RECENZE: FSC Esprimo Mobile X9525 - ultimátní pracovní výbava

18. 12. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V redakci jsme měli možnost otestovat nejnovější notebook řady Esprimo Mobile, která se nedávno dočkala svého omlazení. Je znát, že Fujitsu Siemens na ní intenzivně zapracovalo, protože model X9525 je výborným pracovním nástrojem s možnostmi, které se už dnes u jiných notebooků skoro nevidí. Ostatně kolik notebooků dnes nabízí paralelní, sériový a infra port? Nejde přitom o žádné retro - uvnitř se nalézá jeden z nejvýkonnějších mobilních Core 2 Duo procesorů, DDR3 RAM a rychlý pevný disk. S předinstalovaným systémem Windows Vista Business, druhou baterií a port replikátorem je doporučená cena stanovena na 45 000,- Kč bez DPH.

FSC Esprimo Mobile X9525 - ultimátní pracovní výbava

Základní popis

Původní vzhled řady Esprimo Mobile působil poněkud lacině a bylo to často uživateli vytýkáno. Fujitsu Siemens tak nyní použilo zčásti vzhled, který vytvořilo pro multimediální řadu Amilo, a změnilo barvy tak, aby notebook lépe zapadal do pracovního prostředí. Zaoblené tvary byly nahrazeny ostřejšími hranami a celý vzhled je touto minimalističností svým způsobem elegantní. Tmavě šedá barva je použita na opěrkách rukou, nad klávesnicí a na vnější straně víka. Zbylé součásti jsou černé. Myslím, že se vzhled opravdu povedl, ikdyž je z něj jasně vidět, že ho jeho majitel má na práci.

Podstatně důležitější než vzhled je u šasi pracovního notebooku především jeho pevnost. K té vlastně nemám ani nejmenší výhrady a není se čemu divit. Základna notebooku je velmi dobře vyztužena a neprohýbá se při zatlačení v žádném místě. Dokonce i přes větší hmotnost přístroje jej lze zvednout otevřený za roh, aniž by se začal nějak kroutit. Víko displeje je také podpořeno magnéziovým rámem. Ani při silném tlačení na vnější stranu se na LCD panelu neobjevují žádné defekty v podobě vlnění barev. Není tedy pochyb, že notebook je určen do náročného pracovního prostředí.

V mnoha ohledech se vychází z koncepce, která je blízká starším notebookům. Podporuje to hned několik prvků. Konektory rozmístěné z velké části na zadní straně, standardní uchycení kloubů víka a indikační LCD místo diod. Víko je v zavřeném stavu drženo magneticky a umožňuje maximální úhel otevření přes 180°.

Na celém notebooku jsou pouze dva svítící indikační prvky. Oba dva ukazují vlastně totéž – zapnutí počítače. První je realizován zelenou diodou na čelním panelu a druhý bíle podsvíceným vypínačem. Vypínač svítí relativně intenzivně a při práci za úplné tmy to není úplně příjemné. Škoda, že výrobce nešel ještě dále a nenabídl možnost podsvícení vypínače vypnout. Ostatní prvky nesvítí a jsou umístěny nad klávesnicí v proužku reflexního LCD (princip stejný jako u displejů kalkulaček). Pamětníci jistě vědí, že podobný způsob indikace používaly notebooky před více než deseti lety a tento způsob byl s oblibou používán u notebooků tohoto výrobce (tehdy ještě jako Siemens-Nixdorf), dnes jej najdeme u pár Lifebooků. Na displeji se zobrazuje připojení napájení, stav obou baterií (jednotlivě, každá na 5 stupňů), zapnutí bezdrátového vysílače, práce disku, paměťové karty, PCMCIA a ExpressCard a stav zámků klávesnice (NumLock a CapsLock). Zejména ukazatel stavu baterií si velmi pochvaluji, protože je jednak přesnější než ikona ve Windows a pak je také viditelný za jakéhokoli stavu (včetně uspaného notebooku). Displej sice není podsvícený, ale nemyslím si, že by to byl nějaký problém. I v noci lze v největší nouzi přečíst údaje díky světlu z obrazovky.

Konečně se dostávám k tomu nejzajímavějšímu na tomto notebooku – jeho výbavě. Ta je doslova příkladná. Na čelním panelu je pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), rychlý (FIR) infra port a audio konektory. Na pravém boku je vyhrazen prostor pro šachtu, kterou v základu obsadila vyměnitelná optická mechanika, a štěrbina na bezpečnostní čipové karty SmartCard. Levý bok posloužil šachtám na ExpressCard a PCMCIA karty, „chytrému“ USB/eSATA konektoru a Firewire 400. Drtivá většina konektorů zůstala na zadní straně. Jsou tu dvě USB vedle sebe, LAN, analogový VGA výstup na monitor, ECP/EPP paralelní port, sériový port RS232, poslední (čtvrté) USB a konektor modemu pro připojení klasické telefonní linky.

Je vidět, že se Fujitsu Siemens snaží zaujmout svou zpětnou kompatibilitou. Sériový a paralelní port se sice zdají z pohledu běžného člověka k ničemu, ale v mnoha nasazeních stále slouží a běžně se používají. Tam, kde se vyvíjí hardware a pracuje s průmyslovými zařízeními, mají tyto porty stále své místo. Těší mě, že se nezapomnělo ani na novější konektory – konkrétně eSATA. Chybí vlastně jen digitální výstup na externí LCD, který lze vyřešit přibaleným port replikátorem (u některých konfigurací za příplatek). Ten má na sobě všechny porty co notebook a navíc ještě DVI-D a PS/2.

I přes rozsáhlou výbavu, výztuže a větší baterii je notebook s hmotnostní 2,83 kg (při vložené optické mechanice – 175 g) někde v průměru pro úhlopříčku 15,4“. Jeho rozměry činí 363 x 260 x 38 mm. Oba přiložené adaptéry mají výkon 90 W a jsou to pořádné cihličky. I mezi 90W adaptéry patří k těm větším, ale chytře to vyvažují dvoužilovou přívodní šňůrou, která je proti třížilové (a její tlusté koncovce) znatelně lehčí. Hmotnost adaptéru s kabeláží je proto přijatelných 442 g. Hmotnost notebooku je možné snížit použitím „šetřiče hmotnosti“, tedy záslepky místo mechaniky. Tato záslepka váží pouhých 17 g a notebook s ní má celkem jen 2,68 kg. Naopak vložení sekundární baterie (345 g) celkovou hmotnost zvýší na 3,01 kg. Vložit lze také další HDD.

Klávesnice a ovládací prvky

Ačkoli klávesnice po stránce rozložení doznala proti minulé jen minimálních změn, hned při prvním otestování zjistíte, že i na ní se hodně zapracovalo. Konečně je mnohem jistější stisk, ačkoli klávesy si při stisku drží příjemný slabší odpor. Klávesnice navíc netrpí prohýbáním při silnějším zatlačení a působí velmi solidním dojmem.

V rozložení chválím vyhrazení samostatných kláves Home a End v horní řadě vpravo vedle Insert a Delete. Tyto klávesy dřív byly umístěny jako sekundární funkce (pomocí Fn) kláves PgUp a PgDn, které se nalézají hned nad kurzorovými šipkami. Ačkoli už na tomto místě nejsou vyznačeny, s Fn fungují podle původního rozložení stále. Proti klávesnici mám v podstatě jednu výhradu. Mohla by být širší a více využívat nabízeného prostoru. Klávesy v horní řadě by pak mohly být rozdělené po blocích a sloupec kláves úplně vlevo mohl být širší. Takový levý Shift velikosti standardní klávesy je doslova výsměch. Pravý Shift je sice správně velký, ale většinou lidé používají jen jeden z nich (a já zrovna ten vlevo).

Pomocí Fn klávesy a nejvyšší řady kláves lze regulovat hlasitost a jas LCD, vypínat bezdrátová zařízení, zakázat myš a webkameru, přepínat výstup grafické karty, přepnout do režimu spánku a nastavovat režim chlazení. Ani regulace hlasitosti a ani regulace jasu LCD nemají grafickou odezvu. Některé informace o vypnutých zařízeních hlásí ikona v pravém dolním rohu obrazovky u hodin.

Nad klávesnicí se mimo vypínače nachází ještě 5 plně programovatelných kláves. Ty mají už v základu přiřazeny funkce, podle potisku – aktivace profilu bezdrátových zařízení, přepínání Eco módu (vypínání některých integrovaných součástí pro snížení spotřeby), spuštění ovládacího centra Fujitsu Siemens a Windows Mobility Center a uzamknutí počítače.

Že teď míří Esprimo Mobile výše, dokazuje i nově použitý TouchStyk (z IBM/Lenovo notebooků můžete znát obdobné zařízení pod známějším názvem TrackPoint). Zamrzí absence prostředního tlačítka, se kterým by bylo možné snadno emulovat kolečko myši jeho stiskem a současným pohybem TouchStyku. Proti TrackPointu je pohyb méně přesný a zejména při nastavení vyšší rychlosti jsem měl pocit, že je znatelné zpoždění. S trochou laborování však může jít o praktické polohovací zařízení a lze si na něj zvyknout.

Touchpad samozřejmě taktéž nechybí a je od stejného výrobce (Synaptics). Dotyková plocha není nijak zapuštěna a někdy není na škodu ji vypnout pomocí příslušné kombinace Fn klávesy (k vypnutí dochází zároveň při připojení myši). Všechna 4 tlačítka sice mají přesný stisk, ale vydávají hlasitý klapavý zvuk. Samotný touchpad je velmi přesný a bez znatelného zpoždění pohybu kurzoru.

Hlavní HW parametry

V některých ohledech sice může působit tento notebook staře, ale je to jen zdání. Uvnitř je totiž vybaven těmi nejmodernějšími technologiemi. Použitý procesor Intel Core 2 Duo T9400 s frekvencí 2,53 GHz a 6MB vyrovnávací pamětí L2 cache patří k tomu nejvýkonnějšímu, co se do notebooků běžně osazuje. Základní deska je samozřejmě postavena na nejnovější Centrino 2 čipové sadě Intel PM45 a podporuje paměti typu DDR3. Osazeny jsou 2 moduly o celkové kapacitě 3 GB RAM běžící na frekvenci 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25427
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16886

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61707
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39415

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 453
  • Rendering (Multiple CPU): 839
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3232 MB/s

Výsledky testů potvrzují, že na nedostatek výkonu si u tohoto notebooku nelze stěžovat ani v nejmenším. Aby nebyl výkon brzděn ani při práci s daty, byl použit pevný disk Hitachi s rychlostí otáčení ploten 7200 rpm. Jeho kapacita je na dnešní poměry slabších 160 GB, ale u rychlých disků jsou kapacity často o něco nižší.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 147 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,23 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Optická mechanika umí číst a vypalovat všechna k tomu určená CD a DVD média včetně dvouvrstvých. Kvůli její realizaci ve formě rychle vyměnitelného modulu dochází při maximální rychlosti čtení k vibracím. Při přehrávání filmů je však mechanika tichá. Vyjmutí mechaniky je možné přímo za chodu a nevyžaduje žádné další nářadí. Stačí jen ohnout páčku hned vedle a zatáhnout za ni. Celý modul se následně o několik centimetrů sám vysune.

Stejně jako je výborná výbava, jsou na tom i možnosti konektivity. K těm také nejde mít žádné výhrady, protože notebook obsahuje prakticky všechno, co se ve větším měřítku u nás používá. Gigabitový ethernet je doplněn standardním vybavením v podobě Draft-N wifi karty a Bluetooth modulu. Tím ovšem výčet nekončí. Dále je integrován infraport typu FIR (až 4 Mb/s) a bezdrátový modem GlobeTrotter s podporou GPRS, EDGE, HSDPA a UMTS.

Na předek notebooku byl nově přidán hardwarový přepínač bezdrátového vysílače. Pokud je v levé poloze, tak není možné využívat Wifi, BT ani 3G modem. Samostatné vypínaní je bohužel poněkud komplikovanější. Pod kombinací Fn+F1 se skrývá nastavení profilu bezdrátových technologií. Zde lze nastavit, co se má provést při stisku příslušného tlačítka nad klávesnicí. Tento způsob je poněkud netradiční a chybí nějaké jednoduché nastavení, co hned vypnout a zapnout.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,4“ má širokoúhlý poměr stran 16:10 a jeho povrch je matný, jak už to tak u notebooků určených na práci bývá. Panel disponuje nativním rozlišením WSXGA+ (1680x1050), které nabízí velmi jemný rastr. Někomu tak vysoké rozlišení už nemusí vyhovovat (podobné rozlišení používají stolní panely v úhlopříčkách 20-22“). Osobně mám raději při této úhlopříčce rozlišení WXGA+ (1440x900), které je dostupné přes konfigurátor, ale mnoho lidí si toto vyšší rozlišení pochvaluje a nutno říci, že v některých programech je velká pracovní plocha opravdu velmi užitečná.

Parametry displeje jsou nadprůměrné a jde o jeden z těch lepších displejů pro notebooky. Pozorovací úhly jsou velmi dobré a ani kontrast a svítivost (1x CCFL) nijak nezaostávají. Na displej si nemohu v žádném ohledu stěžovat. Vlastně bych řekl, že i na přehrávání filmů je vhodnější než leckterý displej v multimediálních noteboocích.

Grafiku obsluhuje dedikovaný čip NVIDIA GeForce 9200M GS s vlastní pamětí 128 MB (64bit DDR3). Jde jen o úplně základní řešení, takže na náročné 3D hry lze najít podstatně lepší notebooky, ale tento notebook si asi nikdo na hry kupovat nebude. Zde je podstatné, že samostatná grafika narozdíl od integrované nespotřebovává část přenosové kapacity hlavní paměti.

GPU-Z
specifikace čipu

Přímo na těle notebooku lze vyvést obraz pouze analogovým konektorem VGA. Jeho kvalita je velmi dobrá a lze přes něj připojit i větší LCD (obraz testovacího 21“ LCD s rozlišením 1680x1050 byl bez viditelných defektů). Kvůli absenci digitálního výstupu nemá cenu strádat. V krabici je s notebookem i port replikátor, na kterém jsou vedle sebe DVI-D a VGA. V praxi to znamená možnost připojit dva externí monitory najednou (a jeden z nich digitálně). U prvního připojení mě zarazila nemožnost používat oba externí monitory najednou v režimu rozšířené plochy (testováno s Windows XP). Nakonec to vyřešily novější ovladače.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15006
  • 3DMark 03: 6507
  • 3DMark 05: 3559
  • 3DMark 06: 1523

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 536
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1870
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3168
  • OpenGL Speedup: 5,92

Výkon grafiky ve 3D není nijak oslnivý v porovnání s ostatními dedikovanými čipy. Na druhou stranu ve hrách je reálný výkon o dost vyšší než u integrovaných řešení Intel/ATI. Výhoda lepší grafické karty by mohla být také v lepších možnostech akcelerace videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory svou kvalitou zcela jistě neohromí (ani v porovnání s jinými notebooky), ale je znát velký pokrok proti předchozí generaci řady Esprimo Mobile, kde byly jedny z nejhorších reproduktorů, které jsem kdy měl možnost v notebooku slyšet (obrazně řečeno zněly jako nejlevnější sluchátka z tržiště položená metr od hlavy). Teď je sice zvuk bez hloubek a nižších středů, ale jeho hlasitost je použitelná i pro reprodukci hlasu například při videokonferencích.

Lépe je na tom výbava vstupních periferií. Ve víku nad displejem jsou vestavěny dva mikrofony a 1,3Mpix webkamera. Zvuk nahrávaný mikrofony je velmi dobrý.

Zabezpečení

Esprimo Mobile nabízí rozsáhlou škálu zabezpečovacích schopností. V BIOSu je samozřejmě možné nastavit hesla pro start počítače a jeho nastavení. Dále je na základní desce přítomen zabezpečovací TPM čip (lze využít pro HW šifrování s příslušnými programy – například Windows Vista Ultimate) doplněný čtečkou otisku prstů. Lepší než čtečka otisků je ovšem slot na bezpečnostní čipové karty SmartCard, kterým je notebook taktéž vybaven. Drobnou vadou na kráse je pouze absence nějakého pokročilého zabezpečovacího programu od výroby předinstalovaného na pevném disku - ten (SmartCase Logon+) lze dokoupit za cca 1200 Kč bez DPH.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch je nasáván několika místy na spodku a vyháněn ventilátorem přes masivní žebrování ven výdechem na levém boku. Chlazení je dobře dimenzováno, takže při kancelářské práci ani nepoznáte, že je notebook zapnutý. Ventilátor se spouští jen zřídka a (narozdíl od minulé generace notebooků Esprimo mobile) je velmi tichý. Zrychlí se pouze při soustavné práci náročné na procesor nebo grafickou kartu – ani v takovém případě jeho hluk není obtěžující.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 39,3°C
  • výdech chlazení = 41,3°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,3°C
  • klávesnice vlevo = 27,5°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 34,3°C
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 52,6°C

teplota okolí při měření: 21°C

Vlivem netočícího se ventilátoru se v notebooku zdržuje více tepla, což je znát zejména v prostoru výdechu. Teploty notebooku jsou však v normálu. Jen dlouhodobá práce s přístrojem na klíně už by nemusela být pro každého příjemná.

Baterie

Větší kapacitu (77 Wh) osmičlánkové baterie sráží vyšší spotřeba. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook 3 hodiny a 34 minut. V porovnání s konkurencí je sice taková výdrž úplně v pořádku, ale jinde se používají slabší baterie. Omluvou zůstává pouze to, že velká baterie z notebooku nikde netrčí, takže uživateli vlastně může být jedno, co je uvnitř. Je otázkou, o kolik by byla lepší výdrž při použití úspornějšího procesoru a integrované grafiky (i taková konfigurace je dostupná).

Výdrž je možné prodloužit použitím druhé (čtyřčlánkové) baterie, která se vkládá do šachty místo baterie. S ní se výdrž prodlouží o polovinu, tedy na něco málo přes 5 hodin. V případě maximálně úsporného provozu je možné dosáhnout na hranici 6 hodin.

Protože bylo možné otestovat notebook s tovární instalací Windows Vista i Windows XP, vyzkoušel jsem, jak velký rozdíl bude ve výdrži s oběma systémy. Windows XP podle očekávání vyhrál, ale pouze s rozdílem 5 minut. Z toho plyne, že kvůli lepší výdrži na baterii nemá cenu downgrade provádět.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 45 W (78 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W (94 W)
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W (53 W)

Spotřebu 24 W v nečinnosti jsem naměřil taktéž při chodu na baterie přímo z elektroniky baterie pomocí programu RMClock. V této kategorii notebooků se obvykle pohybuje spotřeba kolem 15-17 W a v případě integrované grafiky a WXGA displeje se lze setkat i s hodnotou kolem 10 W. 24 W je tedy poměrně hodně. Chlazení je naštěstí vyřešeno dobře a těch několik W navíc se neprojevuje nijak špatně na aktivitě chlazení.

Při nabíjení jsem narazil na dva režimy. Pokud je notebook spuštěn, tak se baterie nabíjí pomaleji. Pokud je však adaptér připojen k vypnutému notebooku, tak se po chvílí nabíjecí proud zvýší (a tak to zůstane i při následném zapnutí).

BIOS

Nastavení Phoenix SecureCore BIOSu nabízí mnoho možností. Na kartě Main je možné nastavit všechny 4 SATA porty (hlavní disk, výměnná šachta, eSATA na notebooku, eSATA na replikátoru) a hesla k jejich diskům. Karta Advanced slouží jako rozcestník pro několik voleb. Peripheral Configuration nabízí možnost změnit režim IrDa a vypnout jednotlivé integrované součásti včetně zvukové karty. U USB portů je také volba blokace všech zařízení mimo klávesnice a myši. Nastavení režimu kompatibility pro SATA řadič se nachází v podmenu Advanced Systém Configuration. Dále je v nastavení ještě nespočet funkcí týkajících se nastavení procesoru, logování DMI, nastavení chlazení (resp. předdefinované podtaktování procesoru a grafické karty) a konfigurace AMT.

Záložka Security nabízí mimo standardních hesel ještě konfiguraci čtečky SmartCard, aktivaci TPM a blokaci flashování BIOSu.

Příslušenství

V krabici jsou s notebookem přibaleny ještě dva 90W napájecí adaptéry, replikátor portů a 3 DVD (recovery pro Vistu, downgrade pro XP a ovladače pro oba systémy). Nadílka je to tedy vskutku bohatá.

Naopak minimalističnost se projevila u předinstalovaného systému Windows Vista Business (platí pro oba dva). Veškerý bloatware, který většinu lidí v továrních instalacích tak štve, je řešen u Windows XP pouze ve formě instalátoru na ploše. Kdo tedy příslušné trial a demo verze programů nechce, jednoduše si je nenainstaluje a instalátory smaže z disku. Ve Windows Vista je to ještě jednodušší. První DVD nainstaluje v podstatě čistou Vistu a ovladače/programy si lze vybrat v poloautomatickém instalátoru z DVD s ovladači. Kéž by to tak dělali všichni. Chválu si zaslouží i přibalená média pro obnovu obou systému. Většina výrobců už je dnes nepřibaluje a v některých případech to pak akorát znamená spoustu problémů. Samotná obnova z těchto médií trvá přibližně půl hodiny do plně funkčního systému. V procesu obnovy je možné disk rozdělit na dvě části. První však musí mít minimálně 95 GB.

Při obnově Windows Vista lze zvolit z mnoha jazyků včetně češtiny, slovenštiny a angličtiny.

Ceny a záruka

Na našem trhu jsou dostupné tyto konfigurace:

  • LKN:CRE-264550-002 (C2D P8600, 2GB RAM, 15,4" WSXGA+, 160GB) za cca 31 000 Kč bez DPH (36 890 Kč bez DPH)
  • LKN:CRE-264550-001 (C2D T9400, 3GB RAM, 15,4" WSXGA+, 320GB, 3G) za cca 36 000 Kč bez DPH (42 840 Kč bez DPH)

Dále je možné ještě využít konfigurátoru jako u testovaného kusu a celý notebook si nakonfigurovat dle libosti. Standardně je na tyto notebooky poskytována dvouletá záruka s opravou v servisu, nyní nově i s opravou zdarma při náhodném poškození (podmínkou platnosti této garance opravy je bezplatná registrace na serveru www.zatorucim.cz, a to do 60 dnů od koupě notebooku). Tuto záruku je možné prodloužit a také rozšířit o další služby (například oprava u zákazníka do druhého pracovního dne).

Závěr

Fujitsu Siemens Esprimo Mobile X9525 je opravdu všestranným pracovním notebookem. Zejména nabídka jeho rozhraní je v dnešní době už fascinující a potěší nejednoho člověka pracujícího s průmyslovými zařízeními. Z celého notebooku je znát jeho pracovní nasazení a snaha nabídnout veškeré možnosti, které se v pracovním prostředí používají.

Jako správný pracovní notebook navíc disponuje pevným šasi vyztuženým kovovou konstrukcí a decentním vzhledem, který neurazí a zároveň nebudí zbytečnou pozornost. Ergonomie celého stroje je na velmi dobré úrovni, na klávesnici se příjemně píše a rušivé svítící prvky byly minimalizovány díky využití příjemného stavového LCD.

Výhrady mám k celému notebooku pouze dvě a ani jedna z nich není nijak závažná. Spotřeba celého přístroje se mi zdá zbytečně velká a věřím, že kdyby se na ní více zapracovalo, mohlo se s velkou standardní baterií dosáhnout výdrže minimálně o hodinu vyšší. Dále se mi zdá poměrně zdlouhavě řešené zapínání a vypínání jednotlivých bezdrátových technologií. Když ovšem pominu tyto dva drobné nedostatky, vidím nadprůměrně zpracovaný notebook výborně se hodící na seriózní práci.

Klady a zápory

+ bezkonkurenční výbava
+ tichý provoz
+ příjemná klávesnice

- relativně vysoká spotřeba (řešeno větší baterií)
- složitější přepínání Wifi/BT/3G

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Siemens Esprimo Mobile X9525

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FSC Esprimo X9525
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2, 1066 MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-666 (1024+2048)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS723216L9A360, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (Optiarc DVD RW AD-7590S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA GeForce 9200M GS (64bit, 128MB DDR3)
  • Modem: 56k + 3G (GlobeTrotter MO40x)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82567LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5300 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchstick + touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit) + XP downgrade
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 14.8V / 3h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, D-Sub, 3x USB, eSATA/USB, Express Card 54, PCMCIA, paralelní port, sériový port, Firewire, SmartCard, IrDa, dock
  • Rozměry: 363 x 260 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2.84
Recenze

Diskuse