád je ale na přijatelné úrovni.

Baterie

Li-Ion akumulátor o udávané kapacitě 4300 mAh zabírá podstatný díl zadní části notebooku. Vyjmout jej lze pomocí dvojice posuvných zámečků, z nichž jeden drží v nastavené poloze. Notebook vydržel napájet v našem standardním* redakčním testu po 4 hodiny a 7 minut. To ho řadí k lepšímu současnému průměru.

Příslušenství

Na notebooku byl nainstalován Windows XP Professional SP2. Levnější varianty modelu nx7400 jsou vybaveny pouze Windows XP Home Edition, v jednom případě dokonce pouze s FreeDOSem. Společně s Windows jsou již předinstalovány některé programy, např. Norton Antivirus 2006, utility pro vyplování CD/DVD a nebo přehrávání DVD.

Jak již bylo řečeno, reinstalace systému se provádí přímo z disku. Nedostanete tedy navíc žádná recovery CD nebo DVD.

Závěr

Model HP Compaq nx7400 si najde určitě bezpočet spokojených uživatelů. Jeho výhoda je v množství nabízených konfigurací - vybere si tak doslova každý. Jsou zde modely osazené procesory od Intel Celeron M až po námi recenzovaný Intel Core 2 Duo. Za menší peníze dostanete kvalitní notebook s širokoúhlým displejem, na kterém spustíte většinu dnes používaných programů.

Hodí se např. jako notebook pro mladé (výhodou širokoúhlý displej pro sledování filmů) nebo jako náhrada stolního počítače. Díky relativně nízké hmotnosti (od 2,54 kg) je také příjemně mobilní. Pokud šáhnete hlouběji do kapsy, dostanete již výkonný systém založený na poslední generaci mobilních procesorů od Intelu. Jedinou nevýhodou je pak u všech konfigurací modelu nx7400 přítomnost pouze integrované grafické karty. Kdo chce vyšší grafický výkon, musí se poohlédnout do vyšších řad.

V současné nabídce je nejblíže testované konfiguraci model označený EY252EA s Intel Core 2 Duo T5600, 1 GB DDR2 operační paměti a 100GB diskem, který je nabízen za doporučenou koncovou cenu 35 980,- Kč bez DPH (42 816 Kč bez DPH). Vzhledem ke kvalitnímu zpracování a nabízeným technologiím ji považuji za přiměřenou. Nejlevnější konfigurace s Intel Celeron M 410 (1,46 GHz), 256 MB RAM, 60GB diskem, Wi-Fi a Free DOSem stojí 15 980 Kč beza DPH (19 020 Kč včetně DPH). Na všechny modely nx7400 se vztahuje 1 rok záruční lhůty (2 roky pro fyzické osoby), kterou je za příplatek možné rozšířit.

Klady a zápory

+kvalitní konstrukce
+chlazení

-možnosti zabezpečení
-malá vybavenost porty (čtečka karet apod.)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq nx7400

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx7400 - RH405EA
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5600 (1.83 GHz, 2 MB L2, 667 MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 - 667 MHz (1x 1024)
  • HDD (GB): 80 (ST98823S, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DL (Matshita DVD-RW DL UJ-840S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA950 až 224 MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 4h 7min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x RJ-11, 1x RJ-45, 1x D-SUB, 1x IEEE 1394, 3x USB, 1x Express Card, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 357 x 260 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2.54
Recenze

Diskuse