RECENZE: Toshiba Satellite A300 - v lesklém stylu

30. 9. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky řady Satellite od firmy Toshiba upoutají hlavně svým neobvyklým designem, využívajícím lesklé prvky v maximální míře. Dnes si představíme model A300, který je 15,4'' zástupcem této řady a za příznivou cenu pod 15 tis. Kč bez DPH nabízí nejen líbivý design, ale také procesor Core 2 Duo nebo dedikovanou grafickou kartu firmy ATI.

Toshiba Satellite A300 - v lesklém stylu

Základní popis

Toshiba vsadila u řady Satellite určené pro domácnosti na neobvyklý, ale atraktivní design. Stejně jako menší model U400 a větší P300 i dnes testovaný notebook se chlubí především lesklými povrchy. Vzhledově jsou si tyto modely velmi podobné, lesklé víko displeje je černé s ozdobným šedým pruhováním a uprostřed se nachází velký stříbrný nápis Toshiba. Lesklá je i klávesnice stejně jako horní strana základny, kterou navíc zdobí stejný černo-šedý pruhovaný vzor. Na první pohled je design velmi líbivý, bohužel ale velmi nepraktický, na lesklé povrchy se ve velkém chytají nečistoty, notebook potom vypadá upatlaně a je třeba jej často otírat, pokud chceme dosáhnout čistého vzhledu.

Přestože tělo notebooku neobsahuje žádné výztuhy, jak je v této třídě obvyklé, konstrukce počítače je poměrně pevná. Výrazněji se prohýbá snad jen víko displeje, ale ani to by nemělo být při přenášení v kvalitní brašně nebo batohu problém. Při otevírání se vysouvá víko směrem dozadu, proto je omezen úhel otevření na cca 130°. Proto se také na zadní straně základny nenachází žádné konektory. V zavřeném stavu není víko jištěno žádnými západkami, přesto drží dostatečně pevně.

Na přední hraně se nachází indikační diody, signalizují připojené napájení, zapnutí notebooku, nabíjení baterie a aktivitu disku. Pod nimi jsou pak umístěny audiokonektory, kolečko pro ovládání hlasitosti, čtečka paměťových karet a přepínač bezdrátových sítí.

Na levé straně notebooku se nachází široký ExpressCard slot, dvojice USB portů, FireWire, konektor Ethernetu, TV výstup realizovaný S-Video konektorem a klasický analogový VGA výstup. Na opačné straně se pak nalézá optická mechanika, další 2 USB porty, klasický modem, konektor napájení a zdířka pro zámek Kensington.
Rozložení portů je poměrně slušné, až na konektor sítě, který se nachází hodně vepředu a zde připojený kabel tak bude určitě vadit levákům při používání externí myši.

Rozměry notebooku 365 x 260 x 35/38 mm jsou u 15,4" modelů obvyklé, průměrná je i hmotnost 2,92 kg. Díky svým rozměrům a váze je notebook vhodný pro občasné přenášení a své místo najde především doma nebo v malé kanceláři.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak už bylo řečeno, lesklé je nejen tělo počítače, ale i vlastní klávesnice, klávesy mají černou barvu, popisky jsou bílé. Rozložení klávesnice je standardní české se zkráceným levým shiftem a dvouřádkovým enterem. Klávesy pro práci s textem jsou umístěny na standardním místě u pravého okraje a potěší i oddělené kurzorové šipky.

Široká je nabídka Fn zkratek, ty umožňují ovládat režim spánku, hibernaci, bezdrátové sítě nebo jas displeje. Toshiba navíc dodává aplikaci, která na displeji přehledně znázorní, jakou funkci hodláte aktivovat.

Pod klávesnicí se nachází dvoutlačítkový touchpad Synaptics, ten je v jedné rovině s celou plochou pod klávesnicí a díky drsnější struktuře povrchu ho lze dobře odlišit i ve tmě. Touchpad je vybaven dvěma stříbrnými tlačítky s příjemným stiskem. Samozřejmě podporuje i emulaci kolečka myši rolovací oblastí na pravém okraji aktivní plochy.

Stejně jako u ostatních notebooků řady Satellite, i A300 má hůře dostupný přepínač bezdrátové sítě, který je schovaný vepředu pod hranou základny.

Hlavní HW parametry

Notebook využívá starší verze platformy Centrino, je vybaven procesorem Core 2 Duo T5550, který doplňuje čipová sada Intel PM965. Procesor je vyroben starší 65 nm technologií, pracuje na frekvenci 1,83 GHz (667 MHz FSB) a disponuje 2 MB L2 Cache.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 468
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 811

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 958
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 650

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 303
  • Rendering (Multiple CPU): 557
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,5

Přestože se tento procesor v současnosti neřadí mezi novinky, dostačuje s rezervou pro většinu činností. Bez problému vystačí pro všechny běžné kancelářské aplikace, práci s dokumenty a internetem i na méně náročné hry.

Notebook je vybaven jedním paměťovým modulem o kapacitě 2 GB pracujícím na frekvenci 667 MHz. Druhý paměťový slot je prázdný a umožňuje tak jednoduše zvýšit kapacitu operační paměti přidáním dalšího modulu. Propustnost pamětí v testu programu HWiNFO 32 dosáhla 2262 MB/s.

Výrobce používá v noteboocích své vlastní disky, v tomto případě se jedná o model TOSHIBA MK2046GSX. Disk má kapacitu 200 GB, otáčí se rychlostí 5400 ot./min., je vybaven 8 MB vyrovnávací paměti a SATA rozhraním. Jeho přenosová rychlost i přístupová doba je lehce nadprůměrná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 105,49 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 50,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,10 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Zvláštností notebooku je prostor určený pro instalaci druhého disku, ovšem v této konfiguraci zůstal nevyužit a před případným upgradem bude nutné dokoupit minimálně rámeček, který slouží k upevnění disku.

Výrobce osadil klasickou Super Multi DVD mechaniku, která podporuje zápis i čtení všech standardních CD a DVD médií.

Komunikace je zajištěna starší verzí Wi-Fi adaptéru pro platformu Centrino, jedná se o Intel PRO/Wireless 3945ABG, který jak z názvu vyplývá, podporuje standardy a/b/g. K drátovému propojení slouží klasický Ethernet, bohužel jen ve 100 Mbit verzi. Notebook je také vybaven dnes už nezbytným Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s poměrem stran 16:10 má standardní úhlopříčku 15,4" a rozlišení WXGA (1280\xD7800). Barevné podání je lehce nadprůměrné, pozorovací úhly stejně jak u většiny notebooků slabší. Displej má lesklý povrch bez antireflexní úpravy.

Grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3470 sice není vhodná pro náročné hraní, ale při nastavení nižšího rozlišení a úrovně detailů umožňuje bez větších problémů hrát i současné hry. Karta sice disponuje 256 MB vlastní paměti, ale hlavní brzdou výkonu je 64 bitová sběrnice karty. Grafické jádro karty pracuje na frekvenci 680 MHz, paměti typu DDR2 na 500 MHz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 297
  • 3DMark 03: 4297
  • 3DMark 05: 3704
  • 3DMark 06: 1975

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 351
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1172
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2366
  • OpenGL Speedup: 6,75

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,0

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava testovaného notebooku je poměrně bohatá, přesto chybí dnes již hojně nabízený prvek – HDMI výstup. Digitální videovýstup je v současnosti pro plnohodnotný multimediální notebook nezbytný a S-Video ani VGA výstupy ho nedokáží nahradit. V zahraničí jsou dostupné konfigurace s HDMI a dokonce i kombinovaným eSATA/USB konektorem, v České republice bohužel ne.

Reproduktory pochází opět od společnosti harman/kardon a ve srovnání s jinými notebooky podávají znatelně lepší zvuk, vyšší je i maximální hlasitost. Stále však platí, že dobré stolní reproduktory nabídnou ještě vyšší kvalitu zvuku. Ovládání hlasitosti je realizované prostřednictvím „softwarového“ kolečka, jedná se asi o nejpohodlnější způsob ze všech řešení používaných výrobci notebooků. K dispozici jsou standardní 2 audiokonektory, kromě nich lze vyvést zvuk také digitálně pomocí optického S/PDIF výstupu.

V prostoru nad klávesnicí se nachází řada dotykových multimediálních tlačítek. Ta slouží pro ovládání funkcí přehrávače, výhodou je příjemná intenzita jejich podsvícení, které jde navíc úplně vypnout.

Notebook dále disponuje čtečkou paměťových karet (SD/MMC/MS/xD) a 1,3Mpx webkamerou doplněnou nezbytným mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Toshiba Satellite A300 je notebookem určeným především pro domácnosti, takže
nedisponuje žádným pokročilým zabezpečením, přesto je třeba zmínit jednu neobvyklou funkci. Výrobce dodává s počítačem software Toshiba Face Recognition, který umí rozpoznat na základě snímku z webkamery obličej uživatele a přihlásit ho do systému. V praxi je někdy problém s použitím za horších světelných podmínek nebo prodlevou při rozpoznávání, ale v zásadě tento způsob přihlašování funguje.

Jsou zde i základní zabezpečení v podobě hesel BIOSu i zdířka pro zámek Kensington.

Chlazení a provozní hluk

Notebook má standardní konstrukci chlazení, vzduch je nasáván ze spodní strany, větráček ho pak vyfukuje průduchem na levé straně. Chladicí systém je aktivní i při nenáročné práci, na druhou stranu jen lehce šumí a i v zátěži se jeho hlučnost pohybuje na únosné mezi.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 37,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,6°C
  • napájecí adaptér = 43,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum =40,3 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,6°C
  • napájecí adaptér = 52,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Notebook se zahřívá jen lehce, ani v zátěži se teploty příliš nezvyšují. Výhodou je také větší množství průduchů na spodní straně, díky nim není ani práce s počítačem v klíně obtěžující.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie má kapacitu 43 Wh, testovaný notebook udržela v provozu při našem standardním redakčním testu* 2 hodiny 53 minut. S ohledem na konfiguraci a kapacitu baterie jde o slušný výsledek, komu tato výdrž nestačí, může si pořídit vyměnitelnou devítičlánkovou baterii.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 74 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W

BIOS

V nastavení BIOSu jsou k dispozici lehce širší možnosti než obvykle, kromě standardního nastavení bootování jde vypnout některá integrovaná zařízení, přepnout režim kompatibility SATA řadiče nebo vypnout podsvícení loga Satellite.

Příslušenství

V krabici s notebookem žádné zvláštní příslušenství nehledejte, najdete zde pouze papírové manuály. Notebook se dodává s operačním systémem Windows Vista Home Premium, dále je předinstalován software pro práci s DVD, utility pro nastavení systému, již zmiňovaný Toshiba Face Recognition a také spousta nepotřebného bloatware (trialverze...), který většina uživatelů ihned odinstaluje, protože jen zpomaluje systém.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je nabízena za doporučenou koncovou cenu 14 900 Kč bez DPH (17 731 s DPH).
Na českém trhu jsou dostupné i další konfigurace, liší se především použitím jiných procesorů nebo kapacitou pevného disku a RAM. Jak už bylo zmíněno, v České republice bohužel nejsou dostupné konfigurace vybavené HDMI.

Kromě řady Satellite A300 je dostupná i řada A300D, ta se liší použitím platformy od firmy AMD.

Standardní záruční lhůta je dvouletá s možností zaslání do servisního střediska, v nabídce je i prodloužení záruky na 4 roky s rozšířením o službu ON-SITE.

Závěr

Toshiba Satellite A300 je notebook určený více pro domácí uživatele nebo do malé kanceláře, kde uživatel touží po zajímavém s moderním designu. Nabídne rovněž dostatečný výkon pro multimediální zábavu a stranou nezůstane ani občasné hraní her. Hlavní problémem tak zůstává ten tolik typický pro všechny lesklé notebooky, které doslova chytají otisky prstů a další nečistoty. V případě celolesklých notebooků Toshiby to platí dvojnásob. Ve prospěch tohoto notebooku naopak hovoří kvalitní reproduktory a možnost osazení druhým interním diskem, což je v této velikostní kategorii ojedinělá možnost.

Klady a zápory

+ možnost druhého interního disku
+ dobré reproduktory

- chytání nečistot na lesklé povrchy

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite A300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite A300-15J
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5550 (1,83 GHz, 667 Mhz FSB, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (1x 2048)
  • HDD (GB): 200 (Toshiba MK2046GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-850S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 3470 (256 MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Conexant Cx20561 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43Wh / 2h 53min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, 4xUSB, 1x Express Card/54, 1x FireWire,1x S/PDIF
  • Rozměry: 365 x 260 x 35/38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,92
Recenze

Diskuse