RECENZE: Benq Joybook R56 - exotický všeuměl

3. 1. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Benq je zatím u nás v odvětví notebooků značkou poměrně neznámou. To se ale samozřejmě snaží změnit, a proto přichází na náš trh s dalším notebookem určeným pro běžné uživatele. Opět jde o univerzální velikost 15,4''. Uvnitř najdete Core 2 Duo a dedikovanou grafickou kartu NVIDIA s podporou DX10. Doporučená koncová cena varianty bez OS se stlačila na příjemných 16 000,- Kč bez DPH.

Benq Joybook R56 - exotický všeuměl

Základní popis

V zavřeném stavu je notebook celý tmavě modrý až černý. Designově zvláště příjemně působí stříbrný nápis Benq v rohu víka. To je bohužel tak asi jediný designový prvek a zbytek notebooku je spíše strohý. Plasty kolem klávesnice jsou nastříkané stříbrnou barvou. Klávesnice, tenký lem kolem a rám displeje si však stále drží tmavou barvu. Přiznám se, že vzhledově mě notebook příliš nezaujal. Vypadá velmi podobně barebone šasi nabízeným v různých konfigurátorech menších prodejců. Kvalita zpracování odpovídá nižšímu cenovému segmentu, kam je notebook směřován. Víko dle mého názoru optimálně chrání displej i proti tlaku z vnější strany. Výtku mám jen k měkčí základně, kterou bych v otevřeném stavu nedoporučoval při přenášení uchopovat za roh.

Co do rozhraní je na tom notebook nadstandardně. Na přední straně jsou pouze reproduktory. Pravá strana pak nese postupně od uživatele dva audio-konektory, tři USB vedle sebe (mají mezi sebou malou mezeru), optickou mechaniku, přípojku analogového modemu a napájecí konektor. Na zadní straně je baterie, čtvrté USB, LAN, analogový VGA výstup na monitor a zdířka Kensington zámku. Na levé straně je postupně od uživatele ExpressCard (54) slot s čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), FireWire, eSATA, HDMI a výdech ventilace.

U čtečky mi vadilo, že SD karta z ní po zastrčení stále z půlky přesahuje. Jsem zvyklý si jednu kartu v notebooku nechávat na stálo, což v tomto případě není vůbec možné, protože bych jí ulomil při prvním přenášení. Pro použití v českých domácnostech dále zamrzí, že HDMI nastoupilo jako náhrada klasického televizního výstupu realizovaného S-Video konektorem. Na druhou stranu za HDMI jinak stejně jako za eSATA velmi chválím a jsem (na rozdíl od výrobců) přesvědčen, že by mělo zdobit každý dnešní notebook. K rozmístění konektorů celkově nemám větších výhrad.

V zavřeném stavu je LCD jištěno dvěma zámky, které se společně ovládají jedním posuvným prvkem uprostřed. Usazení kloubů je klasické a umožňuje displeji libovolný náklon mírně přes 180°.

Co do mobility na tom není přístroj ani špatně, ani dobře. Jak už to tak u úhlopříčky 15,4" bývá, jde o kompromis mezi mobilitou a maximální ergonomií pro použití jako náhrada stolního počítače. V číslech to znamená rozměry 360 x 265 x 37 mm a váhu 2,71 kg. Kvůli dedikované grafice lze očekávat použití výkonnějšího adaptéru. Ten má 90 W a dohromady s kabeláží váží přesně 540 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá s českými bílými popisky (sekundární popisky jsou americké). Popisky klávesy Fn jsou tmavě modrou barvou, jejíž použití shledávám jako nevhodné, protože na černém podkladu je tato barva málo kontrastní (hlavně při horších světelných podmínkách). Klávesa CTRL je umístěna v levém dolním rohu tak, jak ji známe ze stolních klávesnic. Klávesa Fn je hned vedle ní napravo. Dále napravo je pak klávesa Windows, která je na klávesnici jediná. Rozvržení vychází z britské varianty s vysokým Enterem a zkráceným levým Shiftem na úkor další klávesy se zpětným lomítkem.

Chválím za oddělení kurzorových šipek malými mezerami (kde jiní výrobci umisťují další, většinou zbytečné klávesy). Šipky jsou stejně jako celá horní řada zmenšeny na výšku. Horní řada kláves má příjemně rozdělené funkční klávesy do čtveřic. Méně příjemné je ovšem umístění kláves Insert a Delete. První jmenovaná skončila v horní řadě až jako čtvrtá zleva a druhá jmenovaná byla vyšoupnuta ob dvě klávesy vpravo od mezerníku. To je poněkud netradiční rozložení, které si moc příznivců nenajde. Mírné zklamání ve mně taktéž vzbuzují na šířku zúžené klávesy pro pohyb v dokumentech. Na těch je ale aspoň potěšující, že jsou umístěny na pravém kraji klávesnice tak, jak je zvykem. Klávesnice má měkčí a méně jistý stisk. I tak se na ní dá psát rychle. Pro nějaké velké písaře to ale nejlepší volba není.

Nad klávesnicí jsou umístěna tři stříbrná tlačítka. To největší slouží k zapnutí notebooku a je lemováno bílým podsvícením. Druhé pak aktivuje webkameru a třetí přepíná Wi-Fi adaptér. Vpravo od tlačítek jsou bíle podsvícené indikační ikonky signalizující práci disku, nabíjení a zámky klávesnice (NumLock, CapsLock). S pomocí klávesy Fn lze aktivovat Bluetooth, přepínat výstup grafické karty a nastavovat hlasitost reproduktorů i podsvícení displeje. Notebook bohužel nepodporuje psaní čísel na numerické části v kombinaci s pouhým stiskem klávesy Fn (je nutno vždy zapínat NumLock).

Touchpad je od firmy Synaptics. To znamená, že podporuje všechny základní funkce včetně emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně dotykové plošky. Obě dvě tlačítka jsou realizována jedním kusem plastu. Tento módní trend mi moc nesedí a dávám určitě přednost, když jsou tlačítka úplně oddělena. Velkým prohřeškem proti ergonomii je dle mého názoru modře svítící pruh pod touchpadem, který mě rušil, kdykoli jsem seděl u notebooku jen za mírného osvětlení (stačilo by, kdyby bylo možné nějak podsvícení vypínat).

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti notebooku se skládají z výkonné verze aktuální čipové sady Intelu - PM965 a procesoru Core 2 Duo T7100 na 1,8 GHz (2 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Procesor patří do nižší střední třídy a svým výkonem by měl plně postačovat na jakékoli běžné využití.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 690
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 999

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 316
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 219

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 286
  • Rendering (Multiple CPU): 467
  • Multiprocessor Speedup: 1,64

Procesor je podpořen pamětí RAM v podaní jednoho 1GB modulu DDR2-667. Vzhledem k tomu, že nám byl dodán notebook s operačním systémem Windows XP, tak byla tato hodnota plně postačující. V testu HWiNFO32 notebook dosáhl propustnosti 2342 MB/s, a to je dnes stále ještě hodnota mírně nadprůměrná.

Na systém a uživatelská data poslouží přes SATA připojený 2,5" disk Fujitsu MHW2120BH s kapacitou 120 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a má vyrovnávací paměť 8 MB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 102,67 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,53 ms

Kapacitu i rychlost disku dnes řadím k slabšímu průměru. I tak ale nejde o žádnou tragédii. Mimo to, kdo potřebuje opravdu rychlý disk, tak si ho většinou stejně musí koupit samostatně. Výměna disku patří hned po výměně RAM k těm nejjednodušším zákrokům.

Vestavěná mechanika Optiarc DVD RW AD-7530B je dvouvrstvou univerzální vypalovačkou schopnou pálit na libovolné příslušné CD/DVD. Podobné mechaniky už se dnes staly standardem každého notebooku.

Komunikaci s okolím zajišťuje gigabitová síťová karta Marvell Yukon 88E8039, bezdrátový Wi-Fi adaptér Atheros AR5007EG (standardy 802.11 b/g/d/i/e) a Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Benq pro svůj notebook zvolil 15,4" lesklý širokoúhlý WXGA displej (1280x800). 15,4" WXGA displeje jsou v podstatě dnes tou nejnižší třídou, takže nelze čekat nějaké super parametry. Pocitově však musím říct, že na tom displej není tak špatně. Barvy nejsou moc přesvícené do bílé a pozorovací úhly také nejsou tak omezující (v porovnání s jinými notebooky – stolní LCD panely jsou na tom stále podstatně lépe). Jde o panel AUO B154EW08 V1. Tento model je vydaný nedávno, takže jsem k němu nenašel ještě konkrétní specifikace.

Grafická karta GeForce 8400M G je takovým kompromisem. Nabízí rozhodně vyšší výkon než sdílené karty, ale na nové náročné hry to ještě není. „Problém“ je především v písmenu G na konci názvu. To nám udává, že se jedná o tu nejslabší variantu, která má proti ostatním variantám ubránu polovinu pixel procesorů, jejichž konečný počet je tak jen 8. Maximální takt GPU je 430 MHz. 128MB paměť je k němu připojena 64bit sběrnicí s maximální rychlostí 800 MHz (efektivně).

Mimo interního displeje lze poslat z notebooku obraz ven i prostřednictvím konektorů VGA a HDMI. Přítomnost digitálního HDMI je velmi potěšující, protože většina lidí dnes stejně připojuje nějaký ten LCD panel a analogové monitory šly dávno do ústraní. Pro úplnost jen dodám, že vnitřní logika HDMI a DVI je stejná (DVI v sobě ale nemá zvuk). Za pár stovek lze dokoupit redukci, nebo přímo HDMI-DVI kabel a připojit běžné LCD. Grafická karta NVIDIA nabízí několik možností roztahování obrazu. Implicitně se vždy nižší rozlišení roztahují na celou plochu displeje. Lze však ještě nastavit, aby se při roztahování zachovával poměr stran, nebo aby se obraz pouze centroval 1:1 na střed obrazovky.

Konektor je výrobcem zamýšlen jako náhrada klasického S-Video televizního výstupu. Tím pádem na notebooku žádné S-Video nenajdete. V ČR však ještě velké množství lidí stále vlastní televize, ke kterým HD konektory prostě nepřipojíte. Potěšující je, že pomocí kombinace VGA a HDMI můžete připojit dva externí LCD panely. To ocení hlavně profesionální uživatelé, kteří si na tuto vymoženost zvykli ze stolních počítačů.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 9152
  • 3DMark 03: 3219
  • 3DMark 05: 1768
  • 3DMark 06: 991

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 352
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1220
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1121
  • OpenGL Speedup: 3,46

Výsledky syntetických testů jsou spíše podprůměrné. Méně náročné nové hry si však i tak můžete zahrát v nativním rozlišení displeje. U těch náročnějších už bude nutno snížit detaily a pravděpodobně i rozlišení. U všech ostatních běžných činností s grafikou nebude nejmenší problém a uživatelé, kteří hry nehrají, pravděpodobně nepoznají její limity.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Většina notebooků této velikosti se snaží nabídnout veškeré základní multimediální vlastnosti. Ne jinak tomu bude i tentokrát. O zvuk se stará integrovaný HD audio kodek Conexant 5045, který obsluhuje vstup na mikrofon, stereo výstup na externí reproduktory a sluchátka a digitální prostorový S/PDIF výstup prostřednictvím HDMI.

Multimediální tlačítka na notebooku ani nehledejte. Ani hlasitost se nedočkala vlastních tlačítek kolem klávesnice a lze ji měnit jen pomocí Fn klávesy. Změna hlasitosti se provádí v kombinaci s klávesami F10 a F11. Ty jsou od Fn ale poměrně daleko, takže se připravte na to, že bude vždy potřeba použít obě ruce.

Absence multimediálních tlačítek zamrzí o to víc, že přístroj má na poměry notebooků slušné integrované reproduktory. Celkový výkon 7 W je složen ze dvou 2 W reproduktorů a jednoho 3 W subwooferu. Většina notebooků v této cenové kategorii má horší zvukový projev, takže si ode mě Benq zaslouží malou pochvalu.

Ve víku nad displejem lze najít fixně uloženou 1,3Mpix webkameru s integrovaným mikrofonem, který je díky umístění dobře směrován na uživatele. Samotná kamera je schopna generovat fotky v rozlišení 1280x1024 a video v rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Tento notebook není zaměřen na korporátní sféru. Pokud hledáte něco s rozsáhlými možnostmi zabezpečení, tak Joybook R56 není pro vás. Ten totiž nabízí tak maximálně možnost zaheslovat start počítače a nastavovací utilitu BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

Vzduchové chlazení je poháněno jedním ventilátorem, který nasává vzduch otvory na spodku přístroje. Ohřátý vzduch je pak vyháněn masivním výdechem chlazení, který je umístěn vlevo, co nejdále od uživatele. Při běžné práci se ventilátor spouští vždy po několika minutách na pár sekund. Jeho chod se určitě nedá považovat za nejtišší, na druhou stranu je většinu času ticho. Záleží čistě na osobních preferencích, co má kdo radši. Mně vyhovuje tento způsob, ale je určitě i dost lidí, kteří to vidí přesně opačně.

Při soustavné zátěži programem 3D Mark 2001 už ventilátor běžel prakticky neustále. Když byl přístroj již dost zahřátý, tak se ventilátor přepnul do rychlejšího módu a většinu času se v něm držel.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8
  • klávesnice vlevo = 30,8
  • klávesnice vpravo = 27,2
  • spodek maximum = 37,4 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,8
  • napájecí adaptér = 32,5

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6
  • klávesnice vlevo = 32,1
  • klávesnice vpravo = 28,2
  • spodek maximum = 39,0 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,8
  • napájecí adaptér = 36,7

teplota okolí při měření: 20°C

Teploty jsou v pořádku a není tak problém používat notebook i položený na nohách. Při kancelářské práci by neměl být problém takto pracovat neomezeně. Při hraní her bych to ale nedoporučoval (stejně jako u ostatních notebooků), kvůli riziku popálení vlivem možné vyšší teploty základny.

Baterie

Mimo zásuvky je notebook poháněn jednou 6ti článkovou baterií o celkové kapacitě 53 Wh. Tato baterie v našem standardním redakčním testu* postačila na 2 hodiny a 22 minut provozu. Taková hodnota je dnes mírně podprůměrná a 3 hodiny by notebooku určitě slušely víc.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W

BIOS

Nastavovací utilita BIOSu nabízí naprosté minimum možností. Mimo nastavení hesel (kapitola Zabezpečení) lze tak maximálně změnit datum a čas.

Příslušenství

Notebook je dodáván v krabici s adaptérem, manuály a optickými médii, na kterých se nachází ovladače a doprovodné aplikace. Ohledně softwarového vybavení existují dvě varianty. První má předinstalovaný Windows Vista a druhá je bez operačního systému. XP oficiálně podporované nejsou, ale nainstalovat jdou. To dokazuje i námi testovaný kousek, který nám do redakce přišel s předinstalovanými Windows XP Professional v anglické verzi. Primárně využíváme to, co nám výrobce dodá, takže ani tentokrát jsme neudělali výjimku. Do předinstalovaného systému jsme pouze nahráli některé ovladače (například zvuková karta byla při zapnutí nenainstalovaná). Z dalšího softwarového vybavení stojí za zmínku jen Cyberlink Power DVD (přehrávač DVD) a Nero Express 6.0 (vypalovací software).

Ceny a záruka

V nabídce distributora jsou dvě konfigurace hardware, obě ve výchozím stavu bez OS. Verze s procesorem Core 2 Duo T5250 (1,5GHz) stojí 16 360Kč bez DPH (19 469 Kč bez DPH), varianta se silnějším Core 2 Duo T7250 (2 GHz) potom 18 060 Kč bez DPH (21 491 Kč s DPH). Benq na notebooky obecně dává standardní záruku s dobou trvání 2 roky.

Závěr

Benq je u nás v oblasti notebooků neznámou značkou. Recenzovaný notebook je dalším důkazem, že to chce výrobce změnit. Je zatím otázkou času, či se mu to v našich končinách povede, nebo ne. Samotný Joybook R56 není špatný, na druhou stranu nevybočuje žádnou speciální vlastností, kterou by mohl nabídnout něco navíc, co u nás na trhu zatím není, a trh je u nás zatím velmi konzervativní. Cílová kategorie notebooku je jasná. Půjde především o méně náročné domácí uživatele, kterým by mohl nabídnout vše, co potřebují. Mezi největší klady notebooku řadím implementaci HDMI a eSATA rozhraní. Větší nepříjemností by mohlo být jen nezvyklé rozložení některých kláves. Ani to by ale nemuselo být takovým problémem – zvyknout se dá totiž na všechno.

Klady a zápory

+ lepší zvuk na poměry notebooků
+ HDMI a eSATA

- nezvyklé rozložení některých kláves
- hlučný chod ventilátoru

Pod čarou

Ačkoliv se společnost BenQ před nějakým časem přejmenovala na QISDA (Quality, Innovation, Speed, Driving, and Achievements), její produkty stále používají jako název výrobce BenQ.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Benq Joybook R56

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Benq Joybook R56
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7100 (1.80 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x1024)
  • HDD (GB): 120 (Fujitsu MHW2120BH, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Optiarc DVD RW AD-7530B)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 8400M G (128MB, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8039)
  • WiFi: Atheros AR5007EG (b/g/d/i/e)
  • Zvuková karta: Conexant 5045 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: bez OS
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 2h 22min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, FireWire, 3x USB, HDMI, eSATA, D-Sub VGA, ExpressCard 54
  • Rozměry: 360 x 255 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,71
Recenze

Diskuse