RECENZE: ASUS F80Cr - levně s grafikou

7. 8. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes se podíváme na úplně novou řadu notebooků značky ASUS. Ta se námi testovaným modelem snaží zaujmout studenty a méně náročné uživatele příznivou cenou atakující magickou hranici 10 000,- Kč bez DPH, zajímavým vzhledem, dedikovanou grafickou kartou s HDMI a k tomu navíc ještě 3 GB RAM a velkým diskem.

ASUS F80Cr - levně s grafikou

Základní popis

Sněhově bílý notebook se snaží jít opačným směrem než klasické krabicové business modely. Díky tomu dokáže zaujmout spoustu uživatelů, které počítače jako takové zas tolik nezajímají, ale od svého „společníka“ čekají líbivý a elegantní vzhled. Z praktického testu vyvozuji, že na ženy působí tento ASUS velmi pozitivně. Všechny hrany jsou zaoblené, ale samotný design není nijak přeplácaný. V otevřeném stavu notebooku dominují stříbrné prvky (lišta nad klávesnicí a rám touchpadu s jeho tlačítky).

Základna notebooku používá hrubý vzorek, který by měl zabránit rychlému viditelnému opotřebení materiálů. Tento krok chválím a shledávám ho velmi praktickým. Víko je sice lesklé, ale díky bílé barvě a pěknému vzoru na něm stejně nejsou žádné otisky vidět. To je velmi dobré, protože ani zde není vyžadována nadměrná údržba, aby byl notebook stále pěkný.

K mechanickému zpracování nemám nejmenší výhrady. Vlastně mě příjemně překvapilo. Celé šasi je pevné a neprohýbá se při tlačení na libovolné místo. Ani zvednutí otevřeného notebooku za libovolný roh ho nekroutí. Překvapivě i víko pravděpodobně musí být nějak mírné vyztužené, protože při mačkání jeho vnější strany se nijak nevlnily barvy na displeji. Vzhledem k tomu, že jde o 14,1“ model, který bude pravděpodobně s uživatelem i v pohybu, je zaměření se na kvalitu zpracování chvályhodné.

Úhel otevření víka je přibližně 145° a drží ho dva pevné klouby. V zavřeném stavu je dostatečně jištěné magneticky. Na zavřeném notebooku lze vidět na čelním panelu čtyři stavové diody (3 modré, 1 červená). Ty indikují nabíjení baterie a zapnutí notebooku, Wi-Fi nebo Bluetooth.

Na těle notebooku nechybí žádné základní běžně používané konektory. Většina se jich soustřeďuje na levém boku – jmenovitě tu je: ExpressCard 34 slot (ta užší verze), dva audio konektory, dva USB porty, digitální HDMI výstup, modem, LAN a připojení napájecího adaptéru. Na zadní stranu se odklidil jen poslední USB port, analogový VGA výstup (bez šroubovacích úchytů) a zdířka Kensington zámku. Pravý bok je celý vyhrazen pro optickou mechaniku, která je efektně integrována do vzhledu notebooku (viz. fotky). Na čelním panelu trůní pěkně uprostřed čtečka paměťových karet SD, MMC a MS/Pro (SD karta se do ní vleze celá), a tím je výčet rozhraní kompletní.

Úhlopříčka 14,1“ je dobrým kompromisem pro plnohodnotný notebook s ergonomií, která neomezuje ani při delším použití, a dostatečnou mobilitou i pro častější přenášení. Rozměry 340 x 240 x 38 mm a váha 2,39 kg jsou v této úhlopříčce běžným průměrem. Potěšujícím prvkem je ovšem relativně malý napájecí 65W adaptér s hmotností 343 g (včetně kabeláže).

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá bílá klávesnice na mě působila při prvním setkání velmi levně. O to více jsem byl překvapen, když jsem na ní začal psát tuto recenzi. Nikde se ani minimálně neprohýbá a díky dokonale jistému stisku se na ní dá psát neuvěřitelně rychle. Já jsem zvyklý na silnější údery do kláves, což je v tomto případě vykoupeno hlučnějším chodem. Při troše snahy lze však psát i tiše.

Rozložení je typické pro většinu ASUS notebooků této velikosti. Ctrl klávesa je na svém místě v levém dolním rohu, kurzorové šipky jsou zapuštěné mezi ostatní klávesy a jsou mírně zúžené, klávesy pro pohyb v dokumentech jsou na nejběžnějším místě po pravém kraji klávesnice a funkční klávesy nejsou děleny do bloku. Celkově nemám ke klávesnici žádné výhrady.

Pomocí Fn a řady funkčních kláves lze ovládat světlost displeje, hlasitost zvuku, Wi-Fi/BT, zhasínat interní LCD panel, vypínat touchpad a přepínat výstup grafické karty. Dále je zde i rychlá volba „tlačítka režimu spánku“, webového prohlížeče a poštovního klienta.

Pochvalu si zaslouží prostorný Synaptics touchpad s příjemným hladkým povrchem, po kterém prst snadno klouže. Jeho dvě tlačítka jsou velká a mají jistý stisk. Jejich klapavý zvuk by ovšem mohl být o něco tišší.

Hlavní HW parametry

V dnešní době tvrdé nadvlády (marketingové) platformy Centrino překvapí alternativní řešení. Dalo by se říct, že ASUS vyřešil vnitřnosti notebooku hodně alternativně. Srdcem systému je totiž čipová sada SiS 672 (NB) a SiS 968 (SB), která je určena primárně pro stolní počítače. Tam sice patří k těm úspornějším, ale na poměry notebooků úsporná není vůbec (spíše naopak). Podstatně kurióznější je ovšem použitý procesor taktéž pro stolní počítače – jde o Intel Celeron-D 220 s frekvencí pouhých 1,2 GHz a 512kB L2 cache. Ten je založen na osekaném jádře původních stolních Core 2 Duo procesorů (tedy Conroe).

Frekvence procesoru je na dnešní poměry opravdu slabá. To jde částečně vyvážit pomocí výrobcem připraveného přetaktování volbou v nastavení BIOSu. Skokově tak lze přepínat (vyžaduje restart) mezi standardní frekvencí 1,2 GHz a 1,5 GHz. Přetaktování je řešeno pomocí změny frekvence FSB (z 533 na 666 MHz).

Single-Thread mód

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 787
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9057

Single-Thread mód (po přetaktování)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 440
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 308

Cinebench 9.5 (v závorce jsou hodnoty po přetaktování)

  • Rendering (Single CPU): 175 (220)

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,3

Po nepříliš oslnivém procesoru překvapí nadstandardní množství 3 GB RAM složené z 1GB a 2GB modulu DDR2-667. Vlivem méně výkonných součástí je propustnost paměti snížena na 1541 MB/s (měřeno programem HWiNFO32).

Taktéž na disku se nešetřilo, protože kapacita 250 GB je stále ještě nad průměrem i ve střední třídě notebooků. Díky rychlosti ploten 5400 rpm a kolmému zápisu jsou výsledky disku velmi dobré. V kombinaci s velkým množstvím paměti RAM to znamená, že v předinstalovaném systému Windows Vista čeká notebook převážně na procesor. Prostoje se objevují i při spouštění standardních programů, jako je Průzkumník. Z toho důvodu bych viděl Windows XP jako optimálnější volbu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 58,02 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,77 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Dvouvrstvá CD/DVD vypalovačka je dnes již standardní výbavou. Tato je schopna zapisovat na všechny typy médií včetně DVD-RAM.

Spojení s okolními počítači a do internetu je možné realizovat prostřednictvím gigabitového síťového adaptéru SiS a bezdrátové Wi-Fi karty Atheros s podporou standardu N.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14,1“ širokoúhlý displej má lesklou úpravu (bez tlumení odlesků) a standardní rozlišení WXGA (1280x800). Pozorovací úhly jsou jen průměrné, ale díky lesklé povrchové úpravě nejsou barvy zašedlé, takže nenáročnějším uživatelům perfektně poslouží na sledování filmů a hraní her. Nejde o nejkvalitnější displej pro notebooky, ale v této ceně se žádné lepší nedělají.

GPU-Z
specifikace čipu

Vzhledem k osazenému procesoru překvapila dedikovaná grafická karta ATI Mobility Radeon HD3470 s vlastními 256 MB paměti RAM. Ta sice patří do low-end segmentu, ale i tak nabízí výrazně vyšší výkon ve 3D aplikacích nebo hrách než integrované grafiky se sdílenou pamětí. Dedikovaná grafika dnes také většinou znamená i digitální výstup. Externí monitor lze připojit analogově (VGA) i digitálně (HDMI). Není problém dokonce připojit dva externí monitory najednou a na každém míst jinou část plochy (interní displej musí být samozřejmě vypnutý).

Testy 3D Mark (v závorce jsou hodnoty po přetaktování)

  • 3DMark 2001: 8137 (9286)
  • 3DMark 03: 3562 (3604)
  • 3DMark 05: 2736 (2784)
  • 3DMark 06: 1477 (1528)

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,9

Cinebench 9.5 (v závorce jsou hodnoty po přetaktování)

  • Shading (CINEMA 4D): 217 (264)
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 708 (872)
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1510 (1694)
  • OpenGL Speedup: 6,96 (6,42)

Na některé hry už by to dnes chtělo nějaký výkonnější procesor. I s tímto je ovšem tento notebook vhodnější na hraní her než libovolný notebook s integrovanou grafikou. Pokud tedy máte podmínku, že si chcete aspoň rekreačně nějakou tu méně náročnou hru zahrát v rozumné kvalitě, tak Radeon HD3470 potěší. Na nich se totiž slabší procesor podepisuje jen minimálně (hry náročné na procesor mají většinou tak vysoké nároky i na grafiku, že pro podobný notebook nejsou tak jako tak vhodné).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Od integrovaných reproduktorů chlubících se značkou Altec Lansing jsem čekal minimálně nadprůměrnou kvalitu. Vy nadprůměrnou kvalitu určitě nečekejte. Jde spíš o podprůměr oproštěný o jakékoli nižší frekvence, který není ani moc hlasitý. Na druhou stranu u notebooku v této cenové kategorii lze jen těžko čekat nějakou HiFi kvalitu (lze najít i podstatně horší reproduktory).

Ovládání hlasitosti je již tradičně řešeno kombinací Fn s klávesami F10-F12. To znamená, že na tento úkon jsou potřeba obě ruce, což není nejlepší. S pomocí Fn lze zároveň v kombinaci s kurzorovými šipkami ovládat přehrávač. Není to sice jako samostatná tlačítka, ale určitě to potěší.

ASUS patří k těm výrobcům, kteří myslí na multimediální prvky v podobě mikrofonu (nad klávesnicí vlevo) a 1,3Mpix webkamery (obrázky v rozlišení 1280x1024 a video v rozlišení 640x480).

Chlazení a provozní hluk

Žravější komponenty způsobují, že ventilátor uvnitř notebooku jede prakticky neustále a jeho otáčky nejsou nejnižší. Aby to pro uživatele nebyl takový problém, tak je výdech chlazení umístěn na zadní straně (uprostřed). Díky tomu je zvuk ventilátoru tlumen víkem LCD panelu. Od ventilátoru je navíc slyšet jen proudění vzduchu (žádné bzučení nebo pískání), takže ve výsledku není jeho zvuk pro uživatele rušivý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 39,5°C
  • klávesnice vpravo = 34,4°C
  • spodek maximum = 36,3°C
  • výdech chlazení = 43,8°C
  • napájecí adaptér = 42,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,6°C
  • klávesnice vpravo = 35,8°C
  • spodek maximum = 39,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 51,3°C
  • napájecí adaptér = 55,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

Nejvíce se zahřívá levá půlka notebooku. To se projevuje i přes klávesnici, která je na v těch místech teplejší (pravá půlka je úplně studená). Použití na nohou není velkým problémem, ale nemělo by se to v případě tohoto notebooku příliš přehánět.

Baterie

Ačkoli baterie se svými šesti články a kapacitou 49 Wh není nejmenší, notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel jen 2 hodiny (na minutu přesně). Je to vinou nešťastné kombinace SiS čipové sady a stolního procesoru a nepřidá k tomu samozřejmě ani dedikovaná grafická karta. Velkou výdrž u tohoto notebooku prostě nečekejte. S Wi-Fi a lepším podsvícením displeje není ani při kancelářské práci šance přesáhnout výdrž 1 hodinu a 30 minut. Vzhledem k umístění baterie ani není možné osadit notebook nějakou větší (protože by se do něj nevešla).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W

BIOS a zabezpečení

Nastavení (AMI) BIOSu nabízí jen základní možnosti. Z těch, co stojí za zmínku, bych vyjmenoval nastavení módu SATA řadiče (nativní, kompatibilní), vypnutí Numeric PadLock (pak lze psát číslice na NumPadu pouhým stiskem Fn) a aktivace módu přetaktování procesoru. Notebook lze zabezpečit heslem, které lze nastavit pro start počítače, nastavení BIOSu a pevný disk.

Ceny a záruka

ASUS F80Cr by se na našem trhu měl objevit v září za cenu mezi 10 a 12,5 tisíci Kč bez DPH (12 - 15 000 Kč s DPH).

ASUS na všechny své notebooky poskytuje dvouletou záruku typu CAR (Collect and Return).

Závěr

Dnes recenzovaný ASUS patří do kategorie těch nejlevnějších plnohodnotných notebooků a snaží se vnést do této kategorie některé prvky dosud obvyklé spíše pro (o něco) dražší notebooky. Mám na mysli především dobré zpracování a dedikovanou grafickou kartu (ač jen nižší třídy), která je mnohem vhodnější než sdílená, pokud si občas zatoužíte zahrát nějakou hru. V souvislosti s grafikou potěší i digitální HDMI výstup, který se doufejme brzy stane standardní součástí každého notebooku. Aby bylo možné dostat do notebooku tyto součásti, bylo nutné udělat kompromis někde jinde. Prvním kompromisem je čipová sada SiS, která by se hodila více do stolního počítače než do notebooku, protože není dvakrát úsporná. Ta je také hlavním důvodem vysoké spotřeby, a tím pádem i neustále běžícího ventilátoru a slabé výdrže na baterii. Malou kuriozitou je pak procesor Celeron D220, který není mobilní a už vůbec ne výkonný.

V této ceně je každý notebook o kompromisech a je pouze na vás, co je pro vás důležitější. ASUS F80Cr vám může nabídnout dedikovanou grafiku (kterou ve hrách oceníte více než procesor) s HDMI v příjemném stylovém šasi, které je díky 14“ rozměrům i menší a lehčí, než jsou běžné notebooky v této cenové relaci.

Klady a zápory

+ dobrá výbava (RAM, disk, grafika)
+ HDMI

- procesor (spotřeba i výkon)
- slabá výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS F80Cr

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS F80Cr
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron-D 220 (1.20 GHz, 512 kB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-666 (1024 + 2048)
  • HDD (GB): 250 (Seagate ST9250827AS, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti Dual-layer (TSSTcorp CDDVDW TS-L633A)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3470 (256MB DDR2, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (SiS 191 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR928x (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 11.1V / 2h 0min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 340 x 240 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,39
Recenze

Diskuse