RECENZE: VBI Compal FL90 - Penryn přichází

28. 2. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Ondřej Sochůrek

Compal připravil pod záštitou VBI (Verified By Intel) výkonný 15,4'' notebook s širokými možnostmi konfigurace. Do našeho testu dorazil FL90 vybaven výkonnou grafickou kartou NVIDIA a především zbrusu novým procesorem Intel Core 2 Duo s jádrem Penryn (jedná se o první notebook s Penrynem v testu) v sestavě za necelých 30 000 Kć bez DPH.

VBI Compal FL90 - Penryn přichází

Základní popis

Design přístroje je stejný jako u všech notebooků firmy Compal. Šasi je vyrobeno z kvalitního plastu tmavě šedé barvy. Při silnějším stisku netrpí žádným skřípáním, pouze v levé části pod klávesnicí je cítit lehké prohýbání. Jednotlivé spoje na sebe bez sebemenších problémů doléhají.

Rozhraní jsou situována především na levém boku přistroje. Počínaje audio výstupem pro připojení headsetu, vstupem pro mikrofon a čtečkou paměťových SD karet. Nad nimi je umístěn slot Express Card o větší velikosti 54 mm. Následuje FireWare, dva USB porty a některé uživatele potěší S-Video konektor pro připojení televize. Samozřejmostí u středně velkých notebooků jsou konektory RJ11 a RJ45 pro telefonní linku a LAN. Poslední port na levé straně je D-Sub, který je posunut dozadu, tudíž při připojení monitoru kabel nepřekáží.

Výdech chladiče je umístěn vlevo na zadní straně spolu s baterií. Na pravé straně mezi napájecím konektorem a USB porty se nachází optická mechanika. Je-li současně s napájením připojena myš, zjistíme, že si vzájemně nepřekáží.

Dva reproduktory jsou situovány na krajích přední strany, krom nich na předku najdeme ještě posuvné tlačítko na aktivaci a deaktivaci bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth. Diody signalizující stav přístroje, baterie a stav práce Wi-Fi jsou poněkud nešťastně umístěny na šikmé čelní straně notebooku - když má člověk přístroj na klíně nebo sedí blízko něho, diody nejsou vidět. Další čtyři diody (modré) jsou v pravém rohu nad klávesnicí a indikují práci disku, aktivaci Caps Lock, Scroll Lock a samozřejmě Num Lock.

Zámek pro otevírání víka notebooku byste u tohoto typu hledali marně, víko drží pouze klouby. K rozevření víka není potřeba použít velkou sílu, ale je nutné zaměstnat obě ruce.

Jak už bylo řečeno, FL90 patří velikostně do střední třídy. Rozměry jsou především dány 15,4 palcovým wide displayem a jsou cca 270 x 361 x 40 mm. S hmotností 2,7 kg patří notebook mezi většinu strojů této třídy a nošení v brašně nebo v batohu delší dobu není moc pohodlné. Rozměry adaptéru jsou 56 x 131 x 30 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

Design a provedení klávesnice působí kvalitně. Klávesy jsou hladké a příjemné na dotek. Při stisku vydávají lehké drnčení a mezerník je o něco hlučnější než ostatní klávesy. Barva kláves je černá s tradičními bílými popisky. Modré popisky numerické klávesnice nemají tak dobrý kontrast a někteří lidé mohou mít menší problémy s nalezením potřebného znaku.

Klávesa Fn je relativně neobvykle umístěna na kraji klávesnice v levém dolním rohu, což také může být pro někoho potíž, ale jde jen o zvyk.

Klávesy End, PageDown, PageUp a Home jsou rozloženy svisle na levé straně klávesnice a klávesy Ins a Del vodorovně v levém horním rohu.

Enter je velikostně pouze přes jeden řádek a Backspace je ve velkém provedení. Jediná Windows klávesa se nachází v levém dolním rohu, jako obvykle vedle tlačítka ALT. Klávesy F1-F12 jsou menší než ostatní klávesy a nejsou rozděleny do skupinek, což může vést k horší orientaci.

Touchpad od firmy Synaptic je posunut lehce vlevo od středu a jeho dvě tlačítka jsou vyrobena ze stejného plastu a barvy jako je šasi. Umístění polohovacího zařízení a jeho citlivost byl pro mě osobně velký problém. Při psaní na klávesnici docházelo k občasnému dotyku palce levé ruky na jeho plochu. Ale touchpad lze naštěstí vypnout.

Zbylá tlačítka potřebná k ovládání notebooku jsou ve stříbrném provedení a kruhovitého tvaru a výrobce je umístil nad klávesnici. První a největší tlačítko opatřené decentní modrou diodou slouží k zapnutí přístroje. Hned vedle se nacházejí dvě další pro spuštění webového prohlížeče, emailového klienta a k aktivaci a deaktivaci zvuku. Ovšem dvě nejzajímavější tlačítka označená Wow Video a Wow Audio slouží k přepínání předdefinovaných šablon zvuku (např. Classic,Pop,..) a obrazu (Normal, Office, Photo,..).

Hlavní HW parametry

FL90 je postaven na čipsetu Intel GM965 a pohání jej dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T9300 s kódovým označením Penryn. Pracuje na frekvenci 2,5 GHz (800 MHz FSB, 6 MB L2 cache) a je vyroben 45nm technologií. Jedná se o druhý nejvýkonnější a nejmodernější mobilní procesor z dílny Intel. Jeho výkon můžete vidět zde:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 225
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 525

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 344
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 126

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,4

Pro srovnání: nadupanému Core 2 Duo T7700 (2,4GHz, 800MHz FSB a 4MB L2) z předcházející generace procesorů Intelu jsme naměřili tyto hodnoty:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 391
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 006

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 284
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 36 039

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3

Při koupi máte možnost velkého výběrů procesorů. Můžeme si vybrat procesor Celeron 540 s frekvencí 1,86Ghz, dále Intel Core 2 Duo od typu T7250 až po nový T9300.

Základní deska notebooku je osazena dvěma sloty SODIMM, které jsou zaplněny paměťovými moduly firmy Kingston o celkové velikosti 4 GB. Pracovní kmitočet pamětí DDR2 je 667 MHz s časováním CL5. Vista rating pamětí je 5,1 a v testu HWiFO32 dokázaly přenést 2610 MB/s což je řadí k průměru.

Pevný disk je další lahůdkou – je jím Seagate Monentus typu 7200.2 s kapacitou 200 GB je připojen ke sběrnici rozhraním SATA2/300. Disk se točí rychlostí 7200ot./minutu, což u pevných disků v základní výbavě bývá zřídka. Je vybaven technologií NCQ, která zajišťuje rychlejší zápis a čtení z disku. Ochranu proti poškození ploten při pádu zajišťuje technologie G-Force Protection. Tato ochrana funguje tak, že vnitřní senzor disku dokáže detekovat volný pád notebooku, a pak včas přesune hlavičky do parkovací polohy mimo plotny, což podstatně zvyšuje odolnost disku proti poškození. Výsledky testů HDD:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 72,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Optická mechanika Slimtype DVDRW SSM-8515S přehrává a vypaluje všechny známé formáty CD a DVD.

Testovaná sestava měla k dispozici Wi-Fi kartu Intel ProWireless 4965AG pracující v sítích 802.11a/b/g/n. O připojení k síti přes kabel se postará síťová karta
Broadcom BCM5787M s rychlostí 1Gb/s.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Širokoúhlý TFT LCD display o velikosti 15,4 palce disponuje lehce nadstandardním rozlišením WXGA+ (1440 x 900 bodů), které dle mého názoru poskytuje rozumný kompromis mezi množstvím zobrazovaných informací a viditelností pro většinu uživatelů. Díky glare povrchu displeje je obraz ostrý, pozor však na možné nežádoucí odlesky. Podsvícení displaye jde regulovat v 7 stupních.

Ve slotu MXM II je zasazena grafická karta GeForce Go 8600M GT od společnosti NVIDIA. Jádro této karty pracuje na frekvenci 475 MHz a paměť o velikosti 512 MB na 700 MHz. Karta hardwarově podporuje DirectX 10, Shader Model 4.0 a HDR (High Dynamic-Range Lighting), které především využijete při náročných 3D simulacích či hraní her. Technologie NVIDIA® PowerMizer™ šetří baterii, když není grafická karta využívána.

Grafická karta patří mezi ty nejvýkonnější, které se do notebooků dané velikostní třídy dodávají.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 682
  • 3DMark 03: 10 204
  • 3DMark 05: 6090
  • 3DMark 06: 3505

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Multimédia

Multimediální stránka notebooku v této cenové kategorii není ničím výjimečná. Jeden výstup pro headset a vstup pro mikrofon. Většina ovládání multimédií je řešena přes Fn a F1-F12. Nechybí např. funkce pro hlasitosti zvuku a nebo pro ovládání přehrávačů jako je Play/Pause, Stop a posun vpřed a vzad.

Reproduktory jsou na notebook kvalitní, dokonce i při maximální hlasitosti nechrastí a mají čistý a jasný zvuk. Zvuková karta je Intel HDA Realtek. FL90 disponuje dvojicí integrovaných mikrofonů, které jsou umístěny v horní části víka nad obrazovkou. Mezi mikrofony se nachází web kamera s rozlišením 2 Mega pixely.

Zabezpečení

Čtečka otisků prstů je umístěna na standardním místě vpravo pod klávesnicí. Další zabezpečení je čip Trusted Platform Module (TMP) 1.2 – více viz náš článek TPM - ochrana dat na všech úrovních.

Chlazení a provozní hluk

Čtyři vstupy chlazení jsou soustředěny ve spodní levé části přístroje. Jak už bylo řečeno, jediný výstup masivního chladiče je v zadní straně. Větráčky při běžné práci skoro neběží, a proto je notebook velice tichý. Dokonce i při vysokém zatížení patří FL90 mezi ty tišší notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,5
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,7
  • klávesnice vlevo = 33,1
  • klávesnice vpravo = 30.6
  • spodek maximum = 36,6 (uprostřed levé části)
  • výdech chlazení = 44,1
  • napájecí adaptér = 45,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39
  • levá strana pod klávesnicí = 38,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,7
  • klávesnice vlevo = 37,8
  • klávesnice vpravo = 34,7
  • spodek maximum = 47,3 (uprostřed levé části)
  • výdech chlazení = 54,4
  • napájecí adaptér = 53.1

teplota okolí při měření: 22,5

Jak je vidět z naměřených teplot, levá polovina stroje je mnohem teplejší než pravá. Práce na klíně je celkem pohodlná, ale pouze bez výkonové zátěže notebooku. Při vyšší zátěži má spodní část notebooku teplotu kolem 48 stupňů.

Baterie

Compal FL90 není předurčen velkému nošení bez napájení. Výdrž baterie při kancelářské práci činní 2 hodiny a 26 minut. 6-ti článková baterie Li-Ion má kapacitu 4800 mAh a napětí 11,1 V. Při koupi lze k notebooku vybrat větší, 9-ti článkovou baterii s kapacitou 7200 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 61 W

BIOS

Bios je velice jednoduchý. Nabízí především bezpečnostní prvky, nastavení hesel pro uživatele či HDD a nastavení TPM State. Poslední možné nastavení je volba pořadí bootování.

Příslušenství

Při konfiguraci u prodejce máte možnost si vybrat z mnoha operačních systémů. Od Linuxu (Mandriva 2008.0 či OpenSuSE 10.3) až po 64-bitový Windows Vista Ultimate Edition, ale samozřejmě za příplatek.

Hardwarové příslušenství u testované soustavy žádné nebylo. Při koupi lze za příplatek vybrat velkého množství příslušenství – od Express Card televizní karty AVerTV Hybrid pro příjem analogového i digitálního vysílání přes BELKIN Aktivní chladicí podložku, Mvix MX760HD Wireless High Definition (multimediální bezdrátová stanice), Quantum GoVault Data Protector 800 (zálohovací systém) až po stojan pro notebook a nebo externí LAN disk o velikosti 250 GB.

Ceny a záruka

Jako všechny VBI notebooky je i Compal FL 90 konfigurovatelný. Nejlevnější sestava s cenou 16 626 Kč bez DPH (19 785 Kč s DPH) disponuje procesorem Intel Celeron M 540 1,86 GHz, 512 MB DDR2 667 MHz, pevný diskem Seagate Momentus 80 GB 5400ot./min SATA a je bez operačního systému. Cena testované sestavy je 28 521 Kč bez DPH (33 940 Kč s DPH).

Záruka na notebook je standardně 24 měsíců a na její prodloužení možnost není. Na baterii je záruka pouze 6 měsíců.

Závěr

VBI Compal FL90 je především určen pro náročné uživatele a na hraní her. Nabízí vysoký výkon spolu se slušnou multimediální výbavou, na druhou stranu jako každý 15,4" notebook není úplně vhodný pro každodenní nošení v batohu či brašně. Jeho hlavní zbraní je široká možnost konfigurace (což je vlastní všem VBI notebookům) a výkonná grafická karta.

Klady a zápory

+ provedení šasi
+ na notebook kvalitní reproduktory

- provedení klávesnice
- diody na přední straně

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: VBI Compal FL90v2
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 200 (Seagate Monentus typu 7200.2, SATA 150, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Slimtype DVDRW SSM-8515S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: nVIDIA GeForce 8600M GT 512MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/n
  • Zvuková karta: Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800mAh / 2h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x MS, 1x MS Pro, 1x SD, 1x MMC, D-Sub, 3xUSB, 1x Express Card/54, 1x FireWire
  • Rozměry: 355 x 257 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.7
Recenze

Diskuse