RECENZE: ASUS N10J - notebook, nebo netbook?

2. 10. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se nám dostal velmi zajímavý 10'' notebook společnosti ASUS, která je známá svým průkopnickým produktem Eee PC. S tímto notebookem však ASUS míří trochu jinam. Jde o malý notebook se seriózním vzhledem, kvalitním zpracováním a rozsáhlou výbavou, u kterého minimální cena není hlavním parametrem. Obsahuje procesor Intel Atom, 2 GB RAM, velký disk a grafickou kartu NVIDIA. Cena by přitom měla být velmi zajímavá.

ASUS N10J - notebook, nebo netbook?

Základní popis

Někdy se do redakce dostane notebook, u kterého nemám příliš velké očekávání, ale během prvních pár hodin testování mě dokáže přesvědčit, že své místo na trhu má a že nejde rozhodně o nic průměrného. Něčím takovým se tentokrát stal nový mininotebook ASUS N10J. Jde o předprodukční vzorek notebooku s 10“ displejem a vnitřnostmi založenými na úsporném procesoru Atom – tím pádem se ihned nabízí srovnání s dosavadními netbooky. V tomto segmentu už ASUS má své (velmi úspěšné) produkty prodávané pod značkou Eee PC. Stávající netbooky se snaží útočit na zákazníky především co nejnižší cenou. Vznikla tak docela zajímavá situace, kdy si uživatel, který potřebuje opravdu malý notebook, může koupit buď nějaký levný netbook, nebo klasický malý notebook s cenou kolem 50 tisíc. Mezi tím bohužel moc možností není. Tuto díru by mohl zalepit dnes recenzovaný ASUS N10. Cena sice není tak nízká jako u netbooků, ale s vyšší cenou také přináší prvky, které netbooky nemají.

Mechanické zpracování si zaslouží slova chvály, protože je opravdu na prvotřídní úrovni. Je vidět, že se na něm nešetřilo, což dokazuje i vyztužení šasi takovým způsobem, že i jen mírné prohnutí klávesnice (případně podpěrek pod ní) vyžaduje opravdu silné zatlačení. U tak malého notebooku se dá očekávat nutnost častého přenášení a ASUS jej na to připravil velmi dobře.

Stejně pozitivně vnímám i zvolený vzhled. Kombinace stříbrného vršku základny s černou klávesnicí a víkem působí decentně a elegantně. Notebook tak nevypadá jako levná hračka pro děti a nemusel by se za něj stydět ani vážený člověk na důležité firemní poradě. Osobně se mi vzhled vyloženě líbí, přestože v tomto ohledu patřím mezi velmi konzervativní jedince.

U N10 jsem měl pocit výrazně většího rámu displeje, než jaký má 10“ Eee PC 1000. Ano, rám je větší, ale ne zas o tolik (rozdíl je patrný hlavně v šířce). Eee PC ho jen šikovně maskovalo odlišným uchycením kloubů víka. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a k otevírání je díky nižší hmotnosti základy zapotřebí obou rukou. Maximální úhel otevření 145° by měl stačit pro všechny pracovní polohy.

Výbavou je na tom notebook velmi dobře a nezadá si s klasickými velkými notebooky. Na předku se nachází jen čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), pravý bok je vyhrazen pro ExpressCard 34 (krytý záslepkou s úchytem na SD karty), audio konektory, USB, analogový VGA výstup, LAN a zdířku napájení, levý bok nese dvě USB a digitální HDMI výstup. Chválím především přítomnost HDMI výstupu a ExpressCard slotu – tyto dvě rozhraní v této velikosti rozhodně nepatří mezi standardní vybavení netbooků. Optická mechanika je přibalena k notebooku externí.

Lepší výbava, 2,5“ disk, dedikovaná grafika a kvalitnější šasi – to jsou důvody, které se bohužel projevily i na váze. Kvůli tomu notebook váží s 6-článkovou baterií 1,64 kg při rozměrech 265 x 190 x 38 mm. Částečně to vynahrazuje svým miniaturním adaptérem o velikosti adaptéru z původního Eee (ovšem jinak jde o jiný adaptér s jinou koncovkou). Při hmotnosti 300 g tvoří celou třetinu tříkolíková přívodní šňůra.

Klávesnice a ovládací prvky

Větší rám displeje má opodstatnění v umístění prostornější (širší) klávesnice. Za tu musím ASUS jednoznačně pochválit, protože je to zatím nejlepší klávesnice u notebooků této třídy. Lze na ní psát velmi dobře všemi deseti, má příjemný, tichý stisk a celkově je pocit ze psaní lepší než na mnoha klávesnicích větších notebooků (včetně některých notebooků stejného výrobce).

Rozložení klávesnice se mi také líbí. CTRL vlevo dole, Delete vpravo nahoře a funkční klávesy rozdělené do bloků po čtyřech stejně jako na stolních klávesnicích. Klávesy pro pohyb v dokumentech sice jsou přístupné jen jako sekundární funkce kurzorových šipek v kombinaci s Fn, ale Fn klávesy jsou na klávesnici rovnou dvě. Ta druhá je šikovně umístěna hned vedle šipek, takže pohyb v dokumentech lze realizovat jednou rukou (dvěma prsty), což je výrazně pohodlnější než na všech ostatních 9 a 10“ netboocích.

Nad klávesnicí jsou umístěna mimo vypínače ještě další dvě tlačítka. První přepíná profily spotřeby a druhé aktivuje funkci softwarové lupy. Lupa je pravděpodobně náročnější na procesor víc, než by se slušelo, takže při jejím využití je kurzor myši trhaný.

Touchpad je klasický dvoutlačítkový s vyhrazeným prostorem na emulaci kolečka myši po pravém kraji dotykové plochy. Na rozdíl od nových Eee PC nemá podporu snímání více prstů. Místo společnosti Elantech byl totiž za výrobce zvolen Synaptics, který je přece jen mezi notebooky známější. V přímém porovnání s Eee PC jsem došel k dvěma závěrům – Synaptics je citlivější (emulace levého tlačítka na Eee PC vyžaduje často ráznější poklepání) a má rychlejší reakce – jeho použití tedy vítám. S touchpadem se na ASUSu N10 pracuje velmi příjemně, takže není nutné tolik připojovat myš.

Hlavní HW parametry

K použitému úspornému procesoru Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz (533 MHz FSB, 512 kB L2 cache) patří ruku v ruce i čipová sada Intel 945GSE. Tato kombinace přináší dvě výhody – minimální spotřebu a nízkou cenu. Hlavní nevýhodou je naopak podstatně nižší výkon, který se pohybuje reálně někde pod polovinou výkonu slabšího Core 2 Duo procesoru s frekvencí 1,8 GHz. Na tom je krásně vidět, že frekvence není všechno a v žádném případě neurčuje vlastní výkon procesoru (o velikosti L2 cache to platí dvojnásob).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 315
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6151

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 208
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 334

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 94
  • Rendering (Multiple CPU): 141
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1822 MB/s

I přes nižší výkon běhají předinstalované Visty velmi dobře. Zásluhu na tom mají 2 GB RAM typu DDR2-667 (obsazující jediný paměťový slot) a rychlý 2,5“ disk Hitachi s s kapacitou 320 GB a rychlostí ploten 5400 rpm. Je vidět, že procesor není tím, co by pro tento systém bylo tak stěžejní. Dostatek RAM a rychlý disk jsou mnohem důležitější a tyto dva body dnes recenzovaný notebook splňuje. Až na některé procesorově náročné operace jsem si nějakých pomalejších reakcí proti běžnému notebooku nevšiml (a to se týká i startu OS).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,38 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Co do konektivity je na tom notebook velmi dobře – draft-n Wi-Fi karta, gigabitový ethernet i Bluetooth 2.0 modul. K dokonalosti mi chybí už jen integrovaný bezdrátový 3G modem, který by bylo možné v případě potřeby nahradit kartou do ExpressCard slotu (v současné době se do něj dělají UMTS i CDMA modemy) nebo USB. Bezdrátový vysílač lze vypnout hardwarovým posuvným přepínačem na levém boku. Separátní vypínání Wi-Fi a BT zajišťuje klávesová zkratka Fn+F2 v kombinaci s přeinstalovanou aplikací.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

10“ širokoúhlý displej s rozlišením WSVGA (1024x600) nabízí podobnou velikost bodů jako 12“ WXGA displeje (1280x800). Taková velikost bodů už je dostatečná, aby lidé se zrakem v pořádku neměli problém se čtením i při standardním nastavení velikosti písma. Kvalitativně je na tom displej velmi dobře. Pozorovacími úhly, svítivostí i kontrastem výrazně předčí většinu klasický WXGA displejů u notebooků s úhlopříčkou 14“ a 15,4“. Podsvícení je velmi silné a díky široké možnosti nastavení si jej lze nastavit dobře jak v prosvětlené místnosti, tak i za šera.

Zajímavostí testovaného modelu jsou dvě grafické karty. První je standardní Intel GMA950 integrovaná v čipové sadě. Druhá je realizována dedikovaným grafickým čipem NVIDIA GeForce 9300M GS s vlastními 256 MB paměti. Grafické jádro běží na frekvencích 580 MHz a 1450 MHz (shader jednotky) a DDR2 paměť s frekvencí 400 MHz je k němu připojena 64bit sběrnicí. Tato grafická karta postačuje ke spuštění většiny dnešních 3D her – u těch nejnáročnějších je samozřejmě nutné značně snížit detaily.

Ačkoli s příchodem Montevina platformy je možné grafickou kartu pod systémy Windows Vista přepínat za chodu počítače, procesory Atom používají starší čipovou sadu, která podobné vymoženosti ještě nenabízí. Přepínání realizované posuvným přepínačem na levém boku tedy aktivuje okno, které vám nabídne počítač restartovat. Proces nevyžaduje žádné úpravy před restartem. Pokud u vypnutého notebooku (nepočítá se hibernace) přepnete vypínač, tak vám notebook také nastartuje s vybranou grafikou.

Dedikovaný grafický čip mimo vyššího 3D výkonu nabízí i další (podstatnější) vymoženosti. Ty se týkají zejména podstatně lepší akcelerace HD videa, kterou by bez pomoci procesor Atom plynule prostě nepřehrál. S dedikovanou grafikou úzce souvisí i osazení HDMI výstupem, jehož přítomnost je u zařízení této velikosti stále spíše světlou výjimkou. K HDMI lze digitálně připojit Full-HD televizi nebo velký LCD panel (s pomocí DVI redukce) až do rozlišení 1920x1200.

Částečně zamrzí, že HDMI výstup je možné použít pouze s dedikovanou grafikou a v případě integrované ho systém vůbec nevidí. V takovém případě lze využít jen analogového VGA výstupu. Ten je samozřejmě funkční pro obě grafické karty, v případě té dedikované lze tedy připojit rovnou dva externí monitory (HDMI+VGA).

Testy 3D Mark (GMA950 / NVIDIA)

  • 3DMark 03: 707 / 4776
  • 3DMark 05: 299 / 2612
  • 3DMark 06: 149 / 1587

Windows Vista – grafika (GMA950 / NVIDIA)

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,4 / 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 2,8 /4,6

Cinebench 9.5 (GMA950 / NVIDIA)

  • Shading (CINEMA 4D): 139
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 295 / 488
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 358 / 1002
  • OpenGL Speedup: 2,51 / 7,18

Herní výkon naměřený syntetickými testy příjemně překvapil. Když vezmu v potaz, že testy 3D Mark nejsou jen záležitostí grafické karty, ale týkají se také procesoru, jsou výsledky velmi dobré a podobné podává i mnoho jiných notebooků vybavených low-endovým dedikovaným čipem, avšak s klasickým procesorem. Lze si tedy zahrát i mnoho nových her a mimo těch náročnějších si v nich lze i nastavit lepší detaily a nativní rozlišení. Zkusil jsem také demo hry Crysis, která je považována za to nejnáročnější. Hra je hratelná při rozlišení 800x600 a nízkých detailech. V náročnějších scénách klesá fps, ale stále je na úrovni hratelnosti. Přesto hraní této hry na takovém notebooku není zrovna skvělým zážitkem. Ale to asi stejně nikdo nečekal. Celkově je však zajímavé, že slabší procesor ve většině her nehraje velkou roli a velké notebooky se sdílenými grafikami nabídnou podstatně horší výkon pro drtivou většinu her.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Na klávesnicí se notebook chlubí značkou reproduktorů Altec Lansing. Samotný nápis samozřejmě neznamená vůbec nic (každá značka dělá různé modely repráčků od těch lepších až po ty úplně nejhorší), zvuk však není špatný a celkově odpovídá lepšímu průměru mezi notebooky obecně. Reproduktory umí hrát velmi hlasitě a až na logicky chybějící hloubky hrají relativně dobře – minimálně jako nouzovka na film ve více lidech nebo na Skype je to tak akorát. Ostatně pro videokonferenční programy je samozřejmě ve víku nad displejem umístěn jak směrový mikrofon, tak i 1,3Mpix webkamera.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Velmi příjemně překvapila přítomnost čtečky otisku prstů. Tu lze využít s předinstalovaným programem k přihlašování do systému Windows. Mimo to je také možné ji použít jako kolečko myši. Čtečka je velmi citlivá a neměla ani nejmenší problémy s rozlišením otisků. Na některých noteboocích se mi stává, že čtečka ne a ne rozpoznat prst, takže je pak rychlejší použít klávesnici. V tomto případě se mi ani jednou nestalo, že by čtečka prst nepoznala.

Přítomny jsou samozřejmě i standardní možnosti zabezpečení heslem pro start počítače, nastavení BIOSu a pevný disk.

Chlazení a provozní hluk

Problémem většiny malých notebooků je produkovaný hluk a vyšší teploty. Částečného snížení produkovaného tepla lze dosáhnout právě použitím úsporného procesoru – v tomto případě Atomu. I s ním ovšem většina notebooků této kategorie vyžaduje aspoň neustále běžící ventilátor, a přesto nejsou teploty nijak oslnivé. Nevím, jak se to ASUSu povedlo, ale tento notebook se při neaktivní dedikované grafice dokáže bez problému chladit pasivně (v létě při toplotách kolem 30°C to možná bude jiné, ale většina jiných notebooků chladí větráčkem i za podmínek, jaké jsou dnes). Díky tomu je při kancelářské práci uživatel doprovázen pouze šuměním pevného disku. V případě, že je procesor kontinuálně intenzivně zatížen, tak se samozřejmě ventilátor začne spouštět, ale v takovém případě to už ani jinak nejde. Při aktivní dedikované grafice se ventilátor i při kancelářské práci občas musí spustit. Jeho hluk však díky nízké rychlosti nijak neruší (dokonce ani mě, ačkoli patřím mezi uživatele v tomto ohledu nejnáročnější). Změna přichází v případě spuštění nějaké 3D hry (případně jiné aplikace, která naplno využívá grafiku i procesor). To pak ventilátor nejen že běží neustále, ale občas se přepíná na vyšší rychlost. Při této rychlosti je samo sebou hlučnější, ale konkrétně při hraní her mu to lze odpustit, protože zvukové efekty hry je přehluší.

hodina provozu - mírná zátěž / GMA950

  • touchpad = 34,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 32,6°C
  • spodek maximum = 38,9°C (pravá strana)
  • výdech chlazení = 30,8°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž / GMA950

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,0°C
  • spodek maximum = 35,5°C (pravá strana)
  • výdech chlazení = 30,0°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

hodina provozu - mírná zátěž / GeForce 9300M

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 37,8°C (pravá strana)
  • výdech chlazení = 38,6°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž / GeForce 9300M

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 36,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,1°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 21°C

V naměřených výsledcích možná překvapí vyšší teploty při nečinnosti (například na spodku notebooku). Důvod je ovšem prostý – při profilu maximálního výkonu se ventilátor spouští častěji, takže se teplo nedrží dlouho uvnitř. Teploty nejsou ani v nečinnosti moc vysoké a nižší produkovaný hluk vítám rozhodně více, než kdyby se ventilátor stále točil, aby srazil teplotu o 3-5°C dolů. Ani teď není problém pracovat s notebookem na klíně. Díky konstrukci se navíc nepřenáší téměř žádné teplo do klávesnice, kde by nepříjemně zahřívalo ruce.

Baterie

Standardní baterie se šesti články má kapacitu 53 Wh a dokázala v našem standardním redakčním testu* udržet notebook v provozu celých 5 hodin a 53 minut při použití integrované grafické karty (při běžném použití s Wi-Fi je celých 5 hodin stále reálných). S dedikovanou grafikou se při stejných podmínkách snížila výdrž na 4 hodiny a 37 minut.

Zdá se, že baterie je kompatibilní s ASUS notebooky řady U, což by znamenalo možnost použití tří- a devítičlánkové baterie. Druhá jmenovaná by mohla prodloužit dobu provozu o více jak polovinu – je však potřeba počítat s tím, že bude značným způsobem vystupovat z těla notebooku. Naopak tříčlánková varianta by z notebooku neměla přesahovat vůbec.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Příkon notebooku při aktivní dedikované grafice

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W

Za povšimnutí stojí odběr ze sítě při nabíjení baterie u vypnutého notebooku. Hodnota 37 W je relativně vysoká a zajišťuje velmi rychlé nabití baterie. V praxi to znamená, že v případě potřeby je možné baterii nabít ze tří čtvrtin během jedné hodiny. Dále je příjemným zjištěním, jak nízkou spotřebu má dedikovaný grafický čip při nečinnosti. Samozřejmě, pokud si spustíte nějakou tu náročnou 3D hru, tak je spotřeba podstatně vyšší a grafika si již řekne o své, ale to asi nikoho moc trápit nebude.

BIOS

Notebook je vybaven standardním AMI BIOSem, který lze nalézt na všech ASUS noteboocích. V nastavení se nachází volba pro vypnutí zvuku úvodní znělky, nastavení hlasitosti interních reproduktorů, vypnutí některých integrovaných zařízení (včetně touchpadu) a nastavení chování klávesy NumLock (aby bylo možné psát na numerickém bloku číslice pouhým stiskem Fn).

Ceny a záruka

Přesné ceny a konfigurace prozatím nebyly stanoveny, ale podle předběžných informací, se budou doporučené koncové ceny pohybovat kolem částky 16.000,- Kč s DPH (cca 13.445,- Kč bez DPH).

Na všechny je poskytována standardní dvouletá mezinárodní záruka typu carry-in (výrobce zajistí kurýra a odvoz do servisu sám).

Závěr

S notebookem jsem byl po celou dobu recenzování nad očekávání spokojen. Ukázalo se, že přidat přepínatelnou dedikovanou grafiku není špatný nápad a ve hrách ji kupodivu slabší procesor nijak nezabíjí. Stejně tak Windows Vista bylo možné díky disku z běžných velkých notebooků a dostatku RAM provozovat bez problémů, aniž by bylo poznat, že procesor není žádné dělo. Třešničkou na dortu je navíc dlouhá výdrž na baterie a nadstandardní výbava zahrnující HDMI a ExpressCard slot.

O tom, že nejde o přímou konkurenci klasických netbooků mě přesvědčuje volba odlišného vzhledu. Na výběr není žádná růžová nebo zářivě zelená. Jediná barevná kombinace stříbrné a černé působí neuvěřitelně decentně a elegantně, což dohromady s kvalitním zpracováním posunuje celé zařízení do vyšší třídy. Ve výsledku tak nemám moc co vytknout, ale aby se neřeklo, tak jedna drobná vada na kráse tu je – chtělo by to o palec větší displej, který by se do rámu bez problému vešel.

Klady a zápory

+ grafický výkon
+ rychlý 2,5“ disk
+ design a mechanické provedení

- při této hmotnosti by se slušel větší displej

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Díky faktu, že N10J není bezvýhradně zaměřen jedním směrem (nízká cena nebo naopak výkon a mobilita) se podařilo ASUSu "namixovat" notebook, který splní potřeby opravdu širokého spektra uživatelů. Procesor Intel Atom v kombinaci s kvalitně provedeným 10" šasím umožňuje velmi dobrou mobilitu a použitá výbava (dedikovaná grafická karta, velký a rychlý disk, HDMI...) přitom netrpí limity jaké známe z levných netbooků.

Notebook tak funkčností atakuje subnotebooky velkých značek, které ale většinou stojí i okolo 50 000 Kč bez DPH, avšak cenou okolo 14 000 Kč bez DPH se daleko více blíží očesaným netbookům.

Za soubor těchto vlastností byl notebooku ASUS N10J udělen TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS N10J

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS N10J
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1.6 GHz, 512 kB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2 (1x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232L9A300, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10.2" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA950 + NVIDIA GeForce 9300M GS (256 MB)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C)
  • WiFi: Atheros AR928x (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 5h 53min (4h 37,min)
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, D-Sub, HDMI, 3x USB, ExpressCard 34
  • Rozměry: 265 x 190 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 1.64
Recenze

Diskuse