RECENZE: Asus W5FE - první notebook se Sideshow

17. 7. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jan Nováček

Asus W5Fe je malý mobilní notebook, který jako první nabízí SideShow panel pro spouštění některých jednoduchých aplikací bez nutnosti jeho zapínání. Asus W5Fe patří k cenové kategorii notebooků nad 40 tisíc korun. Za tuto sumu nabízí výkon dvoujádrového procesoru Intel Core 2 Duo, veliký pevný disk a slušnou porci mobility.

Asus W5FE - první notebook se Sideshow

Základní popis

Asus W5FE je tmavě šedé barvy, na první pohled zaujme malým formátem a malým 2,8" displejem modulu SideShow, který elegantně vystupuje z vnější strany víka notebooku. Formát notebooku jen nepatrně přesahuje rozměry listu papíru A4. Notebook je vyroben z tvrzených plastů, působí velmi bytelným dojmem, nikde se neprohýbá ani nevrže.

Pravá strana šasi notebooku ukrývá slot pro Express card se záslepkou, audio konektory mikrofonního vstupu a sluchátkového výstupu, který podporuje standard S/PDIF, jeden USB port, výdech chlazení a prakticky vzadu umístěný VGA konektor. V zadní straně šasi je konektor napájení, TV-out konektor, druhý USB port a slot pro zámek Kensington. Značnou část zadní strany zabírá malá 3článková baterie. V levé straně šasi nalezneme konektory lokální sítě LAN a modemu, konektor FireWire 1394, poslední ze tří USB portů, čtečku karet 8v1 podporující karty xD, SD, MMC, MS a MS PRO včetně jejich mini verzí a optickou mechaniku DVD-RW super multi podporující všechna dnes běžná média. V přední straně šasi notebooku nejsou žádné konektory, což jistě oceníme hlavně při práci na klíně. Na víku notebooku nalezneme kromě displeje SideShow a jeho ovládacích tlačítek ještě otočnou web kameru, modré kontrolky napájení ze sítě a chodu na baterie. Reproduktory umístěné pod displejem jsou stříbrně olemovány.

Asus řadí notebook W5FE mezi "dokonale mobilní", tomu dávají za pravdu jeho rozměry 305 x 214 x 34 mm (maximální tloušťka u SideShow displeje je 40 mm) i hmotnost 1,8 kg, ale již ne jeho výdrž na baterie (viz kapitola Baterie). K notebooku naštěstí Asus v současné době dává baterie hned 2 (malou 3článkovou a velikou 6článkovou). Síťový zdroj má velikost 107 x 44 x 30 mm a hmotnost 180 gramů (340 gramů i s kabely). Malá 3článková baterie váží 160 gramů. Notebook tedy obstojí u každodenního přenášení mezi kanceláří a domovem i pro práci na cestách ve vlaku či autě.

Panty notebooku jsou velmi tuhé, víko není jištěno žádným zámkem a jeho otevření je náročné i oběma rukama, šasi se při otevírání obtížně přidržuje.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice matně černé barvy má dobře kontrastní světlé popisky, jejich druhá funkce přístupná při současném stisku funkční klávesy je naznačena méně kontrastní modrou barvou, takže je za horšího osvětlení již hůře čitelná. Testovaný model neměl klávesnici s českou lokalizací. Klávesa Fn je umístěna zcela vlevo vedle klávesy Ctrl, což může člověku zvyklému jejího umístění mezi Ctrl a klávesu Win činit zpočátku potíže při využívání klávesových zkratek. Jde ale pouze o zvyk.

Klávesnice s jednořádkovým Enterem má klasické rozložení kláves. Klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou umístěny nad sebou na pravé straně klávesnice, Delete a Insert jsou umístěny vedle sebe v levém horním rohu klávesnice. Enter, Backspace a pravý Shift jsou díky malému formátu notebooku úzké, což může působit počáteční orientační problémy. Všechny ostatní klávesy mají klasickou velikost. U klávesy Fn bych mimo běžných funkcí zmínil možnost zapínat/vypínat touchpad.
Přes malý formát notebooku je pod klávesnicí dostatek místa pro opření dlaní, psaní na klávesnici je tedy, dle mého soudu, příjemné.

Vpravo nad klávesnicí je veliké kulaté tlačítko hlavního vypínače s modrým podsvícením, nalevo pak přepínač ovládající WiFi a Bluetooth moduly. Vpravo na víku hned vedle LCD jsou tři tlačítka pro ovládání mikrofonu, tlačítko pro foto spoušť a 5stupňový zoom integrované kamery.

Pod klávesnicí je extrémně citlivý, excentricky umístěný (více vlevo pro snazší ovládání praváků) touchpad. Jeho rámeček, včetně obou tlačítek, je vyroben ze stříbrného kovu, citlivá plocha je tmavě šedé barvy. Na touchpadu není naznačena rolovací oblast.

Kontrolka baterie při nabíjení svítí červeně a při nízké úrovni modře bliká. Další indikační diody nalezneme v levém dolním rohu notebooku. Všechny diody svítí modrou barvou (nabíjení baterie je opět červené), modře je podsvícena i úzká štěrbina mezi tlačítky touchpadu.

Hlavní HW parametry

Asus W5FE má základní desku poháněnou čipsetem Intel 945GM s integrovanou grafickou kartou. Testovaný model je osazen procesorem Intel Core2 Duo T7400 s maximální taktovací frekvencí 2,16 GHz a 4 MB L2 cache patřící k současné výkonové špičce. Procesor samozřejmě podporuje funkci SpeedStep pro automatickou změnu frekvence procesoru dle aktuální potřeby výkonu. V dalších variantách W5FE je nabízen také procesor Intel Core2 Duo T5600 s 2 MB L2 cache a maximální taktovací frekvencí 1,83 GHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 412
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 219

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 100
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 550

Windows Vista CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1

Výkonný procesor se umístil na 4. pozici našeho aktuálního žebříčku. Je vidět, že testovaný notebook výkonem v daném rozměru opravdu vyniká.

Testovaný notebook je osazen 1536 MB paměti RAM typu DDR2-667 (PC-5300). Jsou obsazeny oba sloty. První slot, ukrytý v útrobách šasi, obsahuje modul s kapacitou 512 MB, druhý slot pak 1024 MB modul. Možnosti rozšíření jsou tedy omezené, první slot s 512 MB není navíc přístupný. V testech paměti se notebook umisťoval se svými 2 151 MB/s okolo 20. pozice našeho aktuálního žebříčku. V testu Windows Vista operací za sekundu získal hodnocení 4,5.

Notebook je osazen pevným diskem Hitachi HTS541616J9SA00 s kapacitou 160 GB, 5400 otáčkami za sekundu a 8 MB vyrovnávací paměti, disk je připojen přes S-ATA rozhraní. Se svými 106,83 MB/s přenosové rychlosti při čtení z cache se umístil ve druhé desítce našeho aktuálního žebříčku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,83 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,67 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

V testovaném notebooku je optická mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-842S typu DVD multi recorder podporující všechna dnes běžná média včetně DVD-RAM. Rychlost zápisu udaná výrobcem na klasická CD je 24x, DVD-R rychlostí 4x a DVD-RW rychlostí až 2,4x.

Spojení se světem obstarává bezdrátový WiFi adaptér Intel Pro/Wireless 3945 ABG, adaptér bluetooth 2.0 s EDR bezdrátové sítě WPAN a klasická LAN 10/100 Mbps a telefonní modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Po otevření víka uvidíme lesklý kontrastní 12,1" displej s rozlišením 1280x800 bodů (WXGA) usazený v černém rámečku. Zobrazení je dostatečně ostré a podsvícení rovnoměrné. Intenzitu podsvícení lze měnit v celkem 16 krocích od velmi temné (podsvícení se ale nevypne zcela) až po velmi jasné.

O zobrazení se stará integrovaná grafická karta Intel GMA 950 a až 256 MB dynamicky přidělované sdílené systémové paměti.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4 554
  • 3DMark 03: 1 230
  • 3DMark 05: 543
  • 3DMark 06: 214

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0

Výsledky testů 3D Mark odpovídají výsledkům jiných notebooků s touto grafickou kartou. Notebook svým výkonem bez problémů zvládne všechny úkoly v kanceláři i mimo ni. Integrovaná grafická karta znemožňuje hraní současných náročných 3D her v plné kvalitě. Pro přehrávání videa a nenáročné 2D hry je však i tato grafická karta zcela dostačující. Zahrajete si i méně náročné 3D hry. Bez problému zvládne i OS Windows Vista.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Audio konektory se nacházejí na pravé straně notebooku. Jde o mikrofonní vstup a sluchátkový výstup. Oba samozřejmě také podporují digitální standard S/PDIF. Hlasitost lze ovládat pomocí druhé funkce kláves F10 (vypnutí/zapnutí), F11 (snížení) a F12 (zvýšení), nebo pomocí praktického ovládacího kolečka umístěného vedle audio konektorů. Otáčením kolečka na strany ovládáme hlasitost a jeho stiskem zvuk zapínáme a vypínáme, není tedy třeba otevírat víko notebooku. Integrované reproduktory jsou vestavěny v rámečku pod displejem, přes svou malou velikost mají dobrý zvuk. Ve víku notebooku vpravo vedle displeje je zabudovaný mikrofon. Pod ním je praktické tlačítko pro jeho zapnutí/vypnutí.

Nad displejem má notebook integrovanou kameru s 1,3 milionem bodů (interpolovaně). Je připevněna na pantech, je tedy možné jí otáčet o více než 180°. Ke kameře Asus dodává program LifeFrame pro její ovládání. Kameru lze samozřejmě využít v režimu fotoaparátu, k nahrávání videa se zvukem a podobně ale očekávejte kvalitu podobnou kvalitě dosažitelné v běžném mobilním telefonu.

ASUS W5Fe - foto z webkamery
Foto z integrované kamery
pro zobrazení v plném rozlišení kamery (1280 x 1024) klikněte na obrázek

SideShow panel

Asus W5FE je prvním notebookem, který má na svém víku malý 2,8" displej podporující funkci SideShow. Na vývoji této technologie se aktivně podílela společnost Microsoft, má tedy plnou podporu v novém operačním systému Windows Vista. Zařízení SideShow je nezávislé na procesoru notebooku, není tedy třeba pro jeho využití zapínat počítač. Pro ovládání má k dispozici čtyřsměrné tlačítko s Enterem uprostřed a dvě tlačítka Menu a Back. SideShow má k dispozici 1 GB vlastní paměti FLASH, kam lze uložit např. MP3 soubory a přehrávat i bez zapnutého OS. SideShow bohužel nemá přímý přístup k pevnému disku počítače. V základní verzi obsahuje program pro přehrávání zvuku (nejde o Window media player, nicméně je mu podobný), prohlížeč obrázků a program informující o stavu počítače, jeho baterie, sítě WiFi a podobně, dokonce umožňuje zapnutí i vypnutí počítače. Pomocí programu Windows SideShow v kontrolním panelu je možné měnit nastavení zařízení, přidávat a nastavovat programy. Jsou k dispozici například utility pro Windows Media player, e-mailového klienta, nejrůznější informátory o počasí a dopravě (pouze některá města USA) a podobně. Většinou však vyžadují, aby v zapnutém počítači běžel jim odpovídající program, a jsou určeny pouze k zobrazování stavu a jednoduchému ovládání. Obrázky, hudba a další data se do vnitřní paměti flash kopírují pomocí průzkumníka Windows. Flash paměť se bohužel nezobrazuje jako další disk.

foto
Hlavní menu SideShow panelu
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

K zabezpečení notebooku je k dispozici držák zámku Kensington, možnosti hesel v BIOSU pro přístup, spuštění i pro pevný disk a modul TPM. Ocenil bych senzor otisku prstu.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy chlazení jsou hned na několika místech spodní strany notebooku. Největší z nich se táhne podél celé přední strany notebooku, ostatní dva jsou umístěny u procesoru a u systémového větráčku. Výdech chlazení je na levé straně uprostřed. Při práci na klíně je zakrytí všech nasávacích otvorů nepravděpodobné, při práci na měkké podložce je však třeba dávat pozor, aby se notebook nepřehřál.

Při běžné práci větráček téměř neběží, při maximálním výkonu procesoru jede téměř nepřetržitě, přesto téměř není slyšet a při práci příliš nevadí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,9 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,9 °C
  • klávesnice vlevo = 32,6 °C
  • klávesnice vpravo = 33,8 °C
  • spodek maximum = 35,3 °C (+kryt RAM)
  • výdech chlazení = 42,4 °C
  • napájecí adaptér = 43,0 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,3 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,8 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,8 °C
  • klávesnice vlevo = 35,8 °C
  • klávesnice vpravo = 36,8 °C
  • spodek maximum = 38,3 °C (+kryt HDD)
  • výdech chlazení = 49,1 °C
  • napájecí adaptér = 45,8 °C

teplota okolí při měření: 23,2 °C

Celkově se mi řešení chlazení jevilo na dobré úrovni, zvýšená teplota notebooku při práci nevadila.

Baterie

Asus W5FE je osazen malou 3článkovou baterií s kapacitou 2400 mAh, její hmotnost je 160 gramů. Nachází se v zadní části notebooku, kde je jištěna dvěma nezávislými zámky, takže nemůže dojít k jejímu nechtěnému odpojení. V našem standardním redakčním testu vydržela pouze 1 hodinu a 25 minut, což je na mobilní notebook velmi málo. Dodávám, že pro ověření správnosti výsledku byl notebook podroben hned třem nezávislým testům. K notebooku Asus nabízí také větší 6článkovou baterii s kapacitou 4800 mAh. S ní by již notebook měl dle údajů výrobce vydržet asi tři hodiny.

BIOS

Do BIOSu se lze dostat stiskem klávesy F2 při startu notebooku, BIOS není přístupný z operačního systému. V klasickém AMI BIOSU lze aktivovat a deaktivovat jednotlivé moduly, nastavovat bootovací sekvenci a také nastavit zabezpečení notebooku. Kromě nastavení hesel pro BIOS, start počítače a nastavení hesla pro pevný disk lze v BIOSu aktivovat a deaktivovat TPM čip.

Příslušenství

K notebooku dostanete od Asusu kromě síťového adaptéru také bezdrátovou Bluetooth myš a brašnu. V námi testovaném notebooku byl nainstalován operační systém Windows Vista Ultimate, konfigurace pro český trh mají podle výrobce mít nainstalovaný operační systém Windows Vista Premium.
K notebooku je kromě všech potřebných ovladačů k dispozici i několik šikovných programů. Například program Net4Switch pro nastavení profilů, pro nastavení sítí LAN i WiFi, dále software NB Probe zobrazující informace o stavu jednotlivých komponentů a program Asus MultiFrame pro nastavení při použití více monitorů. Software LifeFrame je určen k ovládání integrované kamery. Lze jím jednak nahrávat videa i se zvukem, samozřejmě fotit, nastavovat parametry kamery jako je zoom, rozlišení, kontrast, jas a podobně. Program také umí jednoduché editace získaných nahrávek.

 Okno programu LifeFrame
Okno programu LifeFrame
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace není v současné době na českém trhu nabízena. Konfigurace W5FE-2P012C s procesorem Intel Core2 Duo T5600 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache) a operačním systémem Windows Vista Premium má doporučenou koncovou cenu 48 390,- Kč bez DPH (57 580,- Kč včetně DPH). Stejná konfigurace, ale bez operačního systému, má doporučenou koncovou cenu 46 046,- Kč bez DPH (54 795,- Kč včetně DPH). K notebooku Asus dostanete dvě baterie (6článkovou a 3článkovou), brašnu a Bluetooth bezdrátovou myš. K notebooku výrobce dává 2 roky mezinárodní záruky.

Závěr

Asus W5Fe je malý mobilní notebook určený pro uživatele, u kterých je vysoký výkon spolu s mobilitou na prvním místě. Malé rozměry a nízká hmotnost při vysokém výpočetním výkonu jsou hlavními devizami tohoto elegantního drobečka. Grafický výkon je jen základní v podobě integrovaného řečení Intel GMA 950. Mobilní notebook by si zasloužil lepší výdrž na baterie. Díky integrovanému SideShow lze notebook na cestách využít jako přehrávač hudby nebo obrázků bez nutnosti zapínání OS, čímž se chod na baterie prodlouží.
::Klady a zápory

+ Vysoký výpočetní výkon
+ Malé rozměty a hmotnost (mobilita)
+ Dobrý displej

- slabá výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3 % energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus W5FE SideShow

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse