RECENZE: Eee PC 901 - úspornější s Atomem

26. 6. 2008 12:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tak jsme se ani nenadáli a vylepšená verze malého notebooku Eee PC je tu. Konečně tak přišla možnost podívat se na zoubek novému úspornému procesoru Intel Atom. Zvýšila se díky němu konečně výdrž na baterie? A jak je na tom tento levný a superúsporný procesor s výkonem? Nejen na to jsme se pokusili najít odpověď v dnešním testu.

Eee PC 901 - úspornější s Atomem

Základní popis

V době psaní recenze na Eee PC 900 jsem netušil, že vylepšená verze přijde do redakce tak brzo. ASUS má však v plánu nabízet obě verze najednou s tím, že 901 bude tou dražší a 900 tou levnější. S verzí 901 přichází malá změna. Vymizely všechny nápisy ASUS a počítač je nyní nabízen jen pod značkou Eee PC. Logo ASUS najdete pouze na štítku na spodku zařízení. To odpovídá prohlášení ASUSu, který chce "Eee divizi" propagovat samostatně a od popularity Eee PC odpíchnout prodej celé škály Eee zařízení.

Tentokrát se k nám poprvé dostala bílá verze (předchozí dva recenzované notebooky z řady měly barvu černou). Dle mého názoru se bílá verze hodí spíše pro dívky a mladší lidi. V tomto názoru mě utvrzují i nově zaoblené tvary (tělo přístroje je jinak stejně velké). Částečně totiž celý notebook působí jako hračka. Každý člověk má jiný vkus, takže předpokládám, že pro některé může být i ta bílá barva důvodem ke koupi. Černá však vypadá minimálně o třídu profesionálněji.

Model 901 je v mnoha ohledech identický s modelem 900. Věnovat se proto budu především rozdílům. V původní recenzi na model 701 (ASUS Eee PC 701 - první test v ČR) můžete najít kompletní popis původního notebooku a jeho linuxového operačního systému. V nedávné recenzi na model 900 (ASUS Eee PC 900 - notebook do kapsy) je pak popsáno několik změn charakteristických i pro dnes recenzovaný model. Na mysli mám především větší displej s vyšším rozlišením a touchpad s podporou multi-touch. Dnešní recenze si klade za cíl otestovat především vliv nového procesoru Intel Atom.

Modely s procesorem Intel Atom budou nabízeny standardně s velkou baterií. Ta na spodní straně mírně přesahuje a hlavně zvyšuje celkovou hmotnost zařízení na 1,16 kg. Zvýšení hmotnosti je opravdu znatelné zejména při porovnání s minule recenzovaným modelem. Větší baterie je jednoznačně kladem v případě výdrže bez připojeného napájení. Kdo však výdrž nepotřebuje zas nějak extra velkou, možná by ocenil tahání lehčího přístroje. Adaptér zůstal identický (miniaturní, 203 g), jen je také bílý stejně jako celý notebook.

Klávesnice a ovládací prvky

V případě vstupních zařízení došlo pouze k jedné změně. Ta není nijak velká, ale potěší. Mluvím o nových tlačítkách touchpadu. Ty se konečně dají pohodlně mačkat díky jejich výrazně měkčímu a jistějšímu stisku. Nad klávesnicí se ještě objevilo několik tlačítek rychlé volby. Lze s nimi přepínat rozlišení, vypínat displej a měnit profil spotřeby.

Hlavní HW parametry

Poprvé se nám dostal do redakce notebook s úsporným procesorem z řady Atom. V Eee PC 901 je osazen model Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz, jehož FSB běží na (na dnešní poměry nižším) taktu 533 MHz. Stejně tak vyrovnávací paměť je menší proti běžným Core procesorům – konkrétně 512kB L2. S procesorem spolupracuje nová úsporná čipová sada Intel 945GSE s maximální spotřebou 6 W. Slovo nová jsem zmínil zcela záměrně. Většina lidí ji totiž považuje za zastaralou, protože vychází ze staršího návrhu (i945), ale pravdou je, že tato konkrétní byla vytvořena a upravena extra pro procesory Atom.

S Atomem přibyla v Eee PC podpora pro automatickou regulaci frekvence (výkonu) a napětí. Stará se o to předinstalovaná utilita dostupná jak ve Windows, tak i v Linuxu. Na výběr jsou čtyři profily: Power Saving (nejúspornější), Auto Mode (automatická regulace až do 1,6 GHz), High Performance Mode (napevno 1,6 GHz), Super Performance Mode (procesor se přetaktuje na 1,8 GHz pomocí zvýšení taktu FSB na 600 MHz). Vzhledem ke snadno dostupné volbě přetaktování přímo od výrobce jsem všechny testy prováděl v módu Super Performance Mode.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 238
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5882

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 705
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 844

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 101
  • Rendering (Multiple CPU): 152
  • Multiprocessor Speedup: 1,51

Z výkonu jsem popravdě mírně rozpačitý. Nedá se totiž říct, že by byl Atom výkonově lepší variantou než předchozí Celeron-M. Rendering v testu Cinebench je při testu na jeden procesor pomalejší proti variantě s Celeronem. Dohání ho až v případě, že běží na 2 thready (Hyper-Threading). Výstup programu HWiNFO32 je podobný. Dalo by se říct, že jednovláknové aplikace (těch je dnes většina) budou na novém Atomu pomalejší a vícevláknové aplikace budou o něco rychlejší (díky zmíněnému HT). I přes nízké hodnoty procesor stačí na všechnu základní práci v předinstalovaných systémech (Linux i Windows XP). Dokonce i film je možné si přehrát a videa z YouTube běží roztažená na celou obrazovku také plynule (při 70% vytížení CPU).

Vrátil bych se ještě k technologii Hyper Threadingu, kterou zjednodušeně vysvětlím. Procesor má v sobě určitý počet různých výpočetních jednotek, registry a jednotku, která zpracovává instrukce programu. Tato technologie funguje na principu zdvojení registrů a jednotky zpracování instrukcí. Výpočetní jednotky jsou však stále stejné a jsou přidělovány mezi tato "virtuální jádra" podle toho, které jsou zrovna volné. Je tak možné je efektivněji využít.

Paměť 1 GB RAM je tvořena jedním modulem (typu DDR2-667). Více modulů se do tohoto notebooku ani nevejde. V testu HWiNFO32 dosáhl notebook propustnosti paměti 1718 MB/s, což je sice v porovnání s velkými notebooky hodnota podprůměrná, ale na malý notebook velmi dobrá.

Úložný prostor je opět tvořen jednou integrovanou SSD pamětí o velikosti 4 GB a jednou zasunutou do mini-PCIe slotu o velikosti 16 GB (tentokrát už jsou osazeny všechny čipy na modulu). Paměti patří mezi SSD k těm pomalejším a mimo kratší přístupové doby nenabízejí žádné zrychlení proti malým klasickým diskům. Zápis je naopak o něco pomalejší, což se může při některých operacích projevit. Jak Linux, tak i Windows XP jsou však na rychlost disku relativně nenáročné systémy, takže viditelné zpomalení se při běžné práci nekonalo. Notebook reagoval spíše svižně.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 27,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 27,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,58 ms

Konečně se rozšířily i schopnosti komunikace s okolním světem o jednu zásadní technologii. Mimo 100Mbit Fast Ethernetu a Wi-Fi karty (nyní překvapivě od neznámého výrobce AzureWave fyzicky připojená přes interní USB) je navíc přítomen i Bluetooth 2.0 modul. Sláva ASUSu, konečně si lze snadno připojit svůj mobilní telefon a připojit se přes něj na internet.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nová čipová sada přichází s lepší grafickou kartou – Intel GMA950. Ve 3D to nepřináší žádné velké výhody, ale je konečně lepší podpora vyšších rozlišení na VGA výstupu. Po připojení testovacího 21“ monitoru Samsung SyncMasteru 215TW (WSXGA+, 8bit, S-PVA) běželo nativní rozlišení 1680x1050 ihned po přepnutí pomocí kláves Fn+F5. Obraz byl bez viditelných defektů (duchy, neostrosti) a hodnotím ho velmi kladně i v porovnání s velkými notebooky. Mezi malými notebooky si zaslouží ASUS pochvalu, protože všechna malá levná zařízení, která jsme testovali, si s tímto rozlišením nevěděla rady (a když už ano, tak to bylo nepoužitelné).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2753
  • 3DMark 03: 772
  • 3DMark 05: 272
  • 3DMark 06: 94

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 152
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 416
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 580
  • OpenGL Speedup: 3,82

V herních testech 3D Mark notebook nijak neoslní. Novější technologie nešly směrem k vyššímu hernímu výkonu, protože o ten, u podobných zařízení zas moc nejde. Mírné zvýšení výkonu vzniklo použitím novějšího grafického jádra. To je však stejně jako minulá verze i zde výrazně přiškrceno, takže na hry jsou obě Eee PC vhodná asi tak stejně (málo).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk

Úspornější komponenty se pozitivně podepsaly na produkovaném teple a hluku. Při běžné práci s nastavenou automatickou regulací výkonu je ventilátor vypnutý, což v případě absence jakýchkoli jiných pohyblivých součástí znamená nehlučné zařízení. Na své si tedy přijdou i velmi citliví jedinci.

Druhé příjemné zjištění přišlo při zátěžových testech. Ventilátor má nyní mnohem příjemnější zvuk. Konečně je totiž slyšet pouze proudění vzduchu (lehký šum). Hluk ventilátoru je přijatelný a není ani nijak rušivý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,6°C
  • spodek maximum = 34,8°C
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 39,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • klávesnice vlevo = 36,6°C
  • klávesnice vpravo = 38,9°C
  • spodek maximum = 49,3°C (levý bok)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 53,7°C

teplota okolí při měření: 22°C

Subjektivně mám pocit, že už se nepřenáší tolik tepla horní částí základny na uživatelovi ruce. Spodek je ale zejména při větší zátěži stále velmi horký a téměř 50°C už by nebylo pro uživatelovy nohy (případně klín) to nejlepší. Pokud jde jen o psaní, tak to už není s prací na nohou nejmenší problém i celé hodiny (o 5°C nižší teplota spodku v klidu proti Eee PC 900).

Baterie

Aby byl rozdíl s novým úsporným procesorem ještě výraznější, tak proti posledně testovanému má tento model o polovinu větší baterii s kapacitou 49 Wh (6600 mAh, 7,4 V). V kombinaci s úspornými součástkami dokázal běžet v našem standardním redakčním testu celých 9 hodin a 46 minut. S touto hodnotou se umístil na předních příčkách mezi námi recenzovanými notebooky. Právě vysoká výdrž na baterie značně smazává rozdíl mezi levnými a drahými malými notebooky. S necelými 10 hodinami je totiž použitelnost zařízení posunuta o pěkný kus kupředu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W

Zejména hodnoty při nabíjení ukazují, že u zdroje už není žádná výkonová rezerva. Notebook se tedy nabíjí úměrně rychle tomu, jak moc je vytěžován.

BIOS

V nastavení BIOSu je vše při starém. Zmizela možnost přepínat FSB (už nemá význam) a přibylo zakázání Hyper Threadingu (procesor se tváří jako dva) a SpeedStep technologie (automatická regulace rychlosti a napětí procesoru).

Ceny a záruka

Námi testovaný model bude v prodeji za cenu 8403 Kč bez DPH (10 000 Kč s DPH). V nabídce by měla být verze s Linuxem i Windows XP Home Edition.

Závěr

Nejnovější model Eee PC 901 opravuje všechny zápory, které jsem vytkl modelu 900. Ventilátor má konečně příjemnější (tišší) zvuk, tlačítka touchpadu jsou konečně provedena tak, aby se dala pohodlně mačkat, větší baterie a úspornější vnitřnosti jsou zárukou podstatně větší výdrže a také teploty při běžné práci klesly o pár stupňů dolů. Zůstávají tak v podstatě jen dvě „negativa“, která se týkají jen některých uživatelů. Procesor i přes svou vysokou frekvenci není nijak oslnivě výkonný (v aplikacích pracujících jednovláknově je výkon i s přetaktovaným Atomem o něco nižší než s Celeron-M na 900 MHz) a klávesnice je značně zmenšena proti běžné klávesnici notebooku. Slabší procesor zas moc velký problém není, protože oba předinstalované systémy dokáží běžet svižně ve všech základních multimediálních i kancelářských činnostech. Malá klávesnice je pro změnu individuální záležitostí – někomu může vyhovovat a někdo se s ní bude jen trápit (lidé s tlustšími prsty určitě). Celkově hodnotím tento model Eee PC jako velmi vydařený a jeho cílová skupina si zcela jistě přijde na své.

Klady a zápory

+ velká výdrž na baterie
+ tichý provoz a nižší teploty

- výkon je v některých aplikacích nižší

Pod čarou

Aby bylo možné provést všechny potřebné testy, byl původní systém přemazán systémem Windows XP. ASUS Eee PC je standardní počítač, takže je instalace problematická pouze v případě, že nemáte přístupnou externí USB optickou mechaniku. To lze řešit speciálně vytvořenými oddíly USB flash disků, ale tyto postupy nejsou nejjednodušší.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Eee PC 901

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Eee PC 901
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1.6 GHz, 512 kB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 (1x 1024)
  • HDD (GB): 12 (4GB onboard SSD + 16GB mini-PCIe SSD)
  • DVD: -
  • LCD: 9.0" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros PCI-E Fast Ethernet)
  • WiFi: AzureWave WiFi (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC662)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: ASUS Desktop OS (Xandros Linux, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh 7.4V / 9h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 225 x 165 x 22-40 mm
  • Hmotnost (kg): 1.01
Recenze

Diskuse