RECENZE: ASUS M51Kr - nová řada pro běžné lidi

20. 3. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Sešel se rok s rokem a ASUS připravil nástupce pro svou velmi prodávanou mainstreamovou řadu F3. Jde tedy opět o notebook s úhlopříčkou 15,4'' a stylovým designem. My jsme měli možnost otestovat našlapanou AMD verzi s procesorem Turion X2, WSXGA+ displejem a kombinací sdílené i nejnovější dedikované ATI grafiky. To vše za doporučenou koncovou cenu pod 23 000,- Kč bez DPH.

ASUS M51Kr - nová řada pro běžné lidi

Základní popis

Vzhled doznal několika zajímavých změn. Především jde o oproštění se od stříbrné barvy. V zavřeném stavu je celé tělo černé. Vnější strana víka má lesklý povrch s decentními ornamenty tvořenými malými tečkami. Lesklý povrch víka je i na vnitřní straně – tedy rámu displeje. Klasický stříkaný povrch opěrek rukou byl nahrazen úpravou, jakou můžeme najít na některých konkurenčních noteboocích. Předpokládám, že by tak nemělo docházet k ošoupaní opěrné plochy, takže tento krok jedině vítám. Opěrky rukou mají taktéž svůj určitý vzor. Celý notebook působí neuvěřitelně stylově i díky celkovému zkosení základny, která je vzadu tlustší a vpředu tenčí.

Mechanicky přístroj obstál. Působí relativně pevně a i při uchopení v otevřeném stavu za (přední) roh se prohnul jen minimálně (na což má při této velikosti plné právo). Je jasné, že nelze očekávat výdrž nějakých obrněných speciálů, ale pro potřeby cílové skupiny uživatelů je pevný tak akorát.

Potěší klasický způsob uchycení kloubů, od kterého bohužel většina multimediálních notebooků utekla. Díky tomu není problém s maximálním úhlem otevření. Také jištění víka v zavřeném stavu zůstalo – v případě otevření je třeba nejdříve zmáčknout stříbrné tlačítko na čelním panelu uprostřed.

Na čelním panelu přímo proti uživateli lze nalézt posuvný vypínač bezdrátového vysílače, audio konektory, USB a čtečku paměťových karet (karta se zasouvá skoro celá). Levá strana je dokonce chudší a celou ji zabrala optická mechanika. Vedle ní už výrobce osadil jen zdířku Kensington zámku. Zadní strana je využita úplně celá. Většinu jí zabírá baterie a ve zbylém prostoru se usadila dvě USB, výdech chlazení a napájecí konektor. Nejvíce konektorů je tedy na pravé straně, kde mohou velmi snadno překážet v případě připojené myši v kombinaci s externím monitorem. Postupně od uživatele tu lze najít ExpressCard 54 slot (krytý záslepkou), druhé USB, FireWire, anténní vstup, digitální grafický výstup DVI-D, analogový VGA, modem a LAN.

Tím je výčet konektorů kompletní. Vadí mi prakticky jen zmíněné umístění grafických výstupů a absence klasického výstupu na televizi. Jinak ASUS samozřejmě nezklamal a výbavou bývá vždycky nad průměrem.

Řada základních informačních diod je umístěna hned pod touchpadem a čítá čtyři diody. První indikuje zapnutí počítače. Zbylé tři pak postupně nabíjení baterie a separátně aktivitu BlueTooth a Wi-Fi.

Naše verze byla vybavena tou největší baterií, což znamená (mimo toho, že přesahuje) i zvýšenou váhu. Na 15,4“ notebook mi tak váha přišla nadprůměrná. V číslech to dělá rozměry 365 x 270 x 40 mm při váze 3,16 kg. Adaptér má výkon 90 W, takže nepatří mezi nejmenší. Jeho váha činí rovných 500 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá se světlými popisky (popisky Fn klávesy jsou světle modré). Protože se jedná o ukázkový model, tak je použita americká klávesnice. To znamená mimo amerických popisek i Enter na šířku a dlouhý levý Shift. Předpokládám, že česká verze ale bude mít Enter na výšku a zkrácený levý Shift o přidanou klávesu se zpětným lomítkem (vycházím z jiných modelů, takže to není jisté). Klávesa Fn je umístěna mezi levým CTRL a klávesou Windows (ta jen jediná). Klávesa kontextové nabídky je mezi pravým Altem a CTRL. Horní řada kláves je na výšku zmenšená a není nijak dělena na části. Insert a Delete jsou umístěny v pravém horním rohu (když nepočítám numerický blok). Samostatné klávesy pro pohyb v dokumentu bohužel na klávesnici nikde nejsou. Toto zjištění pro mě bylo obrovským zklamáním. Lze k nim totiž přistupovat přes numerickou část při vypnutém NumLocku. Pokud však máte v plánu používat jak čísla, tak i pohyb v dokumentu najednou, tak budete neustále muset přepínat a výhoda velké klávesnice se tak v podstatě vytrácí. V tom případě je škoda, že na kurzorové šipky je v kombinaci s Fn klávesou přiřazeno ovládání přehrávače. Mnohem více bych na tomto místě ocenil právě funkci výše zmíněných kláves.

Numerická část (u 15,4" notebooku!) nemá klasické rozložení ze stolní klávesnice. Je to zúžená varianta z důvodu omezeného prostoru. Klasické rozložení numerických kláves by znamenalo nutnost zúžení klasické části, což by asi nikdo neocenil.

Pomocí Fn klávesy lze přepínat napájecí/obrazovkové profily, zapnout kameru, spustit VoIP aplikaci, WWW prohlížeč, poštovního klienta, přepínat Wi-Fi/BT, uspat notebook, regulovat a vypínat podsvícení interního displeje, přepínat výstupy grafické karty, deaktivovat touchpad a regulovat hlasitost reproduktorů. Malou náhradou za chybějící multimediální klávesy je možnost ovládat přehrávač pomocí Fn a kurzorových šipek.

Nad klávesnicí v pravém rohu určitě nepřehlédnete stříbrné tlačítko sloužící k zapnutí notebooku. Vedle něj jsou i další, tentokrát ale černá tlačítka pro rychlý přístup k některým funkcím Fn klávesy. Nad těmi je pak umístěna ještě velmi nevýrazná řada diod ukazujících práci disku a zámky klávesnice.

Touchpad je od firmy Synaptics. Její touchpady jsou osazovány do většiny notebooků. Je dvoutlačítkový s možností emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně. Povrch dotykové plochy je příjemně hladký a neměl by trpět ošoupáváním (i když to ukáže až čas). Mezi tlačítky je umístěna čtečka otisků prstů.

Hlavní HW parametry

Notebook je poháněn čipovou sadou AMD RS960M v kombinaci s výkonným procesorem AMD Turion64 X2 TL-66 s frekvencí 2,3 GHz a 1 MB L2 cache. Výkonem by mohli být uspokojení i náročnější uživatelé.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 960
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 280

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 175
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 71 008

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 325
  • Rendering (Multiple CPU): 604
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,2

Paměť RAM dosahuje z důvodu 32-bit operačního systému netradiční hodnoty 3 GB. Je složena z dvou úplně odlišných DDR2-667 modů (1+2 GB). Její propustnost činí dle testu HWiNFO32 2118 MB/s.

Pevný disk od Western Digital se svou kapacitou 320 GB nabízí dostatek úložného prostoru. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm, ale díky vysoké kapacitě mu to nijak neubírá na výkonu za 7200 rpm disky, které patří k dnešní špičce.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 149 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,17 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Optická mechanika Toshiba si poradí mimo všech operací s DVD médii i s čtením HD DVD-ROM a HD DVD-R disků. HD DVD formát je však již dnes v podstatě mrtvý, protože zvítězil Blu-ray.

Komunikaci s okolím zajišťuje kombinace gigabitového ethernetu Realtek, Wi-Fi karty Atheros s podporou draft-n módu a Bluetooth 2.0 modulu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

U sample kusů volí ASUS často velmi našlapanou konfiguraci. Širokoúhlý 15,4“ displej má vysoké rozlišení WSXGA+ (1680x1050) a lesklou povrchovou úpravu. Obraz má velmi pěkné barvy a potěší i vyšší pozorovací úhly.

Parametry displeje testovaného kusu

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 120° horizontálně, 100° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Grafické karty jsou v notebooku rovnou dvě. Mimo dedikované ATI Radeon HD 3470 s vlastní 256MB pamětí (64bit sběrnice), o které jsme nedávno psali v článku ATI Mobility Radeon HD3470 - nový vítr do plachet?, je v čipové sadě integrován ATI Radeon X1200. Ten žádnou paměť samozřejmě nemá a všechno sdílí z hlavní paměti. Zajímalo by mě, co vedlo ASUS opět (už minulý model ASUS F3K měl dvě grafiky) k použití tohoto řešení. Ovladače pro integrovanou grafiku dokonce ani nenajdete na webu (lze je ale stáhnout přímo od ATI). Při mém letmém testování se zdálo, že při obou grafikách byla spotřeba stejná. Chtěl jsem vyzkoušet vyjmutí dedikované grafiky, ale ta je bohužel připájena přímo na desku. Zajímavé využití by se mohlo dostavit, pokud ATI zprovozní svou speciální variantu Crossfire řešení, kdy bude sdílená grafika vypomáhat a údajně by se mohlo dosáhnout až 60% nárůstu výkonu. To se však bude týkat až příští čipové sady.

Pro připojení externího monitoru je možné použít digitální DVI-D či analogový VGA výstup (při integrované grafice mi ani jeden z nich nefungoval). Je tedy možné připojit dvě externí LCD najednou. To potěší zejména některé profesionální uživatele.

Testy 3D Mark (v závorce uvedeny výsledky pro sdílenou grafiku)

  • 3DMark 2001: 10 810 (4271)
  • 3DMark 03: 3668 (1386)
  • 3DMark 05: 3259 (925)
  • 3DMark 06: 1542 (266)

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 346
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1294
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2382
  • OpenGL Speedup: 6,88

Rád bych upozornil, že ačkoli se jedná o nový grafický čip, tak výkonem (3D) je to stále jen nejnižší výkonový segment, takže i takový Radeon X2500 nebo HD2600 je na tom lépe. Už kvůli 64bit paměťové sběrnici je jasné, že se žádný velký výkonový nárůst od HD2400 konat nebude.

I tak by měl výkon stačit na hraní nových her (se sníženými detaily). Problém bude především u náročnějších her, které už nemusí být moc plynulé ani na detaily nejnižší. Na veškerou kancelářskou a multimediální činnost grafika postačuje více než dost.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Je velmi příjemné, že ASUS notebooky už od úhlopříčky 15,4“ jsou často vybaveny TV tunerem (ten je osazen v druhém mini-PCIe slotu, který jiné konfigurace využívají také pro moduly Turbo Memory). Bohužel již tradičně ASUS k recenzovanému kusu „zapomněl“ přibalit redukci na anténu, takže ho nebylo možné otestovat. Zvuková karta má možnost analogového vstupu i stereo výstupu a digitálního S/PDIF optického rozhraní, které ocení zejména majitelé drahých audio receiverů. Mikrofon i 1,3Mpix webkamera se nachází nad displejem ve víku.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou nadprůměrné. Osazena je čtečka otisku prstů i TPM čip. Ten lze použít například pro bezpečnější šifrování disku (s potřebným software) a další vychytávky. Další zabezpečení je už více méně standardní – v BIOSu je možné nastavit heslo pro start systému, BIOS setup a pevný disk.

Chlazení a provozní hluk

Touto kapitolou se dostáváme k hlavnímu problému našeho testovaného kusu a také k důvodu, proč nebylo možné podrobit notebook náročnějším testů denního používání. Ventilátor totiž jede neustále na plné otáčky. Když k tomu připočtu pískající ložisko ventilátoru, tak je to opravdu „smrtelná“ kombinace. Já jsem dokázal nejdéle na notebooku pracovat jen asi 20 minut.

Vzhledem k tomu, že notebook vzadu fouká studený vzduch, tak nemá cenu dělat žádné testy teploty, protože u finálního kusu bude všechno jinak. Stejně mi to ale nedalo a zkusil jsem ventilátoru odpojit napájení (nutné notebook otevřít). Při nastavení „quite office“ jsem od startu nechal notebook asi 30 minut v klidu a teploty byly stále v normě. Lze tedy usuzovat, že pokud ASUS ve finálních kusech dobře nastaví logiku chlazení, mohlo by se jednat opět o tichý notebook (stejně jako u nedávno recenzovaného ASUS F7Sr).

Baterie

Použitá největší baterie (přesahuje asi o 2,5 cm z těla notebooku) má kapacitu neuvěřitelných 80 Wh. Naplno běžící ventilátor však značnou měrou ovlivňuje celkovou spotřebu, kterou tak opět nemá cenu měřit. Při odpojeném ventilátoru a uklidnění notebooku mi Windows Vista při úplném nabití hlásily 3 hodiny a 20 minut. Na tak velkou baterii to není žádný zázrak. Lze tak předpokládat, že výdrž bude nízká stejně jako u předchozích modelů F3K a F3T. Při standardní baterii čekám výdrž do 2 hodin a 30 minut.

BIOS

V nastavovací utilitě AMI BIOSu lze vypnout uvítací zvuk po spuštění, zakázat touchpad, vybrat grafickou kartu (u sdílené pak ještě nastavit velikost paměti), zapnout TPM, zakázat jednotlivá rozhraní a nastavit hesla.

Příslušenství

Protože jde o předváděcí kus, tak samozřejmě nebylo příslušenství kompletní. Lze však mimo všech standardních částí očekávat i pro ASUS typickou brašnu s myší jako „dárek“. Jak už je u předváděcích kusů zvykem, byl předinstalován operační systém Windows Vista Ultimate (EN, 32bit). Z dalšího software stojí za zmínku především Nero 7 Essentials. Mimo mnoha utilit od výrobce se připravte také na balast v podobě demoverze antivirového molochu Norton Internet Security.

Ceny a záruka

Model M51Kr se zatím ještě u nás neprodává. ASUS však hovoří o doporučené koncové ceně 26 880 Kč za námi testovanou konfiguraci, což zní více než dobře. Záruka má standardní dobu trvání 2 roky a servisní povinnosti vyřizuje centralizované středisko v Ostravě způsobem mail-in.

Závěr

Pokud se zaměřím čistě na šasi M51 jakožto nástupce řady F3, tak mohu říct, že se povedlo. Design je výborný (nějaká ta inspirace u konkurence se nezapře) a zpracování taktéž. Vzhledem k celkové váze by nebyla na škodu silnější konstrukce. Problémy s ventilátorem nemá smysl řešit, neboť o nch ASUS ví a slibuje, že ve finálních kusech žádné podobné problémy nebudou. Pokud jde o využití, tak na nové 3D hry bych volil něco s výkonnější grafickou kartou (klidně minulé generace). Na ostatní multimediální činnost je však výbava přímo luxusní. Především pak potěší integrovaný TV tuner.

Klady a zápory

+ design
+ TV tuner

- slabší výdrž baterie

Pod čarou

Že by mohly být problémy s chlazením způsobené nedoladěným BIOSem, naznačují i některé řetězce v něm uložené. Vypadá to, jako by se vzal BIOS z modelu F3K, který zbývá doupravit.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS M51Kr

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS M51Kr
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 X2 TL-66 (2.30 GHz, 1 MB L2, 1600MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-666 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer / HD DVD-ROM (TOSHIBA DVDW/HD SD-L802B)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD3470 (M82XT, 256MB DDR2, 64bit, 650/400 MHz)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5008X (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC660)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7200 mAh 11.1V
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, FireWire, 4x USB, TV anténa, D-Sub VGA, DVI-D, ExpressCard 54
  • Rozměry: 365 x 270 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 3.16
Recenze

Diskuse