RECENZE: Asus F5N - tichý a levný

2. 10. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

15,4'' model F5N patřící do business kategorie notebooků Asus je postaven na spolupráci čipsetu NVIDIA a procesoru z dílen AMD. Díky tomu tento překvapivě tichý notebook nabízí solidní výkon dvoujádrového Turionu, jemuž sekunduje integrovaná grafika od NVIDIA za velmi zajímavou cenu pod 15 tisíc Kč bez DPH.

Asus F5N - tichý a levný

(Testovaný notebook byl předprodukčním vzorkem.)

Základní popis

Zařazení notebooku do business kategorie jistě ovlivnilo i jeho vzhled. Použitá kombinace tmavě šedé a černé barvy evokuje solidnost a notebook vypadá i velmi elegantně. Bohužel použité plasty již tak solidní nejsou a zejména kryt displeje je dosti měkký (i v krutu). Kryt displeje je tmavě šedý se světle šedou webkamerou a nápisem Asus (imitace chromu), vnitřek notebooku je také tmavě šedý. Oblasti kolem klávesnice, displeje a spodek notebooku jsou pak černé.

Na přední hraně naleznete čtečku paměťových karet, na levé hraně zvukový výstup a mikrofonní vstup, ExpressCard slot se záslepkou, tři vysokorychlostní USB porty a konektory RJ-11 a RJ-45 (modem, síť), na zadní hraně je VGA výstup a poslední USB port a na pravé hraně se nachází pouze dvířka optické mechaniky. Rozmístění portů je dobré, zvukové vstupy/výstupy jsou blízko uživateli, konektory sítě naopak dále tak, aby nepřekážely kabely, optická mechanika po pravé straně je již spíše standardem (pravákům to ztěžuje výměnu média při používání myši). Na přední hraně se nachází panel se čtyřmi LED, které indikují stav počítače, napájení a bezdrátových sítí (Wi-Fi a Bluetooth). Při otevřeném stavu jsou dobře viditelné, při zavřeném stavu spíše naopak. Kladně lze hodnotit fakt, že všechny LED svítí dvěma směry (nahoru a směrem k uživateli). Další čtyři LED jsou nad klávesnicí a indikují práci pevného disku a stav NumLock, CapsLock a ScrollLock. Víko na dvou pantech je zajištěno dvěma západkami, které jsou ovládány jedním zámkem (netradičně v podobě tlačítka). Ten je bohužel poměrně špatně přístupný (kvůli mírně přečnívající webkameře), a tak pro otevření budete potřebovat obě ruce.

Rozměry šasi jsou 365 x 260 x 27/35 mm a celý notebook váží (na 15,4" příjemných) 2,65 kg. Zdroj s krátkým přívodním kabelem má rozměry 130 x 55 x 29 mm. Z hlediska mobility se jedná o střední velikostní kategorii. Notebook lze jednoduše přenášet, ale na každodenní nošení úplně vhodný není.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice s bílými popisky a světle modrými pro speciální funkce má víceméně standardní uspořádání s malými odlišnostmi. V prvé řadě je to klávesa Fn umístěná jako první, kde si ji většina uživatelů bude plést s klávesou Ctrl, a v druhé řadě je to málo používaná klávesa pro vyvolání kontextové nabídky, která se nachází mezi levou klávesou Alt a mezerníkem (na její tradiční pozici mezi pravým Alt a pravým Ctrl byla umístěna druhá klávesa Win). Jinak Enter je jednořádkový, funkční klávesy F1 – F12 nejsou nijak odděleny do skupinek, klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci při pravém kraji klávesnice a kurzorové šipky ve tvaru obráceného tvaru T jsou v pravém dolním rohu. Klávesy měly trochu větší odpor než obvykle.

Pod klávesnicí se nachází černý touchpad s vyznačenou vertikální rolovací plochou a dvěma stříbrnými tlačítky, která nejsou nijak opticky oddělena. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit pět tlačítek nad klávesnicí (spuštění multimediálního přehrávače, prohlížeče, vypnutí touchpadu, ovládání power managementu a tlačítko Power) a přepínače bezdrátových sítí na levé hraně (ten je na trochu neobvyklém místě).

Hlavní HW parametry

Tento stroj není postaven na platformě Centrino, která je v dnešní době nejpoužívanější, ale opírá se o alternativu v podobě čipové sady od společnosti NVIDIA a procesoru AMD. Asus konkrétně zvolil čipset NVIDIA nForce 610M s frekvencí HT 800 MHz a procesor AMD Turion 64 X2 TL-60, který je taktován na frekvenci 2 GHz a má 1 MB (přesněji 2x 512 kB) L2 cache. Procesor je 64bitový a samozřejmě také dvoujádrový, jeho TDP se pohybuje kolem 35 W. Do modelu F5N lze namontovat také slabší procesory Turion nebo lowendové Semprony.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 652
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 047

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 650
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 61 952

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Naměřené výkony procesoru jsou velmi pozitivní, především co se týká v disciplíně výpočtů s plovoucí řádovou čárkou (tradičně procesory AMD vedou ve výpočtech FPU). Výkon procesoru vysoko ohodnotil také operační systém Windows Vista.

Operační paměť má celkovou kapacitu 2 GB a bylo jí dosaženo použitím dvou paměťových modulů typu DDR2 o frekvenci 667 MHz. Paměti sice pracují v Dual Channel módu, což zvyšuje datovou propustnost, ale do budoucna to ztěžuje možnosti rozšíření. Naměřená přenosová rychlost 2182 MB/s není špatná a řadí tak tento stroj do vyšších pater našich tabulek.

Data uživatelů jsou ukládána na pevný disk Hitachi Travelstar 5K160 (HTS541616J9SA00 SB40C70P), který disponuje kapacitou 160 GB. Připojen je přes rozhraní Serial ATA, má 5400 ot./min. a vyrovnávací paměť o kapacitě 8 MB. Jeho výkon je také velmi dobrý a to ve všech parametrech. Data dokáže přenášet průměrnou rychlostí 37,7 MB/s, což je současný nadprůměr, jeho průměrná přístupová doba je 17,6 ms a rychlost čtení z cache 111,35 MB/s patří k dnešní špičce.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 111,35 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,9

Testovaný notebook byl vybaven tradiční optickou mechanikou DVD Super Multi (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N), která umožňuje čtení a vypalování všech variant CD a DVD včetně dvouvrstvých a DVD-RAM médií. Můžete si také nechat nainstalovat pouze Combo mechaniku (čtení a vypalování CD, čtení DVD) nebo modernější DVD Super Multi mechaniku s technologií Light Scribe (vypalování popisků a obrázků v odstínech šedi na nedatovou stranu média).

Komunikační možnosti modelu F5N zahrnují klasický 56kbit/s modem, 100Mbit/s síťovou kartu z dílen NVIDIA, Wi-Fi adaptér s podporou technologií 802.11b/g (Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter) a volitelně Bluetooth modul V2.0+EDR, který byl součástí testovaného vzorku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej o úhlopříčce 15,4" a rozlišení WXGA+ (1440 x 900 pixelů) patří k průměru. Příliš mě nenadchly zejména vertikální úhly pohledu, kde brzy po vychýlení z ideálního úhlu dochází ke zkreslení obrazu. V ostatních parametrech (horizontální úhly pohledu, podsvícení, ostrost) nicméně nemám výhrad. Notebook lze dostat také s nižším rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů). Samozřejmostí je u Asus osvědčená technologie Splendid, což je hardwarová úprava parametrů obrazu, který tak získává hezčí barvy, vyšší kontrast a lepší ostrost.

O vykreslování obrazu se stará integrovaná grafická karta NVIDIA GeForce 7000M, která sdílí až 128 MB operační paměti, její jádro pracuje na frekvenci 350 MHz a podporuje pouze rozhraní DirectX 9.0. Jedná se o lowendové řešení vycházející ze sedmé řady grafik od NVIDIA a jako takové neposkytuje moc vysoký výkon. Naměřené hodnoty nedosahují ani na Intel GMA950 a benchmark 3Dmark 06 neproběhl. Nižší výkon naznačuje i hodnocení Windows Vista. Nicméně pro pracovní využití je čip dostatečný.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3876
  • 3DMark 03: 1333
  • 3DMark 05: 645
  • 3DMark 06: neproběhl

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože model F5N patří do řady business, najdeme zde i dnes běžná multimédia (Asus je tradičně spíše multimediální značka). Multimédia zde zahrnují dva reproduktory na přední hraně (standardní podání bez basů), čtečku multimediálních karet a 1,3Mpixel webkameru s integrovaným mikrofonem, která se nachází nad displejem a lze jí otočit o 180 stupňů. Kvalitou je webkamera průměrná, obraz není moc ostrý. S dodanou aplikací LifeFrame2 můžete fotografovat, snímat videa a dále různě zpracovávat získaný obraz.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení notebook poněkud postrádá čtečku otisku prstů. Najdeme u něj běžná hesla BIOSu a navíc osamocený šifrovací čip TPM. Bezpečnostní výbavu uzavírá obligátní příprava pro fyzický zámek Kensington Lock.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku notebook je vyřešeno velmi dobře. Studený vzduch je klasicky nasáván několika vstupy na spodku notebooku a z těla odchází jedním výstupem na zadní hraně (to je vhodné umístění, protože uživatele to nijak neovlivňuje). Ventilátor je prakticky neslyšitelný, a to i při zatížení – tuto skutečnost musím vyzdvihnout a pochválit. Naměřené teploty jsou nízké a práce na klíně tomto nečiní potíže.
hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,1
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,2
  • klávesnice vlevo = 34,6
  • klávesnice vpravo = 31,1
  • spodek maximum = 37,6 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39
  • napájecí adaptér = 43

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6
  • klávesnice vlevo = 36,9
  • klávesnice vpravo = 31,5
  • spodek maximum = 42,8 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,9
  • napájecí adaptér = 45

teplota okolí při měření: 25

Baterie

Li-Ion baterie o kapacitě 4400 mAh a výstupním napětí 11,1 V udržela notebook v našem standardním testu* v chodu téměř 3 hodiny, přesně 2 hodiny a 55 minut. To je mírně průměrný výsledek, na kterém se pravděpodobně odrazila i použitá platforma. V nabídce je i baterie s vyšší kapacitou 4800 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 51

BIOS

Do BIOSu AMI (American Megatrends, Inc.) se dostanete stisknutím klávesy F2 při startu počítače. Nabízí víceméně standardní možnosti nastavení (čas, hesla, pořadí bootování) a k tomu přidává dvě méně časté – automatická aktualizace BIOSu a možnost vypnout rozhraní (modem, síť, bezdrátová síť, USB).

Příslušenství

Softwarové příslušenství k tomuto notebooku zahrnuje nástroje přímo od Asusu a dále programy dalších výrobců. Utility od výrobce zahrnují Asus Win Flash (aktualizace BIOS přímo z Windows), Power4Gear eXtreme (power management), Asus Live Update (aktualizace systému a utilit), Asus LifeFrame2 (práce s webkamerou), Asus Net4Switch (práce se sítěmi) a Power4Phone. Z ostatních programů dostanete softwarový DVD přehrávač CyberLink PowerDVD, obligátní bezpečnostní balík Norton Internet Security 2007, čtečku PDF souborů Acrobat Reader 7 a známý vypalovací a multimediální balík Nero 7.

V současné době jsou modely F5N v nabídce bez OS a nebo s Windows Vista Home Premium, testovaný vzorek byl vybaven systémem Windows Vista Ultimate. K notebooku Asus již tradičně dodává brašnu a optickou myš.

Ceny a záruka

"Ostrá" konfigurace je v prodeji s procesorem AMD Turion 64 X2 MK38 (2,2 GHz), 1 GB RAM (1x 1GB), 15,4" WXGA displejem, 120GB pevným diskem, operačním systémem Windows Vista Home Premium, brašnou a myší za DKC 16 400 Kč bez DPH (19 516 Kč s DPH), případně 17 278 Kč bez DPH se 160GB diskem. Stejná konfigurace (se 120GB) bez operačního systému stojí 14 773 Kč bez DPH (17 579 Kč s DPH).

Záruční lhůta je standardní 2 roky a lze ji rozšířit na 3 roky.

Závěr

Notebook Asus F5N patří do kategorie strojů určených pro nenáročné uživatele hledající rozumnou cenu a to splňuje. Určité nedostatky jako například velmi měkký kryt displeje mu lze odpustit. Naopak nabídne dostatečný výkon pro běžnou kancelářskou práci nebo domácí zábavu (sledování filmů, úprava fotek), je vybaven vším potřebným a bude možné ho přenést k přátelům, abyste se pochlubili se svými zážitky z dovolené. Příjemný je také jeho velmi tichý chod. Doporučil bych ho malým živnostníkům nebo do domácnosti.

Klady a zápory

+ tichý chod
+ cena/výkon

- měkký kryt displeje
- horší výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus F5N

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus F5N
  • Instalovaný procesor: AMD Turion 64 X2 TL-60 (2 GHz, 800 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 160 (Hitachi Travelstar 5K160 HTS541616J9SA00 SB40C70P, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce 7000M, 128 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 400 mAh / 2h 55min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 4 USB 2.0, 4in1 Card Reader (SD, MMC, MS, xD), ExpressCard, VGA
  • Rozměry: 365 x 260 x 27/35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,65
Recenze

Diskuse