RECENZE: Toshiba Satellite A200 - Draft-N v hezkém balení

24. 5. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Nástupce řady A100, Toshiba Satellite A200, patří do střední cenové a váhové kategorie notebooků. Nabízí výkon dvoujádrového procesoru, dostatek prostoru na disku, 15,4'' širokoúhlý displej, slušné množství portů a nový operační systém Windows Vista. K tomu Toshiba přidala podporu Wi-Fi draft-n a skvělý design, který u stroje za cenu kolem 23 tisíc Kč bez DPH není tak často vídaný.

Toshiba Satellite A200 - Draft-N v hezkém balení

Základní popis

Při pohledu na notebook získáte pocit, že před vámi je něco výjimečného. Šasi je plastové vyvedeno v lesklé černé barvě na vnější straně displeje s elegantním stříbrným nápisem Toshiba. Po otevření se před vámi objeví stříbrná vnitřní část s klávesnicí a touchpadem, nicméně okolo je znova vše černé. Celkově tedy design hodnotím velmi kladně. Nutno však podotknout, že použité plasty byly poměrně měkké. I na tuto cenovou kategorii bych očekával o něco pevnější konstrukci, která by při běžném používání notebook lépe chránila.

Víko notebooku je trochu nestandardně upevněno jedním velkým podlouhlým kloubem, který jde téměř od kraje ke kraji. To přispívá k robustnosti řešení, a nemusíte se tak bát ochození otevírání. Z tohoto důvodu nenajdete na zadní straně žádné funkční prvky (porty, výdech chlazení), protože by při otevřeném displeji nebyly přístupné (displej jakoby „podjíždí“ notebook). Konektory se tedy nacházejí pouze po stranách, což rozhodně není z hlediska jejich přístupnosti na škodu. Na levé hraně naleznete dva vysokorychlostní USB porty, dva grafické výstupy (analogový D-Sub a S-Video na televizi), konektor RJ-45 síťové karty, FireWire port a slot pro rozšiřující karty ExpressCard. Na pravé hraně se nachází další dva USB porty, konektor RJ-11 modemu a optická mechanika. Na přední hraně se už pak nachází pouze čtečka paměťových karet, vstup/výstup zvukové karty a indikační diody. K umístění USB portů po levé straně bych měl výtku, protože jsou těsně pod ExpressCard slotem. Pokud někdo používá mobilní připojení k internetu např. pomocí GPRS a používá k tomu ExpressCard, které často vyčnívají ven ze slotu (anténa), zbytečně se připraví o dva porty USB. Skupina pěti modrých LED uprostřed přední hrany indikuje stav napájení, práci disku atd. a je dobře viditelná i při zavřeném krytu displeje. Nalevo je pak ještě efektní modře podsvícený nápis Satellite, který lze v BIOSu vypnout.

Rozměry stroje jsou 362 x 267,8 x 39,3 mm a váží 2,72 kg. Jedná se tedy o středně velký notebook, který je možno sebou nosit, ale při každodenním přenášení se může jeho váha zdát vyšší. K tomu si ještě připočítejte váhu poměrně velkého zdroje.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má stříbrnou barvu a dostatečně kontrastní černé popisky kláves. Jedná se o standardní českou klávesnici, která má příjemný zdvih kláves, ale bohužel je při psaní poměrně hlasitá a zní „plastově.“ Klávesa Enter je dvouřádková, ale zároveň je úzká. Levý Shift je typicky pro českou klávesnici menší než ten pravý, speciální klávesa Fn se nachází mezi klávesami levý Ctrl a Win. Funkční klávesy F1 – F12 jsou odděleny ve skupinkách po čtyřech, klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci u pravé hrany klávesnice, kurzorové šipky jsou ve tvaru obráceného písmena T osamoceny v pravém dolním rohu klávesnice. Užitečná je zelená dioda přímo na klávese CapsLock, která indikuje, zda je aktivován, nebo ne. Kombinací klávesy Fn a funkčních kláves lze ovládat velké množství funkcí počítače, např. jas displeje, práci bezdrátových sítí a spánek.

Touchpad se nachází uprostřed stříbrné plochy pod klávesnicí. Je mírně zapuštěný do povrchu, má stříbrnou barvu, čtvercový tvar a dostatečně velkou plochu. Pod touchpadem jsou dvě stříbrná tlačítka nahrazující funkci levého a pravého tlačítka myši. Trochu nepochopitelně nejsou těsně pod touchpadem, kde by je uživatel spíš očekával, ale až kousek dál na zaoblené přední hraně notebooku.

Z dalších ovládacích prvků lze zmínit spouštěcí tlačítka nad klávesnicí. Nachází se zde tlačítko Power pro spuštění počítače, dále dvě tlačítko pro spuštění prohlížeče a multimediálního přehrávače (Windows Media Player) a nakonec čtyři tlačítka pro ovládání přehrávače (Play/Pause, Stop, Dopředu, Zpět). Poslední ovládací prvky jsou na přední hraně. Jedná se o kolečkový ovladač hlasitosti (viz multimédia) a posuvný přepínač pro zapnutí bezdrátových sítí (Wi-Fi, Bluetooth) spolu s oranžovou diodou. Jeho umístění není dobré, protože je otočen směrem dolu a uživatel ho vůbec nevidí. To ho nutí při hledání tápat a i když se mu ho podaří zapnout, tak zase nevidí indikační LED(!).

Hlavní HW parametry

Nyní se pojďme podívat na hardwarové parametry tohoto stroje v konfiguraci A200-13R. Pod kapotou se nachází čipset Intel 945GM Express, který leccos napoví o použité grafické kartě, ale o tom až později. Do patice čipsetu je vsazen procesor Intel Core Duo T2500E, který je taktován na frekvenci 2 GHz (533 MHz FSB, 2 MB L2 cache). V nabídce Toshiby jsou i konfigurace s novějším procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 667 MHz FSB, 4 MB cache) nebo s naopak lowendovým procesorem Intel Celeron M. Na výběr je i Intel Pentium Dual Core T2080 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB cache).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 202
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 639

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 300
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 278

Windows Vista - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,7

Výkon testovaného procesoru je dobrý, někde na úrovni Intel Core 2 Duo T5200, který je taktován na 1,83 GHz. Rozhodně je více než dostatečný pro běžnou kancelářskou práci – internet, e-mail, správa fotografií a přehrávání videa. Pro srovnání přidáváme také výsledky hodnocení samotného operačního systému Windows Vista (celkové hodnocení počítače mělo hodnotu 3,1).

Procesor má k dispozici 1 GB DDR2 (PC5300) RAM běžící na frekvenci 667 MHz. Paměť je rozdělena do dvou modulů běžících v Dual Channel módu. Pokud by bylo vyžadováno rozšíření paměti, bylo by nutné vyměnit oba moduly, protože notebook má dva paměťové sloty.

Pevný disk je od firmy Fujitsu (MHW2160BH PL) má úctyhodnou kapacitu 160 GB, jeho 2,5" plotny rotují rychlostí 5 400 ot./min. a má k dispozici 8 MB cache. Je připojen přes novější rozhraní Serial ATA. Co se týče možností konfigurace, tak v nabídce jsou disky s kapacitou až 250 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97,94 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Přenosová rychlost vestavěného disku je výborná a řadí ho tak na druhé místo našeho žebříčku s malým odstupem od první pozice. Přístupovou dobou se řadí k průměru.

Čtení optických disků zajišťuje Super Multi mechanika s označením TSSTcorpCD/DVDW TS-L632D (2 MB cache), která je schopna čtení a zápisu všemožných CD a DVD formátů včetně dvouvrstvých a DVD-RAM médií. CD čte a zapisuje rychlostí 24x a DVD až rychlostí 8x.

Popis hardwaru zakončíme povídáním o možnostech komunikace. Ve výbavě naleznete obligátní 56k analogový modem, 100 Mb/s síťovou kartu, Bluetooth a Wi-Fi adaptér podporující režimy a/b/g a dokonce dosud nestandardizovaný 802.11n. Tento režim dle údajů výrobců dosahuje rychlosti až 300 Mb/s, tudíž je na co se těšit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

O zobrazení obrazu se stará širokoúhlý LCD panel s úhlopříčkou 15,4" a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Displej je lesklý, tedy jsou na něm patrné odlesky, ale na druhou stranu nabízí mnohem hezčí barevné podání, kontrast a ostrost – vlastnosti výhodné pro domácí uživatele při prohlížení fotografií a přehrávání videa. Z hlediska kvality mohu říci, že pozorovací úhly, ostrost a podsvícení jsou standardní.

Obrazovou informaci vytváří integrovaný grafický čip od Intelu označený GMA950. K dispozici má až 224 MB sdílené paměti. Jeho výkon není nijak oslnivý, nezahrajete si s ním nejnovější herní tituly, ale je dostatečný pro běžnou kancelářskou práci.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4616
  • 3DMark 03: 1283
  • 3DMark 05: 549
  • 3DMark 06: 214

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,1

Pokud by vám nestačil výkon integrovaného řešení, můžete si zakoupit konfiguraci s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce Go 7300 se 128 MB grafické paměti a technologií TurboCache pro její další rozšíření v podobě sdílené RAM.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbavu tohoto stroje tvoří dva integrované stereo reproduktory, webkamera s mikrofonem, čtečka paměťových karet a zvukové vstupy/výstupy spolu s ovladačem hlasitosti.

Reproduktory se nachází v levém a pravém rohu nad klávesnicí a svou kvalitou vyčnívají nad jinými notebooky. Čtečka paměťových karet 5v1 je umístěna na přední hraně a podporuje karty SD, MMC, MS/MS Pro a xD-Picture Card. Je také trochu špatně přístupná podobně jako přepínač bezdrátových sítí. Ze zvukové karty jsou přístupné dva konektory – linkový výstup a mikrofoní vstup. Hlasitost se ovládá kolečkovým ovladačem, který pracuje softwarově a lze s ním točit do nekonečna. Někdo by mohl namítnout, že to je již zastaralý způsob ovládání hlasitosti, ale já si myslím, že patří mezi jeden z nejvíce ergonomických a nejrychlejších způsobů. Bohužel, jak jsem již poznamenal, zde je řešen softwarově – takže při vysokém výkonovém zatížení je opět trochu potíž s jeho reakcí.
Integrovaná 1,3 MPixel webkamera produkuje snímky o rozlišení 1280 x 1024. Je umístěna v horní hraně víka displeje a nelze s ní jakkoliv manipulovat (otáčet). Vedle ní je také integrovaný mikrofon a malá modrá LED indikující práci kamery. Pomocí webkamery také můžete natáčet videa do formátu .MOV.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Proudění vzduchu je řešeno standardně několik vstupy vzduchu na spodu notebooku, přesněji dvěma, a jedním výstupem vzduchu na levé hraně šasi. Po celou dobu testování notebooku nebyla práce větráku procesoru slyšitelná ani při plném vytížení. Naměřené teploty jsou dobré, takže i práce na klíně je možná, přestože nejteplejší místo je na spodu notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,3
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 29
  • klávesnice vlevo = 31,6
  • klávesnice vpravo = 30,8
  • spodek maximum = 36,1 (uprostřed - oblast RAM)
  • výdech chlazení = 36,3
  • napájecí adaptér = 38,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,1
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6
  • klávesnice vlevo = 37,5
  • klávesnice vpravo = 36,5
  • spodek maximum = 41,5 (uprostřed - oblast RAM)
  • výdech chlazení = 38,8
  • napájecí adaptér = 40,1

Teplota okolí při měření: 25

Baterie

Šestičlánková baterie je typu Li-Ion přímo od Toshiby. Má kapacitu 4000 mAh při napětí 10,8 V a notebook udržela při našem standardním testu* v chodu téměř 4 hodiny, přesněji 3 hodiny a 44 minut.

Jinak je možno zakoupit tříčlánkovou baterii s kapacitou 2000 mAh nebo devítičlánkovou baterii s kapacitou 6000 mAh.

BIOS a zabezpečení

BIOS počítače je přístupný po stisku tlačítka F2 při startu. Nabízí standardní možnosti nastavení času, pořadí bootování a přístupových hesel. Z méně častých nastavení bych zmínil možnost vypnutí podsvíceného nápisu Satellite na přední hraně, vypnutí alarmu (pípání) při nízkém stavu baterie a vypnutí pípnutí při uzavření krytu displeje.

V oblasti bezpečnosti notebook nenabízí mimo hesla v BIOS a zámku Kensington Lock nic víc, ale vzhledem k zacílení notebooku to není problém.

Příslušenství

K notebooku je dodávána sada softwaru. Mimo již obligátní Norton Internet Security v časově omezené trial verzi a čtečku PDF souborů Adobe Reader na disku naleznete softwarový DVD přehrávač InterVideo WinDVD, vypalovací program Toshiba Disc Creator, Ulead DVD MovieFactory pro authoring DVD a další utility od Toshiby. Například ConfigFree pro nastavení síťových profilů, nástroje pro konfiguraci a diagnostiku hardwaru, Zooming Utility pro zvětšení obrazu pro hůře vidící uživatele a Toshiba Assist sdružující správní akce pod jedno rozhraní.

Jako operační systém byl použit Windows Vista Home Basic, tedy nejslabší verze bez akcelerovaného rozhraní Aero.

Ceny a záruka

Na trhu je k dispozici několik konfigurací lišících se použitým procesorem, grafickou kartou, množstvím RAM a velikostí pevného disku. Testovaná konfigurace A200-13R s procesorem Intel Core Duo 2500E, 1 GB RAM, 160 GB HDD a integrovaný GPU Intel stojí 23 391 Kč bez DPH (27 835 Kč s DPH). Levnější konfigurace s procesorem Intel Pentium Dual Core T2080, 1 GB RAM, 120 GB HDD a integrovaným GPU stojí 20 426 Kč bez DPH (24 306 Kč s DPH) a nejdražší konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB RAM, 250 GB HDD a dedikovaným GPU NVIDIA GeForce Go 7300 stojí 39 533 Kč bez DPH (47 044 Kč s DPH).

Výrobce na stroj poskytuje nadstandardní dvouletou mezinárodní záruku s možností rozšíření až na 4 roky nebo s opravou do druhého dne.

Závěr

Toshiba Satellite A200 je solidně zpracovaný notebook s moc hezkým designem, který vzhledem k možnostem konfigurace může nabídnout pro každého něco. Spíše nežli pro firemní segment se tento stroj hodí do domácností. Svým výkonem a výbavou pokryje veškeré potřeby domácích uživatelů, kteří mu některé malé nedostatky snadno odpustí, a k tomu nabízí i slušnou mobilitu a podporu budoucího bezdrátového standardu draft-n.

Klady a zápory

+ atraktivní design
+ podpora Wi-Fi draft-n

- nedostupnost přepínače a čtečky na přední hraně
- měkčí konstrukce

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite A200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite A200
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2500E (2 GHz, 533 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 160 (Fujitsu MHW2160BH PL SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi (TSSTcorpCD/DVDW TS-L632D, DVD+/-RW, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4" TFT TruBrite
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, až 224MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Basic
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3h 44min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 4x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD-Picture Card), ExpressCard slot, FireWire, D-Sub, S-Video, Bluetooth
  • Rozměry: 362 x 267,8 x 39,3 mm
  • Hmotnost (kg): 2,72
Recenze

Diskuse