RECENZE: Umax VisionBook 5900WSX - 19'' obr s SLI!

1. 6. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

V redakci jsme měli tu možnost otestovat historicky první notebook s technologií SLI na českém trhu. Jedná se o kousek ve všech ohledech maximalistický. V jeho výbavě nalezneme procesor AMD Turion 64 ML-40, 1GB pamětí a především dvě(!) grafické karty NVIDIA GeForce Go 7800GTX. To vše v monstrózním 6,6 kg těžkém těle s 19'' displejem.

Umax VisionBook 5900WSX - 19'' obr s SLI!

Základní popis
Popis nelze v tomto případě začít jinak než tím, co člověka při pohledu na notebook ohromí jako první – totiž opravdu „obří“ rozměry. Díky použití 19“ širokoúhlého displeje (představte si tu velikost v mobilním provedení - málokterý uživatel má dnes ke svému stolnímu PC 19“ širokoúhlý LCD) notebook narostl do dimenzí 476 (šířka) x 343 (hloubka) x 29-47 (výška) mm. Na vašem pracovním stole tedy zabere pořádný kus místa. Ruku v ruce s rozměry jde i celková cestovní hmotnost přístroje, která činí 6,6 kg! K tomu je třeba připočíst i hmotnost nezbytného (opět gigantického) síťového transformátoru, bez kterého se notebook při delším provozu neobejde – dalších 1,2 kg. Sečteno a podtrženo se tedy při přenosu tohoto notebooku obtěžkáte o slušných 7,8 kg! Jako příslušenství je naštěstí dodáván speciální batoh, který je na přenos notebooku určen. Podrobněji bude rozepsán v rubrice příslušenství. Je tedy jasné, že notebook je určen pouze pro sporadické přenášení mezi jednotlivými místy. Pokud budete nuceni přístroj přenášet na delší cestě po svých, bez dodávaného batohu se neobejdete.

Šasi notebooku sestává z plastů v tradiční kombinaci stříbrné a černé barvy. Notebook má opravdu masivní konstrukci a díky tomu na jeho těle nelze prakticky nalézt slabší místo. Všechny plasty na sebe doléhají, slícování je přesné a ani při silnějším stisku se nedočkáte praskání či vrzání. Plasty se příliš neprohýbají ani pod optickou mechanikou, která je vložena ve slotu Multibay. Většina konkurenčních notebooků s tímto slotem má s prohýbáním plastů v jeho okolí problémy.

Obrovský displej je k tělu uchycen na dvou širokých kloubech. I přes svou váhu drží displej v nastavené pozici pevně. Jeho samovolné přílišné sklopení směrem dozadu (v důsledku velké váhy) nehrozí, jelikož jej lze vyklopit maximálně tak, aby s klávesnicí notebooku svíral úhel 120 stupňů, tedy příjemný úhel, který zaručuje uživateli před notebookem ergonomicky nejlepší pohled. Otevíraní víka je řešeno dvěma posuvníky, které je třeba uvolnit současně. Jednou rukou tedy víko neotevřete.

Notebook disponuje plnou sadou rozhraní. Pravým bokem počínaje je to konektor LAN, IrDa port, čtečka paměťových karet 4-v-1 formátů MMC, MS, MS-PRO a SD. Následuje konektor pro externí anténu (využijete pouze s integrovaným TV tunerem, který není součástí standardní konfigurace), tři USB 2.0 konektory umístěné v řadě za sebou, port FireWire a nakonec slot PCMCIA II krytý vyjímatelnou záslepkou.

Zadní strana nabízí především video konektory. Výstup na externí monitor zajišťuje konektor DVI (redukce na D-Sub je součástí balení). Dále zde máme hned dva S-Video konektory. První slouží jako výstupní pro připojení například k televizi. Druhý pak slouží jako vstupní (!) pro nahrávání videa z externích zdrojů - pro tuto funkci je však také třeba interního TV tuneru. Dodáván je i redukční kabel na koncovky Cinch. Najdeme zde také zbývající dva USB 2.0 konektory, tentokráte umístěny těsně nad sebou, což může zkomplikovat připojování objemnějších zařízení. Své místo zde našel také konektor pro připojení telefonního kabelu. K dispozici je dokonce dnes už méně obvyklý sériový port, který ocení zejména majitelé starších zařízení pro tento port určených, ale také programátoři, kteří s tímto portem pracují.

Levá strana patří především rozhraní Multibay a v něm umístěné optické mechanice. Najdeme zde také sadu hned čtyř audio Jack konektorů. První dva patří klasicky výstupu pro sluchátka a vstupu pro mikrofon. Další pak vstupu Line IN pro nahrávání z externích zdrojů a konektoru S/PDIF.

Přední strana je prakticky holá a najdeme na ní jen rozhraní FIR, které najde uplatnění teprve až po doinstalování volitelného TV tuneru, ke kterému je dodáváno příslušné dálkové ovládání.

Veškeré kontrolky činnosti notebooku jsou sympaticky a přehledně umístěny nad klávesnicí a nemusíte je tedy hledat kdesi pod svýma rukama. V dolní části rámu displeje lze nalézt tři diody indikující zapnutí počítače, nabíjení a příchod nového emailu. Tyto tři jsou navíc ještě zdvojeny na vrchní straně víka, tudíž je na ně vidět i při zavřeném krytu notebooku. Další diody se nacházejí pěkně pohromadě nad klávesnicí v jediném informačním panelu. Jmenovitě aktivace Bluetooth, Wi-Fi, činnost HDD, aktivace NumLock, CapsLock a Scroll Lock.

Klávesnice a ovládací prvky
Je nutné si připustit, že vzhledem k obrovským rozměrům notebooku není klávesnice vyřešena zrovna nejlépe a nevyužívá plný prostorový potenciál, který se nabízí. Za vzor lze v tomto případě považovat nedávno recenzovaný HP Compaq nx9420, který při ještě menších rozměrech (disponuje „pouze“ 17“ širokoúhlým displejem) předvedl, že i na notebook se dá vměstnat pohodlná a plnohodnotná desktopová klávesnice.

Pojďme ale pěkně popořadě. Co se týče konstrukčního zpracování, nelze mít znovu žádné výhrady. Klávesy neodskakují, klávesnice nevydává žádné drnčivé ani chrastivé zvuky. Co do barevného provedení zde máme opět klasickou kombinaci černých kláves a bílých popisků. Menší změna nastává v potiscích pro klávesu Fn, ty jsou tentokráte vyvedeny v (pro Umax tradiční) tmavě žluté barvě. Viditelnost je u obou potisků dobrá, žluté potisky jsou na černém pozadí opticky výraznější než obligátní modré.

Rozložení a velikost kláves je ale poněkud bolestivější. Co do velikosti kláves se jedná o průměr. Na tak veliký notebook je pouze jednořádkový Enter škoda. O moc lépe na tom nejsou ani klávesy Backspace, Ctrl, Alt a Fn, které jsou opravdu maličké. Dokonce ani blok funkčních kláves není rozdělen do jednotlivých segmentů po čtyřech, jak by se u tak obrovského notebooku slušelo. Velikostně jsou na tom pak ještě hůře, než výše zmíněné klávesy.

Co do rozložení lze pochválit pozici klávesy Ctrl zcela vlevo, která je tak vždy po ruce. Čtveřice PrtSc, Pause, Ins a Del sousedí těsně s blokem funkčních kláves. Klávesy Pg Up, Pg Dn, Home a End tentokráte nenajdeme kolmo na kurzorový kříž, nýbrž přímo na něm v podobě sekundárních funkcí klávesy Fn. Je tedy nutné si na toto umístění zvyknout. Samotné kurzorové šipky jsou co do velikosti snad nejmenšími klávesami na klávesnici, což rozhodně není dobré.

Tato pozice kláves Home, End, Pg Up, Pg Dn je vynucena především díky přítomnosti numerické klávesnice (i když tomu zdaleka tak být nemusí). Bohužel, k desktopovému vzoru má opravdu daleko. Tlačítka „+“ a „-„ jsou znovu opravdu malá a navíc zcela nestandardně umístěná nad čísla (numerická klávesnice má zde totiž pouze 3 sloupce tlačítek). Numerická klávesnice není navíc od zbytku oddělena ale těsně s ním sousedí. To jen podněcuje především u uživatelů začínajících s tímto notebookem častější přehmaty. Celkově můžeme být za numerickou klávesnici rádi. Byla by téměř ostuda, kdyby u tak obrovského notebooku chyběla; její provedení však zdaleka není ideální.

Jako polohovací zařízení slouží klasický touchpad se dvěma tlačítky. Vyveden je ve stříbrné barvě a tlačítka v imitaci kovu. Touchpad má vyznačenu rolovací plochu a je ergonomicky posunut doleva pro snazší ovládání pravou rukou.

Veškeré ostatní ovládací prvky jsou soustředěny v panelu nad klávesnicí. Mimo modře podsvíceného Power-ON zde najdeme tlačítka pro otevření internetového browseru, poštovního klienta, aktivaci Bluetooth (Wi-Fi se ovládá pomocí klávesy Fn) a aktivaci/deaktivaci vestavěné web kamery. Pozornost si však zaslouží zejména poslední modře svítící tlačítko „3D“. Pokud je vypnuto (nesvítí), dojde k přepnutí obou grafických karet do energeticky úsporného režimu. Toto tlačítko lze aktivovat pouze při zapojení notebooku do elektrické sítě. Při provozu na baterie jej aktivovat nelze. Podrobněji si účel tohoto tlačítka přiblížíme v odstavci věnovanému grafice.

Hlavní HW parametry
Systém je postaven na u notebooků poněkud méně běžné čipové sadě z dílen NVIDIA. Jedná se o čipset nForce4 SLI – (CK804). Jeho základní a nejdůležitější specifikací je samozřejmě přítomnost hned dvou PCI Express x16 slotů. Zde je ovšem třeba upozornit na to, že čipset má celkově k dispozici pouze 20 PCI express linek. O tom, jak se přesně rozdělí přenosové pásmo a počet linek mezi dvě současně zapojené grafické karty si podrobněji povíme v sekci „Displej a grafika“

Co se týče ostatních papírových parametrů této čipové sady, ty jsou následující:

  • Podpora procesorů AMD Sempron a Turion (Socket 754)
  • Podpora maximálně DDR 400 MHz pamětí.
  • 1 GHz HyperTransport Bus
  • 2x Dual SATA řadič (tedy dohromady až 4 SATA zařízení)
  • 2x IDE řadič (až 4 IDE jednotky)
  • 4 PCI Express sloty (x16,x1,x1,x1) a až 5 PCI slotů
  • integrovaný modem a audio čip Avance Logic/RealTek ALC655/ALC850

Jako centrální procesor je v testované konfiguraci osazen AMD Turion64 ML-40. Jeho skutečná frekvence dosahuje hodnoty 2,2 GHZ, disponuje 1 MB L2 cache a podporuje 1 GHz HyperTransport. Aktuálně jde o třetí nejvýkonnější procesor, jaký společnost AMD do mobilních stanic dodává. Časem se jistě objeví i konfigurace obsahující aktuálně nejvýkonnější procesor, kterým je Turion 64 ML-44. Přídomek ML za názvem značí, že se jedná o energeticky náročnější sérii s TDP 35W, což už je na jednojádrový mobilní čip relativně hodně. Pro představu – Intel Pentium M o prakticky stejné frekvenci (2,13 GHz) dosahuje spotřeby 27W.

Co do hrubého výkonu je na tom procesor skvěle a např. v syntetických testech FPU šlape na paty i procesoru Core Duo v plně multiprocesorovém režimu!

test výpočtu s pevnou řádovou čárkou: 26 247
test výpočtu s pohyblivou řádovou čárkou: 34 355

Co do výpočtů v pevné řádové čárce se Turion 64 ML-40 vyrovná i takovému procesoru, jako je Pentium 4 HT 560 na 3.6 GHz! Jen o pár bodů se za tímto procesorem umístil na pátém místě naší srovnávací tabulky. Nejvýkonnější Pentium M 770 (2,13 GHz) nechává v této disciplíně přibližně 5000 bodů za sebou. V testu s pohyblivou řádovou čárkou (FPU) se pak čip od AMD umísťuje na druhé příčce našeho žebříčku, když o několik set bodů „přepočítal“ i aktuálně nejvýkonnější Core Duo T2600 - 2.16 GHz (!!), které navíc svého výsledku dosáhlo za použití multiprocesoringu v ideálních podmínkách benchmarku.

Resumé je jasné. Turion 64 ML-40 je v současnosti jedním z nejvýkonnějších jednojádrových procesorů pro mobilní platformy. Ideálně se pak hodí pro hraní moderních her (což je zrovna i tento případ), jelikož hry právě nejvíce bazírují na výkonu CPU ve výpočtech s pohyblivou řádovou čárkou. Pokud ještě dodám, že Turion64 od základu podporuje multimediální instrukce SSE3, není o čem mluvit. Ve prospěch Pentia M i Core Duo/Solo tak mluví především spotřeba, která je díky vyspělému power managementu obou procesorů nižší než v případě Turionu 64. Ale co si budeme povídat, spotřeba je u tohoto notebooku na vedlejší koleji.

Operační paměť tvoří rovný 1 GB RAM typu DDR 400 (instalovány dva 512 MB moduly). Konkurenci v podobě poslední čipové sady Intel 945M již lze osadit pamětmi DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. V reálu však výsledky UMAXu nejsou vůbec špatné, i když samozřejmě na DDR2-667 paměti nedosahují. 1290 MB/s lze přibližně srovnat i s výkony DDR2-533 pamětí ve spolupráci s čipsetem Intel 915M a notebook se tak s touto hodnotou dostal přibližně do středu našeho žebříčku. Pokud by jste již v začátku chteli notebook pořídit s 2 GB RAM, tak si budete muset připravit o 4000 Kč bez DPH více.

Pevný disk TOSHIBA MK1032GSX AS021G o kapacitě rovných 100 GB je připojen přes rozhraní SATA, dosahuje 5400 otáček za minutu a disponuje standardním 8 MB bufferem. I přes tyto libozvučné parametry se však dostáváme k největší slabině celého systému. Disk je ve srovnání se zbylými komponentami značně líný. Start systému, první načítání větších aplikací, načítání map ve hrách. Při všech těchto činnostech si jednoduše chvíli počkáte. Nepřílišnou svižnost disku dokumentují i naměřené hodnoty programem HD Tach:

Průměrná rychlost (burst speed): 29,1 MB/s

Průměrná rychlost čtení je tedy od pohledu na dosti nízké úrovni. Některé námi testované notebooky měli průměrnou rychlost čtení až 36 MB/s. Přístupová doba 17,2 ms pak patří k tomu lepšímu, co můžete na trhu s mobilními disky požadovat.

Optická mechanika MATSHITAUJ-840D je připojena přes rozhraní ATAPI (primary master) a umístěna ve slotu Multibay. Lze ji pohodlně vyjmout jen za pomoci jediného posuvníku. Prázdný slot lze pak využít například pro další baterii, nebo harddisk. Dle specifikací výrobce si poradí se zápisem těchto formátů: CD-R (rychlostí 24x) -RW (10x), DVD+/-R (8x a 4x), +/-RW (4x/2x) a DVD DL (rychlost zápisu maximálně 2.4x). Ve specifikaci bohužel chybí DVD-RAM. Mechanika obstojně četla i starší média poznamenaná zubem času. Slyšet ji je jen při čtení obyčejných datových CD. Při vložení Audio CD nebo video DVD, dojde automaticky ke snížení otáček na nejnutnější minimum.

Z ostatní HW výbavy nelze nezmínit rozhraní Wi-Fi (instalována je karta Intel z předchozí sady Centrino Sonoma standardů b/g), Bluetooth, port IrDa, Gigabitovou ethernetovou kartu a nechybí ani nesmrtelný 56k modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Největší síla tohoto notebooku tkví právě zde. 19“ širokoúhlý TFT displej s extrémním WSXGA+ rozlišením 1680 x 1050 pixelů ohromí na první pohled snad každého. Výhod plynoucích z tak velkého rozlišení (např. možnost práce hned na několika dokumentech současně bez nutnosti překrývání oken a pod.) si tedy můžete užívat bez potíží spojených se sledováním příliš drobného zobrazení.

Displej má lesklý povrh typu glare. Díky tomu nabízí opravdu živé podání barev a velice dobré pozorovací úhly jak ve vertikálním, tak i v horizontálním směru. Subjektivně bych dokonce řekl, že použitý displej měl nejlepší pozorovací úhly, jaké jsem zatím u notebooku viděl. Obraz se dá sledovat i z velmi ostrého úhlu. To je ideální zejména v případě, kdy na notebooku běží film, který sleduje více osob a ne každý může sedět přímo v ose displeje.
Menší nevýhodou glare povrchu je jeho vysoká odrazivost okolního světla. Vyhněte se tedy umístění zdroje světla přímo naproti displeje.

O to, aby měl monstrózní displej co zobrazovat, se stará hned dvojice grafických karet NVIDIA GeForce Go 7800GTX spojených pomocí technologie SLI (Scalable Link Interface). Každá nese vlastní video paměť o kapacitě 256 MB typu GDDR3. O těchto grafických akcelerátorech pro notebooky jsme Vám již přinesly obsáhlý článek.

Zopakuji jen, že v současné době se jedná o jedno z nejvýkonnějších řešení, se kterým se můžete v notebooku setkat (na trhu sice již je GeForce 7900GTX, avšak notebook, který by tuto grafiku využíval, zatím není dostupný, natož aby disponoval zapojením těchto grafik do SLI). Přístup do paměti je plně 256 bitový, GPU 7800 ve verzi GTX obsahuje rovných 24 pixel pipelines a 8 vertex pipelines! O hrubý výkon tedy nebude nouze. Jádro 7800GTX je na rozdíl od nižších verzí (7600, 7300) vyráběno stále ještě 110 nm procesem. To má za následek daleko větší rozměry GPU a především daleko větší spotřebu, která u jedné GeForce 7800GTX dosahuje 68 W! V našem případě tedy spotřeba grafického systému činí rovných 136 W!
Takovéto spotřeby dosáhne systém při nastavení na maximální výkon a činnosti obou GPU v režimu SLI. Bez připojení notebooku do elektrické sítě nelze takovéto spotřeby ani dosáhnout, jelikož výkon grafického subsystému je při napájení z baterií automaticky snížen.

Grafiky jsou zapojeny do slotu PCI Express x16. Jak již ale bylo naznačeno v sekci hardware, čipset CK8-04 SLI má pouze celkově 20 PCI Express linek. Při zapojení jedné karty je tedy aktivní plný počet PCI Express linek (16). Pokud zapojíme dvě karty do SLI, můstek automaticky nasměruje do každého slotu 8 PCI Express linek. Nedojde tím k znatelnému zpomalení karet, PCI Express x8 má přenosovou rychlost 2 GB/s. Pro srovnání, rozhraní AGP 8x dosahuje rychlosti 2,1 GB/s (poloduplexně) a tato rychlost je stále vesměs nevyužitá.

Pokud jsem zde zavedl pojem SLI, bylo by slušné říci alespoň ve zkratce, jak vlastně tato technologie pracuje. Dvě grafické karty zapojené do SLI mohou fungovat ve dvou módech.
AFR (Alternate Frame Rendering) – V tomto módu se GPU střídají ve výpočtech sudých a lichých snímků a teoreticky tak mohou až zdvojnásobit výkon.

SFR (Split Frame Rendering) - Zde je snímek rozdělen na půlku a každé GPU počítá tu svoji. Nevýhoda tohoto postupu spočívá v rozdílné náročnosti scény. Spodní polovina bývá mnohdy daleko náročnější než horní. U klasické FPS hry je ve spodní polovině spousta objektů (budovy, nepřátele atd.) v horní polovině je většinou už jen nebe (jednoduchá textura). Teoreticky tento mód přináší jen malé zrychlení.

Dále záleží, jak si konkrétní aplikace s režimem SLI poradí. Některé jsou pro běh v SLI speciálně optimalizovány (Doom 3, Half Life 2, SWAT 4, Call of Duty 2). Ale i neoptimalizované hry mohou z SLI těžit. Stačí jen trochu experimentovat s nastavením ovladačů. Dost bylo ale teorie a podíváme se, jak si tato dvojice vede v praxi.

3D Mark 3D ON | SLI ON* 3D ON | SLI OFF (1 GPU)** 3D OFF | SLI ON***
2001
22340
23158
16598
2003
22618
13938
8444
2005
9386
6636
3751
2006
5162
3421
1972

* systém nastaven na maximální výkon – SLI i tlačítko 3D jsou aktivní
** Je aktivní jen jedna karta – SLI je vypnuto
*** Systém je nastaven na maximální úsporu energie – SLI i 3D jsou vypnuty

Výsledky jsou poměrně zajímavé a dokumentují, že takto silné grafické karty spojené navíc do SLI naplno využijí jen opravdu ty nejnáročnější aplikace využívající všech posledních funkcí DirectX 9.0c jako pixel a vertex shadery ve verzi 3.0. Vidět je to především na testu 3D Mark 2001, kdy systém dosáhl s jediným GPU o tisíc bodů vyššího skóre než se dvěma GPU v SLI. Výkonový benefit z SLI je jasně vidět již od verze 03 a s přibývající náročností testů (05, 06) se využitelnost SLI jen zvyšuje. Pokud tedy neplánujete na notebooku hrát poslední a nejnáročnější hry, SLI prakticky nevyužijete a je pro vás zbytečnou investicí. Pro ty ostatní SLI pak otevírá ve sféře notebooků doposud nevídané možnosti. Vždyť i takový 3D Mark 2006 běží na této konfiguraci prakticky plynule!

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Multimediální výbava je na vysoké úrovni. Aby také ne, místa pro nejrůznější rozhraní a konektory je zde požehnaně. Přední multimediální výsadou je především displej o obrovské úhlopříčce 19“. V kombinaci s optickou mechanikou, případně volitelným TV tunerem se z notebooku rázem stává doslova přenosná televize. DVD filmy vypadají na použitém širokoúhlém displeji opravdu skvěle. Optická mechanika je tichá a tudíž nikterak neruší produkci. Trochu více rušivě již působí koncert celkově pěti ventilátorů, které v notebooku pracují. Při sledování DVD (nebo jiného formátu videa) se sice netočí naplno, ale jsou stále slyšitelné.

O nadstandardní ozvučení se stará audiosoustava 5+1, tedy 4 reproduktory doplněné o subwoofer! Dva hlavní reproduktory najdeme nad klávesnicí, kryté kruhovou maskou. Dále dva menší reproduktory umístěné na spodní straně čelního panelu (pro lepší zvuk mohly být klidně vyvedeny na horní stranu, kde je místa dost) a pětici uzavírá basový reproduktor (subwoofer), umístěný tradičně na spodním krytu notebooku.

Hry i filmy si tedy můžete konečně poslechnout i bez nutnosti připojovat externí reproduktory. Celková hlasitost reproduktorů navíc spolehlivě i při středním zesílení přehluší hluk generovaný ventilátory =) . Zvuk je sice zřetelně plastový a tu a tam lze slyšet i zapraskání, v porovnání s dosavadními zkušenostmi se však stále jedná o jeden z nejlépe zvučících notebooků, které prošli naší redakcí. Zvukový systém je navíc obohacen o technologii SRS WOW, která by se měla dále postarat o lepší a kvalitnější audio zážitek. O generování zvuku se stará zvukový čip Avance Logic/RealTek ALC655/ALC850.

Rozšířená je i nabídka audio konektorů. Vedle klasických pro sluchátka a mikrofon nám Umax nadělil i vstup Line IN a konektor S/PDIF pro přehrávání v digitální kvalitě. K úplné dokonalosti tak chybí snad jen optický vstup.

Další vybavení je již více méně běžného charakteru, krom nadstandardní dodávky hned pěti USB 2.0 portů a jednoho S-Video OUT (připojení k TV).

Za příplatek 3000 Kč bez DPH lze notebook pořídit také s integrovaným hybridním (digitálním i analogovým) TV tunerem s dálkovým ovládáním. V tom případě budete moci využívat i S-Video IN, např. pro zachytávání videa z analogových zdrojů jako třeba z videokamery. Externí monitor lze připojit pomocí DVI výstupu (redukce na D-Sub je dodávána). Video z Vaší digitální kamery pak snadno nahrajete k editaci přes rozhraní FireWire. V rámu displeje dále najdeme integrovanou 1,3 Mpix CMOS web kameru (pro pořádání videokonferencí, pořizování fotografií) a také mikrofon.

Nabídku dovršuje čtečka paměťových karet 4-v-1 formátů MMC, MS, MS-PRO a SD.

Chlazení a provozní hluk
Na chlazení se u tohoto notebooku skutečně nešetřilo a je to nejen vidět, ale především slyšet. Nasávání vzduchu pro chlazení celého systému je řešeno zespodu. Najdeme zde celkem pět (!) ventilátorů. Dva na každý GPU, jeden pro CPU, jeden přídavný, který pomáhá odvádět teplo z CPU a poslední pro pevný disk. Teplo z grafických čipů je odváděno výdechem v zadní části notebooku zatímco opadaní teplo z CPU je vyvedeno na pravý bok přístroje. Teplo z CPU naštěstí ani zdaleka nedosahuje hodnot, které dokáží vyrobit dvě souběžně pracující GeForce Go 7800GTX. Tudíž se nemusíte bát připojit k notebooku na pravou stranu externí myš.

Jistě si dovedete představit, jaký orchestr dokáže tolik ventilátorů rozpoutat při plném vytížení systému. Při spuštění náročné aplikace (tedy hry) a práci obou grafických čipů v SLI na plný výkon dojde téměř okamžitě k roztočení všech ventilátorů do plných obrátek, ve kterých zůstanou po celou dobu hraní nebo běhu jiné náročné aplikace. Hluk, který celý systém vydává, je potom opravdu extrémní. Takto „rozjetý“ notebook slyšíte v tiché domácnosti i do vedlejšího pokoje, natož pokud sedíte přímo u něj. Při provádění běžné kancelářské práce zůstávají obě jádra GPU prakticky nečinná. Tím pádem je hluk na přijatelné úrovni, i když v porovnání s „obyčejnými“ notebooky lze stále mluvit o akustickém nadprůměru. Výkon si zde žádá svou daň.

I přes velký počet ventilátorů dojde po určitém čase a při velkém vytížení k poměrně citelnému zahřívání. Zejména pravá část klávesnice a oblast pod ní opravdu citelně topí. O spodku notebooku se ani nemá smysl zmiňovat, jednoznačně nejde o notebook určeny k práci na klíně. Jedním z předpokladů pro jeho bezproblémový provoz je jeho umístění na rovné a pevné podložce, která nebude bránit přístupu vzduchu k ventilátorům.

Baterie
Akumulátor je umístěn na levém boku přístroje. Na místě jej drží dva posuvníky. Jeden funguje jako zámek, druhý je třeba při vyjímání baterie držet v otevřené poloze. Na baterii je třeba vyvinout celkem velký tlak a zatlačit ji směrem ven ve směru šipky. Ta má ale poměrně nízký profil a prsty se o ni nemohou dostatečně zapřít. Díky tomu je baterie poměrně špatně vyjmutelná. Jedná se o standardní akumulátor typu Li-Ion o kapacitě 6600 mAh. Vzhledem k obrovské spotřebě celého systému nelze ale ani takto poměrně vysokou kapacitu označit za dostatečnou, aby udržela notebook naživu po delší dobu. V našem standardním* testu udržela monstrózní UMAX v provozu po dobu 1h a 34min, což odpovídá kvalitnějšímu záložnímu zdroji, jehož roli zde supluje.

Příslušenství
Nejpodstatnější příslušenství zde tvoří batoh určený na přenášení notebooku. Obsahuje tři základní kapsy. Velká je rozdělena přepážkou na suchý zip na dvě menší - určeno k přenášení samotného notebooku a například dokumentů. Třetí menší je určena na přenášení trafa a ostatního příslušenství. Batoh je zpracován opravdu kvalitně a přenášení notebooku je pohodlné. Díky vyztužení zadní strany a výstelkám přenášejícího nikde nic netlačí.

Mezi ostatní příslušenství patří redukce S-Video – cinch, DVI - D-Sub a telefonní kabel. Jako operační systém byly nainstalovány Windows XP Professional SP2. Z dalšího software je dodáván OEM NERO 6.6 a Power DVD.

Závěr
Umax VisionBook 5900WSX je notebook pro náročné uživatele, požadující maximální výkon bez ohledu na mobilitu. Pokud potřebujete pro svou práci nebo hry opravdu výkonný stroj a potřebujete-li svůj stroj navíc pravidelně přenášet, je pro Vás tento notebook jako stvořený. Výkon si však bere svou daň na spotřebě, hluku a vyzařovaném teple. Pohybovat se s tímto notebookem mimo dosah elektrické sítě nemá prakticky smysl.

Koncová doporučená cena testované konfigurace s Windows XP Professional je stanovena na 86 490 Kč bez DPH (102 923 Kč s DPH). Základní konfigurace s Windows XP Home je o 1 500 Kč bez DPH levnější. Pokud se nespokojíte se standardní dvouletou zárukou, nabízí Vám Umax její rozšíření na roky tři za cenu 2990 Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ ultimátní grafický výkon (v současnosti nejvýkonnější na našem trhu)
+ 19“ displej s velmi kvalitním obrazem

- rozložení klávesnice
- nadprůměrný hluk a zahřívání

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Umax VisionBook 5900WSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 5900WSX
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 ML-40 (2,2GHz, 1MB L2, 1GHz HTT)
  • RAM (MB): 1024 DDR-400 (2x 512)
  • HDD (GB): 100 (TOSHIBA MK1032GSX AS021G, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITAUJ-840D)
  • LCD: 19" TFT, glare
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680x1050)
  • Video: 2x nVIDIA GeForce GO 7800GTX 256 MB DDR3 (SLI)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Avance Logic/RealTek ALC655/ALC850
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP PRO SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 1:34
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, 1x externí monitor (DVI), 1x S-video OUT, 1x S-video IN (pouze s TV tunerem), 1x (IEEE 1394) FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA, 5x USB 2.0, 1x sériový port, 1x (MS) Memory Stick, 1x MS-PRO, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 476 x 343 x 29-47 mm
  • Hmotnost (kg): 6,6
Recenze

Diskuse