RECENZE: HP Compaq nx7300 - nový základ řady Compaq

14. 2. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

HP se rozhodlo jít širokoúhlou cestou a hodlá nahradit svůj nejlevnější notebook nx6310 z business řady Compaq širokoúhlým nx7300. Novinka je odvozená od nx7400, oproti kterému jsou patrná některá úsporná opatření. Námi testovaný model nabízí standardní rozsah portů, DVD vypalovačku a především pak výkonný dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo. Ceny za tento notebook startují na sympatické částce 14 480 Kč bez DPH za modely s Celeronem M, s procesory Core Duo od 18 980 Kč bez DPH.

HP Compaq nx7300 - nový základ řady Compaq

Základní popis

Za takto nízkou částku pořídit značkový notebook s dobrým servisním zázemím nebylo až do nedávné doby samozřejmostí, konkurence je však veliká a výrobci se snaží získat kupce za každou cenu. HP nabízí už několik let jednotný design šasi, který osazuje dle cenové hladiny odlišnými komponenty. Ve výsledku tak vypadá notebook i přes nízké náklady na pořízení plnohodnotně a může nabídnout obvyklou kvalitu.

Šasi je provedené z tvrdých tmavošedých plastů, povrchová úprava působí hodnotným dojmem a povrch je odolný proti škrábancům. Šasi je provedením navenek shodné s nx7400, avšak oproti němu nedisponuje magnéziovým vnitřním rámem. Víko konzervativně laděného notebooku je zdobeno tradičně velikým logem výrobce umístěným na středu, designové výstřelky zde opravdu nenajdeme. Víko je k tělu upevněno pomocí dvou kloubů, otevírá se poměrně lehce a při zavřeném stavu je jištěno dvojicí plastových zámků. Po odkrytí se naskytne pohled na plnohodnotnou klávesnici bez numerické části, doprovázené po stranách dvojící stereo reproduktorů. Kromě touchpadu s dvojicí tlačítek nezvykle provedených z tvrdé gumy nalezneme ještě stříbrné tlačítko z hliníku pro zapnutí, tlačítko pro aktivaci rádiové části a tři tlačítka pro ovládání hlasitosti umístěné nad klávesnicí.

Čtveřice nejdůležitějších kontrolek svítící zeleně/oranžově je umístěna v levém dolním rohu (informace o zapnutí Wi-Fi, zapnutí notebooku popř. spánku, zapojení do sítě a běhu disku) a je viditelná i při zaklapnutém víku. Další dvě kontrolky nalezneme nad klávesnicí (Caps Lock, Num Lock) a posledními kontrolkami jsou diody integrované do tlačítek pro zapnutí rádiové části (modře svítící) a tlačítka pro vypnutí zvuku (oranžově svítící).

Výbava konektory je vzhledem k ceně dobrá, v zásadě nalezneme vše potřebné k běžné práci - na levém boku je umístěna jedna patice PC Card typu I/II podporující 32bitové sběrnice CardBus a 16bitové karty (bez dvířek, pouze záslepka), jeden z trojice USB 2.0 konektorů (s kovovým rámečkem), nechybí malý FireWire 1394 a dvojice konektorů RJ-11 pro telefonní modem a RJ-45 pro ethernet. Na levém boku je též vyveden výdech chlazení, který nemá s odvodem tepla příliš práce, a zámek Kensington. Zadní strana patří z většiny baterii, mimo konektoru pro síťové napájení a VGA výstupu se již další součásti nevešly. Pravý bok pak už kromě optické mechaniky umístěné v modulární šachtě (chybí zámek pro rychlé vyndání, k demontáži je nutný šroubovák pro odjištění jednoho šroubku) ukrývá poslední dva USB 2.0 porty a dva konektory pro audio (vstup pro mikrofon a výstup do sluchátek). Toto umístění je vzhledem k přístupnosti pro sluchátka i externí reproduktory zatím nejlepší, které jsem kdy našel, obdobně ergonomicky jsou dle mého názoru rozmístěny i ostatní konektory. Na spodní straně notebooku najdeme klasický konektor téměř všech notebooků HP pro připojení přídavné baterie, oproti nx7400 zde však není dokovací konektor.

Větší rozměry 357 \xD7 260 x 30 mm dané 15,4“ displejem nemají pro mobilitu větší negativní následky, naopak hmotnost patří v této třídě k nejnižším, když dle našich měření dosáhla příznivých 2,64 kg. Obdobně zdroj 105 x 45 x 30 mm patří k těm nejmenším možným, se svojí hmotností 396 g zatíží brašnu jen minimálně. Dalšími naměřenými údaji jsou hmotnost baterie 332 g a mechaniky po vyjmutí ze šachty 180 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak již bylo naznačeno, klávesnice patří k tomu nejlepšímu. Rozmístění jednotlivých kláves je podobné tomu z plnohodnotné klávesnice, tlačítka Insert, Home, PgUp, Delete, End a PgDn tedy nalezneme pěkně ve skupince v pravém horním rohu, tlačítka F1-F12 jsou oddělena po čtyřech a nechybí ani velký Enter a Backspace. Při psaní měla tlačítka jistý stisk provázený tichým cvaknutím, klávesnice se nikde výrazně neprohýbala (pravá část byla subjektivně měkčí) a její provedení si zaslouží pochvalu. Výtka nemůže směřovat ani k umístění klávesy Fn, je napravo od levého Ctrl, všichni uživatelé zvyklí na opačné umístění si navíc v BIOSu mohou obě klávesy prohodit (!). Čitelnost bíle provedených údajů včetně druhé funkce kláves provedených v barvě modré je výborná, za nezvyklé se dá považovat pouze umístění backslashe v levé části klávesnice, který omezil rozměry levého Shiftu na minimální šířku.

Kromě Win kláves pro nabídku Start a kontextové menu, již zmíněné ovladače hlasitosti (překvapivě bez grafické stupnice na displeji) a zapnutí rádiové části jiná tlačítka pro zrychlení práce nenalezneme, notebook nemá ani žádné multimediální klávesy. Vzhledem k ceně je to pochopitelné a nelze se tak na nx7300 zlobit. Opěrky pod ruce při psaní jsou dostatečné, po všech zkušenostech s provedením jiných modelů HP se plast po delší době neošoupe a je také poměrně odolný proti škrábancům.

Zajímavostí u touchpadu jsou vystupující tlačítka z tvrdé gumy, která lze lehce stisknout a dají se po tmě dobře najít. Touchpad je zasazený přibližně o 3 mm do šasi, rolovací plochu v jeho pravé části lze díky zarážkám dobře najít. Při rolování si rozuměl se všemi běžně používanými prohlížeči (IE 6.0, Firefox, Opera).

Hlavní HW parametry

Testovaný notebook byl osazen tím lepším, co se v řadě nx7300 používá, výkonové testy tedy zvládl na jedničku. Čipová sada Mobile Intel 945GM Express byla osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500 taktovaném na 1,66 GHz a se 2MB L2 cache (čímž se liší od řady procesorů T7x00, která má 4MB L2 cache). 1 GB operační paměti DDR2-SDRAM taktované na 667 MHz (PC5300) byl tvořen pouze jedním modulem, takže fungoval v režimu Single-Channel. FSB je taktovaná na 667 MHz, přepínání frekvencí procesoru (SpeedStep) pro šetření baterie a snížení nároků na chlazení je již samozřejmostí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 215
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 566

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 661
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 147

Výborné hodnoty jsou pro kancelářský počítač více než dostatečné, v našem žebříčku výkonnosti se umisťoval do desátého místa. Hewlett-Packard dodává model nx7300 v několika variantách HW provedení, ta nejnižší je tvořena procesorem Celeron M 430 (1,73 GHz/ 533MHz FSB / 1 MB L2 cache), 256 MB operační paměti, bez BT a s adaptérem 802.11 b/g (náš model byl vybaven nejvyšším 802.11 a/b/g a BT). K dalším variantám v oficiálním ceníku pak patří procesor Intel Core Duo T2250 (1.73 GHz, 533MHz FSB, 2 MB L2 Cache, podpora pouze 32 bitových instrukcí jako u Celeronů) s 512MB RAM a opět horší bezdrátovou sítí 802.11 b/g. Na trhu jsou k dostání i „mixy“ těchto variant (najít lze i osazení procesorem T5200, T5600 a T7200, s různými velikostmi operační paměti a typy bezdrátového připojení), které se průběžně obměňují, a je tedy dobré sledovat stránky výrobce.

Operační paměť DDR2-SDRAM o velikosti 1GB zapojená pouze do Single-Channelu byla taktovaná na 667MHz (PC5300) a v testech si vedla velice dobře. Rozšířit jí lze až do velikosti 4GB díky ještě jednomu volnému SODIMM slotu. V testu datové propustnosti dosáhlo HP výsledku 2022MB/s, který lze nejenom pro kancelářský notebook považovat za skvělý. V našem žebříčku se opět umístil do desátého místa.

Pevný disk Seagate ST9120822AS o kapacitě 120 GB a 5400 otáčkami za minutu patří svojí rychlostí a tichostí k tomu nejlepšímu, co lze v této třídě do notebooku instalovat. Rozdělen je standardně na dvě části, přičemž na druhém logickém disku je umístěna záloha systémových souborů (obnova po stisku klávesy F11 při bootování) a uživatel sem nemá přístup. O tok dat se stará sběrnice SATA 150 a v noteboocích běžný 8MB buffer. Disk založený na sérii Momentus 5400.3, dosáhl v testech těchto hodnot:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 71.16 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,67 ms

I když hodnota určující přenosovou rychlost při čtení z cache patří k podprůměru, skutečná průměrná rychlost při čtení a průměrná přístupová doba, jež mají největší vypovídací hodnotu, dokázaly předehnat i nedávno testovaný herní notebook Asus G2. Obdobně průměrná přístupová doba určující odezvu disku při běžné práci se soubory patří v současnosti k těm lepším na trhu, ocenit musím i mimořádnou tichost.

Jednotka DVD+/-RW Multibay II s technologií SuperMulti a integrovanou technologií Double Layer je umístěna v modulární šachtě a lze jí vyjmout po demontáži jednoho šroubku. Svojí hlučností nikterak nevyčnívala z davu notebookových mechanik, naším testem však prošly i tišší. Rychlosti pro čtení jsou 24x (CD), 8x (DVD), zápis na jednou zapisovatelná média probíhá rychlostmi 24x (CD), 8x (DVD+R), 8x (DVD-R), 2.4x (DVD+R DL), 2x (DVD-R DL) a pro přepisovatelná média jsou pak rychlosti 16x (CD-RW), 8x (DVD+RW), 6x (DVD-RW), 5x (DVD-RAM).

O spojení se světem se v našem modelu staral 10/100 ethernet, modul Bluetooth V2.0 a bezdrátová síť 802.11 a/b/g, kterou zajišťuje adaptér Intel PRO/Wireless 3945ABG (MOW2). Variant bezdrátových připojení je u nx7300 mnoho, v nejnižším modelu je použita síť 802.11b/g a není integrován Bluetooth. Příjem signálu mělo HP průměrný.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý 15,4“ displej s rozlišením 1280 \xD7 800 pixelů si už tolik chvály nezaslouží, jeho zobrazení je dle mého názoru lehce podprůměrné. Leštěnému povrchu s velice málo živými barvami nepomohlo ani zvýšení kontrastu, obraz není příliš ostrý a jeho podsvícení je nedostatečné. Bílá barva má spíše šedé odstíny, ke kladům patří slušné náhledové úhly.

O zobrazování se stará integrovaná grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 950 s až 224 MB sdílené paměti. Pro kancelářské využití je dostatečná a její spotřeba zbytečně nezatěžuje baterii, na hraní novějších titulů je ale lepší zapomenout.

  • 3DMark 2001: 5598
  • 3DMark 03: 1415
  • 3DMark 05: 503
  • 3DMark 06: 183

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediálně je na tom nx7300 podobně jako ostatní kancelářské počítače, logicky poměrně špatně - a není se co divit. Ocenit musím stereo reproduktory s dostatečnou hlasitostí, kvalita jejich reprodukce je na notebook dostatečná a navíc lze hlasitost regulovat pomocí tří tlačítek nad klávesnicí - výtka tedy směřuje pouze k absenci grafického ukazatele na displeji. Jiná mulimediální tlačítka zde nenalezneme, podobně jako například integrovaný mikrofon. Dostupnost audio konektorů na pravém boku je dobrá, připojení externího mikrofonu tudíž nic nebrání.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno klasicky, nasávání studeného vzduchu je na spodní straně a výdech teplého vzduchu je na levém boku. V žádné části se příliš nezahříval, díky úspornému procesoru a integrované grafické kartě bylo zahřívání naopak na velmi dobré úrovni.

I při zátěži nebyl hluk nijak rušivý, během normální zátěže pak otáčky větráku klesly na minimum a notebook byl zcela tichý. K celkovému nízkému provoznímu hluku přispívá i tichý pevný disk.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6
  • levá strana pod klávesnicí = 38,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1
  • klávesnice vlevo = 33,1
  • klávesnice vpravo = 29,1
  • spodek maximum = 39,0 (levý spodní roh)
  • výdech chlazení = 39,2

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,0
  • levá strana pod klávesnicí = 45,0
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1
  • klávesnice vlevo = 39,2
  • klávesnice vpravo = 33,3
  • spodek maximum = 47,8 (plast okolo výdechu)
  • výdech chlazení = 46,8

Teplota adaptéru: 42,8
teplota okolí při měření: 23,8
Teplota je přijatelná. Notebook se pravděpodobně nikdy nedostane do tak vysoké zátěže jako při testech výkonu, i přesto nejvyšší naměřená hodnota okolo 48°C není nijak dramatická a subjektivně je šasi notebooku spíše chladnější.

Baterie

6ti článková Li-Ion baterie o kapacitě 4300 mAh při napětí 10,8 V je umístěna v zadní části. V našem standardním redakčním testu výdrže dokázal notebook běžet slušné 3 hodiny a 15 minut. Zajímavostí je přídavná baterie, která se zapojuje do konektoru na spodní straně a umožňuje tak pokračovat v práci nebo vyměnit standardní baterii ještě při běhu počítače. K dispozici jsou volitelně ještě 8mi a 12ti článkové baterie.

BIOS a zabezpečení

Vzhledem k ceně notebooku nebyly přítomny žádné jiné prostředky k zabezpečení než ty softwarové. Čtečka otisků prstů nebo TPM modul nejsou k dispozici ani v nejvyšší výbavě. BIOS je naproti tomu skvěle promyšlený, s rozsáhlými možnostmi nastavení a především přístupný z operačního systému. Pomocí aplikace HP ProtectTools Security Manager lze nastavit od povolení jednotlivých druhů portů přes bootovácí sekvenci až po možnosti automatického přepínání zdroje sítě LAN/WLAN. Třešničkou na dortu je již zmíněná možnost přehodit klávesy Ctrl a Fn. Utilita nabízí po nastavení hlavního hesla i další možnosti zabezpečení platné také pro jednotlivé uživatelské profily, nechybí například šifrování přes Secure Hash Algorithm. K notebooku je dodáván i HP DriveLock.

Příslušenství

K notebooku se dodává několik druhů operačních systémů (FreeDOS, Windows XP Home a Professional) a sada utilit od HP a software Symantec Norton Internet Security. Dokoupit lze přímo k notebooku baterie s větší kapacitou a náhradní cestovní baterii (3358 Kč bez DPH).

Závěr

Za skvělou cenu lze získat kvalitní notebook s dobrým servisním zázemím a s osvědčenou konstrukcí značky HP. Ke kladům patří rychlost, skvělá klávesnice i poměrně slušná výbava. K mírným záporům patří displej - jeho slabší podsvícení a nízký kontrast.

HP Compaq nx7300 se nabízí v opravdu velmi široké paletě konfigurací. Nejnižší z nich s procesorem Celeron M 430 (1,73 GHz/ 533MHz FSB / 1 MB L2 cache) bez operačního systému (resp. pouze FreeDOS) lze pořídit za sympatických 14 480 Kč bez DPH. Náš testovaný model má doporučenou koncovou cenu 22 980 bez DPH.

Klady a zápory

+ rozsah portů
+ kvalitní provedení v poměru k ceně

- displej

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq nx7300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx7300
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T5500 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667MHz (1x 1024)
  • HDD (GB): 120 (Seagate Momentus ST9120822AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950 až 224MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 3h 15min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3xUSB, 1x FireWire, 1x PC Card I/II, 1x VGA, 1x
  • Rozměry: 357 × 260 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,64
Recenze

Diskuse