RECENZE: Acer TravelMate 2490 - s Bluetooth pod 15 tisíc

22. 3. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Notebooky TravelMate 2490, směřující do malých firem a nebo domácích kanceláří, nabízejí klasický 15,4'' displej, procesory Celeron M a vzhledem k cenové kategorii zajímavou výbavu zahrnující adaptér Bluetooth, webkameru a nebo velký SATA disk. Jejich doporučená koncová cena přesto začíná na 14 500 Kč bez DPH (bez OS), my jsme pro vás otestovali konfiguraci s operačním systémem Windows Vista Home Basic za cenu 17 500 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 2490 - s Bluetooth pod 15 tisíc

Základní popis

Přestože testovaný stroj patří do low-endové kategorie notebooků, jeho vzhled je vydařený a konstrukce robustní. Šasi, vyrobené z plastu, má pro Acer typické zakulacené křivky a stříbrno-černé provedení. Kryt displeje je vyveden ve stříbrné barvě s elegantními černými prvky a logem Acer. Plast krytu víka je dosti pevný a slibuje tak jistou ochranu LCD panelu. Spodní strana notebooku je vyvedena v černé barvě stejně jako rámeček displeje, klávesnice a touchpad. Pracovní plocha okolo klávesnice je stříbrná.

Rozložení portů odpovídá nové revizi šasi s designem Acer Folio. Na přední hraně naleznete z konektorů pouze vstupy a výstupy zvukové karty, na levém boku PCMCIA (PC Card) slot, čtečku paměťových karet (5v1), konektor RJ-45 pro připojení LAN a dva vysokorychlostní USB porty. Na zadní straně je výstup pro externí monitor (D-Sub) a televizi (S-Video), další dva USB porty a konektor modemu. Na pravé straně nenaleznete žádné konektory, nachází se zde pouze optická mechanika.

Stavové indikační diody (práce HDD, NumLock, CapsLock) se nacházejí nad klávesnicí a jsou tak velmi dobře vidět. Indikační diody napájení (Power, nabíjení) jsou na přední hraně notebooku a jsou tedy viditelné i při zavření krytu notebooku. Z hlediska ergonomie je rozmístění konektorů dobré. Jedinou výtku bych měl k umístění optické mechaniky - manipulace s ní může být ztížena při použití myši (to samozřejmě platí pouze pro praváky). Víko notebooku je zajištěno dvěma západkami, přesto ho lze jednoduše otevřít jednou rukou.

Z hlediska mobility patří notebook do střední kategorie. S rozměry 358 x 265 x 29,33/36 mm a vahou 2,77 kg není problém stroj přenést, ale není vhodný pro každodenní nošení v brašně. Přibalený zdroj váží 400 g, jeho rozměry jsou 105 x 43 x 29 mm a na přívodním kabelu je šikovný suchý zip, aby byl zdroj kompaktní při přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice notebooku je standardní černá s bílými popisky (světle modré popisky pro multimediální klávesy) a je mírně ergonomicky prohnutá. Klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci úplně napravo, klávesa Del je malá v pravém horním rohu. V levém dolním rohu najdeme Ctrl, klávesa Fn je až druhá. Funkční klávesy F1 - F12 jsou po čtveřicích odděleny malými mezerami. Zajímavými jsou klávesy € (Euro) a \$ (Dolar), které doplňuji skupinku kurzorových šipek, což ale z praxe nepovažuji za úplně nejšťastnější.

Nad klávesnicí nalezneme čtyři programovatelná tlačítka rychlého startu (přednastavené pro spuštění e-mailového klienta, internetového prohlížeče atd.) a zeleně svítící tlačítko pro spuštění počítače. Na přední hraně jsou dva přepínače pro aktivaci bezdrátových technologií Bluetooth a Wi-Fi. Ovladač pro aktivaci Bluetooth je opět připraven pro 3G modul, který bohužel Acer stále nenabízí v žádném z modelů pro ČR.

Jako polohovací zařízení slouží standardní touchpad, který je umístěn vlevo od pomyslné střední osy notebooku. Funkci touchpadu doplňují tři tlačítka - levé, střední čtyřsměrové a pravé.

Hlavní HW parametry

Vnějším popisem se dostáváme k tomu, co se ukrývá uvnitř testovaného stroje. Mozkem testovaného počítače je procesor Intel Celeron M 430 taktovaný na 1,73 GHz (533 MHz FSB, 1 MB L2 cache) vsazený do patice základní desky s lowendovým čipsetem Intel 940GML Express. Instalovaný procesor je nejsilnější, který je možno do tohoto modelu zakoupit. Bodový zisk procesoru je (+/-) na úrovni Pentia M 750 s jádrem Dothan (1,86 GHz, 533 MHz FSB, 2 MB L2 cache). Bez problémů zvládá běžnou kancelářskou práci (textový editor, tabulkový kalkulátor), surfování na internetu, posílání e-mailů i správu fotek a sledování videa. Notebook lze pořídit ještě s pomalejším Celeronem M 420 (1,6 GHz).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 255
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 579

Procesoru vypomáhá 512 MB DDR2 RAM o efektivní frekvenci 533 MHz, kterou je možno rozšířit až na 2 GB ve dvou slotech. Tato kapacita RAM je společná pro všechny konfigurace TravelMate 2490. Programem HWiNFO jsme naměřili přenosovou rychlost 1413 MB/s, což je silně podprůměrný výsledek odpovídající čipsetu. Při běžné práci Vás však paměť brzdit nebude a na multimédia tento TravelMate rozhodně určen není. 512 MB RAM je ve spojení s Windows Vista opravdové minimum pro nenáročnou práci s dokumenty a internetem. Pro svižnější práci je vhodné dokoupit daších 512 MB, aby notebook obsahoval celkem 1 GB RAM.

Pevný disk má u všech konfigurací notebooku kapacitu pěkných 120 GB. Jedná se o SATA model od Hitachi (HTS541612J9SA00) s 8 MB cache a rychlostní otáčení 5400 ot./min. Pevný disk je chráněn technologií DASP (Disk Anti-Shock Protection), materiálem pohlcujícím nárazy a izolujícím harddisk, takže má zvýšenou ochranu před ztrátou dat. Naměřená přenosová rychlost je dobrá, přístupová doba pouze průměrná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 102,40 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 31,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,5 ms

Čtení optických médií zajišťuje DVD-Super Multi mechanika (Slimtype DVDRW SSM-8515S, 2 MB cache) podporující všechny důležité formáty pro čtení i zápis (CD, DVD obou formátu včetně dvouvrstvých verzí, DVD-RAM). CD čte a zapisuje až 24x a DVD až 8x.

Mimo standardní 56kbps modem a 100Mb síťovou kartu notebook dále obsahuje Wi-Fi síťovou kartu (802.11b/g) a podporu pro bezdrátovou technologii Bluetooth. Přítomnost adaptéru Bluetooth není v této cenové kategorii běžná.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

O zobrazení dat z grafické karty se stará širokoúhlý (16:10) LCD panel o úhlopříčce 15,4" s rozlišením WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů. V tomto modelu Acer nezvolil lesklou variantu povrchu displeje, protože je cílen pro podnikatele (dle slov Aceru je glare vnímána jako technologie vhodná pro domácí multimédia).

Grafická karta je integrovaná Intel GMA 950. V BIOSu lze nastavit hodnoty sdílení RAM na 64 MB, 128 MB nebo automatické. Zasloužilo by se ji v tomto případě označit např. GMA 950 SE, neboť vzhledem k lowendovému čipsetu se jedná o řešení s podstatně nižším taktem. Tomu odpovídají výsledky 3D Marků. S výchozími 512 MB RAM však bylo možné spustit pouze stařičký 3D Mark 2001:

  • 3DMark 2001: 2578 (512 MB RAM)

Aby bylo možné otestovat výkon dalších 3D Marků, přidali jsme do notebooku +1 GB RAM (celkem tedy 1,5 GB RAM). Zde jsou naměřené výsledky.

  • 3DMark 2001: 3002 (1,5 GB RAM)
  • 3DMark 03: 806 (1,5 GB RAM)
  • 3DMark 05: 394 (1,5 GB RAM)
  • 3DMark 06: 149 (1,5 GB RAM)

Pro předinstalovaný systém Windows Vista Home Basic nízký výkon grafického rozhraní nepředstavoval žádný problém, neboť zde není 3D rozhraní Aero Glass. Notebook se dá pořídit i s Win XP nebo bez OS. Grafický výkon stejně jako celý notebook je viditelně určen pro základní práci s dokumenty a internetem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Mezi multimediální výbavu stroje patří dva malé reproduktory na přední hraně a webkamera, která je integrována na otočném prvku (umožňuje rotaci o 225°, tedy za víko) nad LCD panelem. Snímací čip CMOS o rozlišení 0,3 MPixelu ve výsledku vytváří video či fotografie 640 x 480 pixelů.
foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Z dalších multimediálních funkcí zde najdeme již jen čtečku paměťových karet a integrovaný mikrofon nacházející se u pravé hrany notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je vyřešeno dobře. Vzduch je nasáván několika vstupy na spodku a vydechován jediným výstupem na zadní hraně. Umístění výdechu hodnotím kladně, nijak tak nepůsobí na samotného uživatele. Po celou dobu testování se notebook i při vysokém zatížení moc nezahřál, což dokládají naměřené teploty. Jediné místo, které je teplotně více zatěžováno, je na spodu notebooku v místě pevného disku. Při práci na klíně by teplota v tomto místě mohla být až nepříjemná.

Větrák, zajišťující odvod tepla od procesoru, je velmi tichý a pracuje pouze je-li potřeba. To platí i při vysokém zatížení notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,7
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8
  • klávesnice vlevo = 34,7
  • klávesnice vpravo = 34,2
  • spodek maximum = 39,6 (pod touchpadem – pevný disk)
  • výdech chlazení = 37,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,6
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8
  • klávesnice vlevo = 35,5
  • klávesnice vpravo = 35
  • spodek maximum = 43,5 (pod touchpadem – pevný disk)
  • výdech chlazení = 39

teplota okolí při měření: 26,5

Baterie

Baterie typu Li-Ion o kapacitě 4800 mAh a 14,8 V dokázala při standardním* redakčním testu výdrže udržet stroj v chodu (na Celeron M) výborné 3 hodiny a 46 minut. Akumulátor, pro Acer stále trochu neobvykle čtvercového tvaru, se nachází na spodu notebooku.

BIOS a zabezpečení

BIOS počítače nabízí standardní možnosti - nastavení času, množství sdílené paměti pro grafický čip, pořadí bootování. Lze se do něj dostat klávesou F2 při startu počítače. Zabezpečení počítače je realizováno softwarově v rámci Acer Empowering Technology programy eDataSecurity Management a eLock Management, které umožňují šifrování disků a uzamykání vyjímatelných médií. Na levé hraně se potom nachází ještě slot pro zámek Kensington.

Příslušenství

Acer TravelMate 2490 se dodává s bohatou softwarovou výbavou. V ceně získáte vypalovací program NTI CD&DVD Maker Gold, softwarový DVD přehrávač Cyberlink PowerDVD, devadesátidenní zkušební verzi bezpečnostního balíku Norton Internet Security od společnosti Symantec a v neposlední řadě sadu programů Acer Empowering Technology starající se o chod celého počítače - nastavení síťových připojení, správa napájení, zabezpečení (šifrování, zálohování a obnovení) apod.

Jako operační systém je k této konfiguraci dodávána základní verze nových Windows Vista (Home Basic). Nicméně vzhledem k množství operační paměti by starší Windows XP byly mnohem lepší volbou (dodávají se k jiným konfiguracím). Visty jsou mnohem náročnější, nedostatkem RAM byly nuceny stránkovat (swapovat) na disk a systém tak chvílemi přestával reagovat (například při otevření více programů najednou)!

Ceny a záruka

Model TravelMate 2490 je možno zakoupit v několika konfiguracích lišících se ve frekvenci procesoru a použitém operačním systému (Linux zavaděč, Windows XP, Windows Vista). Testovanou konfiguraci s procesorem Celeron M 430 (1,7 GHz), 512 MB DDR2 RAM, 15,4" LCD, 120GB HDD, DVD vypalovačkou a WLAN kartou si můžete zakoupit za 17 690 Kč bez DPH (21 051 Kč s DPH). Výrobce na notebook poskytuje standardní jednoletou záruku (dva roky jsou ze zákona pro fyzické osoby nepodnikatele) s možností prodloužení programem Acer Advantage.

Závěr

Acer TravelMate 2490 je výrobcem navržen pro podnikatele a malé firmy, ale věřím, že své uplatnění najde i u domácích uživatelů. V testované konfiguraci 2493WLMi se ukázalo, že Windows Vista pracuje i s 512 MB RAM, ale jde o množství paměti určené pro nenáročnou práci s dokumenty a internetem. Pro svižnější práci s Win Vista doporučujeme dokoupit dalších 512 MB RAM. Za svou nízkou cenu nabízí dobrou výdrž na baterie, komplexní výbavu včetně velikého disku a Bluetooth.

Klady a zápory

+ výdrž baterie vzhledem k třídě notebooku a použitému CPU
+ výbava (Windows Vista, Bluetooth…) v poměru k ceně

- 512 MB RAM pro Windows Vista (doporučujeme přikoupit dalších alespoň 512 MB)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 2493WLMi

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 2493WLMi
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron M 430 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 512 MB DDR2
  • HDD (GB): 120 (Hitachi HTS541612J9SA00 SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-Super Multi double layer (Slimtype DVDRW SSM-8515S, CD-R/RW, DVD+/-RW, DVD+R DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, až 128 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Basic
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3h 46min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 4x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD, SM), 1x PC Card slot (typ II), S-Video, D-Sub
  • Rozměry: 358 x 265 x 29,33/36 mm
  • Hmotnost (kg): 2.77
Recenze

Diskuse