RECENZE: Asus A8Js - ďábel na cesty

12. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Notebooků v nabídce výrobců je celá řada a máme možnost si vybrat z modelů specializovaných na mobilitu, výkon a nebo multimédia. Pouze velice vzácně se objeví notebook, který je dobře přenosný a zároveň má vynikající výkon. A přesně takový je Asus A8Js - stejně dobře jako se s ním cestuje, se na něm i hraje. Za necelých 40 000 Kč bez DPH dostanete nejvýkonnější 14" notebook na našem trhu - s procesorem Core 2 Duo, 1 GB RAM a GeForce Go 7700 s 512 MB videopaměti. Testovaná konfigurace navíc obsahovala 2 GB RAM a 7200 ot disk.

Asus A8Js - ďábel na cesty

Základní popis

Tělo je plastové a až na horní stranu těla a víka, které jsou stříbrné, je černé. K dílenskému zpracování mám jen jedinou malou výtku, a tou je kryt pevného disku, který při zmáčknutí či práci na klíně lehce vrže.

Výdech chlazení je na pravé straně a optická mechanika je tudíž odkázána doleva. Ne že by notebook byl nějaké "topení", ale i tak jsem si při delším hraní říkal, jak je možné, že se mi přehřívá myš:-). Výdech napravo mně osobně prostě nedává smysl.

Jinak je ale uspořádání rozhraní a portů téměř bez vady a nemám mu co vytknout. Vlevo kromě optiky najdeme i čtečku paměťových karet, slot na Express Card se záslepkou, FireWire, USB, S/PDIF a MIC. Na zadní straně našly svá místa konektor napájení, TV-Out, DVI a výstup pro externí monitor, modem, GLAN, jeden port USB 2.0 a nemůže chybět ani Kensington zámeček. Napravo najdeme ještě IrDa port a další dva USB 2.0 porty. Na 14" počítač vskutku pěkná výbava a 5 USB portů by mohli závidět i kolegové z vyšších váhových kategorií.

Notebook má dvě sady indikačních LED, které mají všechny zelenou barvu a jsou dobře vidět. Jedna skupina je vlevo na čelním panelu a informuje o stavu počítače, napájení/dobíjení, Wi-Fi a Bluetooth, je vidět i v zavřeném stavu, jen škoda, že si ji zcela přikryjete zápěstím. Druhá je vlevo pod displejem a signalizuje zapnutí zámků klávesnice a práci pevného disku.

Víko se neotvírá klasicky pomocí posuvníků ale tlačítkem, které uvolní pojistku, a víko se dá zvednout. Jeho panty jsou tuhé, ale námi testovaný vzorek měl v otevřeném stavu jistou vůli, na což jsme ale byli upozorněni již prodejcem a mělo by jít o vadu předprodejního vzorku. Rozhodně si ale zaslouží kladné body za konstrukci samotného krytu. Ten, byť pouze z tvrzeného plastu, se v podstatě nedá promáčknout (alespoň tedy ne silou, kterou jsem se odvážil použít a která byla výrazně větší, než kterou kdy který notebook v mých rukách vydržel).

Svými rozměry 335 x 245 x 34,8-37,3 mm a hmotností 2550 gramů zcela splňuje náročný požadavek zachování přenositelnosti aniž by se uživatel musel uchylovat k malinkatým displejům. V případě potřeby denního přenášení svému majiteli skoliózu jen tak nezpůsobí.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je jedním z mála mínusů tohoto počítače. Samotné zpracování a materiál jsou naprosto v pořádku, jen je škoda několika (dle mého soudu) zbytečných detailů. Jde například o jednořádkový Enter, umístění klávesy Fn úplně vlevo, neoddělení šipek a ovládání hlasitosti pouze pomocí kombinace funkčních kláves, kterou jednou rukou prostě nejde zvládnout. Potěšila by například ještě jedna klávesa "Fn" na pravé straně klávesnice, která by usnadnila například i ovládání hlasitosti, ale to je stále ještě vyjímečné.

Klávesy jsou standardně černé a popisky světle šedé, funkční klávesy mají modré označení. Námi testovaný model neměl označení české klávesnice, ale předpokládám, že toto se s finální verzí opraví. Práce na klávesnici je z ergonomického hlediska pohodlná a ruce mají dost místa pro opření zápěstí.

Vpravo nad klávesnicí je ještě pět tlačítek, usnadňujících práci s notebookem, a tlačítko pro zapnutí . Je to (zleva) výběr profilu napájení (Power4Gear), ovládání Wi-Fi a Bt, volba nastavení zobrazení Splendid Video Intelligence Technology a spuštění Asus Instant Fun, jakéhosi Multimedia managera.

Kromě uvedených je notebook samozřejmě vybaven i touchpadem s dvěma tlačítky a skrolovacími částmi na pravém a dolním okraji. Touchpad je přizpůsoben poměru stran displeje a skrolování s ním je vcelku pohodlné, jen je škoda, že po něm prsty nekloužou snadněji. Jiné ovládací prvky tu již nenajdeme, a to mi přijde u notebooku, kde se s multimédii počítá, docela škoda - přivítal bych především hardwarová tlačítka na ovládání hlasitosti a přehrávače.

Hlavní HW parametry

V Asusu najdeme kombinaci osvědčeného čipsetu Intel 945PM a v něm zasazeného zcela nového 64-bit procesoru Intel Core 2 Duo (Merom). Jde o první notebook v naší redakci osazený procesorem z řady T7xxx (konkrétně T7200 s frekvencí 2 GHz a 4 MB sdílené L2 cache), a tak nás velice zajímalo, jak si povede v syntetickém testu, kterým trápíme všechny recenzované notebooky; pro srovnání jsme použili stále stejné, 32-bitové testy.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 887 bodů
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 782 bodů

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 295 bodů
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 29 872 bodů

Tyto výsledky řadí A8Js na první místo v našem redakčním žebříčku před Athlon 64 X2 3800+ v testu s pevnou desetinnou čárkou. V testu FPU, tedy s pohyblivou řádovou čárkou, se však umístil mezi Core Duo T2500 (2 GHz) a T2600 (2,16 GHz).

Operační paměť je v námi testované konfiguraci zastoupena dvěma moduly od firmy Infineon, každý o velikosti 1 GB. Dohromady tedy 2 GB DDR2 RAM zapojených v DualChannel a pracujících na efektivní frekvenci 667 MHz. Podle očekávání jsou výsledky testu na vysoké úrovni, konkrétně program HWiNFO32 naměřil propustnost 2415 MB/s, což bohatě stačí na první místo našeho redakčního žebříčku.

Výrobcem pevného disku je společnost Hitachi a jde o model TravelStar HTS721010G9SA00 s kapacitou 100 GB, 8 MB vyrovnávací paměti a připojen je (chce se říci "samozřejmě") přes SATA rozhraní. Co se však u konkurence jen tak nevidí, je 7200 ot./min.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 99,43 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 42,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15 ms

Přístupová doba odpovídá 7. místu v našem žebříčku, průměrná přenosová rychlost měřená programem HD Tach řadí A8Js jednoznačně na první příčku.

Optická mechanika je typu DVD+R DL a nese označení TSSTcorp CD/DVDW TS-L632L. Pokud se roztočí na plné obrátky, tak o sobě samozřejmě dá vědět, ale např. při sledování DVD hlučet nebude. Při vypalování DVD-R byla trochu náročnější na kvalitu média, ale čtení referenčního postaršího CD bylo v pořádku. Čím se notebook nikde nijak nepyšní a docela mě to i překvapilo, byl fakt, že zmíněná mechanika uměla technologii Lightscribe, tedy "popisovat" disky z druhé strany. Bude ale záležet na konkrétní konfiguraci notebooku, rozhodně nebude ve všech. O technologii Lightscribe se dozvíte více našem článku

Co se konektivity týče, nabízí A8Js všechny dnes hojně využívané technologie, jak bezdrátové (Wi-Fi a/b/g, Bluetooth 2.0 +EDR, infraport), tak po kabelech (Gigabit Ethernet, modem, FireWire). Z tohoto hlediska tedy opět nemám co vytknout.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej je typu glare, tedy s leštěným povrchem, má úhlopříčku 14" a nativní rozlišení WXGA+, tedy 1440x900 pixelů. Kvalita zobrazení je velmi dobrá, obraz nádherně ostrý, jen pozorovací úhly jsou jednoduše standardní (tedy mnohem lepší ze stran než-li shora). Pokud nastavíme menší než nativní rozlišení, obraz už není tak nádherně ostrý, ale není důvod toto dělat, protože WXGA+ tomuto displeji vyloženě sluší a ač nepatřím k zastáncům titěrného rozlišení, tak tento laptop mi ukázal, že to může být velkým přínosem. Tento displej mají všechny výkonové konfigurace A8Js.

O zobrazovaná data se stará NVIDIA GeForce Go7700 s 512 MB vlastní RAM paměti, což je nejnovější verze grafického akcelerátoru tohoto výrobce. V podstatě jde o Go7600, její čip je však vyráběn 80nm technologií (oproti 90nm u Go7600), což dovoluje taktovat vyšší frekvence při stejném zahřívání. Ve výsledku je pak Go7700 zhruba o 10% výkonnější než její předchůdkyně. Grafický výkon je stejně jako ten výpočetní na střední třídu oslnivý, zejména pokud uvážíme, že celý notebook váží 2,55kg. Posuďte sami:

  • 3DMark 2001: 22 221 bodů (4.místo)
  • 3DMark 03: 10 027 (5. místo)
  • 3DMark 05: 4 302 bodů (8. místo)
  • 3DMark 06: 2 668 bodů (5. místo)

Jak je vidět i podle výsledků, grafický výkon řadí A8Js mezi nejvýkonnější notebooky, které kdy prošly naší redakcí, a nutno podotknout, že v současné době jde pravděpodobně o nejvýkonnější notebook se 14" displejem na trhu. Nad ním se, zejména u posledních dvou verzí 3DMarku, umístily už jen veliké DTR notebooky s Go7800 a výše. U kancelářských aplikací je tento potenciál samozřejmě zcela nadbytečný, pokud ale patříte k těm, co si občas rádi zahrají, nabídne Vám tento notebook dostatek potenciálu k hraní kterékoliv současné a drtivé většiny budoucích her stejně jako ke spouštění veškerých aplikací pro design (CAD apod.)

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Byla by opravdu velká škoda, kdyby notebook určený z velké části pro zábavu nesplňoval i multimediální nároky. Ať už budete chtít připojit digitální kameru, fotoaparát, televizi nebo třeba projektor, k dispozici máte hned 5xUSB 2.0 nebo FireWire, případně DVI, TV-Out nebo VGA konektor pro připojení zobrazovacích zařízení. Samotný notebook nabízí integrovanou webkameru, mikrofon nebo třeba aplikaci Instant FUN, která je určena pro co možná nejsnazší spouštění jednotlivých multimediálních komponent (přehrávání DVD, komunikace s kamerou nebo třeba vypalování CD/DVD.

Reproduktory zde najdeme klasicky dva vepředu, které nejdou hodnotit jinak, než jako "průměrné". Kvalita reprodukce se při nejvyšší hlasitosti zhoršuje, objevuje se "praskání" a jiné neduhy levných audio systémů. Pro podání hlubokých tónů platí to samé. O zvuk se tu ale stará klasický kodek Intel 82801GB ICH7 High Definition Audio, takže kvalita poslechu přes sluchátka naštěstí netrpí.

Jejich hlasitost se ovládá jen pomocí kláves Fn+F11/F12 a jiná MM tlačítka v kombinaci s klávesou Fn zde nejsou, musí stačit klávesové zkratky jednotlivých programů.

Pro případné videohovory je k mání webkamera s rozlišením 0,35 MPix (VGA - 640x480), která zvládá v nativním rozlišení i VGA video. Zvuk k němu můžete nahrát třeba skrz integrovaný mikrofon, který je taktéž průměrné kvality. Zde je příklad fotografie v nativním rozlišení VGA:

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Už víme, že A8Js je díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti dobře přenosný, že je velmi výkonný, ale aby toho nebylo málo, tak není ochuzena ani stránka zabezpečení. Není zde sice čtečka otisků prstu, ale jinak je k dispozici kompletní seznam funkcí TPM čipu od firmy Infineon verze 1.2. Pokud čip v BIOSu aktivujete, můžete v příslušném SW nastavovat mnoho položek sloužících ke zvýšení ochrany Vašich dat. Krom toho lze v BIOSu nastavit heslo HDD a "uzamknout" všechny možné datové cesty z notebooku.

Rozhodně se tedy nedá říct, že by byla otázka zabezpečení brána na lehkou váhu, ba naopak určitě by uspokojila i náročnou firemní klientelu.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch do systému vstupuje otvory v pravé části spodní strany počítače, kde je také jeho výdech. Hlasitost je příjemně tichá, ani při maximálních otáčkách není zvuk větráčku nikterak vlezlý.
hodina provozu - mírná zátěž (°C)

  • touchpad = 33,1
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5
  • klávesnice vpravo = 35,7
  • klávesnice vlevo = 35,1
  • spodek maximum = 40,5 (u pevného disku)
  • výdech chlazení = 34,3

hodina provozu - vysoká zátěž (°C)

  • touchpad = 35,1
  • levá strana pod klávesnicí = 35,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,2
  • klávesnice vpravo = 37,9
  • klávesnice vlevo = 36,7
  • spodek maximum = 41,8 (u pevného disku)
  • výdech chlazení = 42,5

teplota okolí při měření: 23,5

Odvod tepla je tedy vyřešen velmi dobře a ani práce na klíně není problémem, protože nasávací otvory jsou umístěny spíše ke středu a navíc jich je víc, takže případné ucpání jednoho z nich až tak moc nevadí. Navíc při práci na baterii se díky technologii SpeedStep snižuje výkon procesoru a i grafická karta funguje v nižším energetickém režimu, takže teplota je ještě o chlup nižší.

Baterie

Tím jsme ale skončili s výčtem kladných bodů. Právě baterie je totiž pomyslnou Achillovou patou Asusu A8Js. I přes menší displej totiž se svou 6-ti článkovou baterií s kapacitou 4800 mAh vydržel ve standardním* redakčním testu pouhé 2 hodiny a 28 minut, což je oproti očekávání trochu méně, jde tedy o daň za vysoký výkon. Ještě doplním, že baterie dodává napětí 11,1V.

Příslušenství

Spolu s notebookem a adaptérem vážícím 460 gramů je přibalen i balík SW: Power Director V3.0, Medi@Show V2.0, Symantec Norton™ Internet Security 2005, Adobe Acrobat Reader 7.0, NERO Express V6.0. Dobrým zvykem společnosti Asus bývá přibalovat k notebooku i brašnu a myš, ale u tohoto vzorku nebyly, uvidíme, jak tomu bude u finálních prodejních kousků.

Závěr

Asus A8Js je nekompromisním notebookem, jakýmsi univerzálem. Nabízí totiž jak mobilitu v podobě kompaktních rozměrů a malé hmotnosti, tak i vydatný výkon a širokou konektivitu a nezapomíná ani na důkladné zabezpečení. Jediná oblast, která tak výsledně kazí "dokonalost" tohoto stroje, je výdrž na baterie (dá se však koupit silnější), která je daní za vysoký výkon, a snad i trochu cena, která začíná na 39 770 Kč bez Win XP (47 330 Kč s DPH) za konfiguraci s 1 GB RAM a 120 GB 5400 ot diskem. Záruka je standardně dvouletá (1 rok na baterii).

Klady a zápory:

+ velmi vysoký výkon (výpočetní i grafický)
+ kompaktní a povedený design
+ široká konektivita a zabezpečení
+ počet a rozmístění portů a rozhraní

- výdrž na baterie
- výdech chlazení na pravé straně
- rozložení klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie ASUS A8Js

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus A8Js
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7200 (2.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 100GB (HTS721010G9SA00, SATA 150, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+R DL (TSSTcorp CD/DVDW TS-L632L DVD-RW DL UJ-857, zapisuje CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL)
  • LCD: 14" TFT, glare type
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: NVidia GeForce Go7700, 512MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: bez OS / Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 2h 28min
  • Rozhraní: 1x audio SPDIF, 1x MIC (Line IN), 1x Bluetooth, 5xUSB, 1x Express Card, 1x Wi-Fi, 1xIEEE 1394(Firewire), 4in1 čtečka karet (SD/MMC/MS/MS PRO), 1xRJ11 (modem), 1xRJ45 (Gigabit Ethernet), 1xDVI, 1xVGA kon., 1xTV-Out, 1xIrDa
  • Rozměry: 335 x 245 x 34.8~37.3 mm
  • Hmotnost (kg): 2.55
Recenze

Diskuse