RECENZE: ASUS X59SL - levný a vybavený

23. 9. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Zejména mezi studenty se najde dost těch, kteří by rádi výkonný notebook, ale nemají moc peněz nazbyt. Na tyto lidi míří ASUS dnes recenzovaným notebookem. Při ceně pod 13 000,- Kč bez DPH nabízí Core 2 Duo procesor, veliký disk i dost operační paměti, dedikovanou grafickou kartu ATI a operační systém Windows Vista Home Premium.

ASUS X59SL - levný a vybavený

Základní popis

Proti dřívějším levným notebookům ASUS přichází změna v barevném složení. Šasi se úplně oprostilo od stříbrné barvy, na kterou si někteří uživatelé obecně stěžují kvůli její nižší odolnosti vůči potu. Kompletně v černé barvě je notebook méně výrazný. Základna má matný povrch, který se nešpiní a nevyžaduje velkou údržbu. To bohužel neplatí pro víko, které je celé lesklé takovým způsobem, že by si s ním zrcadlo nezadalo. Otisky a nečistoty se na něj chytají velmi snadno, ale naštěstí díky čistě černé barvě povrchu jsou vidět jen pod správným úhlem nasvícení.

Plastové provedení šasi si u mě moc chvály nezískalo. Může za to především všudypřítomné vrzání základy při jejím uchopení. Ne že by byl notebook měkký, ale je otázkou, zda by někde nemohlo docházet k praskání, až stářím ztratí plasty část své pružnosti. Při šetrném zacházení by ani tento nedostatek neměl být velkým problémem. Samotný displej je ve víku chráněn dostatečně. Ani při větším tlaku se víko neprohýbá tak, aby to displeji nějak výrazněji vadilo.

ASUS jako jeden z mála stále používá klasické uchycení kloubů. To má dvě výhody – displej může být výš a lze ho v případě potřeby zaklopit až do úhlu 180°. V zavřeném stavu je víko drženo dvěma zámky, které lze odemknout tlačítkem na čelním panelu základny.

Až na FireWire rozhraní má notebook všechny standardní konektory. Na čelním panelu se nachází jen čtečka paměťových karet (SD, MMS, MS/Pro). Levý bok toho nese nejvíce – postupně od uživatele to jsou konektory zvukové karty, ExpressCard 54 slot, 3 USB porty, modem a LAN. Další konektory už jsou na notebooku jen zezadu – DVI, VGA, poslední, čtvrtý USB a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Optická mechanika je jako jediná na pravém boku a tím je výčet kompletní. Rozmístění konektorů si zaslouží pochvalu – i po připojení mnoha periferií nic nepřekáží prostoru pro manipulaci s myší.

Rozměry 365 x 262 x 35 a hmotností 2,78 kg odpovídá notebook průměru v kategorii 15,4“. V případě nutnosti přenášet denně bych asi raději volil něco menšího, ale například mezi studenty jsou notebooky této velikosti velmi oblíbené. Přibalený adaptér má kvůli dedikované grafice výkon 90 W, ale jeho rozměry nejsou nijak výrazně nad průměrem.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá klávesnice se liší od těch, které lze najít na většině ASUS notebooků, a to jak rozložením, tak i provedením. Klávesy vydávají při stisku hlasitý klapavý (cvakavý) zvuk a jejich stisk je tvrdší. Některé větší klávesy (backspace, shift) jsou ještě hlučnější a klávesnice tak působí méně věrohodným dojmem. Díky jistému stisku se na ní ovšem píše relativně dobře a rychle.

U rozložení asi nejvíce zamrzí klávesa Fn v levém dolním rohu, kde by většina uživatelů raději viděla CTRL. Není to jediná odchylka od ostatních notebooků. Překvapila mě nestandardně umístěná klávesa kontextové nabídky vlevo od mezerníku. Na tomto místě na ni pravděpodobně nebude nikdo zvyklý, a kdo ji hojně používá, nebude z jejího umístěnu nadšený stejně jako já. Jinak je rozložení v pořádku a potěší například odsunuté kurzorové šipky.

Výrobce nad klávesnici umístil několik tlačítek na spouštění fixně nastavených aplikací a přepínání profilu spotřeby. Škoda, že je raději nevyužil jako možnost pohodlně ovládat multimediální přehrávač. Stejně tak ovládání hlasitosti je řešeno pouze pomocí Fn klávesy.

Velmi dobře se mi pracovalo s vestavěným Synaptics touchpadem. Ten má dotykovou plochu mírně zapuštěnou a její povrch je hladký, takže prst příjemně klouže. Touchpad je navíc velmi pohotový bez viditelného zpoždění pohybu kurzoru. Tlačítka jsou řešena jedním stříbrným kusem plastu, který lze mačkat po jeho stranách. Jejich mačkání je bez problému, ale je potřeba mačkat plast v dolní části, kde dělá při zmačknutí menší hluk.

Hlavní HW parametry

Ceny notebooků jsou kvůli silné konkurenci velmi nízké. Znamená to ovšem, že pokud nějaký notebook má nabídnout vysoký výkon, musí se někde ušetřit. To je prostě fakt, a že by vám někdo nabídl ve všech parametrech stejný, ale výrazně levnější notebook než konkurence, je v dnešní době v podstatě nesmysl.

ASUS zvolil způsob, který je pro běžného zákazníka na první pohled téměř neviditelný. Základní deska totiž využívá služeb čipové sady složené z čipů SiS 671 a SiS 968. Ta je samozřejmě znatelně levnější proti čipovým sadám od Intelu (ty nejlevnější navíc nepodporují Core 2 Duo procesory), ale nic není zadarmo. Má vyšší spotřebu, což se logicky projevuje na vyzářeném teple z notebooku a nižší výdrži na baterie.

Uvnitř tiká procesor Intel Core 2 Duo T5450 (přejmenovaný T5500 z minulé generace) na frekvenci 1,66 GHz. Ten je založen na starším jádře Merom-2M (2 MB L2 cache, 667 MHz FSB). Nejde sice o nejvýkonnější procesor na trhu, ale na běžnou práci a nějaké ty hry stačí s přehledem.

Pro většinu základních činností pod systémem Windows Vista je naopak potřeba hodně RAM. Osazené 3 GB RAM jsou optimální pro chod tohoto systému a zároveň i maximem, které dokáže běžně instalovaná 32bit verze spravovat. Čipová sada se projevila nižší propustností pamětí, která je poloviční proti dnešním nejvýkonnějším notebookům.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 092
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 326

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 633
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 947

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 274
  • Rendering (Multiple CPU): 499
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1557 MB/s

Na disku se nijak nešetřilo. Jde o model společnosti Western Digital o velikosti 320 GB se standardní rychlostí otáčení ploten 5400 rpm a 8MB vyrovnávací pamětí. I rychlostně je disk mírně nad průměrem této kategorie a v kombinaci s velkou RAM je zajištěna svižná odezva operačního systému.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 141 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,49 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Optická mechanika je dnes nedílnou součástí každého 15,4“ notebooků. Až na pár výjimek je většina těchto notebooků vybavena mechanikou DVD SuperMulti s podporou zápisu na dvouvrstvá média. Vzhledem k tomu, že na Blu-ray je tento notebook stále moc levný, tak i zde se řadíme ke zmíněné většině.

Na možnosti konektivity si nelze ani v nejmenším stěžovat. Wi-Fi adaptér je sice jen běžný s podporou B/G standardů, ale použitý čip „drátové“ síťové karty podporuje rychlost až 1 Gb/s. Pro komunikaci na krátkou vzdálenost je připraven Bluetooth 2.0 modul (s EDR).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má pro tuto kategorii notebooků obvyklou úhlopříčku 15,4“, poměrem stran 16:10 a základní rozlišení WXGA (1280x800). U levného notebooku bohužel nelze očekávat vyšší rozlišení (1400x900 považuji na této velikosti displeje za ideální kompromis). Samotný displej svou kvalitou asi nijak neohromí, ale nijak nevybočuje. Díky lesklému povrchu jsou barvy relativně syté a černá černou. Daní za to jsou samozřejmě odlesky s tím, že displej je nemá ani nijak tlumené.

Udávaná svítivost 200 cd/m^2 není nejhorší, vytknout bych tak mohl jen slabší pozorovací úhly. 15,4“ WXGA panely holt mají obecně nejslabší parametry ze všech panelů na trhu.

Na občasné hraní může posloužit dedikovaná grafická karta ATI Radeon HD3470 s vlastními 256 MB paměti. Jde sice o čip z low-end segmentu s nižším výkonem, ale proti integrované grafice se sdílenou pamětí je to stále relativně velký skok.

GPU-Z
specifikace čipu

Mimo samozřejmého výstupu na interní LCD panel je také možnost využít analogového VGA a digitálního DVI-D výstupu. Od možnosti připojit klasické televize už výrobci definitivně ustoupili a najít dnes notebook s S-Video výstupem je skoro zázrak. Analogový signál byl dostatečně ostrý, aby jej bylo možné používat i dlouhodobě (vyzkoušeno s testovacím monitorem Samsung SyncMaster 215TW s rozlišením 1680x1050). U digitálního výstupu grafická karta podporuje možnost zvolit způsob roztahování obrazu na nativní rozlišení ze 4 možností (řeší monitor, přes celou plochu, se zachováním poměru stran, 1:1 zobrazení). Je možné bez problému použít oba výstupy zároveň (při vypnutém interním LCD) a připojit dva stolní LCD panely.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 10 092
  • 3DMark 03: 3577
  • 3DMark 05: 3062
  • 3DMark 06: 1606

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 306
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1062
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2046
  • OpenGL Speedup: 6,69

Na 64bit paměťové sběrnici jsou připojeny pomalejší DDR2 paměti, takže je výkon celkově o něco nižší proti stejnojmenné kartě vybavené dvojnásobně taktovanými DDR3 paměťmi, které v některých případech dle našich měření dokážou nabídnout až 50% výkonu navíc. Výkon stačí i na mnoho dnešních her při středních detailech. Ty náročnější však nejsou plynulé ani při nízkých detailech a rozlišení 1024x768 – tímto narážím konkrétně na hru Crysis, kterou sice lze hrát, ale požitek ze hry už je slabší. Dedikovaná grafika má ovšem také výhodu v možnosti akcelerovat HD video, čímž ulehčuje procesoru.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory umístěné na čelním panelu bych subjektivně označil za mírný nadprůměr mezi notebooky ASUS. Globálně mezi notebooky jde ovšem jen o průměr a nadchnout může nejspíš vyšší maximální hlasitost. Zvuková karta případně nabízí analogový vstup a výstup. Prostorový zvuk sama o sobě vůbec nepodporuje a překvapivě ani tento notebook nemá kombinovaný výstup s optickým digitálním S/PDIF přenosem (tyto dříve velmi rozšířené kombinované konektory poslední dobou v recenzovaných noteboocích jsou jen velmi zřídka).

Pochvalu si zaslouží 1,3Mpix webkamera a mikrofon – oboje umístěné ve víku nad displejem. Umístění mikrofonu si na ASUS noteboocích pochvaluji, protože víko je ideálním místem, aby psaní na klávesnici výrazně nerušilo nahrávaný hlas.

Chlazení a provozní hluk

Vinou žravé čipové sady je produkováno více tepla. Toto teplo se snaží ventilátor vyhánět výdechem na zadní straně. Umístění vzadu obecně vždy vítám, protože pak není proudící vzduch tolik slyšet. V tomto případě však ani tento způsob hluk ventilátoru neodstraní na neslyšitelnou úroveň.

I při kancelářské práci a prakticky nulovém vytížení běží ventilátor hned po spuštění notebooku a jeho hluk je nadprůměrný i v porovnání s výkonnějšími notebooky. V případě vytížení nějakou náročnou 3D hrou pak ventilátor jede na vyšší rychlost, a jeho zvuk se pak dá přirovnat ke „zvuku vysavače z vedlejší místnosti“.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 40,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 44°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 41,7°C
  • napájecí adaptér = 52,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 41,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,5°C
  • napájecí adaptér = 44,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Pravá polovina notebooku zůstává chladná prakticky neustále, neboť v této části se ukrývá jen optická mechanika. Levá strana se je při zátěži vlažná. Teplejší místečko je bohužel na ne úplně vhodném místě – touchpadu. Zejména jeho pravý horní roh se umí pěkně zahřát. Ne, že by to bylo vyloženě obtěžující, ale nepotěší to. Kancelářská práce s notebookem na klíně je bez problému a aktivnější chlazení drží teplotu šasi nízko.

Baterie

Vyšší spotřeba čipové sady se jasně projevila na kratší výdrži baterie. 1 hodina a 29 minut v našem standardním redakčním testu* není vzhledem k 49Wh baterii příliš dobrý výsledek. Když přihlédnu ke konfiguraci, tak by se slušel výsledek aspoň o hodinu vyšší. Vyšší výdrže dosáhnout nelze, protože notebook nepodporuje přidání druhé, případně větší primární baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Ne, ty hodnoty jsou naměřené dobře. V nečinnosti notebooku opravdu baštil 37 W. Hodnota je samozřejmě navýšena o (ne)účinnost zdroje, ale i z výdrže baterie lze jednoduchým vzorcem zjistit, že samotný notebook má spotřebu kolem 30 W, což je skoro 2,5x (!) víc než průměrný notebook s podobným výkonem.

BIOS a zabezpečení

Pro ASUS je charakteristický BIOS firmy AMI. Ten v tomto případě nenabízí skoro žádné možnosti nastavení. Z těch pokročilejších funkcí potěší nastavení kompatibility SATA řadiče a možnost aktivovat funkci psaní čísel na NumPadu pouhým stiskem Fn klávesy. Zabezpečení je jen základní v podobě hesla startu počítače, nastavení BIOSu a pevného disku.

Příslušenství

Na ASUS je dodané příslušenství podprůměrné. Kvůli snížení ceny není přibalena ani brašna a ani myš. Na disku je předinstalován operační systém Windows Vista Home Premium a jeho obnovu lze nalézt taktéž na disku v jeho skryté části.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se na našem trhu prodává za cenu 12 605 Kč bez DPH (15 000 Kč s DPH).

Mezinárodní záruka má délku 2 roky pro fyzické osoby i při nákupu na IČO. V České republice má ASUS autorizovaný servis v Ostravě a záruka je typu Pick Up & Return.

Závěr

Levné notebooky jsou vždy o kompromisech – zejména když cílová skupina očekává lepší výbavu a jinou než sdílenou grafickou kartu. Největším kompromisem se stala čipová sada SiS, která je proti běžně používané od Intelu méně výkonná a její spotřeba je znatelně vyšší. Vyšší spotřeba jde ruku v ruce s větším množstvím produkovaného tepla a tím pádem i hlasitějším chlazením. Výtku bych měl také k mechanickému provedení, neboť vrzající plastové šasi na mě velký dojem neudělalo a bude si nejspíše žádat šetrnější zacházení.

Naopak se mi líbí umístění obrazových výstupů, kde nijak nepřekáží levákům ani pravákům při manipulaci s myší. Vzadu ostatně potěší i jeden USB port vhodný pro připojení myši – normálně bych něco takového v závěru snad ani nezmiňoval, ale poslední dobou je to světlá výjimka. Dalšími přednostmi jsou také velký 320GB disk a 3 GB RAM. Kdybych měl zhodnotit výkon (zejména grafický), tak se nemohu vyjádřit ani pozitivně a ani negativně. Je samozřejmě vyšší proti jiným notebookům v této ceně, ale zároveň ne zas o tolik.

Klady a zápory

+ výbava (RAM, disk, 5 USB, DVI)
+ rozmístění konektorů

- nízká výdrž na baterie
- hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS X59SL

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X59SL
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5450 (1.66 GHz, 2 MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-666 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (MATSHITA DVD-RAM UJ870QJ)
  • LCD: 15,4" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WSXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3470 (64bit, 256MB DDR2)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (SiS 191)
  • WiFi: Atheros AR5007EG (b/g)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC888S)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (CZ, 32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 11.1V / 1h 29min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, D-Sub, DVI, 4x USB, Express Card 54
  • Rozměry: 365 x 262 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.78
Recenze

Diskuse