RECENZE: Umax VisionBook 6400WXN - multimédia na cesty

1. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Mihulka

Hledáte notebook na častější cestování, s hmotností málo přes 2 kg, který bude současně nabitý multimédii (včetně digitálního TV tuneru), s výkonnou grafikou a dvoujádrovým procesorem? Požadujete veškeré současné bezdrátové technologie? A současně nesmí být příliš drahý? To vše splňuje Umax VisionBook 6400WXN za cenu od 36 000 Kč.

Umax VisionBook 6400WXN - multimédia na cesty

Základní popis
Tělo testovaného notebooku je z plastu. Vrchní kryt je tmavě šedý, vnitřní rám okolo klávesnice je v dvoubarevné kombinaci – černá je v dolní části vystřídána stříbřitošedou. Tato kombinace mě původně příliš neoslovila, ale po několika dnech užívání se mi začala líbit a dnes mohu design notebook s klidným svědomím označit za povedený.

Jak můžete vidět na fotografiích pod článkem, notebook obsahuje řadu indikačních diod, které povětšinou svítí ostře modrým světlem. Při psaní světlo nijak neruší, protože diody jsou zakryty levým zápěstím, ovšem při sledování filmů ve tmě už rušivé jsou. Stejnou barvou je podsvětleno i tlačítko Power On/Off vpravo nad klávesnicí.

Ve spodní části rámečku displeje jsou zabudovány dva reproduktory. Víko, k tělu připojené dvěma plastovými klouby, nemá standardní mechanické zajištění. Místo toho je použit magnet. Ten však v tomto případě způsobuje, že se víko v poslední fázi zavírání přibližuje k tělu notebooku opravdu velmi rychle, až to budí strach o výdrž displeje. Silný magnet má i jednu výhodu, totiž že se náhodného otevření notebooku v tašce bát určitě nemusíte.
K víku směřuje ještě jedna má výtka, a tou je velmi měkký kryt, který se lehce prohýbá. A jelikož se u 14,1" notebooku dají očekávat časté transporty, větší tuhost by mu neuškodila.

V čem notebook exceluje, je množství portů a konektivita. Zepředu uživatel připojí sluchátka i mikrofon a ještě mu jedna možnost zbude. Jinak řečeno jsou zde tři zdířky S/PDIF, Mikrofon-in a Line-in. Hned vedle je připraven (volitelně) CIR infraport pro dálkové ovládání přístroje. Umístění konektoru výstupu zvuku na přední straně je velmi výhodné při použití sluchátek, pro užití externích reproduktorů je naopak poněkud nešťastné.

Na pravé straně je optická mechanika DVD+/-RW DL a hned vedle ní je USB port (všechny USB porty na tomto notebooku podporují specifikaci USB 2.0) následovaný napájecím konektorem. S umístěním USB jsou ovšem trochu problémy. Pokud je totiž využit pro připojení silnějšího flashdisku, nelze zároveň otevírat dvířka optické mechaniky, protože jsou v těsné blízkosti portu. Pokud je však port využit pravákem pro připojení myši, pak dvířka mechaniky otevřít jdou, může ale trochu překážet kabel myšky. Z tohoto důvodu preferuji konektor USB umístěný před optickou mechanikou.

Na zadní části notebooku nalezneme konektor pro připojení antény pro příjem digitální televize či rádia, další dva USB porty umístěné nad sebou, místo pro zámek Kensington a DVI-D výstup (!) pro vaše stolní LCD. Zbytek zadní strany zabírá baterie.

Na levé straně je zbytek konektorů a není jich málo. Najdeme zde VGA i S-Video výstupy, FireWire port, zdířky pro připojení k síti LAN (1000/100/10) i telefonního kabelu (v notebooku je zabudován 56 kbps rychlý modem), poslední USB port, 4-in-1 čtečku karet (s podporou MS/ MS Pro/ SD/ MMC) a Express Card slot, který je kryt záslepkou, když není užíván .
Ne této straně je i hardwarový zapínač Wi-Fi spojení, které se zde nachází ve variantách Wi-Fi a/b/g. Navíc je v notebooku přítomen i Bluetooth. Konektivita testovaného přístroje je tedy skutečně na vysoké úrovni.

Jak je na tom UMAX VisionBook 6400 WXN s mobilitou? Poměrně dobře. Jeho rozměry 338 x 247 x 23-36 mm a deklarovaná hmotnost 2,2 kg (kuchyňská váha však ukázala 2,45 kg) jsou dobrá specifika „čtrnáctkového“ notebooku, který je vhodný i pro častější přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky
Šestiřadá kvalitní klávesnice je černá s bílými popisky (s modrými pro funkce dosažitelné za použití tlačítka Fn) a pochopitelně na ní najdete i všechny české diakritické znaky. Těm by slušela možná lépe nějaká kontrastnější barva, ale pokud píšete všemi deseti, tak je vám to stejně jedno.

Jak můžete vidět na fotkách v galerii, funkční klávesa Fn je v levém dolním rohu klávesnice, Enter je velký dvouřádkový, kurzorové šipky jsou odsunuty lehce mimo hlavní klávesnicovou plochu, a tak se v jejich bezprostřední blízkosti nenachází žádná další klávesa, která by se dala omylem stisknout. Klávesy Del, Home, PgUp, PgDn a End jsou tradičně umístěny ve sloupci na pravém kraji klávesnice. Ve spodní řadě se kromě klávesy Fn nachází tři klávesy systému Windows a trochu nezvykle je vlevo od mezerníku ještě klávesa se zpětným lomítkem.

V levém horním rohu jsou tři tlačítka rychlé volby nastavená na start internetového prohlížeče, emailového klienta a (de)aktivaci spojení Bluetooth, v pravém rohu je tlačítko Power On/Off. Ještě zbývá připomenout, že se Wi-Fi hardwarově aktivuje posunutím přepínače na levém boku přístroje.

Polohovacím zařízením přístroje je touchpad, kvůli ergonomii je posunut doleva od středu. Obklopují jej dvě stříbřitá tlačítka, která jsou však vyrobena z jednoho kusu. Žádná náhražka za třetí tlačítko tu není, skrolování je necháno na hbité prsty při práci s touchpadem.

Hlavní HW parametry
O slušný výkon počítače se stará dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 (1,66 GHz) běžící na chipsetu Intel 945PM. Výsledky testování výpočetního výkonu počítače zjištěné programem HWiNFO32 jsou:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)
* Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 747
* Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 025

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)
* Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 858
* Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 143

Výsledky řadí testovaný počítač na patnácté (pevná čárka) a devětadvacáté(pohyblivá čárka) místo v našem žebříčku výkonnosti. Při běžné práci a středně náročných multimédiích vám nedostatek výkonu rozhodně hrozit nebude, i když pravý čas tohoto procesoru nastane až s masivnějším rozšířením multithreadových aplikací.

Notebook je standardně osazen 512MB DDR2 PC4200 (533MHz) paměti - zde značky Samsung. Paměť zabírá jen jeden slot, a proto nic nebrání případnému rozšíření. HWiNFO32 naměřili propustnost 1790 MB/s, která odpovídá použité konfiguraci.

Disk osazený v notebooku má kapacitu 80 GB a jeho výrobcem je firma Fujitsu. Typové označení MHV2080BH značí, že jde o disk připojený na rozhraní SATA 150, točící své plotny 5400-krát za minutu a využívající 8 MB cache.
A co nám říkají testy? HwiNFO32 ukazuje hodnotu Read Burst Rate rovnu 103,00 MB/s (14. pozice), která však hlavně závisí na přístupu do cache disku. Naměřená přístupová doba je 17,73 ms (61. pozice), což je výsledek slabší i na 5400 rpm disk, dnešní moderní disky dosahují kratších přístupových dob. Skutečnému výkonu více odpovídající měřítko je průměrná rychlost čtení, kterou měříme pomocí softwaru HD Tach. A ten nám ukázal hodnotu 28,5 MB/s.

Pro spojení s okolím může uživateli chybět pouze (dnes již značně zastaralý) infračervený port. Jinak zde najdeme reliktní modem, gigabitovou síťovou kartu, adaptér Wi-Fi standardů a/b/g i Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
VisionBook 6400 má 14,1 palcový širokoúhlý a na svou kategorii kontrastní a ostrý displej s běžným povrchem. Horizontální pozorovací úhly umožňují sledování filmů více osobám i ze stran, ačkoliv parametrů stolních LCD nedosahuje. Horší jsou vertikální pozorovací úhly, kdy se barevné podání obrazu s růstem úhlu mění velmi rychle. U doby odezvy není problém, filmy i hry sledovat jdou bez znatelného rozmazání obrazu. Displej nabízí nativní WXGA rozlišení (1280 x 800 pixelů), a to umožňuje pohodlnou práci a ani oči se neunaví při čtení textu, jak se to lehce stává při vyšším rozlišení. Pokud však někdo právě vysoké rozlišení, a tím i větší virtuální pracovní plochu vyžaduje, pak se bude muset poohlédnout jinde.

Obraz na displej posílá grafika ze stáje ATI, konkrétně model ATI X1600, zde osazená 256 MB DDR2 paměti tikající na 378 MHz, s procesorem taktovaným na 425 MHz. To je velmi slušný základ pro dobré grafické nasazení. Výsledky v posledních čtyřech 3DMarcích jsou:

  • 3DMark 2001: 16224 (16. místo)
  • 3DMark 03: 6442 (9. místo)
  • 3DMark 05: 3704 (7. místo)
  • 3DMark 06: 1883 (5. místo)

Je vidět, že s náročností testu roste relativní výkonnost grafické karty, a proto si můžete na notebooku zahrát i nejnovější hry vyžadující plnou podporu DirectX 9.0c.

Grafická karta zde může posílat obraz i na S-video výstup (a tedy například do televizoru) nebo se jejím cílem mohou stát DVI-D či VGA výstup.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
V této oblasti vyniká hlavně digitální TV tuner. Dodávaný software právě pro přehrávání videa a TV se jmenuje Power Cinema. Bohužel je dodáván jen v časově omezené trial verzi. Pozemní digitální TV a rádio je prozatím vysíláno jen ve velkých městech, a tak tuner nevyužijí všichni. K počítači je dodávána malá anténa, která se dá přísavkou upevnit třeba na víko displeje. Je to zajímavý nápad, ale mně se vždy přísavka rychle odlepila.

O zvuk se stará integrovaná zvuková karta podporující High Definition Audio. Pro hlasité přehrávání zvuku jsou ve víku notebooku zabudovány dva stereo reproduktory. Na základní přehrání postačí, ale na basy i výšky zapomeňte. Populární hudba se tedy poslouchat ještě dá, ale na cokoliv jiného radši použijte sluchátka nebo externí reproduktory. Ostatně, je tu S/PDIF konektor.

Pro potřeby jednoduchého záznamu zvuku je vlevo od touchpadu zabudován mikrofon.

Ovládání hlasitosti je možné pomocí klávesy Fn, případně nastavením v operačním systému.

Optická mechanika DVD+/-RW DL (identifikuje se tímto označením: HL-DT-ST DVD-RW GRA-4082N) si poradí prakticky se všemi formáty s výjimkou DVD-RAM. Základní test mechaniky (na hlučnost i čtení běžně poškozených médií) proběhl bez problémů.

Zabezpečení
Notebook rozhodně není určen do podnikové sféry, a tak v něm nenaleznete TPM chip ani čtečku otisků prstů. Zabezpečení není doménou tohoto počítače, kromě BIOSu a samotného operačního systému nic jiného zamykatelného v počítači nenaleznete.

Chlazení a provozní hluk
Příjemným překvapením je velmi nízká hladina hluku, a to za každých okolností - i při vyšším výkonu počítače, tedy například při hraní náročných her, kdy je plně využíván výkon procesoru (nebo alespoň jednoho jádra) a hlavně grafické karty. Ani v takovém případě totiž hluk nestoupá. Zvýší se tím samozřejmě teplota počítače a větráček vyhání teplejší vzduch.

Vývod vzduchu je na levé straně a tak všichni pravorucí uživatelé myši se nemusejí obávat nepříjemného ohřevu ruky. Nasávání vzduchu je jako u většiny notebooků na spodní straně přístroje a při práci na peřině je možné nasávací otvory snadno ucpat. Práce s notebookem na kolenou je možná, otvory se tak snadno nepřekryjí a teplota na spodní straně přístroje není tak vysoká. Na levé spodní straně přístroje blízko vývodu vzduchu (v místech uložení procesoru a pamětí) lze při delší práci na maximální výkon (a počítači položeném na tvrdé podložce) naměřit teplotu 49°C.

Místo, kde nám vysoká teplota nejvíce vadí, je samozřejmě tam, kde přichází do kontaktu horký notebook s naším tělem. A tou částí notebooku jsou většinou klávesnice, touchpad a opěrka pro zápěstí. Nejvíce zahřívané místo tohoto notebooku je v oblasti mezerníku a ve vrchní části touchpadu. Tam dosahuje až 40°C, a to už se mohou leckomu zpotit prsty.

Při běžné výpočetně nenáročné práci se teplota klávesnice pohybuje okolo 30°C a v nejexponovanějším místě až 35°C. To je teplota, která i při dlouhé práci nevadí.

Baterie
Baterie v notebooku je typu Li-on a má kapacitu 4700 mAh. K jejímu vyjmutí je potřeba použít obou rukou k otevření dvou zámečků. V našem standardním* testu udržela notebook v chodu nepříliš přesvědčivé 2h a 22min.

Příslušenství
S počítačem dostanete pochopitelně zdroj, anténu pro digitální TV, trochu základní kabeláže, CD disky se softwarem (ovladače, Nero) a předinstalovaným Windows XP Professional. To vše je dodáno s černou polstrovanou textilní brašnou.

Závěr
Umax řadí svůj VisionBook 6400WXN do kategorie „Business a cestování. Nutno říct, že svou vysokou multimediální výbavou a mizivým zabezpečením je velice vhodný pro domácí multimédia, i když je skutečně dostatečně mobilní pro obchodní cesty. VisionBook je také obdařen značnou dávkou konektivity a na cestách se lehce připojíte k internetu, podíváte na DVD nebo si pustíte televizi. Vysoký grafický výkon umožňuje hraní moderních her. Manažeři si asi vyberou exkluzivnější notebook, ti ostatní, kteří hledají slušný výkon, vyžadují mobilitu a ještě je zajímá cena, mohou o tomto notebooku vážně uvažovat. Umax je nabízí za cenu 35 990 Kč bez DPH (42 828 Kč s DPH) a její součástí je i dvouletá záruka.

Klady a zápory
+ grafický výkon
+ nízká hlučnost
+ integrovaná digitální televize

- slabší konstrukce
- absence zabezpečení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Umax VisionBook 6400WXN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovana konfigurace: Umax VisionBook 6400WXN
  • Instalovan} procesor: Intel Core Duo T2300 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2 PC4200 (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHV2080BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (HL-DT-ST DVD-RW GRA-4082N)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozli9enm: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1600, 256MB
  • Modem: 56 kbps
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvukova karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovacm zaxmzenm: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/v}dr>: Li-Ion 4700 mAh, 2h 22min
  • Rozhranm: 1x audio IN,OUT,S/PDIF, 1x Bluetooth, 1x DVI-D, 1x IEEE 1394, 4xUSB, 1x Express Card, 1x Wi-Fi (a/b/g), 4in1 htehka pam. karet (MMC/MS/MS Pro/SD) , VGA, 1x CIR infra, TV-OUT, digitalnm tuner
  • Rozmlry: 338 x 247 x 23-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2.2 (namlxeno 2,45)
Recenze

Diskuse