RECENZE: Lenovo ThinkPad X60s - odolný drobek

5. 12. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Veaceslav Longhinov

Extrémní mobilita, výkon, odolnost a zabezpečení - toto jsou hlavní hesla, která vystihují 12'' a přesto výkonný ThinkPad. Může se totiž chlubit hmotností 1,2 kg, nízkonapěťovým procesorem Intel Core Duo a 1 GB RAM, kvalitním tělem s magnéziovým víkem a čtečkou otisků prstů v kombinaci s TPM. Jenom optická mechanika se do jeho těla již nevešla a je třeba si za ni připlatit. Cena tohoto malého pomocníka pro zaneprázdněné cestovatele je 46 500 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X60s - odolný drobek

Základní popis

Design notebooku je pro Lenovo (dříve IBM) ThinkPad klasický – černá barva, ostré hrany, kvalitně vypadající klávesnice i displej, logo IBM ThinkPad v levém dolním rohu pracovní plochy i víka. Notebook působí velice kompaktním a bytelným dojmem, což je kromě tvrzeného plastu také zásluha magnéziového víka a vnitřního rámu.

Na pravé straně najdeme 2 USB porty, FireWire, infraport, konektory pro sluchátka a mikrofon, výstup pro modem a konektor pro napájení ze sítě. Nalevo se nachází další USB port, PCMCIA Type II, čtečka SD karet, konektor pro LAN a externí monitor. Také zde najdeme chladič, což by nemělo vadit pravákům. Zadní strana zůstala prázdní, zabírá ji pouze baterie. Vespod najdeme veledůležitý konektor pro dokovací stanici. Celkové rozmístění konektorů hodnotím kladně - USB porty jsou dostupné velice dobře, PCMCIA slot je krytý dvířky (nestane se vám, že ztratíte záslepku).

Pro takhle malý notebook počet konektorů postačí, nenajdete zde však optickou mechaniku. Ta je schovaná v dokovací stanici ThinkPad X6 UltraBase, kterou si musíte pořídit zvlášť (záleží na konfiguraci notebooku). Její provedení je velice kompaktní a po spojení s notebookem vytvoří jeden funkční celek, který je možné dále používat jako běžný 12" notebook s optickou mechanikou. Ta je ve standardním ultrabay, takže není problém ji vyjmout pro snížení hmotnosti a nebo (a to spíš) nahradit přídavnou baterií. UltraBase také přináší celou řadu konektorů - komu se zdají 3 USB porty v notebooku málo, tak bude mít u dokovací stanice radost z dalších čtyř; dále zde nalezneme "staré dobré" paralelní i sériové rozhraní (LPT a COM), VGA výstup, konektory pro napájení, sluchátka, mikrofon, LAN a modem.

Víko je v zavřeném stavu drženo pojistkou ve své pravé části a k šasi ho pojí dva masivní ocelové klouby. Zajímavostí víka je jako u všech ThinkPadů integrovaná lampička, která při práci ve tmě dokáže osvětlit klávesnici. K otevření notebooku jsou vzhledem k jeho hmotnosti potřeba dvě ruce - jinak se jeho tělo zvedá za displejem. V otevřené pozici drží pevně, tudíž je notebook použitelný i např. ve vlaku. Notebook lehce vrže při silném tlaku shora na víko, jinak je zpracovaní na velmi vysoké úrovni. Díky nepřítomnosti vestavěné optiky také mizí problém prohýbání dolní části krytu, se kterým se potýká většina notebooků.

Indikační LED najdeme tradičně na spodní části displeje. Jejich svítivost mi přišla optimální, tzn. jsou dobře vidět ve dne, v noci však neoslepí. Nejdůležitější z nich (informující o stavu systému a baterie) jsou zdvojené na vnější straně víka.

Notebook je z kategorie ultrapřenosných - má rozměry 268 x 211 x 21–35 mm a váží pouhých 1,22 kg. Mobilitou tak patří k absolutní špičce. Ultrabay váží 0,67 kg, takže ani spojení s ním notebooku mobilitu nesebere - jeho hmotnost se tak vyšplhá na 2 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je navzdory rozměrům notebooku kvalitní a dobře se na ní píše, opěry pro dlaně jsou dostačující. Je vyvedená v klasické černé barvě, popisky včetně českých znaků jsou bílé, to zaručuje dobrou viditelnost při skoro jakémkoliv osvětlení. Popisky pro Fn jsou modré, samotná klávesa Fn je bohužel prohozená s klávesou Ctrl, což může ze začátku působit potíže.

Enter je modré barvy a je dvouřádkový, pravý Shift na rozdíl od levého, který má velikost obyčejné klávesy, je dvakrát delší. Pochvalu si zaslouží také mezerník, který je pět kláves dlouhý a je posazen trochu výš než tlačítka Alt a AltGr, které jsou položeny po jeho pravé a levé straně. Backspace je malý a nachází se klasicky nad Enterem.

Kklávesy F1-F12 jsou rozdělené do skupin po čtyřech, což je u 12" notebooku něco nevídaného. Esc je umístěn nad tlačítkem F1 a PrtSc, Scr Lk a Pause nad F10, F11 a F12. Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn najdete v pravém horním rohu, téměř v rozpoložení, jak jsme na ně zvyklí ze stolní klávesnice.

Nad klávesou F9 je tlačítko Power. Vlevo od něj u Esc jsou tlačítka pro ovládání hlasitosti, a dále je tady tlačítko ThinkVantage. Umožňuje přístup do BIOSu při startu, resp. při krachu systému máte možnost obnovit tovární nastavení systémového oddílu. Ve Windows spouští utilitu pro centrální správu notebooku.

Polohovací zařízení je u X60s pouze jedno, a tím je TrackPoint. Je umístěn mezi klávesy G, H, B a po trošce zvyku na něj se s ním notebook ovládá velmi dobře. Výhoda TrackPointu je zřejmá: nemusíte sundávat ruce z klávesnice při psaní a hledat touchpad nebo myš. TrackPoint má 3 tlačítka – dvě slouží jako pravé a levé tlačítko u myši, prostřední zastává funkci scrollovacího kolečka.

Celková ergonomie je i přes miniaturní rozměry notebooku na vysoké úrovni. Jedinou výtkou ke klávesnici bych viděl v umístění šipek, které jsou sice vpravo dole, ale nejsou nijak oddělené od jiných kláves, což při práci může působit potíže.

Hlavní HW parametry

ThinkPad X60s se může pochlubit nejrychlejším nízkonapěťovým dvoujádrovým mobilním procesorem Intel Core Duo L2400. Ten běží na frekvenci 1,6 GHz, má 2 MB L2 cache a FSB je 667MHz. V kombinací s čipsetem Intel 945GM vytváří tento stroj slušně výkonnou mobilní pracovní stanici. Hodnoty naměřené syntetickými testy programu HWiNFO32 jsou:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 517
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 106

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 856
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 079

Ke špičce testovaných CPU se notebook nepřiblížil; to však neznamená, že předvedl špatný výkon, naopak - ultrapřenosný X60s se s ním umístil v současném průměru, což je na velikost notebooku obdivuhodné

Co se pamětí RAM týče, tak si manažeři na cestách s X60s nebudou moct příliš stěžovat. Notebook obsahuje stále ještě nadstandardní 1 GB, navíc řešený jediným modulem s efektivní frekvencí 667 MHz. Programem HWiNFO32 naměřená propustnost 1958 MB/s vypovídá "pouze" o lehkém nadprůměru, což je zapříčiněno jednokanálovým zapojením.

Výrobcem pevného disku je Toshiba a zde se jedná o model MK1032GSX s kapacitou 100 GB. Používá rozhraní SATA-150, má 5400 otáček za minutu a 16 MB vyrovnávací cache paměti. Vaše data jsou chráněna před fyzickým poškozením systémem Active Protection System, který v případě nárazu zajišťuje oddělení zapisovacích hlaviček od ploten. Zde jsou naměřené výkony:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 81,03 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 29,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,3 ms

Hodnota skutečné přenosové rychlosti naměřená programem HD Tach vypovídá o průměru, stejně tak i syntetický test HWiNFO32. Přístupová doba 17,3 ms je trochu lepší než průměr. Celkově tak lze disk ohodnotit jako průměrný. Řada notebooků podobných rozměrů však používá 1,8" disky, které jsou úspornější, ale také podstatně méně výkonné.

Optickou mechaniku lze nalézt v dokovací stanici a je nutno si jí dokoupit - což je zajímavé pro velké společnosti, které při koupi většího počtu notebooků jedné řady nechtějí utrácet za méně využívané příslušenství ke každému notebooku zvlášť. V testovaném případě byl použit model COMBO II CD-RW/DVD-ROM, který umí číst jak DVD disky, tak obyčejná cédéčka, zapisovat umí však jen na CD-R nebo CD-RW. Mechanika je tichá, při práci rušit nebude. V nabídce Lenova je samozřejmě také mechanika DVD+/-RW, která je dokonce levnější než zmíněné combo.

Pro připojení k vnějším sítím je možné využít bezdrátovou kartu Wi-Fi 802.11 a/b/g, gigabitovou LAN kartu pro připojení pomocí drátů nebo pro vytáčené připojení k Internetu modem 56k. Testovaný model neměl v sobě integrované rozhraní Bluetooth, které je dostupné jako volitelné příslušenství.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

X60s disponuje 12,1“ TFT displejem s maximálním rozlišením XGA (1024 x 768 bodů) a má standardní poměry stran. Displej je jako u většiny "business" notebooků matný, nikoliv tedy typu glare. Kontrast a ostrost jsou na velmi dobré úrovni, podsvícení displeje má 8 úrovní. Pokud by se někomu obraz při použitém rozlišení zdál malý, stačí stisknout kombinaci Fn+Space, která zodpovídá za zvětšení textu a ikon.

Fakt, že grafická karta je integrovaná, není žádným překvapením. Jedná se o Intel GMA 950 s možnosti sdílení až 224 MB z operační paměti, na moderní 3D hry tedy u ThinkPadu zapmeňme. To také potvrzují výsledky testů 3DMark:

  • 3DMark 2001: 5110
  • 3DMark 03: 1320
  • 3DMark 05: 459
  • 3DMark 06: 134

S výsledky ale není třeba si lámat hlavu – notebook rozhodně není zaměřen na vysoký grafický výkon, avšak pro běžnou práci a multimediální aplikace postačí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je dle očekávání chudší. Najdeme zde čtečku SD karet, dále klasický VGA výstup na monitor, 3 USB porty, FireWire a konektory pro sluchátka a mikrofon. Tlačítka pro ovládání hlasitosti patří k jediným multimediálním tlačítkům.

Zabezpečení

Zabezpečení je jednoznačně jednou z hlavních předností tohoto notebooku. Zaheslovat můžete jak BIOS, tak přístup do Windows, ovšem nejlepší je použít biometrickou identifikaci, která je realizována v podobě čtečky otisku prstu. Najdeme ji pod tlačítky zodpovídajícími za funkci myši. Navíc je zde přítomen čip TPM (Trusted Platform Module), který se u notebooků Lenovo ThinkPad stává standardem. Pomocí této technologie můžete zabezpečit důležitá data i rozhraní, navíc v kombinací s čtečkou otisku prstu vytváří skutečně velmi vysoký stupeň ochrany.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení se nachází na levé straně přístroje. Při běžné práci s nenáročnými aplikacemi vás nebude rušit hluk větráku, který není normálně slyšet, jen v tichém prostředí. Teplota je také na přijatelné úrovni i na spodku notebooku, takže můžete s X60s bez obav pracovat i na klíně.

Naměřené hodnoty jsou:

hodina provozu - mírná zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 31,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6 °C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,7 °C
  • spodek maximum = 33,6 °C (přibližně uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,4 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 35 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9 °C
  • klávesnice vlevo = 35,4 °C
  • klávesnice vpravo = 38,6 °C
  • spodek maximum = 38,6 °C (kryt RAM)
  • výdech chlazení = 40 °C

teplota okolí při měření: 23 °C

Větráček o sobě dá vědět při vyšší zátěži, nicméně hluk je na přijatelné nízké úrovni.

Baterie

Základní akumulátor notebooku typu Li-Ion a má kapacitu pouhých 2000 mAh. To je dáno jeho velikostí - narozdíl od jiných ultrapřenosných notebooků totiž akumulátor u X60s nikterak nepřečnívá tělo notebooku. To je sice elegantní, na druhou stranu na to doplácí právě zmíněná kapacita. Díky malému LCD a nízkonapěťovému procesoru vydržel v našem standardním* redakčním testu akumulátor dodávat energii notebooku po 4 hodiny a 2 minuty. Při potřebě větší výdrže je možné dokoupit si některý z široké palety akumulátorů s větší kapacitou a nebo přídavný akumulátor do ultrabay slotu v dokovací stanici (ThinkPad Advanced Ultrabay Battery s kapacitou 2700 mAh za cenu 4890 Kč bez DPH). Potom se lze dle slov výrobce dostat na 8,5 h provozu bez potřeby elektrického napájení.

Testovaný kus při práci na baterii slabě pískal. Pískání bylo slyšet v úplně tiché místnosti, při práci v běžné kanceláří to problém nebyl. Je však velmi pravděpodobné, že se jednalo o vadu konkrétního notebooku.

Příslušenství

Jako "příslušenství číslo 1" pro X60s nelze označit nic jiného, než dokovací stanici Ultrabase X6. A to proto, že si můžete k ní dokoupit buď optickou mechaniku COMBO II CD-RW/DVD-ROM za doporučenou koncovou cenu 5690 Kč bez DPH a nebo Super Multi-Burner, který na DVD zapisovat umí, za (poněkud paradoxních) 4490 Kč bez daně.

K samotnému notebooku dostanete 65wattový adaptér, který patří k těm menším. Operačním systémem je Windows XP Pro CZ, navíc dostanete software PC Doctor Diagnostics, Symantec Client Security 3.0 s platností updatů 90 dnů a také sadu utilit ThinkVantage, která slouží k obnovení systému, zabezpečení, ovládání spotřeby, přístupu do BIOS atd.

Závěr

ThinkPad X60s je ze své podstaty notebook určený spíše pro manažery velkých firem nebo podnikatele, kteří tráví hodně času na cestách a potřebují malé a dostatečně výkonné řešení. K tomu disponuje notebook zabezpečením na úrovni, kterou důležitá firemní data nutně potřebují. V základní konfiguraci je notebook opravdu velice lehký a snadno transportovatelný, pro velké cestovatele naopak nabízí možnost použití vysokokapacitních baterií.

Záruka na notebook činí 3 roky, na baterii je standardně 1 rok. V ČR je k mání konfigurace 17045UG, která se od testovaný liší pouze uspořádáním pamětí (2x 512 MB namísto 1x 1 GB) a kapacitou pevného disku (80 namísto 100 GB). Její doporučená koncová cena bez dokovací stanice činí 46 490 Kč bez DPH (55 323 Kč s DPH). Za dokovací stanici (bez druhého napájecího adaptéru) ThinkPad X6 UltraBase zaplatíte 4190 Kč bez DPH (4986 Kč s DPH) a konečně ThinkPad Super Multi-Burner Ultrabay Slim Drive with Flat Bezel stojí 4490 Kč bez DPH (5343 Kč s DPH).

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování
+ zabezpečení

- dokovací stanice není v ceně

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad X60s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2009-04-20 13:19:52 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - ESET - nová chyba v Excelu:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • ESET - nová chyba v Excelu:
  • <H2> TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Nová chyba v Excelu byla zneužita na cílené počítačové útoky</P>:
  • <P>Zranitelné jsou téměř všechny verze Excelu</P>:
  • <P>Autoři infiltrací vytvořili trojského koně, který zneužívá nezáplatovanou zranitelnost ve většině verzí aplikace Microsoft Excel. ESET detekuje uvedenou hrozbu jako X97M/TrojanDropper.Agent.NAI. Jedná se o speciálně vytvořený tabulkový soubor s nebezpečným obsahem, který uživatel dostane nejčastěji e-mailem.</P>:
  • <P>Podle Juraje Malcha, vedoucího virové laboratoře ESET, by uživatelé tabulkového procesoru Excel neměli otvírat neznámé .xls přílohy, nebo excelovské soubory od neznámých odesílatelů. Útoky jsou převážně cílené na konkrétní subjekty, přesto by měli být všichni uživatelé opatrní.</P>:
  • <P>Nebezpečný obsah se do počítače dostane ihned po otevření infikovaného souboru, který vytvoří v počítači zadní vrátka (backdoor Win32/Agent.NVV). Tímto způsobem se stane počítač ovladatelným na dálku a umožňuje útočníkům převzít nad ním kontrolu. </P>:
  • <P>Uvedená hrozba zneužívá tzv. zero-day exploit. Takové bezpečnostní díry jsou odhaleny až v okamžiku jejich zneužití, a proto zasahují všechny uživatele dotčeného software (Excel).</P>:
  • <P>Infiltrace napadá verze MS Excel 2000, 2002, 2003, 2007, 2004/2008 pro Mac, Excel Viewer/Excel Viewer 2003.</P>:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse