RECENZE: Asus W1J - luxusní multimédia

4. 7. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Porozhlížíte se po multimediálním notebooku s vysokým výkonem? Co takhle Core Duo procesor, ATI X1600, spoustu paměti a hybridní tuner? To všechno nejlépe v elegantním magnéziovém těle s karbonovým krytem displeje. Takový je Asus W1J, za který zaplatíte bezmála 60 000 Kč bez DPH.

Asus W1J - luxusní multimédia

Se svou starší generací (W1) má mnoho společného, ale samozřejmě přináší řadu vylepšení. Nově je zde například dvoujádrový procesor a jako jeden z prvních notebooků vůbec nabízí i HDMI rozhraní. Co především zůstalo, je exkluzivita, která se s tímto modelem vždy pojila, a jeho orientace na multimédia. Nečekejte od něj mnohahodinovou výdrž na baterie či čtečku otisku prstů, ale vše, co se týká domácí zábavy, zvládá na jedničku.

Základní popis
Tělo je v podstatě shodné s ostatními modely řady W1, jen má stejně jako model "W1 Carbon" kryt displeje vyroben z uhlíkových vláken. Uhlíková, nebo chcete-li karbonová vlákna se ve výrobě používají především kvůli nižší hmotnosti a vyšší odolnosti. Odolnost a exkluzivitu podtrhává šasi ze slitiny aluminia a magnesia.

Jeho zpracování odpovídá kategorii, do které se hlásí, a už po vizuální stránce se jedná o řekněme vysoce nadstandardní notebook. Víko displeje vystavuje na odiv typickou strukturu uhlíkových vláken stejně jako třeba nedávno recenzovaný Acer Ferrari 5000. V zavřeném stavu vypadá počítač na stole jako svého druhu šperk. Zaoblené hrany a povrch s vysokým leskem dávají tušit, že nejde o tuctovou záležitost. Po otevření tento dojem rozhodně zůstává, ostatně nejlépe Vám to vysvětlí fotky v galerii.

Rozložení portů je v podstatě shodné s předchozími modely, tedy lehce netradiční. Pravá strana skýtá štěrbinu DVD mechaniky, výdech chlazení a vzadu za ním USB port. Úplně vzadu je potom slot na zámek Kensington proti odcizení. Na čelní straně je uprostřed ostrůvek audio konektorů (S/PDIF, mikrofon, line out) a infraport. Zbytek přední strany je pokryt jemnou kovovou mřížkou. Skrze ní prosvítá nalevo 5 informačních LED ve standardním složení a napravo panel informující o stavu TV či DVD přehrávání. Na levé straně najdeme jen konektor napájení. Že tu něco chybí? Teprve po odklopení krycího panelu je k dispozici velká spousta rozhraní.

Zepředu dozadu jde o 2x USB, FireWire (IEEE 1394), S-Video, HDMI konektor, čtečka karet (MMC/MS/MS PRO/SD), PC Card slot, DV vstup (AV-in/S-Video-in ), modem, GLAN, konektor antény a výstup pro externí monitor. Notebook lze snadno přenášet nebo přemisťovat po stole i s otevřeným krytem, takže k tomuto řešení nemám nejmenší výhrady.

Vzadu najdeme pouze baterii. Konstrukce by tam žádný konektor stejně neumožňovala, protože víko displeje se sklopí až za notebook. Tím se ušetří nějaký ten centimetr do výšky a v otevřené poloze tak počítač o něco nižší, čímž ještě umocňuje dojem "širokoúhlosti" displeje.

Na tomto rozmístění je sympatické, že žádné přídavné zařízení nebude vadit velkému počtu praváků v práci s myší, ani dvířka DVD mechaniky tu nemůžou překážet. Výdech chlazení směrem k myši mi u tohoto modelu vůbec nevadil. Jedině uživatelé externích reproduktorů by si mohli stěžovat, protože jejich konektor je pouze vepředu.

Oranžové LED jsou celkem elegantně schované za černou mřížkou čelního panelu, ale jejich viditelnost je stále výborná. Jen díky jejich umístění si je bude uživatel překrývat levou rukou. Jde o diody informující o stavu, baterii, příchozí poště, Bluetooth a Wi-Fi. Další skupina LED je v "pravém horním" rohu. Tam jsou umístěny diody informující o stavu klávesnice a využívání HDD a DVD mechaniky, opět s oranžovou barvou.

Víko displeje drží v zavřeném stavu několik magnetů a nejsou tedy třeba posuvníky. Přitom je síla dostatečná na udržení zavřeného stavu a zároveň už není tak velká, aby nešlo notebook otevřít jednou rukou. Jediným problémem s otvíráním je výstupek, sloužící k opoře prstu, který je bohužel relativně malý. Designové nároky zde zřejmě stály nad funkčními a nebo mají na Tchajwanu malé prstíky ;-).

Netradičně na zadní straně notebooku umístěné panty drží víko ve své poloze naprosto ukázkově. Bohužel trochu zklamáním pro mne bylo samotné víko. Navzdory použitým materiálům je rozdíl v pružnosti oproti plastovým jen minimální, to samé platí pro jeho prohýbání.

Notebook je zaměřen na domácí zábavu a tomu také odpovídá hmotnost 3,2kg. Cílem notebooku je ale jen občasné přenášení a to je bez problému. Rozměry 364 x 264 x 32 mm jsou pro tento displej běžné, v porovnání s konkurencí je z těch tenčích.

Klávesnice a ovládací prvky
Černé klávesy s bílými popisky nesou trochu netradičně funkční označení v pískové barvě, ale musím uznat, že jsou o malinko více kontrastní než klasické modré. Na testovaném exempláři nebyly označené české znaky, což bude u finálních modelů napraveno.

Na klávesnici je sympatické, že tu najdeme tlačítka Enter a Shift standardní velikosti, a fakt, že kolem směrových šipek je volné místo. Co na ní trochu zamrzí, je klávesa Fn v jejím levém dolním rohu tam, kde jsme zvyklí na Ctrl. Zejména hráči budou toto uspořádání asi proklínat, protože tato pozice je velmi oblíbena zejména při FPS hrách a tlačítko Fn nejde ve hrách namapovat.

Jinak je rozložení běžné, obě Win klávesy na svých místech a sloupec napravo od Enteru obsahuje všechna důležitá tlačítka pro práci s dokumenty, tedy PgUP, Home etc. Kvalita zpracování klávesnice je opět perfektní.

Kromě toho tu ale najdeme celou řadu dalších tlačítek, jak se na pořádný multimediální notebook sluší a patří. Nad klávesnicí vlevo jsou tlačítka pro rychlé spuštění TV nebo přehrávání DVD/CD a pro nahrávání z TV do souboru. Vpravo tlačítka pro přepínání kanálů, Stop a Play. Ocenil bych tedy i tlačítka pro posun, ale nejsou. Napravo od klávesnice je pět tlačítek pro snadné spuštění utilit přímo od Asusu. Prvním je Mobile Theater, tedy jakési centrum digitální domácí zábavy (TV, DVD, fotky, video, hudba, FM rádio). Vedle něj je ovládání Bluetooth, rychlé přepínání nastavení napájení a různé módy barevnosti displeje, tedy Splendid technologie. Tato tlačítka se mačkají z boku. Vypínání / zapínání bezdrátových funkcí je vyřešeno pomocí kombinace funkční klávesy. To se týká obou funkcí, ale Bluetooth má ještě k tomu zmiňované vlastní tlačítko.

Co mi tu chybí, je vícepolohové scrollovací tlačítko na Touchpadu. Především při prohlížení webu bez externí myši se mi po něm vyloženě stýskalo.

Hlavní HW parametry
V multimediálním počítači nemůže chybět pořádná hardwarová výbava a nejinak je tomu samozřejmě i tomto v případě. K dispozici je dvoujádrový procesor Core Duo, v testovaném modelu T2500 na frekvenci 2,0 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache), a to tradičně s čipsetem Intel 945PM. K dispozici budou i verze T2300 a T2400 (1,66GHz a 1,88GHz). Výsledky, kterých dosáhl v syntetickém testu HWiNFO32, jsou:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 975
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 688

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 42 030
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 426

Výsledky jej řadí na páté, respektive osmé (test FPU – pohyblivá čárka) místo v našem redakčním žebříčku. Přímo se tu nabízí srovnání s nedávno recenzovaným konkurentem Acer Ferrari 5000. Je vidět, že procesor Turion X2, který najdeme v něm, dosáhl v testu FPU v podstatě dvojnásobných hodnot. Jde samozřejmě o syntetický test, ale dává tušit, že AMD bude například ve hrách malinko rychlejší.

Paměť je zde ve dvou DDR2 modulech po 1 GB, tedy dohromady hezké 2 GB, a to na efektivní frekvenci 667 MHz. Využito je tedy obou hlavních předností čipsetu, co se paměti týče: nejvyšší možná frekvence 667 MHz a zapojení Dual Channel. Podle toho také vypadají výsledky HWiNFO32: 2332 MB/s, což je zatím druhá nejlepší námi naměřená hodnota, těsně za Ferrari 5000.

Výrobcem pevného disku je firma Fujitsu a jeho označení je MHV2120BH PL. Kapacita v našem modelu činí pěkných 120 GB, což je největší standardní velikost 2,5'' disků. Možnost výběru bude 80/100/120 GB. Rychlost otáček je 5400 rpm, velikost cache obligátních 8 MB a zapojen je přes SATA 150 rozhraní. HWiNFO32 naměřil Read Burst Rate (nejvyšší rychlost čtení): 103,54 MB/s, což znamená osmé místo a Random Access (Přístupová doba): 17,94 ms, což je dnes lehce podprůměrná hodnota. Program HD Tach ukazuje hodnotu průměrné rychlosti čtení (asi nejrelevantnější údaj): 33,3 MB/s.

Co se spojení se světem týče, jsou zde všechna nejpoužívanější rozhraní. Modem, GLAN, Wi-Fi (standard 802.11 a/b/g, Bluetooth a infraport.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Na jedné straně je tu perfektní grafický výkon, na druhé ale bohužel průměrný displej. Začnu 15,4'' displejem. Jde o (pro mě trochu překvapivě) klasický typ, tedy NE glare (= neleštěný). Tím podle mého soudu trochu trpí kontrast a podání barev. Kladem je bezesporu schopnost WSXGA+ (1680 x 1050) rozlišení a celkem příjemné horizontální pozorovací úhly. U takto zaměřeného přístroje bych však leštěný displej čekal jako samozřejmost.

Mnohem příjemněji se mi bude psát o grafickém výkonu. Ten totiž potěší každého, kdo ho potřebuje, ať už na práci či zábavu. Grafická karta ATI Mobility Radeon X1600 se naštěstí stále více prosazuje na poli mobilní grafiky, a to je dobře. W1J obsahuje model s DDR3 pamětí velikosti 256 MB, samozřejmostí je 12 pixel pipelines a 5 vertex shaderů a jádro na 400 MHz. O tom jak plní svou funkci se můžete přesvědčit z výsledků 3D Marků:

3D Mark 01 SE: 18 825 bodů
3D Mark 03: test nedokončen
3D Mark 05: 4 138 bodů
3D Mark 06: 1 846 bodů

V praxi to znamená, že při kancelářské práci se bude grafika nudit (a díky funkci Powermizer i šetřit energii), při zpracovávání videa si procvičí speciální funkce jako Avivo technologii, u starších her opráší DirectX 8.1 a teprve u těch nejnáročnějších nových her v DX 9.0c se dostane k maximálnímu výkonu.

Ze zkušenosti můžu potvrdit, že i ty nejnovější 3D hry (Prey, Battlefield 2, Quake 4, Half-Life 2) v rozlišení 1280 x 768 px běhaly v maximálních detailech a 2 x AA bez problému. Při vyšším rozlišení už sice bylo třeba ústupků v detailech, zejména pak vypnout Anti-Aliasing, ale je vidět, že rozdíl mezi výkonnými notebooky a desktopy se značně zužuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Jednoznačně doména tohoto stroje. Již zmíněný hybridní TV a FM tuner způsobí, že se W1J dost možná stane centrem vaší domácí digitální zábavy. Spolu s dodávaným plnohodnotným dálkovým ovládáním si velmi rychle zvyknete sledovat digitální TV na širokoúhlém displeji tam, kde to signál dovolí, či okamžitě nahrávat na pevný disk. K dispozici je software Mobile Theater. Občas sice malinko "zadrhává" a neumí sledovat a nahrávat různé kanály najednou, ale kvalita zobrazení je dobrá a SW snadno a dobře najde kanály a dovolí Vám si je srovnat podle libosti.

Zcela tu bohužel chybí tlačítka pro ovládání hlasitosti jednou rukou, což mi u multimediálního přístroje přijde opravdu smutné. Pokud nemáte rozpětí prstů alespoň 25 cm, budete muset mačkat klávesy Fn+F11/F12 oběma rukama.

Plusem v této oblasti je bezesporu zabudovaný subwoofer. Výsledný zvuk je tak mezi notebooky jednoznačně vynikající, nicméně stále není na úrovni, kdy by nestálo za to uvažovat o externích reproduktorech pro kvalitnější poslech. Na možnosti notebooku je ale zvuk sympatický.

Škoda, že zde nenajdeme webovou kameru. Čím se ale může W1J pochlubit, je HDMI konektor, tedy High-Definition Multimedia Interface jakožto univerzální a u notebooků nové rozhraní pro komunikaci velkého rozpětí digitálních audio/video zařízení. Samozřejmostí je i integrovaný mikrofon.

Pomocí SW Instant Fun si můžete užívat videa i hudby i bez bootování operačního systému, což může být zajímavé i z hlediska výdrže na baterie. Přehrávat přitom můžete veškerý obsah HDD, analogovou i digitální TV, rádio a samozřejmě DVD/CD.

Optickou mechaniku dodala firma Matshita a nese označení DVD-RAM UJ-846S. Je typu Slot-in, neboli nemá šuplík, ale DVD/CD se zastrčí rovnou do štěrbiny. Přehraje a vypálí teoreticky všechny dnes dostupné formáty CD a DVD, tedy i DVD RAM a +R DL. S vypalováním DVD ani čtením referenčního "unaveného" CD jsem neměl problém.

Zabezpečení
Bezpečnost dat není ani v notebooku, který sám výrobce řadí do kategorie domácí zábavy, ponechána náhodě a k dispozici tu je dnes v podstatě nejlepší volba v podobě TPM čipu (Trusted Platform Module). Kromě zaheslování HDD či "běžných" hesel administrátora a uživatelů (v BIOSu) nabízí ještě možnost uzamknout jednotlivá rozhraní (LAN, Wi-Fi, FireWire, modem, USB) proti odcizení dat touto cestou. Ovládání nastavení TPM je možné buď pomocí SW z CD s ovladači, nebo přímo v BIOSu.

Chlazení a provozní hluk
Kladně musím ohodnotit hlukový projev notebooku. Při běhu kancelářských aplikací je ho sotva slyšet a ani při maximálním zatížení není zvuk zvýšených otáček nijak nepříjemný. Sympatické je, že i s takto kultivovaným projevem nemá problém uhlídat svou teplotu. Rozložení zahřívání je naprosto rovnoměrné na horní i dolní straně. K nárůstu teploty o několik stupňů samozřejmě dochází kolem vývodu teplého vzduchu.

Po několika hodinovém hraní náročných 3D her při pokojové teplotě 27-29°C se teplota klávesnice (stejně jako TouchPadu) pohybovala mezi 40-44°C a místo pro opření rukou se nezahřálo na víc jak 35°C. Nejvyšší naměřená hodnota na dolní straně dosáhla po tomto testu hodnoty 58°C kolem výdechu chlazení. Jinak se po dobu hraní teplota na spodní straně pohybovala kolem 42°C. To sice docela zahřeje, ale s počítačem na klíně hraje 3D akce jen málokdo.

Vzduch je nasáván na spodní straně celkem třemi otvory a jeden menší je i na levém boku. Práce na klíně mu tedy svědčit nebude.

Baterie
Je typu Li-Ion, má kapacitu 4800 mAh a poskytuje napětí 14,8 V. Na jedné straně je jištěna zámečkem, který zůstává ve své poloze, na druhé posuvníkem, který je nutno jednou rukou stále držet. Druhá ruka ale na vyndání stačí a operace vyjmutí baterie tedy není nikterak problematická. V našem standardním* redakčním testu dokázala notebook udržet v chodu po dobu 3h a 9min, což sice není nikterak oslnivé, ale u velmi výkonného notebooku se nejedná o žádnou ostudu.

Příslušenství
Kromě adaptéru a CD s ovladači najdete v krabici ještě Asus Mobile Theater software, dálkové ovládání i s bateriemi, anténu pro DVB-T a FM rádio a množství všelijakých redukcí a konektorů, které usnadní připojení k dalším zařízením. Například redukce, jež má na jednom konci DV konektor a na druhém RCA a S-video konektory, tedy skvělá věc pro připojení například digitální kamery, nebo kablík S-Video na female konektor.

Počítač nebyl vybaven OS.

Závěr
Do kategorie domácí zábavy, kam měl namířeno, W1J rozhodně patří a je významným hráčem v této aréně. Nabízí kromě výkonu potřebného k hraní nových her možnost sledovat digitální TV či připojit se do domácího digitální centra přes nejnovější HDMI rozhraní. Pokud to je právě to, co hledáte, nepotřebujete vestavěnou webovou kameru a jste ochotni připlatit za luxusní balení, pak máte favorita. Cena testované konfigurace činí 59 890 Kč bez DPH (71 270 Kč s DPH), záruka je dvouletá.

Klady a zápory:
+ výkon
+ luxusní dojem
+ tichý chod

- chybí webkamera

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie ASUS W1J

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus W1J
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2500 (2,0 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 120 (MHV2120BH PL, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Slot-in DVD-Super Multi DL (Matshita DVD-RAM UJ-845S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1600, 256MB GDDR3 VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: bez OS
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x S/PDIF, 1x Bluetooth 2.0, 1x IrDa, 1x PC Card, 1x externí monitor, 1x HDMI, 1x Modem, 1x GLAN, 3x USB 2.0, 4v1 čtečka karet (SD/MMC/MS/MS PRO), 1x S-video/TV-out port, 1xDV-in 1x IEEE 1394,
  • Rozměry: 364 x 264 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 3.2
Recenze

Diskuse