RECENZE: ASUS U6V - luxus, výkon i mobilita

21. 8. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Série ASUS notebooků začínající písmenem U patří k luxusnímu zboží, kde se na cenu zas tolik nehledí. U6V nabízí za 30 000,- Kč bez DPH elegantní design, ušlechtilé materiály a povrch pokrytý pravou kůží. Ale to není všechno. Do tenkého těla o úhlopříčce 12,1'' se vtěsnal extrémně výkonný procesor Core 2 Duo, 4 GB RAM, velký disk a dedikovaná grafická karta NVIDIA. Jde tak jednoznačně o nejvýkonnější notebook v této kategorii.

ASUS U6V - luxus, výkon i mobilita

Základní popis

Už při prvním seznámení každému dojde, že tenhle notebook nebude nic levného. Elegantní ostré tvary jsou zdůrazněny chromovanými bočními linkami. Vnější strana víka používá černý lesklý povrch náchylný na otisky a nečistoty, ale je to jediná lesklá část na celém notebooku. Válec obsahující klouby jistící víko je totiž stříbrný a stejnou barvu používá i rám kolem LCD a celá klávesnice. Opěrky rukou naopak nabízí luxus v podobě pravé (hovězí) kůže. Tuto plochu „narušuje“ pouze touchpad s povrchem z broušeného kovu lemovaný tenkou chromovanou linií.

Že je U6V stejně odolný jako pěkný, potvrzují použité ušlechtilé materiály, díky kterým se nikde nic neprohýbá, vše drží maximálně pevně a dokonale navzájem dosedá. K mechanickému zpracování proto nemám žádné výhrady.

Klouby víka mají příjemný menší odpor, takže se notebook snadno otevírá. Není ani důvod, aby byly klouby nějak tuhé, protože samotné víko s LCD panelem je tenké a lehké díky použití LED podsvícení (stejně jako u většiny panelů s LED podsvícením i zde je víko pružné).

Pod víkem jsou umístěny všechny stavové diody a tlačítka. Na levé straně je tlačítko pro přepínání profilu napájení a tlačítko aktivace aplikace obsluhující webkameru. Na pravé dále tlačítko zapnutí notebooku a indikace: zapnutí, nabíjení baterie, bezdrátového vysílače (Wifi i BT), práce pevného disku a CapsLock zámku klávesnice. Indikace je řešena pomocí bíle podsvícených ikon. Pouze ikona baterie při nabíjení svítí červeně.

Notebook nabízí všechna základní rozhraní, která lze od něj očekávat, s výjimkou FireWire (to už nové notebooky nějak opouští). Na levém boku je přepínač bezdrátového vysílače, digitální HDMI výstup, dva USB porty, eSATA konektor pro připojení rychlých disků, výdech ventilace a připojení napájecího adaptéru. Velkou část zadní strany zabírá baterie, takže se kolem ní už moc konektorů nevešlo. I přesto je tu analogový VGA výstup, modem a LAN. Poslední konektory jsou na levém boku – audio vstup i výstup, poslední USB port a zdířka zámku Kensington. Zbytek levého boku je obsazen optickou mechanikou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

K notebooku jsme dostali dvě baterie. První má v sobě 3 články a vejde se celá do těla notebooku. Druhá, větší, má 9 článku a přesahuje o dobré 4 cm. Tělo samotného notebooku má rozměry 300 x 225 x 35 mm a s menší baterii váží pouze 1,60 kg. Větší půlkilová baterie zvedne váhu celého přístroje na 1,93 kg, což je stále velmi dobrá hodnota s ohledem na velmi výkonné součásti uvnitř.

Adaptér nám bohužel nebyl dodán, ale dle informačního štítku na notebooku by měl mít výkon 90 W, takže lze očekávat o něco větší rozměry.

Klávesnice a ovládací prvky

Na vestavěné stříbrné klávesnici je přímo radost psát. ASUS dokázal vtěsnat i na menší úhlopříčku standardní rozložení, které můžete znát z větších notebooků. To znamená především samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech po pravé straně klávesnice. Potěší také CTRL v rohu klávesnice a velký mezerník. Pouze klávesa Enter je jen jednořádková a relativně krátká. Pro většinu uživatelů by to neměl být problém.

Klávesy se příjemně mačkají a mají jistý chod. Klávesnice má mírně klapavý zvuk a existují i tišší. Hlavní ale je, že se na ní píše velmi příjemně a dalo by se říct, že není žádný rozdíl proti větším klávesnicím 15,4“ notebooků.

Pomocí Fn a řady funkčních kláves lze ovládat světlost displeje, hlasitost zvuku, Wi-Fi/BT, zhasínat interní LCD panel, vypínat touchpad a přepínat výstup grafické karty. Dále je zde i rychlá volba „tlačítka režimu spánku“, webového prohlížeče a poštovního klienta.

Použitý Synaptics touchpad nijak moc nenadchl. Pohyb kurzoru je z nějakého mě neznámého důvodu mírně trhaný (což zas tolik nevadí), povrch dotykové plochy je spíše efektní než efektivní (hladká plocha by byla pro prst příjemnější)a tlačítka se mačkají těžce.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Překvapuje mě použití výkonného Core 2 Duo T9400 s vysokou frekvencí 2,53 GHz (1066 MHz FSB, 6 MB L2 cache). Ten má totiž TDP 35 W. Do malého a lehkého notebooku bych spíše čekal model s TDP 25 W.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 583
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 785

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 171
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 732

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 465
  • Rendering (Multiple CPU): 840
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Výsledky syntetických testů ukazují, že nedostatkem výkonu tento notebook opravdu netrpí. Ba naopak – jde v podstatě o nejvýkonnější 12“ notebook na trhu, který si nezadá ani s většími notebooky. Ani paměť RAM nijak nezahálí. Je tvořena dvěma 2GB moduly typu DDR2 s provozní frekvencí 800 MHz. V testu HWiNFO32 jsme naměřili propustnost 2949 MB/s.

Pevný disk Western Digital má kapacitu 320 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Tato kapacita by měla být více než dostatečná pro potřeby notebooku. Samotná rychlost disku patří k průměru moderních disků s těmito otáčkami.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 151 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,77 ms

12“ notebooky už jsou dnes jen výjimečně bez optické mechaniky. Ta zde integrovaná je typu Super Multi a umí pracovat se všemi typy optických médií CD a DVD včetně dvouvrstvých a DVD-RAM.

Konektivitu zajišťuje gigabitový ethernet Realtek, bezdrátová síťová karta z Centrino 2 sady s podporou standardu draft-n a BlueTooth 2.0 modul s EDR. Notebook je připraven i na 3G modem. Modul však není osazen a v ČR se s ním zatím konfigurace ani neočekávají.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

12,1“ širokoúhlý (16:10) displej má lesklý povrch (tlumené odlesky) a optimální rozlišení WXGA (1280x800). Podsvícení je realizováno sadou diod, díky kterým je maximální svítivost displeje opravdu dobrá. Horší je to s kvalitou samotného panelu. Jeho vertikální pozorovací úhly jsou totiž velmi slabé. Samotná kvalita barevného podání patří k průměru mezi displeji notebooků. Barvy jsou možná až zbytečně studené.


pohled přímo displej v úhlu 45st displej v úhlu 135st displej zboku v úhlu 45st

Ačkoli drtivá většina 12,1“ notebooků využívá služeb jen sdílené grafické karty, ASUS použil dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 9300M GS s 256 MB vlastní paměti. Grafické jádro má 16 stream procesorů a paměť je připojena pomocí 64bit sběrnice – celkově je karta asi o 10% výkonnější proti variantě 9300M G.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 827
  • 3DMark 03: 5305
  • 3DMark 05: 3290
  • 3DMark 06: 1830

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 548
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1827
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3179
  • OpenGL Speedup: 5,80

Ačkoli jde o low-end, výkon není nejhorší. Notebook tak poslouží i na nějakou základní grafickou činnost a pro občasné hráče. Lze spustit o nové 3D hry, ale u velkého množství z nich je potřeba snížit detaily, případně rozlišení. Nechybí akcelerace HD videa, a tak není problém s veškerou ostatní multimediální činností.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U této řady je bohužel téměř zvykem pouze jeden mono reproduktor. Nelze čekat, že bude kvalita reprodukce vhodnější na cokoli jiného než zvuková hlášení operačního systému. V případě potřeby lze využít stereofonního výstupu na externí reproduktory (popř. sluchátka), nebo prostorového zvukového výstupu, který je součástí HDMI konektoru.

Ovládání hlasitosti je již tradičně řešeno kombinací Fn s klávesami F10-F12. To znamená, že na tento úkon jsou potřeba obě ruce, což není nejlepší. S pomocí Fn lze zároveň v kombinaci s kurzorovými šipkami ovládat přehrávač. Není to sice jako samostatná tlačítka, ale určitě to potěší.

Pokud pomineme slabší reproduktor, tak lze využít notebook i k videokonferencím díky vestavěné webkameře nad víkem LCD a mikrofonu u stavových diod.

Zabezpečení

V notebooku se nachází TPM čip a biometrický senzor (čtečka otisků prstů) pro zabezpečení operačního systému. V předinstalovaných Windows k tomu slouží program ASUS Security Protect Manager. BIOS a jeho nastavení lze dále zabezpečit heslem a z těch pokročilejších zabezpečení v něm lze nastavit zašifrování disku. Vzhledem k použité platformě Centrino Pro nechybí ani AMT BIOS (tedy možnost konfigurace přes síť).

Chlazení a provozní hluk

Mnoho výkonných součástek namačkaných do malého těla je samozřejmě velmi těžké uchladit. V notebooku se ukrývá jeden menší ventilátor, který prohání vzduch žebrováním na levém boku notebooku. Chlazení musí běžet prakticky neustále a ventilátor se i při kancelářské práci točí relativně rychle. Pokud je notebook vytížen nějakým výpočetně náročným procesem, tak je notebook stále stejně hlučný a jen občas přepíná na ještě vyšší rychlost.

V případě, že notebook hodláte používat v úplně tiché místnosti, tak vás asi moc nepotěší, protože zvuk z ventilátoru může být velmi rušivý. V praxi se mi však ověřilo, že kdykoli jsem byl v místnosti s více lidmi a případně i otevřeným oknem (ruch z ulice), notebook nebyl slyšet prakticky vůbec. Pokud byste náhodou hledali podobný notebook (vysoký výkon a minimální rozměry), který bude zároveň tichý, tak vás zklamu – takový notebook neexistuje. Tak daleko holt zatím ještě technologie nedošla.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,1
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8
  • klávesnice vlevo = 31,6
  • klávesnice vpravo = 30,6
  • spodek maximum = 35,0
  • výdech chlazení = 38,5
  • napájecí adaptér = 39,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5
  • levá strana pod klávesnicí = 37,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8
  • klávesnice vlevo = 34,2
  • klávesnice vpravo = 30,8
  • spodek maximum = 38,5
  • výdech chlazení = 47,4
  • napájecí adaptér = 42,3

teplota okolí při měření: 26°C

Teploty notebooku jsou při kancelářské práci přijatelné a je možné i pracovat s notebookem na nohou. Při náročném výpočetním vytížení jde teplota nahoru, a pak je lepší notebook raději odložit někam na stůl.

Baterie

Jak jsem zmínil již na začátku recenze, baterie jsou přibaleny rovnou dvě. První má jen 3 články a kapacitu 27 Wh. S touto baterií notebook vydržel jen necelé 2 hodiny. Tato baterie nijak nepřesahuje a její povrch je pokryt kůží. Výdrž je však opravdu minimální, takže se osvědčí spíše při přenášení mezi zásuvkami s občasnou potřebou prezentovat (například s projektorem) bez připojeného napájení.

Druhá baterie s 9 články a kapacitou pěkných 87 Wh zabírá podstatně více místa a se svým 4cm přesahem působí u tak malého notebooku relativně nevzhledně. Odměnou však je její výdrž, která se při našem standardním redakčním testu* vyšplhala na velmi použitelnou hodnotu 6 hodin a 51 minut. Při běžné práci s vyšší intenzitou podsvícení a zapnutou Wi-Fi jde výdrž přibližně na 5 až 6 hodin podle vytížení.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W

BIOS

Pro ASUS tolik typický AMI BIOS nenabízí příliš mnoho možností nastavení mimo standardní možnosti změny data i času a priority bootování stojí za zmínku možnost přepnout klávesnici pro možnost psaní čísel na numerickém bloku stiskem Fn, vypnout zvuk při startu počítače, přehrát BIOS novější verzí a deaktivovat TPM čip. Do nastavení BIOSu se lze dostat stiskem klávesy F2 při startu počítače. Aktivace programu na přehrání BIOSu probíhá stiskem F4. Výběr zařízení k bootování je ukryto pod klávesou ESC.

Příslušenství

Notebook bylo pouze předváděcím kusem a dostali jsme ho dokonce i bez napájecího adaptéru (použit jiný). Tudíž podle něj nelze soudit, co všechno bude součástí originálního balení finálních kusů. Už teď je ovšem jisté, že k samotnému notebooku budou přibaleny obě testované baterie.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace by měla být v prodeji za cenu 32 639,- Kč bez DPH (38 914,- Kč s DPH) a je na ni poskytována standardní dvouletá mezinárodní záruka typu CAR (collect and return).

Závěr

ASUS U6V je notebookem pro lidi, kteří vědí, co chtějí. Nabízí exkluzivní vzhled, miniaturní rozměry a výborný výpočetní výkon, který je na poměry 12“ notebooků více než nadstandardní. I přes malé rozměry má plnohodnotnou klávesnici se standardním rozložením a vestavěnou optickou mechaniku. S velkou baterií lze navíc pracovat skoro celý pracovní den bez potřeby připojení napájecího adaptéru.

Celý notebook má tedy jen dvě drobné vady. Tou drobnější jsou slabší pozorovací úhly displeje (to se projevuje u většiny malých notebooků s tenkými LCD panely). Důležitější je určitě neustálý běh ventilátoru, který není zrovna nejtišší. To se však nedá vyloženě považovat za chybu tohoto konkrétního notebooku. Všechny tak výkonné notebooky s úhlopříčkou 13,3“ a menší musí mít intenzivnější chlazení, aby se ty součástky na tak malém prostoru neupekly.

Klady a zápory

+ maximální výkon
+ dobrá výdrž s větší baterií
+ stylový vzhled

- hlučný běh ventilátoru
- slabší pozorovací úhly displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS U6V

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS U6V
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-666 (2x048)
  • HDD (GB): 320 ( WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-U20N)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (256MB, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel 5000 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7800 mAh 11.1V / 6h 51min (+ Li-Ion 2400 mAh 11.1V)
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, D-Sub VGA, HDMI, ExpressCard 54, Firewire
  • Rozměry: 300 x 225 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,60 (1,93)
Recenze

Diskuse