RECENZE: UMAX VisionBook 9100WSX - dvoujádrové AMD

24. 5. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

UMAX opět přináší specialitu, mezi notebooky na českém trhu nevídanou. Model 9100WSX z kategorie velkých notebooků má ambice nahradit stolní PC, a to se mu v mnoha ohledech daří. Ve svých útrobách totiž nabízí desktopový procesor AMD Athlon 64 X2, grafickou kartu NVIDIA GeForce Go 7800 GTX, 2 pevné disky a 2 sloty pro optické mechaniky. Volitelně nabízí i duální TV tuner.

UMAX VisionBook 9100WSX - dvoujádrové AMD

Základní popis
VisionBook 9100WSX opravdu není žádný drobeček, což naznačují už papírové hodnoty rozměrů (397 x 298 x 49,5 mm) a váhy (5,8 kg). Zavřenému notebooku dominuje stříbrná barva hliníkového víka, zbytek plastového těla je převážně černý. Notebook rozhodně není stavěný na časté přenášení, ale pokud potřebujete udělat místo na stole, stačí jen zaklapnout víko a notebook dát stranou. Pro případ potřeby přesunu na větší vzdálenost je k notebooku přibalena brašna šitá na míru velkých rozměrů notebooku.

Po obvodu VisionBook zaujme ze všech stran. Na čele jsou umístěny 2 reproduktory (z celkem 5ti) a především velký "Audio DJ" panel pro ovládání audio CD. Protilehlá zadní strana nabízí S-Video vstup i výstup a vstup pro TV anténu. Dalším méně častým konektorem na notebooku je DVI výstup na externí monitor (přibalena je i redukce na analogový VGA výstup) a COM i LPT porty. Pravý bok nabízí dvě pozice pro optickou mechaniku. Levý bok je přímo prošpikovaný konektory (PS2, 4x USB 2.0, 2x(!) FireWire, 4 audio konektory, PCMCIA, čtečka paměťových karet 7-in-1 a Infraport).

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice dobře kontrastuje s hlavními bílými popisky i světle žlutými popisky pro doprovodné funkce (s klávesou Fn). Největší předností klávesnice je samostatná numerická část, která je však modifikována do tří sloupků a její ovládání mi připadaá méně pohotové než u klasických PC klávesnic. Klávesy Home, End, PgUp, PgDn lze vyvolat současným stisknutím klávesy Fn a kurzorových šipek nebo vlastními klávesami v numerické části, pokud je vypnutý NumLock. Jsou zde i obě Win klávesy. Uvítal bych větší Enter, Ins a Del klávesy. Fn je naštěstí až jako druhé zleva za Ctrl, což hodnotím kladně.

Pod klávesnicí je královský prostor pro opření rukou. Touchpad pod klávesnicí je posunut více doleva, zřejmě kvůli numerické klávesnici, ale vůči hlavní části je vycentrován na střed, takže praváci i leváci jsou na tom stejně. Na touchpadu je i graficky ohraničen prostor pro vertikální posun v dokumentech. Pod touchpadem jsou dvě doprovodná tlačítka. Nad klávesnicí jsou čtyři kulatá tlačítka (3x rychlý start dokumentů, 1x hlavní vypínač). Vedle kláves jsou další dva reproduktory.

Hlavní HW parametry
Monstrum od UMAXu je postaveno na univerzálním čipsetu VIA K8T890. Na tento čipset můžeme narazit především v AMD desktopech, kam je určen. Podporuje všechny současné desktopové procesory od AMD s paticemi S754, 939 i 940 a HyperTransportem do 1GHz. Dále zde nalezneme běžné aktuální technologie jako sběrnici PCI-Express nebo řadiče disků SATA (s podporou RAID 0 a 1) i PATA.

Největší lahůdkou VisionBooku 9100WSX je bezesporu jeho procesor. Testovaný kus disponoval dvoujádrovým CPU AMD Athlon 64 X2 s PR ratingem 3800+. Jeho nominální frekvence je 2.0 GHz, ale díky technologii Cool'n'Quiet (obdobě PowerNOW! známé z mobilních AMD procesorů) jí v případě nízkého výkonového vytížení dokáže dynamicky měnit a regulovat tak vyprodukované odpadní teplo (o spotřebu v případě tohoto notebooku ani tolik nejde). HyperTransport procesoru má frekvenci 1GHz a každé jádro disponuje 512 KB separátní L2 cache. Velmi sympatická je přítomnost integrovaného dvoukanálového paměťového řadiče pro paměti do DDR-400 (novější a úspornější paměti DDR2 podporuje až nová revize tohoto procesoru pro patici AM2, UMAX má socket 939). Spotřeba procesoru vzhledem k přítomnosti dvojice desktopových jader není nejmenší, činí plných 89 W. Vše je vynahrazeno podle očekávání monstrózním výkonem, který stanovil nové maximum u žebříčku námi testovaných notebooků.

V syntetickém srovnávacím testu HWiNFO32 - CPU dosáhl notebook na hodnotu 23 806 bodů při singlethreadovém módu. Tento výkon odpovídá Turionu 64 ML-37 se stejnou frekvencí (2 GHz) a nepatrně překračuje starší Athlon XP-M 3000+. Ze stáje Intelu je tato hodnota nejbližší Celeronu D 345 (3.06 GHz) a Pentiu 4 HT 3 GHz, které mírně překonává. V multithreadovém režimu testu předvádí procesor teoretické maximum výkonu obou jader najednou, které činí impresivních 47 832 bodů a stanovuje tak nové maximum naší tabulky - druhé je Core Duo T2600 (2.16GHz) s 45 452 body. Ještě hrozivější je maximální výkon v testu FPU při použití multithreadového módu, neboť FPU je tradiční silná stránka Athlonů. V tomto případě procesor získal skóre 62 386 bodů, přičemž druhá nejlepší hodnota naší tabulky činí 34 104 bodů (a dosáhl jí již zmíněný Athlon XP-M 3000+). Tyto výsledky ukazují veliký potenciál procesoru především u multithreadově napsaných aplikací.

Pokud je potřeba ještě vyšších výkonů, tak lze UMAX při koupi nakonfigurovat a s příplatkem 2000 Kč bez DPH jej pořídit s procesorem Athlon 64 X2 4200+ (2.2 GHz, 2x 512 KB L2 cache a spotřeba opět 89W). Pokud byste při koupi notebooku chtěli naopak ušetřit, je k disposici možnost volby jednojádrového Athlonu 64 3200+, který je o 6000 Kč bez DPH levnější než recenzovaná dualcore varianta.

VisionBook 9100WSX byl vybaven rovným 1 GB RAM složeným ze dvou 512 MB modulů. Paměti mají efektivní frekvenci 400 MHz a jsou zapojeny do dvoukanálového řadiče v procesoru. Testy přenosové rychlosti však nedopadly nikterak závratně a hodnota 1363 MB/s je srovnatelná s notebooky s čipsetem Intel 915M, kde je paměťový řadič v čipsetu a ne přímo integrován v CPU.

Pokud je 1 GB paměti při koupi notebooku málo, lze za příplatek 4000 Kč bez DPH zvolit 2x 1GB.

Diskový subsystém je další silnou stránkou UMAXu. Notebook lze totiž osadit dvojicí SATA disků a ty případně ještě zapojit do RAID 0 nebo 1. Mohou tedy vytvářet pole s dvojnásobnou kapacitou a teoreticky dvojnásobnou rychlostí než by tomu bylo v případě jediného disku (RAID 0) a nebo neméně populární "zrcadlo" s poloviční kapacitou oproti součtu kapacit disků, ale za to dvojnásobnou odolností proti chybám (RAID 1).

Testovaný VisionBook byl vybaven dvojicí 80 GB disků Hitachi TravelStar 5K100 (HTS541080G9SA00) s 5400 ot./min a 8 MB cache. Tyto disky si v našem výkonnostním testu vedli již tradičně velmi dobře, když dosáhly přenosové rychlosti 103,24 resp. 102,20 MB/s a průměrné přístupové doby 16,34 resp. 16,63 ms. Průměrná čtecí rychlost změřená programem HD Tach činila 31,2 MB/s u primárního a 29,5 MB/s u sekundárního disku.

Možností konfigurace disků při koupi je mnoho - základní varianta disponuje pouze jedním 80 GB diskem. Za příplatek 4000 Kč bez DPH dostanete 80 GB disky dva a pokud přidáte celkem 7000 Kč, tak můžete mít dva disky s kapacitou 100 GB.

Optická média můžete přečíst a nebo zapsat v DVD+/-RW DL mechanice MATSHITA UJ-840D. Dle specifikací výrobce zvládne čtení všech v současnosti používaných disků (vč. DVD-RAM), a vyjma právě DVD-RAM umí na kterýkoliv z nich i zapsat data. Komu by jedna DVD vypalovačka nestačila, ten si může za 3000 Kč bez DPH pořídit druhou a používat je obě najednou - rozměrné šasi notebooku to umožňuje.

Konektivita notebooku je na velmi dobré úrovni, ke kompletní výbavě schází pouze podpora Wi-Fi standardu a. V základní výbavě tak najdeme jak modem, gigabitový ethernet a Wi-Fi b/g (od MSI), tak i méně častý Infraport a Bluetooth (Class II).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Pro svůj účel multimediálního domácího centra je VisionBook 9100WSX vybaven 17.1" velikým širokoúhlým displejem s rozlišením WSXGA (1680x1050 bodů). Jas i kontrast displeje jsou na znatelně vyšší úrovni než u "standardních" notebooků, čemuž napomáhá i speciální filtr umístěný před displejem (podobně jako TrueBrite Toshiba, X-Black u SONY), který zvyšuje kontrast a sytost barev. Jedinou nepříjemností takového filtru je vyšší odlesk na displeji při pohledu z některých úhlů, ale výsledný efekt kvality obrazu za to rozhodně stojí.

Grafickou kartou není žádná jiná, než samotná královna současné mobilní grafiky: NVIDIA GeForce Go 7800GTX (ještě výkonnější Go7900GTX a ATI Mobility Radeon X1800XT jsou stále spíše na papírech specifikací, než v reálných noteboocích). Její specifikace hovoří za vše: 24 pixel pipelines, 8 vertex pipelines, 400 MHz frekvence jádra a 1100 MHz u GDDR3 pamětí připojených přes 256-bit rozhraní. Plná hardwarová podpora DirectX 9c (Shader Model 3.0) je samozřejmostí.

Výsledky testů 3D Mark nenechaly již nikoho na pochybách, že se jedná o jednoznačně nejvýkonnější grafiku testovanou v redakci NOTEBOOK.cz.
3D Mark 03: 14 986 bodů (doposud nejvýkonnější ATI MR X800 dosáhl 9860 bodů)
3D Mark 05: 6703 bodů (4453 bodů u ATI MR X1600)
3D Mark 06: 3763 bodů (1945 bodů u ATI MR X1600)

Grafická karta je navíc v modulu MXM a je relativně snadno vyměnitelná za jinou se shodným teplotním designem, který u Go7800 GTX činí velmi vysokých 68W (což je víc, než mají v součtu všechny komponenty běžného notebooku).

Grafický výkon VisionBooku tedy bez potíží dostačuje i na hraní 3D her, a to se o notebooku dá říci pouze velmi vzácně.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
UMAX VisionBook 9100WSX je především multimediálním notebookem, takže i v tomto odstavci bude co říci. Vybaven je 4 běžnými reproduktory a jedním basovým (subwoofer) reproduktorem. Výkon a kvalita reproduktorů je na velmi vysoké úrovni. Kdo by přeci jen chtěl využít externí reprosoustavy, ten má samozřejmě možnost využít i S-PDIF konektor. Se zvukem souvisí i "Audio DJ" panel na čele notebooku, který umožňuje ovládat audio CD bez nutnosti spuštění operačního systému. Je zde kompletní sada pro ovládání přehrávání (play, stop, pause atp.) i pro nastavení hlasitosti reproduktorů. Uprostřed mezi tlačítky je informační displej s efektními modře podsvícenými číslicemi, které informují o přehrávané stopě a času skladby. Při spuštěných Windows je na displeji zobrazován aktuální čas (lze vypnout). Jediné, co mi na "Audio DJ" panelu vadí, je, že funguje jen bez OS, při zapnutých Windows je nefunkční.

Chlazení a provozní hluk
Notebook má zespodu 4 větráčky (2x CPU, 1x RAM, 1x VGA) a téměř neustále běží alespoň jeden z nich. Notebook je tedy neustále poměrně hlučný. Při velké zátěži, kdy běží všechny větráky naplno, je už hluk značný a přebíjí ho jen naplno puštěné reproduktory. Díky tolika větráčkům se ale dokáže notebook uchladit i při dlouhodobém zátěžovém testu bez přehřívání. Teplo je cítit nejvíce pod klávesnicí vlevo, kde je umístěna grafická karta, která dokonce prohřeje notebook více než CPU. Procesor je chlazen tak dobře, že ze zadní části notebooku vychází jen velmi vlažný vzduch. Povrch pracovní plochy je teplý, ale pracovat na něm je bez problému možné.

Baterie
Li-Ion baterie má 14,8 V a úctyhodnou udanou kapacitu 6600 mAh, ale i tak to stačilo "jen" na 1 hodinu a 41 minut našeho standardního* testu výdrže baterie. Na notebook s takovým výkonem je to však hodnota více než dobrá, i když při plném využití výkonu bude samozřejmě menší. VisionBook 9100WSX však není stavěn na práci z baterie. Baterii je zde třeba vnímat spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické sítě.

Závěr
UMAX VisionBook 9100WSX je předurčen pro multimediální využití doma nebo třeba na chalupě, kam si jej můžete o víkendu odvézt snadněji než velké PC nebo malou TV (relevantní za předpokladu, že v notebooku je instalován i volitelný TV tuner). Zcela jistě může být využit i v kanceláři, ale rozhodně od něj nečekejte vysokou mobilitu. V plné výbavě nabízí především sílu v podobě dvoujádrového procesoru Athlon 64 X2 a 3D grafický výkon modulární karty NVIDIA GeForce Go 7800 GTX. Neobvyklá je i možnost zapojení dvou disků. Ve chvílích odpočinku s ním můžete poslouchat nejen audio či sledovat video, ale pomocí volitelného TV tuneru naladíte i televizní program a Teletext. Za takovou dávku výbavy se také náležitě platí. V základní konfiguraci s jednojádrovým procesorem Athlon 64 a jedním pevným 80 GB diskem bez OS byla doporučená koncová cena stanovena na 62.990,- Kč bez DPH (74.958,- Kč s DPH). V "plné palbě" (Athlon 64 X2 4200+, 2*1GB RAM, 2*100GB SATA, 2xDVD+/-RW, TV Tuner, BL, WiFi, XP Prof., Záruka 3 roky) vyjde notebook v doporučené koncové ceně na 95.480,- Kč bez DPH (113.621,- Kč s DPH). UMAX standardně nabízí 2 roky záruky nejen pro jednotlivce (nepodnikatele), ale také pro firmy.

Klady a zápory:
+ vysoký grafický i výpočetní výkon
+ kvalitní obraz displeje
+ modularita
+ volitelný TV tuner

- provozní hluk (4 větráčky)
- nízká mobilita


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook 9100WSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisonBook 9100WSX
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ (2 GHz, 2x 512 KB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR-400 (2x 512)
  • HDD (GB): 2x 80 (HTS541080G9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA UJ-840D)
  • LCD: 17,1" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 7800GTX, 256 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 1h 41min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x COM, 1x DVI, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x LPT, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x PS2, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (CF) Compact Flash, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x (SM) SmartMedia
  • Rozměry: 397 x 298 x 49,5 mm
  • Hmotnost (kg): 5.8
Recenze

Diskuse