RECENZE: SONY VAIO VGN-NR11S - elegantní a přitom levný

22. 11. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Vaio VGN-NR11S je nejlevnější model od SONY - jeho cena atakuje hranici 20 tisíc Kč bez DPH. Univerzální 15,4'' notebook je postaven na platformě Intel Centrino Duo s integrovanou grafikou, dostatkem operační paměti, gigantickým pevným diskem a především: má tradičně slušivý kabátek.

SONY VAIO VGN-NR11S - elegantní a přitom levný

(Testovaný notebook byl předprodejním vzorkem.)

Základní popis

Notebooky VAIO měly vždy velmi zajímavý design, který se odlišoval, a stejně je tomu i v tomto případě. Celé šasi je vyvedeno ve stříbrné barvě (mimo černý spodek, který normálně není vidět) a je vyrobeno z pevného plastu, který se v této cenové kategorii cení. Víko displeje se zapuštěným nápisem VAIO a vnitřní část jsou pak ozdobeny ještě jemným vzorkem. Hrany notebooku jsou zaoblené, vše do sebe zapadá, takže celkově působí kompaktním dojmem.

Konektory jsou po stranách rozmístěny následovně: na levé hraně jsou pouze dva vysokorychlostní USB porty, na zadní hraně konektory RJ-11 a RJ-45 (modem a Ethernet), na pravé hraně VGA výstup, zvukové vstupy/výstupy, FireWire, další dva USB porty a ExpressCard slot (menší formát o šíři 34 mm) a na přední hraně jsou dvě čtečky paměťových karet, jedna pro karty SD a druhá pro MS/MS Pro/MS Duo. Optickou mechaniku naleznete po levé straně, což se hodí při používání myši. Rozmístění portů především u USB v přední části boků mi přijde poněkud nešťastné. Pro flashdisk jsou možná přesně po ruce, pro přípojení USB myši (nebo nedejbože tiskárny) však již bude kabel k periferii notně překážet. Používání vícero periferií také nebude pro praváky s externí myší příliš pohodlné kvůli případné změti kabelů na pravém boku.

Indikačních LED je na těle celkem sedm. Tři jsou umístěny vpravo nad klávesnicí a informují o stavu kláves NumLock, CapsLock a ScrollLock. Zbylé čtyři jsou na přední hraně a informují o zapnutí počítače, nabíjení, práci disku a stavu bezdrátových sítí. Bohužel nejsou moc dobře viditelné. Víko displeje se dvěma panty nemá žádný zámek, pro jeho otevření vám bude stačit překonat odpor pantů.

Z hlediska mobility se jedná o středně velký a těžký notebook, který se nehodí na každodenní nošení, ale občasné přenesení vám nebude činit potíže. Jeho rozměry jsou 360 x 269 x 31,4/37,9 mm a váží 2,8 kg, což ho řadí do šedého průměru. K notebooku nicméně náleží také poměrně velký zdroj o rozměrech 137 x 62 x 30 mm a váze 340 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je také typická pro notebooky VAIO. Nemluvím teď o rozložení kláves, ale o jejich tvaru, který je nestandardně plochý. Klávesnice má černou barvu, popisky mají barvu bílou, modrou (kombinace s Fn) a oranžovou ('numerická klávesnice'). Rozložení kláves je víceméně standardní, Enter je dvouřádkový, klávesa Fn je mezi klávesami Ctrl a Win, klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci při pravé straně klávesnice. Funkční klávesy F1 – F12 nejsou bohužel nijak rozděleny do skupinek. Na klávesnici se píše velmi dobře, měl bych k ní pouze jedinou výtku, a to že výrobce mohl lépe využít prostor a některé klávesy (funkční, kurzorové šipky) alespoň trochu oddělit.

Pro ovládání kurzoru myši slouží stříbrný touchpad se dvěma tlačítky. Je mírně zapuštěn do těla a disponuje příjemně velkou plochou. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit pouze tři tlačítka nad klávesnicí (Power, konfigurovatelný S1 a AV Mode) a přepínač bezdrátových sítí na přední hraně.

Hlavní HW parametry

VAIO VGN-NR11S je postaven na platformě Intel Centrino Duo. Základní deska je osazena čipsetem Intel GM965 Express, který teoreticky podporuje až 800 MHz FSB, ale ve spojení se starším procesorem Intel Core 2 Duo T5500 o frekvenci 1,66 GHz pracuje sběrnice na frekvenci 667 MHz. Procesor má jádro Merom-2M se 2 MB L2 cache pro obě jádra a hodnota jeho TDP je 34 W. Jedná se sice o postarší lowendové dvoujádro, přesto však nelze jeho použití ve značkovém notebooku s cenou okolo 20 000 Kč bez DPH jinak než pochválit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 469
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 574

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 974
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 136

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,7

Výkonem se procesor samozřejmě neřadí na přední příčky našich tabulek, k tomu také není určen, ale poskytne svému uživateli dostatek výpočetního výkonu pro běžné činnosti jako prohlížení internetu, posílání e-mailů, správa rodinného alba a sledování filmů.

Procesor má k dispozici celkem 2 GB operační paměti DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Této kapacity bylo dosaženo použitím dvou paměťových modulů, které sice díky tomu pracují v dvoukanálovém režimu, ale ztěžuje to možnosti rozšíření v budoucnosti. Přenosová rychlost RAM byla změřena na 2421 MB/s, což je v dnešní době průměrný výsledek.

Data lze ukládat na pevný disk Toshiba (MK2035GSS), který má obrovskou kapacitu 200 GB. Připojuje se přes rozhraní Parallel ATA, má 8 MB vyrovnávací paměti a jeho plotny rotují rychlostí 4200 ot./min. Pomalejší rychlost otáčení také odůvodňuje o něco nižší výkony. Jak přenosová rychlost, tak průměrná přístupová doba jsou na dnešní dobu dosti podprůměrné, ale v této kategorii notebooků myslím uživatelé ocení spíše větší kapacitu, takže to tolik nevadí.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 53,63 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Optická mechanika je tradičně typu DVD Super Multi a podporuje všechny formáty CD a DVD. Konkrétně se jedná o model MatshitaDVD-RAM UJ870QJ, který podporuje čtení a zápis na CD, CD-RW, DVD+/-RW, DVD-RAM a dvouvrstvé varianty DVD.

Na závěr povídání o hlavním hardwarovém vybavení se dostáváme k možnostem spojení. Tento notebook je vybaven klasickým 56 kbit/s modemem, který stále ještě z notebooků nevymizel, Fast Ethernet síťovou kartou (Marvell Yukon 88E8039) a Wi-Fi adaptérem (Intel PRO/Wireless 3945ABG) podporujícím režimy 802.11a/b/g s maximální přenosovou rychlostí 54 Mbit/s.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel má dnes nejčastěji používanou úhlopříčku 15,4" a disponuje rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů). Sony zvolilo lesklou variantu u nich zvanou X-Black, která podává velmi živé barvy a je ostrá. Horizontální úhly pohledu jsou také výborné, výtku bych měl pouze k vertikálním úhlům pohledu. Aby byl obraz dobrý, je třeba mít obrazovku v ideálním úhlu.

Jako grafická karta v tomto stroji slouží integrovaná Intel GMA X3100, jejíž výkon není z hlediska integrovaných čipů špatný, je energeticky šetrná a zároveň cenově výhodná. Vzhledem ke kapacitě operační paměti si dokáže nasdílet až 358 MB. Naměřené výkony pomocí programů 3DMark odpovídají použitému čipu. S touto grafickou kartou samozřejmě budete moci prohlížet fotky, sledovat filmy a hrát méně náročné hry.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4997
  • 3DMark 03: 1607
  • 3DMark 05: 838
  • 3DMark 06: 542

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava tohoto notebooku není příliš rozsáhlá, což je pravděpodobně způsobeno snahou o snížení ceny. Nicméně neodpustím si poznámku, že mi v ní chybí integrovaná webkamera, která je dnes součástí i nejlevnějších notebooků a domácí uživatel, pro kterého je notebook především určen, by ji jistě využil (či alespoň ocenil).

A co že tedy z multimédií v notebooku naleznete? Je to pouze integrovaná zvuková karta Intel High Definition Audio, výstup na sluchátka, mikrofonní vstup a dvě čtečky paměťových karet (jedna pro karty Memory Stick a druhá pro karty Secure Digital). Hlasitost se ovládá kombinací kláves Fn + F3, F4. Šikovné je tlačítko AV Mode, které spouští Windows Media Center integrované v operačním systému.

::Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku šasi je u modelu VAIO VGN-NR11S vyřešeno výborně. Chladný vzduch se do něj dostává několika vstupy na spodku a horký vzduch je vyháněn jedním výstupem na pravé hraně. Nicméně po celou dobu testování větrák pracoval pouze výjimečně a byl velmi tichý. To bylo příjemné, navíc naměřené teploty jsou nízké, takže i práce na klíně bude bezproblémová.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6
  • klávesnice vlevo = 28,5
  • klávesnice vpravo = 29,6
  • spodek maximum = 36 (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 38,7
  • napájecí adaptér = 39,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4
  • pravá strana pod klávesnicí = 30
  • klávesnice vlevo = 28,6
  • klávesnice vpravo = 30,6
  • spodek maximum = 37,3 (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 42,9
  • napájecí adaptér = 45

teplota okolí při měření: 21

Baterie

Baterie typu Li-Ion o kapacitě 4800 mAh udržela v našem standardním testu* notebook v chodu 4 hodiny a 53 minut. To je výborný výsledek, za který by se nemusel stydět ani mnohem menší a dražší stroj. Takové hodnoty bylo dosaženo použitím úsporného procesoru, integrované grafické karty a pomalejšího pevného disku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti BIOS a zabezpečení jsou velmi omezené. Do BIOSu od výrobce Phoenix se dostanete klávesou F2 při startu počítače a můžete v něm nastavit datum a čas, hesla správce a uživatele, pořadí zařízení při bootování a povolení bootování z externího pevného disku a počítačové sítě. Mimo možnost zabezpečit notebook heslem ho dále můžete fyzicky zamknout zámkem Kensington Lock.

Příslušenství

Naopak dodávané softwarové příslušenství je (jak je u SONY zvykem) velmi bohaté. Snaží se pokrýt veškeré oblasti zájmu uživatelů od hudby přes video až ke správě počítače. Zahrnuje programy od třetích výrobců a utility přímo od Sony.

Pro práci se zvukem máte k dispozici SonicStage Mastering Studio 2.4, video můžete sledovat v přehrávači WinDVD 8.0 for VAIO, různé formáty můžete konvertovat pomocí programu VAIO Video & Photo Suite a veškerá multimédia můžete spravovat pomocí centra VAIO Media. Pro vypalování Sony přibalilo programy Easy Media Creator Home 9 a Click to DVD 2.6, kancelářskou práci pokrývají programy Adobe Reader 8.1 pro čtení PDF, Microsoft Works 8.5 (jednoduchý kancelářský balík) a 60denní trial Microsoft Office 2007. O bezpečnost se starají Norton 360 (kompletní bezpečnostní balík pro domácí uživatele s 60denním předplatným virových definic) a VAIO Recovery Center (zálohování a obnova ztracených partition). Vše nakonec doplňují ještě komunikační klient Skype a balík od Google (Google Desktop, Google Earth, Google Talk a Google Picasa).

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista ve verzi Home Premium.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T5500, 15,4" displejem, 2 GB operační paměti, 200 GB pevným diskem, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, DVD vypalovačkou a Wi-Fi adaptérem stojí 21 715 Kč bez DPH (25 840 Kč s DPH). Toto je prozatím jediná konfigurace, která bude dostupná.

Sony na notebooky poskytuje standardní záruku 2 roky, kterou nelze nijak rozšířit či prodloužit.

::Závěr

Notebook Sony VAIO VGN-NR11S je solidní notebook zvučné značky za přijatelnou cenu. Pro Sony je to vstup do nového segmentu, kde cena musí jít někdy dolů mírně na úkor kvality, ale popral se s tím dobře. Kvalita provedení i výbava dle mého názoru plně postačuje pro předpokládané využití, nemám k němu větších výhrad mimo chybějící webkameru. Naopak chválím disk s velkou kapacitou, tichý chod a nízké teploty a dlouhou výdrž na baterie. Když se k tomu přidá nízká cena a hezký design, je to ideální volba uživatele, kteří potřebují notebook do domácnosti.

Klady a zápory

+ kapacita HDD
+ účinné chlazení, tichý chod
+ výdrž na baterie

- chybí webkamera
- rozmístění portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VGN-NR11S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio VGN-NR11S
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 667 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 200 (Toshiba MK2035GSS, PATA, 4 200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (MatshitaDVD-RAM UJ870QJ, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100, až 358 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 4h 53min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 4x USB 2.0, Card Reader (SD, MS/MS Pro Duo), ExpressCard/34, FireWire, VGA
  • Rozměry: 360 x 269 x 31,4/37,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
Recenze

Diskuse