RECENZE: Toshiba Portégé R500 - 760g váhy na cesty

8. 4. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Plnohodnotný notebook s vahou pod 1 kg se hledá i dnes na trhu jen velmi těžce. Dnes recenzovaný 12'' model má pěkných pár stovek gramů pod tuto hmotnost a přesto nabízí velmi slušnou výbavu i klávesnici se standardní velikostí kláves. Core 2 Duo ULV, 2 GB RAM, 64GB SSD i transreflexní displej pro práci na ven předurčují notebook pro profesionály 'on the go'. Cena pod 40 000,- Kč bez DPH taktéž není vzhledem k vnitřnostem vůbec špatná.

Toshiba Portégé R500 - 760g váhy na cesty

Základní popis

Toshiba R500 je hojně diskutovaným notebookem zejména po příchodu konkurenčního MacBook Air. Spojuje je totiž tenký profil a nižší váha. Já bych se v tomto případě srovnání radši vyvaroval, neboť oba notebooky míří na jiné zákazníky, a pak taky Toshiba je dvakrát lehčí :-).

Ačkoli je celý notebook stříbrný, neubírá mu to na profesionálním vzhledu, který ho jasně předurčuje do business segmentu. Celá šasi je navržena s ohledem na co nejnižší váhu. Samotná konstrukce notebooku je velmi pevná. Na ní navěšené plasty se však prohýbají stejně jako pružný displej. Notebook je na to ale stavěn a s vlastní odolností na tom není špatně.

V minulém roce jsme už měli možnost otestovat našlapanou konfiguraci s optickou mechanikou, rychlým 2,5“ diskem a velkou baterií (článek Toshiba Portégé R500 - venku jako doma). Dnes recenzovaná konfigurace sice nese stejný název, přesto však na ní je několik velmi podstatných změn, kterým se budu v této rozdílové recenzi věnovat. Pro kompletní popis notebooku důrazně doporučuji přečíst i zmíněnou rozsáhlou recenzi.

Hlavní HW parametry

Většina „střev“ notebooku je identická. Změna přišla pouze u úložných zařízení, a to velmi zásadní. Klasický pevný disk byl totiž nahrazen Solid State Diskem (SSD) o kapacitě 64 GB. V čem tkví výhoda tohoto řešení? Dle výrobců ve větší mechanické odolnosti (žádné pohyblivé části), nulovém produkovaném hluku, řádově nižší přístupové době a vyšší rychlosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 49,67 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 50,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,26 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Číselné parametry vypadají dobře, přesto jsem však přesvědčen, že konkrétně v tomto notebooku SSD zas tak velký přínos nemá. Má totiž nevýhodu v menší kapacitě a o něco pomalejším zápisu. Ten byl znát například hibernaci operačního systému, která trvala déle než u minule testované konfigurace. Druhá (právě přicházející) generace SSD nabídne dvojnásobné rychlosti a vyšší kapacity. Zatím je ovšem SSD spásou především u notebooků, do kterých se vejdou jen 1,8“ disky. R500 je ale mezi malými notebooky světlou výjimkou a je v ní místo na plnohodnotný rychlý 2,5“ disk.

V rámci dosažení co nejnižší hmotnosti byla z šasi odstraněna i ultratenká optická mechanika. Místo po ní tedy zůstalo prázdné a není ji možné v případě potřeby ani snadno přidat, neboť není místo ní záslepka. Šasi bez optické mechaniky totiž používá jiný spodní kus plastu.

Od začátku května bude k dispozici R500 se 128GB SSD (Toshiba) a optickou mechanikou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk

Jak již bylo zmíněno v odkazované recenzi, Toshiba nabízí možnost nastavit chování ventilátoru pomocí výběru ze 4 stupňů chlazení. Jakožto příznivce ticha nastavuji pro většinu profilů výkonu nejúspornější chování, kdy se při běžné kancelářské práci zapíná ventilátor jen krátce po delší době. SSD varianta posunula už tak nízkou hladinu provozního hluku ještě o kousek níž. Při kancelářské práci uslyšíte pouze slabé bzučení výkonových součástek, a to jen v případě, že přiložíte ucho na spodek přístroje. Jinak je notebook naprosto neslyšitelný.

Baterie

Proti minulé konfiguraci je použita slabší baterie. Vzhledem k tomu, že ani minulá baterie nepřesahovala z těla notebooku, jediný rozdíl je v počtu osazených článků a celkové váze bloku. Baterie má tři články o celkové kapacitě 31 Wh. Tato slabší baterie udržela notebook v provozu v našem standardním redakčním testu* 3 hodiny a 20 minut. Pokud ovšem budete mít zapnutou Wi-Fi a displej naplno, tak se budete muset spokojit s 2 hodinami a 20 minutami.

V případě potřeby lze dokoupit i 63Wh primární baterii. Podpora druhé baterie však chybí.

Podle informací přímo z Toshiby se ale můžeme opět těšit na 6-tičlánkoovou baterii jako na standard. Současné kusy s tříčlánkovou se doprodávají a všechny notebooky vyrobené v lednu 2008 a později už mají standardně šestičlánkovou baterii.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W

Příslušenství

Příslušenství v krabici patří k úplnému standardu, takže víc než notebook, napájecí adaptér, instalační média a nějaké ty příručky nehledejte. Externí optická mechanika v balení žádná není. Z dokoupitelného příslušenství stojí za zmínku určitě port-replikátor, který na sobě má LAN, 4 USB, VGA a DVI-D. Díky posledním dvou zmíněným lze připojit dva externí stolní LCD panely. DVI pak potěší všechny majitele panelů s vyšším rozlišením.

Předinstalovaným systémem je jak jinak než Windows Vista Business (32bit, CZ). Ze zbytku softwarové výbavy stojí za zmínku především Toshiba DVD Player a Toshiba Disc Creator. Pro rozumný chod je potřeba počítat s odstraněním bloatware v podobě programů Symantec, které o sobě dávají při každém startu systému silně znát.

Dokovací stanice

K notebooku jsme si extra vyžádali i volitelné příslušenství v podobě Toshiba Slim Port Replikátoru II. Ten si lze samostatně dokoupit za cenu 1 990,- Kč bez DPH (2 368,- Kč s DPH) a nabízí možnost pohodlného připojení externích periferií jak doma, tak i v práci. Replikátor je velmi skladný a lze ho přenášet v brašně s notebookem. Je k němu dodáván druhý 80W adaptér, bez kterého vůbec nefunguje (tento adaptér zároveň i nabíjí připojený notebook).

Připojení chce trochu cviku, než se člověk naučí přesně trefit na připravené drážky. Po něm se na replikátoru rozsvítí modré světýlko, které signalizuje jeho funkci. Vedle této indikace je umístěno tlačítko pro odpojení. Po jeho zmačknutí se vypnou všechny funkce replikátor a je možné notebook bezpečně vysunout pomocí páčky na pravém boku. Druhé tlačítko umožňuje zapnout a vypnout připojený notebook i v zavřeném stavu.

Výbava replikátoru není vůbec špatná. Nenabízí sice žádné starší porty (sériový, paralelní, PS/2), ale zas na něm je jak VGA, tak i DVI-D výstup. Dále nabízí 4 USB porty a připojení LAN. Trochu mi chybí audio konektory, které lze suplovat jedině dokoupením USB zvukové karty.

Toshiba má poměrně kvalitní VGA výstup, na který lze připojit i monitor s vyšším rozlišením (s trvale použitelnou kvalitou obrazu). Díky přítomnosti DVI lze připojit i druhý externí monitor. Odzkoušel jsem připojení dvou 21“ LCD monitorů s rozlišením 1680x1050, kdy na každém byla samostatná plocha (interní displej byl vypnutý), a vše fungovalo perfektně. Takto si dokážu představit Toshibu i jako primární počítač pro některé uživatele. Výkonný procesor dnes každý nepotřebuje, velká pracovní plocha však potěší (a zefektivní práci) téměř vždy.

Ceny a záruka

Na ceně testovací konfigurace je vidět, že ceny SSD pamětí jdou dolů. Doporučená koncová cena 38 490,- Kč bez DPH (45 803,- Kč s DPH) taktéž není nijak přemrštěná (na eshopech jsou varianty s SSD diskem za 40 000,- Kč s DPH). Dostupné jsou konfigurace jak s SSD, tak i s klasickým rychlým 2,5“ diskem. Stejně tak je možnost zvolit mezi variantami šasi s optickou mechanikou či bez.

Záruka je standardně tříletá mezinárodní, s možností rozšíření na 4 roky, případně až 3 roky on-site.

Závěr

Toshiba Portégé R500 patří jednoznačně ke špičce ve své kategorii. Je až s podivem, že se do tak nízké hmotnosti vešly všechny standardní konektory a pohodlná klávesnice. Zeštíhlovací kůra se podepsala na pružnějších plastech (pod nimi je však notebook držen pohromadě kovovou konstrukcí). Dnes testovaná varianta má z celé řady nejnižší váhu. Na druhou stranu si myslím, že může zaujmout jen uživatele, kterým vadí každý gram navíc. Pár set gramů, o které je minulá varianta těžší, vám poskytne výrazně praktičtější výrobek díky dvakrát vyšší výdrži na baterie, většímu skladovacímu prostoru a optické mechanice. Především dlouhá výdrž na baterie je často vyžadovanou vlastností u malých notebooků.

Displej je u R500 speciální kategorií. Je mimořádně vhodný pro použití pod přímým slunečním světlem, kde se na něj běžné notebooky nechytají. Nemalé množství uživatelů (i malých notebooků) však tolik notebook venku používat nepotřebuje, a pak se projeví i nevýhody v podobě zašedlého obrazu (zejména v tmavých místnostech). Možnost koupit R500 i s klasickým displejem by jistě potěšila.

Klady a zápory

+ tichý chod (kancelářská činnost = 0 dB)
+ nízká cena
+ dokovací konektor (možnost vyvést DVI)
+ displej vhodný pro použití venku

- měkčí plasty
- chybí možnost koupit se standardním displejem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé R500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé R500-10J
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo U7600 (1.20 GHz, 2 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-533 (1024 onboard + 1024)
  • SSD (GB): 64 (Samsung MCCOE64GQMPQ 2.9.00)
  • DVD: -
  • LCD: 12.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel PRO/1000 PL Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2900 mAh 10.8V / 3h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, D-Sub, 3x USB, PCMCIA, FireWire
  • Rozměry: 283 x 216 x 20-25 mm
  • Hmotnost (kg): 0.77
Recenze

Diskuse