RECENZE: Toshiba NB100 - do kapsy od kabátu

11. 12. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Trhu s levnými netbooky přeje štěstí a počítá se, že prodeje půjdou ještě hodně nahoru. Většina výrobců se proto snaží nabídnout nějaký svůj model, se kterým by si mohla ukousnout část tohoto pomyslného koláče. Toshiba s malým zpožděním také přináší svůj vlastní netbook vyznačující se minimálními rozměry, decentním vzhledem a vnitřnostmi založenými na procesoru Intel Atom s 1 GB RAM, klasickým 2,5'' pevným diskem a Windows XP. Doporučená koncová cena se pohybuje pod příjemnou hranicí 7000,- Kč bez DPH.

Toshiba NB100 - do kapsy od kabátu

Základní popis

Toshiba vsadila na původní myšlenku těchto zařízení, a ačkoli je teď trend netbooky stále zvětšovat, zvolila 8,9" displej a podle toho tedy i minimální rozměry šasi. Na první pohled zaujme příjemně decentní vzhled mírně podobný business notebookům. To jsou především jednoduché tvary a ostřejší hrany.

Barevně je notebook z větší části laděn do černé. Pouze po okraji je vedena stříbrná linka a stříbrná je taktéž vnější strana víka. Použité materiály mají hrubší matný povrch, který nechytá otisky, ani nečistoty. Jiný povrch má pouze lesklá vnější strana víka. Na pohmat je sice úplně hladká, ale otisky na ní kupodivu taktéž nejsou vidět. Celkově je vzhled notebooku příjemný a předpokládám, že ani na firemní poradě byste si s touto Toshibou ostudu neudělali.

Kvalita provedení je příkladná. Všechny díly do sebe dokonale zapadají a tělo je dostatečně pevné, aby se při manipulaci za libovolný roh přístroje nikde nic nekroutilo. Malou výtku mám jen k ochraně LCD. To při tlačení na plastový rám často v jeho blízkosti vlní barvy v obraze. Kvůli tužšímu kloubu se to projevuje často i při méně šetrném otevírání notebooku.

Víko je v zavřeném stavu drženo magneticky a nutno říci, že je potřeba na otevření vynaložit více síly. Díky standardnímu uchycení kloubů víka není problém s používání notebooku při úhlu otevření displeje 180°.

Indikace stavu notebooku je realizována svítícími symboly pod touchpadem. Mají zelenou a oranžovou barvu a nejsou zbytečně intenzivní, takže by neměly nijak rušit. Jen mě trochu překvapilo, že ikona baterie při nabíjení neustále bliká.

Výbava rozhraní je naprosto minimální a Toshiba nenabídla v tomto ohledu nic navíc. Na předku jsou dva audio konektory. Na levém boku je jen jedno USB. Na pravém boku je čtečka paměťových karet a za výdechem chlazení ještě dvě poslední USB. Napájecí konektor s VGA výstupem na externí monitor a připojením do sítě LAN je umístěn příjemně na zadní straně.

K rozložení konektorů nemám žádné výhrady. Jejich množství je však minimální. Vzhledem k tomu, že není přítomen bezdrátový 3G modem, tak je mi trochu líto, že se výrobce nerozhodl pro implementaci ExpressCard slotu. Předpokládám, že byl problém s místem kvůli použití rychlejšího (a většího) disku.

Rozměry 225 x 190 x 35 mm při váze 1,05 kg přímo vybízí k dennímu nošení. Ostatně právě maximální mobilita je hlavní zbraní netbooků. V brašně (případně v batohu) o nich ani nevíte, ale jsou to v podstatě plnohodnotné počítače. Přibalený adaptér (377 g) má výkon 65 W a jedná se o klasický napájecí adaptér přibalovaný k větším notebookům. Ačkoli u notebooku by patřil k těm menším, u podobného zařízení bych si dokázal představit něco ještě o kus menšího.

Klávesnice a ovládací prvky

Vtěsnat kompletní klávesnici do tak malého prostoru je obrovským problémem. Klávesy jsou proti standardní velikosti znatelně menší a na psaní všemi deseti hmatovou metodou už to není. Chce to opravdu hodně cviku, než se člověk na něčem takovém naučí psát rychle, ale není to nemožné. Osobně už jsem zvyklý na kde co a i tato recenze je z větší části napsána na tomto zařízení. Neřekl bych, že jsem nějak výrazně limitován v rychlosti psaní, ale velká klávesnice je přece jen pohodlnější. Nutno také podotknout, že klávesnice působí mírně chatrně (jako ostatně snad na všech 9" netboocích).

Klávesnice je černá a (anglicko-české) popisky kláves jsou pravděpodobně vypálené laserem, což je znát na jejich nižším kontrastu. Popisky funkcí Fn klávesy jsou tištěné a mají bledě modrou barvou. Paradoxně jsou kontrastnější (dokonce výrazně) než hlavní popisky. Zejména při horších světelných podmínkách jsem měl co dělat, abych hlavní popisky přečetl.

Rozložení klávesnice bylo jedním velkým kompromisem. Pravý Shift je přesunut vpravo od kurzorových šipek. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou odloženy na kurzorové šipky jako funkce Fn klávesy. Potěšil mě větší levý Shift, který není zkrácen o zbytečnou klávesu, kterou do jeho prostoru většina výrobců tlačí. Příjemný je také větší mezerník.

Pomocí Fn klávesy lze přepínat bezdrátový vysílač, uspat počítač, přepínat výstup grafické karty, nastavovat intenzitu podsvícení obrazovky a regulovat hlasitost zvukové karty. Navíc je přidána ještě funkce lupy. Je možné snížit rozlišení na 800x600, což mi k avizované ikonce lupy moc nesedí, neboť to sníží rozlišení jen v jednom směru, což naruší původní poměr stran. Obraz pak působí nepříjemně roztaženě. Dále zde jsou ještě další dvě funkce lupy. Ty fungují na úrovni některých aplikací, ve kterých umí nastavovat velikost písma.

Vizuální odezva je téměř identická s tím, co můžete znát ze starších notebooků Toshiba, což znamená standardní okýnka s jednoduchými symboly a rychlými reakcemi. Jen mě mrzí, že při regulaci hlasitosti se žádné okénko neobjeví, protože ve Windows XP z ikonky hlasitosti u hodin poznáte jen, zda je výstup úplně vypnutý.

Touchpad je od společnosti Synaptics. Není sice širokoúhlý a ani dotyková plocha není největší, ale aspoň má tlačítka umístěná pod dotykovou plochou, jak jsme zvyklí z klasických velkých notebooků. Kvůli menší velikosti dotykové plochy doporučuji zvýšit v OS rychlost pohybu kurzoru. Touchpad je velmi přesný a nemá viditelné zpoždění, takže i při vyšší citlivosti se s ním pracuje výborně. Samotná tlačítka jsou relativně nízká a příliš z těla notebooku nevystupují, takže to chce chvíli cviku.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou úplně základní a typické pro drtivou většinu netbooků. Uvnitř nachází energeticky úsporný procesor Intel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz a 512kB L2 cache a čipová sada Intel i945GSE. Pro toho, kdo není v obraze, by bylo možná dobré připomenout, že frekvence procesoru nevypovídá o jeho výkonu a v případě jádra Atomu platí, že je výkonné přibližně jako jádra plnohodnotných procesorů na poloviční frekvenci.

Osazený 1 GB operační paměti je realizován jediným modulem typu DDR2 s frekvencí 667 MHz. V notebooku je pouze jeden slot, takže upgrade paměti vyžaduje nahrazení původního modulu. Pro běžné použití však v rozšíření nevidím žádný smysl, neboť 1 GB RAM plně postačuje pro veškerou kancelářskou práci pod Windows XP.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 228
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5825

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 749
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 804

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 88
  • Rendering (Multiple CPU): 131
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Operační pamět

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1730 MB/s

Příjemně jsem byl překvapen, že uvnitř notebooku trůní klasický 2,5“ pevný disk s rychlostí otáčení ploten 5400 rpm. Jeho přenosové rychlosti se pohybují v průměru mezi klasickými notebooky. Díky tomu jsou reakce systému opravdu svižné.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89,42 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,45 ms

Klasická 100Mbit síťová karta je doplněna bezdrátovou konektivitou v podobě Wi-Fi b/g karty a Bluetooth modulu. Pomocí klávesové zkratky lze vypínat a zapínat jen oboje najednou. Pokud chcete využívat jen jedno zařízení a nechcete, aby druhé zbytečně spotřebovávalo energii, u Bluetooth stačí kliknout na ikonu u hodin a vybrat Disable radio a u Wi-Fi je nutné v síťových připojeních dát na příslušné připojení Zakázat.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 8,9“ a širokoúhlý poměr stran. Klasické rozlišení WSVGA (1024x600) je při takové velikosti displeje ještě čitelné bez nutnosti zvětšovat si DPI. Před koupí ovšem doporučuji prohlédnout si, zda vám velikost bodů vyhovuje. Lesklá povrchová úprava podporuje zářivě syté barvy a díky velmi silnému podsvícení displeje lze notebook v omezené míře používat i venku při denním slunečním záření. Kvalitativně je na tom displej lépe než displeje velkých levných notebooků (takový je trend pro většinu netbooků) a slabší je jen vertikální pozorovací úhel. Intenzitu podsvícení lze regulovat sedmi krocích a nejnižší hodnota je dostatečně nízká, aby se bylo možné na displej dívat i za úplné tmy.

Ke grafické kartě se není potřeba dlouze rozepisovat. Postarší Intel GMA 950 v úsporném provedení nenabízí žádný oslnivý výkon, ale na běžnou kancelářskou práci a přehrávání videa postačuje s přehledem. Pokud by náhodou nestačil interní displej, pomocí analogového VGA výstupu lze připojit externí monitor. Grafická karta by měla zvládnout i rozlišení 1920x1200, ale vzhledem k analogovému přenosu VGA výstupu bych jako úplné maximum doporučoval 1680x1050, které bylo s testovacím 21“ LCD panelem bez viditelných defektů v obraze.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2898
  • 3DMark 03: 727
  • 3DMark 05: 238
  • 3DMark 06: 89

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 132
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 360
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 500
  • OpenGL Speedup: 3,79

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Ve víku jsou pod displejem integrovány dva reproduktory, jejichž zvuk bych zařadil někam pod průměr, neboť se zdá být zkreslený a prakticky bez hloubek a středních frekvencí. Pokud není nejvyšší nouze, doporučoval bych použití sluchátek. Mikrofon je umístěn hned vedle audio konektorů na čelním panelu. Jeho kvalita je dostatečná, ale vzhledem k umístění je potřeba se k notebooku sklánět a mluvit dostatečně blízko, aby nebyla nahrávka příliš tichá. Výbavu doplňuje ještě 0,3Mpix webkamera umožňující focení v rozlišení 640x480 a nahrávání videa v rozlišení 320x240. Na videokonference bych však doporučil doplnit notebook sluchátky s mikrofonem (případně jiným externím řešením).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Na spodní části se nachází jen velmi malé otvory pro nasávání vzduchu v oblasti operační paměti. Výdech vzduchu je na pravém boku. Ventilátor se při standardním nastavení spouští jen občas a jeho hlasitost odpovídá ostatním netbookům (většina jich však má ventilátor spuštěný neustále). V případě intenzivního vytížení procesoru se ventilátor zesílí.

Uživatele náročné na minimální hlučnost potěší možnost přepnout na tichý provoz (Fn+F8), kdy se ventilátor ihned vypne a systém snižuje výkon jednotlivých součástí, aby nebyl problém notebook uchladit. Při běžné kancelářské práci je rozdíl výkonu téměř nerozeznatelný. Aktivní tichý mód poznáte podle bílé ikony s obrázkem ventilátoru (v liště u hodin).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 37,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 29,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 40,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

teplota okolí při měření: 21°C

Do klávesnice se přenáší jen naprosté minimum tepla a ani práce s notebookem na nohou není problémem. Chlazení evidentně Toshiba zpracovala velmi dobře a v porovnání s konkurencí v této kategorii jde o jedno z těch nejlepších řešení.

Baterie

Baterie má 4 články (38 Wh) a mírně z těla notebooku přesahuje. Naštěstí je to jen malinko a hlavně je to jen dozadu (a ne jako u jiných netbooků šikmo dolů, což pak vadí při práci na nohou). Toshiba tedy zvolila kompromis mezi malou (3 články) a velkou (6 článků) baterií. Vzhledem k použití 2,5“ disku příjemně překvapila nadstandardní výdrž baterie v našem redakčním testu* - 4 hodiny a 28 minut. Jiné netbooky mají na tříčlánkovou baterii výdrž klidně poloviční.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 45 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Naměřené výsledky ukazují, že potenciál 65W napájecího adaptéru není zdaleka využit na 100%. Rychlost nabíjení postačuje k nabití baterie na 80% přibližně za hodinu bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý a zda se na něm pracuje.

BIOS a zabezpečení

V nastavení InsydeH2O BIOSu se toho nalézá mnohem více, než je u netbooků zvykem. Mimo bootování a hesla startu/nastavení BIOSU lze dále nastavit vypnutí Hyper Threadingu/touchpadu/LAN, probuzení na LAN/klávesnici/myš, probuzení při kritickém stavu baterie, napájení USB portů při vypnutém notebooku a režim SATA řadiče (AHCI, kompatibilita). Příjemným zjištěním byla záložka Display nabízející nastavení, zda se při zapnutí notebooku s připojeným externím monitorem má obraz klonovat na oba displeje, nebo ponechat jen na externím monitoru.

Mimo hesel BIOSu lze ještě použít heslo na zabezpečení pevného disku.

Příslušenství

Na disku je předinstalovaný systém Windows XP Home Edition (ULCPC licence) v české lokalizaci. Kvůli nižšímu výkonu procesoru Toshiba trochu ubrala na bloatware, kterým je většinou zanesen systém jejích notebooků. Po smazání demoverze antiviru a několika dalších drobností je systém relativně čistý. Na disku je dále nainstalovaný přehrávač DVD (Toshiba DVD Player), který lze využít asi jen s externí optickou mechanikou, Google Picassa2 a ovládací software kamery.

Ceny a záruka

Na náš trh jsou oficiálně dováženy dva modely. Konfigurace obou je identická a stejná je i cena 6714,- Kč bez DPH (7 990,- Kč s DPH). Rozdíl je pouze v barvě. Námi testovaný model měl stříbrné víko a druhý prodávaný má víko černé.

Na notebook je poskytována standardní dvouletá záruka.

Závěr

Netbook Toshiba NB100 sice proti konkurenci nepřináší technologicky nic navíc, ale snaží se vyniknout kvalitním zpracování a příjemným decentním vzhledem. Rychlou odezvu při práci zajišťuje 2,5“ pevný disk z klasických notebooků. Ačkoli disk je v otázce spotřeby poměrně zásadní součástí, byla zachována příjemná výdrž přes 4 hodiny běžné práce. Nejvíce se vážím ovšem možnosti tichého provozu, neboť otravný zvuk ventilátoru je nedostatkem nejednoho netbooku. Ačkoli je v této kategorii už zaběhnutých několik silných hráčů, díky některým kladným vlastnostem se Toshiba NB100 určitě na trhu uchytí.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ decentní vzhled
+ 2,5“ disk

- málo kontrastní popisky klávesnice
- nízká kvalita vestavěných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba NB100

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba NB100
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1.6 GHz, 512 kB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 (1x 1024)
  • HDD (GB): 120 (TOSHIBA MK1252GSX, 5400 RPM, SATA-II, 8MB cache)
  • LCD: 8.9" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5007EG (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows XP Home Edition (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5300 mAh 7.2V / 4h 28min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 225 x 190 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 1.05
Recenze

Diskuse