RECENZE: HP Compaq nx9420 - opravdová klávesnice

27. 4. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Notebook, který zaplňuje dlouho prázdné místo v nabídce HP, přichází ve velkém stylu. Širokoúhlý 17'' displej s glare povrchem, Core Duo, grafika ATI Mobility Radeon X1600 - to najdeme i u konkurence. Výjimečným jej činí plnohodnotná numerická klávesnice, pro HP tradiční kvalita provedení a také hmotnost pouze 3.5 kg. HP přitom agresivně útočí i v cenové válce a nejlevnější model tak má doporučenou koncovou cenu necelých 38 000 Kč bez DPH.

HP Compaq nx9420 - opravdová klávesnice

Základní popis
Designem připomíná nx9420 své menší sourozence z řady Compaq, prodávané běžně v ČR; pouze je "o něco větší". Jeho tělo je tvořeno z kvalitních tvrzených plastů (AB plast) tmavě šedé barvy, jejichž slícování je velmi přesné. Notebook působí i přes svou velikost a relativní tenkost velice bytelným dojmem. Jediným slabším místem testovaného modelu byla jeho zadní strana, kde byla nerovná mezera mezi tělem notebooku a koncem pracovní plochy.

Jako u všech notebooků, i u HP přispělo celkové zvětšení notebooku, jeho pracovní plochy včetně klávesnice (viz níže), k podstatnému zvýšení komfortu samotné práce. nx9420 je tak velice dobře použitelný především pro lidi, kteří nedělají kompromis mezi mobilním notebookem a komfortní pracovní stanicí, ale pro veškerou práci na více místech chtějí používat jeden odpovídající notebook.

Konektory a porty jsou až na výjimky rozmístěny velice prakticky. Na každém boku nalezneme dvojici USB, čtečka paměťových karet je na samotném čele notebooku. Audiokonektory jack jsou umístěny v přední části pravého boku, což je rozumný kompromis jak pro použití sluchátek (kde vyhovuje umístění v přední části notebooku), tak i reproduktorů (pro které je zase vhodnější co nejméně vepředu).

Optická mechanika je součástí těla notebooku a našla své místo v pravém boku. Subjektivně bych jí raději viděl na levé straně kvůli myši, ale na druhou stranu díky jejímu umístění zůstalo vlevo volné místo pro výdech chladiče.

Slot PC Card, umístěný na přední části levého boku, je zakryt obyčejnou záslepkou - tak jako je tomu u většiny notebooků HP. Škoda - u takto renomovaných notebooků bych přeci jen očekával spolehlivější dvířka. Slot PC Card je pouze jediný, nedají se tak použít (dnes již málo vídané) karty s dvojnásobnou výškou. Místo zbylé pod slotem PC Card je využito čtečkou zabezpečovacích karet Smart Card (poznámka - karta Smart Card však není součástí při koupi notebooku a HP o její prodeji s ním zatím neuvažuje).

Velmi sympatické je osazení dokovacím konektorem, umístěným standardně na spodku notebooku. Tam také nalezneme i konektor pro cestovní baterii. V obou případech se jedná o doplňky známé spíše z mobilní sféry. Je sympatické, že se u HP rozhodli svůj mobilní desktop neochudit o tyto možnosti.

Všechny periferie jsou opatřeny popisnými obrázky, většina z nich hned dvěma - jedním na boku notebooku, přímo u konkrétního konektoru, a druhým na pracovní ploše. O tom, kde máte jakou zásuvku, tedy máte perfektní přehled, aniž by jste museli notebook zvedat a točit jím při pátrání dokola.

Rozmístění indikačních diod je na HP standardní. Všechny diody informující o zapnutí systému, stavu a dobíjení akumulátoru najdeme v levé části hrany čela a pracovní plochy. Jsou tak viditelné i při zavřeném notebooku, avšak při práci si je překryjete levou rukou. Diody jsou opět doplněny dvojími popiskami - jedněmi na pracovní ploše, druhými na odpovídajícím místě na víku notebooku. Popisky tedy budete mít i při zavřeném notebooku.
Dvojici diod indikující stav zámků klávesnice nalezneme přímo nad klávesnicí, mezi dvěma bloky funkčních tlačítek.

Rozměrné víko notebooku je jištěno dvojicí zámečků a otevírá se tradičním posuvníkem, umístěným v jeho prostředku. Víko má i přes svou velikost příjemný a jistý chod a drží jej dvojice širokých (dle výrobce ocelových) pantů.

Rozměry notebooku jsou určeny velikým 17" širokoúhlým displejem a činí 393 x 275 x 33 mm. Při bližším pohledu je patrné, že u HP s prostorem opravdu neplýtvali, a tak i rám displeje není zbytečně veliký a nezvětšuje notebook více, než je nutné. Celá šířka tohoto 17" notebooku tak jen o cca 3 cm přesahuje šířku běžného notebooku s 15.4" displejem.

Ač to u DTR notebooku zní velmi neobvykle, hmotnost nx9420 je jednou z jeho největších devíz. V základní konfiguraci totiž činí pouze 3.35 kg, testovaná konfigurace vážila 3.5 kg. Z hlediska 17" notebooku jsou to hodnoty jako z jiné planety; není tomu tak dlouho, co tolik vážily 15" modely. Ačkoliv tedy HP Compaq nx9420 rozhodně není notebook, který by byl určen pro každodenní přenosy, jeho konstrukce, rozměry i hmotnost stále umožňují realtivně snadný transport.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je jedním z dalších unikátů nx9420. Jako jedna z mála notebookových klávesnic se totiž může pyšnit i numerickou častí, a to hned v plné velikosti se všemi tlačítky. U konkurentů bývají jen 3 sloupky s číslicemi, ale chybí jim pravý sloupek s vekou klávesou +, - a Enter. nx9420 má numerickou klávesnici kompletní tak, jak jsme zvyklí z desktopů. Hlavní část klávesnice je velmi podobná klávesnicím z jiných modelů Compaq nx/nc. Vytknout jí nelze v podstatě nic - velikou klávesu Ctrl nalezneme v levém rohu (Fn až druhá zleva), Enter je příjemně dvojřádkový a klávesy F1 - F12 jsou rozděleny do skupinek po čtyřech. Jediné klávesy, které jsou menší než tomu bývá u PC klávesnic, jsou klávesy Home, End, PgUP a PgDn, které výrobce umístil do řady nad numerickou klávesnicí a na jejich polohu si tak budete chvilku zvykat. Přítomnost numerické klávesnice tuto vlastnost spolehlivě vynahrazuje.

Co se barvy klávesnice týká, nalezneme zde současnou klasiku. Všechny jsou černé s bílými popisky, popisky funkcí dostupných s klávesou Fn jsou světle modré.

Právě světle modré barvy se na klávesnici mnoho nedočkáte. Numerická část dostupná přes Fn na hlavní klávesnici pochopitelně není a i ovládání hlasitosti je řešeno speciálními tlačítky. Přes Fn jsou tak dostupné pouze klávesy Scr Lk, Prt Cs, Pause a Break. Z funkcí zde nalezneme možnost ovládání jasu displeje, zapnutí světelného senzoru a nebo třeba uspání notebooku.

Další zajímavostí klávesnice, která je však vlastní většině novějších notebooků HP, je částečná voděodolnost. Notebook tak lze zachránit od katastrofy v podobě náhodně zateklé kapaliny (např. rozlité pití) v jeho útrobách, na základní desce a pod.

Jako polohovací zařízení slouží běžný touchpad se dvěma tlačítky. Na slícování pracovní plochy je patrné, že šasi nx9420 je připraveno i pro trackpoint, avšak tím testovaný notebook nedisponuje. Původně měl nx9420 disponovat i čtečkou otisků prstů umístěnou mezi tlačítky touchpadu (a využitelnou i k rolování v dokumentech), avšak v ČR jí notebook nakonec disponovat nebude. HP může dle svých slov udělat výjimku pouze v případě objednávky většího počtu kusů např. pro větší firmu. Pro rolování má touchpad ve své pravé části graficky naznačenou plochu.

Zajímavé je i umístění samotného touchpadu. Ten je totiž přibližně na vertikálním středu hlavního bloku klávesnice, tedy na místě, kde bývá v případě běžných notebooků. V případě nx9420 s numerickou klávesnicí to však znamená, že je z hlediska pracovní plochy velice silně vlevo. To má ale svůj praktický význam. Při umístění ve prostředku pracovní plochy by si uživatel při psaní na klávesnici o plochu touchpadu opíral pravou dlaň. Takto je vše v pořádku.

Nad klávesnicí se nachází řada tlačítek rychlého spuštění různých utilit. Pomineme-li vypínač se světelnou signalizací spuštěného systému, tak zde po řadě nalezneme tlačítko pro HP Info Center (informace a konfigurace notebooku), HP Wireless Assistant (zapínání Wi-Fi a Bluetooth), tlačítko pro nastavení presentačního režimu, trojice tlačítek ovládající zvuk a nakonec, přímo nad numerickou klávesnicí, VELMI šikovné tlačítko pro spuštění programu kalkulačka.

Hlavní HW parametry
HP Compaq nx9420 je jako jeden z prvních notebooků od HP postaven na sadě Centrino / Napa. Jeho základem je čipset Intel 945PM podporující procesory Core Duo (případně Core Solo) s FSB 667 MHz. Northbridge čipsetu integruje dvoukanálový paměťový řadič standardu DDR2-667 a disponuje rozhraním PCI Express x16 pro rychlou grafickou kartu.

Procesorem je u všech tří v současnosti prodávaných konfigurací Intel Core Duo. Nejpomalejší verze nx9420 je vybavena modelem T2300 (1.66 GHz), prostřední model má T2400 (1.83 GHz) a námi testovaná (nejvýkonnější) konfigurace se dodává s nejvýkonnějším současným mobilním dualcore - T2600 s frekvencí 2.16 GHz a 2 MB sdílené L2 cache.

Jak již bylo mnohokrát řečeno, Core Duo je momentálně jediný procesor s dvojicí jader vycházejících z osvědčené architektury Pentia M, které sdílejí 2 MB L2 cache. Procesor tak disponuje ohromnou variabilitou - je schopen jak velice nízké spotřeby (v případě nízkého vytížení umí krom snižování frekvence jedno jádro úplně vypnout), tak i výkonu. Ten v ideálním případě (použití alespoň dvou náročných aplikací zároveň a nebo aplikace s podporou více vláken) může dosáhnout teoreticky až dvojnásobku výkonu stejně taktovaného Pentia M. V syntetickém redakčním benchmarku dosáhlo Core Duo T2600 při testu výpočtů s jedním vláknem na skóre 22 661 bodů, což jej řadí na stejnou pozici jako třeba postarší AMD Athlon XP-M 3000+, tedy do poloviny první desítky všech doposud testovaných procesorů. Dramatická změna nastává při syntetickém testu s více vlákny, neboť v tu chvíli procesor získal 45 452 bodů a jedná se tak o nejvýkonnější CPU doposud testované v redakci našeho serveru.

Operační paměť má u testovaného modelu kapacitu rovný 1 GB a jedná se o jediný modul standardu DDR2-667. K disposici je tedy druhý slot, který přímo vyzívá k upgrade na 2 GB. Teoretické maximum paměti činí 4 GB, avšak 2 GB moduly SoDIMM se zatím neprodávají. Nejlevnější model nx9420 disponuje pouze 512 MB RAM.
V testu výkonu paměť dosáhla na "frustrující" hodnotu 1999 MB/s, která je mimochodem čtvrtým nejlepším výsledkem našich tabulek. Notebook má přitom v tomto místě stále cca 35% výkonové rezervy, neboť je zapojen pouze jediný modul paměti a řadič tedy pracuje v režimu Single-Channel.

Pevný disk HTS541010G9SA00 je připojen přes rozhraní SATA a disponuje kapacitou rovných 100 GB. Jeho rychlost je 5400 ot/min a používá 8 MB buffer. Stejně jako v jiných nových noteboocích s SATA disky této novější generace i zde Hitachi předvedl, že SATA nechává starší rozhraní IDE spolehlivě za sebou. Rychlostí přenosu dat 104 MB/s je na šesté nejlepší příčce naší tabulky, průměrná přístupová doba 17.07 ms také patří ke špičce. Levnější varianty nx9420 disponují 60, resp. 80 GB diskem.

Optická mechanika je typu Super Multi DL, tedy se schopností zápisu na všechna v současnosti používaná média včetně dvouvrstvých DVD a nebo DVD-RAM. V testu jsme u ní nezaznamenali jediný problém - bez potíží zapsala data i na disky DVD+R, se kterými další dvě DVD vypalovačky odmítly spolupracovat. Stejně tak i její hlučnost byla naprosto v normě a při sledování DVD filmu rušit nebude. Škoda jen, že se nepotvrdily původní zvěsti o mechanice s podporou technologie LightScribe ve standardní výbavě, která umožňuje na vrchní straně CD nebo DVD také "vykreslit" popisky či obrázek. V zahraničí je nx9420 v nabídce i s touto mechanikou. Dle informací HP bude v ČR v základní výbavě "pouze" testovaná mechanika, verze s LightScribe by měla být časem dosažitelná přes konfigurační službu HP TopConfig.

Maximalistická výbava celého notebooku se musela promítnout i na síťových periferiích. nx9420 tak disponuje všemi moderními technologiemi - Wi-Fi standardu a/b/g, Bluetooth a Gigabit Ethernetem. Z archaických možností zde nalezneme pouze 56 kb/s faxmodem, infračervený port chybí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej je dominantou celého notebooku. Jeho úhlopříčka činí plných 17" a je širokoúhlého rozložení s poměry stran 16:10. Nativní rozlišení LCD je WSXGA+ (1680x1050 bodů). Stejným displejem disponuje i levnější varianta nx9420, pouze nejlevnější model má rozlišení WXGA+ (1440x900) a nedisponuje technologiemi pro vylepšení obrazu.

Displej HP označuje jako Brightview WWA (wide-viewing angle). Má tedy na HP nestandardně povrch typu glare (leštěný), díky čemuž disponuje jak většími pozorovacími úhly, tak i větším kontrastem a jasem než běžná notebooková LCD. Troufám si tvrdit, že i když se u HP jedná o naprostou výjimku, tak v případě notebooku určeného jako multimediální pracovní stanice jde o krok správným směrem. Hry i filmy (běžnou práci nevyjímaje) díky živějším barvám vypadají na tomto displeji podstatně lépe, než na "normálním" LCD používaným u notebooků. Jedinou nepatrnou vadou displeje je výraznější intenzita podsvícení v jeho spodní části.

Jas displeje si můžete nastavovat buď sami pomocí klávesnice, a nebo přenechat tuto starost Ambient Light Sensoru, který jej automaticky přizpůsobí okolním světelným podmínkám.

Stejně jako v našich končinách zde u HP debutuje glare displej, tak u nx9420 debutuje i grafická karta rozumně použitelná na hry (nepočítáme-li pracovní stanice nw s grafickými kartami směřovanými pro profesionální OpenGL grafiku). Notebook je vybaven kartou ATI Mobility Radeon X1600 s 256 MB vlastní videopaměti. Tato grafika taktovaná na 425 MHz disponuje 12 pixel pipeline, hardwarově plně podporuje specifikaci DirectX 9c (Shader Model 3.0) a také technologii ATI AVIVO, umožňující hardwarovou kompresi i dekompresi různých videoformátů (včetně DivX).

Naměřené výkony jsou na poměry notebooků velice dobré:

3D Mark 2001: 18066 bodů,
3D Mark 03: 6517 bodů,
3D Mark 05: 3535 bodů
a 3D Mark 06: 1635 bodů.

V současnosti stačí ATI Mobility Radeon X1600 na rozumné hraní všech (i nejnovějších) 3D her, o běžné práci nemluvě.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální ambice notebooku na poli audia naplňuje běžná dvojice reproduktorů umístěných v čele šasi. Jejich zvuk je čistý a bez zkreslení, a to i při maximální hlasitosti. Na poměry notebookových reproduktorů zvládají i podání hlubších tónů a nesetkáme se tedy s nepříjemným efektem plastového projevu pouze ve výškách, který je bohužel u mnoha notebooků velmi častý.

Ovládání hlasitosti zajišťuje trojice vyhrazených tlačítek (volume up, down, mute), které se však (stejně jako u 95% všech současných notebooků) pouze odkazují na software. Při maximálním vytížení notebooku se tak můžete setkat s jejich pomalejší odezvou.

Pro nahrávání zvuku je krom konektoru pro audiovstup notebook vybaven i integrovaným mikrofonem optimalizovaným pro VoIP, umístěným ve víku displeje.

Chlazení a provozní hluk
Primární vstupní otvor pro chladící vzduch nalezneme - jako u většiny notebooků - na spodní straně šasi, konkrétně poblíž levého zadního rohu. Dva menší nasávací otvory se nacházejí na krytu pamětí RAM a poblíž čela notebooku. Pro odvod chladícího vzduchu slouží otvory na levém boku a zadní části notebooku. Pokud je uživatel pravák, nebude ho tedy ohřátý vzduch obtěžovat.

Účinnost chlazení nx9420 je velmi dobrá. Notebook se při běžné práci téměř nezahřívá, jedinou výjimku tradičně tvoří jeho spodní část ale tam to nevadí (notebook bude většinou ležet na stole). Klávesnice, touchpad i zbytek pracovní plochy však zůstávají naprosto chladné. Sympatické je, že teplota se příliš nemění ani při dlouhodobé výkonové zátěži. Nejvíce tepla je v takovém případě cítit opět na spodní části notebooku - především oblast kolem modulu RAM je již značně teplá. S nx9420 se tak příliš nedá pracovat na klíně, ale to je nepohodlné z důvodu jeho velikosti a navíc se nejedná o notebook určený na práci v "terénu". Na pracovní ploše se při zátěži objeví spíše náznaky mírného ohřátí touchpadu a prostoru napravo od něj, jedná se však o téměř neznatelné zvýšení teploty.

Notebook je při běžném provozu velice tichý, hlubokým tónem hučící ventilátor uslyšíte jenom v místnosti, kde je opravdu klid. Otáčky ventilátoru se zvýší při výkonovém zatížení a udržují si v takovém případě konstantní hodnotu. Spolu s otáčkami ventilátoru se v tu chvíli zvýší i hlučnost notebooku, avšak není nikterak rušivá. nx9420 je i při zátěži relativně tichý.

Baterie
Akumulátor zabírá podstatný díl zadní části notebooku. Jeho kapacita je 4800 mAh, což je dnes mírný nadprůměr. Vyjmout jej lze pomocí tradiční dvojice posuvných zámečků, z nichž jeden drží v nastavené poloze. Velmi zajímavé je, že notebook vydržel napájet v našem standardním* redakčním testu po 4h a 24min! To je na notebook s 17" displejem a dedikovanou grafickou kartou úctyhodná doba.

Příslušenství
Testovaná konfigurace HP Compaq nx9420 se prodává s operačním systémem Windows XP Professional, stejně tak i střední model. Nejlevnější varianta notebooku disponuje Windows XP Home Edition. V systému dostanete již nainstalovanou trial verzi Norton Antiviru 2006, utility pro vypalování CD/DVD, přehrávání DVD a konfiguraci integrovaného modulu zabezpečení TPM.

S notebookem se nedodává žádné Recovery CD, image nainstalovaného systému se nachází na pevném disku ve vlastním oddíle.

Závěr
HP Compaq nx9420 je notebook, který najde uplatnění u celé řady uživatelů. Díky velikému glare displeji a výkonné grafické kartě se hodí do role domácí multimediální stanice, široká výbava periferií a dobré zabezpečení pomocí Smart Card a TPM umožňují jeho velmi dobré využití v roli mobilního desktopu ve firemní sféře. Největší uplatnění nalezne u profesionálů, vyžadujících maximální výkon a komfort práce ve spojitosti se snadnou přenosností. Přes 17" LCD mu totiž nechybí ani esenciální prvky mobility - bytelná konstrukce, na svou třídu velmi nízká hmotnost (která je ovšem na hranici únosnosti pro každodenní přenášení) a možnost připojení do dokovací stanice.

V současné době jsou na českém trhu tři konfigurace:

Nejlevnější model s označením ES440EA je vybaven procesorem Core Duo T2300, 512 MB RAM, 60 GB diskem, 17" WXGA+ displejem (bez technologií vylepšujících obraz) a WinXP Home. Jeho doporučená koncová cena činí velmi zajímavých 37 980 Kč bez DPH (45 196 Kč s DPH).

Prostřední model EV271AA disponuje procesorem Core Duo T2400, 1 GB RAM, 80 GB diskem, 17" Brightview WWA LCD a WinXP Pro. Doporučená koncová cena tohoto modelu je 47 980 Kč bez DPH (57 096 Kč s DPH).

A konečně nejvýkonnější, testovaná konfigurace s označením ES446EA, je vybavena Core Duo T2600, 1 GB RAM, 100 GB diskem, 17" Brightview WWA LCD a WinXP Pro. Cena této konfigurace v době psaní recenze je 59 980 Kč bez DPH (71 376 Kč s DPH).

Všechny 3 modely mají DVD Super Multi DL mechaniku, Bluetooth i grafickou kartu ATI Mobility Radeon X1600 s 256 MB videopaměti. Na všechny modely nx9420 se vztahuje 1 rok záruční lhůta (2 roky pro fyzické osoby), kterou je za příplatek možné rozšířit.

Klady a zápory:
+ samostatná numerická klávesnice
+ výkon CPU i grafiky
+ mobilita na poměry 17" DTR
+ zabezpečení

- konektor napájení neprakticky umístěn na levém boku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie HP Compaq nx9420

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx9420 (ES446EA)
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2600 (2.16 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 100 (HTS541010G9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082N)
  • LCD: 17" TFT, Brightview WWA (Glare)
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1600, 256 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Professinal
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 4h 24min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x XD, 1x Smart Card
  • Rozměry: 393 x 275 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 3.5
Recenze

Diskuse