RECENZE: Lenovo 3000 C200 - solidní základ

8. 2. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

C200 je inovací základního modelu od značky Lenovo. Jedná se o vyvážený notebook s 15'' displejem. Výrobce vsadil na osvědčené komponenty od Intelu - sadu Centrino Duo s procesorem Core 2 Duo a integrovanou grafiku. Základní konfiguraci s procesorem Celeron M a Windows XP Home lze pořídí za DKC 16 400 Kč bez DPH, konfigurace s Core 2 Duo začíná na 20 800 Kč bez DPH.

Lenovo 3000 C200 - solidní základ

Základní popis

Na poli designu je toto Lenovo věrné svým kolegům. To znamená vkusné skloubení dvou barev, černé a stříbrné. Stříbrná je použita na víku displeje a přes zadní část přechází plynule vespod. Boky s nejrůznějšími konektory a porty jsou černé. Notebook tudíž vypadá "jako by byl ve stříbrné slupce". Po jeho otevření na vás vykoukne černé provedení klávesnice a celého prostoru kolem ní, od kterých se vizuálně odlišuje stříbrnou barvou pár maličkostí (např. panty displeje a nebo ovládací tlačítka).

Celkový vzhled hodnotím kladně. Dobrý pocit z kvality notebooku umocňovaly pevné plasty a mezi nimi tenké spáry. Jakékoliv povrzávání či prohýbání je již u většiny notebooků minulostí a tento model není výjimkou.

Víko displeje se otvírá jediným posuvníkem umístěným v pravé části. Otvírání víka i přesto vyžaduje obě ruce, jde totiž řádně ztuha. Na druhou stranu ve zvolené poloze drží pevně. V zavřeném stavu ho přidržují dva zámečky, a jelikož Lenovo převzalo vychytávku od IBM v podobě mírně zahnutých okrajů, nemusíte se bát že vám mezi víko jen tak něco dostane a poškrábe displej.

Čím notebook překvapí, je bezesporu počet nejrůznějších konektorů. Jejich rozmístění výrobce vyřešil šikovně. Na přední straně jsou stavové indikátory a reproduktory. Na pravé straně najdete dva audiokonektory a tři USB 2.0 (ty jsou umístěny vertikálně a mají mezi sebou dostatečné rozestupy). Vedle nich je optická mechanika a za ní už zbylo místo jen na výstup na externí monitor (D-Sub). Větší část zadní strany zabírá baterie, i přesto se sem nalevo vměstnal výstup S-Video a napravo potom stařičký port RJ-11 (pro připojení k telefonní lince) a konečně napájecí konektor. Na levé straně jsou pak zbylé konektory. Jmenovitě zleva je to zdířka na zámek Kensington, výstup chlazení, jeden USB 2.0, IEEE 1394 FireWire port, konektor RJ-51 (pro připojení do sítě LAN) a nakonec slot PCMCIA (krytý záslepkou). Pod ním ještě najdeme čtečku paměťových karet 5v1 (ta není kupodivu krytá vůbec).

Tím je výčet kompletní a jediné co zamrzí je, že vzadu nezbylo místo ani na jeden USB port, který je ideální na připojení myši. Užitečná maličkostí jsou beze sporu popisky nad jednotlivými konektory na těle notebooku. Jejich případné nalezení je tak intuitivní a jednoduché.

Indikační diody u Lenova chytře rozdělili do dvou skupin. Ta první je na přední hraně notebooku a najdeme zde indikaci Wi-Fi, baterie a režimu spánku. Diody jsou zelené a lehce čitelné. Ikona s baterií je neustále rozsvícena i při napájení ze sítě, při nízkém stavu baterie svítí oranžově. To druhá skupina indikačních diod je klasicky umístěna nad klávesnici. Diody svítí taktéž zeleně a bráno zleva informují o zapnutí tlačítek Caps Lock, Num Lock, práci pevného disku a poslední je dioda zapnutí notebooku. I tyto ikony jsou lehce čitelné a nemám k nim jedinou výtku.

A jak je na tom notebook s mobilitou? V celku slušná váha 2,8 kg není bohužel doplněna kompaktními rozměry. Notebook kopíruje velikost 15“ displeje a na každou stranu přidává několik milimetrů navíc. Celkové rozměry jsou 334 x 278 x 37 mm. Pro častější přenášení je naopak určen velice kompaktní a lehký zdroj. Notebook se tedy nepronese, ale na druhou stranu se vám nevejde do každé brašny.

Klávesnice a ovládací prvky

Barva klávesnice je věrná černé s bílými popisky. Popisky funkcí klávesy Fn jsou v oranžové barvě. Jsou tedy výborně čitelné i při snížené viditelnosti. Celkově klávesnice působí kvalitním dojmem. Zamrzí, že klávesy působí, jako by byly vyrobeny z levnějšího a plastu. Každopádně je jejich zdvih plynulý a psaní na klávesnici je příjemné.

Rozložení jednotlivých kláves je vesměs standardní. Funkční klávesy F1 až F12 jsou v horní řadě rozděleny do skupin po čtyřech. Napravo od nich zbylo ještě místo na jednu skupinu kláves, konkrétně Insert, Delete, PrintScreen a Pause. Tady je vše jak má být. Zbylé klávesy jako PageUp a PageDown najdeme u směrových šipek. Za nestandardní můžeme považovat umístění klávesy Fn. Je usazena v levém spodním rohu, tedy prohozená s klávesou Ctrl - tak jako je tomu i u ThinkPadů. Dle Lenova je tomu tak kvůli normě ISO 9241, dle které mezi Ctrl (případně Win) a Alt nesmí být žádná další klávesa.

Většina kláves F1 až F12 nese funkce klávesy Fn. Přes různé kombinace máte možnost např. ovládat hlasitost, intenzitu podsvětlení a nebo přechod do režimu spánku. Pomocí kombinace Fn a směrových šipek lze ovládat Windows Media Player.

Většina kláves má standardní rozměry. Potěší dvouřádkový Enter a velký pravý Shift. Naopak levý Shift je spíše miniaturní. Směrové šipky jsou lehce použitelné. Za to vděčíme jejich mírnému odklonu od zbytku klávesnice a také jinému profilu. Klávesy směrových šipek jsou narozdíl od ostatních vypouklé, což příjemně ulehčuje ovládání.

Pod klávesnicí ve prostřed najdeme touchpad. Ten má klasický poměr stran (stejně jako displej) a správnou velikost. Pod ním se tísní dvě podlouhlá tlačítka. I když jsou vyrobena z tvrdého plastu, mají dobrý zdvih a ovládání pomocí touchpadu nečiní žádné problémy.

Funkční tlačítka jsou umístěna nad klávesnici do jedné řady. Skoro uprostřed se nachází stříbrné tlačítko PowerOn. Výhodou je malá prohlubeň pro jeho příjemnější stisk. Napravo od něj se nachází čtyři tlačítka. Především to je tlačítko spouštějící utilitu Lenovo Care. Další tři tlačítka slouží pro ovládání hlasitosti, první je pro okamžité vypnutí, následuje ztišení a zesílení hlasitosti. Poslední spínač pro spouštění bezdrátových sítí je na přední hraně nalevo od stavových diod. Jelikož je taky černé barvy a není barevně zvýrazněn, na první pohled byste jej asi přehlédli.

Hlavní HW parametry

Systém je postaven na sadě Centrino (jmenovitě Napa) s čipsetem Intel 945GM. To je v dnešní době jedno z nejrozšířenějších řešení. V testované konfiguraci byl osazen procesor Intel Core 2 Duo T5500, který tepe na maximální frekvenci 1,66 GHz. V nejnižší konfiguraci je druhou možností volby procesor Intel Celeron M 420 (o frekvenci 1,6 GHz). Testovaný procesor komunikuje s čipsetem na frekvenci 667 MHz FSB a velikost L2 cache jsou rovné 2 MB. To vše dohromady mu zajišťuje velmi slušný výkon. Tady jsou hodnoty z testu HWiNFO32:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 839
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 552

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 464
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 132

Těmito hodnotami se řadí někam k lepšímu průměru testovaného pole. Pro srovnání procesor předchozí generace Intel Core Duo T2300 (1,6 GHz) dosáhl v testu s pevnou řádovou čárkou asi o 5000 bodů nižší skóre (v Multi-Threadovém módu). Výkon i tohoto základního procesoru je dostatečný a při většině aplikací určitě nepocítíte jeho nedostatek.

Operační paměť má velikost standardních 512 MB. Jedná se o jeden modul, takže případné rozšíření určitě nebude problém. Paměti jsou typu DDR2 a pracují na vysoké efektivní frekvenci 667 MHz. To zaručuje dosažení vysoké přenosové rychlosti, konkrétně 2021 MB/s. A to je na jeden 512MB modul doopravdy vysoká hodnota. Nejlepší hodnoty jsou o několik stovek vyšší i tak, ale tato rychlost zaručuje svižnost při práci a hladký běh většiny programů.

Pevný disk má kapacitu dnes běžných (i na poli Low-Endu) 80 GB. Jedná se o model HTS541080G9SA00. Toto firemní označení vám sice mnoho neřekne, ale disk je připojen přes moderní rozhraní SATA 150. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a velikost cache je 8 MB. Tyto údaje sami o sobě zaručují dosažení přinejmenším “slušných“ hodnot. Konkrétní hodnoty jsou zde:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 99,65 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 30,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,35 ms

Výsledky potvrzují, co bylo zmíněno, a až na horší přístupovou dobu se jedná o průměrně rychlý disk. Hodnoty sice spadají spíše do průměru, ale to většině uživatelů vadit nebude. Jeho rychlost plně postačuje pro běh většiny aplikací. Jediné, co zamrzí, je jeho trochu vyšší hlučnost.

Optická mechanika je napevno vestavěná a i v nejnižší konfiguraci je dnes už všudypřítomná DVD-RW. Kódové označení mechaniky je Hitachi-LG DT-ST DVDRAM GMA-4082N. Tuto mechaniku najdete i u modelů jiných výrobců. Samozřejmě zvládá zápis na všechny dostupná média, tedy i DVD-RAM a nebo dvouvrstvé DVD+R DL. Při provozu nevykazovala žádné problémy, až na přece jen zvýšenou hlučnost při čtení médií.

Konektivita s okolím je vyřešena přes archaický modem, přes síťovou kartu se připojíte také do sítě LAN (podporuje rychlost 10/100 Mbit). Bezdrátově se můžete připojit pouze pomocí bezdrátového adaptéru Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection. A jak už název napovídá využijete všechny tři nejrozšířenější standardy, tedy a/b/g. Integrovaný Bluetooth není k disposici ani u jedné z konfigurací C200.

Displej a grafika

Řada C200 od Lenova bohužel nenabízí možnost volby typu displeje. Všechny modely této řady jsou osazeny 15“ TFT displejem s klasickým poměrem stran (tedy 4:3). Jeho rozlišení je 1024x768 pixelů (standardní XGA). Zobrazení je na můj vkus trochu hrubší, ale to je snad jediný problém tohoto displeje. Podání barev, odezva i pozorovací úhly nevybočují z nepsaného standardu. Intenzitu podsvícení lze měnit v několika krocích a jeho rovnoměrnost je dobrá.

Osazená grafická karta je taktéž od Intelu, konkrétně její poslední počin GMA950. Výhody této grafiky jsou vedle úspory energie při běhu na baterie také nižší zahřívání než u neintegrovaných řešení. Grafický čip si může z operační paměti uzmout až 128 MB. I díky rychlosti operační paměti karta dosáhla na integrované řešení slušných výsledků:

  • 3DMark 2001: 5572
  • 3DMark 03: 1339
  • 3DMark 05: 463
  • 3DMark 06: 139

Samozřejmě o nějakém 3D výkonu nemůže být řeč, ale o ten tu ani nejde. I přesto karta podporuje poslední DirectX verze 9.0c. Běžná práce ve 2D nečiní samozřejmě žádné problémy a starší hry si zahrajete taky. Co se týče multimediálních aplikací jako je přehrávání videa atd., splní vaše požadavky na výbornou.

Multimedia

Multimediální nabídkou notebook potěší. Nechybí integrovaná DVD-RW optická mechanika. Ta nemá problém vypálit jakákoliv data až do velikosti 8,5 GB na dvouvrstvé DVD. Pracovat můžete i s paměťovými kartami. Notebook obsahuje čtečku rovnou na pět druhů karet (konkrétně SD, MMC, XD, MS a MS Pro).

Z výstupů na externí zařízení tu máme dva audio konektory (line-IN a line-OUT) a analogový VGA port (pro výstup na externí monitor). Pomocí portu FireWire IEEE 1394 připojíte např. digitální kameru.

Chudší je nabídka multimediálních tlačítek. Pro ovládání hlasitosti jsou určena tři stříbrná tlačítka vpravo nad klávesnicí. Další možností je použít kombinaci kláves Fn + ESC, F1 a F2, které slouží taktéž pro nastavení hlasitosti. Nakonec pomocí kombinace Fn + směrové šipky máte možnost ovládání přehrávání (pro Windows Media Player).

Dvojice reproduktorů je umístěna v rozích na přední straně notebooku. Jejich hlasitost je dostatečná, zvukový projev je však plochý. Uším libý zvuk vypadá určitě jinak.

Zabezpečení

V této oblasti řada C200 rozhodně nevyniká. A nemůžete jí to ani vyčítat, nejedná se totiž o firemní notebook. Naštěstí nechybí možnost v BIOSu nastavit základní hesla (pro BIOS a nebo disk). Tím jsou ale veškeré možnosti zabezpečení u konce.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení tohoto notebooku je vyřešeno na výbornou. Vlastně není ani tak co chválit, jelikož použité komponenty patří k těm nejúspornějším co se vyzařovaného tepla týká.

Chladící vzduch je nasáván vespod čtyřmi různě velkými mřížkami a vyfukován na levé straně jedním otvorem. Toto je vesměs standardní řešení chlazení i u konkurence. Díky energeticky nenáročným komponentám se notebook prakticky nezahřívá. To dokazují i naměřené hodnoty. Výrobce naštěstí využil nízkého zahřívání a větráček je po většinu práce prakticky neslyšitelný. Samozřejmě při větší zátěži se sem tam zapne, ale to jen na chvíli nezbytně nutnou.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9 °C
  • klávesnice vpravo = 28,0 °C
  • klávesnice vlevo = 29,4 °C
  • spodek maximum = 28,0 °C (pod výstupem chlazení)
  • výdech chlazení = 34,3 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9 °C
  • klávesnice vpravo = 28,3 °C
  • klávesnice vlevo = 30,2 °C
  • spodek maximum = 29,3 °C (vpravo dole)
  • výdech chlazení = 37,1 °C

teplota okolí při měření: 21,5 °C

Z naměřených hodnot lze vidět minimální rozdíl mezi teplotami při zátěži a bez ní. To jen vypovídá o kvalitách chlazení. Práce na klíně nečiní prakticky žádné potíže. I při větší zátěži na nohách ucítíte jen mírné teplo.

Nutno dodat, že zdroj je na tom se zahříváním přesně naopak. Je to jistá daň za jeho miniaturní rozměry. Pokud jsou na něj kladeny maximální nároky, zahřeje se i na 60 °C, a to už je doopravdy hodně. I disk se při maximální zátěži pěkně roztopí, a to na vyšších 45 °C.

Baterie

Dodávaná Li-Ion baterie má kapacitu 4800 mAh a dodává napětí 10,6 V. Celostříbrná baterie má podlouhlý tvar a je usazená v zadní části notebooku. K jejímu vyjmutí musíte odjistit dva zámečky a následně ji lehce vysunout. V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook běžet 4 hodiny a 57 minut. To je na udávanou kapacitu výborná hodnota. Výdrž necelých 5 hodin jen podtrhuje, jak Intel pokročil v energetické náročnosti (spíše střídmosti) nejnovější sady Centrino.

BIOS

BIOS je přístupný během POSTu po zmáčknutí klávesy F1. Bohužel v něm až na pár hesel nenastavíte nic. Během startování systému máte ještě možnost stisknout tlačítko Lenovo Care. To spustí utilitu pro zálohu systému.

Příslušenství

Standardní příslušenství obsahuje síťový adaptér, kabel a dále už jen notebook samotný. V testované konfiguraci byl předinstalován Windows XP Professional SP2, obě zbylé levnější konfigurace se dodávají s Windows XP Home. Na notebooku bylo od výrobce předinstalováno nepřeberné množství programů.

Asi nejdůležitější je aplikace Lenovo Care, která sdružuje utility pro správu notebooku. Dále následují přímo od Lenovo (tady spíše IBM) utility jako ThinkVantage Access Connections, ThinkVantage Rescue and Recovery a ThinkVantage System Update. Nakonec jsou nainstalovány programy druhých výrobců jako jsou např. Adobe Acrobat Reader, Diskeeper Lite, Google Desktop, Google Picasa 2, InterVideo WinDVD Creator, InterVideo WinDVD, Lotus Notes Stand-alone Client, Norton Internet Security (OEM Edition) s bezplatnými aktualizacemi z internetu po dobu 90 dní, OmniPass Fingerprint and Password Manager software, PC Doctor diagnostics a Roxio Digital Media v základní edici.

Ceny a záruka

V České republice jsou dostupné tři konfigurace. Testovaná (nejvyšší) konfigurace TZ04MXX se dodává s procesorem Core 2 Duo T5500, 512 MB RAM, Intel GMA950, 80 GB diskem a Windows XP Professional. V této konfiguraci je notebook k dostání za doporučenou koncovou cenu 22 490 Kč bez DPH (26 763 Kč s DPH). Pokud oželíte Windows XP Professional a spokojíte se s verzí Home, ušetříte. Verze TZ04LXX lišící se právě jen ve verzi Windows stojí 20 790 Kč bez DPH (24 740 Kč s DPH). A konečně nejnižší konfigurace TZ05KXX, lišící se od předchozích procesorem Intel Celeron M 420, je k dostání za pěkných 16 390 Kč bez DPH (19 504 Kč s DPH). Na modely Lenovo 3000 C200 se vztahuje 1 rok záruční lhůta (2 roky pro fyzické osoby).

Závěr

Inovovaná řada Lenovo 3000 C200 přináší řadu nových věcí oproti předchůdci - především design a základní komponenty (přechod na poslední řadu mobilních procesorů Intel Core 2 Duo). Ta sebou přináší ještě o trochu vyšší výkon a podporu 64-bitů.

Modelová řada C200 je určena do domácností a nebo např. pro studenty. Případné zájemce přesvědčí vkusným designem a kvalitním zpracováním. Pro tento model mluví také fakt, že nemá žádnou výraznější slabinu. Tichý provoz a doopravdy dlouhá výdrž na baterie jsou pak jen třešničkou na dortu.

Klady a zápory

+ nízké zahřívání
+ dlouhá výdrž na baterii
+ výkon/cena

- rozložení klávesnice (kurzorové šipky)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: LENOVO 3000 C200 - TZ04MXX
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5500 (1.66 GHz, 2 MB L2, 667 MHz FSB)
  • RAM (MB): 512 DDR2 - 667 MHz (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (HTS541080G9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: Intel GMA950 až 128 MB VRAM
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 4 h 57 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, , 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x video out, 1x (SD) Secure Digital, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x XD, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro
  • Rozměry: 334 x 278 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 2.8
Recenze

Diskuse