RECENZE: Acer Aspire 6530g - multimediální Puma

4. 12. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

S notebooky Acer Aspire v designu Gemstone Blue jsme se při testování setkali už několikrát, dnes se podíváme na model, který se od zbytku rodiny lehce odlišuje. Nový 16'' Aspire 6530g přišel o CineDash panel, nově nabízí klávesnici s numerickým blokem a změny se u tohoto modelu dočkala i platforma - notebook je založen na technologiích od firmy AMD.

Acer Aspire 6530g - multimediální Puma

Základní popis

Notebooky firmy Acer s designem Gemstone Blue byly jedny z prvních, u kterých se objevily širokoúhlé displeje s poměrem stran 16:9. Dnes testovaný model není výjimkou, a tak umožní například sledování širokoúhlých filmů bez zbytečných černých pruhů (a nebo vyšší výtěžnost pro výrobce LCD panelů, v čemž je výrobce notebooku nevinně). V zásadě se jedná o notebook, který vzhledově vychází z dříve testovaných modelů Aspire 6920g. Dominantou designu jsou tak i nadále lesklé tmavomodré až černé plasty, které jsou efektní na pohled, ale při používání se mohou někomu jevit jako nepraktické - na tmavém lesklém povrchu jde zřetelně vidět každá nečistota a otisk prstu. Stejný zůstal i zaoblený tvar těla notebooku, počítač díky němu působí mohutně.

Nejviditelnější změny se dotkly horní strany základny, u předchozích 16" modelů zde byl dominantou CineDash panel sloužící pro ovládání multimediálních funkcí a černá klávesnice s klasickým rozložením. Aspire 6530g však o multimediální panel úplně nepřišel, nahradila ho řada dotykových senzorických tlačítek nad klávesnicí. Uvolněné místo pak výrobce využil pro rozšíření klávesnice přidáním plnohodnotného numerického bloku.

Další změnou patrnou na první pohled je jiné rozmístění portů. Na levém boku naleznete trojici audiokonektorů, široký ExpresssCard/54 slot, 2 USB konektory, z toho je jeden kombinovaný s eSATA portem, HDMI výsup, analogový D-Sub videovýstup, konektor pro připojení Ethernetu a nově také konektor pro připojení dokovací stanice. V levém kloubu displeje je pak ukryt konektor napájení. Na opačné straně se nachází další dvojice USB portů, optická mechanika a konektor modemu. Protože víko displeje po otevření blokuje přístup na zadní stranu, nebylo zde možné umístit žádné konektory a nachází se na ní jen výdech chlazení. Na přední straně základny notebooku je pak umístěna pouze kombinovaná čtečka karet SD/MMC/MS/xD.

Rozměry notebooku jsou 385 x 277 x 41-44 mm, při srovnání s dříve testovanými modely je počítač jen lehce „tlustější“. Notebook váží 3,28 kg, pro pravidelné přenášení je už tedy méně vhodný. Mobilitě nepřidá ani 90W napájecí zdroj, který se řadí svou velikostí mezi ty větší.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak už bylo zmíněno, nejpodstatnější viditelná změna je zde - klávesnice je rozšířena o numerický blok. Textová část má nejčastěji používané české rozložení (krátký levý shift, dvouřádkový enter). Samotné klávesy jsou vyrobeny z černého lesklého plastu, popisky jsou bílé (u Fn zkratek světle modré). Na klávesnici jsou navíc zelenou barvou doplněny i popisky pro slovenské rozložení. Klávesy pro práci s textem jsou umístěny v řadě pod numerickým blokem. Psaní je celkem pohodlné, někomu ale nemusí vyhovovat lesklý povrch klávesnice, na kterém se drží mastnota.

Touchpad pochází od firmy Synaptics, jeho velikost je přiměřená rozlišení displeje, povrch má díky vzorku na povrchu základny lehce hrubší, při používání mi ale nevadil. Výhradu bych měl ovšem k tlačítkům touchpadu, která jsou poměrně tuhá a občas při stisku u okraje vynechávají.

Hlavní HW parametry

Notebook je založen na platformě Puma firmy AMD, jejím srdcem je procesor AMD Turion X2 Ultra Dual-Core ZM-80, pracující na frekvenci 2,1 GHz (2 MB L2 Cache) a s TDP 32 W. Přestože je procesor zástupcem nejvýkonnější řady procesorů AMD určené pro mobilní počítače, svým výkonem dohání minulou generaci konkurenčního Intelu. Pro běžnou multimediální činnost je ale dostatečný, stejně jako pro hraní her - u těch je limitujícím faktorem především výkon grafické karty.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 926
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 506

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 45 536
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 65 014

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 301
  • Rendering (Multiple CPU): 568
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,8

Notebook je vybaven dvojicí paměťových DDR2 modulů, každý s kapacitou 2 GB. Je trochu škoda, že výrobce použil jen 667MHz paměti a ne rychlejší pracující na frekvenci 800 MHz. Díky použití 32 bitového operačního systému je uživateli k dispozici jen lehce přes 3 GB operační paměti. Paměťový subsystém dosáhl v testu HWiNFO32 propustnosti 2141 MB/s, což představuje cca 80% průměru.

Výrobce osadil notebook diskem Hitachi Travelstar 5K320 s kapacitou 320 GB. Jedná se o běžný disk s rychlostí otáčení 5400 ot./min, 8 MB cache a rozhraním SATA. V testu dosáhl disk lehce nadprůměrných výsledků. Konfigurace prodávané v ČR jsou vybaveny jen jedním pevným diskem, ale na spodní straně notebooku je prostor i pro druhý disk, který zůstává prázdný. Pokud ho bude uživatel chtít případně využít, musí si kromě disku dokoupit i rámeček, který slouží pro uchycení disku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 149,49 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,44 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Notebook byl vybaven Blu-ray mechanikou, jedná se o model firmy Optiarc, který umí Blu-ray média jen číst, u DVD umí číst i zapisovat všechny běžné typy.

Nabídka možností konektivity je standardní, notebook je vybaven gigabitovým ethernetem, o bezdrátové propojení se stará Atheros AR5009, který podporuje všechny současné Wi-Fi standardy včetně draft-n a nechybí samozřejmě ani Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 16,0" „filmový“ poměr stran 16:9 a lesklý povrch bez tlumených odlesků. Pro sledování širokoúhlého videa je jako stvořený - obejdete se bez černých pruhů u krajů obrazovky, na druhou stranu je jeho rozlišení 1366x768 (označované jako HD) poměrně nepohodlné při práci s dokumenty. Barevné podání displeje je mírně nadprůměrné, přesto má ale panel rezervy hlavně co se týče pozorovacích úhlů.

Výrobce zvolil grafickou kartu od ATI, konkrétně model Mobility Radeon HD 3650. Karta je vybavena 512 MB vlastní paměti, která je připojena 128bitovou sběrnicí a pracuje na frekvenci 500 MHz. Vlastní GPU pak disponuje 120 stream procesory a funguje na frekvenci 600 MHz. Svým výkonem se karta řadí do mainstreamu, většinu současných her lze hrát při rozumném nastavení úrovně detailů bez problémů i v nativním rozlišení displeje. Výkon je samozřejmě dostatečný i pro přehrávání HD videa a běžnou práci.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 036
  • 3DMark 03: 8678
  • 3DMark 05: 6343
  • 3DMark 06: 3607

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 319
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1251
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2644
  • OpenGL Speedup: 8.28

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1


Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přívlastek multimediální tento notebook splňuje beze zbytku. Nabízí širokou nabídku audiovýstupů včetně analogového 5+1 a optického digitálního S/PDIF.
Notebook se tentokrát dočkal jen dvojice reproduktorů doplněné subwooferem, pro vícekanálový zvuk je proto nutné použít externí repro. Přesto je podání integrovaných reproduktorů vyvážené a subwoofer zvládá celkem dobře i jindy velmi slabou basovou složku.

Notebook sice přišel o ovládací panel CineDash, ale ten nahradily dotykové senzory nad klávesnicí. Ty umožňují ovládat hlasitost, funkce přehrávače, zapnout Wi-Fi a Bluetooth nebo spouštět multimediální aplikace. Poznámku bych měl k podsvícení tlačítka aktivujícího bezdrátový adaptér, to se po zapnutí trvale rozsvítí a po připojení začne blikat v závislosti na množství aktuálně přenášených dat. To dokáže být velmi otravné zejména v případě, když něco delší dobu stahujete, protože dioda je poměrně jasná a při přenosu neustále poblikává.

U multimediálního notebooku dnes nesmí chybět ani webkamera s integrovaným mikrofonem, u tohoto notebooku je jen základní s rozlišením 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má mírně netradiční konstrukci, výdechy chlazení jsou umístěny na zadní straně i na levém boku, spodní kryt je navíc v místě ventilátoru mírně vypouklý a umožňuje tak efektivnější proudění teplého vzduchu. Větráček se sice točí prakticky neustále, ale při provozu jen tiše šumí a v zátěži téměř není poznat, kdy zrychlí.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 35,3°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 41,0°C

< u>hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 44,0°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 47,0°C
  • napájecí adaptér = 51,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Chlazení je nejen tiché, ale také poměrně efektivní, notebook se prakticky nezahřívá, v zátěži stoupají teploty jen v okolí výdechu a pořád jsou docela nízké. Bez problémů lze pracovat i s notebookem položeným v klíně.

Baterie

Protože počítač disponuje náročným hardware, vybavil ho výrobce osmičlánkovou baterií s kapacitou 71 Wh. Ta udržela notebook v provozu během našeho standardního redakčního testu* celkem 3 hodiny a 13 minut. Vzhledem k výkonné grafické kartě a relativně méně úspornému procesoru od AMD šlo podobný výsledek očekávat. Díky velké baterii tak notebook umožní bez problému shlédnutí i delšího filmu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 84 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 70 W

Nabíjení ve vypnutém stavu je poměrně rychlé, protáhnout se ale může, když bude notebook více zatížený, při maximálním vytížení už zdroji chybí rezerva a baterie se téměř nenabíjí.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu nejsou s ohledem na cílovou skupinu příliš široká, kromě standardních hesel a pořadí bootování lze nastavit i několik dalších funkcí, nejzajímavější je z pohledu uživatele možnost přepnout SATA řadič do kompatibilního módu.

Kromě zabezpečení standardními hesly je notebook vybaven i čtečkou otisku prstů, TPM čip přítomen není.

Příslušenství

V krabici s počítačem nehledejte žádné zvláštní příslušenství, dostanete jen několik manuálů a Blu-ray disk s několika trailery.

Předinstalován je operační systém Windows Vista Home Premium, tak jak je obvyklé v 32-bitové verzi. Kromě něj jsou předinstalovány tak jak je obvyklé nejrůznější utility od Aceru, software pro přehrávání DVD a Blu-ray disků a další podobné programy. Nechybí ani trialverze MS Office 2007 a bezpečnostního software.

Z volitelného příslušenství lze dokoupit dokovací stanici, ta po připojení speciálním konektorem na pravém boku počítače umožní vyvést 4 USB porty, analogový a digitální (DVI-D) videovýstup, všechny 3 audiokonektory a konektor ethernetu. Výhodou této dokovací stanice je, že obsahuje i napájecí zdroj, a proto po jejím připojení nemusí uživatel k napájení počítače používat zdroj dodávaný s notebookem.

Ceny a záruka

Acer Aspire 6530g se v České republice prodává ve dvou konfiguracích:

Testovaná 6530G-804G32BN (AMD Turion X2 ZM-80, 16" WXGA, ATI 3650 – 512 MB, 4 GB RAM, 320 GB HDD, Blu-ray) s doporučenou cenou 20 090 Kč bez DPH (23 907 s DPH).

Levnější 6530G-703G32MN (AMD Turion X2 RM-70, 16" WXGA, ATI 3470 – 256 MB, 3 GB RAM, 320 GB HDD, Supermulti DVD) 16 190 Kč bez DPH (19 266 s DPH).

Záruka je standardní dvouletá s opravou zasláním do servisního centra. Možné je i rozšíření záruky.

Závěr

Acer Aspire 6530g je určen především uživatelům, kteří preferují u notebooků multimediální činnost a chtějí cenově přijatelný notebook na sledování filmů, hraní i některých novějších her a převézt ho potřebují pouze občas. Příjemná je u 16" modelu klávesnice s numerickým blokem, který je ve srovnání s multimediálním panelem praktičtější. Zajímavá je nepochybně rovněž možnost dokování, která se u tohoto typu notebooků často nevidí. Na druhou stranu se nepodařilo doladit všechny detaily, tlačítka touchpadu mají příliš tuhý stisk a jasná blikající dioda bezdrátové sítě také nepotěší.

Klady a zápory

+ klávesnice s numerickým blokem
+ Blu-ray mechanika
+ možnost dokování

- tuhá tlačítka touchpadu
- blikající dioda Wi-Fi

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 6530g

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse