RECENZE: Acer Aspire 8920G - větší než obvykle

24. 4. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce dorazil ostrý kus nového 18,4'' Aceru ve zcela novém designu Gemstone Blue. Přinášíme vám tedy podrobný test, abychom zjistili, jak moc může být výrobce na svůj nový produkt pyšný. Testovaná konfigurace je nabitá tím nejlepším - s high-endovým procesorem Core 2 Duo, 4 GB RAM, přes 0,6 TB diskového prostoru a výkonnou grafickou kartou NVIDIA.

Acer Aspire 8920G - větší než obvykle

Základní popis

Vzhledově je znát silný posun kupředu. Nový vzhled je podstatně decentnější a vytváří dojem větší profesionality a „dospělosti“ produktu. Výrobce opustil světlé barvy a nabídl nové barevné složení z černé a stříbrné. Tyto barvy jsou dle mého názoru podstatně slušivější.

K mechanickému provedení nemám nejmenších výhrad. Notebook je velmi pevný, což je vlastně pochopitelné, protože tak objemné zařízení by se jinak při přenášení rozpadlo vlastní vahou. V této velikostní kategorii jde jednoznačně o nadprůměrné zpracování.

Použitá povrchová úprava vnitřku není náchylná k poškrábání a ani na ní nezůstávají otisky prstů. Lesklé materiály jsou pouze na víku, a to jak na rámu kolem displeje, tak i na zadní straně. Tyto části samozřejmě chytají otisky velmi rády, a tak citlivější jedinci budou asi muset s notebookem nosit rovnou i nějaký hadřík. Lesklé vnější straně vévodí svítící logo Acer. S podsvíceným logem sice Acer nepřišel jako první, ale návrháři si s ním pohráli a i když je ve skutečnosti trochu zapuštěno do víka notebooku, když se rozsvítí, vypadá logo jako by plasticky z notebooku vystupovalo a mohu říct, že to působí velmi pěkně.

Víko není v zavřeném stavu drženo žádným zámkem, ale s velkou tuhostí kloubu je stejně nutné při otevírání používat obě ruce. Kvůli způsobu uchycení víka je nutné počítat s maximálním úhlem otevření někde kolem 120-130°. U tak velkého notebooku to ovšem stejně nevadí. Jen je stále potřeba kontrolovat při otevírání kabely za ním – mají tendenci zabraňovat v otevírání víku, které se v otevřeném stavu dotýká spodní hranou stolu.

Nový Aspire patří do početné skupiny notebooků, které po spuštění svítí jako vánoční stromeček. Výhrady mám k svítícím bokům v místech uchycení displeje. Použité modré diody svítí opravdu intenzivně. Funkčně to ničemu neprospěje a dle mě ani to nepůsobí nijak výrazně efektně. Stejně tak modré podsvícení zapínacího tlačítka by mohlo být slabší. V hůře osvětlené místnosti u citlivějších jedinců působí rušivě. Nový prvek po straně klávesnice svítí naopak jen velmi decentně.

Správný multimediální notebook musí mít dostatečnou výbavu rozhraní a nový Aspire nabízí to podstatné. Na pravé straně jsou mimo optické mechaniky ještě dvě USB a šachta ExpressCard 54 (krytá vysouvací záslepkou). Na levé straně je toho podstatně více: tři programovatelné audio konektory, dvě USB, digitální HDMI, analogové VGA, LAN a modem. K rozložení nemám větších výhrad.

Obří rozměry notebook předurčují maximálně k přesouvání mezi stoly. Se svou hmotností 4,25 kg je poměrně těžký i na pokládání na nohy. Při rozměrech 440 x 290 x 43 mm se opravdu o žádného drobečka nejedná. Tyto rozměry mají ale i své výhody. Poskytují prostor pro vytvoření notebooku, který mnoha uživatelům může plně nahradit klasický stolní počítač bez větších kompromisů. Adaptér má kupodivu jen standardních 90 W a dokonce i jeho rozměry jsou průměrné.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je charakteristické pro všechny notebooky značky Acer. Oceňuji velký pravý Shift a mezerník. Výhrady bych měl k miniaturnímu levému Shiftu, chybějící mezeře mezi kurzorovými šipkami a zbytkem klávesnice a absenci oddělení horní řady kláves do bloků po čtyřech.

Na rozdíl od ostatních výrobců Acer nevypouští klasické klávesy pro pohyb v dokumentech u modelů s numerickým blokem. Ten má klasické rozložení ze stolních klávesnic a díky ohromné šířce celého notebooku (odpovídající přibližně šířce běžné klávesnice) ani nijak neodsunuje hlavní část na psaní ze středové pozice. Odsunutí obecně bývá hlavním nedostatkem notebooků s numerickým blokem.

Klávesnice má měkčí stisk, což se nakonec nijak neprojevilo na pohodlí při psaní, které bylo velmi příjemné. Při troše snahy lze psát i velmi tiše, což ocení zejména ti, kteří potřebují na notebooku pracovat v tichém prostředí, kde nechtějí rušit okolí.

Pomocí Fn klávesy lze mimo standardních funkcí také vypínat touchpad, regulovat světlost displeje a ovládat přehrávač. Další možnosti multimediálního ovládání nabízí efektně provedený multimediální panel výrobcem nazvaný CineDash Media Console (více info viz níže).

U dotykových senzorů je často problém, že je člověk aktivuje omylem, když si špatně opře ruku. Výrobce na to však myslel a všechny funkce je možné rychle vypnout a zapnout tlačítkem Hold.

U tak velkého notebooku si musím postesknout nad velmi malým touchpadem, který navíc nereflektuje širokoúhlost displeje. Dotyková plocha není nijak zapuštěna a není tak úplně jasně vidět, kde už končí. I samotná čtečka otisku prstů mezi tlačítky touchpadu by mohla být zapuštěnější, aby o ní nešlo nechtíc zavadit. V takovou chvíli totiž vyskočí obrázek informující o nemožnosti rozpoznání otisku, během kterého nelze kurzorem hýbat.

Hlavní HW parametry

Čipová sada Intel PM965 je podpořena velmi výkonným procesorem Intel Core 2 Duo T9300 s frekvencí 2,5 GHz, 800MHz FSB a 6 MB L2 cache. Pominu-li edici Core 2 Extreme mobile procesor, která se ovšem v noteboocích často nevidí, nabízí zde Acer téměř ten nejlepší (existuje také 2,6 GHz varianta) mobilní procesor, který dnes Intel vyrábí. Z toho plyne, že notebook s tímto procesorem zvládne bez problému nejen běžnou práci, ale i náročnější výpočty.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 617
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 187

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 122
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 029

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 457
  • Rendering (Multiple CPU): 805
  • Multiprocessor Speedup: 1,76

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1

Oba dva sloty jsou obsazeny 2GB moduly paměti DDR2-667. Celkem má tedy notebook 4 GB RAM běžící v dual-channel zapojení. Z této paměti jsou z důvodu použití 32bit operačního systému přístupné pouze první 3 GB. Vše lze vyřešit jedině instalací 64bit verze (Acer nabízí ke stažení i 64-bit drivery). Paměťový subsystém dosáhl v testu HWiNFO32 propustnosti 2405 MB/s.

Skladovací kapacita je opravdu luxusní. V útrobách notebooku jsou totiž zapojeny rovnou dva disky a každý z nich má kapacitu 320 GB. Tyto disky mají standardní rychlost otáčení 5400 rpm. Díky vysoké hustotě záznamu mají také velmi příjemnou rychlost čtení, která patří k nejvyšším mezi současnými disky pro notebooky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 116,20 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 55,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,83 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Vzhledem k tomu, že jsou v notebooku 2 disky a Intel nabízí i čipset s podporou RAID, je dle mého soudu škoda, že podpora RAID zde není. S touto možností jsme se přitom v redakci již dvakrát setkali a jeden z notebooků byl právě Acer.

Po vyjasnění situace kolem nových formátů optických disků se konečně začínají prosazovat nová média s HD obsahem i do běžných notebooků. S novým Aspire je tedy mimo DVD filmů možno konečně pouštět i filmy uložené na discích Blu-ray. Mechanika tyto nové disky umí pouze číst. Při zápisu je nutné se omezit stále jen na DVD a CD média.

Konektivita odpovídá dnešním standardům. Znamená to tedy gigabitovou LAN, bezdrátovou kartu Wi-Fi s podporou standardu Draft-N a Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Ohromný displej s úhlopříčkou 18,4“ je asi nejzajímavějším prvkem celého notebooku. Podstatnou změnou je poměru stran 16:9. Ten se používá v mnoha filmech a mají ho i televizní obrazovky. Přínos pro komfort pro sledování filmů je tedy v tom, že nad ani pod obrazem není černý nevyužitý pruh jako tomu bývá u notebook s doposud většinovým širokoúhlým poměrem 16:10. Pevně doufám, že se tento rozměr nerozšíří i mezi normální pracovní notebooky, kde už příliš malá výška není žádanou vlastností. Na velké ploše je použito standardizované Full HD rozlišení 1920x1080 (1080p). Povrchová úprava je lesklá a odlesky nejsou nijak tlumené. Odměnou jsou kontrastní živé barvy, na které je pěkný pohled. Při plném jasu se mi zdálo, že jdou barvy více do žluté. Svítivost i kontrast jsou na vysoké úrovni.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 140° horizontálně, 130° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 8 ms

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je nový Samsung 184HT01-A01. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta GeForce 9650M GS je založena na jádře G96, které je v podstatě jen lehce upraveným jádrem G84 (známým z GeForce 8M) vyráběným novějším 55nm procesem. Technologicky tedy tato řada nic nového nenabízí, ale lepší výrobní proces umožňuje navýšit pracovní frekvence.

Mimo interního displeje je možné použít výstup prostřednictvím analogového VGA a digitálního HDMI výstupu. Znamená to, že funguje připojení dvou externích displejů zároveň, pokud je interní displej vypnut. Kvalita analogového výstupu není nejlepší a už při rozlišení 1680x1050 nebyl signál nejostřejší, navíc není úplně zajištěno odrušení od napájení, takže při připojeném adaptéru běhaly přes obraz světlé a tmavé pruhy. To však díky přítomnosti digitálního HDMI nepovažuji za problém.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 590
  • 3DMark 03: 16 632
  • 3DMark 05: 8918
  • 3DMark 06: 4873

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,6

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 543
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1866
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3776
  • OpenGL Speedup: 6,96

Z výsledků měření vyplývá, že výkon byl navýšen proti původní GeForce 8600M GT o 50% a přiblížil se hi-endu předminulé generace – tedy GeForce Go 7950GTX. S takovým výkonem je možné rozumně hrát všechny dnešní moderní 3D hry. Hry jsou pro grafiku tím nejnáročnějším, takže nepřekvapí, že s ostatní činností grafická karta také nemá nejmenší problémy.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dominantním multimediálním prvkem, který každého upoutá na první pohled, je panel CineDash Media Console umístěný vlevo hned vedle klávesnice. Jedná se o multimediální notebook, a tak hlavním cílem Aceru bylo tímto panelem pohotově zpřístupnit uživateli možnost ovládat přehrávání videa a hudby. I když na první pohled může ovládání vypadat nepřehledně, ve skutečnosti se s ním dá opravdu pohotově pracovat. Vedle videa lze panelem ovládat i multimediální programy (Acer Arcade). Na panelu lze ovládat samozřejmě i hlasitost. Ovládání hlasitosti je řešeno zahnutým dotykovým proužkem, na kterém lze hlasitost nastavit pohybem prstu a intenzita nastavení je efektně znázorněna podsvícením patřičné délky plošky. Osobně mi přijde pohodlnější a přesnější ovládat hlasitost kolečkem, ale to nevypadá tak dobře :). Ovládací panel umožňuje i funkci MUTE (okamžité vypnutí zvuku) a také zablokování celého panelu (aby nedocházelo k nechtěné aktivaci multimédií kdy se uživatel nechce bavit, ale pracovat na klávesnici).

Je velmi potěšující, že zvuková karta Realtek ALC889 má povolenu podporu šestikanálového prostorového zvuku prostřednictvím tří jack konektorů. Tento způsob využívá drtivá většina repro soustav, takže konečně není nutné dokupovat externí zvukovou kartu do USB. Výstup lze také digitálně realizovat pomocí optického S/PDIF přenosu a samozřejmě také HDMI výstup v sobě nese i digitální zvukovou složku. Takto si představuji správný multimediální notebook.

Podpora analogového prostorového zvuku není v notebooku bezdůvodně. I samotný notebook má v sobě 5 reproduktorů a subwoofer. Reproduktory umí hrát velmi nahlas a čistě (bez "praskání" či drnčení, což bývá často u levných notebooků). Poslechově zdatný uživatel pozná méně výrazné středy, které se projeví při poslechu náročné hudby. Částečnou pomocí bylo nastavení +10 dB na subwooferu v prostorové korekci zvukové karty. Ten zasahuje i do oblasti nižších středů. Celkový prostorový vjem je skutečně při sledování filmů znatelný. Pokud si však sednete dál (například při sledování ve více lidech), tak se logicky vytrácí.

Zvuk „předních“ reproduktorů vychází z čelního panelu, zatímco zvuk „bočních“ reproduktorů z míst pod displejem.

Je velmi příjemné, že mikrofon a webkamera jsou dnes standardem. Acer CrystalEye 0,3Mpix kamerka zvládá rozlišení 640x480 pro fotky a 320x240 na video.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Ačkoli od multimediálního notebooku se většinou příliš mnoho schopností zabezpečení nečeká, výrobce nás úplně neochudil ani zde. Je tedy možnost využít vestavěné čtečky otisku prstů (TPM čip zde sice není, ale v této kategorii notebooků by ani nedával valný význam). Další zabezpečení je možné prostřednictvím hesla v BIOSu (start i nastavení).

Chlazení a provozní hluk

Obrovské rozměry umožňují dobré rozložení všech součástí. Chlazení notebooku je tedy na vysoké úrovni. Výkonné součásti sice vyžadují neustálé chlazení i při nečinnosti (ventilátor se spustí po pěti minutách od zapnutí), ale hluk ventilátoru je přijatelný a odpovídá ostatním takovým notebookům. V zátěži se ventilátor přepíná na vyšší rychlost jen zřídka, a tak při hraní her nepocítíte žádné rušení.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 33,2°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 31,9°C
  • napájecí adaptér = 46,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,3 °C
  • spodek maximum = 38,9°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 52,0°C

teplota okolí při měření: 21°C

Odvod tepla je zajištěn velmi dobře a notebook se nepřehřívá. Při kancelářské práci by uživatele položený na nohou určitě nepopálil, leč pochybuji, že tak někdo bude něco tak velkého používat.

Baterie

Použitá baterie má se svými osmi články celkovou kapacitu 71 Wh. Díky velké kapacitě vydržel notebook běžet v našem standardním redakčním testu* 2 hodiny a 30 minut. To sice není nijak oslňující hodnota, ale stačí to, aby nebyl odsouzen jen na napájení z elektrické sítě. Na jedno nabití si lze bez problému přehrát celý jeden film.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 92 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 84 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 93 W

Když notebook může, nabíjí baterii jako o život. Díky tomu by měla být do dvou hodin nabita na nějakých 80%. Pokud bude notebook při nabíjení vytěžován nějakou 3D hrou, tak na nabíjení zbude jen nějakých 10 W. Z toho lze usoudit, že dříve jak za 7 hodin se nenabije.

BIOS

Setup utilita nenabízí základní běžné možnosti nastavení. Vedle výše zmíněné možnosti nastavení hesla za zmínku stojí možnost přepnout SATA řadič do módu kompatibility a schopnost výběru, ze kterého disku se má systém zavádět.

Příslušenství

Černá krabice je velká tak akorát na notebook. Mimo notebooku toho v ní už moc není. Jen adaptér, několik příruček a Blu-ray demo disk. Na testovaném notebooku byl předinstalován systém Windows Vista Home Premium (v prodeji bude verze Ultimate), jehož záloha je uschována na skryté části disku, ze které ho lze kdykoli snadno obnovit.

Nové utility Acer Empowering jsou vzhledově decentnější a umožňují několik nových funkcí. Dále je výrobcem zajištěno programové vybavení nutné pro vypalování, ovládání kamery a přehrávání BD/DVD disků. Mimo to je notebook zaplevelen i demoverzemi různých programů. Jedním z nich je např. často používaný SW balík Norton Internet Security (zkušební verze na 3 měsíce), který se při spuštění notebooku neúnavně nabízí do té doby, než jej aktivujete nebo úplně odinstalujete. Dle aktuální informací ovšem Acer v noteboocích vyráběných od dubana 2008 nabízí McAfee.

Ceny a záruka

Acer momentálně pro ČR nabízí 2 konfigurace. Na obě konfigurace platí standardní dvouletá záruka Collect and Return.

AS8920G-834G32BN
18.4" WUXGA FHD CB / C2DT8300 / NVidia GeForce 9500M-GS 512MB / 2x2GB / 1x320GB / BluRay drive / 802.11N / 8 cells / 0.3DV CrystalEye / BT / FP / Gemstone Blue / Vista Home Premium
Doporučená koncová cena 32 290 Kč bez DPH (38.425,- s DPH)

AS8920G-934G64BN
18.4" WUXGA FHD CB / C2DT9300 / NVidia GeForce 9650M-GS 512MB / 2x2GB / 2x320GB / BluRay drive / 802.11N / 8 cells / 0.3DV CrystalEye / BT / FP / Gemstone Blue / Vista Ultimate
Doporučená koncová cena 41 090 Kč bez DPH (48.897,- s DPH)

Závěr

Acer Aspire 8920G přináší zcela nový design označovaný výrobcem jako Gemstone Blue. Jde o kvalitně zpracovaný, velmi výkonný notebook, který je určen především pro domácí použití jako domácí kino nebo herní počítač. Zamrzelo mě snad jen to, že ovládání hlasitosti již není kolečkem a není zde podpora RAID pro 2 disky. Za to má ale nový Aspire spoustu zajímavých vlastností. Formát 16:9 nabízí plné využití obrazovky pro sledování filmů. Velká obrazovka s vysokým rozlišením nabízí komfort srovnatelný s řadou stolních počítačů a podobně je na tom i klávesnice. Neotřelý design nadchne lidi, kteří vyhledávají technické "hračky". Silný mobilní procesor Intel, 2 pevné disky a grafická karta NVIDIA z nové řady 9xxx nabídne spoustu výkonu a prostoru pro multimédia.

Klady a zápory

+ kvalitní displej vhodný na sledování filmů
+ podpora analogového prostorového 5.1 zvuku
+ zpracování a multimediální výkon

- nepřesná regulace hlasitosti dotykovým senzorem

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Hledáte notebook, který nabídne velkou dávku multimediálních možností v jednom? Acer Aspire 8920G nabízí v nejvyšší konfiguraci vedle výkonného procesoru, dostatku operační paměti a solidního grafického výkonu především velký LCD displej s Full HD rozlišením v poměru stran 16:9 (většina širokoúhlých notebooků má poměr stran 16:10, filmy na DVD, Blu-ray a DVB-T TV však podporují právě 16:9, takže na LCD s 16:9 může být využita celé plocha obrazu bez černých okrajů). Dva 320 GB disky nabízejí hodně prostoru pro multimediální obsah. Za soubor těchto vlastností byl notebooku Acer Aspire 8920G udělen TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 8920G

Fotografie notebooku najdete v našem představení Acer Aspire 8920 Tetone - Gemstone Blue.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 8920G-934G64n
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9300 (2.5 GHz, 6 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-666 (2x 2048)
  • HDD (GB): 2x320 (WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BD-ROM / DVD dual layer writer (MATSHITA BD-CMB UJ-120)
  • LCD: 18,4" TFT
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce 9650M GS (512MB, 128bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8121/AR8113 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel 4965AG(N) Wireless Adapter (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC889)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 14.8V / 2h 30min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 4x USB, ExpressCard 54, FireWire, VGA, HDMI
  • Rozměry: 440 x 290 x 43 mm
  • Hmotnost (kg): 4.25
Recenze

Diskuse