RECENZE: Toshiba Portégé R400 - Tablet PC pro náročné

26. 4. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Luxusní design, důraz na bezpečnost, 12,1" displej, nízkonapěťový procesor Intel Core Duo, Windows Vista Ultimate a cena lehce přes 60 tisíc bez DPH. Dejte to vše dohromady a máte Tablet PC Portégé R400 od Toshiby, který může plnit funkci jak dříče na cestách, tak i designového doplňku.

Toshiba Portégé R400 - Tablet PC pro náročné

Základní popis

Design a konstrukce notebooku odpovídá jeho ceně a zaměření. Již na první pohled je tento stroj výjimečný. Kombinace bílé a černé barvy není prozatím příliš často vídaná, takže jistě každého zaujme. Záleží již na osobním vkusu, zdali se vám bude líbit, nebo ne. Osobně jsem byl velmi spokojen. Notebook má moderní ostré hrany, kryt LCD panelu je bílý s velkým stříbrným nápisem Toshiba, klávesnice, touchpad a prostor okolo nich taktéž. Rámeček displeje a spodní strana jsou černé.

Šasi je vyrobeno ze slitiny hořčíku (mimo spodní plastovou část), která je mnohem pevnější než standardně používané plasty, a umožňuje tak každodenní bezstarostné používání. Konektorová výbava obsahuje jen to nejnutnější, protože na malém notebooku je výrobce omezeným prostorem. Na přední hraně je osm modrých indikačních LED, Toshiba Edge Display se třemi tlačítky a přepínač na zapnutí bezdrátových sítí (Wi-Fi a Bluetooth dohromady). Na pravé hraně se nachází PCMCIA slot (typ II) se záslepkou, ovladač hlasitosti a dva audio konektory. Na zadní hraně jsou dva vysokorychlostní USB porty, síťový port a na levé hraně je pak D-Sub konektor pro připojení externího monitoru. K rozmístění konektorů bych měl drobnou výtku, alespoň jeden USB port by mohl být po straně. Vzhledem k velikosti v notebooku není integrována ani optická mechanika.

Manipulace s víkem displeje je výtečná. Víko je uchyceno jedním otáčecím pantem uprostřed a dvěma záklopkami po stranách. Pokud chcete displej otočit a používat notebook jako tablet, je potřeba nastavit displej do svislé polohy, protože jedině tak je ho možno uvolnit ze záklopek a otočit ho po směru hodinových ručiček (nelze na druhou stranu). Pak už ho pouze stačí přiklopit zpět ke klávesnici, okolo které je šest gumových podložek, na které víko dosedne. Bohužel jsou umístěny tak, že když uživatel píše na klávesnici, tak se o dvě z nich opírá, což není moc příjemné. Nicméně celkově je manipulace s víkem dobře promyšlená, konstrukce se záklopkami je poměrně inovativní a přispívá tak k dobré stabilitě displeje.

Rozměry stroje jsou 304 x 239 x 29,9/31,9 mm a váží 1,72 kg, tedy patří do kategorie malých a lehkých notebooků, které lze každý den nosit sebou. Obecně je Tablet PC určeno pro pracovníky v terénu. Napájecí zdroj má standardní velikost 111 x 44 x 26 mm, v poměru k notebooku je docela velký.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je bílá s černými popisky. Samozřejmě její velikost musela být uzpůsobena velikosti notebooku, ale člověk zběhlý v psaní všemi deseti si rychle na malé rozdíly ve vzdálenostech kláves zvykne. Klávesa Enter je dvouřádková, oba Shifty mají menší rozměr než obvykle, klávesa Fn je mezi levým Ctrl a klávesou Win. Poblíž kurzorových šipek ve tvaru obráceného písmene T se nachází klávesy PageDown a PageUp (užitečné při pohybu v dokumentech). Klávesy Home, End, Ins a Del jsou ve skupině v pravém horním rohu. Všechny funkční klávesy, které nijak nejsou rozdělený do skupinek, mají přiřazenu zvláštní funkci aktivovanou pomocí Fn. Užitečná je zelená dioda na klávese CapsLock, která indikuje, zda je aktivován, nebo ne.

Kurzor můžete ovládat dvěma způsoby, pomocí touchpadu nebo EMR pera. Touchpad je také bílý a má dvě tlačítka. Oproti běžným touchpadům má ale velmi malou plochu. Pero je zasunuto v přední hraně po levé straně. Je bílé s černým hrotem a nachází se na něm dvě tlačítka. Jedno slouží jako náhrada za pravé tlačítko myši a druhé (černé na vrchu pera) jako guma (tato funkce je dostupná pouze v některých grafických programech). Díky jeho principu je možné si o displej při psaní perem opřít ruku, akorát je nutné se smířit s četnými otisky; kurzor neovládá tlak, ale speciální hrot pera.

Mezi další ovládací prvky patří přepínač pro aktivaci bezdrátových sítí, dále tlačítka nacházející se v rámečku displeje (Power, mechanické zamknutí tlačítka Power, čtyřsměrový joystick, otočení obrazu, tlačítko zamknutí počítače a zapnutí e-mailového klienta) a tlačítka na přední hraně související s Edge Display.

Hlavní HW parametry

A co tedy tento skvost skrývá uvnitř? Základní deska je postavena na čipsetu Intel 945GM Express. Do patice je vložen nízkonapěťový procesor Intel Core Duo U2500 o frekvenci 1,2 GHz se 2 MB cache druhé úrovně a 533 MHz FSB. Samozřejmě se jedná o dvoujádrový procesor. Toto je jediná konfigurace, se kterou lze R400 v současnosti zakoupit.

Výkon procesoru není kdovíjaký, u tohoto procesoru totiž nejde o výkon, ale o spotřebu, která je samozřejmě nízká (tepelný výkon maximálně 9 W).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 356
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9387

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 838
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 806

Procesor má k dispozici 1 GB RAM řešené dvojicí 512 MB modulů DDR2-533. Operační paměť je rozšiřitelná až na 4 GB (ve dvou slotech).

Pevný disk je u tohoto stroje velmi zajímavý. Jde o malinký 1,8" PATA harddisk Toshiba (MK8007GAH, 8 MB cache) o kapacitě 80 GB a s rychlostí 4200 ot./min. Výkon je samozřejmě úměrný velikosti a rychlosti otáčení, průměrná přenosová rychlost je přibližně o 10 MB/s menší než u 2,5" kolegů a i přístupová doba je o cca 33% horší než je dnešní průměr. To se někdy projevuje horší odezvou při swapování operačního systému.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 77,3 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 19,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,6 ms

Jak již bylo řečeno, žádná optická mechanika není do notebooku integrována. V základní dodávce s notebookem žádná není, ale je možno si přikoupit externí. Tento fakt je však vzhledem k cílové skupině zákazníků (větší společnosti) spíše kladem. V běžné praxi velké společnosti nakupují pracovní notebooky po větších sériích a optická mechanika je pro pracovníky v terénu přítěží (a nebo bezpečnostním rizikem), takže se spokojí s pár kusy pro instalaci notebooků.

Spojení s okolním světem je zajištěno gigabitovou síťovou kartou, bezdrátovým adaptérem s podporou Wi-Fi (specifikace a/b/g) a Bluetooth adaptérem. Infraport v notebooku nenaleznete, ale vzhledem k přítomnosti Bluetooth to není velký problém.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Dotykový displej, jistě jedna z nejdůležitějších součástí tabletů, má úhlopříčku 12,1" a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů. Povrch displeje je tvrzený, takže si tak lze o něj při psaní opřít ruku. Další zajímavou vlastností je antireflexivní vrstva, tedy přestože jde o lesklý panel, odlesky se na něm vyskytují v rozumné míře. Použitý LCD panel je kvalitní, jeho podsvícení (použito energeticky šetrnější a přitom výkonnější LED podsvícení) je rovnoměrné a úhly pohledu, i přes antireflexivní vrstvu, skvělé.

Z označení čipové sady lze odvodit, že grafický subsystém je poháněn integrovanou kartou GMA 950 od Intelu. Ta si může „urvat“ až 224 MB sdílené RAM. Její výkon v benchmarcích 3Dmark je mírně podprůměrný, což je důsledek pouze 1,2 GHz.

  • 3DMark 2001: 3555
  • 3DMark 03: 1129
  • 3DMark 05: 494
  • 3DMark 06: 205

K výsledkům výkonnostních testů je třeba dodat, že odpovídají zacílení notebooku. Portégé R400 je pracovní stroj, rozhodně ne herní laptop. Tudíž vše je spíše podřízeno velikosti a výdrži na baterie. Na běžnou kancelářskou práci (internet, e-mail, kancelářské aplikace) je výkon procesoru, grafické karty a pevného disku dostatečný.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je stejně jako ta konektorová poměrně skromná. Skládá se pouze z jednoho reproduktoru, jehož reprodukce je silně zkreslená, a integrovaného mikrofonu. Na pravé hraně vedle vstupu/výstupu zvukové karty se nachází kolébkový ovladač hlasitosti.

Na přední hraně je OLED displej nazývaný Toshiba Edge Display (ve Windows Vista pod názvem ShowView). Použitá OLED technologie zajišťuje výbornou čitelnost i na slunci a nízkou spotřebu energie. Na displeji se zobrazuje aktuální čas, stav baterie a oznámení o přijatém e-mailu či nadcházející události v kalendáři (pracuje v součinnosti s e-mailovým klientem). Vedle displeje jsou tři tlačítka, první vypíná a zapíná oznámení (notifikace) a druhé a třetí ukazují samotná oznámení o e-mailech a událostech.

Zabezpečení

Zabezpečení tohoto notebooku je na vysoké úrovni. Zahrnuje jak čip TPM (Trusted Platform Module) zajišťující šifrování, tak i čtečku otisků prstů, která umožňuje jednoduchou, ale přesto bezpečnou autentizaci uživatele. Čtečka otisků prstů je ve spodní hraně rámečku displeje. Při používání počítače jako tabletu je dobře přístupná, při používání jako běžný notebooku je dobře přístupná pouze pro palec pravé ruky.

V notebooku je integrován senzor akcelerace zjišťující polohu a pohyb počítače. Ve spojení s dodanými utilitami je to mocný bezpečnostní prvek. Dodaný software a jeho funkce si popíšeme v části o příslušenství notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je vyřešeno dobře, i když upřímně řečeno, vzhledem k použitým komponentám moc práce nemá. Standardně několik vstupů vzduchu je na spodu a jediný výstup je na zadní hraně přístroje. Naměřené teploty jsou velmi dobré jak při mírném, tak při vysokém zatížení. To znamená, že není problém s notebookem pracovat na klíně, nakonec, jeho váha k tomu přímo vybízí. Po celou dobu testování byla práce větráku neslyšná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,1
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9
  • klávesnice vlevo = 30,2
  • klávesnice vpravo = 28,3
  • spodek maximum = 32,8 (oblast disku a procesoru)
  • výdech chlazení = 33

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 29
  • klávesnice vlevo = 34
  • klávesnice vpravo = 31
  • spodek maximum = 36 (oblast disku a procesoru)
  • výdech chlazení = 40,6

teplota okolí při měření: 25

Baterie

Baterie typu Li-Ion má kapacitu 4000 mAh, napětí pouze 10,8 V a v našem standardním* testu udržela notebook v chodu skvělé 4 hodiny a 35 minut. Na spodu notebooku je pod krytkou konektor pro připojení druhé baterie, u Toshiby tzv. 2nd Battery Pack. Toshiba dodává vícero kapacit těchto baterií, každopádně jejich použití výrazně zvýší dobu výdrže na baterie.

BIOS

Do BIOSu se lze dostat klávesou Escape při startu počítače. Nabízí standardní možnosti nastavení času, pořadí bootování a přístupových hesel. Dále umožňuje zapnout a vypnout různé technologie, např. Enhanced Intel SpeedStep, Virtualization Technology, atd.

Příslušenství

Softwarová výbava je u tohoto stroje nadstandardní. Je zaměřená především na bezpečnost, což do jisté míry souvisí s faktem, že se jedná o Tablet PC.

Toshiba k produktu dodává mnoho předinstalovaných utilit, které zvyšují užitnou hodnotu přístroje. Z běžných programů lze zmínit Norton Internet Security 2007 (90-denní trial verze) a Toshiba Disc Creator (program na vypalování optických disků). Dále můžete použít ConfigFree (správa pevných i bezdrátových připojení a vytváření profilů), Toshiba Accessibility (pomáhá postiženým lidem používat kombinace kláves Fn + F1-12) a Toshiba Zooming Utility (v případě potřeby zvětšuje obraz na displeji). Pro správu hardwaru jsou určeny utility Toshiba HWSetup a PC Diagnostic Tool. Autentizaci uživatele nastavují aplikace Tablet Access Code Logon Utility a Wireless Key Logon, ta druhá umožňuje odemknutí počítače až při přítomnosti nastaveného mobilního telefonu.

Další tři utility spolupracují s již zmíněným senzorem akcelerace. Toshiba HDD Protection chrání data na pevném disku tak, že při detekci silnějších vibrací odstaví čtecí hlavu z povrchu disku. Advanced Instant Security (obdoba autoalarmu) zase zamkne počítač a při detekci pohybu počítače začne vydávat poměrně hlasitý zvuk - částečná ochrana proti krádeži notebooku. Hůře využitelná je pak utilita nastavující určité akce pro různé pohyby počítačem (např. rychlé nahnutí vlevo a zpět otevře Start).

V balení se samotným notebookem a napájecím adaptérem dále naleznete tištěný manuál, který je také v elektronické podobě na pevném disku počítače. Jako operační systém jsou použita Windows Vista v nejnabitější verzi Ultimate.

Ceny a záruka

Model Toshiba Portégé R400 se dodává pouze v jedné konfiguraci, kterou si lze mírně upravit (např. dodaným příslušenstvím). Ta testovaná zahrnovala procesor Intel Core Duo U2500 (1,2 GHz, 533 MHz, 2 MB L2 cache), 1 GB DDR2 RAM, 80 GB pevný disk, 12,1" LCD panel, bezdrátovou síťovou kartu a OS Windows Vista. Její cena se pohybuje kolem 65.000 Kč bez DPH (cca 77 350 Kč s DPH) v odvislosti na aktuální kurs EURO. Toshiba na notebook poskytuje tříletou záruku, kterou je možno dále rozšířit až na čtyřletou mezinárodní, případně zdokonalit (provedení opravy u zákazníka s odpovědí do druhého dne).

Závěr

Toshiba Portégé R400 je vskutku zajímavý notebook. Vzhledem ke své koncepci a kvalitě konstrukce se jedná o užitečný nástroj pro pracovníky v terénu nabízející dostatečný výkon spojený s dobrou výdrží na baterie (s možností prodloužení při použití přídavných baterií). Na druhou stranu vzhledem ke své ceně rozhodně není určen pro každého – jedná se tak spíše o mobilní pracovní nástroj vytíženého manažera a nebo designový doplněk.

Klady a zápory

+ kvalita konstrukce
+ design
+ propracované zabezpečení - čtečka otisků, senzor akcelerace, alarm apod.

- množství portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé R400

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé R400
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo U2500 (533 MHz, 1,2 GHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 80 (Toshiba MK8007GAH PATA, 4 200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: není
  • LCD: 12,1" TFT Glare
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, až 224MB sdílené paměti
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 4h 35min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 2.0, Bluetooth 1x PC Card slot (typ II), D-Sub
  • Rozměry: 304 x 239 x 29,9/31,9 mm
  • Hmotnost (kg): 1,72
Recenze

Diskuse