RECENZE: Acer Aspire 7720G - vše pro multimédia

13. 3. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Ondřej Sochůrek

Nové Core 2 Duo 'Penryn' se objevilo poměrně nedávno a již si nachází svou cestu i do domácích multimediálních notebooků. Do redakce se tak dostal na testy 17'' notebook od Aceru, z něhož zaměření na multimédia 'přímo čiší': velmi výkonné CPU, silná grafika od NVIDIA, přes 1/2 TB diskového prostoru, TV tuner či Blu-ray mechanika... to je jen část výčtu technologií, kterými disponuje tento notebook s cenou pod 35 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 7720G - vše pro multimédia

Základní popis

Šasi je provedena z plastu v kombinaci světle šedé a černé barvy, tedy v klasickém Gemstone designu. Při otevření víka uvidíme „vnitřek“ Aceru ve světle šedém a matném provedení. Při používání notebooku nedoporučuji mít na ruce stříbrné hodinky či náramek, protože při pohybech ruky dochází k vzájemnému dotyku a poté jsou na světlé ploše černé šmouhy (jdou naštěstí setřít). Víko má černou lesklou barvu, což vypadá velmi efektně, ale jedná se o poněkud nepraktické řešení, protože na povrchu jsou viditelné otisky. Provedení šasi na první pohled vypadá kvalitně. Ale při bližším zkoumání zjistíme, že při stlačení na většině místech dochází k velkému prohybu materiálu. Také kolem displeje je velice měkký materiál, který trpí taktéž velkým prohybem a zároveň se odchlipuje. Vzhledem k tomu, že tento model není určen na velké přesuny, tak mu tyto nedostatky můžeme prominout.

Panty víka jsou tuhé a k otevření víka jsou zapotřebí obě ruce. Víko je při zavření zajištěno posuvným zámkem. Ten se nachází uprostřed čelní strany.

Rozložení konektorů po bocích přístroje není na dnešní dobu nijak překvapivé. Na čelní straně se napravo nachází přijímač pro dálkové ovládaní a vlevo jsou vyvedené tři jack konektory od zvukové karty. Konektory jsou určeny pro sluchátka, speaker a poslední pro line-out s podporou S/PDIF.

Na levém boku se nachází slot ExpressCard o šířce 54 mm. Pod ním je umístěna čtečka paměťových karet 5-in-1 (SD, MMC, MS, MS PRO, xD) a ovládání hlasitosti. Další na řadě je port IEEE 1394 (Firewire). Samozřejmostí je konektor RJ45 pro připojení do sítě. Některé uživatele potěší výstupní konektor S-Video pro připojení televize. Hned vedle se nacházejí dva USB porty, které jsou bohužel situovány nad sebou (pozor na větší USB zařízení, např. flashdisky). Poslední dva konektory na levé straně jsou výstupní z grafické karty – jedná se o digitální DVI konektor a analogový D-Sub konektor.

Na zadní straně je pouze výdech chladiče a napájecí konektor, protože většinu prostoru zabírá baterie.

Na středu pravé strany výrobce umístil optickou mechaniku. Dále jsou na pravém boku vedle sebe dva USB porty, konektor RJ11 pro připojení telefonního kabelu a vstupní port z digitálního přijímače pro anténu.

Indikační diody jsou rozděleny do dvou skupin. Dvě diody jsou umístěny na přední straně - jejich viditelnost je dobrá, ale neoslňují. Signalizují stav notebooku a stav baterie. Všechny ostatní diody jsou umístěny v horní části pracovní plochy. Indikují práci Wi-Fi (oranžová), stav Bluetooth (modrá) a poslední tři (zelené) signalizují práci disku, a zda je aktivován Num Lock a Caps Lock.

Mobilita Aspire 7720G je na stejné úrovni jako u všech notebooků této třídy. Vzhledem k váze a rozměrům se tento typ notebooků hodí hlavně jako multimediální mobilní domácí stanice. Rozměry přístroje jsou dány především velikostí 17-ti palcové obrazovky a činí 404 x 298 x 43 mm. Hmotnost Aceru i s baterií je 3,62 kg. Zdroj také rozměrově patří mezi ty větší. O tom nás přesvědčí rozměry 130 x 56 x 31 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

U notebooků větší velikosti je samozřejmostí numerická klávesnice, která je situována vpravo vedle „klasické“ klávesnice. Barva kláves je světle šedá, skoro až bílá. Potisky na klávesnici jsou černé a multimediální popisky přes klávesu Fn jsou modré. Vzhledem k této barevné kombinaci je dobrý kontrast a popisky jsou dobře viditelné. Klávesy při stisku vydávají jen slabé cvaknutí.

Klávesa Enter je ve dvouřádkovém provedení a klávesa Backspace je také velká. Klávesy Insert a Delete jsou umístěny nad Backspasem. Klávesy Page Up/Down, Home a End se nacházejí pod numerickou klávesnicí. Jediná klávesa Fn a Windows klávesa se nacházejí vedle sebe, jako obvykle v levém dolním rohu klávesnice mezi klávesami CTRL a ALT. Rozdělení kláves F1-F12 není ve skupinkách, což může vést k horší orientaci. Zajímavé klávesy jsou umístěny u čtveřice šipek. Jsou to klávesy € a \$, které ušetří práci při psaní dokumentů (nemusíte hledat v editoru speciální znaky).

Zajímavostí jsou tlačítka pro aktivaci a deaktivaci bezdrátové technologie. U většiny notebooků je tlačítko jen jedno, ale u Aceru jsou použita tlačítka dvě - Wi-Fi i Bluetooth mají svoje vlastní.

Touchpad je od firmy Alps Electric. Povrch touchpadu má stejnou barvu jako plast kolem. Pro vertikální scrollování v dokumentech nebo internetovém prohlížeči použijeme pravou stranu plochy touchpadu. Pro vodorovné pak spodní část touchpadu. Těsně pod polohovacím zařízením se nacházejí tři stříbrná tlačítka také z plastu. Krajní simulují pravé a levé tlačítko myši a prostřední nahrazuje rolovací kolečko u myši (umožňuje vertikální i vodorovný posun).

Hlavní HW parametry

Aspire 7720G je postaven na čipsetu Intel GM965 a je osazen novým dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T9300 s kódovým označením Penryn. Pracuje na frekvenci 2,5GHz (800 MHz FSB, 6 MB L2 cache) a je vyroben 45nm technologií. Jedná se o druhý nejvýkonnější a nejmodernější mobilní procesor z dílny Intel. Tady můžete posoudit jeho výkon:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 368
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 570

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 570
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 570

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,4

Operační paměť RAM máme možnost vložit do dvou slotů SODIMM. Tyto sloty jsou osazeny dvěma různými moduly - jedním o velikosti 2 GB od společnosti Hyundai Electronics a druhým o velikosti 1 GB od firmy Samsung. Oba mají stejné parametry. Jedná se o moduly DDR2 pracující na frekvenci 667 MHz a s časováním CL5. Propustnost těchto pamětí je 2369 MB/s, což je řadí k slabšímu průměru. Hodnocení v systému Windows Vista mají 4,9. Použití 3GB RAM je vzhledem k 32-bitovému operačnímu systému pochopitelné (3 GB jsou zde strop).

Velikou zajímavostí je u tohoto Aceru řešení úložného prostoru. Tento model disponuje dvěma 320GB disky, což je celkem 640 GB, a u notebooků patří tímto k absolutní špičce. Disky z dílny Western Digital jsou připojeny ke sběrnici pomocí rozhraní SATA2/300. Plotny HDD se otáčejí rychlostí 5400ot./minutu a mají 8MB paměť cache. Škoda jen, že mezi disky nelze udělat hardwarový RAID.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 115,74 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 56,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,9 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4


Optickou mechaniku vyrobila společnost Sony, typ Optiarc BD ROM BC-5500A. To znamená, že se jedná o mechaniku, která dokáže číst nové Blu-ray disky až o kapacitě 50 GB. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita se staršími disky DVD a CD, které dokáže i vypalovat. Podporuje vypalování těchto médií: DVD-RAM, DVD DL, DVD+-R, DVD-RW, CD-R a CD-RW.

Acer Aspire 7720G je spojen se světem pomocí bezdrátové technologie o kterou se stará karta Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN a Bluetooth. Dále se můžete připojit do sítě pomocí kabelu a o toto se stará síťová karta Broadcom Netlink Gigabit Ethernet.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Rozlišení 17" LCD je WXGA+ (1440x900). Display dodala firma AU Optronics a jedná se o obrazovku CrystalBride LCD, tesy s lesklým povrchem. Doba odezvy displeje je 8ms.
Grafická karta GeForce 8600M GT od společnosti NVIDIA je osazena ve slotu MXM II (u desktopů je to PCI-Express 16x). Jádro této karty pracuje na frekvenci 475MHz a paměť o velikosti 512MB na 700MHz. Karta hardwarově podporuje DirectX 10, Shader Model 4.0 a HDR(High Dynamic-range Lighting), který především využijete v náročných hrách a 3D simulacích.
Grafická karta patří mezi ty výkonnější, které se do notebooků dané velikostní třídy dodávají.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 154
  • 3DMark 03: 10 084
  • 3DMark 05: 5970
  • 3DMark 06: 3364

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální funkce jsou řešeny přes tlačítko Fn - funkce usnadňující ovládání programů pro přehrávání multimédií (Stop, Play/Pause a posun vpřed a vzad) najdeme na klávesách PgUp/Dn, Home a End.

Speciální tlačítka jsou umístěna v horní části stroje. Počínaje tlačítkem pro zapnutí internetového prohlížeče a e-mailového klienta. Další zajímavé tlačítko je pro spuštění Arcade Deluxe, jedná se o multimediální program od firmy Acer pro správu a přehrávaní multimédií.

Jak už bylo řečeno, ovládání hlasitosti se nachází na levém boku přístroje. Je řešeno kulatým digitálním potenciometrem, ze kterého je vidět jen část hrany.

Oba reproduktory jsou na notebook velice kvalitní (mají dokonce 2 W oproti běžnému 1 W) a schovány jsou pod stříbrnou kovovou mřížkou po celé délce nad klávesnicí. Zvukový projev podporuje subwoofer, jedná se tedy o 2.1.

Mikrofon a webkamera jsou umístěny jako obvykle uprostřed nad obrazovkou. Kamera má podporou Acer Prima Lite technologie, která vylepšuje obraz za špatného světla.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Jak už bylo zmíněno, Aspire 7720G je vybaven digitálním tunerem pro příjem digitálního pozemního vysílání. Jeho součástí výbavy je dálkové ovládání a malá přenosná anténa, kterou je možno připojit ke kartě. Dále lze pomocí redukce připojit klasický koaxiální kabel od antény pro lepší signál.

Zabezpečení a BIOS

Mimo zabezpečení heslem u systému Windows a BIOSu je možnost použít i fyzický zámek Kensington. Systém BIOS je velmi strohý. Obsahuje základní nastavení bootování a SATA.

Chlazení a provozní hluk

Čtyři vstupy chlazení jsou umístěny na spodní straně v levé části. Jediný výstup chlazení je na zadní straně.

Při nízkém zatížení větráčky skoro neběží, proto také v běžné místnosti žádný hluk neuslyšíte. Při větší zátěži se pochopitelně roztočí více, ale i tak bych Aspire 7720G zařadil mezi tiché stroje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7
  • klávesnice vlevo = 33,7
  • klávesnice vpravo = 32,8
  • spodek maximum = 34,6 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,8
  • napájecí adaptér = 39,8

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,3
  • levá strana pod klávesnicí = 36
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3
  • klávesnice vlevo = 34
  • klávesnice vpravo = 28,2
  • spodek maximum = 34,3 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,5
  • napájecí adaptér = 44,8

teplota okolí při měření: 20,5

Podle naměřených hodnot můžeme vidět, že levá část přístroje je teplejší než pravá. Teploty nejsou nikterak vysoké vzhledem k výkonu notebooku.

Baterie

Baterii dodala taktéž firma Sony. Šestičlánková baterie Li-Ion s kapacitou 51,84 Wh a napětím 10,8 V se postará o zdroj energie při nezapojeném napájení. Výdrž baterie v našem redakčním testu* byla velmi nízká, pouze 1 hodina a 55 minut. Vzhledem k tomu, že se od notebooku nečekají žádné dlouhé cesty, tak tato výdrž bohatě postačí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 61 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení a nabíjení = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení a nabíjení= 85 W

Příslušenství

Jediným příslušenstvím je dálkové ovládání a anténa pro televizní kartu. V notebooku je nainstalován systém Windows Vista Ultimate v 32-bitové verzi.

Ceny a záruka

Nejlevnější sestava Aceru Aspire 7720G vyjde na 17 390,- Kč bez DPH (20 694,- Kč s DPH) a je vybavena procesorem Intel Core 2 Duo T5450 (1,66Ghz), operační pamětí 2 GB DDR2 667Mhz, 160GB diskem, integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100 a optickou mechanikou DVD SuperMulti DL.

Další dostupné sestavy obsahují procesory Intel Core 2 Duo T7500, T7700, T8300 a T9300. Jsou osazeny operační pamětí 2 GB nebo 3 GB. Velikosti pevných disků se pohybují od velikosti 160 GB, přes 250 GB, 2x250 GB a konče 2x320 GB. Ve všech sestavách jsou použity grafické karty NVIDIA GeForce 8600M GT, kromě již zmiňované nejlevnější varianty. Testovaná varianta stojí 34 000,- Kč bez DPH (40 460,- Kč s DPH) a je tak v současnosti nejdražší. Již zanedlouho se k nám dostane ještě jedna výkonnější konfigurace s LCD s vysokým rozlišením (1920x1200), grafikou NVIDIA GeForce 9500M GS a 4GB RAM. Záruční doba je standardně 2 roky, lze prodloužit na 3.

Závěr

Acer Aspire 7720G je předurčen jako domácí multimediální a herní mobilní stanice s možností transportu. Jak je u notebooků značky Acer zvykem, má také pohledný design. Nabízí především solidní výkon a velikou multimediální výbavu včetně Blu-ray mechaniky a digitálního TV tuneru, což jen podtrhuje jeho zaměření jako multimediální centrum. Výhrady mám především k měkčímu víku displeje.

Klady a zápory

+ široké multimediální možnosti
+ 640 GB úložné kapacity

- měkčí šasi
- chybí hardwarová podpora pro RAID

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 7720G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 7720G
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-667 (1x 1024 & 1x 2048)
  • HDD (GB): 320 (2x Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0, SATA 150, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Blu-ray Disc (Optiarc BD ROM BC-5500A)
  • LCD: 17,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce Go 8600M GT 512Mb
  • Modem: none
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/N
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Alps Pointer Device (Touchpad)
  • Software: Windows Vista Ultimate 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 51,84Wh / 1h 55min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x S/PDIF, 1x XD, 1x SD, 1x MMC, 1x MS, 1x D-Sub, 1x DVI, 4xUSB, 1x Express Card/54, 1x FireWire, 1x S-Video, 1x RJ45, 1x RJ11
  • Rozměry: 404x298x43 mm
  • váha: 3,62kg
Recenze

Diskuse