RECENZE: HAL3000 Platinum II - dle přání zákazníka

16. 7. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Doležal

Notebook HAL3000 Platinum II patří k VBI konfigurovatelným modelům, které se zákazníka snaží oslovit poměrem cena/výbava. Displej 13,3'' spolu se sadou Centrino Duo, 4GB RAM, opravdu velikým diskem a dedikovanou grafikou od NVIDIA za cenu o málo převyšující 20 000 Kč bez DPH vypadají lákavě. A jak si vedl v našem testu?

HAL3000 Platinum II - dle přání zákazníka

Základní popis

Vzhledem k ceně je pochopitelné, že šasi je z plastu. Na notebooku se střídají dvě barvy. Spodní část a víko displeje jsou černé, vnitřní části jsou z většiny v režii stříbrné barvy. Pouze klávesnice a přechod mezi základnou a víkem displeje je opět v černém odstínu.

Nabídka konektorů je na 13“ notebook poměrně slušná. Přední část je plně vyhrazena dvojici reproduktorů. Na pravém boku je zabudována optická mechanika, následuje e-SATA a FireWire konektor, které doplňuje ještě dvojice USB. Do zadní části zapojíte telefonní linku, ethernet kabel, napájení a zabezpečíte proti krádeži Kensington zámkem. Zbytek zadní části (její většinu) zabírá baterie. Levý bok nabídne VGA výstup, USB a dvojici zvukových konektorů. Nalevo dále hledejte čtečku paměťových karet a ExpressCard slot. To však není vše, levá strana ještě slouží k výdechu chlazení.

Notebook postrádá možnost nativního dokování, což odpovídá jeho zaměření na domácí uživatele.

Indikační diody jsou umístěny na předním okraji, nalevo od touchpadu. Jejich umístění nepovažuji za šikovné, neboť je při práci na klávesnici zakryjete levou rukou.

Přestože je šasi notebooku z plastu, tak se při manipulaci nijak zásadně neprohýbá. Víko displeje je zabezpečeno magnetem. Tuhost pantů nedovoluje otevřít jej jednou rukou. Jediná výtka míří k tuhosti celé konstrukce víka v otevřeném stavu. Menší pohyb s notebookem ihned vyvolá kmitání horní části, což při čtení textu není příjemné.

Rozměry tohoto modelu jsou 320 x 235 x 35 mm váha spolu s baterií je 2,2 kg. Zdroj o rozměrech 130 x 50 x 25 mm také rozhodně není z nejmenších. Celkově bych od 13" notebooku očekával menší hmotnost, velikost napájecího adaptéru mne také příliš neoslnila.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se rozpíná takřka od kraje ke kraji. Barva kláves je černá s šedivými popisky, speciální funkce jsou světle zelené. Kontrast se zbytkem povrchu je velký, avšak nijak „neprovokuje“. Klávesa Fn je umístěna v levém spodním okraji klávesnice, Ctrl je tedy až druhý. Klávesy Ins, Del se nachází u horního pravého okraje a na ně plynule u pravého okraje navazují Home, PgUp, PgDn, End.

Opěrky klávesnice nedostačují pouze při psaní na spodním řádku klávesnice, kdy jsem se dlaněmi dostal na kraj základny, avšak u 13“ notebooku je to pochopitelné.

Klávesy F1-F12 mají poloviční výšku oproti ostatním klávesám a nejsou rozděleny do skupinek. Speciální funkce jsou z většiny namapovány právě na ně, pouze zapínání Wi-Fi adaptéru a přepínání profilu je vyhrazena dvojice tlačítek vpravo pod displejem.

Touchpad je velmi mírně utopen pod úroveň opěrek. Ve spodní části je doplněn dvojicí tlačítek. Mezi nimi se nachází čtečka otisků prstů.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na platformě Centrino "Santa Rosa". Vzhledem k dedikované grafické kartě je čipsetem Intel GM965. Ten obsahuje většinu posledních technologií: DDR2, SATA2, podpora Intel Turbo Memory či 800MHz FSB. Platforma Santa Rosa je zatím poslední produkt, který od Intelu vzešel. Na nástupce již netrpělivě čekáme.

Osazený procesor Intel Core 2 Duo T7250 rozhodně nepatří mezi nejnovější CPU. Pod kódovým označením Merom-2M se skrývá dvoujádrový 65nm procesor s nominální frekvencí 2.0 GHz. Jádra mají k disposici 2MB L2 sdílené cache, komunikace se základní deskou probíhá na frekvenci 800MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 425
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 978

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 840
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 030

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4.9

T7250 ještě zdaleka nepatří do starého železa, svým výkonem se v syntetických testech pohybuje v závěsu za svými novými bratříčky řady T8xxx. Menší nevýhoda 65 vs 45 nm je větší množství vyprodukovaného tepla a potažmo větší spotřeba.

Testovaný model byl osazen 4GB paměti, což je v dnešní době maximum. Celkem dva moduly značky Kingmax pracují na frekvenci 667 MHz s časováním 5.0-5-5-15. Na první pohled tedy docela průměrné RAM, při testu v programu HWiNFO však opakovaně přesáhly hodnotu 2800 MB/s a jejich nejvyšší propustnost se zastavila na 2878 MB/s. Ostatní modely v této kategorii se pohybují na hranici 2500-2600 MB/s. Při testování jsem nijak závratně nepociťoval rychlejší odezvu systému díky větší propustnosti, ale každý bod se přeci počítá. Windows Vista ocenily paměť naopak a to známkou 4,8.

Pevný disk WD3200BEVT-22ZCT0 pochází z dílen firmy Western Digital. Podle „papírových“ parametrů se nejedná o žádného rychlíka, podpora SATA 300, 5400 otáček a 8 MB cache patří v mobilním discích mezi běžný standard. Realita je ale velmi dobrá:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 118.15 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.74 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Výkon pevného disku rozhodně nebrzdí celou sestavu, naopak naměřené hodnoty jsou více jak nadprůměrné.

Optické mechanice TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D chybí pouze podpora Blu-ray. Se čtením i zápisem všech používaných standardů u starších CD a DVD médii si bez problémů poradí.

Komunikace se světem je možná díky Wi-Fi adaptéru Intel 3945ABG, s podporou standardů 802.11 a/b/g a to na frekvenci 2,4 a 5GHz. Pro komunikaci s mobilním telefonem, či PDA lze využít Bluetooth, pro metalické sítě je zde Gigabit Ethernet (Marvell Yukon 88E8056) a analogový soft.modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej 13,3“ s WXGA rozlišením (1280x800 pixelů) podává poměrně ostrý a barevný obraz. Podsvícení je rovnoměrné a k dispozici je celkem 15 stupňů regulace jasu. Jedinou vadou na kráse je ztmavnutí obrazu pokud LCD zakloníte příliš dozadu. Jinou variantu displeje výrobce nenabízí.

Grafická karta NVIDIA 8400M G není určena pro hraní her - ač se marketing HAL 3000 snaží jak může, popisuje notebook s ní jako " s mobilní grafickou kartou NVIDIA 8400 256MB určený pro nejnáročnější uživatele". a ve svém orientačním hodnocení jí dává u 3D výkonu 9 bodů z 10. Tomu totiž naprosto neodpovídají její specifikace: pouze 8 stream procesorů, takt jádra 400 MHz, takt shaderů 800 MHz, takt pamětí 600 MHz a propustnost sběrnice 64-bit. Karta má vlastních 256 MB paměti, které lze rozšířit o dalších 767 MB RAM sdíleně. Celkově tak karta disponuje pamětí o velikosti 1023 MB.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 7640
  • 3DMark 03: 2954
  • 3DMark 05: 1792
  • 3DMark 06: 1066

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3.0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4.1

Dle Windows Vista byla grafická karta nejslabším článkem celého systému. Výsledky však ukazují, že se tento model nachází někde uprostřed mezi kancelářským a multimediálním využitím. Pro ryze kancelářské práce je výkon grafického adaptéru zbytečně vysoký. V oblasti zábavy si s přehledem přehrajete videa a při rozumném nastavení si zahrajete i některé novější herní tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V oblasti multimédií je notebook vybaven dvojicí audio konektorů, tedy sluchátkovým výstupem a mikrofonovým vstupem. Hlasitost se ovládá dost neprakticky - stiskem klávesy Fn a následně F10(ztlumení), F11(zeslabení), F12(zesílení). K jejímu ovládání tak potřebujete 2 ruce.

Pro videohovory je v horním okraji víka displeje instalována webkamera s rozlišením 2.0MPx. Mikrofon se nachází nalevo a napravo od kamery, jedná se tedy o duální řešení.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Pro vstup do Windows je rozhodně příjemné využít služeb integrované čtečky otisků prstů. Tutoriál a nastavení otisků je otázka pár okamžiků. V případě kryptování složek lze otisk využít jako heslo. BIOS je na zabezpečení poměrně strohý, nabízí nastavení pouze tzv. master password a heslo pro pevný disk.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení tohoto modelu osobně nepovažuji za příliš šťastný. Ventilátor se při zapnutém notebooku ozýval prakticky pořád, což může být teplejším počasím. Avšak vstupy pro chlazení jsou umístěné tak, že nemožné provozovat práci v klíně. Výdech chlazení se nachází na levém boku, neobtěžuje tak praváky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 33°C
  • klávesnice vpravo = 30°C
  • spodek maximum = 36°C (CPU)
  • výdech chlazení = 42,5°C
  • napájecí adaptér = 50°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 31°C
  • spodek maximum = 39°C (kryt CPU+ výdech)
  • výdech chlazení = 48°C
  • napájecí adaptér = 54°C

teplota okolí při měření: 26°C

Měření teplot vzhledem k horkému počasí probíhalo v 23:00, kdy se teplota vzduchu ustálila na 26°C. Naměřené hodnoty nepatří k nejlepším a při delší práci na klávesnici jsem pociťoval (zejména vlevo) nepříjemně vyšší teploty.

Baterie

Dodávaná baterie svými rozměry přesahuje cca 1,5 cm ven. Je typu Li-Ion a má kapacitu 52 Wh při pracovním napětí 12,5 V. Výdrž baterie v našem standardním redakčním testu* byla 2 hodiny a 20 minut (průměr dvou měření), což není mnoho. Od malého přenosného NTB očekávám hodnotu alespoň tří hodin. Na stránkách výrobce jsem nenalezl možnost dokoupení silnější baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W

BIOS

Základní software počítače je dostupný přes klávesu F2. BIOS pochází z dílen American Megatrends. Množství nastavení nijak zásadně nevybočuje z normálu. Za zmínku, stojí možnost vypnutí funkcí jako je Speedstep, snížení rychlosti USB a sledování teplot (CPU, VGA).

Příslušenství

Dodávané příslušenství se zaměřuje na softwarovou výbavu. Ze systémových DVD je to OEM Win Vista Home Premium 32/64 bit. Z hlediska multimédií je dodán PowerDVD 7, Nero 7 a Zoner Photostudio 10. Přibaleny jsou dále manuály k ovládání notebooku a to v tištěné i digitální formě.

Po stránce utilit je tento model vybaven velmi skromně. Veškeré programy jsou univerzálně využívané více výrobci a nemá smysl je tedy popisovat. Nadstandardních funkcí lze využít při nastavování bezpečnosti, ovládání výkonu notebooku a práci s integrovanými komponentami (Wi-Fi, Bluetooth, hlasitost,...)

Ceny a záruka

Vypisovat dostupné konfigurace by jistě vystačilo na samostatný článek. Na stránkách výrobce lze u modelové řady HAL3000 Platinum konfigurovat prakticky vše. Pouze LCD a baterie nenabízí alternativní možnosti.

Cena je samozřejmě závislá na dané konfiguraci. V základní výbavě stojí NTB 15 088,- Kč bez DPH (17 939,- Kč s DPH). Námi testovaná konfigurace, která se nachází na pomyslném maximu, stojí 22 370,- Kč bez DPH ( 26 605,- Kč s DPH).

Na notebooky HAL3000 je poskytována záruka po dobu 24 měsíců.

Závěr

HAL3000 Platinum II se snaží zákazníka zaujmout hlavně dobrým poměrem cena/výkon. Do ústraní se tak dostaly parametry jako mobilita, či výdrž. Celkové hodnocení tohoto notebooku je díky tomu problematické, neboť notebook s uhlopříčkou 13,3“ je určen především pro uživatele, kteří potřebují mít neustále po ruce vytrvalého pomocníka.

Tento model tak najde své místo u lidí, kteří potřebují mobilnější notebook se solidním výkonem (kromě 3D), nejde jim tolik o výdrž na baterie a dávají důraz na cenu.

Klady a zápory

+ cena v dané kategorii

- účinnost chlazení
- výdrž na baterie
- horší mobilita na poměr své třídy (vyšší hmotnost a větší zdroj)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie HAL3000-PLATINUM II

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HAL3000-Platinum II
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7250 (2,0 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320GB (1x Western Digital 2.5" WD3200BEVT-22ZCT0, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: TSSTcorp CD/DVDW TS-L632D (DVD+-RW/DL, DVD-RAM)
  • LCD: 13,3“ Wide Glare TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 8400M 256MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g(Intel 3945ABG)
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 52Wh / 2h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, Ctecka karet 3v1 (SD, MMC,MS,MS-Pro), 1x VGA, 1x E-sata, 3xUSB, 1x Express Card, 1x FireWire
  • Rozměry: 410x298x38,4-39,4mm
  • Hmotnost (kg): 2.2kg
Recenze

Diskuse