RECENZE: Dell Vostro 1510 - základ pro práci

24. 6. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Vostro 1510 je 15,4'' zástupcem nové řady notebooků určených pro menší firmy. Navzdory svým rozměrům překvapí slušnou mobilitou, kombinace nízké hmotnosti a vysoké výdrže se v této třídě příliš často nevidí. Dnes testovaná konfigurace s procesorem Core 2 Duo disponuje za cenu málo přes 15 000 Kč bez DPH i tříletou on-site NBD zárukou.

Dell Vostro 1510 - základ pro práci

Základní popis

Teprve nedávno začal Dell prodávat své počítače i prostřednictvím klasických obchodů. Dnes testovaný notebook je jedním z takto dostupných modelů. Řada Vostro je určena pro nasazení v malých firmách, zaujme ale také domácí uživatele.

Design otevřeného notebooku je poměrně strohý, dominují mu především ostré hrany a matný černý plast. V kontrastu s tím je vzhled zavřeného počítače, víko má uprostřed logo Dell, jeho lesklý povrch se nezvykle svažuje po stranách až na základnu. Dalším prvkem, který zmírňuje strohost designu, je lesklý pruh nad klávesnicí, zde se nachází indikační diody a dotyková tlačítka.

Počítač disponuje magnéziovým rámem, ten se ale skrývá očím uživatele pod vnějšími plasty. Díky tomuto vyztužení je šasi celkem pevné, existují ale i odolnější modely notebooků.

Ukázkou kvalitního zpracování mohou být panty displeje, jejich tuhostí je výrobce proslulý a neuvolňují se ani po letech používání. Potěší také klasická konstrukce uchycení displeje, víko je proto možné vyklonit i do úhlu 180°. Na druhou stranu je velmi nepohodlné otevírání. Na přední hraně víka se nenachází posuvný zámek ani žádné výstupky, není se tak o co zapřít prsty.

Počítač nabízí standardní nabídku portů. Na levém boku se nachází přepínač bezdrátové sítě, široký ExpressCard slot (s netradičním vysouvacím mechanismem, zařízení se nevysouvají zatlačením ale stejně jako u PCMCIA slotu) dále se zde nachází 2\xD7USB a výdech chlazení.
Na pravém boku najdete FireWire, další 2 USB konektory, optickou mechaniku typu slot-in a zdířku pro Kensington Lock.
Na přední straně jsou zleva umístěny 2 indikační diody, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS).
Konektory napájení, Ethernetu a analogový výstup VGA najdete na zadní straně.

Rozmístění konektorů je téměř ideální, především pro připojení externího monitoru, sítě a napájení je nejvhodnější zadní strana notebooku, kabely potom nikde nepřekáží ani levákům.

Indikační diody napájení a nabíjení baterie se nacházejí vlevo na přední straně, ostatní jsou umístěny nad klávesnicí. Informují o práci disku, zapnutí Wi-Fi a Bluetooth (pro každou technologii zvlášť), zbývající pak označují aktivní Num lock, Caps lock a Scroll lock.

Přestože se jedná o 15,4" notebook, jeho mobilita je na dobré úrovni. Rozměry 357 x 258 x 25,4/38 mm jsou pro tuto třídu obvyklé, ale hmotnost notebooku s baterií činí pouhých 2,57 kg. Takto lehký počítač nebude dělat problémy ani při častějším přenášení. Zdroj je svou velikostí průměrný, váží 474 g a disponuje praktickou přezkou pro sepnutí kabelu.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice, stejně jako u všech počítačů firmy Dell, vychází z amerického rozložení - levý Shift a klávesa Backspace jsou dlouhé, Enter jednořádkový. Vyrobena je z černého plastu, popisky jsou standardní bílé (u Fn kláves světle modré). Bohužel její provedení není zrovna ideální, klávesy se "viklají" a mají zbytečně tuhý stisk. Také rozložení kláves pro práci s textem je nepraktické, Page up a Page down se nacházejí u kurzorových kláves, Home a End jsou dostupné jen přes Fn zkratky se šipkami.

Z dalších Fn kláves je k dispozici ovládání hlasitosti a jasu displeje, ztlumení zvuku, přepínání videovýstupů, vysouvání disku z optické mechaniky a režim spánku.

Pod klávesnicí se nachází standardní dvoutlačítkový touchpad firmy Synaptics, podporuje emulaci kolečka tahem prstu. Jeho tlačítka mají příjemný stisk.

Pás dotykových multimediálních tlačítek je umístěn nad klávesnici, jsou zde tlačítka pro ovládání přehrávače, hlasitosti a vysouvání optických disků. Při dotyku se tlačítka rozsvítí. Přepínač pro ovládání bezdrátových sítí je nezvykle umístěn na pravém boku.

Hlavní HW parametry

Testovaný notebook byl založen na platformě firmy Intel. Čipová sada GM965 disponuje integrovanou grafickou kartou a společně s procesorem Core 2 Duo T5670 pracujícím na frekvenci 1,8 GHz (800 MhHz FSB,2 MB L2 cache)poskytne většině uživatelů dostatečný výkon.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 480
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 053

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 181
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 126

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 315
  • Rendering (Multiple CPU): 561
  • Multiprocessor Speedup: 1.78

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,8

Počítač je vybaven dvěma DDR2 paměťovými moduly, dohromady tak disponuje 2 GB RAM. Paměti jsou zapojeny v dualchannelu a pracují na frekvenci 667 Mhz. V testu propustnosti jsme naměřili hodnotu 2818 MB/s, jedná se o vynikající výsledek.

Jako úložiště dat slouží klasický 2,5" pevný disk, výrobce zvolil model řady Seagate Momentus 5400.3 o kapacitě 160 GB, se standardní rychlostí 5400 otáček, vybavený SATA rozhraním a 8 MB L2 Cache.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 64,46 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15.63 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Disk svou rychlostí dost zaostává, potěší tak pouze nižší přístupová doba.

Pro zachování designu zvolil výrobce nezvykle štěrbinovou (slot-in) DVD mechaniku. Od běžných se liší absencí šuplíku, disky se zasunují přímo do počítače a mechanika nezabírá tolik místa. Tento systém je velmi efektní, neporadí si pouze s malými CD :-). Při srovnání s klasickou mechanikou také chybí na boku tlačítko pro vysouvání. To je nahrazeno dotykovým tlačítkem nad klávesnicí, vysunout disk jde i pomocí FN zkratky. Zapisovat lze všechny běžné formáty CD i DVD médií.

Konektivitu počítače zajišťuje Wi-Fi karta Dell 1395, podporující standardy b/g, a Gigabit Ethernet. Z bezdrátových technologií je k dispozici také Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný displej s úhlopříčkou 15,4 " má nejčastěji používané rozlišení 1280 \xD7 800 bodů. Kvalita zobrazení je průměrná, matný povrch je praktický při používání venku.

Grafický adaptér je integrovaný v chipsetu, jedná se o nejčastěji používané řešení firmy Intel. GMA X3100 je určena především pro nenáročné použití jeho hlavní výhodou je nízká spotřeba (a cena).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3584
  • 3DMark 03: 1795
  • 3DMark 05: 921
  • 3DMark 06: 593

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 356
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 751
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1074
  • OpenGL Speedup: 3.01

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Výkon grafické karty dostačuje pro kancelářské použití stejně jako pro starší hry. Pro hraní nových titulů není karta vhodná a ani se to od ní neočekává. Náročnější uživatelé si mohou v konfigurátoru výrobce zvolit dedikovanou grafickou kartu firmy NVIDIA.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimédia nejsou prioritou tohoto notebooku, řada Vostro je určena spíš k nenáročné práci. Z multimediální výbavy tak počítač disponuje tlačítky pro ovládání přehrávače, čtečkou paměťových karet (SD/MMC/MS) a webkamerou. Příjemné je zdvojené ovládání hlasitosti, ovládat ji lze dotykovými tlačítky i Fn zkratkami.

Reproduktory zastávají svou hlavní funkci - vydávají zvuk; ten je ovšem plochý a nekvalitní. K poslechu hudby ani sledování filmů se tak reproduktory nehodí, vhodné jsou jen pro základní zvuky.

Webkamera má rozlišení základní rozlišení 0,3 MPx. Přestože software pro natáčení videosekvencí dodaný firmou Dell nebyl funkční, kamerka bez problémů pracuje s programy třetích stran.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

BIOS a zabezpečení

Kromě standardního nastavení bootování a hesel nabízí BIOS i další možnosti, uživatel může zakázat používání USB portů, čtečky karet, FireWire, ExpressCard slotu, zakázat lze také oba síťové adaptéry a Bluetooth.

Testovaná konfigurace nebyla vybavena čtečkou otisku prstů ani TPM čipem, ale v konfigurátoru Dellu lze zvolit i tyto možnosti. Před zloději jde zabezpečit počítač Kensington Lockem.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém je soustředěný do levého zadního rohu, vzduch se nasává ze spodní strany, výdech chlazení je na levém boku. Větráček se spouští jen občas, ovšem už jeho nejnižší rychlost není příjemná, vydává poměrně hlasitý hukot. Vzhledem k nenáročné konfiguraci notebooku by mohlo být chlazení tišší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6 °C
  • klávesnice vlevo = 32,8 °C
  • klávesnice vpravo = 29,5 °C
  • spodek maximum = 34,9 °C (na levé straně)
  • výdech chlazení = 38,6 °C
  • napájecí adaptér = 40,1 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,6 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,4 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5 °C
  • klávesnice vlevo = 36,1 °C
  • klávesnice vpravo = 31,1 v
  • spodek maximum = 37,8 °C (na levé straně)
  • výdech chlazení = 50,9 °C
  • napájecí adaptér = 55,6 °C

teplota okolí při měření: 24 °C

Chladící systém je hlučnější, na druhou stranu velmi efektivní, notebook tak zůstává chladný. Díky dobrému rozmístění nasávacích otvorů je přijatelná i práce s počítačem v klíně.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie má kapacitu 58 Wh, v našem standardním redakčním testu udržela počítač v provozu 5 hodin 49 minut. Jedná se o vynikající výsledek, s takovou výdrží lze notebook bez obav používat i v místech bez dosahu elektrické sítě.

V nabídce je navíc náhradní devítičlánková baterie s kapacitou 78 Wh, která umožňuje výdrž ještě prodloužit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W

Příslušenství

S počítačem není dodáváno žádné zvláštní příslušenství, příjemné jsou dodávané disky se systémem, uživatel si je nemusí vytvářet sám.

Předinstalován byl systém Windows Vista Home Premium v 32 bitové edici. Softwarová výbava také není příliš široká - výrobce se omezil na vlastní utility pro správu napájení a síťových profilů. Pro některé uživatele je takový přístup výhodou, neobtěžují je zbytečně trialverze softwaru, který nechtějí používat.

Ceny a záruka

V minulosti byly počítače firmy Dell distribuovány výhradně prostřednictvím zásilkového obchodu distributora, nově se objevily v síti maloobchodů. Kromě testované konfigurace (T5670, 2 GB RAM, 160 GB HDD, Windows Vista Home Premium) s cenou 16 100 Kč bez DPH (19 159 Kč s DPH) jsou v obchodech dostupné další tři varianty.

Zájemci mohou využít také konfigurátoru na webových stránkách výrobce, ten poskytuje široké možnosti výběru. Každý si tak může vytvořit konfiguraci podle vlastních preferencí.

Počítače zakoupené u koncových prodejců mají tříletou záruku typu NBD (Next Business Day) s opravou do dalšího pracovního dne přímo u zákazníka. V případě vlastní konfigurace si může zákazník zvolit záruku stejného typu na 1 až 3 roky, muže si rovněž vybrat z nabídky pojištění proti krádeži nebo náhodnému poškození. To považuji za velké plus testovaného Vostra, především s přihlédnutím k jeho ceně.

Závěr

Dell Vostro 1510 je notebook určený pro nenáročné uživatele z firemní sféry. Nabídne jim slušnou mobilitu, srovnatelnou s některými 14" modely, dlouhou výdrž na baterie a solidní zpracování.

U celkem povedeného notebooku zamrzí jen některé detaily (otevírání víka, horší klávesnice). Náročnějším zákazníkům může chybět podpora dokovací stanice, případně další příslušenství, ale pro ty jsou určeny jiné typy přenosných počítačů.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž provozu na baterie
+ nižší hmotnost
+ záruka NBD on-site při dané ceně

- horší klávesnice
- hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Dell Vostro 1510

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 1510
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5670 (1,8 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x1024)
  • HDD (GB): 160 (SEAGATE ST9160821AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+-RW/RAM (OPTIARC DVD+-RW AD-7640A)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: -
  • LAN: 10/100, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Realtek ALC268
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 58Wh / 5h 49min
  • Rozhraní: 1x audio OUT, 1x mic, 1x SD/MMC/MS, 1x D-Sub, 4xUSB, 1x FireWire, 1x Express Card/54
  • Rozměry: 357 x 258 x 25,4 / 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,57
Recenze

Diskuse