RECENZE: FSC Esprimo U9200 - malý podnikový pracant

12. 2. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Esprimo je novou řadou notebooků, která by měla nahradit Amilo Pro a směřovat více do podniků. My jsme měli možnost intenzivně otestovat nejmenší model z této nové řady, a to rovnou v té nejnašláplejší konfiguraci s nejrychlejším Core 2 Duo a UMTS modulem za doporučenou cenu pod 35 000,- Kč bez DPH, nejlevnější varianta začíná pod 20 000,- Kč bez DPH.

FSC Esprimo U9200 - malý podnikový pracant

Základní popis

Se zaměřením na korporátní sektor se celá řada designově unifikovala, takže už není nejmenší model úplně odlišný od zbytku řady, jako tomu bylo u Amilo Pro. Sjednocení je klíčovým prvkem, na který firmy slyší, protože to umožňuje pro celou řadu notebooků nakupovat stejné příslušenství a stejné možnosti konfigurace (např. BIOS). Je tedy vidět, že to s novou řadou myslí FS opravdu vážně.

Vzhledem k rozsáhlým zkušenostem s předchůdcem tohoto notebooku (Amilo Pro V3205) se neubráním určitému srovnání. Z víka konečně zmizel hladký (lesklý) povrch trpící na otisky a různé nečistoty. Nové víko je o něco hrubší a není nutné ho neustále čistit. Viditelných otisků po celém víku se tak už nemusíte bát. V podobném duchu jsou obměněny všechny plasty a lze říct, že je to jednoznačně krok správným směrem a nemělo by tak docházet k nepříjemným nevyleštěným plochám.

Nutno dodat, že s novým zaměřením a designem se ale úplně vytratila všechna elegance předchozího modelu. Esprimo vedle něj vypadá jen jako šedočerná krabice. Opticky navíc působí větší a tlustší, ačkoli jsou rozměry obou téměř identické. Stejně tak světlejší barva víka působí poněkud zvláštně.

Ohledně pevnosti šasi vše zůstalo při starém. Při uchopení otevřeného notebooku za rok není ani náznak prohnutí a to se vidí málokdy. Víko je malinko tlustší a je to jedině dobře, protože u předchozích modelů byl displej chráněn nedostatečně. Přesto jsem přesvědčen, že ještě nějaké zpevnění by neuškodilo.

Notebook nabízí všechny běžně osazované konektory a rozhraní. Na levé straně jsou dvě USB, modem, audio konektory a čtečka paměťových karet, vzadu pak třetí USB, napájecí konektor, TV výstup, VGA a LAN a vlevo už jen optická mechanika s úzkým ExpressCard 34 slotem krytým záslepkou.

Je zvykem, že malé notebooky nemají víko jištěné žádným zámkem v zavřeném stavu. Ani zde tomu není jinak. Kloub je celkem tuhý, ale při troše šikovnosti lze víko otevřít jedním prstem. Maximální úhel otevření činí přibližně 150°. Pokud je notebook jen uspaný, tak je napevno nastaveno, že se při otevření víka má zapnout.

Modré indikační diody byly nahrazeny klasickými zelenými. Všechny jsou v řadě na čelním panelu notebooku a indikují zapnutí počítače, nabíjení baterie, práci disku, zámky klávesnice (všechny tři) a zapnutý bezdrátový vysílač. Diody jsou poměrně intenzivní, a pokud si s notebookem lehnete třeba na postel, tak vám možná budou svítit ostře do očí. Naštěstí na tomto místě není problém je zakrýt.

Co do mobility je na tom notebook výborně a je vhodný především pro ty, kteří jsou neustále v pohybu a potřebují mít počítač stále po ruce. Snad jen adaptér byl bohužel vyměněn za větší 90W verzi (461 g), která mi k malému notebooku moc nesedne. Při měření spotřeby se však u této nejvýkonnější verze ukázalo, že velký adaptér není přiložen z rozmaru.

Klávesnice a ovládací prvky

Umístit celou klávesnici na plochu malého notebooku je vždy o kompromisech. Když k tomu připočtu, že má Esprimo kolem ní tlusté okraje, o které je ještě zúžena, je jasné, že těch kompromisů nebylo málo.

Celá klávesnice je v jednom bloku a žádné klávesy nebyly pro zpřehlednění odsazeny. To se používá zejména u kurzorových šipek, které jsou zde vnořeny a stejně jako zbylé pomocné klávesy z pravého dolního rohu jsou zúžené. Asi největší problém takto nahuštěné klávesnice je poslední (nejvyšší) řada kláves. Tam poslepu člověk nemá ani nejmenší šanci nahmatat konkrétní klávesu. Když už nejsou klávesy odděleny do bloků, tak se měla například každá čtvrtá klávesa udělat s výstupkem.

Klávesy pro pohyb dokumentech jsou realizovány prostřednictvím Fn v kombinaci s kurzorovými šipkami. Částečnou útěchou je druhá Fn klávesa hned vedle nich. Díky tomu se velmi rychle naučíte tyto funkce používat jednou rukou.

Popisky klávesy Fn jsou natištěné stejnou barvou a vyžadují velkou pozornost při hledání, protože splývají s ostatními popisky. Nejhorší je to asi u numerického bloku, kde lze na jedné klávese dokonce najít 5 popisek vedle sebe. Pomocí kombinace Fn a horní řady kláves lze využívat speciálních funkcí, jmenovitě: regulace hlasitosti reproduktorů, vypínání touchpadu a integrované kamery, regulace intenzity podsvícení LCD, přepínání výstupu grafické karty a hibernace.

Při psaní byla klávesnice poměrně tuhá. Ze zkušenosti však mohu říct, že se při používání částečně ochodí a odpor kláves se sníží. Pak už není nejmenší problém i s velmi rychlým psaním. Nezmění se však zvuk, který klávesy při stisku vydávají. Na poměry notebooků je nadprůměrně silný. Pokud například sedíte v tiché místnosti a nechcete nikoho rušit, nehlučné psaní je téměř nadlidský úkol.

Tlačítek kolem klávesnice je naprosté minimum. Jsou pouze dvě nad klávesnicí, z čehož jedno slouží k zapnutí notebooku a druhé k aktivaci aplikace pro přepínání funkce bezdrátového vysílače. Tento způsob je poněkud netradiční, protože tlačítko samo o sobě není hardwarové a je otázkou, jak by se notebook choval například s Linuxem.

Touchpad je pak klasikou v podobě výrobce Synaptics a mimo dvou tlačítek nabízí ještě rozšířené funkce (například emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně dotykové plochy).

Hlavní HW parametry

Na malý notebook je nezvykle použit velmi výkonný procesor Intel Core 2 Duo T7700 spolupracující s čipovou sadou Intel GM965. Jedná se však o nejvýkonnější procesor, který je možné osadit, a v nabídce konfigurací se většinou vyskytují slabší modely.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 196
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 939

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 502
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 933

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 402
  • Rendering (Multiple CPU): 742
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5

Výsledky výpočetních testů ukazují, že lze tento notebook použít i na náročné výpočty a není odsouzen jen na psaní v textovém editoru. Aby procesor měl nějaké uplatnění, tak je doplněn o 2 GB RAM složené ze dvou 1GB DDR2-667 modulů, které v testu HWiNFO32 dosáhly propustnosti příjemných 2467 MB/s.

Pevný disk Seagate Momentus 5400.3 patří k těm nejrozšířenějším a nabízí solidní výkon (dnes už tedy jen průměrný) díky kolmému zápisu. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a má kapacitu 160 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 91,65 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,64 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Optická mechanika Optiarc AD-7540A je dvouvrstvou univerzální DVD vypalovačkou schopnou pálit i na DVD-RAM. Obdobné mechaniky už jsou dnes standardem i u těch nejlevnějších notebooků.

Možnosti konektivity jsou rozsáhlé. Mimo gigabitového ethernetu a Wi-Fi adaptéru s podporou módu draft-N je možnost využít mobilního datového připojení prostřednictvím bezdrátového 3G modemu. Jeho použití je opravdu snadné, stačí vložit SIM kartu (pod baterií) a v ovládací aplikaci vyplnit přípojný bod (APN). U paušálních karet většinou stačí zadat univerzálně „internet“ a už se můžete připojit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý 12" displej s rozlišení WXGA (1280x800) má matný povrch. Při maximální hodnotě je nadprůměrně svítivý. Na můj vkus má až příliš studené barvy (do modra). Pozorovací úhly jsou pak více méně průměrné. Kdo chce do 12" notebooku opravdu kvalitní displej, musel by koupit Tablet PC. V našem konkrétním notebooku byl displej Toshiba LTD121EXEV.

Grafická karta Intel GMA X3100 je integrována v čipové sadě a má sdílenou paměť s hlavní pamětí počítače. Tím pádem je určena především na kancelářskou práci (i v 3D prostředí Windows Vista Aero) a multimédia v podobě přehrávání filmů (včetně HD).

Pokud interní displej nestačí, lze si připojit externí pomocí analogového VGA konektoru. Potěší klasický televizní S-Video výstup, který se u malých notebooků vidí jen minimálně. Ostrost obrazu přes VGA je velmi dobrá a lze tak notebook používat i s větším LCD. Kdo i tak není spokojen, může dokoupit dokovací stanici, na které je VGA i DVI-D výstup. Lze si tak připojit jeden externí displej digitálně a případně k němu ještě druhý analogově.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6405
  • 3DMark 03: 1774
  • 3DMark 05: 924
  • 3DMark 06: 555

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 465
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 856
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1184
  • OpenGL Speedup: 2,55

Výsledky testů jsou na tuto grafickou kartu mírně nadprůměrné. Podepsal se na tom výkonný procesor, ale u FS obecně mají sdílené grafiky o něco lepší výkon (stejně jako je tomu například u Sony). Starší hry by tak neměl být problém rozjet i v nativním rozlišení. U těch nových je to horší, a pokud máte v plánu na notebooku hrát náročné 3D hry, tak se podívejte po něčem jiném.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Proti předchozímu modelu už není zvukový výstup kombinovaný s optickým digitálním S/PDIF výstupem a uživatel se tak musí spokojit s možností analogového stereo zvuku. Zvuková karta má zajímavou možnost nastavení, že její výstupy prostřednictvím dokovací stanice se chovají jako samostatné zvukové zařízení a lze do nich pouštět jiný zvuk než do výstupu přímo na notebooku (obdobná funkce je i se vstupem).

Integrované reproduktory šly kvalitativně značně dolů. Předchozí model je měl sice tiché, ale byly schopné produkovat i nižší středy a mírně i hloubky. Tyto nové trápí mimo tichého projevu navíc i to, že přenáší jen výšky a vyšší středy. Nelze je tedy doporučit ani na nouzové sledování DVD filmů.

Pro video konference je výbava výborná. Skládá se ze stereo mikrofonu a 1,3Mpix webkamery. Obě tyto součásti jsou umístěny ve víku nad displejem. Dodaná aplikace webkamery umí nahrávat video, ale možnost fotit chybí.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou omezeny na heslo pro start počítače a do BIOSu. Heslem lze dále zamknout primární disk. Nadstandardní funkcí je pouze možnost přidat informace o vlastníkovi, které se zobrazí při zadávání hesla.

Chlazení a provozní hluk

Studený vzduch se nasává žebrováním na spodku a ohřátý je vyháněn masivním výdechem ventilace na levém boku. Celý oběh je poháněn jedním malým ventilátorem. Ten je při běžné kancelářské práci vypnutý a notebook je tak dokonale tichý. Všechno se změní v případě, že budete provádět nějaké velmi náročné výpočty, nebo hrát hry. Pak se ventilátor zapne a nutno říct, že ani na nejnižší rychlost není vůbec tichý. Malé notebooky jsou ale málokdy využívány na výpočetně složité operace, takže lze předpokládat, že většinu času ventilátor vůbec neuslyšíte. Jen předem upozorňuji, že hlavně při startu a hibernaci se ventilátor rád spouští (na vyšší rychlost).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 42,6°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 38,1°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,3
  • levá strana pod klávesnicí = 24,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,5
  • klávesnice vlevo = 30,8
  • klávesnice vpravo = 28,3
  • spodek maximum = 45,9 (levý bok)
  • výdech chlazení = 43,0
  • napájecí adaptér = 45,2

teplota okolí při měření: 22°C

Teplota se k uživateli přes klávesnici přenáší minimálně (podstatně méně, než bylo zvykem u předchozího modelu). Spodek notebooku se však umí znatelně zahřát díky stojícímu ventilátoru. Citlivějším povahám by mohlo být nepříjemné dlouhodobé používání notebooku položeného na klíně. Osobně jsem raději pro tichý provoz, než nižší teploty.

Baterie

Baterie patří mezi šestičlánkovými k těm silnějším a nabízí kapacitu 58 Wh. V našem standardním redakčním testu* s touto baterií vydržel notebook v provozu 3 hodiny a 43 minut. Pokud si ovšem pustíte Wi-Fi/umts a zesvětlíte displej, počítejte s reálnou hodnotou kolem 3 hodin. Pro ty, kterým výdrž nestačí, je možné připojit druhou baterii na spodek notebooku prostřednictvím speciálního konektoru. S touto baterií by měla být výdrž až k 6 hodinám.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 95 W

Na výsledcích měření příkonu ze sítě je vidět, že při zatížení si výkonný procesor jasně žádal výměnu dříve používaného 65W adaptéru za nový 90W.

BIOS

Nastavovací utilita Phoenix TrustedCore BIOSu konečně doznala změn a přiblížila se té v řadě Lifebook (ačkoli jen částečně). Lze nastavit vypnutí integrovaných zařízení i mód SATA řadiče a sériového/paralelního portu (v dokovací stanici). Přibyla funkce nastavení NumLocku. Její smysl však postrádám, protože ani s jednou volbou nebylo možné psát na numerické části s pouhým stiskem Fn klávesy (bez nutnosti klávesy zamykat přes NumLock).

Příslušenství

Náš testovaný kus měl obsah krabice velmi rozsáhlý. Mimo vlastního notebooku se v ní ukrývaly i dva napájecí adaptéry a dokovací stanice, resp. port replikátor. Někde se bohužel vytratilo vychvalované Twinload DVD pro snadný a rychlý přechod na Windows XP.

Na notebooku byl předinstalován operační systém Windows Vista Business. Pomocí zmíněného Twinload DVD ho je možné rychle změnit na Windows XP Professional. Ačkoli nebylo možné tento postup vyzkoušet, FS nám dodalo prezentační DVD s příslušným videem. Standardní doba „poinstalačního“ procesu (tzv. první start) trvá 30 minut s předinstalovanými Windows Vista. V případě, že hned na začátku vložíte toto DVD, tak během těchto 30 minut notebook přeinstaluje systém na Windows XP včetně veškeré konfigurace. Za stejný čas tak můžete mít kterýkoli z těchto systémů hned plně funkční.

Z dalšího předinstalovaného programového vybavení stojí za zmínku snad jen vypalovací program Nero v OEM verzi a zkušební verze MS Office 2007 (lze zakoupit licenci, zadat sériové číslo pro změnu na plnou verzi a není tak nutné nic instalovat).

Dokovací stanice

Dokovací stanice obecně patří k opomíjenému příslušenství a na internetu je pak těžké dohledat si o nich vůbec nějaké informace. Protože je tato stanice univerzální pro všechny modely řady Esprimo U, M a D, tak jsme si ji extra vyžádali. S trochou hledání ji lze novou sehnat za cenu pod 4000,- Kč s DPH a může se jednat o zajímavou možnost pro lidi, kteří často připojují externí periferie, nebo chtějí mít možnost připojit dva externí monitory k jednomu notebooku.

Vzhledem ke klasifikaci jako port replikátor neobsahuje žádnou šachtu na pevné disky, či optické mechaniky. Porty tu jsou však v podstatě všechny potřebné. Většina z nich je ukryta (zcela logicky) na zadní straně. Z klasických rozhraní jde o VGA, DVI-D, sériový, paralelní, LAN a PS/2 port. Pro další periferie lze využít čtyř USB, které jsem neměl vůbec problém rychle zaplnit. Dokázal bych si tak představit ještě dvě navíc. Audio konektory jsou netradičně schovány na levý bok.

Nasazování notebooku chce trochu cviku a vždy jsem chvíli zápasil, než se objevila správná poloha, při které zapadl do určených drážek. Jednou se mi povedlo nedomáčknout notebook úplně a nefungovala USB (ale výstup na DVI šel). Odpojování funguje bez sebemenších problémů. Stačí otočit páčkou na levém boku stanice a notebook se nadzvedne. Do původní polohy se vše vrátí, až když notebook zvednete.

Stanice je velmi malá a lze si ji tak brát i s sebou v batohu nebo větší brašně. Funguje i bez připojeného napájení, když notebook jede na baterie. Pomocí velkého kulatého tlačítka s ní lze notebook zapnout, i když je zavřený.

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace je v podstatě tím skoro nejvyšším, co si můžete nechat do tohoto modelu nakonfigurovat. Tím je ovlivněna i doporučená koncová cena činící 34 760,- Kč bez DPH (41 364,- Kč s DPH) + 2 130 Kč bez DPH za port replicator. Nejlevnější konfigurace s Celeron-M, 512MB RAM a 80GB diskem je za 19 050,- Kč bez DPH (22 670,- Kč s DPH). V internetových obchodech však lze očekávat nižší ceny.

Záruka má standardní dobu trvání dva roky. Oprava se provádí v servisu a je možné buď notebook přinést, nebo si nechat poslat bezplatně kurýra. Standardní záruku je možno prodloužit i rozšířit její služby (oprava u zákazníka).

Závěr

Nová řada Esprimo je důstojnou konkurencí už zaběhnutým produktům v business sféře. V mnoha podnicích se dnes tlačí na cenu a zejména pro řadové zaměstnance není chuť pořizovat příliš drahé notebooky (jako jsou Lifebooky). Při nižší ceně jsou však zachovány charakteristické rysy pro podnikové notebooky – možnost konfigurace na míru, rozsáhlé příslušenství v podobě přídavných baterií či dokovacích stanice a odpovídající možnosti záruky.

Samotné Esprimo U9200 je pak opravdu dobře zpracovaným notebookem, kterému bych osobně vytkl snad jen horší klávesnici, chybějící hardwarový přepínač bezdrátového vysílače a absenci aspoň špetky elegance (vlastní řadě Lifebook).

Klady a zápory

+ při kancelářské práci je ventilátor vypnutý
+ vysoký výkon v malém notebooku
+ dokovací konektor
+ možnost používat DVI výstup v dokovací stanici i s integrovanou grafikou

- pokud ventilátor běží, tak je hlučný
- horší klávesnice
- chybí hardwarový vypínač bezdrátového vysílače

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie FSC Esprimo U9200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FS Esprimo U9200
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7700 (2.40 GHz, 4 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus 5400.3, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Optiarc AD-7540A)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k + 3G (GlobeTrotter)
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 11.1V / 3h 43min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, FireWire, 3x USB, S-Video, D-Sub VGA, ExpressCard 34, dokovací konektor, 2nd-battery
  • Rozměry: 300 x 220 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 1,80
Recenze

Diskuse