RECENZE: Lenovo 3000 N100 - nevlastní bratr ThinkPadu

15. 6. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jan Koháček

Lenovo po propojení s počítačovou divizi IBM přináší do ČR svou první sérii notebooků bez označení ThinkPad.. Lenovo 3000 je plně vybavený notebook, který v silné konfiguraci nabídne i dvoujádrový procesor, WSXGA+ širokoúhlý displej, webovou kameru a snímač otisků prstů. Pořídit jej lze i v cenách od 28 490 Kč bez DPH v konfiguraci s procesorem Celeron M.

Lenovo 3000 N100 - nevlastní bratr ThinkPadu

Lenovo 3000 N100 patří mezi středně velké notebooky. Dostupný je ve dvou variantách, lišících se displejem, váhou a rozměry. Větší (recenzovaný) model je vybaven 15,4'' displejem, menší displejem 14'', oba jsou širokoúhlé.

Testovaný notebook s displejem 15,4" má rozměry 360 x 266 x 38,6 mm a váží 2,8 kg. Svou hmotností se blíží k hranici mobility umožňující každodenní bezproblémový transport. Lenovo 3000 N100 je vyrobeno z hladkého plastu. Při pohledu na notebook v zavřeném stavu převažují stříbrné barvy, jen z přední strany a z boků je černý. Otevřený notebook je z pohledu uživatele celý černý s výjimkou pěti stříbrných tlačítek a symetricky umístěných pantů. Lem víka displeje stejně jako u řady ThinkPadů mírně překrývá základnu.

K nalezení správného konektoru není třeba prohlížet notebook ze všech stran, protože popisky portů jsou decentně vyobrazeny nad každým z nich na vrchní straně základny. Na zadní straně je menší z výdechů chlazení, dále zdířky pro napájení, modem a S-Video. Největší část pravé strany zabírá optická mechanika. K ní se ještě vešly tři USB porty, D-Sub konektor pro analogový monitor, audio vstup a výstup. Na levé straně je pak druhý výdech chlazení, další USB port, FireWire, čtečka karet 4v1, nezbytný otvor pro zámek Kensington a slot PCMCIA. Až na záslepku uvnitř PCMCIA slotu nemám k konektorům a jejich rozmístění výtek.

Na přední straně jsou 4 diody informující o bezdrátových adaptérech Wi-Fi a Bluetooth, baterii a režimu spánku. Jejich umístění nepovažuji za šťastné, protože zavřený displej ikony z vrchu překryje. Chcete-li se informovat o stavu zavřeného notebooku, musíte se podívat přímo proti čelní straně. Dioda za obrázkem baterie pak ještě částečně osvětluje obrázek měsíce, díky čemuž není, než si zvyknete, jasné, jestli je notebook v režimu spánku. Další diody jsou nad klávesnicí vedle klávesy Power. Informují o přepínači klávesnice Caps Lock a Num Lock, najdeme zde i diodu pro aktivitu disku a počítače.

Víko notebooku má jeden zámek, vzhledem k tuhým pantům však jedna ruka na jeho otevření nestačí.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je černá jako celý „interiér“ a bílé popisky jsou na ní dobře vidět. Speciální funkce spojené s tlačítkem Fn jsou na klávesách zobrazeny oranžově, a i ty jsou na černé dobře čitelné. Klávesa Fn je umístěna v levém dolním rohu, kde bývá obvykle klávesa Ctrl. Toto řešení je běžné u ThinkPadů a zde bylo zvoleno také. To může způsobovat u uživatelů přecházejících z jiného rozložení přehmaty, není to však nic, na co se nedá rychle zvyknout. Funkční klávesy jsou řazeny po skupinkách, jako je tomu u "stolní" klávesnice. Klávesa Enter je dostatečně veliká a velmi dobře dosažitelná. Kurzorové klávesy by si zasloužili více místa, místa po stranách šipky nahoru bohužel vyplňují ještě klávesy PageUp a PageDown (s Fn pak Home a End). Při hraní her to může být komplikace, pokud si ovšem klávesy nenamapujeme tak, aby nám byly k užitku. Win klávesy jsou přítomny tam, kde byste je čekali.

Nad klávesnicí nejdeme pět dalších tlačítek. Lenovo Care, jež spouští aplikaci pro správu notebooku, tři tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko Power.
K ovládání patří také posuvné tlačítko ovládající bezdrátové adaptéry Wi-Fi a Bluetooth. Má pouze dvě polohy, zapnuto a vypnuto pro obě rozhraní společně.

Notebook je vybaven dvoutlačítkovým touchpadem, který svým širokoúhlým rozložením kopíruje formát displeje.

Hlavní HW parametry
Notebook je vybaven sadou Centrino / Napa s čipsetem Intel 945PM. Testovaná konfigurace je osazena procesorem Intel Core Duo s označením T2300, který tepe na frekvenci 1,6 GHz. V nabídce jsou na výběr modely s procesory od Celeronu M 420 (1,6 GHz) přes Core Solo T1300 na stejné frekvenci až po Core Duo T2400 (1,83 GHz). Testovaný T2300 dosáhl v syntetickém benchmarku HWiNFO32 skóre 35 021 bodů, což je aktuálně 8. místo v našem žebříčku. V singlethreadovém testu, kdy se používá jen jedno jádro, dosáhl procesor bodů 17 481, čímž lehce trumfnul Pentium M na frekvenci 1,7 GHz s 16 958 body.

Operační paměť má v testovaném modelu kapacitu 512 MB a je typu DDR2-667. Jedná se o jediný modul, takže notebook je připravený pro snadný budoucí upgrade, ale momentálně nevyužívá výkonu zapojení DualChannel. Maximum instalované paměti činí prakticky 2 GB. V testu přenosu dat paměť dosáhla na hodnotu 1852 MB/s, což ji řadí k nadprůměru. Stejnou konfigurací pamětí disponují všechny v současnosti v ČR nabízené modely Lenovo 3000 N100 s výjimkou nejdražší konfigurace TY05AXX s 2x 512 MB RAM.

Harddisk Toshiba MK8032GSX má kapacitu 80 GB, 5400 otáček za minutu a je připojen přes rozhraní SATA. Vyrovnávací paměť činí dnes již běžných 8 MB. Test HWiNFO 32 naměřil rychlost přenosu dat 83,63 MB/s a přístupovou dobu 16,46 ms, což je nadprůměrná hodnota. V testu HD Tach však četl disk nepříliš přesvědčivou průměrnou rychlostí 26,3 MB/s. Stejným diskem jsou opět vybaveny téměř všechny "en stovky" nabízené v ČR, výjimku opět tvoří nejdražší konfigurace s 100 GB 5400ot. SATA diskem.

Optická mechanika HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N je typu DVD SuperMulti DL a je schopna zápisu na všechna v současnosti používaná média včetně DVD-RAM a nebo dvouvrstvých disků. V notebooku je instalována napevno, není ji tedy možné vyjmout ani vyměnit za přídavnou baterii či jiný modul.

Připojit se do sítě lze přes klasický adaptér Fast Ethernet (10/100 Mb/s) a nebo modem, bezdrátově díky Wi-Fi Intel 3945 a/b/g a pomocí Bluetooth. Infraport v nabídce chybí, takže připojení například ke staršímu mobilu lze realizovat pouze přes kabel, nebo je-li k dispozici, modernějším a věru pohodlnějším Bluetoothem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej testované konfigurace Lenovo 3000 N100 je širokoúhlý a při velikosti 15,4'' nabízí rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů). Jeho povrch je leštěný a je tedy dobré se rozmyslet, v jakém prostředí budete notebook používat. Odlesky mohou používání znepříjemnit, a proto je možné sáhnout po variantě s matným povrchem. U té je však třeba oželet vysoké rozlišení, neboť WSXGA+ verze se dodává pouze v lesklém provedení. Lesk i mat si můžete zvolit při rozlišení 1280x800 u patnáctipalcového a 1280x768 u čtrnáctipalcového displeje.

Grafickou kartou je lowendová NVIDIA GeForce Go 7300 s 64 MB paměti (další si může namapovat pomocí technologie TurboCache), podporou DirectX 9c a pouze s 4 pixel pipelines. Takto dopadla v testech:

  • 3Dmark2001SE: 7776 bodů
  • 3Dmark03: 2324 bodů
  • 3Dmark05: 1293 bodů
  • 3Dmark06: 406 bodů

Hráče nepřesvědčí, neboť nové 3D hry nejsou bez znatelného snížení detailů hratelné. Starší 3D hry však zvládne bez problémů, stejně tak i běžnou práci, kde navíc přináší například schopnost hardwarově dekódovat videa v různých formátech.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
K N100 je možné připojit videokameru přes FireWire, s paměťovými kartami Secure Digital, MultiMedia Card, Memory Stick a XD si poradí integrovaná čtečka. Navíc je notebook vybaven webovou kamerou podpořenou interním mikrofonem, a tak je počítač plně připraven na využití videotelefonie.

Co notebooku ubírá multimediální body, jsou integrované reproduktory, které hrají dosti potichu. Jako u většiny dnešních notebooků navíc nejsou schopny zahrát hlubší tón. K poslouchání hudby nebo sledování filmů je tedy lepší využít sluchátkový výstup. Velice nepříjemné je i ovládání hlasitosti, které je realizováno tlačítky nad klávesnicí. Jejich zmáčknutí zobrazí na 5 vteřin windowsovský panel ovládání hlasitosti, což mívá za následek přerušení právě běžící aplikace, a to je velice nepříjemné. Pro větší změnu hlasitosti nestačí tlačítko držet, je třeba jej mačkat.

Zabezpečení
U N100 je samozřejmě možné zaheslovat BIOS i disk, tím však možnosti notebooku nekončí. Integrovaná čtečka otisků prstů s pomocí aplikace OmniPass nahrazuje hesla biometrickou autentifikací. Její použití je tak pohodlné a funkční, že hrozí, že svá hesla zapomenete.

Chlazení a provozní hluk
Notebook je při práci chladný a tichý. Při nečinnosti běží ventilátor pomalu a potichu a je snadno přeslechnutelný. Při náročné práci se rozběhne rychleji a dá o sobě vědět, není to však nic, co by příliš obtěžovalo.

Šasi notebooku se zahřívá jen nepatrně. Na levé straně klávesnice je sice znát tepelný rozdíl oproti straně pravé, pokud se však na něj nebudete soustředit, asi si jej ani nevšimnete. Výdech chlazení je na levé straně a vzduch je do notebooku přiváděn odspodu na čtyřech různých místech. Práce na klíně je bezproblémová, přestože je levá stana o něco teplejší. Podle specifikace notebook vyzáří maximálně 90 W tepla. Hluk může dosáhnout hodnoty 40 dB.

Baterie
6ti článková baterie je typu Li-Ion a disponuje kapacitou 4400 mAh. V našem standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu po dobu 2 hodin a 26 minut. Tato hodnota je dnes již značně podprůměrná. Doba plného nabití je 3 hodiny 20 minut při práci a 3 hodiny při vypnutém notebooku.

BIOS
Bios je dostupný po zmáčknutí klávesy F1, nastavit v něm je možné základní parametry pro bootování, povolit či zakázat modem a USB, pravidla pro displej a zadat hesla biosu a harddisku. Integrovaná čtečka zde není nic platná, neboť ta je aktivní až v systému. Na startovací obrazovce vám Lenovo možnost vstoupit do biosu nezobrazí, nabídne vám však zmáčknutí tlačítka Lenovo Care, kudy se dostanete k možnosti obnovy systému.

Příslušenství
Notebook lze opatřit s operačním systémem Windows XP Home nebo Professional. Důležitou částí programové výbavy je aplikace Lenovo Care, která sdružuje utility pro správu notebooku. Dále na čerstvém notebooku naleznete Adobe Acrobat Reader, Diskeeper Lite, Google Desktop, Google Picasa 2, Google Toolbar, InterVideo WinDVD Creator, InterVideo WinDVD, Lotus Notes Stand-alone Client, Lotus SmartSuite License of Use, Norton Internet Security (OEM Edition) s 90 dny update antiviru, OmniPass Fingerprint and Password Manager software, PC Doctor diagnostics, Roxio Digital Media v základní edici, ThinkVantage Access Connections, ThinkVantage Rescue and Recovery a ThinkVantage System Update.

Závěr
Lenovo 3000 N100 je variabilním notebookem pro práci. Svým dražším příbuzným ze série ThinkPad neudělá ostudu, avšak kvalit jejich provedení nedosahuje. Testovaná konfigurace má v ČR doporučenou koncovou cenu 37 490 Kč bez DPH (44 613 Kč s DPH). Vybavenější varianta s 1024 MB RAM (2x512 MB), 100GB diskem, XP Home a 128MB videopaměti má doporučenou koncovou cenu 42 490 Kč (50 563 Kč s DPH).

Finančně nejdostupnější varianta s 15.4" displejem disponuje procesorem Intel Celeron M 420 (1.60 GHz), Windows XP Professional a stojí 28 490 Kč bez DPH (33 903 Kč s DPH).

Na všechny modely se vztahuje záruční lhůta dlouhá jeden rok, pro fyzické osoby nepodnikatele platí zákonná lhůta dvou let.

Klady a zápory:
+ kvalitní displej

- ovládání hlasitosti

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Lenovo 3000 N100

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo 3000 N100
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-667 (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (Toshiba MK8032GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N)
  • LCD: 15,4" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 7300, 64 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x XD
  • Rozměry: 338,7 x 257,4 x 37,7 mm
  • Hmotnost (kg): 2.7
Recenze

Diskuse