RECENZE: Acer Aspire 9524WSMi - nadupaný gamer s RAID

2. 11. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Aspire 9524 kombinuje nový design, výkon a nejmodernější technologie. Testovaný notebook je postaven na procesoru Core 2 Duo T5600 (oproti Core Duo u svého předchůdce z řady 9510), doplněn je hned 2 GB RAM a hi-end grafikou NVIDIA GeForce Go 7900GS s 512 MB VRAM. Především ale v jeho útrobách najdeme 2x 100 GB SATA disk s možností RAID zapojení! Tento klasický zástupce rodiny DTR notebooků navíc disponuje vlastní numerickou klávesnicí. Za 60 000 Kč bez DPH tak můžete mít 'nadupaný' herní notebook, který si v ničem nezadá se stolním hi-endem.

Acer Aspire 9524WSMi - nadupaný gamer s RAID

Základní popis

Aspire 9524 designově vychází ze svého staršího bratříčka 9510. Klasickým zaběhlým "Acerovským" vzezřením notebook však působí jen do okamžiku otevření stříbrného víka. Od té chvíle na nás čeká spousta novinek. Přepracováno je provedení panelu nad klávesnicí, které má nyní modernější a "čistší" vzezření a mně osobně se velice zamlouvá. Změn doznal také čelní panel, stejně tak jako většina ovládacích tlačítek. Barevné provedení zůstává nadále černo-stříbrné.

Jako materiály jsou použity klasické tvrzené plasty. To u některých notebooků může evokovat poněkud lacinější vzezření. Nikoli však v tomto případě. Konstrukce šasi je bytelná a během testování jsem nenašel výrazně slabší místo. Jednotlivé díly na sebe přesně doléhají, při uchopení do ruky není slyšet žádné vrzání nebo praskání. Díky použití štěrbinové (slot-in) optické mechaniky je elegantně vyřešeno i tradiční slabší místo většiny notebooků právě v tomto místě. Jelikož zde nejsou žádná dvířka a „šuplík“, plasty naspodu notebooku se jednoduše nemají kam prohýbat.

Víko displeje je ke zbytku šasi připevněno dvěma širokými klouby. V nastavené pozici drží opravdu pevně a jen tak nějaké zatřepání ho nerozhází. Zavírání víka je řešeno dvěma posuvnými zámky. Ty jsou však navzájem propojeny, takže k otevření víka by teoreticky mohla stačit jen jedna ruka. Odpor kloubů je ale tuhý, takže se bez druhé ruky, kterou budete přidržovat tělo notebooku, neobejdete.

Notebook je koncipován jako výkonná pracovní DTR stanice (bez nadsázky by se dalo říci, že plně nahradí současné stolní hi-end PC), a tomu odpovídají i jeho rozměry a hmotnost. S rozměry 400 x 297 x 33.5/47.2 mm a hmotností 4,4 kg se skutečně nejedná o žádného drobečka. Na druhou stranu jeho přenášení mezi prací, domovem (nebo třeba na LAN párty) za použití patřičně dimenzované brašny je stále ještě možné. Hmotnost Aceru se nedá dobře posoudit, neboť na trhu sice jsou i obdobně vybavené notebooky s hmotností pod 3,5 kg, ale ty neobsahují dvojici disků a lamp v LCD (viz níže).

Jednotlivá rozhraní a konektory přístroje jsou umístěny ergonomicky s ohledem na maximální využitelnost a pohodlí uživatele. Hned na předním panelu najdeme veškeré audio konektory – Line OUT, Mic IN a S/PDIF. Za posuvnou krytkou se dále ukrývá čtečka karet podporující formáty (MS) Memory Stick, MS-Pro, (MMC) MultiMedia Card, (SD) Secure Digital a xD card. Vedle, taktéž pod krytkou, najdeme rozhraní FireWire. Mezi audio konektory a posuvnou krytkou najdeme také rozhraní IrDA.

Pravý bok, bráno zepředu, nabízí rozhraní Express Card (velikost 34) a hned nad ním je umístěn i slot pro karty PCMCIA (oba sloty jsou bohužel kryty pouze vyjímatelnou záslepkou). Z toho nám plyne snad jediné, mnou vypozorované ergonomické mínus - problematické použití obou těchto rozhraní v případě, že například slot Express Card osadíte kartou s větší hlavou. Následuje port USB 2.0, výstup S-Video a klasický výstup na analogový monitor D-Sub. Zcela vzadu lze najít konektor napájení.

Na levém boku najdeme trojici konektorů USB 2.0 (což nám v součtu dává počet čtyř USB konektorů), následovanou štěrbinou optické mechaniky. Místo zde zůstalo i pro konektor RJ-11 pro připojení telefonní linky k modemu.
V zadní části se nachází konektor RJ-45 pro připojení ke klasické drátové síti LAN, výstup na LCD panely DVI a nakonec multimediální rozhraní nové generace – HDMI.

V celkovém výčtu chybí snad jen konektor pro dokovací stanici, což ale odpovídá primárnímu určení notebooku pro domácí zábavu a multimédia.

Indikační diody a kontrolky stavu a činnosti notebooku jsou rozmístěny na dvou různých místech. První skupinu tvoří LED na čelním panelu přístroje. Najdeme zde indikaci Power ON, Nabíjení baterie a stav Bluetooth a Wi-Fi. Další skupinka je umístěna na levém boku vedle klávesnice. Zde na nás poblikávají diody Num Lock, Caps Lock a především dioda činnosti HDD. Viditelnost diod na čelním panelu je omezena pozicí uživatele nad notebookem. Pro jejich kontrolu je občas nutné se nahnout od klávesnice směrem dozadu. Diody umístěné nalevo od klávesnice jsou viditelné vždy.

Klávesnice a ovládací prvky

U 17" notebooků nebývá samostatná numerická klávesnice samozřejmostí. Zde ji však najdeme v plné kráse. Její přítomnost se lehce podepsala na zmenšení některých ostatních kláves. Celkově je ale klávesnice vyřešena velice povedeně, a to jak po ergonomické, tak i po konstrukční stránce. Při poklepání na touchpad nebo šasi notebooku nikde nic nedrnčí, rohy neodskakují a všechno je tedy tak, jak má být.

Klávesy jsou provedeny v tradiční černé barvě. Popisky jsou vyvedeny v bílé, popřípadě v modré, to se týče popisek pro klávesu Fn. S čitelností tedy nejsou v těchto ověřených kombinacích problémy. Dobře je na tom klávesnice i co do velikosti kláves. Enter je dvouřádkový, oproti tomu levý Shift by mohl být větší. Osobně bych snesl i větší směrové šipky a funkční klávesy. Při troše tréninku se ale dá dimenzím klávesnice přizpůsobit.

Rozmístění jednotlivých stěžejních kláves je v důsledku zabudování numerické klávesnice lehce pozměněno. Klávesa Fn je umístěna za klávesou Ctrl. Ovládání funkcí přes klávesu Ctrl je tedy naprosto stejné jako u stolních PC. Klávesy Pg Up, Pg Dn, Home a End se v důsledku přítomnosti avizované numerické klávesnice přesunuly pod ni, a sousedí tak těsně i se směrovými šipkami. Nikoli však vertikálně, ale horizontálně (viz fotogalerie na konci článku). Nějakou chvilku adaptace na toto umístění zabere.

Klávesy PrtSc, Pause, Ins a Del mají již tradiční místo na konci bloku funkčních kláves. Funkční klávesy nejsou rozděleny do skupinek (znovu daň za numerickou klávesnici), ale i tak zůstává jejich přístupnost na dobré úrovni.

Zvláštní pozornost si zaslouží především numerická klávesnice. Její uspořádání je tradiční, tak jak jej známe ze stolních PC. Zcela vpravo jsou umístěny podélné dvouřádkové klávesy Enter a "+", nechybí samostatná "*" a lomítko. Vespod je pak nula (Ins) a klávesa pro desetinnou čárku (Del).
Numerická klávesnice není nijak oddělena od zbytku kláves a těsně s nimi sousedí. To může zejména z počátku znamenat přehmaty při hledání směrových šipek, které jsou v tomto případě umístěny více na středu klávesnice, nikoli zcela na pravém kraji.

Na přídavné ovládací prvky je notebook poměrně bohatý. Vpravo nad klávesnicí najdeme klasickou pětici tlačítek (v moderním novém designu) sestávající z Aceřího "e" tlačítka pro zpřístupnění nabídky Empowering technology, rychlé spuštění emailového klienta, internetového browseru a jednoho programovatelného tlačítka. Posledním tlačítkem je Power-ON.

Na levém boku vedle klávesnice našla své místo tlačítka pro ovládání bezdrátových rozhraní Wi-Fi a Bluetooth. Tlačítky umístěnými pod touchpadem, která mají za úkol ovládání multimediálních schopností notebooku, se budu zabývat podrobněji až v sekci multimédia.

Nakonec zde máme polohovací zařízení, kterým je klasický touchpad. Je opatřen dvěma tlačítky plus veprostřed umístěným čtyřsměrovým joystickem, který slouží pro posun a navigaci v dokumentech nebo webových stránkách. Celý touchpad je ergonomicky posunut doleva, což by mělo ulehčit jeho ovládání pravákům.

Hlavní HW parametry

Aspire 9524 je postaven na čipové sadě Intel 945PM, tedy aktuálně nejvýkonnějším intelovském mobilním čipsetu ze sady Centrino/Napa. Jako procesor je osazen Intel Core 2 Duo T5600 na frekvenci 1,83 GHz. Je vybaven 2 MB L2 cache (oproti 4MB u 7xxx řady), kterou sdílejí obě jádra, a rychlost sběrnice FSB je 667 MHZ. V redakčních testech výkonu si vedl dle očekávání a potvrdil svou pozici jednoho z nejvýkonnějších čipů na trhu s mobilními CPU.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 030
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 648

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 446 (9.místo)
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 499 (34.místo)

S naměřenými hodnotami v multiprocesorovém testu obsadil čip celkové deváté místo v našem srovnávacím žebříčku, přičemž byl překonán především procesory AMD z rodiny Turion64. Naopak svého stejně taktovaného staršího kolegu (Core Duo T2400) překonal o více jak 4000 bodů. Ve výpočtech s plovoucí řádovou čárkou jsou na tom již tradičně lépe procesory AMD. Co se singlethreadového výkonu týče, zde se hodnoty pohybují zhruba na úrovni 2,0 GHz Pentia M. Výkon procesoru je tedy naprosto dostatečný pro jakékoli současné aplikace (i pro blízkou budoucnost).

Osazená paměť RAM je typu DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Kapacita činí rovných 2048 MB rozdělených do dvou 1024 MB modulů. Systém tedy může těžit z aktivního Dual Channel řadiče, který doznal od minulé verze sady Centrino značných vylepšení. Teoreticky je zkomplikováno případné rozšíření paměti, kdy bude nutné jeden nebo oba moduly vyměnit, ale u 2GB RAM nebude upgrade hned tak na místě (což je podpořeno i tím, že 2GB SoDIMM moduly byly ohlášeny teprve před několika dny). Podle očekávání dosáhl paměťový subsystém velice pěkných hodnot a s výsledkem 2245 MB/s se umístil na celkovém sedmém místě naší srovnávací tabulky. O rychlý přísun dat bude tedy vždy postaráno.

O prostor pro Vaše data se v případě Aspire 9524 starají hned dva disky TOSHIBA MK1032GSX. Oba připojeny na rozhraní SATA, rychlost otáčení ploten obou disků je 5400 ot./min a oba mají po 8 MB vyrovnávací paměti. Až doposud tedy žádné nevídané parametry. Tou opravdovou lahůdkou je možnost zapojení obou disků do pole RAID!

Integrovaný řadič čipsetu 945PM nabízí možnosti RAID 1, 0 a Intel Matrix storage. Pro potřeby recenze je dobré si alespoň velmi stručně připomenout vlastnosti jednotlivých zapojení.

RAID 1 - Ukládá na oba (nebo více) disků totožná data. Tato možnost je tedy velmi vhodná tam, kde má bezpečnost dat nejvyšší prioritu. Při výpadku jednoho z disků jej jednoduše zastoupí další, jelikož je jeho přesnou bitovou kopií. Takovéto zapojení se výkonnostně příliš neliší od použití disku jediného, viz náš test. Hlavní nevýhodou RAID 1 vycházející z jeho principu je jeho kapacita, která je vždy rovna velikosti nejmenšího disku v poli (tj. kapacity disků se nesčítají).

RAID 0 - Data jsou na dvou (nebo více) discích ukládána prokládaně. To v praxi znamená, že jedna část souboru je uložena na prvním a další na druhém disku. Při načítání dat je tak možné teoreticky až zdvojnásobit rychlost čtení. Tuto možnost oceníte všude tam, kde má výkon přednost před bezpečností. Při výpadku jednoho z disků se stává druhý nepoužitelným, jelikož data na nich jsou provázána. Celkově se RAID 0 hodí především pro práci s velkými soubory (střih videa, práce s hudbou atp.), kde se jeho výhody uplatní nejvíce. Velikost svazku RAID 0 je vždy rovna součtu velikostí všech disků v poli.

Toto bylo jen velmi stručné shrnutí problematiky RAID. Pokud chcete načerpat podrobnější informace, doporučuji článek, který vyšel na našem serveru již dříve.

Aspire 9524, který jsme dostali zapůjčený na testy, neměl RAID standardně aktivovaný. V první řadě bylo tedy nutné z přiloženého CD nainstalovat patřičnou podporu, tedy BIOS a Intel Matrix Storage manager, což je utilita, která umožňuje spravování pole RAID přímo z prostředí Windows. Ještě před započetím konfigurace pole RAID se velmi osvědčilo zazálohování tovární konfigurace notebooku pomocí Acer recovery managementu.

Z výchozí pozice, tedy dvou samostatných disků, lze požadovaný svazek RAID vyrobit dvěma způsoby.

1- Během POST stisknout kombinaci kláves ctrl+I a vše nakonfigurovat v BIOSu řadiče RAID. V takovém případě jsou ale nenávratně smazána všechna data na obou discích a systém je třeba znovu kompletně nainstalovat ideálně z předem vypáleného recovery DVD, kdy je instalace naprosto automatická.

2- V prostředí Windows spustit konzolu Intel Matrix Storage manager a pole RAID vytvořit zde. V tomto případě se však připravte, že migrace mezi jednotlivými režimy RAID zaberou v závislosti na velikosti disků i 5 hodin (případ použitých 2x 100 GB). Navíc pomocí této konzole nelze migrovat libovolně. Vytvoření RAID 1 ze dvou single disků problémem není (data se jen duplikují). Celý proces běží na pozadí, beze ztráty dat a s počítačem lze během migrace dokonce i normálně pracovat(!) Rychlost odezvy systému samozřejmě rapidně klesne.

Při pokusném vyjmutí jednoho z disků (v režimu RAID 1) systém naběhne bez problémů. Aplikace Intel Matrix Storage manager samozřejmě ihned po startu systému zahlásí, že svazek RAID je nekompletní, to ale nijak nebrání v práci. Po opětovném připojení disku do systému je bez jakéhokoli zásahu uživatele přidán zpět do svazku RAID a okamžitě po startu systému (znovu bez zásahu uživatele a bez možnosti jakékoli další volby) se začnou disky synchronizovat (data pro provoz musí být na obou discích naprosto konzistentní). Systém jsem s jedním diskem používal jen několik minut a pokusně v rootu disku vytvořil několikakilobajtový textový soubor. I přesto trvala synchronizace disků něco přes dvě hodiny - disky se synchronizují na úrovni binárních dat.

Problémem není ani migrace z již vytvořeného RAID 1 na RAID 0. Celý proces znovu probíhá na pozadí, beze ztráty dat a s možností po celou dobu převodu (znovu v řádech několika hodin) počítač v rozumných mezích používat.

Jakmile je svazek ve stádiu RAID 0, je již aplikace Intel Matrix Storage manager na jeho další migraci beze ztráty dat krátká a tato možnost se zde již neobjeví. Pokud budete chtít později tento svazek zrušit, nezbude nic jiného, než použít metodu č.1 (a samozřejmě zálohovat veškerá důležitá data).

Od teorie ale přejděme k praxi. Následující tabulka udává přehled naměřených výsledků v jednotlivých zapojeních.(všechna čísla jsou pořízena programem HD Tach)


DISK TEST Single disk RAID 1 RAID 0
burst rate (MB/s) 87,2513481375
average read (MB/s) 29,129,460,9
kopírování 5,17 GB dat (min.) 7:016:575:34
start Windows (min.) 1:271:241:15
seek (ms) 16,7815,1717,78


burst rate - přenos dat z paměti cache disku
average read - skutečná průměrná rychlost čtení (nejvíce vypovídající hodnota)
kopírování 5,17 GB dat - Kopírování mnoha souborů v rámci diskového pole
start Windows - měřeno od začátku načítání až po ukončení práce disku (ponechání residenti)
seek - průměrná přístupová doba disku

Z naměřených hodnot je patrné, že v testovaném systému neexistují diametrální rozdíly v rychlosti mezi zapojením Single disk a RAID 1. Oproti tomu výkonnostní benefit RAID 0 je znatelný na první pohled, a to jak v průměrné rychlosti čtení, tak i v rychlosti kopírování souborů.

O něco hůře je na tom svazek RAID O s přístupovou dobou. To je ale celkem pochopitelné, jelikož jednotlivé části jednoho souboru se musejí hledat na dvou discích. Konečná volba, zda dát přednost bezpečnosti, rychlosti nebo používat oba disky odděleně (jeden pro systém, druhý pro data) je tedy na uživateli.

Optická mechanika je zastoupena modelem MATSHITADVD-RAM UJ-845S. Jedná se o typ Slot-IN (štěrbinová). Neobsahuje tedy žádná výsuvná dvířka a vkládání a vysouvání média je řešeno vnitřním mechanismem. Poradí si se čtením i zápisem všech v současnosti používaných formátů: CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM a DVD+R DL. Bohužel se nepodařilo zjistit výrobcem udávané maximální rychlosti čtení a zápisu. Během testů se vyznačovala příjemně tichým chodem, a to i při čtení datových CD a DVD. Zároveň jsem nezaznamenal žádné problémy při čtení testovacích médií, korekce chyb je tedy taktéž na vysoké úrovni.

Se světem se lze spojit buď pomocí integrovaného WLAN Wi-Fi adaptéru (a/b/g), nebo klasicky drátově pomocí integrované 1Gbit síťové karty. Z dalších rozhraní nechybí Bluetooth 2.0, IrDa port a nezbytný integrovaný 56k modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej notebooku má úhlopříčku o velikosti 17“ a maximální rozlišení WXGA+ (1440 x 900 bodů). Povrch displeje je typu glare (u Aceru tedy znám jako CrystalBrite). Díky tomu je podání barev opravdu živé a obraz je jasný. Nemalý podíl na jasu obrazu má jistě i použití hned dvou katodových lamp. Displej tak dosahuje opravdu vysokých hodnot jasu a rovnoměrného podsvícení po celé své ploše. Naproti tomu rozpětí nastavení intenzity jasu je poměrně malé a i nejnižší intenzita stačí bez potíží na osvětlení malé tmavé místnosti.

Výrobcem udávaná hodnota odezvy je 16 ms, což je u notebooku něco nevídaného. Displej je tedy naprosto ideální pro sledování videa, hraní her nebo práci v grafických programech. Pozorovací úhly displeje jsou v normě. Více Vám již napoví pohled do fotogalerie, kde jsou připraveny snímky displeje v různých úhlech.

Dalším z taháků Aspire 9524WSMi je bezesporu také osazená grafická karta NVIDIA GeForce Go 7900GS. Karta je usazena jak jinak než ve sběrnici PCI Express 16x a disponuje rovnou 512 MB dedikované GDDR3 VRAM. Podle specifikací NVIDIE jsou frekvence GPU a paměti 375/1000 MHZ. Od své přímé předchůdkyně (GO 7800) se novinka mimo vyšších frekvencí dále ještě liší novou technologií výroby – 90 nm. Zvýšil se také počet pixel a vertex shaderů 20/7 oproti 16/6 u GeForce Go 7800. Podle papírových údajů je tedy zaděláno na pěkný výkonový nárůst především v aplikacích využívajících poslední technologie DirectX 9.0c jako pixel a vertex shader ve verzi 3.0. To vše nabízí GeForce Go 7900 GS při spotřebě 35 W.
Nechme ale už teorie a podívejme se na praktické výsledky testů, které dávají předešlému za pravdu.

  • 3DMark 2001: 24 327
  • 3DMark 03: 14 462
  • 3DMark 05: 6312
  • 3DMark 06: 3848

Není třeba mnoho dodávat. GeForce Go 7900GS patří bezesporu k tomu nejvýkonnějšímu, co si v současné době můžete ve svém notebooku přát. Její vysoký výkon se projeví především ve výpočetně náročných aplikacích, které zde představují testy 3Dmark 05 a 06. Veliký skok lze pozorovat především v posledním testu, kde karta překonala svou předchůdkyni (GO 7800) prakticky o více než 800 bodů. GeForce Go 7800 zde dosahuje průměrně 3000 bodů.
Karta tedy nabízí přebytek výkonu pro jakoukoli práci přes běžnou kancelářskou, hraní her, práci v grafických systémech až po práci s multimédii, kde se uplatní technologie pro HW dekódování HD videa včetně kodeku H.264 a podpory pro technologii HDCP.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbavu notebooku lze považovat za vysoce nadstandardní. Působivé je především osazení hned čtyř video výstupů. K dispozici je zde klasický D-Sub, S-Video, DVI a především novinka v podobě výstupu HDMI. Jedná se o nastupující universální multimediální rozhraní, o kterém jsme Vám na našem serveru již přinesli obsáhlý článek.

Kromě konektorů pro video výstup zde najdeme i nadstandardní výbavu čtyř USB 2.0 portů, kompletní sadu audio IN/OUT konektorů včetně S/PDIF a integrovaného mikrofonu. Dále zde máme multiformátovou čtečku paměťových karet formátů (MS) Memory Stick, MS-Pro, (MMC) MultiMedia Card, (SD) Secure Digital a xD card. Ke kompletní výbavě neschází ani rozhraní FireWire, které poslouží vášnivým kameramanům k uložení jejich děl.

Nadstandardní je i výbava pro reprodukci zvuku. Aspire 9524 disponuje klasickou dvojicí stereo reproduktorů (umístěných na čelním panelu) doplněných o subwoofer, který je umístěn ve spodní části šasi. Jeho přítomnost je na celkovém podání zvuku znát. I když kdovíjaké basy nevykouzlí, zvuk je mnohem věrnější a čistší, než kdyby se o něj staraly samotné stereo reproduktory.

Stává se dobrou tradicí, že jak mobilní a lehké notebooky, tak i přístroje kategorie DTR jsou vybaveny integrovanou web kamerou. Ani zde tomu není jinak a v horním rámu víka displeje najdeme otočnou 1,3 Mpix kamerku. Dodávaný software Acer OrbiCam umožňuje veškeré základní operace jako zachytávání videa, snímání obrázků až do (interpolovaného) rozlišení 4 Mpix, video konference, centrování obličeje atp. Pro lepší představu schopností integrované kamery je pro vás připraveno foto.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ovládání multimediálních funkcí jako přepínání video výstupů, úprava hlasitosti atp. je řešeno klasicky přes klávesu Fn. Nadto Aspire 9524 disponuje vychytávkou v podobě multimediálního panelu, který umožňuje spouštění a ovládání jednotlivých multimediálních funkcí.

Panel sestává z tlačítek Arcade, Movie, TV, Music a tlačítek pro řízení přehrávání (stop, play, vpřed, vzad). Stěžejní je zde tlačítko Arcade, které v případě Windows MCE spustí aplikaci Media Center, která v sobě sdružuje veškeré možnosti jako Cinema – Přehrávání DVD, Video – přehrávání libovolného videa z HDD nebo CD, Album – prohlížení fotografií, Music – přehrávání hudby – sledování televize (bohužel v modelech určených pro ČR TV tuner chybí). Celou aplikaci lze pak ovládat dodávaným dálkovým ovladačem, který spolupracuje s případným TV tunerem.

Ostatní tlačítka z tohoto panelu lze pro ovládání použít také (přepínání režimů, řízení přehrávání). Tím ale možnosti tohoto panelu nekončí. Tato tlačítka najdou své využití i v jiných multimediálních programech jako například Windows Media Player.

V případě zakoupení Aspire 9524 s jiným systémem než Windows MCE (typicky Win XP Pro nebo Home Edition) je se systémem dodávána i obdobná multimediální aplikace přímo od Aceru pod názvem Acer Arcade. Ve své aktuální verzi je funkčně shodná s Media Center od Microsoftu. V ČR je však Aspire prodáván v jediné konfiguraci, a to s Windows MCE.

Zabezpečení

Bezpečnost není zrovna nejsilnější stránkou tohoto kousku, což je vzhledem k jeho zaměření na domácí multimédia očekávané. Nenajdeme zde žádné vychytávky jako čtečku otisků prstů, dokonce ani poslední dobou velmi oblíbené TPM. BIOS umožňuje zaheslování přístupu na pevný disk – tzv. Drive Lock (neplatí při provozování v režimu RAID). Samozřejmostí je pak možnost zaheslovat přístup do samotného BIOSu a zároveň možnost nastavit heslo při POST.

Další možnosti zabezpečení již zajišťují jen softwarové utility společnosti Acer. Patří sem eDataSecurity management – zajišťuje zabezpečení dat na základě uživatelských práv a účtů. Další aplikací je eLock management – Zde je možné zamknout/povolit jednotlivá rozhraní systému jako porty USB, Bluetooth, Wi-Fi, optické mechaniky atd. Je také možné povolit jednotlivá rozhraní jen pro čtení, nikoli pro zápis. Nastavení je chráněno heslem a pro každého uživatele je možné použít jinou konfiguraci.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení systému je řešeno typicky. Nasávání chladného vzduchu probíhá vespodu a výdech ohřátého ústí na pravém boku - bohužel. Osobně bych u takto orientovaného notebooku (tedy výkonné pracovní stanice určené jako náhrada stolního PC) uvítal vyvedení chlazení na stranu levou, nebo ještě lépe zadní. Při větším zatížení systému je teplota výdechu chlazení přece jen vyšší (viz hodnoty níže), a pokud používáte na pravé straně připojenou externí myš, jistě ji velice rychle pocítíte.

Za hlučnost chlazení je třeba vyseknout inženýrům Aceru poklonu. Při běžné práci (psaní textů, úprava fotek, web) je chlazení opravdu tiché a ve své třídě DTR notebooků se Aspire 9524 řadí jednoznačně k těm nejtišším.

Při dlouhodobé výkonové zátěži o sobě dá již chlazení vědět hlasitěji. Intenzita ale ani v tomto případě není nikterak na obtíž. V běžném ruchu domácnosti nebo kanceláře si činnosti chlazení nemáte v podstatě šanci ani všimnout. Celková tichost chlazení je o to působivější, když se podíváme na naměřené teploty a především vezmeme v potaz konfiguraci systému.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,7
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,0
  • klávesnice vpravo = 35,9
  • klávesnice vlevo = 35,1
  • spodek maximum = 36,2 (střední část)
  • výdech chlazení = 43,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,0
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4
  • pravá strana pod klávesnicí = 42,2
  • klávesnice vpravo = 40,0
  • klávesnice vlevo = 37,5
  • spodek maximum = 43,5 (střední část)
  • výdech chlazení = 62,5

teplota okolí při měření: 23,8

Při mírné zátěži, tedy běžné kancelářské práci, jsou teploty naměřené na povrchu šasi notebooku zcela v normálu a rozhodně Vám nebudou při práci působit nepříjemnosti.

Teploty naměřené zhruba po hodině trvající kontinuální vysoké zátěži vypovídají o opravdu kvalitním systému chlazení. Stěžejní místa jako klávesnice, touchpad a pracovní plocha pod klávesnicí nikdy nepřekročila teplotu 43°C. Překvapivé hodnoty vykazuje také spodek přístroje, který si i při vysoké zátěži uchovává na poměry DTR notebooků opravdu nízkou teplotu.

Notebook svou koncepcí není určen k práci na klíně. Avšak díky poměrně nízkým teplotám spodku šasi je teoreticky možná.

Baterie

Akumulátor typu Li-Ion je umístěn v zadní části přístroje. Vyjmout jej lze pomocí dvou posuvných pojistek, z nichž jedna má funkci zámku. Kapacita článků je vzhledem ke koncepci notebooku a jeho konfiguraci poměrně nízká – 4800 mAh (14,8V). I přesto jsem notebooku v našem standardním* redakčním testu naměřil dobu běhu 3 hodiny a 47 min, což je v této kategorii notebooků velice slušný výsledek. Pokud ale plánujete na přístroji rozběhnout výkonově náročnou aplikaci, bez přístupu k elektrické síti se rozhodně neobejdete.

BIOS

Krom již popsaných bezpečnostních nastavení je BIOS na ostatní nastavení poměrně chudý a uživateli nabízí už jen nastavení priority bootování systému. Tato základní nastavení jsou přístupná i v prostředí Windows přes aplikaci eSettings manager. Zde lze krom nastavení hesla do systému BIOS měnit i výše zmíněnou prioritu bootování systému.

Příslušenství

Testovaný kus byl vybaven operačním systémem Windows MCE. Zákazník si však požadovanou verzi svého operačního systému bude moci vybrat.

Mezi další předinstalovaný software patří:

  • Acer Empowering Technology - zajišťuje centralizovanou správu notebooku
  • Acer GirdVista - software pro virtualizaci pracovní plochy
  • Acer Arcade - Multimediální centrum systému (více čtěte v sekci multimédia)
  • Acer OrbiCam - software pro obsluhu integrované kamery

Další SW výbava je tvořena výrobci třetích stran:

  • Cyberlink PowerProducer - nástroj pro jednoduchý DVD authoring
  • Norton Antivirus - antivirový software
  • NTI Backup NOW! - utilita pro vytváření záloh systému a souborů
  • NTI CD and DVD Maker - jednoduchý vypalovací program
  • Adobe Reader 7- prohlížeč PDF souborů

Dalším již avizovaným příslušenstvím je integrovaný TV tuner, který bohužel není v ČR dodáván. Lze jej ale dokoupit samostatně od třetí strany.

Závěr

Acer Aspire 9524WSMi si najde své místo především v domácnostech, kde se uplatní jako univerzální mobilní zábavní centrum. Nezklame ovšem ani jako výkonná pracovní stanice. S hmotností kolem 4,4 kg je stále relativně mobilní a jeho převážení mezi domovem a prací nečiní rozhodně větší potíže. Díky opravdu našlapané konfiguraci a ne příliš silnému akumulátoru ale není příliš doporučeno se s tímto kouskem vzdalovat od elektrické sítě. Svému majiteli nabídne především vysoký výpočetní a grafický výkon se zaměřením na multimédia. V součinnosti s dvěma 100GB disky a možností provozovat pole RAID si tento kousek již v ničem nezadá s mnohonásobně většími hi-end desktopy.

Cena testované konfigurace, která obsahuje procesor Core 2 Duo T5600 (1,83 GHZ), 2 GB DDR2 RAM, 2x 100 GB SATA disk a GeForce Go 7900GS, je stanovena na 59 990 Kč bez DPH (71 388 Kč s DPH). Na notebook je poskytována záruka po dobu jednoho roku, pro fyzické osoby nepodnikatele ze zákona roky dva. Za příplatek je možné záruku rozšířit.

Klady a zápory

+ vysoký výpočetní a grafický výkon
+ dva disky s možností zapojení do RAID
+ na poměry nízká hlučnost i odpadní teplo

- v ČR bohužel bez TV tuneru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 9524WSMi

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2009-04-20 13:27:28 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - DLP projektor BenQ MP523:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • DLP projektor BenQ MP523:
  • <H2> TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>BenQ uvádí DLP multifunkční projektor MP523</P>:
  • <P>Nový projektor ocení hlavně domácnosti, malé firmy a školy, respektive všichni zákazníci, kterým jde o co nejlepší obraz za přijatelnou cenu. <BR>:
  • Uplatní se i všude tam, kde je málo místa.</P>:
  • <P>Známý výrobce projektorů BenQ oznámil, že uvádí do prodeje nový projektor MP523 z mainstreamové řady (Mainstream Series). Jde o model s širokým spektrem využití, který by měl své místo najít hlavně ve firmách při každodenních prezentacích, v domácnostech při promítání filmů a fotografií a ve školství, kde pomůže zmodernizovat metody výuky. Ostrý obraz s plnými barvami je ideální pro malé až středně velké místnosti. Projektor dosahuje vysokého maximálního kontrastu 2000: 1 a světelného toku 2000 ANSI lm. Spolehlivost, malá velikost a dlouhá životnost lampy (4000 hodin v ekonomickém režimu) předurčuje MP523 pro každodenní intenzivní používání.</P>
  • <P>MP523 má oblíbené XGA rozlišení 1024 x 768 bodů, které si rozumí s naprostou většinou programů. Mnohostrannost projektoru dokládá, že může promítat na vzdálenost od 9 cm do 177 cm, vytvářený obraz má potom úhlopříčku od 75 cm do 770 cm. Hodí se tedy ideálně všude tam, kde je málo místa, respektive k častému přenášení, kdy není nutné vždy pečlivě hledat místo pro projektor, jak je tomu u modelů s dlouhou promítací vzdáleností. Přenášení je snadné i díky nízké hmotnosti 2,4 kg. Technologie BrilliantColor společnosti Texas Instruments zvětšuje až o 50 % jas obrazu a posiluje střední barevné tóny, takže projektor je vhodný nejen pro promítání prezentací, grafů či textu, ale je správnou volbou i pro filmy a fotografie.</P>:
  • <P>MP523 obsahuje spoustu větších i menších vylepšení, která mají co nejvíce ulehčit jeho používání a údržbu. Řada přednastavených režimů umožňuje snadno přizpůsobit barvy a jas obsahu, a dosáhnout tak žádoucího výsledku při promítání. Mezi režimy jsou například speciální vhodné pro promítání kancelářských aplikací, filmů, sRGB pro standardní barvy, zvláště ve školách pak dojdou využití módy přizpůsobující se barvě podkladu, na kterou je promítáno. V případě potřeby je samozřejmě možné zvolit i vlastní nastavení.</P>:
  • <P>MP523 je projektor vhodný pro co nejširší zákaznické spektrum, a jako takový nabízí snadné nastavení a údržbu a to za velmi konkurenční cenu. Vynikající lampu s životností až 4000 hodin provozu doplňuje snadná údržba bez přítomnosti filtru, který by vyžadoval pravidelné ruční čištění, to vše díky použité DLP technologii. Tím je projektor velmi vhodný i pro prašné prostředí, kde se jiné projektory zanášejí, a kvalita jejich obrazu rychleji klesá. <BR>:
  • Uživatelé ocení i funkce a doplňky jako jsou automatické vypínání při nečinnosti, rychlé hledání vstupního zdroje, integrovaný reproduktor, propracované dálkové ovládání, manuální zoom, nativní poměr stran 4: 3 s možností zvolit i 16:9 režimy, včetně kompatibility s HD video 1080i. Mezi vstupy jsou D-Sub, komponentní, kompozitní, S-Video, stereo 3,5 mm jack a RS232. Velmi užitečný je D-Sub výstup, díky němuž lze například k projektoru připojit monitor. Ten je přitom používat, i když je samotný projektor vypnutý.</P>
  • <P>Cena této novinky je 10 099Kč bez DPH.</P>:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse