RECENZE: Acer Extensa 5220 - levný s dobrou výbavou

25. 10. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dostali jsme na testy nejlevnější model znovuzrozené řady Extensa společnosti Acer. Jeho nejlevnější konfigurace se cenou vtěsnala na 10 tisíc Kč bez DPH. V naší konfiguraci je tento 15,4'' notebook vybaven procesorem Celeron-M, množstvím portů a předinstalovaným OS Windows Vista Home Basic. To vše za oficiální cenu pod 15.000,- Kč bez DPH.

Acer Extensa 5220 - levný s dobrou výbavou

Základní popis

Stejně jako modely TravelMate vychází šasi z designu ProFile. Jedná se o vkusný, nenápadný notebook laděný převážně do černé (matný povrch se vzorkem) a hodně tmavé šedé (lesklý povrch se vzorkem). Povrch není náchylný na otisky a nečistoty. Některé tvary jsou decentně zaoblené, takže notebook nevypadá jako nevkusná krabice. Za tuto cenu je notebook samozřejmě plastový. Konstrukce uvnitř základny notebooku je ale kovová – je i dost pevná (zde pochválil bych ji, i kdyby byl notebook dvakrát dražší).

U notebooku této kategorie bývá zvykem velmi omezený počet rozhraní. Pojďme se podívat, jak je na tom tento Acer. Na předku se nachází čtyři stavové diody (zapnutí notebooku, nabíjení baterie, Bluetooth a Wi-Fi), audio konektory a univerzální čtečka paměťových karet (SD/MMC, MS/Pro, xD) krytá plastovou záslepkou. Optická mechanika se usídlila na pravém boku, kde si hoví sama. Bývalo by tu potěšilo aspoň jedno USB, na druhou stranu jsem rád, že se jinak konektory odsunuly jinam, protože vpravo často překáží myši, když je potřeba připojit více externích zařízení. Na zadní straně je výdech chlazení, zdířka napájení, modemová přípojka a tři USB porty (jsou na šířku a je mezi nimi vždy dostatečná mezera). Zbytek konektorů se logicky nachází na levé straně. Je tu (postupně k uživateli) Kensington zámek, LAN, analogový VGA konektor, televizní výstup, poslední čtvrté USB, FireWire a malá třešnička na závěr – jsou tu oba sloty pro rozšiřující karty. Tedy jmenovitě ExpressCard 54 a PCMCIA (oba kryté záslepkou).

Víko má na sobě dva zámky ovládané jedním posuvným prvkem (uprostřed). Takto velký notebook by rozhodně měl mít zámky víka, ať se zbytečně nenamáhá kloub při přenášení. Kloub samotný je tužší, takže ani při jízdě pantografem („takový ten nejnuznější vlak“) nehrozí kývání displeje.

Z hlediska mobility je tento přístroj tak na pomezí, jako ostatně všechny s úhlopříčkou 15,4". Při svých rozměrech 360 x 267 x 35 mm váží 2,71 kg, což je přijatelná hodnota a jde o jeden z lehčích kousků ve své kategorii. Napájecí zdroj patří k těm úplně nejmenším. Má výkon 65W a i s kabeláží váží 406 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako u ostatních jiných TravelMate a Extensa modelů. Je černá s bílými popisky. Popisky určené pro klávesu Fn jsou kontrastní světle modrou barvou. Rozložení klávesnice je dle mého názoru velmi dobré. Mezerník i klávesy Shift jsou dostatečně velké. V levém dolním rohu klávesnice se nachází klávesa CTRL. Fn klávesa je tedy po jejím pravém boku (to je asi nejlepší způsob jejího umístění). Z druhé strany s ní sousedí klávesa Windows – ta se na klávesnici nachází jen jedna. Klávesa kontextové nabídky se nachází mezi klávesami CTRL a AltGr na pravé straně od mezerníku.

Klávesnice je lokalizovaná. Vychází z britského rozložení (Enter na výšku a levý zkrácený Shift). Primární popisky jsou americké a sekundární české. Čtveřice kláves Home, End, PageUp a PageDown zdobí, jak je celkem běžné u mnoha notebooků, pravý okraj klávesnice. Insert a Delete jsou hned nad nimi v pravém horním rohu – ty jsou stejně jako celá horní řada kláves (tedy především funkční klávesy, které jsou na druhou stranu příjemně rozděleny po vzoru stolních klávesnic do bloků po čtyřech klávesách) a kurzorové šipky zmenšené na výšku na dvě třetiny plné velikosti. U šipek je to ovšem poněkud nepohodlné. Od zbytku klávesnice nejsou nijak oddělené, takže je někdy trochu problém je správně nahmatat, pokud se člověk nedívá přímo na klávesnici. Nad dvojicí kurzorových šipek pro pohyb do stran se nachází poněkud nestandardní klávesy se znakem eura a dolaru. Místo nich bych určitě radši viděl prázdné místo pro oddělení bloku šipek.

Ovládání intenzity podsvícení a hlasitost se nastavují kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek. To znamená, že není šance tyto úkony provádět jednou rukou. Místo tlačítka dolaru vedle šipek by určitě více potěšila druhá klávesa Fn. Mezi další důležité funkce, které lze přes Fn ještě provádět patří například přepínaní výstupu grafické karty a vypínání podsvícení displeje a vypínání touchpadu. Kromě ovládání jasu mají všechny funkce jednoduchou vizuální odezvu.

Klávesnice je dobrá. Škoda jen, že nelze psát čísla na NumPadu pouhým stiskem klávesy Fn bez pracného přepínání klávesy NumLock – pro někoho, kdo hodně pracuje s čísly a nepřipojuje externí klávesnici, by to mohlo být velmi nepříjemné. Všechny popisky kláves jsou chráněné druhou vrstvou, která je dostatečně tlustá, aby se jen tak neošoupaly (ale to se nikdy nedá s jistotou říct).

Nad klávesnicí se nachází stříbrné tlačítko na zapínání notebooku (má podsvícenou diodu, takže ho není problém nahmatat i po tmě) a tři zelené indikační diody (NumLock, CapsLock a práce HDD). Všechna tlačítka rychlých voleb se přesunula na levou stranu vedle klávesnice a standardně odkazují na příslušné Acer aplikace (lze však činnost některých změnit). Wi-Fi a Bluetooth lze jednotlivě vypnout pomocí posuvných prvků na přední straně.

Touchpad je od Synaptics. podporuje všechny běžně používané funkce. Má standardní dvě tlačítka plus jedno speciální pro pohyb v dokumentech (ve všech čtyřech směrech). Emulace kolečka myši je samozřejmě realizována i tažením prstu po pravé části snímací plochy. Samotná snímací plocha je zapuštěná jen minimálně. Mně osobně to problém nedělalo, ale někdo by o něj mohl občas zavadit při psaní. Částečnou útěchou je možnost snadného vypnutí celého touchpadu.

Hlavní HW parametry

Srdcem celého systému je lowendová čipová sada Intel GL960 (+ ICH8M). Ta se proti plnohodnotné variantě GM965 liší především ve dvou podstatných aspektech – podporuje pouze Celeron a Pentium Dual Core procesory a její integrované grafické jádro má nižší frekvenci (tím pádem je celkově snížen výkon grafické karty). Vzhledem k výše uvedenému faktu jsou v Extensa 5220 osazovány pouze Celerony (pokud by to pro vás byl problém, tak o pár tisíc dražší model Extensa 5610 má už plnohodnotnou čipovou sadu a možnost osadit Core2Duo procesory). I v našem testovaném kuse se jeden Celeron ukrýval – konkrétně Celeron-M 530 1,73GHz (533MHz FSB, 1MB L2 cache). Jako hlavní nevýhodu Celeronů obecně musím zmínit fakt, že nepodporují šetřící technologie Intel SpeedStep. Kvůli tomu bohužel stále jednou na maximální frekvenci a napětí a snižují tak výdrž notebooku na baterie.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 170
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 995

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 273

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5

Pokud bych měl porovnat práci na notebooku s dvoujádrovým Core2Duo procesorem a jednojádrovým Celeronem-M, tak musím říct, že rozdíly byly znát i při běžné práci ve Windows. Nejde o to, jestli umí Visty lépe využít dvoujádrový procesor než Windows XP. Jde hlavně o to, že jsou Visty velmi náročné a jedno jádro si dokáží v některých situacích s klidem zbaštit samy pro sebe. Na tomto notebooky bych více ocenil Windows XP.

Paměť RAM je v naší konfiguraci už poměrně solidní. Ze dvou slotů je osazen pouze jeden, a to 1GB DDR2 modulem. Ten běží na rychlosti 667 MHz a v testu HWiNFO32 s ním notebook dosáhl propustnosti 1805MB/s. Tato propustnost je spíše podprůměrná – je to způsobeno krom Single Channel zapojení právě slabší verzí čipové sady. V případě potřeby lze snadno rozšířit paměť například druhým 1GB modulem do volného slotu.

Hitachi Travelstar 5K160 je poměrně solidním pevným diskem, který má v našem případě kapacitu 120GB. Plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min., mají kolmý zápis a jsou podpořeny 8 MB vyrovnávací paměti cache. Za povšimnutí jednoznačně stojí výsledek testu měření průměrné přenosové rychlosti, který dopadl velmi dobře.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 98,85 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 39,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,17 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Optická mechanika Slimtype DVD A DS8A1P je dvouvrstvou DVD+R vypalovačkou schopnou pálit i na DVD-RAM média. Za zmínku určitě stojí, že se nejedná rozhodně o nejtišší mechaniku.

Ačkoli jde o jeden z nejlevnějších notebooků, z pohledu konektivity na tom není vůbec špatně – pro komunikaci s okolním světem poslouží, mimo standardního analogového modemu, gigabitová síťová karta BroadCom NetLink a bezdrátový Wi-Fi adaptér BroadCom 802.11g. Pro spojení s mobilními zařízeními sice není dostupné Bluetooth (i když je na něj notebook připraven a stačilo by pouze osadit modul), určitě však potěší přítomnost plnohodnotného FIR IrDA infra-portu schopného pracovat až na rychlosti 4 Mb/s.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 15,4" a používá lesklý povrch (odlesky jsou ale mírně tlumené). Jedná se parametry o více méně průměrný WXGA (1280x800) panel. Platí tedy, že ve většině případů najdete na jiných 15,4" WXGA noteboocích (i když budou výrazně dražší) podobné displeje. Celkově se mi podání barev líbilo. Nesplývaly totiž světlé barvy do bílé, takže vypadal obraz kontrastní.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse. Tím je Chi-Mei Optoelectronics N154I2. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

O grafiku se stará lowend verze (plnohodnotná verze je skoro dvakrát rychlejší) integrovaného jádra Intel GMA X3100 se sdílenou pamětí. Paměť se ukrajuje dynamicky ze systémové RAM a v případě potřeby se hodnota sdílené paměti může dostat maximálně na 252MB. Mimo integrovaného panelu je možné použít i externí zobrazovací zařízení prostřednictvím jednoho ze dvou osazených výstupů. VGA konektor slouží k přenosu analogového výstupu do stolních LCD panelů, klasických monitorů a některých lepších televizí. Pro ty starší televize je tu právě S-Video TV výstup (NTSC/PAL, 480i).

Jak už u mě bývá zvykem, tak samozřejmě mému drobnohledu neušla ani kvalita VGA výstupu. Vzhledem k ceně jsem neměl příliš vysoká očekávání. O to více mě překvapilo, že byla kvalita špičková a vyšší než u některých podstatně dražších notebooků. Při rozlišení 1680x1050 byl obraz stabilní bez jakýchkoli viditelných defektů. Notebook jsem testoval s kvalitním displejem Samsung SyncMaster 215TW (21", S-PVA, 8bit-per-channel).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3130
  • 3DMark 03: 895
  • 3DMark 05: 540
  • 3DMark 06: 304

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 305
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 460
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 589
  • OpenGL Speedup: 1,93

Jak je vidět z výsledků, grafická karta podává podprůměrný výkon mezi svými integrovanými alternativami. Notebook není určen na hraní náročných 3D her. Nicméně nějaké (hodně) staré 3D hry by neměl být problém si zahrát (aspoň na nízké detaily). Na jinou (nejen) multimediální činnost, jako je například sledování HD filmů, je ale grafická karta výkonná dost.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvukovou stránku notebook obstarává integrovaný HD audio kodek Realtek ALC268. Na předku jsou umístěny tři audio konektory – mají standardní značení, takže není problém přesně poznat, co který dělá. Analogový výstup je pouze stereofonní. Druhé dva konektory jsou pouze vstupy (mikrofonní i linkový). Optický výstup S/PDIF výrobce neosadil.

Zvuk integrovaných reproduktorů za moc nestojí. Je zkreslený a trošku „plechový“. Chybí hloubky a nižší středy a ani ten zbytek mi moc nesedl. Na standardní hlášení Windows to bude stačit, na poslech hudby bych ale určitě ani náhodou nedoporučil. Mikrofon je umístěný ve víku a je na tom znatelně lépe. Jen by mohl být malinko hlasitější.

Zabezpečení

Veškeré možnosti zabezpečení se omezily pouze na tři hesla. Heslo pro nastavovací utilitu BIOSu, heslo pro start počítače a heslo pro šifrování primárního pevného disku. TPM čipy a biometrické senzory byste hledali marně.

Chlazení a provozní hluk

Nasávání vzduchu probíhá malými otvory na spodku notebooku. Tím nejdůležitějším otvorem je v tomto případě ten přímo pod hlavním (a jediným) ventilátorem. Ten vzduch rovnou žene ven, skrz chladící blok, výdechem na zadní straně. Při běžném používání se ventilátor spouští pouze nárazově a jeho chod je velmi tichý. V případě intenzivního vytížení jede neustále. I přesto si ale drží spíše nižší rychlosti, a tak se nejedná ani v tuto chvíli o příliš hlučný notebook. Vzhledem k tomu, že se uvnitř nachází proceson Celeron-M, který jede neustále na maximální výkon, tak bylo mě chování ventilátoru příjemným zjištěním.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 34,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 23,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 35,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,8°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Pocitově jsou teploty přijatelné i při kancelářské práci s notebookem na klíně. Já jsem po cestách vlakem s notebookem v této poloze napsal většinu této recenze a ani v nejmenším nebyl problém, že by byl třeba po hodině už moc horký.

Baterie

Použitá baterie má kapacitu 44 Wh (11,1V, 4000 mAh). Jedná se tedy o nejslabší verzi 6ti článkové baterie. V této ceně však můžeme být rádi i za to, že má baterie vůbec tento počet článků. V našem standardním redakčním testu* vydržela baterie napájet notebook 2 hodiny a 31 minut. Taková hodnota už dnes nejspíš neoslní. V konkurenci za podobnou cenu jde ale o normální výsledek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 61

BIOS

Dle šedivého pruhu v dolní části displeje při startu je jasné, že Acer použil (jako mnoho výrobců) tradičně BIOS od firmy Phoenix. Do jeho nastavení se je možné dostat stiskem klávesy F2. Nečekejte žádné velké možnosti nastavení (nečekejte radši vůbec nic). Krom standardních nastavení, jako je datum a čas, je možné nastavovat priority bootovaní (možnost bootovat i z USB zařízení a ze sítě). Z těch zajímavějších voleb už lze akorát aktivovat boot menu a obnovu systému do továrního nastavení (ALT+F10 při startu provede start ze skryté části disku, ze které můžete krom továrního nastavení obnovit systém i z vlastních bodů obnovení).

Příslušenství

V krabici se nachází jen to nejnutnější k provozu. Na to hlavní se ale nezapomnělo. Notebook, napájecí adaptér a pár manuálů tam samozřejmě najdete. Softwarová nabídka je více méně standardní. Na disku jsou přeinstalovány Windows Vista Home Basic se základním balíkem utilit od výrobce. Dále se tam nachází Adobe Reader, NTI CD Maker, NTI Shadow a Cyberlink PowerDVD.

Ceny a záruka

Na výběr jsou dvě konfigurace a u každé jsou tři dostupné operační systémy. My jsme testovali vyšší konfiguraci, nižší se liší snížením velikosti RAM na 512MB a menším 80GB diskem. Bez operačního systému je levnější nabízena za doporučenou cenu 10 890,- Kč bez DPH (12 959 Kč s DPH), ta výkonnější pak za 12 890,- Kč bez DPH (15 339,- Kč s DPH). Abych uvedl na pravou míru termín „bez operačního systému“ – na disku najdete předinstalovanou Linuxovou distribuci Linpus, ta je bohužel nainstalována ve své úplně minimální podobě bez grafického prostřední, takže je pro běžné uživatele naprosto k ničemu (a zkušení uživatelé by si tam stejně dali svou oblíbenou distribuci). Příplatek za Windows Vista Home Basic je kolem 2000,- Kč bez DPH k ceně konfigurace. U Windows XP Professional je pak tento příplatek přibližně 3000,- Kč bez DPH. Námi testovaná konfigurace měla předinstalovaný Windows Vista Home Basic, takže celková cena notebooku byla 14 790,- Kč bez DPH (17 600,- Kč s DPH).
Acer poskytuje na notebook 2 roky záruky typu CAR (dopravu notebooku kurýrem hradí servis). Jiný způsob reklamace než kurýrem (například osobní předání) není možný. Záruka není mezinárodní. Programem Acer Advantage však lze zpravidla záruku rozšířit o služby i dobu trvání.

Závěr

Abych to tedy shrnul. Extensa 5220 je zajímavou možností pro lidi, jež mají hluboko do kapsy a hledají nějaký kompromis výkonu a výbavy. V podstatě musím říct, že jsem byl velmi překvapen, vzhledem k tomu, že se jedná o notebook, který se dá v mnoha obchodech v nejlevnější verzi koupit za cenu pod 10 000,- Kč bez DPH. Kvalita zpracování, ergonomie a výbava odpovídají standardu i o 10 tisíc dražších notebooků. Rozdíl je ovšem ve výkonu. Daní za nízkou cenu je i nižší výkon, za který mohou dva věci. Tou první je procesor Celeron-M. Ten má jen jedno jádro a to už je na tak náročný systém, jakým je Windows Vista, poněkud málo. Tou druhou je osekaná verze čipové sady GL960. Ta může za nižší propustnost RAM a nízký výkon grafické karty. Na druhou stranu kdo potřebuje slušný notebook a výkon ho zas tolik nezajímá, tak je tento notebook dobrá volba. Cílovou skupinou by se tak mohli stát studenti, kteří mají hlouběji do kapsy, a nenároční uživatelé, kteří potřebují akorát něco na kancelářskou práci, internet, filmy a sem tam nějakou tu starší hru. Jako největší předností vnímám určitě rozsáhlou výbavu v podobě čtyř USB, televizního výstupu, gigabitové síťové karty a infra-portu. Pro mnoho lidí pak bude tento notebook určitě zajímavý tím, že má ExpressCard i PCMCIA slot.

Klady a zápory

+ Rozsáhlá výbava (S-Video, 4 USB, FireWire, GLAN, infra-port)
+ Dobré mechanické zpracování
+ ExpressCard i PCMCIA

- Na Windows Vista by to chtělo více výkonu (Windows XP by slušely více)
- Nízký grafický výkon (způsobené GL960 čipovou sadou)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Extensa 5220

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ACER Extensa 5220
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron-M 530 (1,73 GHz, 533MHz FSB, 1 MB L2, 30W TDP)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi Travelstar 5K160, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Slimtype DVD A DS8A1P)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: BroadCom 802.11g (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC268)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Basic (32, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh 11,1V / 2h 31min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MMC, 1x MS, 1x XD, 1x D-Sub, 1x TVout, 4x USB, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard54, 1x FireWire, IrDA
  • Rozměry: 360 x 267 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,71
Recenze

Diskuse