RECENZE: Wibrain B1 - UMPC skoro do kapsy

29. 4. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ještě před rokem nepatřili příslušníci kategorie malých UMPC k levným záležitostem. Doba a ceny se ale mění a UMPC začala být konečně snadno dostupná. Dnes recenzovaný kousek od méně známé značky dokáže v hmotnosti 0,5 kg nabídnout 4,8'' WSVGA displej, úsporný procesor VIA a svižně běhající Windows XP za příjemnou cenu pod 20 000,- Kč bez DPH (či slabší konfiguraci s Linuxem pod 15 000 Kč bez DPH).

Wibrain B1 - UMPC skoro do kapsy

Základní popis

UMPC sice nerecenzujeme příliš často, protože jsou zatím stále na okraji zájmu, ale díky zlevňování se konečně dostávají z pozice hraček pro majetné do použitelných zařízení pro některé speciální činnosti. Trh s UMPC by se dal rozdělit na dvě kategorie – větší a menší. Zatímco větší kategorie připomíná „podvyživená“ Tablet PC, ta menší evokuje spíše přerostlá PDA. Díky displeji s úhlopříčkou necelých 5“ spadá dnes recenzovaný Wibrain B1 do kategorie druhé. To s sebou přináší některé výhody i nevýhody. Pojďme se tedy podívat, co se pod tímto názvem vlastně skrývá.

„Bé jednička“ připomíná svými rozměry a hranatým tvarem stará tranzistorová rádia. Nedá se říct, že by šlo o zařízení nějak ošklivé, ale je zcela jisté, že vzhledem nezaujme. Před vzhledem se ovšem (proti dnešním trendům) upřednostnila funkčnost a tento pocit člověk dostane už po prvním spuštění.

Tělo je vyrobeno z tvrzených plastů v barevné kombinaci černé a stříbrné. Mechanická odolnost je výtečná a nemohu k ní mít nejmenších výhrad. Vše perfektně sedí, nikde se nic neprohýbá a celkově působí Wibrain B1 velmi robustně. Přední část krytu je tvořena broušeným kovem a na rozdíl od ostatních částí se na ní nechytají žádné otisky a nečistoty.

Při malých rozměrech nelze očekávat nepřeberné množství konektorů. Nachází se tu jen to nejnutnější v podobě jednoho USB portu na pravém boku, dvou audiokonektorů na levém a rozšiřujícího rozhraní jak jinak než na spodku. Rozšiřující konektor lze využít například k vyvedení analogového obrazového výstupu VGA za pomoci přibalené redukce. Pokud by to náhodou nestačilo, výrobce má v nabídce také dokovací stanici s 4 USB, čtečkou paměťových karet, VGA výstupem, výstupem na reproduktory, LAN a volitelně také s optickou mechanikou (dvě varianty).

K rozložení portů nemám výhrady. Lépe by pravděpodobně vyřešit ani nešlo. Audiokonektory jsou dostatečně vysoko, takže při držení vůbec nepřekáží. U USB portu je situace jiná. Za normálních okolností by v něm překáželo snad úplně všechno. Výrobce na to myslel a v krabici najdete malý zahnutý prodlužovací prvek. Cokoli rozměrnějšího pak může kopírovat hranu přístroje, což se ukázalo jako velmi praktické zejména v kombinaci s připojovaným USB 3G modemem.

Díky malé váze a dobrému rozložení ovládacích prvků je držení v ruce velmi pohodlné i na delší práci. V číslech se můžeme bavit o rozměrech 190 x 80 x 30 mm a příjemné váze pouhých 522 g. Škoda že za rozměry nelze chválit i 36W napájecí adaptér (350 g), který by určitě mohl být menší. Svými rozměry je totiž velmi podobný nejmenším klasickým 60W adaptérům pro notebooky.

Klávesnice a ovládací prvky

Každé UMPC je ohledně klávesnice o kompromisech. Zatímco některá pro jistotu žádnou nemají, jiná se i s tímto problémem snaží poprat. Existují pak v podstatě dvě řešení. Prvním je vysouvací klávesnice pod displejem a druhým tlačítka rozmístěná po stranách. Zde byl zvolen druhý způsob, který je dle mého názoru vhodnější. Vysouvací mechanizmus by zvětšoval už tak velkou tloušťku a nutil by ruce do méně přirozené polohy.

Příjemně podsvícená tlačítka jsou sice malá, ale při mačkání palci to nevadí. Nevýhodou je spíš jejich počet. Je jich podstatně méně, než je běžné, takže se muselo značně upravit rozložení. Každé tlačítko přes Fn nahrazuje i nějakou další funkci. Největší problém je v anglických popiskách. Při používání s českým rozložením klávesnice je totiž všechno umístěno někde jinde (především znaky po pravé straně od písmen), takže hledat například písmeno „ů“, lomítko nebo pomlčku je vždy boj. V okamžiku uvedení na náš trh bude disponovat částečně lokalizovanou klávesnicí.

Ostatně jako na každém UMPC i zde je klávesnice jen pro případy největší nouze. Po nějakém delším snažení se lze naučit psát i relativně rychle (na poměry UMPC), ale pohodlí klasické klávesnice ani v nejmenším nečekejte. I na některých komunikátorech (mobilech) se píše rychleji a pohodlněji. Tato klávesnice poslouží především na kratší sdělení. Recenzi, jako je tato, bych na ní psát nechtěl.

Protože klávesa Fn je k běžnému používání téměř nutná, je na obou stranách klávesnice. Pokud zmáčknete obě klávesy Fn najednou, tak se uzamknou a není nutné dále je držet. Mimo psaní různých znaků slouží Fn i na (pro něj) obvyklejší funkce, jako je regulace jasu (šipka nahoru a dolů), ztlumení zvuku (šipka doleva), přepínání rozlišení (PgDn) a přepínání výstupu mezi interním displejem a připojeným monitorem (PgUp).

Dalším důležitým prvkem je shluk stříbrných tlačítek vlevo od displeje. Ty slouží k pohybu v dokumentech a zároveň i jako levé a pravé tlačítko touchpadu. Ten je dalším důležitým ovládacím prvkem a považuji ho za jednu z největších předností při práci s tímto UMPC. Je neuvěřitelně rychlý a přesný a disponuje i horizontální a vertikální skrolovací oblastí. Vlastně mě překvapuje, že je to poprvé na této kategorii zařízení, co takhle dobře zpracovaný touchpad vidím.

Druhou možností práce s kurzorem je využití dotykového displeje. Ten sice reaguje na libovolný předmět, ale kvůli vysokému rozlišení na velmi malém displeji je cokoli jiného než dodávané pero nepoužitelné. Pero je schováno v levém dolním rohu zařízení. Jeho vysunutí bude pro lidi s tlustšími prsty pravděpodobně náročnější. Nemělo by se ovšem stát, že vypadne samo.

Pero má ještě jednu zajímavou funkci. Na zadní straně se nachází díra, do které ho vložíte, abyste dosáhli určitého sklonu při položení na stůl. To ocení všichni ti, kteří hodlají využít služeb externí klávesnice (například přes Bluetooth). Součástí balení je i malý nástavec, který slouží k tomuto podepření i místo pera.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou velmi exotické. Čipová sada je celá vtěsnána do jednoho čipu s názvem VIA VX700. Ten obsluhuje drtivou většinu součástí běžně se nacházejících na základních deskách na ploše svých 35 x 35 mm při maximální spotřebě 3 W. Druhým čipem je procesor VIA C7-M 772 na frekvenci 1,2 GHz. S jádrem o velikosti pouhých 30 mm čtverečních jde o nejmenší x68 kompatibilní procesor na světě. Jeho spotřeba v zátěži činí 5 W. Jestli v některé oblasti PC kompatibilního hardware je VIA na naprosté světové špičce, tak to jsou právě miniaturní a extrémně úsporná řešení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 7113
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 3442

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 59

Z výsledků je vidět, že na nic jiného než kancelářskou práci a základní multimédia se procesoru neužije. Na jeho obhajobu musím říct, že práce ve Windows XP je i tak velmi svižná a neměl jsem pocit, že by procesor celý systém nějak výrazně brzdil.

Celková paměť 1 GB DDR2 RAM je sice možná vyměnitelná (dle hlášení diagnostiky), její výměna ale určitě pro běžného uživatele nebude, protože k ní nikde není přístup. Zařízení by bylo nutné rozebrat celé. Otázkou je, zda by mohlo být ještě nutné paměť rozšiřovat. Oba dodávané operační systémy si s ní totiž perfektně vystačí. Její rychlost kvůli úspoře energie poněkud omezena, takže dosáhla v testu HWiNFO32 propustnosti ubohých 514 MB/s.

Pevný disk je jednou ze světlých stránek Wibrain B1. Má celkovou kapacitu 60 GB a v jeho 1,8“ pouzdře se otáčí plotny rychlostí 4200 rpm. Ačkoli papírově se o žádný zázrak nejedná, výsledky rychlosti čtení ukazují na hodnotu starších 2,5“ disků s rychlostí 5400 rpm a bez kolmého zápisu - ztrácí pouze na průměrné přístupové době.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 64,34 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 32,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,37 ms

Pro komunikaci s okolním světem poslouží bezdrátový Wi-Fi b/g adaptér a Bluetooth 2.0 (s EDR). Bluetooth používá výborný software BlueSoleil, který umožňuje mnoho nastavení a služeb. Dodaný ovládací program na Wi-Fi kartu je podstatně horší. V jeho nastavení jsem nedokázal nastavit lepší zabezpečení než dávno překonaný WEP, takže se nešlo připojit do žádné zabezpečené sítě. Odinstalovaní programu vše vyřešilo, protože ovládání přes utilitu operačního systému už WPA zpřístupnilo. I tak mám ovšem velké výhrady ke kvalitě příjmu signálu. Často mi signál vypadával i v místech, kde ještě běžné notebooky bez problému fungují.

Klasická drátová LAN sít je také integrována v čipové sadě. Konektor je bohužel přístupný pouze pomocí dokoupitelné dokovací stanice.

Wibrain dokovací stanice
Wibrain dokovací stanice

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Na svou úhlopříčku 4,8“ má displej relativně vysoké rozlišení WSVGA (1024x600). Mnoho uživatelů si tak bude muset zvětšit písma v programech, které používají. Ne že by se to nedalo přečíst. Pokud si člověk v klidu sedne a bude mít displej ve vzdálenosti kolem 30 cm, tak pravděpodobně všechno přečte bez nutnosti zvětšování písma. Je však otázkou, jak moc je něco takového zdravé pro oči zejména při častějším používání. Pro představu by bylo dobré uvést, že běžně displeje 15,4“ notebooků mají na šířku nějakých 1280 až 1680 pixelů. S hustotou bodů testovaného UMPC by takto velký displej měl na šířku přes 3000 pixelů. Na druhou stranu není při prohlížení webu zapotřebí rolování.

S exotickou úspornou čipovou sadou je spojeno i netradiční grafické jádro. Tím je VIA/S3G UniChrome Pro II IGP s možností sdílet až 64 MB z hlavní paměti RAM. Jde se o stařičký návrh 3D jádra vycházející ještě z původních S3 řady Savage, což se podepsalo na hardwarové podpoře pouze rozhraní DirectX 7 a znamená to nulovou podporu Vertex a Pixel Shaderu.

S přibalenou redukcí je možné připojit externí monitor prostřednictvím analogového VGA výstupu. V nabídce je jako maximální rozlišení uvedeno 1600x1200. Rozšířené 1680x1050 v seznamu bohužel chybí. To je ale částečně nepodstatné vzhledem k tomu, že už při 1280x1024 je obraz mírně mázlý. Vyšší rozlišení už pak rozhodně nejsou použitelná pro dlouhodobější práci. Výstup tak poslouží především na připojení projektorů. Při jejich nižším rozlišení obrazu nejsou viditelné žádné defekty.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 1154
  • 3DMark 03: 72
  • 3DMark 05: -
  • 3DMark 06: -

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 81
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 176
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 86
  • OpenGL Speedup: 2,17

3D Mark 2003 nabídl pouze první test (kvůli technologickému omezení) a novější testy už samozřejmě nešly vůbec spustit. Ubohá tisícovka bodů v 3D Mark 2001 odpovídá sdíleným grafickým kartám levných notebooků ze začátku roku 2003 (tedy 5 let starých). Jen pro představu bych dodal, že v této době se do notebooků teprve začínaly dávat první DDR paměti a v mobilních procesorech bylo na výběr mezi Pentiem 3M a 4M. Ve zkratce – s hraním 3D akcelerovaných her rovnou moc nepočítejte, pokud nemáte zálusk na hry z let 1998 až 1999. I takový Quake II (1998) díky nízké rychlosti překreslování pixelů (fillrate) dává grafice značně zabrat a při rozlišení 640x480 běží s 25 snímky za sekundu.

Výrobce se od dávných dob věnoval spíše jiným vlastnostem čipu než 3D akceleraci, která je v tomto segmentu poněkud v ústraní. Podpora videa je ale na úrovni dnešních standardů, takže ostatní multimediální činnosti nedělají zařízení žádný problém. Jen s přehráváním HD filmů si velké iluze nedělejte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

I přes miniaturní rozměry si výrobce našel místo pro dva reproduktory. Ty jsou celkem hlasité a poslouží při „nouzovém“ sledování filmů třeba ve dvou lidech. O hi-fi poslechu hudby se samozřejmě nemá cenu bavit. Zvuk je mírně plechový a bez hloubek. V případě potřeby můžete využít dva audio konektory – tedy výstup na sluchátka a vstup na mikrofon. Regulace hlasitostí výstupu se provádí pomocí dvou tlačítkového ovladače v levém dolním rohu.

Zajímavé využití mají UMPC pro video konference. Wibrain B1 má netradičně uschovanou 0,3Mpix webkameru s mikrofonem na otočném rameni. K tomuto řešení došlo kvůli minimu volného místa na části namířené proti uživateli. Pomocí standardní obsluhy ve Windows XP je možné dělat fotky v rozlišení 640x480. Překvapil mě zrcadlově převrácený obraz podle svislé osy.

foto
snímek z webkamery - pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Odvod tepla zajišťuje miniaturní ventilátor, který jej vzadu vyhání. Jeho rychlost lze nastavit pomocí tří stupňů v předinstalované utilitě. Pokud je nastaven standardní a rychlejší chod, tak zejména v tiché místnosti jeho zvuk nepotěší. O to více naopak potěší tichý chod, při kterém jde o jedno z těch tišších UMPC.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,6
  • klávesnice vlevo = 35,8
  • klávesnice vpravo = 34,2
  • zadní část pro prsty levé ruky = 37,8
  • zadní část pro prsty pravé ruky = 34,1
  • výdech chlazení = 30,9
  • napájecí adaptér = 38,4

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,8
  • klávesnice vlevo = 36,6
  • klávesnice vpravo = 36,6
  • zadní část pro prsty levé ruky = 35,6
  • zadní část pro prsty pravé ruky = 36,3
  • výdech chlazení = 31,3
  • napájecí adaptér = 40,8

teplota okolí při měření: 21°C

Teploty jsem měřil při standardní rychlosti. Kvůli natěsnání všech součástí blízko sebe nemá chlazení snadnou práci. Při vyšších rychlostech se tak projevuje paradox, kdy některé části jsou stále horké, ale okolí ventilátoru je úplně studené.

Celkově jsou teploty stále přijatelné a během testů bylo možné používat celou dobu nejtišší chod ventilátoru. V porovnání s konkurencí považuji chlazení za velmi dobře vyřešené.

Baterie

Do malých UMPC je velmi obtížné vtěsnat velkou baterii. Mnoho z nich kvůli tomu velmi trpí nedostatečnou výdrží. Wibrain B1 má v základu čtyřčlánkovou baterii s kapacitou necelých 30 Wh. Díky úsporným vlastnostem celého zařízení bylo v našem standardním redakčním testu* dosaženo příjemné výdrže 3 hodin a 58 minut. S připojeným USB 3G modemem a silném podsvícení displeje je výdrž stále ještě mírně nad hodnotou 3 hodin a jde tedy o nadprůměr.

Pokud by i tak byla potřeba vyšší výdrž, výrobce nabízí větší baterii s šesti články a větší kapacitou. S ní by se měla dle zkušeností ze zahraničí provozní doba prodloužit o cca 2/3. Větší baterie zvýší hmotnost o 130 g.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 14 W

Z výsledků měření vyplývá, že při nabíjení se zvýší spotřeba ze sítě o 15 W. To znamená, že na nějakých 80% kapacity se baterie nabije za necelé dvě hodiny. Díky naddimenzovanému adaptéru není rychlost nabíjení závislá na tom, zda je přístroj zapnutý nebo co se na něm dělá.

BIOS

Nastavení BIOSu je přístupné pomocí stisku klávesy Delete během startu v době, kdy je na obrazovce logo výrobce. V jeho útrobách toho moc nenajdete. Je tu možné snížit fixní paměť přidělenou grafické kartě (minimálně 8 MB, maximálně 64 MB), změnit datum a čas a nastavit heslo startu a nastavení BIOSu a nebo boot z USB.

Příslušenství

Standardně je v krabici se samotným UMPC také jednoduché měkké pouzdro, které pomáhá chránit proti poškrábání, CD s Windows XP (u nás nebylo), manuály, stylus, napájecí adaptér, VGA redukce a poutko na ruku a také fólie na displej.

Testovaný kus měl nainstalované české Windows XP Home Edition. Je dobře, že výrobce nezvolil Visty, které jsou výrazně pomalejší a náročnější. Takto je zařízení schopno velmi rychle provést čistý start a reakce jsou bleskové. V nabídce je mimo Windows XP i varianta s předinstalovaným Linuxem.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se u nás prodává za příjemnou cenu 18 260,- Kč bez DPH (21 729,- Kč s DPH). Jde však o nejvyšší konfiguraci. Ušetřit lze při zakoupení Linuxové verze s 512MB RAM a 30GB diskem za 14 650 Kč bez DPH (17 434 K\xE6 s DPH).

Závěr

V dnešní šedi, kdy mnoho notebooků různých výrobců jako by si navzájem z oka vypadlo, je příjemné testovat něco netradičního z kategorie UMPC. Podobná zařízení si žádají velmi specifickou skupinu uživatelů. Po stránce funkčnosti považuji Wibrain B1 za jedno z nejpropracovanějších UMPC zejména díky přesnému touchpadu, na kterém palcem můžete kmitat tak dobře a rychle jako na klasickém notebooku. Klávesnice si vyžádala mnohem více kompromisů. Myslím, že by šla udělat lepší, ale vyžadovalo by to mírné zvětšení celého zařízení (na výšku, aby se vešla ještě jedna řada kláves). Silně tedy doporučuji dokoupení rozkládací Bluetooth klávesnice. S ní se rázem použitelnost zvýší o několik řádů.

Největší vadou na kráse je slabší příjem Wi-Fi signálu. Taktéž nemožnost rychlého vypnutí Bluetooth z důvodu šetření baterie mě překvapuje u tak propracovaného produktu (pro měření výdrže bylo vypnuto přes Správce zařízení). I přes těchto pár nedostatků je celkový dojem pozitivní a díky dobré výdrži na baterie a nízké ceně jde o velmi zajímavé UMPC, které však (jako všechna UMPC) není pro každého. Náhradu plnohodnotného notebooku v něm nehledejte.

Klady a zápory

+ nadprůměrná výdrž na baterie
+ touchpad
+ nízká cena vzhledem ke kategorii

- slabý příjem Wi-Fi
- chybí možnost rychle vypnout Bluetooth
- netradiční rozložení klávesnice

K testu zapůjčila firma KOBE s.r.o..

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Wibrain B1

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Wibrain B1H
  • Instalovaný procesor: VIA C7-M 1.2 GHz
  • RAM (MB): 1GB DDR2-667 (1x1024)
  • HDD (GB): 60 (Samsung HS060HB, PATA/ZIF, 4200 rpm, 2 MB cache)
  • LCD: 4.8" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: VIA/S3G UniChrome Pro II IGP
  • Zvuková karta: SigmaTel STAC9200 High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 7.4V / 30Wh / 3h 58min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, D-Sub (adaptér), 1x USB
  • Rozměry: 190 x 80 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 0.52
Recenze

Diskuse