RECENZE: UMAX VisionBook 2500WXN - elegán pro nenáročné

14. 12. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

Pro spořivé uživatele hledající notebook s dvoujádrovým procesore připravil UMAX model 2500WXN. Přes nízkou cenu (pod 20 000 Kč bez DPH s Core Duo a nebo 15 000 Kč s Celeronem M a bez OS) nabízí širokoúhlý 15,4'' displej, duální vypalovačku a především Wi-Fi i Bluetooth v základní výbavě. S váhou 2,6 kg a povedeným designem si tak rozhodně své nové majitele najde.

UMAX VisionBook 2500WXN - elegán pro nenáročné

Základní popis

Po rozbalení krabice na svět vykoukne překvapivě tenký notebook (pouze 25,4 mm) ze stříbrných plastů, které jsou navzdory ceně notebooku poměrně kvalitní. Ploché, černě lemované víko zdobí v pravém dolním rohu nápis UMAX, kromě něj žádné další designové výstřelky nenajdeme a notebook tedy působí elegantně. V zavřeném stavu jsou viditelné žluté a oranžové stavové diody na čelní straně, která je nepatrně zkosená a usnadňuje tak otevření. Zde najdeme další zajímavý prvek, a sice absenci jakéhokoli zámku; v zavřeném stavu drží víko u těla notebooku díky mechanismu ve dvou kloubech. V otevřeném stavu pak drží víko stabilně a při otřesech nemění svůj úhel, pevností oplývá i prostor okolo klávesnice a touchpadu, kde se nic neprohýbá ani při pokusu o kroucení. Celkově si šasi notebooku při tak tenkém provedení a navíc se širokoúhlým displejem zaslouží za pevnost pochvalu.

Při pohledu na otevřený notebook zaujme na první pohled hned několik věcí. Zaprvé je to téměř zapuštěný touchpad provedený ve světlé barvě, doprovázen je dvojící tlačítek v provedení imitace kovu. Dalším dominantním prvkem je šestice tlačítek pro rychlé spuštění v poměru tři vlevo (jedna programovatelná, další pro webový prohlížeč a email klient) a tři vpravo (ovládání web kamery), na pravé straně navíc doplněna modře podsvíceným tlačítkem pro zapnutí notebooku. Stereo reproduktorky nalezneme až těsně pod displejem (širokoúhlý 15,4“ TFT s rozlišením 1280 x 800), který je lemován lesklým dílem z černého plastu a dotváří dle mého názoru kladný dojem z designu. Nad displejem notebooku je zaslepený otvor dávající tušit, že notebook je připraven pro webovou kameru. Modely pro ČR jí však nedisponují.

V souvislosti s cenou nelze očekávat žádnou bohatou výbavu, UMAX ale překvapil. Kromě standardních portů jako USB 2.0 (3x), VGA konektoru, PCMCIA II (se záslepkou, bez dvířek), RJ-45 pro připojení k síti nebo modemový RJ-11 obsahuje ještě čtečku paměťových karet 4v1 (MS/MS Pro/SD/MMC). Většina zmíněných konektorů je umístěna vpravo, což nejspíše praváky nepotěší, ocenit se však musí dostatečná vzdálenost mezi dvěma porty USB, které si tak nepřekážejí. Zbývající USB konektor je umístěn nad otvorem pro výdech chlazení na zadní straně, modem a audio konektory (line IN/OUT, externí mikrofon a digitální S/PDIF) jsou umístěny vedle duální DVD-RW mechaniky vlevo, kde nechybí ani zámek Kensington.

Celkově sedm diod informuje o všech běžných stavech počítače a jeho připojení k síti, zajímavostí je pak dioda signalizující zapnutí rádiové části - při zapnutí pouze Bluetooth svítí polovičním jasem, při zapnutí Wi-Fi se pak rozjasní naplno. Zvláště na denním světle mi to však příliš praktické nepřišlo.

Celkový dojem z provedení a mobility notebooku je dobrý, s vahou pouze 2,6 kg patří mezi ty nejlehčí 15,4“ notebooky vůbec a neděje se tak na úkor pevnosti konstrukce. Rozměry 360 x 267 x 25,4 mm jsou na 15,4“ notebook dobré, vzhledem k nízké výdrži baterie určitě potěší i malý síťový adaptér (30 x 45 x 105 mm).

Klávesnice a ovládací prvky

Na velkou klávesnici se standardním rozložením kláves si uživatel brzy zvykne. Má nízký zdvih, prohýbání je minimální a klávesy oplývají jistým stiskem. Dobře čitelné popisky jsou vyvedeny v klasické bílé barvě, jejich druhá funkce potom ve světle modré. Pravý Ctrl je přesně v rohu a není tak nahrazen funkční klávesou Fn, což je častý neduh některých notebooků. Mezi nedostatky lze zahrnout malý Enter (pouze jednořádkový) a chybějící popisek druhé funkce klávesy F12 (zapíná Bluetooth). Klávesy F1-F12 nejsou rozděleny po skupinkách, a tak je jejich nalezení po hmatu obtížnější.

Klávesy rychlého spuštění jsou funkční pouze tři. Najdeme je vlevo od klávesnice a slouží ke spuštění emailového klienta, webového prohlížeče a horní tlačítko lze naprogramovat pro spuštění libovolného programu. Bohužel, zbývající tři klávesy umístěné vpravo od klávesnice jsou pevně nastaveny na ovládání kamery (která není instalována), a jejich funkci nelze změnit. Nutno podotknout, že se během testu nechovaly korektně a nepomohla ani reinstalace ovladače.

Práce s touchpadem byla o něco problematičtější než s klávesnicí. Touchpad není tak veliký, jak se zdá být na první pohled. Citlivá plocha je vyznačena bílou linkou, z každé strany tak touchpad přichází cca o 3 mm. I když je přesto plocha dostatečně velká, prst nemá „zarážky“ a je nutné si zvykat. Nepříliš pohodlné bylo například rolování na webových stránkách, touchpad má sice ve své pravé části rolovací plochu označenou bílou barvou, její hledání po paměti je však hůře proveditelné.

Poslední chybou na kráse jsou tlačítka touchpadu, která se pohodlně dají stisknout pouze na vzdálenějších koncích, více ke středu je nutno použít nezvykle velkou sílu. Ve prospěch tlačítek hovoří pěkný design v hliníkovém provedení.

Notebook nedisponuje žádnými tlačítky pro zapínání a vypínání bezdrátových adaptérů - vše se ovládá přes funkční klávesu Fn a F11/F12. Klávesa F11 popiskem zapnutí Wi-Fi disponuje, F12 pro zapnutí Bluetooth je však již nepopsaná a o její druhé funkci se uživatel dozví až z manuálu.

Hlavní HW parametry

Základní deska disponuje čipsetem od firmy VIA, což si vyžádala cena notebooku. Konkrétně v UMAXu najdeme VIA VN800 s integrovanou grafickou kartou VIA S3 Unichrome Pro. Ten je určen pro širokou paletu procesorů od VIA i Intelu s FSB do 800 MHz, podporuje paměti do DDR2 533 MHz a obstaróžní sběrnici AGP. (V únoru 2007 by již měl být do notebooku montován čipset s podporou Windows VISTA).

Sympatická byla u testovaného notebooku přítomnost dvoujádrového procesoru Intel Core Duo T2050. Jeho maximální frekvence je 1,6 GHz a disponuje 2 MB sdílené L2 cache. Od výkonnějších (a dražších) Core Duo první generace ho odlišuje především 533MHz sběrnice (oproti 667MHz).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 815
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 564

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 654
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 301

Výsledky benchmarků potvrdily slušný výkon testovaného procesoru a rozhodly o umístění procesoru mezi třicet nejrychlejších v našem žebříčku. Pro kancelář, běžnou práci a surfování na internetu je výkon více než dostatečný. VisionBook 2500WXN je stejně jako ostatní UMAXy konfigurovatelný, v základní výbavě u něj nalezneme procesor Intel Celeron M 420 (1,6 GHz, 533 MHz).

Počítač byl osazen jedním paměťovým modulem 512 MB DDR2-SDRAM taktovaných na 533 MHz, které lze dále rozšířit - notebook má 2 sloty. Pro zaměření počítače ovšem nelze očekávat žádné větší upgrady a i 512MB modul bohatě stačí. V našem testu datové propustnosti "zaúřadoval" čipset VIA a notebook získal pouze 892 MB/s, což je bohužel velice slabý výsledek.

Pevný disk Toshiba MK8032GAX AD001 o kapacitě 80 GB s 5400 otáčkami za minutu je připojen přes rozhraní EIDE U-ATA 100. Disponuje 8MB vyrovnávací pamětí a v našich testech dosáhl tohoto výsledku:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 82,11 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 27,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,13 ms

Naměřené hodnoty opět patří k tomu horšímu, při běžném pracovním vytížení ale disk nikoho zdržovat nebude. I přes menší průměrnou přenosovou rychlost bych ocenil průměrnou přístupovou dobu, na kancelářský počítač je to poměrně slušná hodnota.

Naopak optická duální mechanika Philips DVD+/-RW SDVD8820 se ukázala v tom nejlepším světle, neměla problémy s žádným zkoušeným médiem, k souborům přistupovala rychle a byla také poměrně tichá. Rychlost zápisu na disky CD-R a CD-RW je 24x, zápis na média DVD+RW zvládne 8x rychlostí, na DVD–RW 6x. Pro Double Layer média DVD+R DL je pak rychlost zápisu 4x a při zápisu na média typu DVD+/-R je rychlost shodně až 8x.

Spojení se světem je největší silou VisionBooku. I v základní výbavě jej totiž zajišťuje bezdrátový Wi-Fi adaptér 802.11g (až 54 Mbps) i Bluetooth, což je na cenové poměry notebooku neobvyklé. Ty doplňuje 100Mbps ethernetová karta a běžný analogový modem. Bezdrátový adaptér byl během testu spolehlivý, trpěl však slabším příjmem signálu oproti jiným testovaným notebookům.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný širokoúhlý TFT displej o úhlopříčce 15,4“ a rozlišením 1280 x 800 příjemně překvapil dobrým kontrastem i povedeným podsvícením, které je nastavitelné v sedmi krocích. I při maximálním ztlumení je text dobře čitelný a při maximální úspoře baterie lze pohodlně pracovat. Horší je to jen s pozorovacími úhly, při dobrém nastavení sklonu displeje však nabízí opravdu dobrý obraz.

O přísun dat displeji se stará již zmiňovaná sdílená grafická karta VIA S3 Unichrome Pro, která se systémem sdílí 64 MB paměti. Dle očekávání zvládá pouze nejběžnější operace při práci s dokumenty a internetem, sledování fotek a videa. Grafické jádro je technologicky hezkých pár let zpět, technologie Pixel Shader 2.0 (a vyšší) zde nenajdeme. Na hry - a to ani ty starší - její výkon není dostatečný a výsledky testů 3D Mark hovoří samy za sebe.

  • 3DMark 2001: 2409
  • 3DMark 03: 157
  • 3DMark 05: neproběhl
  • 3DMark 06: neproběhl

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbavu tvoří stereo reproduktorky s na notebook průměrným zvukem, který fanoušky Hi-Fi nenadchne. Najdeme zde i zabudovaný mikrofon umístěný hned vedle touchpadu a překvapivě i podporu S/PDIF (digitální audio signál). Kromě výstupních konektorů na externí reproduktory a mikrofon zde nalezneme konektor pro linkový vstup. Ovládání hlasitosti probíhá přes klávesnici použitím tlačítka Fn a F6/F7, na nejvyšší stupeň je hlasitost dostatečná a reproduktorky při ní nerezonují. Ze zvukové karty standardu AC\xB497 lze však po připojení externích reproduktorů dostat opravdu dobrý zvuk, a to díky přiloženému ovladači VIA Audio Deck. Umožňuje nastavit zvuk pro 15 přednastavených prostředí a obsahuje i equalizér pro dalších 9 schémat, která lze dodatečně měnit a ukládat.

Webová kamera nebyla v testovaném modelu instalována. Předpříprava v podobě tří tlačítek pro zapnutí nahrávání a zoomu však svědčí o případném komfortnějším ovládání (momentálně jimi lze pohotově nahrávat audio záznam z mikrofonu). Dle slov UMAXu bude webkamera dodávána koncem února 2007.

Chlazení a provozní hluk

Přívod pro chlazení je na spodku notebooku (pozor na zakrytí) a výdech vzduch vzadu (ideální řešení). Větráček běží neustále, protože chladič je poměrně malý a je třeba ho stále ochlazovat proudem vzduchu. Při vyšší zátěži se větráček roztočí více, ale zvukový projev je stále na přijatelné úrovni. Celkově se notebook zahřívá relativně málo a práce s ním je tedy v tomto ohledu bezproblémová.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31
  • levá strana pod klávesnicí = 27
  • pravá strana pod klávesnicí = 29
  • klávesnice vlevo = 31
  • klávesnice vpravo = 33
  • spodek maximum = 34 (okolo CPU a RAM)
  • výdech chlazení = 38

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31
  • levá strana pod klávesnicí = 27
  • pravá strana pod klávesnicí = 29
  • klávesnice vlevo = 31
  • klávesnice vpravo = 36
  • spodek maximum = 41 (CPU)
  • výdech chlazení = 52

teplota okolí při měření: 23

Baterie

Baterie je umístěna v zadní části a je jištěna dvojicí zámků, na svém místě drží velice pevně. Poněkud nižší kapacita 4000 mAh při 10,8 V uděluje notebooku maximální výdrž 2 h 51 min (standardní* test notebook.cz). Tuto hodnotu již nelze o moc více prodloužit, podsvětlení displeje bylo pro dobrou čitelnost sníženo na minimum. Výsledek není vzhledem k zaměření notebooku špatný a dostačuje například pro přehrání jednoho filmu baterie.

BIOS a zabezpečení

Přístup do BIOSu probíhá při startu počítače, přístup z operačního systému není možný. Možnosti nastavení nejsou příliš rozsáhlé, najdeme zde pouze běžný základ v podobě nastavení systémového času/data, bootovací sekvence a hlavního hesla v záložce Security. V dané kategorii se však jedná o standard.

Příslušenství

Notebook se prodává s předinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows XP Home, volitelně lze zvolit Professional edition a nebo bez OS. Další výbavu testovaného VisionBooku tvořilo CD se všemi potřebnými ovladači, Nero OEM Suite a PowerDVD 6 od firmy CyberLink. Posledním softwarovým dárkem od UMAXu je TrustPort Workstation - balík aplikací zajišťujících komplexní ochranu počítače. Obsahuje antivir, firewall, online šifrování virtuálních disků, aplikaci pro práci s elektronickým podpisem a program pro skartování elektronických dat.

V příslušenství najdeme i nylonovou brašnu pro nošení notebooku přes rameno s molitanovým polstrováním a dostatkem odkládacích kapes.

Ceny a záruka

UMAX VisionBook 2500WXN je možné si dle přání před koupí nakonfigurovat. Námi testovaná konfigurace (UN25W.AABBBB2) s procesorem Intel Core Duo T2050, 512 MB RAM, 80 GB diskem a WinXP Home má doporučenou koncovou cenu 20 290 Kč bez DPH (24 383 Kč s DPH). Základní verze disponuje procesorem Intel Celeron M420 (1,6 GHz, 1 MB L2 cache, FSB 533 MHz), 60GB diskem a je bez OS, díky čemuž je její cena 14 990 Kč bez DPH (17 838 Kč s DPH).

Na VisionBook 2500WXN je poskytována standardní záruka v délce 2 let pro fyzické i právnické osoby, která lze za příplatek 2990 Kč bez DPH prodloužit na 3 roky.

Závěr

Dobrý dojem z pěkně provedeného šasi, dobrého displeje a na levný notebook poměrně slušné výbavy (Bluetooth, S/PDIF konektor, čtečka 4v1) vystřídalo zklamání z nízkého grafického výkonu. Pro cílovou skupinu uživatelů, kteří budou notebook používat především na psaní, surfování po internetu, koukání na DVD nebo poslouchání hudby je však za danou cenu velmi zajímavou volbou a nezklame.

Klady a zápory

+ elegantní design
+ výbava (především Wi-Fi i BT) v poměru k ceně

- velmi nízký grafický a paměťový výkon

Pod čarou

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook 2500WXN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse