RECENZE: Asus Lamborghini VX1 - exkluzivní podání

8. 6. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Společnost Asus rozšířila své portfolio o exkluzivní notebook, na jehož vývoji se podílela také automobilka Lamborghini. VX1 je tak podobný vozům se znakem býka: sportovní design, poslední technologie a vysoký výkon. Model pro ČR disponuje procesorem Core Duo T2500, 1GB rychlé paměti, 120 GB diskem a grafikou GeForce Go 7400VX.

Asus Lamborghini VX1 - exkluzivní podání

(Redakce NOTEBOOK.cz je první v ČR, která uvádí recenzi tohoto exkluzivního modelu notebooku.)

Základní popis
Šasi notebooku vychází z modelové řady V6J. Co upoutá oči hned na první pohled je v případě série Asus Lamborghini barevné provedení víka. Testovaný vzorek měl víko žluté, v nabídce je i provedení víka kompletně v černé. Záleží jen na vkusu zákazníka, které barvě dá přednost. Zbytek notebooku je v obou případech proveden v černé.

U víka ještě zůstaneme. Krom nepostradatelného loga automobilky Lamborghini je zde pro efekt umístěn "spoiler", který se táhne přes celou šířku víka. Má za úkol umocnit sportovní vzezření a víko s ním připomíná víko motoru automobilů Lamborghini. Lepší představu si uděláte nahlédnutím do fotogalerie na konci článku. Bohužel každá legrace něco stojí. Horní strana spoileru se při stlačení lehce prohýbá a navíc vydává poněkud nelibé praskavé zvuky. Oba konce spoileru na testovaném notebooku držely pevně. Spoiler má naštěstí nízký profil, nad povrch víka vyčnívá přibližně jen o půl centimetru - přenášení a vyndávání z brašny tedy rozhodně nepřekáží. Víko je k tělu připevněno dvěma poměrně malými klouby, které ovšem vypadají bytelně a v nastavené pozici drží pevně. Víko se vyklápí za tělo notebooku pod úroveň pracovní plochy, takže je tím omezen úhel na cca 135°. A konečně, víko nepoužívá žádný mechanizmus pro zamykání v uzavřené poloze (žádná posuvná tlačítka a pojistky), a lze jej tedy pohodlně otevřít i jednou rukou. Při zavírání stačí víko sklopit těsně nad klávesnici a díky provedení kloubů samo zaklapne.

Celková velikost notebooku je dána především použitím 15“ displeje a dosahuje hodnot 331 x 227 x 30 mm při hmotnosti 2.43 Kg. Na 15“ notebook jde o hmotnost velmi příjemnou i pro denní přenášení mezi domovem a prací/školou nebo ke klientům. Zásluhu na tom jistě má lehké aluminiové tělo se speciální povrchovou úpravou. To zároveň zaručuje dostatečnou odolnost celého přístroje a dává mu i jistý punc luxusu, o který tu přeci jen běží v první řadě.

Celkové konstrukční provedení a dílenské zpracování je dle očekávání na výši. Při uchopení působí notebook bytelným dojmem, jednotlivé části jsou dobře slícované a těsně na sebe doléhají. I zde však lze najít nedostatky. Tradiční slabší místo se nachází pod optickou mechanikou, které jde při použití většího tlaku promáčknout.

Co do rozhraní je notebook vybaven víceméně standardně a žádné překvapení se nekoná. Na pravém boku najdeme jejich převážnou část. Odzadu počínaje konektorem napájení, následuje rozhraní pro LAN (RJ-45), první dva z celkových čtyř USB 2.0 portů, konektor pro telefonní linku, dále třetí USB port a hned vedle dvojice konektorů Jack pro připojení mikrofonu a sluchátek. Konektor pro sluchátka je kombinován s výstupem S/PDIF. Následuje čtečka paměťových karet (kryta záslepkou) formátů MMC, MS, MS Pro a SD. Výčet na pravém boku završuje poslední USB 2.0 port, který je umístěn zcela vpředu.

Na levé straně odzadu najdeme otvor pro Kensington Lock, výstup na externí monitor typu D-Sub (neobsahuje sloupky pro přišroubování kabelu monitoru), dále port FireWire a rozhraní Express Card velikosti 54 mm (opět kryto jen vyjímatelnou záslepkou). Nad slotem Express Card našel své místo i port IrDa. Většinu místa na levém boku zabírá optická mechanika. Jak přední, tak i zadní strana jsou v tomto případě holé. K rozmístění a ergonomii jednotlivých rozhraní nelze mít větších výhrad.

Kontrolky stavu notebooku a jeho činnosti jsou soustředěny na dvou místech. První blok se nachází vpravo nad klávesnicí a obsahuje diody práce HDD a nastavení klávesnice. Diody svítí líbivou modrou barvou a na tomto místě jsou vždy na očích. Horší je to už s popisky pro tyto kontrolky, které jsou vyvedeny v černé barvě (tedy stejné jako povrch notebooku) a jejich čtení je tedy opravdu jen pro bystrozraké jedince.

Obdobná situace panuje i ve druhém bloku kontrolek, který se nalézá v levém spodním rohu. Zde najdeme indikaci vypnutí touchpadu, signalizaci Power ON, nabíjení baterie a dále aktivaci Bluetooth a Wi-Fi. Tento blok kontrolek je při běžné práci téměř vždy zakryt levou rukou a jejich čtení již tedy není tak pohodlné. Situace s popisky je stejná jako v prvním případě a pro správnou identifikaci té či oné kontrolky je téměř vždy nutné se nad notebookem všelijak naklánět, aby vám příznivý lom světla dovolil je přečíst.

Kontrolky Power ON, baterie, Bluetooth a Wi-Fi jsou navíc ještě zdvojeny na víku displeje. Umístěny jsou v těle avizovaného spoileru pod černou mřížkou. Díky jasně modrému světlu je jejich viditelnost dobrá.

Klávesnice a ovládací prvky
Provedení klávesnice by se dalo označit za dnešní standard, i když u notebooku této kategorie člověk tak nějak očekává automaticky trochu víc. Co do konstrukční stránky toho nelze příliš vytknout. Chod kláves je příjemný, příjemná je i jejich standardní velikost.

Klávesy jsou provedeny v černé barvě a jejich popisky ve světle šedé. Popisky pro klávesu Fn jsou pak tradičně vyvedeny v barvě modré. Obě barvy jsou dobře viditelné.

Ani rozložení kláves nepřináší nic nového. Klávesa Fn bohužel dostala přednost před Ctrl a obsadila její místo zcela vlevo, což zejména zpočátku může dělat uživatelům zvyklým na klasickou stolní klávesnici potíže. Enter je sice dvouřádkový, mohl by však být o něco širší. Směrové šipky by si co do rozměrů také zasloužily přidat. Navíc nejsou od zbytku klávesnice odděleny, ale těsně sousedí s klávesami okolními (jmenovitě Enter, Ctrl, End a Shift). Zejména zpočátku se tak můžete setkat s nechtěnými přehmaty, než si na jejich pozici a celkové dimenze zvyknete.

Blok funkčních kláves zde není rozdělen do skupin, ale vzhledem k jejich dostatečné velikosti to nikterak nepřekáží. Jako obvykle jsou jim přiřazeny sekundární funkce klávesy Fn. Například uspání notebooku, aktivace Wi-Fi/Bluetooth, kontrola jasu displeje, přepínání video výstupů a kontrola hlasitosti zvuku. Na blok funkčních kláves navazuje čtveřice Pause, PrtSc, Ins a Del. Kolmo na ně pak další čtveřice kláves Home, PgUp, PgDn a End. V tomto případě je tedy vše ve starých dobrých zaběhnutých kolejích.

Jako polohovací zařízení slouží touchpad, který je proveden v jak jinak než černé barvě. Je ergonomicky posunut lehce doleva a má vyznačenu rolovací plochu. Doplněn je o klasická dvě tlačítka. Tato tlačítka jsou rozdělena úzkou mezírkou, která je pro efekt, pokud je touchpad aktivní, modře podsvícena.

Ostatní ovládací prvky jsou tvořeny pěticí nenápadných černých tlačítek v levém rohu nad klávesnicí. S jejich pomocí lze deaktivovat touchpad (užitečné zejména pokud píšete delší text nebo máte připojenu externí myš), spustit definovanou aplikaci, zapnout/vypnout Bluetooth a Wi-Fi či spustit internetový prohlížeč. Bohužel situace s popisky těchto tlačítek je stejná jako s popisky kontrolních LED. Na opačném, tedy pravém rohu se nachází již jen tlačítko Power, které má jako jediné tlačítko popisku světle šedou a čitelnou na první pohled.

Hlavní HW parametry
Série Lamborghini je postavena na zatím poslední generaci sady Centrino Duo. Obsahuje tedy procesor Core Duo s dvěma samostatnými jádry, 667 MHz systémovou sběrnicí a 2 MB L2 cache, kterou sdílejí obě jádra mezi sebou. V případě testované konfigurace byl takt osazeného CPU 2.0 GHz, jedná se tedy o model s označením T2500. Výkon tohoto procesoru dostál očekávání:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 691
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 542

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 41 770
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 271

Při zpracovávání výpočtu pouze na jednom jádře je výkon přibližně stejný jako u Pentia M na shodné frekvenci. Jakmile je však do hry zapojeno i jádro druhé, výkon se v optimalizovaných aplikacích až zdvojnásobí. Naměřené hodnoty však vycházejí jen z ideálních podmínek našeho testu a v reálných aplikacích lze většinou jen těžko dosáhnout i přes optimalizaci běhu na obou jádrech dvojnásobného výkonu. Reálné zrychlení se vždy pohybuje v řádu spíše desítek procent.

CPU je více než dostatečné pro jakékoli myslitelné použití přes psaní dokumentů, surfování na webu až po editaci videa, zvuku či hraní náročných her. Celkově se testovaný T2500 umístil co do hrubého výpočetního výkonu za použití obou jader na velice pěkném třetím stupni našeho srovnávacího žebříčku. Jeho největší výhodu (dvě jádra) pocítíte především ve znatelně svižnější odezvě při práci.

Operační paměť tvoří v testovaném modelu dva 512 MB moduly typu DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHZ, tedy nejrychleji taktované, jaké lze do této čipové sady osadit. Škoda, že nebyl použit pouze jeden 1 GB modul, upgrade na 2 GB by byl pak o dost snadnější. Na druhou stranu, takto můžeme ihned těžit ze zapojení pamětí do Dual Cannelu, což se jistě velice příznivě projevilo i v testech propustnosti paměti. S hodnotou 2294 MB/s se totiž paměťový subsystém umístil na špičce našeho žebříčku! Je tedy vidět, že s Lamborghini nemá notebook společné pouze logo a barvu, ale vzal si ze svého brášky ponaučení i co do rychlosti, tedy alespoň co se pamětí týče.

Pevný disk o kapacitě 120 GB je zde zastoupen firmou Seagate, a to přesně typem Momentus-ST9120821A. Disk se točí rychlostí 5400 otáček za minutu a obsahuje 8 MB vyrovnávací paměti. Trošku překvapení nastává při zjištění, že disk je do systému připojen stále přes staré ATA 100 rozhraní. Volba výrobce je tak trochu zarážející, pokud se jedná o takto výběrový model. V testech přenosové rychlosti a rychlosti přenosové doby si disk vedl následovně:

HWinfo32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache)
78.47 MB/s

HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při kopírování velkých souborů)
33.4 MB/s

Průměrná přístupová doba
16.67 ms

Jak je vidět, hodnoty jsou to spíše průměrné, osobně bych od notebooku v takovéto speciální edici očekával trochu více. Nicméně stále stačí na pohodlné provozování prakticky jakékoli aplikace a při práci vás brzdit nebudou. Lépe je na tom již průměrná přístupová doba, která se vešla do první patnáctky námi testovaných notebooků.

Optická mechanika MATSHITADVD-RAM UJ-832S je dle výrobce schopna poradit si se všemi dnes používanými formáty. Jedná se o mechaniku typu SuperMulti DL, tedy zvládající zápis i na disky DVD-RAM a nebo dvouvrstvé DVD+R DL. Krom toho samo sebou zvládá i zápis na DVD+/-RW/R a CD-R a RW. Rychlosti zápisu a čtení jednotlivých médií je spíše průměrná - 24x na CD-R, 4x na DVD+/-R a 2.4x na DVD+R DL. Během testů nevykazovala mechanika problémy se čtením datových CD ani Video DVD. Bez problémů si poradila i se značně poškozeným "referenčním" CD.

Notebook samozřejmě disponuje plnou drátovou i bezdrátovou konektivitou. Spojení přes dráty zajišťuje analogový integrovaný 56k modem a gigabitová síťová karta. Bezdrátově se lze spojit přes Wi-Fi adaptér standardů 802.11 a/b/g, Bluetooth a nechybí ani IrDa rozhraní.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Použitý displej o velikosti 15“ má velice pěkné SXGA+ rozlišení (1400 x 1050 bodů). Na ploše si tedy na nedostatek místa rozhodně stěžovat nebudete. Nadto disponuje lesklým povrchem typu glare, díky kterému má kontrastnější a "živější" barvy. Je tedy ideální pro sledování filmů. Na druhou stranu, známá nevýhoda lesklých glare displejů spočívá v jejich vysoké odrazivosti okolního světla, která je však dle mého soudu zcela zastíněna zvýšeným dojmem z barev.

Při prozkoumávání pozorovacích úhlů mi přišel poněkud horší vertikální směr, alespoň v porovnání s dříve testovanými notebooky. V horizontálním směru jsou již pozorovací úhly dobré. Pochválit musím také poměrně široké rozpětí nastavení jasu displeje.

Asus u tohoto modelu uplatňuje svou politiku v originále zvanou „Zero bright Dot“. Pokud zákazník během třiceti dní ode dne zakoupení notebooku zpozoruje na svém displeji byť jen jeden jediný jasně bíle svítící bod (tedy vadný pixel), má právo na bezplatnou výměnu notebooku za bezvadný. Podmínkou je, aby se na notebook vztahovala právě tato záruka. Nepřehlédnutelný štítek s touto informací je u nově prodávaných notebooků vždy vylepen pod klávesnicí. Další podmínkou je, aby bod zářil skutečně jasnou bílou barvou. Proto v každém případě doporučuji si při koupi nechat notebook předvést a vše (a displej zejména) prozkoumat.

Hned na úvod musím zkonstatovat, že použitá grafika mě v poměru k jinak velmi slušné HW výbavě tohoto kousku poněkud zklamala. Jedná se o kartu NVIDIA GeForce Go 7400 (zde jako zbytek notebooku s přídomkem VX) s technologií TurboCache. Tato grafická karta je určena především do segmentu low-endu, tedy nejnižší výkonnostní kategorie z celé nové sedmičkové série GeForce. O podporu nejnovějších DX 9.0c technologií se bát nemusíte, horší to bude již se samotným 3D výkonem. O výpočet scény se starají „pouze“ 4 pixel a 3 vertex pipelines. Samotná karta obsahuje jen minimální množství vlastní video paměti (64 MB). Zbytek je přes technologii TurboCache (u tohoto modelu až do maximální kapacity 512MB) sdílen se systémovou pamětí a využívá poměrně vysoké propustnosti sběrnice PCI Express. Ani tak ale nelze čekat žádné zázračné výsledky.

Přídomek VX znamená v praxi vyšší takty karty, konkrétně 525 MHz oproti běžným 450MHz.

3D Mark 01 SE: 14846 bodů
3D Mark 03: 4913 bodů
3D Mark 05: 2246 bodů
3D Mark 06: 875 bodů

Pro srovnání, jiný notebook s běžně taktovanou Go 7400 a Core Duo T2300 získal 12648, 4161, 1815 a 765 bodů v 3D Marcích.

Při pohledu na celkové skóre v syntetických benchmarcích je jasně vidět, že zejména v náročných DX 9.0 aplikacích a hrách bude mít karta s udržením stabilního FPS problémy. Stále je však dobře použitelná na méně náročné, nebo starší DX 7.0 3D aplikace a hry. O kancelářské práci či práci s multimédii (technologie PureVideo nechybí ani v této řadě akcelerátorů) se ani nemá cenu bavit - výkonu je naprostý nadbytek. Kartu tedy celkově nelze hodnotit špatně. V podobně orientovaném notebooku bych však očekával výkonnější řešení, například v podobě GeForce Go 7600. Důvodem pro Go 7400 je pravděpodobně míra zahřívání v tenkém a lehkém šasi. Přesto je dedikováné řešení radikálním zlepšením proti jakémukoli integrovanému čipu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Multimediální výbavu nelze označit znovu jinak, než za současný průměr. Jistě potěší přítomnost hned čtyř USB 2.0 portů. Co se médií týče, k dispozici je zde multiformátová čtečka paměťových karet formátů MMC, MS, MS Pro a SD. Nesmím opomenout ani optickou mechaniku, která si poradí prakticky se všemi dnešními standardy včetně čtení a zápisu DVD-RAM o DVD-DL nemluvě. Při přehrávání disků DVD nebo Audio CD je navíc příjemně tichá, jelikož sama upraví rychlost otáček na požadovanou mez. Snadné nahrání a editaci videa přímo z kamery zas zajistí přítomnost rozhraní FireWire.

Osobně mě lehce zamrzela absence jakýchkoli dodatečných výstupů na externí zobrazovací zařízení. Ve výbavě je jen základní výstup na analogový D-Sub. U podobně zaměřeného notebooku (tedy notebooku zaměřeného na stylové a náročné uživatele) bych očekával krom výstupu S-Video klidně i výstup DVI.

Práci s audiem zajišťují standardní dva Jack konektory. První pro připojení externích reproduktorů nebo sluchátek kombinovaný navíc s výstupem S/PDIF. Druhý je pak určen pro připojení externího mikrofonu. Najdeme zde samo sebou i mikrofon integrovaný, který je umístěn v pravém horním rohu nad klávesnicí. O reprodukci zvuku se stará dvojice stereo reproduktorů umístěných v rozích pod klávesnicí. Zvuková kvalita patří podle mého subjektivního názoru k tomu lepšímu, co může současný trh nabídnout. Příjemně je, že ani po větším zesílení se nedočkáte žádného praskání nebo drnčení.

Svou roli při multimediálním využití notebooku sehraje jistě i 15“ displej s SXGA+ rozlišením. Díky lesklému povrchu typu glare a vysokému rozlišení je ideální zejména na sledování filmů nebo práci v grafických programech.

Chlazení a provozní hluk
Nasávání vzduchu pro chlazení je realizováno na spodu přístroje. Výdech je pak soustředěn na pravý bok. Naštěstí ani při velké zátěži není vylučované teplo nikterak extrémní, a tak se nemusíte bát připojit na pravou stranu externí myš.

Zahřívání se nejvíce projevuje v pravém rohu pod klávesnicí a celkově celá pravá strana notebooku je jím postižena více než levá, která je i po vysoké zátěži a delším provozu doslova cool. Teplo tak není zrovna rovnoměrně rozložené. Na druhou stranu nelze napsat, že by vyzařované teplo dosahovalo extrémních hodnot. Maximální naměřená teplota na pracovní ploše při běžném provozu byla 35°C. Naší redakcí již prošlo mnoho žhavějších kousků. Spodní strana se po dlouhodobé zátěži také slušně prohřeje (místy 40°C). Po delší výkonové zátěži teplota na pracovní ploše stoupne až na 40°C (opět v pravé části pod klávesnicí) a na necelých 44°C na spodku notebooku.

Provozní hluk je při běžné práci (práce s dokumenty a internetem) takřka na nulové hodnotě a činnost větráku lze odhalit jen přiložením ucha k výdechu chlazení. Jako obvykle se větrák dostane do větších otáček při zvýšené zátěži. První stupeň zrychlení otáček je stále ještě v běžném ruchu domácnosti či kanceláře prakticky nepoznatelný, druhý a maximální stupeň o sobě dá již vědět hlasitěji a na řadu přichází opravdu až po dlouhodobé vysoké zátěži, přičemž otáčky jsou zvýšeny jen nárazově.

Baterie
Akumulátor typu Li-Ion má v případě testovaného vzorku nadstandardní kapacitu 5200 mAh a dává 14,8 V. Při našem standardním* redakčním testu jsme dosáhli na hodnotu 4 hod. 6 min. Baterie je umístěna v zadní části notebooku a pohodlně vyjmutelná pomocí dvou posuvných zámků.

BIOS
Ze všech věcí zde stojí za zmínku především možnost aktivace a deaktivace čipu TPM (Trusted Platform Module). Dále zde najdete i možnost kalibrace baterie, která se bude hodit především po delším čase používání notebooku pro oživení její dosažitelné kapacity.

Příslušenství
Notebook je dodáván s patřičnými doplňky ve formě brašny s nezbytnými logy Lamborghini a ASUS vytlačenými do kůže v barvě víka, tedy žluté. Jednoznačně je zde snaha o luxusní provedení a je na každém, jak se mu zamlouvá (kolegovi z redakce připomíná větší dámskou kabelu). To nejdůležitější je však fakt, že pro přenášení notebooku i veškerého dalšího příslušenství včetně případných dokumentů poslouží dobře a určitě s logem Lamborghini působí exkluzivně. Notebook lze navíc ještě zabalit do speciálního pouzdra na zip, který notebook těsně obepíná a poslouží jako dodatečná ochrana při kratších přenosech. Na malém pouzdře je opět kožený štítek (prošitý pevnou nití a připevněn čtyřmi kovovými cvočky) s logem ASUS a Lamborghini. Více jistě zjistíte ve fotogalerii. Další příslušenství tvoří bezdrátová Bluetooth myš. Napájí se dvěma AA články. Pokud ji zrovna nepoužíváte, lze ji na spodu umístěným přepínačem zcela vypnout a ušetřit tak energii.

Jako přeinstalovaný software je na webu výrobce uveden následující seznam:
OS:
Microsoft Windows XP Pro (OEM)
Anti-Virus &Tool Software:
Symantec Norton Internet Security 2005, Adobe Acrobat Reader 7.0 a NERO Express V6.0
Multimedia-Software:
ASUS DVD XP 6.0, Power Director V3.0 DE, Media@Show V2.0 SE
ASUS Utilities:
NB Probe, Live Update, ChkMail, Hotkey a ASUS Power4 Gear+

Závěr
Asus Lamborghini VX1 nabízí především exkluzivitu v podobě designu napodobujícího křivky supersportovních vozů Lamborghini. Součástí jsou i exkluzivní doplňky v podobě brašny, pouzdra a optické myši s logem Lamborghini. Slušný HW základ v podobě nejnovějšího dvoujádrového procesoru Intel Core Duo poněkud kazí pevný disk s rozhraním ATA a grafická karta zaměřená spíše na low-endové notebooky. Tento notebook je jasnou volbou pro všechny příznivce a fandy značky Lamborghini a samozřejmě všechny milovníky stylových notebooků. Doporučená koncová cena v testované konfiguraci (bude prozatím jediná v ČR) byla stanovena na 79 990,- Kč bez DPH (95 188,- Kč s DPH). Skutečně se tedy nejedná o lacinou záležitost a za značku známé automobilky je třeba si něco připlatit.

Klady a zápory:
+ exkluzivita
+ příznivá hmotnost v poměru k rozměrům

- na poměry notebooku slabší grafika a pomalejší disk
- špatně čitelné popisky indikačních diod

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Fotogalerie Asus Lamborghini VX1

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:08:28 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Canon iR C3080/iR C3080i a iR C3580/iR C3580i - multifunkční tiskárny:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Canon iR C3080/iR C3080i a iR C3580/iR C3580i - multifunkční tiskárny:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Canon uvádí nové multifunkční tiskárny pro malé a středně velké podniky </P>:
  • <P>Efektivní a spolehlivé tiskárny iR C3080/iR C3080i a iR C3580/iR C3580i jsou určeny malým a středně velkým podnikům</P>:
  • <P>Společnost Canon Europe, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, dnes představila čtyři nové multifunkční tiskárny s označením iR C3080/iR C3080i a iR C3580/iR C3580i, které nabízejí malým a středně velkým firmám a korporátním pracovním skupinám kvalitní barevný tisk. </P>:
  • <P>Modelem iR C3080i nahrazuje Canon nejlépe prodávající multifunkční tiskárnu roku 2007 - iR C2880i, které se v západní Evropě prodalo více než 29 000 kusů. Nové tiskárny jsou založeny na nejmodernější čtyřválcové technologii, jež zajišťuje rychlý, vysoce účinný a spolehlivý tisk. Modely iR C3580/iR C3580i tisknou barevně 30 stránek za minutu a černobíle pak 35 str./min., zatímco tiskárny iR C3080/iR C3080i jsou schopny vyprodukovat za minutu v barvě 28 stránek a 30 černobílých stránek.</P>:
  • <P>&#8222;Nová multifunkční zařízení jsou ideálním řešením pro naše zákazníky, kteří hledají cenově dostupné a přitom vysoce kvalitní řešení pro jak barevný nebo černobílý tisk do své kanceláře&#8220;, uvádí Irena Novotná, marketingová ředitelka Canon CZ. &#8222;Oba modely navazují na velký úspěch svého předchůdce iR C2880i a výrazně rozšiřují naši nabídku spolehlivých barevných zařízení pro tento segment.&#8220;</P>:
  • <P>Díky volitelnému bezdrátovému připojení LAN mohou být tiskárny umístěny kdekoliv v kanceláři. Tiskárny iR C3080i a iR C3580i jsou vybaveny pro práci v síti, tiskárny iR C3080 a iR C3580 mají volitelný EFI kontrolor umožňující rychlou práci v síti. Rozšířené bezpečnostní prvky jako šifrování dat, mazání pevného disku a heslové zabezpečení umožňují zajištění naprosté bezpečnosti dokumentů v procesu tisku.</P>:
  • <P>Nová vývojová řada těchto tiskáren určených pro malé a střední podniky je pro evropský trh dostupná od dubna 2008.</P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse