RECENZE: ASUS Eee PC 900 - notebook do kapsy

17. 6. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

První Eee PC vyvolalo velký rozruch a strhla se kolem něj velká mánie. Zákazníci chtějí levné malé notebooky a výrobci začali boj, kdo nám co ukáže nového. Dnešní inovovaný model s cenou okolo 7500 Kč bez DPH se snaží opravit některé nedostatky, které lidem vadily u původního modelu. Mimo původních vnitřností založených na Celeron-M procesoru nabízí 1 GB RAM, 12 GB úložného prostoru, větší 9'' WSVGA displej, 1,3Mpix webkameru a také větší multi-touch touchpad.

ASUS Eee PC 900 - notebook do kapsy

Základní popis

Eee PC si našlo obrovské množství příznivců a vytvořila se kolem něj velká komunita. Byl to první dostupný komerční produkt tohoto charakteru. Nový větší displej znatelně přidal celému zařízení na profesionalitě. Do rukou se nám dostala opět černá verze a dalo by se říci, že eliminací tlustého rámu se zas o kousek smazal rozdíl od drahých subnotebooků. Protože mnoho věcí má tento model s tím původním společných, budu se věnovat pouze rozdílům. Z tohoto důvodu doporučuji přečíst původní recenzi "ASUS Eee PC 701 - první test v ČR". Kvůli možnosti notebook více otestovat jsme si vyžádali verzi s Windows XP. Linuxový systém se s novým modelem nijak nezměnil a v předchozí recenzi je popsán velmi dobře.

Každá varianta je vždy nabízena v několika barevných provedeních. Osobně se mi konzervativní černá líbí ze všech nejvíce a některé na mě působí mírně lacině. Mechanická konstrukce zůstala stále velmi pevná a po této stránce nemám žádné výhrady. Líbí se mi, že je celkově notebook velmi odolný, což přispívá k jeho určení, kde se dá očekávat, že s ním nikdo moc v rukavičkách zacházet nebude. Větší displej si vyžádal jisté úpravy konstrukce a notebook je tak mírně větší. Není to však nijak hrozné, protože jde pouze o jeden rozměr a rozdíl je jen pár milimetrů. Rozměry jsou tedy 225 x 165 x 22–35 mm při váze 1,0 kg. Více se změnil napájecí adaptér, který je teď velmi podobný standardním notebookovým. Oproti těm nejmenším pro klasické notebooky je však ještě o kousek menší (váha: 205 g), takže v tom žádný velký problém nevidím.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice zůstala beze změny. Vlastně se ani nedivím. Na své rozměry je relativně dobrá a je na ní možné psát i velmi rychle. Opět jsem na ní napsal část recenze, což je snad nejlepší zátěžový test. Pokud si člověk zvykne na malé klávesy a nemá prsty jako špalky, tak může dosáhnout rychlosti psaní podobné té z normálních notebooků.

Hlavní změna přišla s touchpadem. Ten je od společnosti Elantech a podporuje snímání více prstů najednou. Nedávno jsme o tom psali u notebooku MacBook Air. Zde je princip téměř identický. Poklepáním dvěma prsty najednou se emuluje pravé tlačítko a poklepáním třemi prsty prostřední tlačítko (to je velmi užitečné zejména ve webovém prohlížeči Firefox). Emulace kolečka myši se neprovádí tahem prstu po pravé straně, ale dvěma prsty vedle sebe na libovolném místě dotykové plochy. Funkcí je samozřejmě ještě pár, ale tyto jsou ze všech asi nejdůležitější. Trochu mi vadila nastavovací utilita, která nenabízela příliš možností konfigurace. Zejména citlivost na dotek v případě klepaní (levé tlačítko) nebyla optimální a občas jsem musel klepnout dvakrát, než se něco stalo. Dále bych ještě dodal, že pohyb kurzoru je mírně zpožděný. Vzhledem k menší obrazovce (a nižšímu rozlišení) to však zas tak výrazně nevadí. Tímto problémem trpí velké množství notebooků.

Výhrady mám k mechanickému zpracování tlačítek pod dotykovou ploškou. Ta jsou obě realizována jedním kusem plastu a mačkají se velmi ztuha. Kolikrát jsem měl z nich pocit, jak kdyby snad k mačkání ani nesloužila. O to více potěší, že díky multi-touch touchpadu se člověk obejde i bez nich. Alespoň já jsem se je odnaučil používat velmi rychle.

Hlavní HW parametry

Základní deska je opět osazena kombinací starší low-end čipové sady Intel 910GML a procesoru Celeron-M 900 MHz (ULV varianta). V dnešní době už se nedá říct, že by šlo o nějaké zajímavé řešení, protože neposkytuje ani kdovíjaký výpočetní výkon a ani spotřeba není nejnižší. Výhoda je především v ceně, protože se jedná o nejlevnější řešení „na Intel“. Ačkoli z výsledků měření vyplývá, že výkon není moc velký, v předinstalovaném systému Windows XP Home Edition se vše hýbalo maximálně svižně a při běžné kancelářské práci jsem vůbec neměl pocit, že by šlo o nějaké úsporné součásti. K účelu zařízení je tedy výkon dostačující.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 9085
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7544

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 123

Paměť RAM je celá zasazena do jednoho standardního SO-DIMM slotu. V našem kusu byl 1GB DDR2-667 modul, který by měl pro standardní práci ve Windows XP plně dostačovat. Naměřená propustnost programem HWiNFO32 je poloviční proti běžným notebookům a konkrétně jde o hodnotu 1006 MB/s.

Úložný prostor je složen ze dvou SSD modulů. První s kapacitou 4 GB je umístěn na základní desce (stejně jako na Eee PC 701). Sekunduje mu druhý modul v miniPCIe slotu. Ten má kapacitu 8 GB a vzhledem k tomu, že má osazenou jen půlku paměťových čipů, tak je jasné, že se vyrábí i 16GB verze. Rozhodně se nejedná o ty nejrychlejší SSD paměti na trhu, ale i tak je rychlost čtení o polovinu vyšší než u malých 1,8“ disků (škoda, že se to nedá říct také o rychlosti zápisu, která kolikrát zmíněné disky ani nepřesáhne). Občas jsem měl pocit, že se na disk čeká, ale nešlo o nic tak hrozného.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 32 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,9 MB/s (druhý disk: 28,7 MB/s)
  • Průměrná přístupová doba: 0,52 ms

Mimo 100Mbit síťové karty je přítomen také Wi-Fi modul s podporou b/g standardů. Když vezmu v potaz, že chybí PCMCIA/ExpressCard slot, tak trochu zamrzí absence Bluetooth. U malého zařízení se dá očekávat potřeba mobilního internetu a volné Wi-Fi sítě u nás rozhodně nejsou všude. Takto je možné připojit nějaký ten bezdrátový modem (resp. telefon) jedině pomocí USB.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nový 9“ širokoúhlý displej chválím. Jeho kontrast, podání černé i pozorovací úhly jsou na velmi dobré úrovni a řekl bych, že jde o nadprůměr. Spodní vertikální úhel je slabý jako asi na všech TN panelech, horní vertikální úhel však mile překvapil. Celkově si na takové obrazovce celkem bez problému dokážu představit sledování filmů na cestách. Povrchová úprava je matná, a tak se ani nemusíte bát rušivých odlesků.

Sdílená grafická karta uvnitř čipové sady Intel 910GML zůstala nezměněna. Díky tomu, že teď máme testovací kus s Windows XP, tak ho konečně můžeme podrobit i standardním redakčním testům. Z nich lze vyčíst, že výkon sice je velmi malý, ale na druhou stranu je stále ještě asi 2,5x vyšší než u konkurenčního řešení VIA Unichrome IGP.

Opět došlo i na testování grafického výstupu. S prvním testovacím monitorem Samsung SyncMaster 215TW (21“, WXGA+, 8bit S-PVA) po vybrání VGA výstupu pomocí ASUS utility jen vyskočila hláška, že nativní rozlišení 1680x1050 není podporováno. Abych zachoval správnou velikost pixelů, tak jsem vyzkoušel aspoň 1400x1050 s tím, že monitor po stranách sám udělal černé pruhy. Obraz byl ostrý, ale občas se některé řádky mírně chvěly. Při testování s low-end monitorem Acer AL1716 (17“, SXGA, 6bit TN) bylo nativní rozlišení 1280x1024 dokonale ostré bez jediných defektů. Celkově tedy vlastně musím ASUS pochválit, protože jiná zařízení této velikosti jsou na tom kolikrát mnohem hůř.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2815
  • 3DMark 03: 541
  • 3DMark 05: -
  • 3DMark 06: -

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 147
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 388
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 494
  • OpenGL Speedup: 3,35

ASUS Eee PC prostě není herní mašina, ale i tak si na něm některé starší 3D hry lze zahrát. Existují dokonce i weby, které se přímo věnují tomu, jak na Eee PC rozchodit různé hry. Někdy jde vážně o šílenosti, ale je pěkné vidět, co všechno na takovém zařízení může běžet.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory byly velkým displejem vytlačeny na zadní část základny. Nemám k nim žádné výhrady, neboť hrají velmi hlasitě a zvuk je i na poměry velkých notebooků dobrý.

Ke změně multimediálních schopností došlo jen výměnou webkamery za lepší 1,3Mpix model. Ta zvládne fotky v rozlišení 1280x1024 a video v rozlišení 640x480. Překvapilo mě, že na notebooku nebyl předinstalován žádný program na správu webkamery, tudíž jsem musel použít integrovanou utilitu ve Windows, se kterou však nelze tvořit větší fotky než 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Po zapnutí, kdy je notebook ještě chladný, si můžete užít ticho, jelikož se uvnitř nic netočí. Pokud na notebooku v podstatě nic neděláte, tak se zahřeje až po dlouhé době. V případě nastaveného vyššího výkonu následně ventilátor běží velmi často. Pokud jedete na nižší výkon, tak se ventilátor spouští jen sporadicky i po zahřátí. Ke zvuku ventilátoru mám výhrady. Přestože by byl sám o sobě tichý, nemohu se zbavit dojmu, že o něco drhne. Vydává totiž takový drnčivý zvuk. Dle toho, co mi řekli majitelé starších kusů, to není nic neobvyklého, takže nepředpokládám chybu kusu. Tento zvuk vadí v podstatě jen pokud je člověk s notebookem sám v tiché místnosti, a není moc hlasitý. Pokud však je slyšet, tak je to subjektivně méně příjemné, než když by šlo o klasický „šumivý“ zvuk. Citlivějším jedincům tedy doporučuji na High Performance režim rovnou zapomenout a raději si užívat ticha.

Při hraní 3D her běží ventilátor neustále a sem tam se přepíná na vyšší rychlost, která se zas nijak extrémně neliší. Pokud si u hry necháte zapnuté zvuky, tak vás ventilátor rušit nebude.

hodina provozu - mírná zátěž (Power Saving mód)

  • touchpad = 35,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 36,8°C
  • spodek maximum = 37,1°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 37,8°C
  • napájecí adaptér = 40,6°C

hodina provozu - mírná zátěž (High Performance mód)

  • touchpad = 39,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 38,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 39,6°C
  • klávesnice vlevo = 38,6°C
  • klávesnice vpravo = 40,8°C
  • spodek maximum = 40,4°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 41,3°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž (High Performance mód)

  • touchpad = 39,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 38,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 39,5°C
  • klávesnice vlevo = 39,8°C
  • klávesnice vpravo = 42,6°C
  • spodek maximum = 40,9°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 47,8°C
  • napájecí adaptér = 49,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty při High Performace režimu nejsou zrovna tím, čím by se mohl Eee PC chlubit (u Power Saving režimu jsou teploty o něco menší). I při běžném používání, kdy se nespouští vyloženě výpočetně náročné programy, je celý notebook poměrně horký. Osobně nepatřím mezi lidi, kteří by na vyšší teploty byli nějak citliví, takže mi to nijak výrazně nevadí. Určitě to ale nebude příjemné každému a obecně si na to někteří lidé u Eee PC stěžují. Na takto malém notebooku to vadí o něco méně, jelikož je příliš malý na to, aby si o něj uživatel opíral při psaní ruce. Při práci na klíně bych doporučoval posunout notebook více na kolena. Zvláště u mužů jsou místa, která by se zbytečně zahřívat nemusela :-).

Baterie

Výdrž na baterie pro mě byla mírným zklamáním, proti minulému modelu jsme dostali jen 4400 mAh baterii, která má při napětí 7,4 V kapacitu jen 32 Wh. Vzhledem k ne úplně úspornému Celeronu byla výdrž v našem standardním redakčním testu* jen 2 hodiny a 57 minut, což není hodnota, která by dvakrát moc nadchla. Když jsem provozoval notebook s dvoutřetinovým podsvícením displeje a zapnutou Wi-Fi a mimo prohlížení webových stránek sem tam i instaloval nějaký program (třeba OpenOffice), tak jsem se dokonce nedostal ani přes dvě hodiny.

Smutným faktem je velmi nepřesné měření zbývající kapacity baterie. Funguje totiž jen po desítkách procent a to ještě velmi pochybně. Uživatel si tak nemůže být moc jist, jak dlouho že by mu to baterie ještě mohla sloužit (logicky tak chybí i ukazatel zbývajícího času vypočítávaný na základě aktuální spotřeby).

Příkon notebooku (Power Saving mód)

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W

Příkon notebooku (High Performance mód)

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W

BIOS

Ovládací utilita AMI BIOSu toho tentokrát moc nenabízí, ale to nikoho asi moc nepřekvapí. Proti minulému modelu přibyla navíc jedna volba, která se týká taktu FSB (tedy i procesoru). Původní Eee PC měly od výroby podtaktovaný procesor (i na starších Eee PC se tato volba objeví s novější verzí BIOSu), který je nyní možné nataktovat na původní frekvenci plných 900 MHz, se kterou byly provedeny všechny výpočetní testy (takto byl totiž notebook nastaven, když se dostal do redakce). Pouze na test výdrže baterie byl procesor v BIOSu podtaktován (volba „Operation Mode: Power Saving“).

Příslušenství

Mimo adaptéru se ke všem Eee PC dodává i slušivý měkký obal velký akorát na samotný notebook - adaptér si do něj již nedáte, což v kombinaci s výše zmíněnou výdrží zamrzí o to více. Předinstalovaný software se skládá z operačního systému Windows XP Home Edition a jednoduchého kancelářského balíku MS Works. Tento kus nebyl určen pro Českou republiku, a tak byl všechen software v angličtině (jakožto i popisky klávesnice).

Ceny a záruka

Model Eee PC 900 lze v tuto chvíli sehnat pouze ze zahraničí. Kolují zvěsti o tom, že je jeho produkce ukončena - což nám ale ASUS vyvrátil. U nás má být k sehnání koncem srpna za cenu cca 7 563 Kč bez DPH (9000 Kč s DPH). Dalším modelem bude již brzy Eee PC 901, který by měl mít lepší spotřebu a s tím související výdrž na baterie. Snížení spotřeby bude dosaženo použitím nového úsporného procesoru Intel Atom a novější čipové sady. EEE PC 901 bude stát o 1000 Kč s DPH více, tedy 8403 Kč bez DPH (10000 Kč s DPH). EEE PC 901 má být lokalizován do češtiny hned po EN a Čínské verzi.

Je pravděpodobné, že 901 se nedostane na test v krátkodobém horizontu a zároveň její ergonomie je s 900 téměř identická, protože jsou použity stejné ostatní komponenty (displej, touchpad, klávesnice). Dojde pouze k některým vzhledovým změnám.

Závěr

ASUS Eee PC byl prvním komerčním produktem tohoto charakteru (miniaturní & levný). Díky tomu se kolem něj vytvořila obrovská komunita, kterou ostatní podobné notebooky prostě nemají. Tato komunita s sebou přináší mnoho výhod. Inovovaný model vylepšil hlavní nedostatky v ergonomii a nabídl konečně i větší displej. Mohu říct, že větší displej je jednoznačně krok kupředu, protože citelně zvyšuje celkovou použitelnost zařízení. Konečně při práci nemám pocit stísněnosti.

Bohužel opravením největších nedostatků jsou více vidět nedostatky jiné - mám na mysli především slabou výdrž na baterie. Ta byla mimo větší spotřeby displeje snížena také použitím slabší baterie (tento krok osobně příliš nechápu). Tento nedostatek by měl být spraven v novém modelu, který konečně upouští od Celeron-M procesoru a nabízí rychlejší procesor Atom. Tím by se mohly vyřešit i problémy s vyššími teplotami. U zvuku ventilátoru však nezbývá než doufat, že se změní návrh.

Klady a zápory

+ větší displej už je použitelný na většinu základních činností
+ velmi pevná mechanická konstrukce snese i drsné zacházení
+ velká komunita kolem Eee PC notebooků a výborná podpora v Linuxových distribucích

- nízká výdrž na baterie (vyšší spotřeba a menší baterie proti Eee PC 701)
- ventilátor „drnčí“
- vyšší teploty (zejména pokud jede procesor na plnou frekvenci)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS Eee PC 900

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Eee PC 900
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron-M (900 MHz, 512 kB L2, 400MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 (1x 1024)
  • HDD (GB): 12 (4GB onboard SSD + 8GB mini-PCIe SSD)
  • DVD: -
  • LCD: 9.0" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA900
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros Fast Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5007EG (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC662)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home Edition (EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 7.4V / 2h 57min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 225 x 165 x 22-35 mm
  • Hmotnost (kg): 1.01
Recenze

Diskuse