RECENZE: ASUS R1F - první Tablet PC od Asusu

31. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Firma ASUS se poprvé vydala na pole notebooků s otočným dotykovým displejem a hned je tu povedený kousek R1F. Nejlépe jej vystihne 13,3'' LCD, Core Duo, 2GB DDR2 paměti a přitažlivé provedení. K mání bude začátkem září za cenu kolem 44 000 Kč bez DPH a přinese kromě všech výhod tabletu výpočetní výkon s rezervou dostačující na veškeré kancelářské taškařice.

ASUS R1F - první Tablet PC od Asusu

Ještě před uvedením na trh nám Asus do redakce zapůjčil předprodejní vzorek notebooku, respektive Tablet PC Asus R1F. Prodejní konfigurace se sice budou pravděpodobně v něčem lišit, ale i tak si již můžeme udělat základní obrázek o tomto přístroji. Pojďme se tedy na něj podívat.

Základní popis

Při výrobě bylo použito světle antracitového plastu v kombinaci se stříbrným, použitým na lištu kolem celého notebooku. Tlačítka a posuvníky jsou pokovená a celkově hodnotím vzhled jako jeden z nejhezčích, co jsem poslední dobou viděl. Dílenské zpracování je v pořádku, jen kolem displeje lze na některých místech plast lehce promáčknout.

Trochu nezvykle působí koncentrace všech rozhraní na zadní stranu notebooku. Na levé straně je výdech chlazení, šachta ExpressCard (se záslepkou), otvor pro zasunutí pera na dotykový displej, posuvník pro zapnutí a vypnutí počítače a hned za ním konektor napájení. Na pravé straně je pouze čtečka karet (MS, MS Pro, MMC, SD) a optická mechanika v šachtě, do které místo ní snadno vsunete třeba další baterii. K vysunutí stačí posunout ovladač na spodní straně a mechaniku vytáhnout. Na čelním panelu najdeme pouze tlačítko zámku krytu displeje.

Vše ostatní je tedy na zadní straně. Najdeme tu 3 USB porty, výstup na externí monitor, modem a Gigabit Ethernet (GLAN) konektor, S/PDIF a MIC a slot pro Kensington zámeček.

Notebook je vybaven čtečkou otisků prstů, která je ze zřejmých důvodů umístěna vlevo pod displejem. Ve víku je kromě několika kláves ulehčující práci v poloze tabletu i integrovaný mikrofon.

Indikační diody jsou všechny modré a dobře viditelné. Základní skupina je ve víku vpravo pod monitorem (stav, baterie, BT, Wi-Fi, HDD), druhá je vpravo nad klávesnicí (zámky klávesnice a nový email) a třetí je na vrchní straně krytu displeje (stav, baterie, BT, Wi-Fi). Na levé straně ještě svítí posuvník pro zapínání.

Víko se otevírá po zmáčknutí tlačítka na přední straně a jeho pant je celkem tuhý. Na svém místě drží dobře. Pro správný směr otáčení displeje jsou v otevřeném i zavřeném stavu k dispozici šipky. Samotné otáčení je snadné a plynulé. Pokud displej otočíme o 180° a sklopíme ho, pak ho lze zajistit stejným zámečkem jako v zavřeném stavu, protože k tomu určený mechanismus je oboustranný.

Rozměry tohoto tabletu jsou 315 x 250 x 35 mm a jeho hmotnost 2,4 kg. Mobilita je tedy zaručena a nebude problémem ani při každodenním nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Jednoznačně kladné body za konstrukci získává klávesnice především díky lehkému, krátkému a tichému chodu jednotlivých kláves, ale i protože se při psaní prohýbá jen nepatrně. Klávesy jsou tmavě šedé, popisky světle šedé a funkční označení modrá. Potěšila by mě tu ale větší kontrastnost funkčních označení.

Najdeme zde klávesy Shift, Caps Lock, Backspace i Enter regulérní velikosti. Poslední sloupec vpravo patří klávesám Home, Delete, Pg UP apod. Opěrky pod zápěstími jsou dostatečně veliké a zároveň decentní.

Touchpad zde přítomný není bohužel stejného formátu jako displej a je z materiálu, po kterém prsty špatně kloužou, což osobně beru jako mínus. Na pravém okraji touchpadu je vymezena oblast pro rolování v dokumentech.

Vpravo nad klávesnicí je posuvník pro zapínání / vypínání bezdrátových funkcí a tlačítko pro přepínání jednotlivých výkonových profilů.

Speciality ovládání tabletu

Jako správný TabletPC se i tento kousek od Asusu vyznačuje uzpůsobením konstrukce pro práci bez klávesnice, respektive celé horní strany těla počítače. Vypínač je tedy na straně přístroje a pod displejem najdeme několik užitečných tlačítek. Je to náhradní klávesa Escape, tlačítko pro přepínání zobrazení Landscape (16:10) a Portrait (10:16) a poslední je klávesa, která simuluje stisknutí kombinace Ctrl+Alt+Del pro vyvolání Správce úloh. Kromě čtečky otisků je zde ještě posuvník HOLD, který ovšem zamezí nechtěnému stisknutí pouze posledně zmíněných tří kláves a bohužel se nevztahuje na vypínač napájení. Ten je sice z tohoto důvodu ve formě posuvníku a ne lehce stisknutelného tlačítka, ale i tak si ho snadno při přenášení vypnete.

Práce s perem je bezproblémová, displej je relativně citlivý a navíc je zde samozřejmě software, který umožní nastavit drobnosti jako jak se chovat při dlouhém stisknutí či dvojkliku. Samotné pero má v dolní třetině tlačítko, které funguje v podstatě jako pravé tlačítko myši a na horním konci elektronickou gumu.

Hlavní HW parametry

Pod kapotou tohoto elegána najdeme dnes již silně rozšířenou a prověřenou platformu Centrino Duo. To znamená, že procesor Core Duo T2400 (1,83 GHz, 2 MB L2 Cache) je usazen v čipsetu Intel 945GM (verze s integrovanou graf. kartou GMA 950) za přítomnosti Intel PRO/Wireless 3945ABG (Wi-Fi síťový modul).

Výsledky procesoru v našem exempláři testované programem HWiNFO32 jsou:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 089
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 304

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 428
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28 757

Hodnotami CPU testu se umísťuje na předních příčkách našeho žebříčku, v FPU (jak je tomu u Core Duo běžné) zaostává za konkurencí od AMD na stejné frekvenci.

Ten samý program naměřil propustnost paměti RAM 2229 MB/s. Jsou tu dva moduly, každý po 1 GB na efektivní frekvenci 667MHz. Vzhledem k dnes nejvyšší dosažitelné frekvenci DDR2 pamětí a zapojení v Dual Channel jde o relativně vysoké hodnoty, které staví v době testu R1F na páté místo v našem redakčním žebříčku.

Pevný disk vyrobilo Hitachi a nese označení HTS541010G9SA00. Má kapacitu 100 GB, 8 MB vyrovnávací paměti, jeho plotny se otáčejí rychlostí 5400 ot./min a je připojen přes SATA-150 rozhraní.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 101,69 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 31,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms

Pevný disk tedy patří svými výkony mezi průměr dnes dodávaných disků.

Optická mechanika je typu DVD Super Multi, což se dnes již naštěstí stalo v podstatě standardem. Znamená to tedy, že by měla zvládnout všechny typy a formáty běžně prodávaných CD a DVD disků. Mechanika je tzv. štěrbinová, tedy nemá vyjíždějící šuplík, nýbrž se disky vkládají přímo do otvoru, kam jsou poté zataženy. Snad to byla jen nešťastná náhoda, ale jedno DVD utrpělo lehké šrámy po několikátém vsunutí/vysunutí. Její hlučnost nijak nevybočuje ze standardů, snad jen při rozpoznávání disků by se mohla chovat trochu diskrétněji.

Spojení se světem je k dispozici pomocí kabelů (GLAN, Modem), nebo bezdrátově (Wi-Fi, Bluetooth). Tím musím bohužel skončit, protože tu nenajdeme ani infraport, ani FireWire, nicméně to jsou všeobecně méně frekventovaná a relativně snadno nahraditelná rozhraní.

Displej a grafika

Asus sáhl (podle mého šťastně) k 13,3'' displeji s rozlišením 1280 x 800 bodů (WXGA) a leštěným povrchem (typ glare). Zprvu se mi zdálo, že je displej po celé ploše lehce zamaštěný, ale to má co dočinění s technologií aktivní plochy. Grafická data zpracovává Intel GMA 950, který si ze systémové paměti uštípne až 128 MB, ale 3D výkonem samozřejmě neoplývá. Přítomnost integrovaného řešení není vůbec překvapivá, protože na zamýšlené použití stačí. Grafika bez problému zvládne kancelářské aplikace a internet a i většinu her si zahrajete, i když ne vždy v nejlepších detailech.

Pozorovací úhly jsou velmi příjemné, pouze ze strany, kde je pant, resp. kloub, vypadá displej hodně tmavě stejně jako u normálního LCD "zespoda". Naštěstí GMA 950 skvěle zvládá rotování obrazu, takže si tablet nastavíte podle své chuti, a jak už jsem zmiňoval výše, je tu tlačítko na rychlé přepínání orientace. To potěší, ale bohužel umí jen základní polohu a potom obraz otočený o 90° ve směru hodinových ručiček. Jiné polohy již vyžadují použití buď klávesové zkratky, nebo dvou kliknutí myši.

Je příjemné, že si počítač pamatuje jednotlivá nastavení včetně rotace a výkonových profilů pro obě polohy displeje zvlášť.

  • 3DMark 2001: 5495
  • 3DMark 03: 1166
  • 3DMark 05: 448
  • 3DMark 06: 115

Nové 3D hry si tedy vážně nevyzkoušíte, ale už jste někdy hráli na tabletu nějakou Point & Click adventuru? Nemůžu jinak, než Vám to vřele doporučit alespoň vyzkoušet. Osobně jsem hrál Still Life a byl jsem z tohoto, pro mě nového, pojetí naprosto unešen.

Multimédia

Tablety jsou druhem počítače přímo předurčeným pro business, takže multimediální orgie nebudou. Je zde sice přítomna technologie Splendid Video přímo od Asusu, ale tím v podstatě výčet funkcí směřující přímo k zábavě končí. Reproduktory sice dokáží být relativně hlasité, ale zároveň s hlasitostí vzrůstá i zkreslení a charakteristické "chrastění". Podání hlubokých tónů? Při normální hlasitosti nejsou prakticky slyšet a při vyšších hodnotách jsou jaksi duté a chrastí. Znovu ale opakuji, že o zážitek z hudby či videa u tohoto počítače nejde, ale vždy je zde možnost napojit sluchátka nebo externí repro.

Spíše se bude ve velkém účastnit nejrůznějších jednání a porad, kde se projeví jeho hlavní přednosti. K efektivnější práci nejen na nich mu snad napomůže i integrovaný mikrofon hned vedle displeje. Jeho kvalita je dostačující pro přenos hlasu po internetu. Škoda, že zde chybí webkamera.

Zabezpečení

Zaměření tabletu do sféry businessu a tedy i práce s citlivými daty s sebou přináší i vysoké nároky na úroveň zabezpečení. Proto zde najdeme zatím nejlepší řešení v podobě čipu TPM (Trusted Platform Module) v kombinaci s biometrikou v podání čtečky otisku prstů. Ta umožňuje zabezpečit už samotný boot systému a nebo heslo do Windows. Otázce bezpečnosti zde byla věnována viditelná péče, a tak Vám BIOS stejně jako SW od výrobce čipu, firmy Infineon, nabídne širokou škálu možností.

Samozřejmostí je heslo administrátora, které se může pojit s použitím zmiňované čtečky otisků. Ne úplně běžnou vlastností je potom schopnost zaheslovat pevný disk a nechat toto nastavení "zamrznout", tzn. že po opuštění BIOSu už nepůjde změnit. Navíc je možné proti případné ztrátě dat "zamknout" veškerá rozhraní, včetně Secondary Master zařízení, což se jen tak nevidí.

Schopnosti zmiňovaného SW jsou vskutku impozantní. Umí kódovat emaily, soubory a složky, přijímat a spravovat certifikáty bezpečnosti, zajistit bezpečnost při tzv. migraci či zálohování dat a k tomu ještě mnoho a mnoho dalšího, například co se týče podrobností práce v síti či správy souborů. Spolu s nastaveními v BIOSu tak lze dosáhnout vysoké míry zabezpečení jak proti útoku z vnějšího prostředí Vaší společnosti, tak se pojistit i pro případ selhání (vědomého i nechtěného) uživatele, jakožto Vašeho případného zaměstnance. Pokud se totiž zamknou všechny datové cesty a vhodně nastaví bezpečnostní SW, jediná možnost úniku dat je pomocí fotografií displeje počítače.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn na levé straně přístroje a vzduch je nasáván zespodu na dvou místech. Při běžném chodu je větráček nenápadným společníkem, při zvýšených otáčkách samozřejmě hlasitost roste, ale úroveň hluku je i tak velmi příjemná.

hodina provozu - mírná zátěž (čtěte poznámku)

  • touchpad = 37,1°C (34,2°C)
  • levá strana pod klávesnicí = 36,3°C (33,7°C)
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,8°C (32,3°C)
  • klávesnice vpravo = 38,6°C (36,3°C)
  • klávesnice vlevo = 40,3°C (37,8°C)
  • spodek maximum = 42,5°C v pravé polovině spodní části
  • výdech chlazení = 48,3°C

!Poznámka: Musím ovšem podotknout, že tyto testy proběhly ve stavu tabletu, tedy s otočeným a přiklopeným displejem. Proudění vzduchu a odvod tepla tedy byly omezeny, tento stav však dle mého soudu více odpovídá předpokládanému využívání počítače. Při práci s odklopeným víkem byly teploty zpravidla o 2-3°C nižší, tyto hodnoty jsou uvedeny v závorce.

  • touchpad = 36,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • klávesnice vpravo = 38,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,8 °C
  • spodek maximum = 46,8°C v pravé polovině spodní části
  • výdech chlazení = 51,6°C

teplota okolí při měření: 29,5°C

Teplota je tedy přijatelná, celkem logicky dochází k jejímu zvýšení při přiklopení víka displeje, ale při práci s víkem odklopeným jsou naměřené hodnoty rozhodně v rozumných mezích. Je zajímavé, že s přiklopeným víkem byly teploty i při kancelářské práci vyšší, než v případě silného zatížení a zvednutého krytu displeje. Tak tedy vypadá výhoda integrované grafické karty v praxi.

Práce na klíně není zcela vyloučena, jelikož oba otvory na spodní straně jsou umístěny blízko středu. Při práci s tabletem stejně nejspíše počítač nezůstane dlouho v jedné poloze.

Baterie

Výrobcem je sám Asus, je šestičlánková, má nadstandardní kapacitu 5200 mAh a dodává napětí 11,1 V. Její vyndání není, alespoň napoprvé, snadnou záležitostí, ale po troše zápasení a použití nějakého decentního "páčidla" (např. šroubovák) se zcela jistě podaří.

V našem standardním* redakčním testu výdrže chodu na baterii dokázala notebook udržet při životě 3 hodiny a 31 minutu.

Příslušenství

Standardní je adaptér a manuálek, navíc tu najdeme redukci TV-Out na RCA kabely a jakýsi set na výměnu opotřebovaného hrotu pera. Co mě překvapilo asi nejvíce, bylo důkladné až lehce luxusní balení, ve kterém jsem notebook vyndal z krabice. Z klasického kartonového balení jsem vyndal vkusnou černou krabici a v ní byl R1 ještě v textilním elegantním pouzdře s magnetickými cvočky a kožen(kov)ým lemem.

Závěr

Tablety jako takové jsou specifickým druhem notebooků, které nacházejí své místo především v podnikové sféře. Tam má namířeno i náš exemplář a rozhodně tam nebude za "chudého příbuzného". Naopak má v základu spoustu RAM a o palec větší displej oproti většině tabletů dnes na našem trhu prodávaných. Cena kolem 44 000 Kč bez DPH je také celkem příjemná a záruka je dvouletá.

Plusy a mínusy

+ vynikající zabezpečení
+ design
+ chlazení

- chybí FireWire a infraport

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus R1F
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1.83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 100 (HTS541010G9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DL (MATSHITADVD-RAM UJ-846S)
  • LCD: 13,3" TFT s aktivni plochou
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, 128MB (sdílených)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, pero
  • Software: Windows XP Tablet PC Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 52 WH mAh / 3h 31min
  • Rozhraní: 1x audio SPDIF, 1x MIC (Line IN), 1x Bluetooth, 3xUSB, 1x Express Card, 1x Wi-Fi, 1x Modem, 1x 4-in-1 (MMC,SD,MS,MS PRO), 1x VGA, 1x TV-Out, 1x GLAN
  • Rozměry: 315 x 250 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.4
Recenze

Diskuse