RECENZE: HP Compaq 2710p - tablet do firmy

31. 1. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

I když občas některé firmy prezentují Tablet PC jako stroj na hraní nebo do domácnosti, koncept tohoto zařízení je zaměřený především na managery ve firemním prostředí, kde je HP jako doma. To dokazuje i nejnovější Tablet PC z jejich nabídky, který disponuje odpovídajícím zabezpečením, nízkonapěťovým procesorem Core 2 Duo a širokoúhlým 12,1'' displejem, v doporučené koncové ceně 50 000,- Kč bez DPH.

HP Compaq 2710p - tablet do firmy

Základní popis

Stříbrné tělo odkloňuje tento model od tradičního HP Compaq designu. Notebook tak působí více multimediálně. Tento pocit je umocněn i některými prvky, které jsou pro tuto řadu neobvyklé. Těmi jsou ExpressCard slot a webkamera. Povrchové zpracování je na špičkové úrovni a není tolik náchylné na škrábance a otisky prstů. Konstrukce je taktéž výborná, ale to bývá u Tablet PC skoro nutností, protože jsou vystavovány drsnějšímu zacházení v důsledku používání v pohybu.

U Tablet PC asi nikoho nepřekvapí chudá nabídka portů. Na levé straně je jedno USB a ExpressCard 54 slot (krytý záslepkou), na pravé firewire, čtečka karet, audio porty a druhé USB a nakonec vzadu modem, LAN, VGA výstup na externí monitor a zdířka napájení. Dobré je, že nejsou obě dvě USB hned vedle sebe. Problém by mohl být jen v případě připojování zařízení s větším příkonem. Výrobce na to pravděpodobně myslel a z jednoho USB běžel s napájením bez problému i rychlý 2,5" disk.

Klasická Tablet PC bez klávesnice byla velmi rychle odsouzena k záhubě, takže většina běžně dostupných modelů dnes patří do skupiny „convertible“. Mohou tedy pracovat jako klasický notebook, ale zároveň je možné displej otočit, kdy při zavření směřuje vně. Kvůli používání v zavřeném stavu je nutné víko jistit. K tomu slouží v tomto případě jeden posuvný zámek, jehož ostré hrany značně znepříjemňují otevírání. V případě, že kloub není správně natočený (rozhodují pouhé milimetry), tak ani nejde odemknout. Tato chyba byla při používání asi největším nedostatkem notebooku. Ne že by se na ni nedalo zvyknout, ale mohli si dát vývojáři z HP trochu větší pozor.

Váha 1,46 kg by neměla činit problémy při držení jednou rukou u většiny lidí. Je to ovšem o preferencích a doporučuji si někde podobně těžké Tablet PC vyzkoušet. Samotné rozměry jsou pak velmi podobné listu papíru A4. Díky použití úsporných součástek stačí i menší 65W adaptér (410 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice notebooků HP patří k těm nejlepším. I tento model výborně předvádí, že i při 12" úhlopříčce není problém dodat plnohodnotnou pohodlnou klávesnici. To je znát zejména na klávesách pro pohyb v dokumentech, které nebylo nutno simulovat jen kombinací klávesy Fn a kurzorových šipek (jak je u HP zvykem, tak i tuto kombinaci je možno použít). Horní řada kláves je sice zmenšena i na šířku, díky tomu ale bylo možné rozdělit klávesy po blocích pro lepší orientaci. Subjektivně tedy mohu říct, že je to lepší, než celá spojitá řada větších kláves.

Pro mnoho lidi bude jistě podstatnou funkcí psaní číslic na numerickém bloku pouhým stiskem Fn. To je u HP notebooků možné pomocí malé finty. Po aktivaci NumLocku se dvakrát stiskne klávesa ScrollLock. Funkce ScrollLock nemá žádnou indikaci. NumLock a CapsLock mají vedle svých kláves azurové indikační diody.

Chod kláves je velmi jistý a psaní je velmi pohodlné. Pohodlí při psaní je podstatně vyšší než na mnoha velkých noteboocích některých jiných výrobců.

Klávesa Fn má v kombinaci s funkčními klávesami několik speciálních schopností: přepínání výstupů grafické karty, hibernaci a regulaci podsvícení displeje včetně aktivace světelného senzoru. Tento senzor je díky absenci jakýchkoli mezí téměř nepoužitelný. V případě, že je v místnosti tma, tak způsobí úplně zhasnutí displeje. Stejně tak v místnosti často velmi špatně odhaduje, jakou světlost má nastavit, takže je pak obrazovka velmi tmavá. Všechny funkce mají vizuální odezvu pomocí předinstalované utility. Stejně jako na předešlých recenzovaných noteboocích se mi ale občas stalo, že přestala fungovat regulace intenzity podsvícení. Řešení? Jedině restart Windows.

Zapnutí notebooku obstarává opět posuvný prvek na čelním panelu. Ten je pravděpodobně uzpůsoben tak, aby bylo zamezeno jeho náhodné aktivaci. Bohužel je tomu tak dobře zamezeno, že je někdy problém notebook zapnout i cíleně. To samé platí i pro přepínač bezdrátového vysílače na levé straně (při vypnutí svítí oranžově a při zapnutí modře). Jediné klasické tlačítko tak slouží na spuštění ovládací aplikace HP Info Center.

I rám víka displeje je bohatý na ovládací prvky. Netradičním prvkem je jednoznačně tlačítko pro vysunutí diody na osvícení klávesnice pro práci ve tmě. V jeho okolí je ještě přepínač zaostření webkamery (na blízko a na dálku) a vysunutí antény bezdrátového modemu, který bohužel HP u nás neosazuje.

Poněkud netradičně byl vypuštěn Touchpad a zůstal jen Trackpoint. Mimo šetření mě nenapadá žádný jiný důvod, který by k tomu mohl vést, protože většina lidí je dnes zvyklá právě na Touchpad a místo tu na něj je. Škoda, že jeho absence není vyvážena třetím (prostředním) tlačítkem na emulaci kolečka myši.

Dotyková vrstva displeje je od společnosti Wacom, která je v oboru profesionálních tabletů asi nejznámější. Pokud si stáhnete ovladače ze stránek společnosti (HP je nemá předinstalované), tak je možné v grafických programech sledovat i sílu stisku pera, díky které může být Compaq 2710p zajímavý pro grafiky. Ovládání funguje naprosto identicky s běžnými tablety (stejná je i konfigurační utilita).

Samotné pero má v sobě magnety, na které displej reaguje (nelze ho tedy ovládat ničím jiným). Tento mechanismus nevyžaduje, aby v peru byly umístěny baterie, jak tomu kdysi bývalo zvykem. V grafických programech je možné použít i gumu (druhý konec pera). Pravé tlačítko je emulováno dvěma způsoby. Klasicky perem při držení jediného jeho tlačítka (to je znázorněno kruhem kolem kurzoru) nebo podržením pera na jedné pozici (podobně jako je tomu u PDA).

Hlavní HW parametry

K dosažení maximální výdrže na baterie bylo nutné zvolit úsporné součástky. S čipovou sadou Intel GM965 spolupracuje nízkonapěťový procesor Intel Core 2 Duo U7600 s frekvencí 1,2 GHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 252
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 010

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 430
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 075

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 209
  • Rendering (Multiple CPU): 365
  • Multiprocessor Speedup: 1,75

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,2

Z naměřených hodnot lze vyčíst, že nízkonapěťové procesory mají stejný výkon jako běžné modely podtaktované na jejich frekvenci. V reálu to znamená, že takové Core 2 Duo T7700 s frekvencí 2,4 GHz je dvakrát rychlejší.

Z dvou paměťových slotů je obsazen jen jeden 2GB modulem DDR-667, který však běží na frekvenci 533 MHz. Lze tedy snadno rozšířit o další paměť. Na druhou stranu mě nenapadá, k čemu by bylo v Tablet PC více RAM, když i Windows Vista má dobrou rezervu pro ostatní aplikace. V testu HWiNFO32 bylo dosaženo propustnosti paměti 1822 MB/s.

Pevný disk je asi největší slabinou ve výkonu přístroje. Byla zvolena fyzicky menší varianta 1,8". Tyto menší disky se vyznačují nižší rychlostí. Tu pocítíte, zejména pokud se budete vyhýbat použití režimu spánku a hibernace. Po čistém startu operačního systému totiž disk intenzivně pracuje ještě několik dalších minut.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 76,91 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 24,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,97 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 3,9

Optickou mechanikou notebook nedisponuje, ta je v případné (volitelné) dokovací stanici (HP 2700 Series Ultra-Slim Expansion Base w/ 7-mm DVD+/-RW SuperMulti Drive).

Na možnostech komunikace s okolním světem se naštěstí u malých notebooků nešetří. Mimo gigabitového síťového adaptéru a Wi-Fi karty s podporou standardů A, B a G se nezapomnělo ani na Bluetooth 2.0. K maximální spokojenosti chybí jen podpora wifi módu Draft-N.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

12" matný displej má, na Tablet PC mírně netradičně, širokoúhlý formát (16:10). Moc to nepotěší při čtení webových stránek, na druhou stranu je to blíže rozměrům papíru. Displej je neporovnatelně lepší proti těm v běžných noteboocích. Mohou za to výborné pozorovací úhly (ani při sebevětším náklonu se barvy neinvertují). Velmi dobře je na tom také maximální intenzita podsvícení a kontrast. Pravděpodobně je využita nějaká technika dynamického kontrastu, protože při změnách obrazu je možné sledovat snižování a zvyšování intenzity podsvícení.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 89° horizontálně, 89° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 28 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem testovaném notebooku. Tím je BOE HV121WX5. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta přesně odpovídá celkovému zaměření přístroje. Ačkoli se jedná o sdílenou Intel GMA X3100, tak z důvodu úspory pracuje na nízkých taktech, čemuž odpovídá i výkon, který je proti plnohodnotné variantě poloviční. Na výstupy je přístroj velmi chudý. Uživatel si bude muset vystačit s analogovým VGA, a to bohužel i po připojení dokovací stanice (ta se prodává samostatně). Částečnou útěchou je, že i v rozlišení 1680x1050 byl obraz stále dokonale ostrý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3203
  • 3DMark 03: 971
  • 3DMark 05: 573
  • 3DMark 06: 337

Windows Vista - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,1

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 241
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 399
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 531
  • OpenGL Speedup: 2,20

Dle výsledků je jasné, že hry si zahrajete maximálně ty starší. Výkon totiž značně pokulhává i mezi sdílenými grafikami. I to ale bez problému stačí na všechnu ostatní běžnou činnost včetně akcelerace grafického rozhraní Aero z Windows Vista.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Hlasitost zvuku je možno regulovat dotykovým senzorem vpravo nad klávesnicí šoupáním prstu příslušným směrem. Tento způsob je na všech nových noteboocích HP a je typickou ukázkou, jak to vypadá, když vyhraje efektnost nad efektivitou. Dříve používaná tři klasická tlačítka byla (nejen dle mého názoru) podstatně lepší. K dotykové části byly umístěny i podsvícené dotykové senzory na úplné ztlumení zvuku (v případě aktivace svítí oranžově) a spuštění prezentačního módu. U regulace zvuku mi vadila pomalá odezva. Jakmile procesor aspoň něco dělal, tak byla regulace tímto způsobem utrpení.

Na pravém boku se nachází dva audio konektory. Jejich prostřednictvím lze připojit sluchátka (nebo externí stereo reproduktory) a mikrofon. Přímo v notebooku je sice vestavěn pouze jeden reproduktor, přesto však kvalitou reprodukce i hlasitostí předčí většinu konkurence i mezi většími notebooky.

Na video konference potěší integrovaný mikrofon a 1,3Mpix webkamera s nastavitelnou optikou pomocí jednoduchého posuvného prvku.

Zabezpečení

V zabezpečení lze nastavit hesla na harddisk, start i setup a chování TPM čipu (například ověřování při zapnutí počítače). Další výbornou funkcí je možnost bezpečného smazání disku (několik průchodů). Aby mohl být TPM čip plně využit, je doplněn čtečkou otisku prstů umístěnou na pravé hraně víka LCD.

Není problém zablokovat jednotlivé součásti, jako je Wi-Fi, Bluetooth a další. Dále lze ještě omezit výběr zařízení, ze kterých se dá bootovat. To dokonce jednotlivě.

Chlazení a provozní hluk

Z důvodu malých rozměrů je v notebooku chladící systém poháněn jen velmi malým ventilátorem. To naštěstí nijak nevadí. Při kancelářské práci je notebook maximálně tichý. Ventilátor běží jen občas a to velmi tiše. Při větším zatížení je ventilátor hlasitější, ale i tak patří k těm tišším mezi notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 32,1°C
  • výdech chlazení = 30,4°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 33,4°C
  • klávesnice vpravo = 33,7°C
  • spodek maximum = 38,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,5°C
  • napájecí adaptér = 36,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při běžném provozu je notebook velmi chladný a není tak s ním problém pracovat na klíně neomezeně dlouho. Při náročné práci (vytížený procesor nebo grafická karta) se začne zahřívat, a pak už používání na klíně nelze doporučit citlivějším povahám. V porovnání s konkurencí je na tom ovšem ještě stále velmi dobře.

Baterie

Baterie neoplývá velkou kapacitou. Jde vlastně o tu nejslabší šestičlánkovou variantu schopnou ze sebe vydat 44 Wh. Díky úsporným součástkám však vydržel notebook v našem standardním redakčním testu pěkných 5 hodin a 20 minut. Při běžném provozu se zapnutou Wi-Fi a silnějším podsvícením by se měla výdrž pohybovat stále někde kolem 4 hodin.

Pokud výdrž nestačí, je možné na spodek tabletu nacvaknout druhou baterii. Ta se dělá v několika velikostních (resp. kapacitních) variantách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W

BIOS

HP používá na řadě Compaq své vlastní specializované BIOSy, takže se můžeme těšit na rozsáhlejší nastavení, než je standardně zvykem. Mimo zabezpečení však bude pro běžného uživatele zajímavá maximálně volba neustálého běhu ventilátoru při připojeném napájení a prohození kláves Fn a CTRL pro uživatele, kteří jsou zvyklí z jiných notebooků na klávesu Fn v levém dolním rohu.

Všechna nastavení lze příjemně měnit z prostředí Windows pomocí programu HP ProtectTools. V něm lze i nastavit zákaz některých částí notebooku pro určité uživatele. Takhle dobře zpracovaný software se jen tak nevidí.

Příslušenství

HP se ohledně přibaleného příslušenství nikdy moc nepředá. Pokud pominu nějaké ty příručky, tak nečekejte nic víc než notebook, adaptér, kabel k modemu (včetně redukce), dotykové pero a k němu sadu náhradních tuh. Mimo operačního systému Windows Vista Business (je možné zvolit 32, nebo 64bit edici při první spuštění) a HP utilit pro nastavení notebooku i zabezpečení je (z programů, které stojí za zmínku) předinstalován vypalovací software Roxio, prohlížeč PDF komplete a přehrávač. Další méně důležitý software je možné doinstalovat prostřednictvím utility HP Software Setup. Na disku je mimo jiné i nějaký ten bloatware v podobě Google Toolbaru a demoverze Symantec Norton Internet Security.

Ceny a záruka

V našich končinách jsou dostupné dvě konfigurace. Námi testovaná je za doporučenou koncovou cenu 50 980,- Kč bez DPH (60 666,- Kč s DPH ;-) a je to ta vyšší. Nižší konfigurace je o 5 000,- Kč bez DPH levnější se pak liší v menším disku (80GB) a 1 GB RAM.

Protože jde o řadu Compaq, je možné standardní tříletou záruku prodloužit i rozšířit o další služby (servis u zákazníka).

Závěr

Největší předností notebooku je jednoznačně dotykový displej a jeho nadprůměrné parametry. To by mohlo potěšit některé grafiky, kteří mohou částečně pracovat i na cestách. Cílovou skupinou by se mohli stát i uživatelé, kteří sice dotykový displej vůbec nepotřebují, ale nejsou ochotni akceptovat slabší kvalitu displejů v běžných malých noteboocích. Čistě na psaní zápisků bych si však dokázal představit i lehčí přístroj.

HP opět ukázalo, že v oblasti Tablet PC není žádný zelenáč. Compaq 2710p je precizně zpracovaným produktem, který trpí jen drobnými chybkami. Za asi největší považuji nešťastně provedený zámek víka. I na to se dá s trochou cviku zvyknout.

Klady a zápory

+ dobré pozorovací úhly displeje
+ kvalitní klávesnice
+ podsvícení klávesnice vysunovací diodou ve víku displeje

- tuhý zámek víka
- pomalý 1,8" disk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 2710p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 2710p
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo U7600 (1.20 GHz, 2 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (1x 2048)
  • HDD (GB): 100 (Toshiba MK1011GAH, PATA, 4200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 12.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82566MM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AG (a/b/g)
  • Zvuková karta: SoundMAX HD Audio (Analog Devices AD1981HD)
  • Polohovací zařízení: touchstick + dotykový displej
  • Software: Windows Vista Business (32/64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh 11.1V / 5h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 2x USB, ExpressCard 54, FireWire, dokovací konektor
  • Rozměry: 290 x 210 x 27 mm
  • Hmotnost (kg): 1.46
Recenze

Diskuse