RECENZE: Sony VAIO CS11S - i v růžové

25. 9. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Další z nových modelů stylových notebooků Sony. Ač se nám dostala do rukou 'jen' černá verze, barevných kombinací je hned několik včetně růžové, která by mohla zaujmout především něžnější pohlaví. Ani výbava uvnitř 14,1'' šasi není špatná - nový Core 2 Duo procesor s TDP 25 W, spousta paměti i diskového prostoru a dedikovaná grafická karta NVIDIA.

Sony VAIO CS11S - i v růžové

Základní popis

Sony zkouší hledat, co se uživatelům líbí, a vzhledem k tomu, že v dnešní době se už stal notebook i módní záležitostí, nehledí se tolik jen na technické parametry – vzhled je pro určitou skupinu uživatelů neméně důležitý. Dnes recenzovaný notebook to potvrzuje. Svým designem se snaží zaujmout především něžnější část populace a do boje k tomu vyrazil s lesklými povrchy, chromovanými linkami, zaoblenými hranami a různými barvami provedení.

Konkrétně lesklé povrchy nejsou jen zvenčí, ale také kolem klávesnice, kde moc nepotěší, protože se na ně velmi dobře chytají nečistoty a otisky prstů. Jako praktické se mi naopak jeví absence rušivých, neustále svítících prvků na těle notebooku. Tři stavové diody jsou na notebooku zepředu a zámky klávesnice signalizují další tři diody nad klávesnicí. Jedinou výjimku tak tvoří velký prvek na čelním panelu, který reaguje na různé vlivy včetně doteků na vypnutý notebook. V závislosti na podnětu umí svítit různými duhovými barvami a vypadá to přinejmenším efektně. Hlubšího významu v tom však nehledejte.

Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni. Notebook je pevný a nerozpadne se ani při hrubším zacházení. Pouze na opěrkách rukou je znát určitá pružnost v případě silnějšího zatlačení. Při psaní to však není postřehnutelné.

Na čelní hraně notebooku se nachází dvě čtečky paměťových karet – první si poradí s kartami MemoryStick (Pro) a druhá s SD/MMC. Na pravém boku je hned u uživatelovy ruky umístěna optická mechanika. Do zbylého prostoru se vtěsnal slot na karty ExpressCard 34 (krytý plastovou záslepkou), USB a LAN konektor. Většina zadní části je vyhrazena pro baterii. Našlo se tu však místo pro konektor k připojení analogové telefonní linky. Většina konektorů je tedy na levém boku, ale popravdě – ani zde jich mnoho není. Postupně od uživatele jde o vstupy a výstupy zvukové karty, FireWire 400, dvě USB a analogový VGA výstup. Zbytek prostoru obsadil už jen výdech chlazení s konektorem pro připojení napájecího adaptéru.

Standardní rozměry 14“ šasi patří do kategorie rozumných kompromisů mezi ergonomií a přenositelností. Proti 15,4“ notebookům je na tom přenositelnost rozhodně lépe. Hmotnost 2,52 kg se mi však zdá na 14“ notebook docela dost (průměr je 2,4 kg) zejména s přihlédnutím k faktu, že cílovou skupinou by mohly být právě ženy. Moc tomu nepřidává ani 90W adaptér vážící 396 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejně jako u většiny ostatních nových modelů Sony VAIO provedena netradičním způsobem s většími mezerami mezi klávesami. Jde o příjemnou, prostornou klávesnici, která zastane svou práci stejně dobře, jako ty klasické. Mně se na ní psalo naprosto bez problému (nejen) díky výbornému a jistému stisku. Samotnou klávesnici považuji za nadprůměr v porovnání s ostatními notebooky.

Pokud jde o rozložení, tak mi vadí funkce kláves pro pohyb v dokumentech umístěné na kurzorových šipkách v kombinaci s klávesou Fn. Trochu si v souvislosti s tím musím postesknout nad barvou popisek všech funkcí Fn klávesy. Ty jsou tmavě modré a na černých klávesách se moc dobře nečtou (ostatně ani kontrast primárních popisek není nejvyšší). Než se člověk tedy naučí, kde co hledat, bude docela pátrat.

Ačkoli nelze psát čísla na numerickém bloku pouhým stiskem Fn, je příjemné, že NumLock je na příslušné klávese jako primární funkce, takže jej lze přepínat jedním prstem. Většina notebooků paradoxně má NumLock jen přes Fn na klávese, která má nejčastěji jako primární funkci něco úplně nepotřebného (třeba ScrollLock).

Použitý Synaptics touchpad má prostornou dotykovou plochu a podporuje všechny standardní funkce včetně emulace kolečka myši. Jeho tlačítka mají příjemný a jistý stisk – jen ten zvuk by mohl být tišší.

Hlavní HW parametry

Platforma Montevina složená (krom Wi-Fi adaptéru) z čipové sady Intel PM45 a procesoru Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz doplněná 4 GB paměti RAM typu DDR2-800 nabízí více než dostatečný výkon pro všechny běžné operace. Naměřené hodnoty v syntetických testech ukazují, že je tento notebook s výkonem stále ještě nad průměrem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 118
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 558

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 466
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 419

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 403
  • Rendering (Multiple CPU): 733
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1651 MB/s

Použitý disk společnosti Toshiba má kapacitu 250 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Jeho přenosová rychlost při sekvenčním čtení dosahuje jen průměrné hodnoty, ale je to pokrok proti dříve dodávaným diskům obdobné kapacity, které měly otáčky jen na hodnotě 4200 rpm. Průměrná přístupová doba Toshiby připomíná dávno minulé časy zmíněných 4200 rpm disků.

Úložný prostor by měl postačovat drtivé většině uživatelů, a kdyby náhodou nestačil, je možné využít služeb integrované optické CD/DVD mechaniky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,88 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Spojení se světem je zajištěno dnes již běžnými součástmi v podobě 100Mb ethernetu (Marvell Yukon), Wi-Fi karty (Intel) s podporou standardu draft-n, Bluetooth 2.0 (EDR) modulu a klasického analogového modemu s rychlostí 56 kb/s. Wi-Fi i Bluetooth lze rychle vypnout pomocí hardwarového posuvného přepínače na předku notebooku (separátně lze vypínat pomocí předinstalované utility). Aktivitu bezdrátového vysílače signalizuje zelená dioda hned vedle přepínače.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14,1“ širokoúhlý displej (16:10) s lesklým povrchem (žádné tlumení odlesků) má standardní rozlišení WXGA (1280x800). Ač jde o Sony, kde lidé čekají nadprůměrné displeje, tento model ho nijak nadprůměrný nemá. Pozorovací úhly jsou slabší a ani kontrast moc nenadchne i přes lesklou povrchovou úpravu. Svítivost 200 cd/m^2 není nijak extra vysoká, ale v této třídě patří k průměru. Kdo bude chtít opravdu dobrý displej, bude muset volit nejvyšší konfiguraci tohoto modelu (ta má lepší panel).

Společnost NVIDIA je teď na poli notebooku mírně na sestupu a v naší redakci se objevují především dedikované grafické karty ATI (a samozřejmě integrované Intel). Notebook disponuje čipem NVIDIA GeForce 9300M GS s vlastní pamětí DDR3 o velikosti 128 MB. Grafické jádro pracuje na frekvenci 580 MHz (shader jednotky na 1450 MHz). K němu je připojena paměť pomocí 64bit sběrnice, tikající na frekvenci 680 MHz. Tato karta je plně srovnatelná s Radeony HD3400 série a nabízí tedy podstatně lepší možnosti při 3D zobrazení a přehrávání HD videa než sdílené grafické karty Intel.

Na notebook tohoto typu je až překvapivá absence digitálního HDMI výstupu. Celkově lze externí monitor připojit jedině pomocí analogového VGA, což je na dnešní dobu docela ostuda.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 932
  • 3DMark 03: 6296
  • 3DMark 05: 3471
  • 3DMark 06: 1768

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 462
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1519
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2713
  • OpenGL Speedup: 5,87

V syntetických testech (a novějších hrách) lze postřehnout, že 128 MB paměti v dnešní době přestává stačit i pro low-end grafické čipy. Dvojnásobek paměti může přidat až 20-40% výkonu navíc v některých aplikacích (to platí pro tento čip i pro zmíněný Radeon). Na notebooku jsem zkoušel demoverze dvou her – FEAR a Crysis. První si lze zahrát při středních detailech a rozlišení 1024x768. V některých scénách je hra úplně plynulá, ale často ve větších vřavách jde fps dolů (stále však na úrovni hratelnosti). Druhá hra je podstatně náročnější a hratelná byla při stejném rozlišení jen při nízkých detailech. Vzhledem k často poměrně nízkému fps bych zvážil výběr, pokud by někdo chtěl tento notebook i na hraní nejnovějších her.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Kvalita integrovaných reproduktorů není moc dobrá a mimo nouzového přehrávání filmů a hlášení operačního systému bych zvuk doporučoval přenechat sluchátkům nebo nějakým externím reproduktorům. Zvuk je absolutně ochuzen o jakékoli hloubky a celkově je pro uši spíše nepříjemný. Potěší snad jen vyšší maximální hlasitost – pokud bude potřeba přehrát film pro více lidí, reproduktory by to měly utáhnout.

Nad klávesnicí je umístěna sympatická řada dotykových senzorů reprezentující multimediální tlačítka. Je to snad poprvé, co nějaké podobné řešení chválím – tentokrát je to totiž také poprvé, kdy mám pocit, že výrobce se před realizací dostatečně zamyslel. Senzory jsou umístěny uvnitř žlabu, aby se zabránilo náhodným dotekům. Zároveň jsou také dále od klávesnice. Regulace hlasitosti i přepínání skladeb lze provádět i tahem po určených místech – dle směru je pak určen typ akce. Tímto způsobem je možné snadno obsluhovat multimediální funkce i ve tmě, kdy není vidět na popisky. Senzory sice nejsou neustále podsvícené, ale osobně to beru jako výhodu, že na základně nejsou žádné rušivě svítící prvky.

Ve víku nad displejem je umístěna nutná výbava pro video konference – mikrofon a 1,3Mpix webkamera.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Při kancelářské práci je notebook schopen běžet většinu času pasivně chlazen, takže je slyšet pouze šumění disku. Pokud už se ventilátor spustí, tak ho zcela jistě nelze přeslechnout (zejména rozjezd) a to dokonce ani v místnosti s běžným kancelářským hlukem. Naštěstí se po chvíli opět vypne. Při hraní her běží ventilátor prakticky neustále, ale nijak nemá potřebu výrazně zvyšovat otáčky, takže zvuky her dokáží ventilátor bez problému přehlušit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,3°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 37,8°C
  • výdech chlazení = 35,1°C
  • napájecí adaptér = 44,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 34,9°C
  • klávesnice vpravo = 34,3°C
  • spodek maximum = 36,1°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 41,3°C
  • napájecí adaptér = 45,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Naměřené výsledky ukazují, že je teplota povrchu notebooku při zátěži nižší než při nečinnosti. To má jednoduché vysvětlení – při zátěži se sice tvoří více tepla, ale neustále jedoucí ventilátor ho vyhání rychle pryč.

S notebookem lze pracovat bez problému i na klíně, ačkoli ve větších vedrech by to mohlo už být nepříjemné. Jinak je spodek šasi jen vlažný. Do vrchní části základny se přenáší minimum tepla a na samotné klávesnici nic není znát.

Baterie

Vestavěná baterie s kapacitou 49 Wh udržela v našem standardním redakčním testu* notebook v provozu přesně 3 hodiny a 54 minut. Při zapnuté Wi-Fi a intenzivnějším podsvícení displeje je stále možné dosáhnout při běžné práci času lehce přes tři hodiny. Je holt vidět, že úsporné procesory z platformy Montevina přinášejí své ovoce. Kdyby náhodou tato výdrž nestačila, Sony má standardizované baterie napříč mnoha řadami notebooků, takže je možné koupit i nějakou silnější.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

Notebook dokáže nabít 80% baterie za necelé dvě hodiny s tím, že se doba nabíjení nijak neprodlužuje ani v případě vyššího vytížení notebooku (výpočetně náročnými programy nebo 3D hrami). Zajímavostí je, že ani při maximálním zatížení nejde spotřeba ze sítě nad 62 W – nechápu proto použití 90W napájecího adaptéru, který je kvůli vyššímu výkonu zbytečně větší a těžší.

BIOS a zabezpečení

Vestavěný InsydeH2O BIOS nenabízí v podstatě žádné nastavení. Není tedy možné dokonce ani přepnout režim SATA řadiče. Těch několik voleb umožňuje jen nastavení data/času a priorit bootování. Nastavení zabezpečení zahrnují možnost přidat heslo na start a konfiguraci BIOSu. Rozšířené schopnosti zabezpečení jsou možné dále díky TPM čipu a čtečce otisku prstů.

Příslušenství

Testovaný kus byl předprodukčním vzorkem. Mimo přibalení jen nejnutnějšího příslušenství to znamená i odlišnou programovou výbavu. Na disku byl předinstalovaný operační systém Windows Vista Business v anglické (32bit) verzi a utility od výrobce. Pokud pominu nějaký ten neužitečný bloatware, kterým jsou notebooky plněny, protože za to dostávají zaplaceno, lze na disku najít i některé užitečné programy. Za kvalitní považuji program na správu webkamery společnosti ArcSoft, který umožňuje i automatické nahrávání v případě pohybu a další funkce, Microsoft Works a různé audio-video editační nástroje.

Ceny a záruka

Cena testované konfigurace u nás ještě nebyla stanovena. Na všechny notebooky Sony je poskytována standardní záruka s trváním po dobu dvou let typu bring-in (zákazník dopravuje zařízení do servisního střediska na vlastní náklady).

Závěr

Notebook VAIO CS11S se snaží zaujmout svým extravagantním vzhledem. Nedá se mu upřít, že se na něm designéři vyřádili. Nezvykle mohou působit třeba právě některá zakulacená místa. Celkově si myslím, že hlavně ženy by si mohly přijít na své – zejména při ostatních barevných provedeních. Černá působí „nejseriózněji“, ale oblé tvary stejně nezapřou, kam notebook směřuje. Pro manažera na firemní porady bych tak asi raději volil něco jiného.

Kdybych měl celý notebook shrnout, tak mě nenapadají ani žádné výrazné klady, ani zápory. Z předností bych vyzdvihl relativně dobrou výdrž na baterie, ačkoli je přítomna dedikovaná grafická karta. Pokárat musím za nadužívání lesklých povrchů (lesklé jsou i prvky kolem klávesnice) – samo Sony má v nabídce jeden z nejlevnějších modelů, který vybavil příjemným stříbrným povrchem s hrubým vzorkem. Něco takového by zde podle mě mohlo vypadat také elegantně. Druhá výtka směřuje k absenci digitálního výstupu HDMI (DVI). Divím se, že v dnešní době velkých LCD panelů a HD televizorů ještě někdo u notebooku této kategorie může digitální výstup vypustit. Nic z toho však není závažným nedostatkem.

Klady a zápory

+ zajímavý vzhled a více barev na výběr
+ užitečný přibalený software
+ výdrž na baterie

- absence digitálního DVI/HDMI výstupu
- lesklý povrch se snadno špiní

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VGN-CS11S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VNG-CS11S
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 250 (TOSHIBA MK2552GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ870BJ)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (128MB, 64bit, DDR3)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Marvell Yukon 88E8040)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 11.1V / 3h 54min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, D-Sub VGA, 3x USB, ExpressCard 34, FireWire
  • Rozměry: 335 x 245 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.52
Recenze

Diskuse