RECENZE: HP Compaq 6910p - business 14''

29. 11. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Compaq 6910p je business notebook od HP, který patří do nižší střední velikostní a váhové kategorie. Do naší redakce se dostal vybavený platformou Intel Centrino Duo v její nejnovější generaci, integrovanou grafikou, výkonným diskem a důležitými bezpečnostními prvky. Jeho cena začíná na 30 tisíc Kč bez DPH za základní konfiguraci.

HP Compaq 6910p - business 14''

Základní popis

Designově vychází model 6910p z klasického vzhledu notebooků HP Compaq. Použité barvy a tvary vypadají velmi solidně, pro manažera to bude reprezentativní stroj, ale pro některé lidi bude tento notebook příliš fádní. Osobně se mi vzhled velmi líbí, preferuji spíše funkční a osvědčený design. Šasi je celé vyrobeno z plastu, který je průměrně pevný, nicméně celková konstrukce je kvalitní (plasty na sebe přesně nasedají, nikde nic nevrže). Kryt displeje s logem HP je stejně jako část vnitřku notebooku tmavě šedý a zbylé části se spodkem notebooku jsou černé. Tvarově je notebook převážně hranatý.

Rozhraní a konektorů se na šasi nachází poměrně dost. Na přední hraně naleznete infračervený port a čtečku paměťových karet, na levé hraně jsou zvukový vstup a výstup, PCMCIA slot se záslepkou, FireWire a dva vysokorychlostní USB porty, na zadní hraně VGA výstup a S-Video konektor a na pravé hraně jsou konektory RJ-11 (modem), RJ-45 (Ethernet), poslední USB port, čtečka karet SmartCard a optická mechanika. Konektor pro připojení dokovací stanice (není nijak zakryt) a další pro připojení externí baterie (je zakryt posuvnou krytkou) se nachází na spodu šasi. Konektory jsou rozmístěny šikovně, jedinou výtku bych měl ke konektorům modemu a sítě, protože k nim připojený kabel může vadit při používání myši. Indikačních LED se na těle nachází dohromady šest, pokud nepočítám ty podsvětlující dotyková tlačítka. Nad klávesnicí jsou dvě diody informující o stavu kláves NumLock a CapsLock a na přední hraně jsou zbylé čtyři diody informující o stavu bezdrátových sítí (modrá), zapnutí počítače (zelená), napájení (oranžová) a práci pevného disku (zelená). Viditelné jsou dobře při otevřeném i zavřeném víku displeje. To má dva plynule jdoucí panty a dvě západky, které se ovládají jedním zámkem, tudíž ho můžete jednoduše otevřít jednou rukou.

Z hlediska mobility patří tento notebook do nižší střední třídy. Jeho rozměry jsou 330 x 239 x 29 mm a váží 2 kg. To je již váha, kterou je možno každý den nosit sebou. K notebooku samozřejmě patří také napájecí adaptér, jehož rozměry jsou 125 x 48 x 39 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

Standardní klávesnice černé barvy s bílými a tmavě modrými popisky pro speciální funkce patří rozhodně k velkým kladům modelu Compaq 6910p (přesněji řečeno celé řady Compaq). Klávesy mají příjemný zdvih, jsou ergonomický rozložené, zkrátka od počátku se mi na klávesnici psalo výborně. Klávesa Enter je dvouřádková, klávesa Fn je mezi levým Ctrl a klávesou Win, levý Shift je úzký a vedle sebe má klávesu '\\' (typické pro české notebookové klávesnice). Funkční klávesy F1 – F12 jsou rozděleny po čtveřicích, další oddělené klávesy jsou Esc v levém horním rohu, čtveřice kláves Scroll, Pause, Insert a Delete v pravém horním rohu, klávesy Home, PgUp, PgDn a End při pravé hraně a kurzorové šipky ve tvaru obráceného písmena T. Oddělení všech těchto kláves umožňuje jejich snadnější nahmátnutí, a to zejména při práci v noci. HP příkladně využilo nabízený prostor a rozložilo klávesnici od kraje ke kraji, což někteří výrobci u menších notebooků nedělají a zbytečně klávesám ubírají prostor.

Kurzor myši lze standardně ovládat dvěma způsoby, a to touchpadem a méně obvyklým trackpointem. Touchpad černé barvy s vyznačenou vertikální rolovací plochou od společnosti Synaptics je zapuštěn do těla šasi a pod sebou má dvě tlačítka z měkčího plastu. Ta jsou příjemná na dotek a mají dlouhou dráhu, takže jste si vždy jisti, zdali došlo nebo nedošlo ke zmáčknutí. Mezi písmeny G, H a B pak naleznete trackpoint s modrou čepičkou, k němuž náleží další dvě tlačítka (stejná jako ta pod touchpadem) pod mezerníkem. Osobně jsem si na ovládání trackpointem nezvykl, nicméně údajně se jedná o velmi efektivní způsob ovládání kurzoru, aniž by člověk musel sundávat ruce z klávesnice.

Až doteď jsem musel ovládání Compaq 6910p pouze chválit, nicméně dojde i na kritiku. Zbylé ovládací prvky se nachází nad klávesnicí a mimo spouštěcí tlačítko se jedná o panel s dotykovými ploškami (naznačeny ikonami). Dotyková tlačítka byla převzata z multimediální řady HP Pavilion a přestože jde o velmi efektní a z části i použitelný způsob ovládání, nepřirostl mi k srdci a raději bych zde viděl klasická tlačítka. Dotykem můžete ovládat dvě volitelné funkce (např. spouštění programů), bezdrátové sítě, ztlumení zvuku a dále intenzitu zvuku. Tlačítka reagují okamžitě, při aktivaci se na chvíli rozsvítí, a intenzitu zvuku lze ovládat pohybem příslušným směrem. Za hlavní nevýhody považuji to, že v noci tlačítka nejsou vidět (a nelze je nijak podsvítit) a občas dojde k aktivaci omylem.

Hlavní HW parametry

Po hardwarové stránce je testovaná konfigurace postavena na platformě Intel Centrino Duo (Santa Rosa) s čipsetem Intel GM965 Express, jehož FSB pracuje na frekvenci 800 MHz. Jako srdce v něm bije procesor Intel Core 2 Duo T7500, který pracuje na frekvenci 2,2 GHz. Má prozatím nejnovější jádro Merom-4M, které obsahuje 4 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. TDP tohoto procesoru je 35 W. Vzhledem k možnostem konfigurace toto samozřejmě není jediný možný procesor, v nabídce jsou i varianty T7100 (1,8 GHz), T7300 (2 GHz) a u některých firem i T7700 (2,4 GHz). Čipset notebooku lze také zvolit, ale zde je závislost na zvoleném grafickém subsystému. S dedikovanou grafikou dostanete čipset Intel PM965 Express.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 082
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 989

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 526
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 181

Vzhledem k použití velmi výkonného procesor se notebook dostává na přední příčky našich tabulek. V testu s plovoucí řádovou čárkou rozhodně patří do horní poloviny tabulky, ale nemůže mít na procesory AMD, které byly vždy v této disciplíně lepší. Pro laika to znamená fakt, že s tímto procesorem si může troufnout i na náročnější výpočty a práci.

Procesor má k dispozici dohromady 2 GB operační paměti typu DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Této kapacity bylo dosaženo použitím dvou paměťových modulů, které sice do budoucna znesnadňují možnost výměny a rozšíření kapacity, ale v současné době se jednalo o levnější variantu. Při použití jednoho 2 GB paměťového modulu by se cena zvedla o více než 2 tisíce Kč a je už na každém, aby si rozmyslel, zdali mu budoucí výměna nevyjde levněji. Maximální kapacita RAM je 4 GB. Přenosová rychlost RAM byla změřena na 2790 MB/s, což jej řadí do horních polí našich tabulek.

Pevný disk je u tohoto stroje také velmi zajímavý, a to díky použití modelu se 7200 otáčkami. Disk Seagate Momentus 7200.2 (ST9160823AS) má kapacitu 160 GB, připojuje se přes rozhraní Serial ATA a disponuje 8 MB vyrovnávací paměti. Větší rychlost otáčení se samozřejmě projevila na dosažených výkonech. Přenosová rychlost 48,7 MB/s a průměrná přístupová doba 14,5 ms patří u notebooků ke špičce a příznivě se projevily na odezvě systému. Data na disku jsou chráněna technologií HP 3D DriveGuard, čili senzorem zrychlení, který případně odstaví čtecí/zapisovací hlavy disku, aby nepoškodily jeho povrch.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 70,31 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,5 ms

V konfigurátoru je možno zvolit ještě kapacity 80 a 120 GB. Všechny kapacity jsou dostupné s rychlostí 5400 ot./min a 7200 ot./min.

Optická mechanika MatshitaDVD-RAM UJ-842S podporuje čtení a zápis na všechna CD a DVD média včetně dvouvrstvých a DVD-RAM médií. Je umístěna ve výměnné šachtě MultiBay II. Je ji tedy možno vytáhnout a jednoduše nahradit třeba druhým pevným diskem, ale je třeba povolit jeden šroubek (názorné instruktážní video naleznete na stránkách HP). V nabídce jsou také combo mechanika (čtení CD a DVD, vypalování pouze CD) a DVD-ROM mechanika (čtení DVD).

Možnosti spojení s okolním světem v případě tohoto notebooku zahrnují klasický 56 kb/s modem, Gigabit Ethernet (Intel 82566MM), Wi-Fi Draft-N adaptér (Intel 4965AGN), infraport a Bluetooth modul (Broadcom). Notebook lze zakoupit také bez Bluetooth a s Wi-Fi adaptéry bez podpory režimu Draft-N (od Intelu nebo Broadcom).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 14,1" a je možno ho dostat s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů) nebo WXGA+ (1440 x 900 pixelů). My jsme testovali model s rozlišením WXGA, který disponoval dostatečným a rovnoměrným podsvícením a dobrými horizontálními úhly pohledu. Trochu horší to bylo s vertikálními úhly pohledu, které si vynucovaly vždy hledat tu správnou polohu displeje. Zajímavým prvkem je také snímač okolního světla, který lze aktivovat kombinací kláves Fn + F11. Když je aktivní, nemůžete ovládat intenzitu podsvícení, stará se o to automatika, která subjektivně snižovala podsvícení až moc. Nicméně jde pouze o subjektivní pocit, někomu jinému by to mohlo přijít "akorát".

Grafický subsystém může být buď dedikovaný, nebo integrovaný. My jsme měli integrovanou grafickou kartu Intel GMA X3100 s až 384 MB sdílené paměti, která v testech podala očekávané "výkony". Na běžnou práci (internet, e-mail, fotografie, video) bude bez problémů stačit a přitom notebook vydrží o něco déle na baterie. Objednat si nicméně můžete také dedikovanou grafickou kartu AMD ATI Mobility Radeon X2300 a to buď s 64 MB, nebo 128 MB vlastní paměti. Tato karta disponuje mnohem vyšším 3D výkonem a bude stačit na starší hry a aplikace typu CAD.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6360
  • 3DMark 03: 1757
  • 3DMark 05: 866
  • 3DMark 06: 540

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

HP Compaq 6910p rozhodně není multimediální notebook, je to pracovní nástroj a podle toho vypadá i jeho multimediální výbava. Zahrnuje zvukovou kartu s výstupem na sluchátka a mikrofoním vstupem, integrovaný monofonní mikrofon (v pravém horním rohu nad klávesnicí), dva reproduktory na přední hraně a čtečku paměťových karet.

Podání reproduktorů bylo průměrné, příjemnou vlastností je jejich hlasitost. Se čtečkou karet si můžete troufnout na karty SD (Secure Digital) a MMC (MultiMedia Card). Hlasitost se ovládá již zmíněnými dotykovými tlačítky nad klávesnicí.

Zabezpečení

Naopak v oblasti zabezpečení je na tom tento notebook o poznání lépe. Mimo přípravu na fyzický zámek Kensington Lock v něm najdete snímač otisků prstů, čtečku karet SmartCard (karty nejsou součástí dodávky) a volitelně také modul TPM (Trusted Platform Module). V nabídce jsou moduly Infineon (testovaný) a Intel (jako součást platformy Intel Centrino Pro). O možnosti zabezpečit počítač pomocí hesla BIOS se snad nemusím ani zmiňovat.

Modul TPM a snímač otisků prstů by nicméně byly k ničemu bez příslušného softwaru. Firma HP ke svým notebookům dodává sadu HP ProtectTools, která nahradí standardní přihlašovací dialog Windows a umožňuje podrobné nastavení přihlašování heslem, otiskem, SmartCard kartou atd. S příslušnými moduly můžete dále ovládat BIOS, šifrovat disk, automaticky vyplňovat přihlašovací údaje do aplikací (SSO = Single SignOn) a zálohovat počítač (včetně klíčů pro šifrování pevného disku).

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je vyřešeno standardně několika vstupy vzduchu na spodku a jediným výstupem na levé hraně. Naměřené teploty nejsou vysoké a lze doporučit i práci na klíně. Notebook je také velmi tichý. Při běžné práci větrák jenom tiše 'ševelí' a při zátěží se větrák roztáčí pouze na nezbytně nutnou dobu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,3
  • levá strana pod klávesnicí = 29,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6
  • klávesnice vlevo = 29
  • klávesnice vpravo = 29,3
  • spodek maximum = 38,6 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,5
  • napájecí adaptér = 41,2

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,8
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8
  • klávesnice vlevo = 35,1
  • klávesnice vpravo = 34,3
  • spodek maximum = 42,8 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40
  • napájecí adaptér = 46,7

teplota okolí při měření: 24

Baterie

Šestičlánková baterie typu Li-Ion měla kapacitu 4400 mAh při výstupním napětí 12,5 V. V našem standardním testu* udržela notebook v chodu 4 hodiny a 53 minut, což je velmi dobrý výsledek. Nicméně u pracovního nástroje, u kterého se očekává častější přenášení, je to snad podmínkou. Mimo externí baterie najdete v nabídce také čtyřčlánkovou baterii o kapacitě 3000 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W

BIOS

BIOS přímo od HP vám umožní nastavit hesla uživatele a administrátora, nastavit TPM, kompletně vymazat disk (HDD Sanitizer), otestovat disk, operační paměť a komponenty nutné pro start počítače (Startup Check), nastavit pořadí bootování a dále povolit/zakázat všemožné porty a komponenty počítače. Zajímavou možností je Swap FN/CTRL, která prohodí klávesy Fn a Ctrl. To se může hodit lidem přecházejícím z jiného notebooku, např. IBM (Lenovo).

Všechny volby BIOS jsou také dostupné z HP ProtectTools a aktualizace BIOS probíhá přímo z Windows.

Příslušenství

Standardně se k notebooku Compaq 6910p dodává pouze softwarové příslušenství (které je také volně přístupné z internetu). Jinak si můžete přikoupit z nabídky HP různé brašny a batohy, externí disketovou mechaniku, náhradní a externí baterie, další pevný disk nebo dokovací stanici.

Veškeré softwarové příslušenství (s jednou výjimkou) pochází přímo od HP a je tedy dobře vyladěno pro její počítače. Zahrnuje aplikace InterVideo WinDVD Player 5 (softwarový DVD přehrávač), Quick Launch Buttons (ovládání dotykových tlačítek, umožňuje také uspořádat okna a zvětšit písmo v systému), Wireless Assistant (zapínání a vypínání jednotlivých adaptérů nezávisle i současně), 3D DriveGuard (stará se o ochranu disku), Help and Support Center, Software Update, Backup and Recovery Manager (zálohování a obnova disku včetně zálohy 1:1) a ProtectTools Security Suite. Balík ProtectTools je možno dále rozšířit pomocí modulů DriveEncryption (šifrování), Device Access (přístup k zařízením) a Java Card Security.

Nabídka operačních systémů je rozmanitá. Pokud již OS máte, můžete zvolit velmi levný Free DOS, jinak jsou v nabídce Windows XP Professional, Windows Vista Home Basic a Windows Vista Business (32bitová i 64bitová varianta).

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T7500, WXGA rozlišením, 2 GB operační paměti, 160 GB pevným diskem (7200 ot./min), DVD vypalovačkou, Wi-Fi Draf-N adaptérem, Bluetooth, šestičlánkovou baterií a operačním systémem Free DOS stojí 38 395 Kč bez DPH (45 690 Kč s DPH). Samozřejmě cena vaší konfigurace se může velmi lišit dle zvolených komponent a použitého OS.

Standardní záruka poskytovaná pro fyzické i právnické osoby je 3 roky. Lze ji prodloužit až na 4 roky a rozšířit o nadstandardní služby jako započetí opravy do druhého pracovního dne (NBD) nebo mezinárodní záruka (Travel). Zákaznickou podporu společnosti HP jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. S problémovou instalací zvukové karty nám nakonec poradili specialisté v online chatu.

HP Top Config

Testovaný notebook není standardní konfigurací, ale je sestavený na přání zákazníka pomocí HP Top Config, o kterém si zde povíme. Jedná se o program na konfiguraci desktopových počítačů, notebooků a pracovních stanic, který je poskytován firmou HP. Vyberete si partnera, od kterého si chcete počítač zakoupit, využijete jeho webové stránky pro nakonfigurování a objednání počítače (software se až na vzhled u všech partnerů neliší, je poskytován přímo od HP) a poté už jen musíte počkat, až dorazí. Z notebooků jsou v současnosti v nabídce modely Compaq 6510b, 6710b, 6715b, 6720s, 6910p, 8510p, 8510w, 8710p a 8710w.

Program je určený pro lidi s jasnou představou o konfiguraci notebooku. Umožní vám do detailu upřesnit komponenty vašeho stroje od procesoru, přes operační paměť, grafickou kartu, pevný disk a displej až po Wi-Fi adaptér. Výhodou je možnost ušetřit na nepotřebných komponentách a naopak získané prostředky využít na pro vás lepší konfiguraci. Nevýhodou je pak dodací lhůta, která může být až 5 týdnů, nicméně běžně se pohybuje kolem 2 – 3 týdnů. Vše záleží na dostupnosti komponent. Ty, které nejsou na skladě, jsou vyznačeny červeně.

Možnost konfigurace notebooku u nás není příliš rozšířena. Mimo firmu HP ji nabízí ještě společnosti Umax, Dell a samozřejmě VBI.

Závěr

Notebook HP Compaq 6910p je celkově vyvážený. Jeho devizami jsou kvalitní konstrukce a klávesnice, vysoký výkon a zároveň mobilita, dobrá softwarová výbava a výborná podpora výrobce. Koupí si ho především manažeři, profesionálové a náročnější domácí uživatelé, za což budou muset patřičně zaplatit. Nicméně lze zvolit i méně výkonnou konfiguraci, která se cenově pohybuje kolem 30 tisíc bez DPH a přitom stále dostanete notebook s výše uvedenými výhodami. Pár nedostatků (dotyková tlačítka, horší displej) mu lze s klidným svědomím odpustit.

Klady a zápory

+ klávesnice
+ rychlý pevný disk

- dotyková tlačítka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 6910p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2011-04-12 18:58:36 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Firmy riskují - citlivá data posílají jako na pohlednici:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • Firmy riskují - citlivá data posílají jako na pohlednici:
  • <H2> TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Firmy riskují: Citlivá data posílají jako na pohlednici<BR>
  • Firmy se svými zaměstnanci a klienty komunikují v devadesáti procentech případů prostřednictvím informačních technologií. Málokterá firma ovšem řeší zabezpečení elektronické komunikace. Citlivá firemní data neuváženě zasílají nezašifrovanou cestou, nejčastěji běžnými e-maily. Rizika svého chování si především střední a malé firmy ještě stále neuvědomují.</P>:
  • <P>&#8222;Posílání citlivých údajů firemními e-maily bez dostatečného zabezpečení přirovnávám k zasílání na pohlednici nebo v rozlepené obálce poštovními doručovateli. Cestou se sdělení může dostat do cizích rukou, které s nimi mohou nakládat, jak se jim zlíbí,&#8220; upozorňuje na nebezpečný nástroj konkurenčního boje IT expert ze společnosti AutoCont Milan Chromý.<BR>:
  • Například se podle Chromého stává, že samotní administrátoři čtou e-maily ředitelů či majitelů společností. V případě, že odesílají citlivá data, jako jsou osobní údaje či platové informace, tak to může být touto nechráněnou cestou snadno zneužitelné.</P>:
  • <P>Elektronická identita je náchylná ke krádežím<BR>:
  • Pro firmy větší zabezpečení většinou neznamená nutně náklady navíc. To, co se posílalo denně poštou za několik desítek korun, dnes odesílají bezplatně e-mailem. Náklady se tak pouze přesouvají na snížení rizika krádeže přes e-maily. <BR>:
  • Šifrování e-mailové komunikace, dokumentů a digitální podpisy jsou nástroje, bez kterých se dnešní moderní firma neobejde. &#8222;E-maily se dnes nejčastěji šifrují s využitím elektronického podpisu a privátního klíče, což je výhodné, protože se e-mailové adresy dají jinak snadno podvrhnout. Vydávat se za někoho jiného v případě elektronických podpisů není jednoduše možné,&#8220; dodává k problematice zabezpečení elektronické komunikace Chromý.<BR>:
  • Elektronicky podepsaná pošta umožní adresátovi zprávy, aby měl jistotu, že skutečným odesílatelem je ten, kdo je pod zprávou podepsaný.: </P>
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse