RECENZE: Acer Aspire 9513WSMi - multimédia s GeForce Go 7900GS

17. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Nový Aspire 9510 v sobě kombinuje nový design, výkon a nejmodernější technologie. Notebook je vybaven procesorem Core Duo, velkou pamětí RAM, velkým SATA diskem a především novinkou nVidia GeForce Go 7900GS s 512 MB VRAM. To celé je zabaleno do velkého, 17 palcového šasi. Klasického zástupce rodiny DTR notebooků navíc disponuje vlastní numerickou klávesnicí. Cena testované konfigurace se pohybuje kolem 58000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 9513WSMi - multimédia s GeForce Go 7900GS

Základní popis

Při pohledu na zavřený notebook by se mohlo zdát, že co do designové stránky zůstalo u řady Aspire 9510 vše při starém. Stříbrné víko, černé plasty na bocích. Po otevření na nás ale čeká spousta novinek. Přepracováno je provedení panelu nad klávesnicí, které má nyní modernější a „čistší“ vzezření a mně osobně se velice zamlouvá. Změn doznal také čelní panel, stejně tak jako většina ovládacích tlačítek. Barevné provedení zůstává nadále černo-stříbrné.

Jako materiály jsou použity klasické tvrzené plasty. To u některých notebooků může evokovat poněkud lacinější vzezření. Nikoli však v tomto případě. Konstrukce šasi je bytelná a během testování jsem nenašel výrazně slabší místo. Jednotlivé díly na sebe přesně doléhají, při uchopení do ruky není slyšet žádné vrzání nebo praskání. Díky použití štěrbinové (slot-IN) optické mechaniky je elegantně vyřešeno i tradiční slabší místo většiny notebooků právě v tomto místě. Jelikož zde nejsou žádná dvířka a „šuplík“, plasty naspodu notebooku se jednoduše nemají kam prohýbat.

Víko displeje je ke zbytku šasi připevněno dvěma širokými klouby. V nastavené pozici drží opravdu pevně a jen tak nějaké zatřepání ho nerozhází. Zavírání víka je řešeno dvěma posuvnými zámky. Ty jsou však navzájem propojeny, takže k otevření víka by teoreticky mohla stačit jen jedna ruka. Odpor kloubů je ale tuhý, takže se bez druhé ruky, kterou budete přidržovat tělo notebooku, neobejdete.

Notebook je koncipován jako výkonná pracovní DTR stanice a tomu odpovídají i jeho rozměry a hmotnost. S rozměry 33.5/47.2 x 400 x 297 mm a hmotností 3,98 kg se skutečně nejedná o žádného drobečka. Na druhou stranu jeho přenášení mezi prací, domovem, nebo klienty za použití patřičně dimenzované kvalitní brašny také nebude problém.

Jednotlivá rozhraní a konektory přístroje jsou umístěny ergonomicky s ohledem na maximální využitelnost a pohodlí uživatele. Hned na předním panelu najdeme veškeré audio konektory – Line OUT, Mic IN a S/PDIF. Za posuvnou krytkou se dále ukrývá čtečka karet podporující formáty (MS) Memory Stick, MS-PRO, (MMC) MultiMedia Card, (SD) Secure Digital a xD card. Vedle, taktéž pod krytkou, najdeme rozhraní FireWire. Mezi audio konektory a posuvnou krytkou najdeme také rozhraní IrDA.

Pravý bok, bráno zepředu, nabízí rozhraní Express Card (velikost 34) a hned nad ním je umístěn i slot pro karty PCMCIA (oba sloty jsou bohužel kryty vyjímatelnou záslepkou). Z toho nám plyne snad jediné, mnou vypozorované ergonomické mínus - problematické použití obou těchto rozhraní v případě, že například slot Express Card osadíte kartou s větší hlavou. Následuje port USB 2.0, výstup S-Video a klasický výstup na analogový monitor D-Sub. Zcela vzadu lze najít konektor napájení.

Na levém boku najdeme trojici konektorů USB 2.0 (což nám v součtu dává počet čtyř USB konektorů), následovanou štěrbinou optické mechaniky. Místo zde zůstalo i pro konektor RJ-11 pro připojení telefonní linky k modemu.

V zadní části se nachází konektor RJ-45 pro připojení ke klasické drátové síti LAN, výstup na LCD panely DVI a nakonec, nastupující multimediální rozhraní nové generace – HDMI, o kterém si toho více napíšeme v sekci věnované multimédiím.

Chybí snad jen konektor pro dokovací stanici, což odpovídá určení notebooku - domácí multimédia.

Indikační diody a kontrolky stavu a činnosti notebooku jsou rozmístěny na dvou různých místech. První skupinu tvoří LED na čelním panelu přístroje. Najdeme zde indikaci Power ON, Nabíjení baterie a stav Bluetooth a Wi-Fi. Další skupinka je umístěna na levém boku vedle klávesnice. Zde na nás poblikávají diody Num Lock, Caps Lock a především dioda činnosti HDD. Viditelnost diod na čelním panelu je omezena pozicí uživatele nad notebookem. Pro jejich kontrolu je občas nutné se nahnout od klávesnice směrem dozadu. Diody umístěné nalevo od klávesnice jsou viditelné vždy.

Klávesnice a ovládací prvky

U 17“ notebooků nebývá samostatná numerická klávesnice samozřejmostí. Zde ji však najdeme v plné kráse. Její přítomnost se lehce podepsala na zmenšení některých ostatních kláves. Celkově je ale klávesnice vyřešena velice povedeně, a to jak po ergonomické, tak i po konstrukční stránce. Při poklepání na touchpad nebo šasi notebooku nikde nic nedrnčí, rohy neodskakují a všechno je tedy tak, jak má být.

Klávesy jsou provedeny v tradiční černé barvě. Popisky jsou vyvedeny v bílé, popřípadě v modré, co se týče popisek pro klávesu Fn. S čitelností tedy nejsou v těchto ověřených kombinacích problémy. Dobře je na tom klávesnice i co do velikosti kláves. Enter je dvouřádkový, oproti tomu levý Shift by mohl být větší. Osobně bych snesl i větší směrové šipky a funkční klávesy. Při troše tréninku se ale dá dimenzím klávesnice přizpůsobit.

Rozmístění jednotlivých stěžejních kláves je v důsledku zabudování numerické klávesnice lehce pozměněno. Klávesa Fn je umístěna za klávesou Ctrl. Ovládání funkcí přes klávesu Ctrl je tedy naprosto stejné jako u stolních PC. Klávesy Pg Up, Pg Dn, Home a End se v důsledku přítomnosti avizované numerické klávesnice přesunuly pod ni, a sousedí tak těsně i se směrovými šipkami. Nikoli však vertikálně, ale horizontálně (viz. fotogalerie na konci článku). Nějakou chvilku adaptace na toto umístění zabere.

Klávesy PrtSc, Pause, Ins a Del mají již tradiční místo na konci bloku funkčních kláves. Funkční klávesy nejsou rozděleny do skupinek (znovu daň za numerickou klávesnici), ale i tak zůstává jejich přístupnost na dobré úrovni. Klasicky jsou jim přiřazeny fce klávesy Fn jako uspání notebooku, přepínání video výstupů, deaktivace touchpadu a zvuku. Ovládání úrovně hlasitosti a intenzity podsvícení se zde přesunulo na směrové šipky.

Zvláštní pozornost si zaslouží především numerická klávesnice. Její uspořádání je tradiční, tak jak jej známe ze stolních PC. Zcela vpravo jsou umístěny podélné dvouřádkové klávesy Enter a „+“, nechybí samostatná „*“ a lomítko. Vespod je pak nula (Ins) a klávesa pro desetinnou čárku (Del). Numerická klávesnice není nijak oddělena od zbytku kláves a těsně s nimi sousedí. To může zejména z počátku znamenat přehmaty při hledání směrových šipek, které jsou v tomto případě umístěny více na středu klávesnice, nikoli zcela na pravém kraji.

Na přídavné ovládací prvky je notebook poměrně bohatý. Vpravo nad klávesnicí najdeme klasickou pětici tlačítek (tentokráte v moderním novém designu) sestávající z Aceřího „e“ tlačítka pro zpřístupnění nabídky Empowering technology, rychlé spuštění emailového klienta, internetového browseru a jednoho programovatelného tlačítka. Posledním tlačítkem je Power-ON.

Na levém boku vedle klávesnice našla své místo tlačítka pro ovládání bezdrátových rozhraní Wi-Fi a Bluetooth. Tlačítky umístěnými pod touchpadem, která mají za úkol ovládání multimediálních schopností notebooku, se budu zabývat podrobněji až v sekci multimédia.

Nakonec zde máme polohovací zařízení, kterým je klasický touchpad. Je opatřen dvěma tlačítky plus veprostřed umístěným čtyřsměrovým joystickem, který slouží pro posun a navigaci v dokumentech nebo webových stránkách. Celý touchpad je ergonomicky posunut doleva, což by mělo ulehčit jeho ovládání pravákům. V testovaném notebooku orámování touchpadu lehce odstávalo a čas od času jej bylo potřeba zamáčknout. Tento jev se ale nemusí vyskytovat u finálně prodávaných modelů.

Hlavní HW parametry

Aspire 9510 je postaven na čipové sadě Intel 945PM, tedy aktuálně nejvýkonnějším intelovském mobilním čipsetu ze sady Centrino/Napa. Jako procesor je osazen Intel Core Duo T2400 na frekvenci 1,83 GHz. Je vybaven 2 MB L2 cache, kterou sdílejí obě jádra a Rychlost sběrnice FSB je 667 MHZ. V redakčních testech výkonu si vedl dle očekávání a potvrdil svou pozici jednoho z nejvýkonnějších čipů na trhu s mobilními CPU.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19127
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14391

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38528
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28843

S naměřenými hodnotami v multiprocesorovém testu obsadil čip celkové osmé místo v našem srovnávacím žebříčku, a zařadil se tak po bok stejně taktovaných čipů. Pokořitele našel především v podobě svých rychleji taktovaných variant, tedy Core Duo T2500 a T2600. Co se singlethreadového výkonu týče, zde se hodnoty pohybují na úrovni stejně taktovaného Pentia M. Výkon procesoru je tedy naprosto dostatečný pro jakékoli současné i budoucí aplikace.

Osazená paměť RAM je typu DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Kapacita činí rovných 2048 MB rozdělených do dvou 1024 MB modulů. Systém tedy může těžit z aktivního Dual channel řadiče, který doznal od minulé verze sady Centrino značných vylepšení. Na druhou stranu je lehce zkomplikováno případné rozšíření paměti, kdy bude nutné jeden nebo oba moduly vyměnit. Podle očekávání dosáhl paměťový subsystém velice pěkných hodnot a s výsledkem 2168 MB/s se umístil na celkovém sedmém místě naší srovnávací tabulky. O rychlý přísun dat bude tedy vždy postaráno.

Pevný disk TOSHIBA MK1234GSX je připojen přes rozhraní SATA a disponuje v současnosti jednou z největších vyráběných kapacit 120 GB (co se disků pro notebooky týče). Jeho plotny se točí rychlostí 5400 ot./min. a je vybaven standardním 8 MB bufferem. V redakčních testech si vedl následovně:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 84.11 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 30,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.52 ms

Naměřené hodnoty spadají spíše do průměru. Lépe je na tom přístupová doba, která patří k tomu lepšímu, co na dnešním trhu najdete. I tak ale naměřené hodnoty s přehledem postačují pro provoz všech současných aplikací. Při spuštění programů více náročnějších na přenos disku je ale třeba již počítat se zpožděním systému.

Optická mechanika je zastoupena modelem MATSHITADVD-RAM UJ-845S. Jedná se o typ Slot-IN (štěrbinová). Neobsahuje tedy žádná výsuvná dvířka a vkládání a vysouvání média je řešeno vnitřním mechanismem. Poradí si se čtením i zápisem všech v současnosti používaných formátů: CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM a DVD+R DL. Bohužel se nepodařilo zjistit výrobcem udávané maximální rychlosti čtení a zápisu. Během testů se vyznačovala příjemně tichým chodem, a to i při čtení datových CD a DVD. Zároveň jsem nezaznamenal žádné problémy při čtení testovacích médií, korekce chyb je tedy taktéž na vysoké úrovni.

Se světem se lze spojit buď pomocí integrovaného WLAN Wi-Fi adaptéru (a/b/g), nebo klasicky drátově pomocí integrované 1 Gbit síťové karty. Z dalších rozhraní nechybí Bluetooth 2.0, IrDa port a nezbytný integrovaný 56k modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej notebooku má úhlopříčku o velikosti 17“ a maximální rozlišení WXGA+ (1440 x 900 bodů). Povrch displeje je typu glare - u Aceru tedy s názvem CrystalBrite. Díky tomu je podání barev opravdu živé a obraz je jasný. Nemalý podíl na jasu obrazu má jistě i použití hned dvou katodových lamp. Displej tak dosahuje opravdu vysokých hodnot jasu a rovnoměrného podsvícení po celé své ploše. Naproti tomu rozpětí nastavení intenzity jasu je poměrně malé a i nejnižší intenzita stačí bez potíží na osvětlení malé tmavé místnosti.

Výrobcem udávaná hodnota odezvy je 16 ms, což je u notebooku něco nevídaného. Displej je tedy naprosto ideální pro sledování videa, hraní her nebo práci v grafických programech. Pozorovací úhly displeje jsou v normě. Více Vám již napoví pohled do fotogalerie, kde jsou připraveny snímky displeje v různých úhlech.

Největším tahákem Aspire 9513WSMi je bezesporu osazená grafická karta NVIDIA GeForce Go 7900GS. Karta je usazena jak jinak než ve sběrnici PCI express 16x a disponuje rovnou 512 MB dedikované GDDR3 VRAM. Podle specifikací nVidie jsou frekvence GPU a paměti 375/1000 MHZ. Od své přímé předchůdkyně (GO 7800) se novinka mimo vyšších frekvencí dále ještě liší novou technologií výroby – 90 nm. Zvýšil se také počet pixel a vertex shaderů 20/7 oproti 16/6 u GeForce Go 7800. Podle papírových údajů je tedy zaděláno na pěkný výkonový nárůst především v aplikacích využívajících poslední technologie DX 9.0c jako pixel a vertex shader ve verzi 3.0. To vše nabízí GeForce Go 7900 GS při spotřebě 35 W.

Nechme ale už teorie a podívejme se na praktické výsledky testů, které dávají předešlému za pravdu.

  • 3DMark 2001: 23101
  • 3DMark 03: 14053
  • 3DMark 05: 6346
  • 3DMark 06: 3912

Není třeba mnoho dodávat. GeForce Go 7900GS patří bezesporu k tomu nejvýkonnějšímu, co si v současné době můžete ve svém notebooku přát. Její vysoký výkon se projeví především ve výpočetně náročných aplikacích, které zde představují testy 3Dmark 05 a 06. Veliký skok lze pozorovat především v posledním testu, kde karta překonala svou předchůdkyni (GO 7800) prakticky o více než 1000 bodů. GeForce Go 7800 zde dosahuje průměrně 3000 bodů.

Karta tedy nabízí přebytek výkonu pro jakoukoli práci přes běžnou kancelářskou, hraní her, práci v grafických systémech až po práci s multimédii, kde se uplatní technologie pro HW dekódování HD videa včetně kodeku H.264 a podpory pro technologii HDCP.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbavu notebooku lze považovat za vysoce nadstandardní. Působivé je především osazení hned čtyř video výstupů. K dispozici je zde klasický D-Sub, S-video, DVI a především novinka v podobě výstupu HDMI.

HDMI (High-Definition Multi-media Interface) – je novým standardem přenosu multimediálních informací, na kterém se podílejí zejména firmy jako Hitachi, Panasonic, Philips, Sony, Thomson a Toshiba. Slouží pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu.

Může tedy propojovat zařízení jako satelitní přijímač, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako je například plazmová televize. V našem konkrétním případě jde o propojení výstupu grafické karty notebooku s libovolným zařízením vybaveným tímto rozhraním.

HDMI podporuje přenos videa ve standardní, rozšířené nebo high-definition kvalitě, a až 8-kanálový digitální zvuk. Výhodou je, že rozhraní nezávisí na různých televizních a satelitních standardech, protože přenáší nekomprimovaná video data (rychlostí až 5 Gigabitů ze sekundu). O zpracování surových dat se již stará samotné koncové zařízení.

Konektor HDMI typu A má 19 pinů, novější, málo rozšířená verze s označením B má 29 pinů pro přenos videa s větším rozlišením. Zde použitá verze - Konektor typu A je zpětně kompatibilní s rozhraním Single-link DVI, který jistě všichni důvěrně znáte. Zařízení s DVI výstupem tak může poskytovat video signál pro HDMI zobrazovací zařízení, zvuk se ale musí přenášet jinou cestou. Konektor typu B je pak zpětně kompatibilní s Dual-link DVI.

Kromě konektorů pro video výstup zde najdeme i nadstandardní výbavu čtyř USB 2.0 portů, kompletní sadu audio IN/OUT konektorů včetně S/PDIF a integrovaného mikrofonu. Dále zde máme multiformátovou čtečku paměťových karet formátů (MS) Memory Stick, MS-PRO, (MMC) MultiMedia Card, (SD) Secure Digital a xD card. Ke kompletní výbavě neschází ani rozhraní FireWire, které poslouží vášnivým kameramanům k uložení jejich děl.

Nadstandardní je i výbava pro reprodukci zvuku. Aspire 9510 disponuje klasickou dvojicí stereo reproduktorů (umístěných na čelním panelu) doplněných o subwoofer, který je umístěn ve spodní části šasi. Jeho přítomnost je na celkovém podání zvuku znát. I když kdovíjaké basy nevykouzlí, zvuk je mnohem věrnější a čistší, než kdyby se o něj staraly samotné stereo reproduktory.

Stává se dobrou tradicí, že jak mobilní a lehké notebooky, tak i přístroje kategorie DTR jsou vybaveny integrovanou web kamerou. Ani zde tomu není jinak a v horním rámu víka displeje najdeme otočnou 1,3 Mpix kamerku. Dodávaný software Acer OrbiCam umožňuje veškeré základní operace jako zachytávání videa, snímání obrázků až do rozlišení 4 Mpix, video konference, centrování obličeje atp. Pro lepší představu schopností integrované kamery je pro vás připraveno foto.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ovládání multimediálních funkcí jako přepínání video výstupů, úprava hlasitosti atp. je řešeno klasicky přes klávesu Fn. Nadto Aspire 9510 disponuje vychytávkou v podobě multimediálního panelu, který umožňuje spouštění a ovládání jednotlivých multimediálních funkcí.

Panel sestává z tlačítek Arcade, Movie, TV, Music a tlačítek pro řízení přehrávání (stop, play, vpřed, vzad). Stěžejní je zde tlačítko Arcade, které spouští aplikaci Acer Arcade (tato aplikace je přístupná i bez nabootování operačního systému). Jedná se v podstatě o klasické multimediální centrum, které v sobě sdružuje veškeré možnosti jako Cinema – Přehrávání DVD, Video – přehrávání libovolného videa z HDD nebo CD, Album – prohlížení fotografií, Music – přehrávání hudby – sledování televize (bohužel ne v modelech dovážených do ČR). Celou aplikaci lze pak ovládat dodávaným dálkovým ovladačem, který je součástí případného TV tuneru.

Zabezpečení

Bezpečnost není zrovna nejsilnější stránkou tohoto kousku. Nenajdeme zde žádné vychytávky jako čtečku otisků prstů, dokonce ani poslední dobou velmi oblíbené TPM. BIOS umožňuje zaheslování přístupu na pevný disk – tzv. Drive Lock. Samozřejmostí je pak možnost zaheslovat přístup do samotného BIOSu a zároveň možnost nastavit heslo při POST.

Další možnosti zabezpečení již zajišťují jen softwarové utility společnosti Acer. Patří sem eDataSecurity management – zajišťuje zabezpečení dat na základě uživatelských práv a účtů. Další aplikací je eLock management – Zde je možné zamknout/povolit jednotlivá rozhraní systému jako porty USB, Bluetooth, Wi-Fi, optické mechaniky atd. Je také možné povolit jednotlivá rozhraní jen pro čtení, nikoli pro zápis. Nastavení je chráněno heslem a pro každého uživatele je možné použít jinou konfiguraci.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení systému je řešeno typicky. Nasávání chladného vzduchu probíhá vespodu a výdech ohřátého ústí na pravém boku. Osobně bych u takto orientovaného notebooku (tedy výkonné pracovní stanice určené jako náhrada stolního PC) uvítal vyvedení chlazení na stranu levou, nebo ještě lépe zadní. Při větším zatížení systému je teplota výdechu chlazení přece jen vyšší (viz. hodnoty níže) a pokud používáte na pravé straně připojenou externí myš, jistě ji velice rychle pocítíte.

Za hlučnost chlazení je třeba vyseknout inženýrům Aceru poklonu. Při běžné práci (psaní textů, úprava fotek, web) je chlazení opravdu tiché a ve své třídě DTR notebooků se Aspire 9513 řadí jednoznačně k těm nejtišším.

Při dlouhodobé výkonové zátěži o sobě dá již chlazení vědět hlasitěji. Intenzita ale ani v tomto případě není nikterak na obtíž. V běžném ruchu domácnosti nebo kanceláře si činnosti chlazení nemáte v podstatě šanci ani všimnout. Celková tichost chlazení je o to působivější, když se podíváme na naměřené teploty a především vezmeme v potaz konfiguraci systému.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,7
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,0
  • klávesnice vpravo = 35,9
  • klávesnice vlevo = 35,1
  • spodek maximum = 36,2 (střední část)
  • výdech chlazení = 43,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,0
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 42,2
  • klávesnice vpravo = 40,0
  • klávesnice vlevo = 37,5
  • spodek maximum = 42,3 (střední část)
  • výdech chlazení = 62,5

teplota okolí při měření: 24,8

Při mírné zátěži, tedy běžné kancelářské práci jsou teploty naměřené na povrchu šasi notebooku zcela v normálu a rozhodně Vám nebudou při práci působit nepříjemnosti.

Teploty naměřené zhruba po hodině trvající kontinuální vysoké zátěži vypovídají o opravdu kvalitním systému chlazení. Stěžejní místa jako klávesnice, touchpad a pracovní plocha pod klávesnicí nikdy nepřekročily teplotu 43°C. Překvapivé hodnoty vykazuje také spodek přístroje, který si i při vysoké zátěži uchovává na poměry DTR notebooků opravdu nízkou teplotu.

Notebook svou koncepcí není určen k práci na klíně. Avšak díky poměrně nízkým teplotám spodku šasi je teoreticky možná.

Baterie

Akumulátor typu Li-Ion je umístěn v zadní části přístroje. Vyjmout jej lze pomocí dvou posuvných pojistek, z nichž jedna má funkci zámku. Kapacita článků je vzhledem ke koncepci notebooku a jeho konfiguraci poměrně nízká – 4800 mAh. Nelze tedy očekávat nikterak převratnou výdrž při práci na baterie. Notebooku jsem v našem standardním* redakčním testu naměřil dobu běhu 2h a 39 minut. Pokud plánujete na přístroji rozběhnout výkonově náročnou aplikaci, bez přístupu k elektrické síti se rozhodně neobejdete.

Příslušenství

Testovaný kus byl vybaven operačním systémem Windows XP Home. Zákazník si však požadovanou verzi svého operačního systému bude moci vybrat.

Mezi další předinstalovaný software patří:

  • Acer Empowering Technology – zajišťuje centralizovanou správu notebooku
  • Acer GirdVista – software pro virtualizaci pracovní plochy
  • Acer Arcade – Multimediální centrum systému (více čtěte v sekci multimédia)
  • Acer OrbiCam – software pro obsluhu integrované kamery

Další SW výbava je tvořena výrobci třetích stran:

  • Cyberlink PowerProducer – nástroj pro jednoduchý DVD authoring
  • Norton Antivirus – antivirový software
  • NTI Backup NOW! – utilita pro vytváření záloh systému a souborů
  • NTI CD and DVD Maker – jednoduchý vypalovací program

Dalším již avizovaným příslušenstvím je integrovaný TV tuner, který se objeví v dalších konfiguracích, případně je možné jej dokoupit.

Závěr

Acer Aspire 9513WSMi si najde své místo především v domácnostech, kde se uplatní jako univerzální mobilní zábavní centrum. Nezklame ovšem ani jako výkonná pracovní stanice. S hmotností pod 4 kg je stále relativně mobilní a jeho převážení mezi domovem a prací nečiní rozhodně větší potíže. Díky opravdu našlapané konfiguraci a ne příliš silnému akumulátoru ale není příliš doporučeno se s tímto kouskem vzdalovat od elektrické sítě. Svému majiteli nabídne především vysoký výpočetní a grafický výkon se zaměřením na multimédia. Cena testované konfigurace, která obsahuje procesor Core Duo T2400 (1,83 GHZ), 2 GB DDR2 RAM, 120 GB SATA disk a GeForce Go 7900GS, je stanovena na 58 858 Kč bez DPH (70 041 Kč s DPH). Na notebook je poskytována záruka po dobu jednoho roku, pro fyzické osoby nepodnikatele ze zákona roky dva. Za příplatek je možné záruku rozšířit.

Klady a zápory:

+ vysoký výpočetní a grafický výkon
+ plnohodnotná numerická klávesnice
+ vzhledem ke konfiguraci poměrně nízké zahřívání a provozní hluk

- v ČR bez TV
- kapacita akumulátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 9513WSMi

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 9513WSMi
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1,83GHz, 2MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 Mhz (2x 1024)
  • HDD (GB): 120 (TOSHIBA MK1234GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITADVD-RAM UJ-845S
  • LCD: 17" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: nVIDIA GeForce Go 7900 GS, 512 MB GDDR3 VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP home SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh/ 2h:39 minut
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT + S/PDIF, 4x externí monitor (DVI, HDMI, D-SUB, S-VIDEO), 1x (IEEE 1394) FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x Express card, 1x PCMCIA card, 4x USB 2.0, 1x IrDA, 1x (MS) Memory Stick, 1x MS-PRO, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x xD card
  • Rozměry: 33.5/47.2 x 400 x 297 mm
  • Hmotnost (kg): 3,98
Recenze

Diskuse