RECENZE: Asus S6F - luxus v kůži

3. 8. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Společnost Asus přichází s notebookem z oblasti malých a přenosných, jehož cena začíná na 47 000 Kč bez DPH. Řada S6 je zaměřena především na náročnějšího uživatele hledajícího stylový notebook. Největší zajímavostí je luxusní zpracování s použitím ručně tvarované kůže jako potahu víka a pracovní plochy pod klávesnicí v několika barevných variacích. Testovaný model byl vybaven nízkonapěťovým procesorem Core duo L2400 na frekvenci 1,66 GHz, 1 GB RAM a 80 GB pevným diskem.

Asus S6F - luxus v kůži

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z klasických tvrzených plastů. Nadto je ovšem potaženo ručně tvarovanou kůží. Potaženo je celé víko a oblast pod klávesnicí. S6 lze získat v několika různých provedeních kůže - testovaný vzorek měl potah vyvedený v hnědé barvě, v ČR jiná k zakoupení není. Kromě ní se notebook vyrábí v barvě černé, imitace krokodýlí kůže a na internetu se objevily i obrázky s potahem kompletně růžovým.

Konstrukční provedení je na vysoké úrovni. Jednotlivé části na sebe pevně doléhají a ani při silnějším uchopení do ruky se nedočkáte skřípání nebo jiných nelibých zvuků.

Díky použití 11,1“ displeje dosahuje šasi přístroje rozměrů pouhých 270.4 x 191.2 x 22.5 mm a hmotnosti 1.5 Kg. Jedná se tedy o vysoce mobilní přístroj určený k častému přenášení.

Zavírání víka notebooku je vyřešeno bez jakýchkoli posuvných spínačů. Otevřít jej tedy lze jednou rukou. Díky vůli v kloubech se samo zaklapne, jakmile jej sklopíte do kritické výšky nad klávesnicí. K tělu je víko připevněno dvěma klouby a v nastavené pozici drží vždy stabilně.

Konektory a jednotlivá rozhraní jsou rozmístěna více méně ergonomicky a jejich používání je pohodlné. Na levém boku najdeme zpředu konektor pro sluchátka kombinovaný s S/PDIF. Následuje blok dvou USB 2.0 portů a rozhraní RJ 45 a RJ 11 pro LAN a telefonní kabel. Celá tato čtveřice je zakryta efektní otevírací krytkou. Zcela vzadu na levém boku najdeme pak už jen výstup na externí monitor typu D-SUB.

Pravý bok skrývá především optickou mechaniku. Nad ní je umístěno rozhraní express card kryté záslepkou a hned vedle i čtečka paměťových karet formátů MMC, SD, MS a MS-PRO taktéž opatřená záslepkou. Zcela vzadu najdeme poslední třetí USB 2.0 konektor. Vzhledem k rozložení rozhraní na pravém boku by mohlo dojít k menším potížím při vkládání CD do optické mechaniky, pokud by byly obsazeny nad ním umístěné čtečky karet.

V zadní části najdeme kromě konektoru napájení už jen rozhraní FireWire. Přední část je prázdná.

Veškeré kontrolky činnosti a stavu notebooku jsou soustředěny v kloubu víka nad klávesnicí. Jsou tedy za každých okolností dobře viditelné. Díky jejich podélnému tvaru je na ně vidět i při zaklopení víka. Najdeme zde kontrolky stavu Wi-Fi a Bluetooth, nabíjení baterie, práce HDD a konečně Power ON.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je zde vzhledem k minimálním rozměrům notebooku vyvedena výtečně především co do velikosti a rozmístění kláves. Ke konstrukční stránce také nelze mít mnoho výhrad. Nepříjemné je akorát drnčení klávesnice při poklepání na šasi nebo touchpad.

Klávesy mají světle šedou barvu a s přečtením bílých a modrých popisek nebudete mít žádný problém.

Rozmístění i velikost jednotlivých kláves jsou na tak malý notebook opravdu dobré. Škoda jen umístění klávesy Fn zcela vlevo, kde by přece jen více seděla klávesa Ctrl. Co do velikosti potěší především velký dvouřádkový Enter a Backspace. Menší škatulata musely udělat klávesy PgUp, PgDn, Home a End, které se přestěhovaly na směrové šipky a jsou přístupné přes klávesu Fn - daň za extrémní mobilitu. Zbytek kláves - tedy Pause, Prt Sc, Insert a Delete - je umístěn v pravém horním rohu hned za blokem funkčních kláves. Insert a Delete pak ještě hostí také NumLk a Scr Lk, které jsou přístupné znovu přes klávesu Fn. Po chvilce tréninku si na pozice kláves snadno zvyknete.

Blok funkčních kláves není sice rozdělen do skupinek, jeho použitelnosti to však příliš neubírá. Standardně jsou na funkčních klávesách namapovány funkce klávesy Fn jako ovládání jasu, zvuku, uspání PC, deaktivace touchpadu nebo přepínání video výstupů.

Stejně tak jako víko přístroje, i prostor pod klávesnicí je potažen kůží. To na jednu stranu zpříjemňuje život vašemu zápěstí. Kůže je přece jen měkčí než obyčejný plast. Na druhou stranu kůže je náchylnější na ušpinění než klasické materiály, které jen otřete. Vypozoroval jsem, že při delší práci se na kůži mohou objevit fleky od potu a zároveň i špíny (zejména v těchto tropických měsících je to aktuální). Zde naštěstí stačil jen navlhčený hadřík. Jaký však bude stav kůže pod klávesnicí po delší době používání, si netroufám říci.

Notebook je kvůli své koncepci na další ovládací prvky celkem skoupý. V kloubu víka nad klávesnicí najdeme jen dvě podélná tlačítka. První plní funkci Power ON, druhé pak slouží k rychlému přepínání módů řízení spotřeby a výkonu skrze aplikaci Power4 Gear. Poslední ovládací prvek najdeme na levém boku přístroje. Je jím posuvné tlačítko pro aktivaci bezdrátových rozhraní Wi-Fi a Bluetooth.

Polohovací zařízení zastupuje klasický touchpad, který je posunut ergonomicky doleva. Je vyveden v šedě stříbrné barvě a vybaven dvěma tlačítky (která se opticky tváří jako jedno).

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven na sadě Intel Centrino - Napa. Jako procesor byl pro maximální výkon a zároveň výdrž na baterii vybrán model Core Duo L2400 z nízkonapěťové série. Data pro něj zajišťuje mainstreamová čipová sada Intel 945GM, jejíž součástí je i integrovaná grafika GMA 950.

Pojďme se ale teď blíže podívat na osazený procesor. Označení „L“ značí „low voltage verzi“. Oproti klasickým zástupcům rodiny Core Duo s „T“ na začátku se liší především svou spotřebou, která je prakticky 2x nižší! Čip si vystačí pouze s 15 W, zatímco standardní Core Duo potřebuje pro svou práci 31 W. Zde ale odlišnosti nekončí. Rozdíly jsou také v číselném značení a reálných frekvencích procesorů. Klasické Core Duo s označením T2400 běží na efektivní frekvenci 1,83 GHz, zatímco Core Duo L2400 „pouze“ na 1,66 GHz (!), tedy stejně jako T2300.

Ostatní parametry jsou již v obou verzích tohoto CPU shodné. Dvě samostatná jádra, 65 nm výroba, 2 MB L2 cache sdílené oběma jádry a 667 MHZ FSB. Intel dodává ještě verzi L2300 (1,5 GHz) a pouze s ní bude možno Asus S6F zakoupit v ČR.

Výkonnostně je na tom procesor podobně jako jeho stejně taktovaný protějšek, tedy Core Duo T2300 (1,66 GHz).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17359
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13042

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34896
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26159

Procesor tedy nabízí prakticky shodné výkony jako jeho stejně taktovaný kolega z „Tečkové“ řady. Na rozdíl od něj si však řekne o pouhou polovinu energie! Energetická nenáročnost procesoru se samo sebou výrazně promítla do výdrže notebooku na baterie. Vůbec to však neznamená, že by byl uživatel ochuzen na výkonu. Čip se řadí v oblasti mobilních CPU mezi dnešní výkonnostní špičku a prakticky není aplikace, se kterou by si neporadil. Se svými výkony se ve výpočtech na obou jádrech usadil na celkovém patnáctém místě naší tabulky.

Systémová paměť se skládá ze dvou 512 MB modulů typu DDR2 na efektivní frekvenci 533 MHZ. Jeden 512 modul je integrován přímo na desce. Uživatelsky přístupný je tedy pouze jeden slot, což trošku omezuje možnost rozšíření.
V redakčním testu propustnosti se paměti umístily s hodnotou 2158 MB/s na vynikajícím 7. místě našeho srovnávacího žebříčku.

Pevný disk HTS541080G9AT00 dostal do vínku kapacitu 80 GB, 5400 otáček za minutu a 8 MB vyrovnávací paměti. I přes velikost notebooku se jedná o běžný 2,5" disk. K systému je bohužel připojen přes rozhraní ATA 100 (v takovémto luxusně pojatém notebooku bych již automaticky očekával SATA verzi disku). Naměřené výkony disku nejsou sice nikterak závratné, na druhou stranu nejsou ani vyloženě špatné.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 81.32 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 28.6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.81 ms

Veškeré naměřené hodnoty spadají přibližně do dnešního průměru. Průměrnou hodnotu si udržela i přístupová doba. Jinými slovy, disk vás jednoznačně při práci brzdit nebude. Pozor ovšem při kopírování více velkých souborů a současné práci, zde by již mohlo dojít k výraznějšímu zpomalení.

Optika je zastoupena zařízením Matshita DVD-RAM UJ-832S. Podle výrobce je schopna poradit si se všemi dnes používanými formáty - jedná se totiž o mechaniku typu SuperMulti DL, tedy zvládající zápis i na disky DVD-RAM a nebo dvouvrstvé DVD+R DL. Kromě toho samo sebou zvládá i zápis na DVD+/-RW/R a CD-R a RW. Rychlost zápisu a čtení jednotlivých médií je spíše průměrná - 24x na CD-R, 4x na DVD+/-R a 2.4x na DVD+R DL. Během testů nevykazovala mechanika problémy se čtením datových CD ani Video DVD. Bez problémů si poradila i se značně poškozeným "referenčním" CD.

Konektivitu se světem zajišťuje plná sada drátových i bezdrátových zařízení.
Využívat můžete bluetooth, Wi-Fi (a/b/g), gigabitový ethernet i integrovaný 56K modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej tohoto drobečka má širokoúhlý formát o velikosti 11.1“. Je vybaven povrchem glare pro jasnější barvy a ostřejší obraz. Nativní rozlišení dosahuje trochu netypických hodnot 1366 x 768 bodů. Displej podává kvalitní obraz vhodný i pro sledování videa nebo práci s grafikou. Horizontální pozorovací úhly jsou dobré, vertikální už malinko zaostávají. Nastavitelnost intenzity podsvícení je poměrně široká. Při vysoké úrovni podsvícení je světlo po celé ploše panelu homogenní. Po nastavení nízké úrovně je už ale vidět nerovnoměrnost podsvícení a levá strana je prokazatelně světlejší než strana pravá.

O vykreslování grafiky se stará, jak už tomu v segmentu malých a mobilních notebooku bývá, integrovaný grafický čip. V případě použité čipové sady Intel 945GM je to naše stará známá GMA 950. Ta pro svou práci využívá sdílení systémové paměti, ze které může uzmout maximálně 224 MB v závislosti na požadavcích aplikace. Naši pravidelní čtenáři již jistě vědí, že se nejedná o žádného rychlíka, co se 3D výkonu týče. Stačí se podívat na výsledky benchmarků.

  • 3DMark 2001: 5650
  • 3DMark 03: 1449
  • 3DMark 05: 526
  • 3DMark 06: 140

Z naměřených hodnot je patrné, že se jedná především o kancelářské řešení. Čip sice podporuje rozhraní DirectX 9.0, ale výkonově na rozumné zpracování jeho funkcí již nestačí. V pohodě si na této grafice zahrajete starší DX 7.0 hry, přehrajete v podstatě jakékoli video a upravíte libovolně velký obrázek. Pro běžnou kancelářskou práci jako psaní textů, internet atp. má čip výkonu nadbytek, ostatně jako kterýkoli jiný současný.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Multimediální výbava notebooku je vcelku standardní. Do maličkého těla šasi se vměstnala většina nejdůležitějších konektorů jako výstup na externí monitor typu D-sub (oželet musíme absenci výstupu S-video), výstup na sluchátka kombinovaný s S/PDIF a vstup pro externí mikrofon (ten integrovaný je umístěn nad klávesnicí). Ochuzeni nejsme ani o rozhraní firewire a standardní počet tří USB 2.0 portů. Ve výbavě nechybí ani multiformátová čtečka paměťových karet, která si poradí s formáty MMC, SD, MS a MS-PRO.

Přídavnými multimediálními tlačítky a jinými ovládacími prvky notebook neoplývá. Najdeme zde tedy jen klasické funkce přístupné přes klávesu Fn jako ovládání hlasitosti, jasu a přepínání video výstupů.

Optická mechanika přečetla veškeré multimediální nosiče (Audio CD, DVD video) bez problémů. Funkce snižování otáček je samo sebou aktivní i zde, a tak si hudbu a filmy vychutnáte nerušeně.

Displej, ačkoli malý, je ale stále vybaven lesklým povrchem typu glare a širokoúhlým poměrem stran. Na sledování videa je tedy ideální.

Zvuk se na vás bude linout ze stereo reproduktorů integrovaných do víka a umístěných pod displejem. Nabídnou relativně kvalitní poslech. Znovu však platí, že maximální hlasitost by mohla být o ždibec vyšší a hloubky o něco hlubší (ty zde podstatě nejsou žádné =). Na možnosti a především rozměry celého přístroje je zvuk ale stále dobrý.

Zabezpečení
V oblasti zabezpečení notebook nijak zvláště nevyniká. Veškeré možnosti zabezpečení se týkají především BIOSu. Je zde možnost zaheslovat přístup na pevný disk a především povolit/zakázat jednotlivá rozhraní systému (více najdete v části věnované systému BIOS). Žádné bezpečnostní specialitky typu čip TPM, čtečka otisků prstů, nebo hardwarový klíč v podobě karty Smart Card se zde nenajde, což je u notebooku "na cesty" škoda.

Chlazení a provozní hluk
Notebook má chlazení vyřešeno klasicky. Na spodní straně probíhá nasávání vzduchu a jeho výdech je pak umístěn na levém boku přístroje. Vyvedení horkého vzduchu na levou stranu je považováno za uživatelsky přívětivé řešení, především pro jedince, kteří používají při práci na pravé straně připojenou externí myš. Takto alespoň nejsou obtěžováni proudem horkého vzduchu.

Při běžné práci (psaní textů, prohlížení webu) je chlazení prakticky neslyšitelné a notebook se směle může řadit k těm nejtišším, které jsme v redakci testovali. Pro zjištění práce chlazení je opravdu nutné přiložit ucho až těsně nad šasi notebooku.

Pokud spustíme některou náročnější aplikaci (hru, benchmark atp.), hlasitost chlazení se přibližně po minutě trvající kontinuální zátěži dostane na své maximum. Chlazení je pak zřetelně slyšitelné především v tišší místnosti. Stále je ale na tak nízké úrovni hlučnosti, že například v rušnějším pokoji nebo kanceláři jej zcela bez problému přeslechnete.

V následujícím přehledu si ukážeme, jak je na tom notebook s teplotou v částech pro uživatele stěžejních.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37.5
  • levá strana pod klávesnicí = 39.1
  • pravá strana pod klávesnicí = 33.3
  • klávesnice vpravo = 35.3
  • klávesnice vlevo = 37.3
  • spodek maximum = 40.6 (vpravo dole - při pohledu na spodek notebooku)
  • výdech chlazení = 48.4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39.6
  • levá strana pod klávesnicí = 43.6
  • pravá strana pod klávesnicí = 36.5
  • klávesnice vpravo = 37.3
  • klávesnice vlevo = 39.3
  • spodek maximum = 42.2 (vpravo dole - při pohledu na spodek notebooku)
  • výdech chlazení = 61.1
  • teplota okolí při měření: 29.8

Vzhledem k celkovým rozměrům notebooku a nízké hlučnosti jeho chlazení i při vysoké zátěži nelze mít k naměřeným teplotám větších výhrad. Při běžné práci na klíně teplota povrchu přístroje komfortnímu používání rozhodně nebrání. Při zvýšené zátěži již ale bude třeba notebook odložit někam na stůl, a to především díky odpadnímu teplu z výdechu chlazení, které s hodnotou přes 60 °C přece jen po delší době začne nepříjemně pálit do stehna.

Baterie
Akumulátor je umístěn v zadní části notebooku. Na místě jej drží dvojice posuvných pojistek, z nichž jedna plní funkci zámku. Ve slotu drží akumulátor pevně a ani při přenášení nebo manipulaci nedochází k jeho vyklání. Jedná se o klasický typ Li-Ion s lehce nadstandardní kapacitou 5200 mAh.

Současné použití akumulátoru s takovouto kapacitou a nízkonapěťového procesoru Core duo L2400 předznamenává opravdu vynikající výdrž na baterie, což se také potvrdilo.
V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook naživu přesně 5h:54 minut! tento výsledek mu právem zaručuje šesté místo v žebříčku výdrže baterie. Nutno připomenout, že se jedná o první námi testovaný notebook s nízkonapěťovou verzí procesoru Core Duo. Nezbývá tedy, než se těšit na další kousky vybavené tímto CPU a popřípadě ještě silnějšími akumulátory.

BIOS
BIOS počítače je dostupný přes obvyklou klávesu F2 během POST. Kromě klasických nastavení zde najdeme především rozšířenou nabídku v oblasti zabezpečení a power managementu.

BIOS umožňuje zamknout jednotlivá rozhraní systému, jako je modem, drátová i bezdrátová síťová karta, USB, firewire i rozhraní express card. Bez přístupu do BIOSu a opětovného povolení těchto zařízení je nelze v systému používat - ideální, pokud například notebook někomu půjčujete.

Co se power managementu týče, najdeme zde možnost kalibrace baterie, která napomáhá udržet články v dobré kondici i po delší době používání notebooku.

Příslušenství
Testovaný sample byl dodán se systémem Windows XP pro SP2. Další softwarovou výbavu tvořily aplikace ze sady Asus utility. Zajímavý je prográmek Asus Splendid Video Enchancement Technology. Ten umožňuje na základě předdefinovaných možností nebo podle ručního nastavení uživatele upravit podání barev a světlost obrazu na displeji, a přizpůsobit tak zobrazení aktuální potřebě. Například přehrávání videa – theater mode atp.

Další aplikace jsou již důvěrně známé: Power4 Gear – spravuje řízení spotřeby a výkonu notebooku a Winflash – umožňuje update BIOSu notebooku přímo z rozhraní Windows. Software třetích stran byl zastoupen aplikací Canoplus Lets Edit 2 – aplikace pro snadný DVD authoring a editaci videa.

V duchu s celkově luxusním pojetím řady S6 je k notebooku dodávána i stylová brašna (či spíše pouzdro) určené na přenášení samostatného notebooku. Pouzdro je děláno přesně na rozměry přístroje a nic jiného kromě něj se do něj již nevejde. Pouzdro je látkové s jednoduchým magnetickým zapínáním.

Závěr
Asus S6F je určen především náročným zákazníkům, kteří si rádi připlatí za luxusní provedení i moderní technologie. S6F se uplatní především v celodenním pracovním nasazení. Díky jeho minimálním rozměrům, hmotnosti a především vysoké výdrži na baterie je neustále připraven k práci. Jeho design a kožené provedení ocení nejspíše především ženy, ale i u mužů si může získat sympatie.

Testovaná konfigurace se v ČR zakoupit nedá, v nabídce je pouze velmi podobná: s procesorem Core Duo L2300 (1,5 GHz), 1024 MB RAM a 100 GB se stanovenu doporučenou koncovou cenu na 47 790 Kč bez DPH (56 870 Kč s DPH). Na produkt se vztahuje standardní dvouletá záruka.

Klady a zápory:
+ vysoká výdrž na baterie
+ netradiční povedení v kůži
+ nízká hmotnost a kompaktní rozměry

- chrastění klávesnice
- kůže je náchylnější na ušpinění a náročnější na údržbu než klasické materiály

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Asus S6F

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus S6F
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo L2400 (1,66GHz, 2MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 Mhz (2x 512)
  • HDD (GB): 80 (HTS541080G9AT00, ATA 100, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MatshitaDVD-RAM UJ-832S
  • LCD: 11.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA950 až 224MB sdílené paměti
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP PRO SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh/ 5h:54 minut
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT + S/PDIF, 1x externí monitor, 1x (IEEE 1394) FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x Express card, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x MS-PRO, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 270,4 x 191,2 x 22,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,5
Recenze

Diskuse